Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 08:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 17 lut 2025, 10:48 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
jetrules, to nie ASO pokrywa koszty napraw tylko dystrybutor, Mazda Polska, a w przypadku poważniejszych rzeczy Mazda Europa.

makoleon, ja bez złożenia lusterek nie mieszczę się przez bramę do garażu, ale u mnie nie składają się automatycznie.

PostNapisane: Pn, 17 lut 2025, 11:12 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
Składane lusterka są jedynym wskaźnikiem, czy samochód zamknął się, po oddaleniu się od niego. Piknięcia nie zawsze słychać na ulicy.

PostNapisane: Pn, 17 lut 2025, 20:09 
Nowicjusz
Od: 20.08.2024
Rok produkcji: 2018
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: -
Luke wystarczy odwrócić głowę i zobaczyć czy mrygnie awaryjnymi, ale fakt czasem wyskakując na szybko do sklepu zdarzy mi się wrócić do otwartego, tylko że złożone/rozłożone lusterka nic by nie zmieniły bo i tak nie odrwróciłbym głowy <bach>

A jak już nie jesteś pewny to zawsze można wyjąć pilota i kliknąć, kiedyś zamykało się kluczykiem i było ok, a teraz trochę techniki tak człowieka rozleniwia :cool:

PostNapisane: Pn, 17 lut 2025, 21:02 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
16 lutego 2025, o 12:50 makoleon napisał(a):
Nie przesadzajmy, u mnie wymiana była po 50 paru tysiącach, teraz wyłączyłem w ogóle to składanie, bo potrzebne to jak rybie ręcznik.

makelon - źle robisz wyłączając składanie lusterek. Po roku od nowości wysiadło mi jedne lusterko, któremu trzeba było palcem pomagać. Pomyślałem jak ty i wyłączyłem składanie. Za pół roku wysiadło to zdrowe. Po wymianie na gwarancji na nowe mechanik w ASO, który praktycznie tylko tym się zajmował powiedział mi abym non stop korzystał z mechanizmu składania, w przeciwnym wypadku przyjedzie pan do mnie za pół roku. Nieużywany, dość nieszczelny mechanizm składania lusterek, zablokuje się szybko brudem i rybka. Czujnik składania i otwierania lusterek jest bardzo wrażliwy na niewielki opór powodowany dostającym się brudem. Na pytanie jakie jest wyjście, używać i w miarę możliwości ograniczyć bezpośrednie eksponowanie lusterek na silny strumień wody podczas mycia. Nieco uszczelniłem je w sposób jak tu na forum już opisywano, a jak wolniej się obraca (co jest rzadkością) pomagam im WD -40. Od 5-6 lat temat nie istnieje.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa: UTC + 1