Od: 19.02.2020 Posty: 682
Rok produkcji: 2022
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyDream
Region: małopolski
W ramach ciekawostki postanowiłem wspomóc Sebastian23 w projekcie przekładki, zmiany kierownicy z FL2 do FL1 (z rocznika 2016-2023 do 2012-2016). Projekt zakończony pełnym sukcesem! Kierownica po drugim face lifcie może być zamontowana do starszej Mazdy.
Mazda 6 GL 2014 stara kierownica FL1-min.jpg Mazda 6 GL 2014 stara kierownica FL1 rozmontowana-min.jpg Mazda 6 GL 2014 nowa kierownica FL2-min.jpg
Mechanicznie nowa kierownica pasuje do starszego modelu. Łopatki zmiany biegów oraz wszystkie przyciski multimedialne zachowują dotychczasową funkcję. Natomiast obsługa komputera pokładowego oraz tempomat wymagają zmian elektrycznych. Każda poduszka powietrzna z nowej kierownicy powinna pasować kształtem i wtyczką do każdej nowej kierownicy, niezależnie od rocznika czy rynku EU, UK, czy US.
WAŻNE Każdy musi samodzielnie podjąć decyzję i ryzyko, czy poduszka powietrzna z nowej kierownicy będzie funkcjonować prawidłowo w jego pojeździe. Podany opis, stanowi wyłącznie projekt hobbystyczny.
KOMPUTER POKŁADOWY ROZPOZNANIE - Nowa kierownica nie ma przycisków UP i DOWN, które służą do przewijania ekranu w starej kierownicy. - Przycisk INFO w nowej kierownicy służy do przewijania ekranu, a jego przytrzymanie do kasowania. W starej kierownicy służy tylko do kasowania. - Zasada działania przycisku jest niezależna od kierownicy. Komputer do którego przycisk jest podłączony interpretuje otrzymany sygnał wg własnego schematu.
Mazda 6 GL FL2 to FL1 steering switch audio-min.jpg
KOMPUTER POKŁADOWY ROZWIĄZANIE - Przycisk INFO w nowej kierownicy można przerobić na funkcję DOWN. - Do odzyskania funkcji kasowania można dołożyć własny przycisk z boku kierownicy.
KOMPUTER POKŁADOWY MODYFIKACJA - Na płytce przetnij ścieżkę pomiędzy przyciskiem INFO a rezystorem R11. - Pomiędzy rezystorem R11 a R12 musi zostać zachowana ciągłość ścieżki. - Uwolniony pin przycisku INFO trzeba połączyć ze ścieżką pomiędzy rezystorami R11 a R10. - Kup dowolny przycisk monostabilny (chwilowy) OFF-(ON) (normalnie otwarty). Gdy przycisk jest w stanie spoczynku to oba jego końce NIE są połączone (rozwarte). Gdy przycisk jest naciśnięty, to oba jego wyprowadzenia są połączone (zwarte). Po naciśnięciu i puszczeniu przycisk sam się rozłącza. Zalecam przycisk mocowany nakrętką do otworu o średnicy nie większej niż 16 mm lub zewnętrzny przyklejany. - Przylutuj dwa kabelki jeden przed rezystorem R12 a drugi za i poprowadzić je do własnego przycisku z boku kierownicy. - Zalecam montaż jakiejś wtyczki na kablach pomiędzy płytką a przyciskiem, aby ułatwić sobie montaż.
Mazda 6 GL FL2 to FL1 Info Down switch-min.jpg Mazda 6 GL FL2 to FL1 otwór na przycisk-min.jpg Mazda 6 GL FL2 to FL1 przycisk od wewnątrz-min.jpg Mazda 6 GL FL2 to FL1 przycisk od wewnątrz 2-min.jpg Mazda 6 GL FL2 to FL1 przycisk-min.jpg
TEMPOMAT ADAPTACYJNY ROZPOZNANIE - Nowa kierownica ma jeden przycisk OFF/CANCEL, który działa jako ON/OFF w starej. - Stara kierownica ma przycisk CANCEL, który nie występuje w nowej jako samodzielny przycisk. - Nowa kierownica ma przycisk ON/MODE, a stara LIM. - Schemat elektrycznych różni się w obu kierownicach. W uproszczeniu w nowej kierownicy względem starej został wycięty przycisk CANCEL, a przyciski RESUME i LIM zostały zamienione miejscami. Ponadto są inne wartości rezystorów. - Tempomat nieadaptacyjny - bez ustawiania dystansu też jest możliwy do przełożenia i jest on dużo prostszy do zrealizowania. Niemniej jednak podany opis go nie dotyczy.
Mazda 6 GL FL2 to FL1 steering switch cruise control-min.jpg
TEMPOMAT ADAPTACYJNY ROZWIĄZANIE - Przycisk OFF/CANCEL działa jako ON/OFF bez przeróbek. - Przycisku CANCEL nie ma ale jego funkcję pełni pedał hamulca. - Pozostałe przyciski wymagają szeregu zmian.
TEMPOMAT ADAPTACYJNY MODYFIKACJA - Rezystor R1 85Ω pozostaje bez zmian. - Rezystor R2 105Ω trzeba przelutować przed rezystor R1 przecinając najpierw ścieżkę w miejsce gdzie zostanie przylutowany. - Rezystor R3 137Ω trzeba przelutować w miejsce R2. - Rezystor R4 180Ω pozostaje bez zmian. - Rezystor R5 256Ω trzeba przelutować w miejsce R3. - Rezystor R6 391Ω trzeba przelutować w miejsce R5. - W miejsce po rezystorze R6 trzeba przylutować nowy rezystor 620Ω (R7 w starej kierownicy). - Rezystor R7 2.1kΩ trzeba usunąć i przylutować nowy rezystor 1.5kΩ (R8 w starej kierownicy). - Rezystory można wziąć ze starej kierownicy lub kupić nowe SMD 0603 lub nieco większe SMD 0805. - Ścieżkę przed rezystorami R3, R4 i R5 trzeba przeciąć, a następnie połączyć je wg schematu, aby elektrycznie zamienić miejscami przyciski RESUME i MODE.
Lutowanie-min.jpg Mazda 6 GL FL2 to FL1 cruise control switch-min.jpg Mazda 6 GL FL2 to FL1 cruise control switch bottom-min.jpg
WERYFIKACJA PO MODYFIKACJI - Użyj multimetr do pomiaru rezystancji w Ω. - Podłącz dwie probówki do odpowiednich pinów we wtyczce lub do otworów na płytce podążając za ścieżkami od tych pinów. - Naciskaj kolejno przyciski i zweryfikuj pomiar rezystancji. Odczyt powinien być zbliżony do podanych wartości
KOMPUTER POKŁADOWY - Piny 4 i 5 we wtyczce na płytce (żółty i pomarańczowy - kolor może się różnić w zależności od rocznika) - Stan spoczynku 2.54kΩ - Własny przycisk INFO 1.011kΩ - DOWN - przerobiony INFO 391Ω
Mazda 6 GL FL2 to FL1 pomiar przycisków Info w spoczynku PINy-min.jpg Mazda 6 GL FL2 to FL1 pomiar przycisków Info w spoczynku-min.jpg Mazda 6 GL FL2 to FL1 pomiar przycisku Info (Down)-min.jpg Mazda 6 GL FL2 to FL1 pomiar przycisku Reset (Info)-min.jpg
TEMPOMAT ADAPTACYJNY - Piny 3 i 4 we wtyczce na płytce (zielony i niebieski - kolor może się różnić w zależności od rocznika) - Stan spoczynku 3.3kΩ - DISTANCE (-) 1.774kΩ - DISTANCE (+) 1.154kΩ - MODE 763Ω - RESUME 507Ω - SET (+) 327Ω - SET (-) 190Ω - OFF 0Ω
Mazda 6 GL FL2 to FL1 pomiar przycisków tempomatu w spoczynku PINy-min.jpg Mazda 6 GL FL2 to FL1 pomiar przycisków tempomatu na płytce-min.jpg Mazda 6 GL FL2 to FL1 pomiar przycisków tempomatu - RESUME-min.jpg Mazda 6 GL FL2 to FL1 pomiar przycisków tempomatu - LIMIT-min.jpg
Instrukcja demontażu poduszki powietrznej kierowcy Mazda 6 FL1 steering wheel air bag removal 2-min.jpeg
Od: 28.10.2024 Posty: 6
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Wszystko działa jak należy, a wnętrze odmłodniało. Piotrek skutecznie motywuje do pracy nad swoją Mazdą i już kolejne modyfikacje na 2025 czekają na liście do zrobienia. Sam demontaż i montaż kierownicy nie jest skomplikowany. Należy uważać przy wyciąganiu przycisków i odpowiednio je podgrzać przed ich demontażem z kierownicy.
Od siebie dodam jak to wyszło finansowo. Dostępność tych kierownic i airbagów jest nadal ograniczona.
Kierownica - 500zł z OLX. Wersja EU. Stan kierownicy oceniam na bdb poza skórą, która i tak idzie do obszycia. Wybór do FL2 jest trochę ograniczony w porównaniu z FL1, których jest dużo. Najtańszą znalazłem za 300zł, ale była zmeczona, natomiast za samą kierownice ze skórą w dobrym stanie trzeba wydać około 800zl. Trafiła się przy okazji funkcja grzania, ale na ten moment nie zdecydowałem się dokładać modułu. Jak wiadomo w FL1 nie było jeszcze takiej opcji, więc dochodzi dołożenie niefabrycznego przycisku na deskę.
Airbag- 750zł z OLX wersja EU. Niestety nie jest tanio w porównaniu do FL1.
Od: 07.02.2025 Posty: 3
Rok produkcji: 2013
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Szukałem wszędzie podobnych informacji, ale nic nie mogłem znaleźć.
Czy możesz mi powiedzieć, czy można to zrobić również w Mazdzie 6 GJ 2013 ze starszym typem wyświetlacza? Myślę też, że zaszły pewne zmiany w sterowaniu MRCC, ponieważ mam opcję włączenia/wyłączenia? Oraz jaka byłaby cena modyfikacji płyty głównej pod nową kierownicę?
a czy zastanawiałeś się jak podłączyć ogrzewanie kierownicy? Ponieważ znalazłem na jednym rosyjskim forum, gdzie sprzedają podgrzewaną kierownicę, ale zawsze chciałem wymienić kierownicę na nowszą i podłączyć ogrzewanie kierownicy, którego nigdy nie mieliśmy w starszych modelach.
Najprawdopodobniej kierownica z pierwszej wersji Mazdy 6 GJ jest identyczna jak w FL1 2014 - 2016. Ale żeby to potwierdzić, musisz zdemontować kierownicę i zmierzyć rezystancję poszczególnych przycisków wg mojej rozpiski.
Możesz też zdemontować same panele z przyciskami z kierownicy i używać auto dalej, a panele wysłać do mnie do weryfikacji.
Na pewno nie trzeba przerabiać nic oprócz płytek elektrycznych wewnątrz paneli z przyciskami. Jest tam typowa drabinka rezystorów jak w starszych i nowszych Mazdach.
Ogrzewanie fabryczne najprawdopodobniej można uruchomić kupując uniwersalny moduł ogrzewania kierownicy na AliExpress i przepiąć go do fabrycznych mat grzewczych w kierownicy. Montowałem takie ogrzewanie w mojej poprzedniej Mazdzie 6 GH o czym pisałem na forum viewtopic.php?p=365419#p365419
_________________ Mój kanał YouTube z ciekawymi projektami DIY na temat Mazdy i nie tylko
Od: 07.02.2025 Posty: 3
Rok produkcji: 2013
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
13 February 2025, o 20:09 piotrmocko napisał(a):
Najprawdopodobniej kierownica z pierwszej wersji Mazdy 6 GJ jest identyczna jak w FL1 2014 - 2016. Ale żeby to potwierdzić, musisz zdemontować kierownicę i zmierzyć rezystancję poszczególnych przycisków wg mojej rozpiski.
Możesz też zdemontować same panele z przyciskami z kierownicy i używać auto dalej, a panele wysłać do mnie do weryfikacji.
Na pewno nie trzeba przerabiać nic oprócz płytek elektrycznych wewnątrz paneli z przyciskami. Jest tam typowa drabinka rezystorów jak w starszych i nowszych Mazdach.
Ogrzewanie fabryczne najprawdopodobniej można uruchomić kupując uniwersalny moduł ogrzewania kierownicy na AliExpress i przepiąć go do fabrycznych mat grzewczych w kierownicy. Montowałem takie ogrzewanie w mojej poprzedniej Mazdzie 6 GH o czym pisałem na forum viewtopic.php?p=365419#p365419
Muszę zacząć szukać nowej kierownicy. Pytanie tylko, którą opcję wybrać? Jeśli mam MRCC. Ponieważ niektóre mają opcję „Mode ON” i „Cancel OFF”, inne kierownice mają „Mode” i „CAN OFF”. A może najlepiej byłoby sprawdzić moje stare przyciski, a następnie kupić kierownicę?
Czy możesz też zaktualizować link na Aliexpress do podgrzewania modułu sterującego kierownicą? Ponieważ podany przez Ciebie link nie jest już dostępny.
Jeszcze jedno pytanie, czy możesz podzielić się informacją, gdzie szukasz schematów połączeń i kompatybilności części?
Przerobiłem już dwie kierownice z adaptacyjnym tempomatem, i obie miały przyciski MODE i CAN/OFF. Nowsze kierownice mają MODE/ON i CANCEL/OFF ale są to takie same kierownice. Mają jedynie dokładniej nazwane etykiety tych samych przycisków. Także nie ma to znaczenia. Choć polecam wariant MODE i CAN/OFF bo lepiej odzwierciedla po przerobieniu funkcje przycisków MODE = LIM, CAN/OFF = ON/OFF.
Jeżeli twoja kierownica wygląda identycznie jak FL1 2014, to prawie na pewno masz identyczny układ rezysotrów. Mazda raczej jest znana z prostych układów i stosowania tych samych rozwiązań w kolejnych liftingach czy innych modelach.
Podaję aktualny link https://s.click.aliexpress.com/e/_oBv9PhC do uniwersalnego modułu podgrzewania kierownicy o którym kiedyś pisałem (jeśli nie widać linku, wyłącz blokowanie reklam) oraz załączam zdjęcie gdy kiedyś oferta wygaśnie aby można było szukać obrazkiem
Twoja kierownica ma inny układ przycisków tempomatu od tych, które przerabiałem z rocznika 2015 - Zamiast ON/OFF (ikona samochodu i licznika) masz OFF - Zamiast LIM masz ON
Wizualnie przyciski wyglądają identycznie i mają tylko inne etykiety. Na 99% układ rezystorów jest identyczny. Przerobić kierownicę na pewno się da. Możesz mi wysłać nową kierownicę razem z panelami przycisków ze starej, aby zweryfikować jakie muszą być rezystory w nowej. W tym czasie dalej moższe jeździć autem, tylko bez przycisków. Kierownica Mazda 6 GJ 2025-min.jpg
Ale w takim razie proponuję kierownicę FL3 2018 - 2023 aby przyciski lepiej odpowiadały starym funkcjom - MODE/ON (2018) = ON (2013) - CANCEL/OFF (2018) = OFF (2013) Kierownica Mazda 6 GL 2022.jpg
-- Dodano: 25 lutego 2025, o 12:33 --
Kolejna kierownica zrobione dla Darka i przyciski dla Grześka do samodzielnego montażu
Przeanalizowałem też przekładkę kierownicy do Mazdy bez aktywnego tempomatu (MRCC) i z/bez ustawiania limitu prędkości (ASL)
TEMPOMAT NIE ADAPTACYJNY ROZPOZNANIE - Nowa kierownica ma jeden przycisk OFF/CANCEL, który działa jako ON/OFF lub OFF (bez ASL) w starej. - Stara kierownica ma przycisk CANCEL, który nie występuje w nowej jako samodzielny przycisk. - Nowa kierownica ma przycisk ON/MODE, a stara LIM lub ON (bez ASL). - Schemat elektrycznych różni się w obu kierownicach. W uproszczeniu w nowej kierownicy względem starej został wycięty przycisk CANCEL, a przyciski RESUME połączony z SET+. - Ponieważ przycisk RESUME jest połączony z SET+ to jedna z tych funkcji nie będzie działać, a to sprawia że przekładka kierownicy bez MRCC nie będzie działać w pełni, ale jest na to rozwiązanie.
TEMPOMAT NIEADAPTACYJNY ROZWIĄZANIE - Przycisk OFF/CANCEL działa jako ON/OFF lub OFF (bez ASL) bez przeróbek. - Przycisku CANCEL nie ma ale jego funkcję pełni pedał hamulca. - Do samochodu bez MRCC i z/bez ASL należy założyć nowszą kierownicę wyposażoną w MRCC i wykonać wszystkie modyfikacje opisane w pierwszym poście. - Przyciski SET+, SET- i RESUME będą pełnić swoje funkcje. - Przycisk ON/MODE będzie odpowiadał LIM lub ON (bez ASL). - Przyciski DISTANCE+ i DISTANCE- należy zablokować, aby się nie wciskały bo nie będą pełnić żadnej funkcji - nie wiem jaka będzie reakcja pojazdu na ich wciśnięcie.
Mazda 6 2014 bez aktywnego tempomatu (MRCC) ale z ustawieniem limitu prędkości (ASL) Mazda 6 2014 steering wheel without MRCC.jpg
Mazda 6 2014 bez aktywnego tempomatu (MRCC) i bez ustawiania limitu prędkości (ASL) Mazda 6 2014 steering wheel without MRCC without Limiter.jpg
Mazda 6 2019 bez aktywnego tempomatu (MRCC) nie pasuje do Mazda 6 2014 bez aktywnego tempomatu (MRCC) Mazda 6 2019 steering wheel withour MRCC.jpeg
-- Dodano: 23 października 2025, o 19:59 --
Mała aktualizacja dla osób planujących wymianę kierownicy.
Na rynku są dostępne dwie różne kierownice pod kątem mocowania poduszki powietrznej - z pręcikami do montażu lub bez nich. Do każdej z nich są dostępne dwa rodzaje poduszek powietrznych z jednym gniazdem (Standard deployment control system) lub dwoma gniazdami (Two-step deployment control system).
Dlatego przed zakupem warto najpierw zdemontować swoją poduszkę powietrzną, aby sprawdzić czy w samochodzie są dwie czy jedna wtyczka pod poduszką. Gdy już wiesz ile masz wtyczek, to teraz można kupić odpowiednią nową poduszkę i nową kierownicą z pasującymi do siebie mocowaniami. Mocowania nowej poduszki nie muszą być takie same jak w starej kierownicy. Nowa poduszka musi jedynie pasować do nowej kierownicy i mieć identyczną ilość wtyczek jak stara poduszka.
Mazda 6 GL two air bags.jpg Mazda 6 GL two steering wheels.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
_________________ Mój kanał YouTube z ciekawymi projektami DIY na temat Mazdy i nie tylko
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości