Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 12:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 4 gru 2024, 11:26 
Wstydliwy
Od: 25.01.2024
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
Radioactiev napisał(a):
dhsantabb napisał(a):
No więc jestem już po zabiegu i jest tak jak się spodziewałem. Samochód jeździ zupełnie inaczej, dużo lepiej się zbiera, a w cyklu mieszanym po przejechaniu 300km spalanie wynosi 5.8l/100.
Koszt zabiegu 1800zł
Fachowiec również powiedział, że filtru nie było szans ratować, był tak dojechany.

Powiesz jak z ewentualnym dymieniem? Jest to widoczne? Co to znaczy że filtr był dojechany, ile masz przebiegu ?

Nie ma problemu z dymieniem, też się tego nieco obawiałem, ale mechanik powiedział, że motor bardzo zdrowy :) Był całkowicie zatkany.
Przed usunięciem czyściłem osobiście dolot oraz wtryski rozebrałem i wrzuciłem do myjki ultradźwiękowej. Przelot aktualnie wynosi 213tys

PostNapisane: Śr, 4 gru 2024, 12:02 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Nie ma prawa dymić jak wtryski są w dobrej kondycji.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 10 sty 2025, 10:31 
Amator
Od: 11.12.2023
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
Gdyby ktoś jeszcze się zastanawiał czy warto wyprać DPFa i pozbyć się EGRu:

Po ok 100km:
Obrazek

Po ok 200km:
Obrazek

Rozpoczęcie wypalania:
Obrazek

Po wypaleniu:
Obrazek

Samochód codziennie robi 200km, przed praniem wypalanie już szło w okolice 100km, zaczynało rosnąć OIl_DIL, po wypaleniu ciśnienie różnicowe wynosiło koło 1.5kPa, przy czym PM_ACC nie spadało już poniżej 2, czasem 2.5. Spalanie spadło, nie liczyłem ile ale widzę po zasięgu na zbiorniku że zwiększył się o blisko 100km, przy identycznych trasach w bardzo zbliżonych warunkach temperaturowych. Robota samodzielna, wyjmowałem z pomocą 6h, składanie zajęło niecałe 3. Cena prania 350 zł.

PostNapisane: So, 11 sty 2025, 12:40 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Region: zachodniopomorski
Radioactiev, wrzuć jeszcze raz obrazki bo się nie wyświetlają.

Ja teraz jestem po drugim czyszczeniu dolotu, przepustnicy i EGR wraz z chłodniczką. Jest dużo lepiej, auto odzyskało moc. Wszystko było masakrycznie zapchane nagarem, a od poprzedniego czyszczenia przejechałem raptem 60 tys. km. Jeśli chodzi o przyrost PM_ACC to jest teraz wolniejszy ale dalej wyprzedza PM_GEN. Na próbę wsadzę znów chyba blaszkę i zobaczę co się będzie działo. Teraz po czyszczeniu nie powinien się chyba zbyt często pojawiać błąd P0401. Jeśli chodzi o wyłączenie EGR to trzy serwisy tym się zajmujące odmówiły, wszyscy twierdzą, że będzie miało to wpływ na zapychanie się DPF. Jeden gość mógłby się podjąć ale to będzie dla niego trochę eksperymentowanie, więc to też nie jest dobra opcja. Nie mam pojęcia kto w mojej okolicy mógłby to zrobić dobrze.

PostNapisane: So, 11 sty 2025, 12:50 
Amator
Gdyby któryś moderator mógł poprawić mój poprzedni post byłbym wdzięczny.
Po ok 100km:
obraz_2025-01-11_124633745.png
Po ok 200km:
obraz_2025-01-11_124747172.png
Rozpoczęcie wypalania:
obraz_2025-01-11_124808483.png
Po wypaleniu:
obraz_2025-01-11_124835070.png

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: N, 12 sty 2025, 12:59 
Nałogowiec
Faktycznie to nieźle wygląda. Pytanie tylko, czy to nie jest takie trochę omijanie problemu jakim jest generowanie zwiększonej ilości sadzy przez silnik. A to raczej chyba jest spowodowane wtryskami. U mnie mimo wsadzonej zaślepki z dziurkami dolot nie wyglądał za dobrze. Dodatkowo mocno została zabrudzona chłodniczka EGR. Wydaje mi się, że było to spowodowane przez to, że spaliny się właśnie tam gromadziły po zaślepieniu częściowym EGR. Coś tutaj ewidentnie u nas nie działa tak, jak kiedyś. Albo wtryski są już wyeksploatowane, albo Mazda zmieniła sposób działania przepustnicy i EGR po tej akcji serwisowej. Ja już pomysłów na to więcej nie mam, silnik wyczyszczony, DPF też a dalej jest kiszka. Zostają jeszcze wtryski (ewentualnie podkładki) albo wałki. Może trzeba wysupłać te dodatkowe 800 zł i tam zajrzeć. Ale po wydaniu 1900 zł na czyszczenie trochę mi szkoda kasy, zwłaszcza, że intensywnie myślę o całkowitym pozbyciu się tego problemu poprzez zmianę auta :>

PostNapisane: N, 12 sty 2025, 13:18 
Amator
Powiem tak, w mojej opinii, wątpliwym jest to żeby wtryski piezoelektryczne przy takim przebiegu (rzędu 200k) miały jakieś problemy, chyba że jeździło się na jakimś tandetnymi paliwie, to wszystko można zniszczyć. Większość tych wtrysków zazwyczaj jeśli wykazuje problemy, to przez zanieczyszczenia, które przytykają kanały z których wydostaje się paliwo i wtedy mamy problem natury "lania wtrysków" - rozpylanie nie przebiega poprawnie. Czy zamknięcie EGRu jest jakimś półśrodkiem? Być może. Jednakże zwróciłbym uwagę wszystkich na fakt, że inżynierowie którzy pisali oprogramowanie, które oblicza te wskaźniki na które tak często patrzymy, nie zastanawiają się co będzie za kilkadziesiąt tysięcy kilometrów. One poprawnie działają, gdy wszystko działa perfekcyjnie, tak jak na samym początku produkcji. Oczywiste jest to, że z latami użytkowania wszystkie podzespoły się zużywają, nic nie jest wieczne, a długie działanie samochodów starszej daty miało podstawę w tym, że nie było masy systemów które monitorują każdy parametr kilka tysięcy razy na sekundę. Kiedyś przytkane nagarem doloty to było rzadkość w porównaniu do dziś, a winowajcą tych zdarzeń jest ekologia. Zauważcie, że na każdym forum, nie tylko mazdy, problemem są zazwyczaj czynniki ekologii - start-stop, egr, dpf. Wiele innych problemów z silnikami ma podstawę w tych systemach. Gdyby nie to że szkoda mi po prostu przyszłych problemów, gdyby szaleństwo ekologiczne i nasze przeglądy techniczne dopadło, mój samochód by nie miał również dpfa. Uważam że nikomu bym nie zrobił krzywdy gdyby mój samochód palił mniej i jednostajnie wyrzucał swego rodzaju nieczystości, niż gdy raz na jakiś czas spali więcej i masowo wyrzuci z siebie co mu tam wewnątrz zalega.

PostNapisane: N, 12 sty 2025, 14:11 
Nałogowiec
Po części zgadzam się z Tobą. Po tej aferze z VW wielu producentów zmieniło soft tak, żeby auto spełniało normy nie patrząc zupełnie na inne rzeczy. Ale nie mam przekonania co do tych wtrysków Denso. Za dużo jest przypadków, że to wymiana wtrysków rozwiązuje problem. Zwłaszcza, że znalazłem potwierdzone informacje, iż Mazda bodajże do 2016 roku montowała wadliwe wtryski, co o sobie dawało znać już przy przebiegu ponad 100kkm, a my mamy koło 200kkm. Paliwo w Polsce mamy praktycznie wszędzie to samo, w większości z Orlenu z 7% zawartością biokomponentów. Ale te same problemy z tym silnikiem mają ludzie na całym świecie, wystarczy poczytać zagraniczne fora. Tak na marginesie, widziałem gdzieś, że ktoś zatankował diesla B0 a nie B7 i była bardzo duża różnica w interwałach wypalania DPF na plus. Ale takie paliwo bez dodatków jest dla zwykłego użytkownika raczej nieosiągalne w zakupie. Jeszcze też pytanie, jak przy 200kkm wygląda wałek wydechowy bo on też ma duży wpływ jeśli jest wytarty. A wiele osób przy tym przebiegu wymienia pompy podciśnienia, jak też było w moim przypadku. A skoro pompa podciśnienia pada, to musi być też tego jakaś przyczyna.

PostNapisane: Wt, 14 sty 2025, 09:23 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Generacja: Nie mam M6
Region: zagranica
12 stycznia 2025, o 13:11 Pablos napisał(a):
jak przy 200kkm wygląda wałek wydechowy bo on też ma duży wpływ jeśli jest wytarty. A wiele osób przy tym przebiegu wymienia pompy podciśnienia, jak też było w moim przypadku.

Wycierające się wałki były robione chyba z masła, jak dojechały całe do 100kkm to 200kkm nie zrobi im różnicy. Te złe wycierały się w zasadzie od patrzenia na nie, bo 200kkm pewnie by się już zdezintegrowały.

U mnie 165kkm - pompa trzyma nominał, turbiny mają już delikatne luzy na ośce. Wcześniej patrzyłem tam pewnie przy 70kkm, jeszcze ich nie było. Wałek oglądałem przy 110kkm, był cały. Na wiosnę planuję znów podkładki, jak nie będzie pod nimi syfu to nie będę zdejmował pokrywy.
Jak na ponad 10 lat i 165kkm - auto nie do zdarcia.

PostNapisane: Wt, 14 sty 2025, 09:42 
Amator
No ja zauważyłem przy wyjmowaniu DPFa że turbo duże się poci, lekkie zaolejenie z zewnątrz (w środku sucho), luzu nie umiem określić, bo pierwszy raz miałem wirnik turbo pod palcami, był ale trzeba było użyć dość sporej siły żeby go poruszyć promieniowo, wzdłużnie brak. Jednakże mój samochodzik dość chętnie konsumuje olej. Będę musiał się zająć turbo kiedyś, ale z tym raczej już nie dam rady sam bo patrzyłem już na to przy wyjętym dpfie, przeraża mnie ta ilość rurek i innych dodatków które do niego dochodzą. Trzeba będzie się posiłkować mechanikiem. U mnie 182kkm

PostNapisane: Wt, 14 sty 2025, 11:13 
Nałogowiec
Radioactiev Ja miałem kilka lat filtr na odmie (Mann Pro Vent) i w dolocie były znikome ślady oleju. Ale filtr był wrzodem na d.. jeśli chodzi o opróżnianie, wkład się zużył nie można było kupić nowego, chyba że z Chin to wywaliłem to ustrojstwo. Po kilku dniach w turbinach mokro, że można by kotlety na tym usmażyć. Także ja bym się tym olejem w dolocie nie przejmował, to wszystko z odmy. Turbin nie ruszać póki się kręcą i nie wydają dziwnych dźwięków. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że szybciej pada duża, bo się za często nudzi. Jak tam nie wyczuwasz luzów to tylko się cieszyć.

Poza tym jak dałeś radę z DPF, dałbyś radę i z turbiną. To tylko wygląda na skomplikowane.

PostNapisane: Wt, 14 sty 2025, 11:16 
Amator
Problem jest tego typu, że no ja robię tylko trasy samochodem i skubaniec pociąga mi 2l oleju na 10kkm. Jak jeżdżę wokoło komina nie ciągnie, no i tak strzelam że to problem tego turbo. Ale zrobiłem tak już niemal 35k i stań się nie zmienia jak było tak jest.

PostNapisane: Pn, 20 sty 2025, 18:33 
Nałogowiec
Tak z ciekawości zapytałem ChatGPT co sądzi o wsadzeniu blaszki z dziurkami. A ciekawość zrodziła się z tego, że wsadziłem na próbę z powrotem tę z dwoma otworami i od razu co zauważyłem to właśnie dużo twardsza praca silnika, ale od razu po odpaleniu. Czy też tak macie po wyłączeniu EGR? Generalnie przyrost PM_ACC_DSD zwolnił teraz dość mocno, właśnie na zimnym silniku. Wiem, że trochę osób jeździ z blaszką i negatywnego to skutku raczej chyba nie ma. Ja miałem wsadzoną około 1,5 roku ale wyciągnąłem przed czyszczeniem dolotu bo już mnie irytowało ciągłe pojawianie się błędu P0401. Teraz bez blaszki DPF wypalał się co około 140-150 km, chciałbym żeby to wróciło znów do około 200 km.

"Zamontowanie blaszki z dziurkami przed zaworem EGR, choć może w niektórych przypadkach poprawić niektóre aspekty pracy silnika, nie zawsze jest korzystne i może mieć negatywne skutki w dłuższym czasie. Oto kilka kwestii, które warto rozważyć:

Potencjalne korzyści:
- Zmniejszenie zanieczyszczeń EGR: W starszych silnikach diesel, zawór EGR może się zatykać lub zanieczyszczać, co prowadzi do problemów z jego prawidłowym działaniem. Zamontowanie blaszki może zmniejszyć ilość zanieczyszczonych spalin wracających do komory spalania, co może poprawić ogólną sprawność silnika, przynajmniej w krótkim okresie.
- Mniejsze zużycie silnika: W niektórych przypadkach, ograniczenie działania EGR może zmniejszyć obciążenie silnika i zmniejszyć ryzyko powstawania osadów w układzie dolotowym i zaworach, zwłaszcza jeśli system EGR jest już mocno zużyty.

Potencjalne ryzyko i problemy:
- Wyższe temperatury spalania: Zmniejszenie recyrkulacji spalin prowadzi do wyższej temperatury w komorze spalania. Może to skutkować przegrzewaniem niektórych elementów silnika, szczególnie w dłuższym okresie czasu, co przyspiesza zużycie uszczelek, tłoków, pierścieni tłokowych czy głowicy silnika.
- Zwiększona emisja NOx: Zawór EGR jest stosowany głównie w celu obniżenia emisji tlenków azotu (NOx). Ograniczenie jego działania zwiększa emisję tych substancji, co może prowadzić do niezgodności z normami emisji spalin, zwłaszcza w regionach z restrykcyjnymi przepisami ekologicznymi.
- Nieregularne spalanie: Zmniejszenie recyrkulacji spalin może wpłynąć na proporcje powietrza i paliwa w mieszance, co może powodować nieregularne spalanie, gorszą efektywność paliwową i wyższe zużycie paliwa. Może również prowadzić do nieoptymalnej pracy silnika i odczucia „twardszej” pracy.
- Problemy z kontrolą emisji spalin: W przypadku nowoczesnych silników, system EGR jest częścią kompleksowego układu kontroli emisji, który działa razem z innymi elementami, takimi jak katalizatory czy filtry cząstek stałych. Zmiany w tym systemie mogą zaburzyć jego funkcjonowanie, prowadząc do awarii innych podzespołów.

Wnioski:
Zamontowanie blaszki z dziurkami przed zaworem EGR może być rozwiązaniem krótkoterminowym w przypadku problemów z zaworem EGR lub w celu poprawy pracy silnika w specyficznych warunkach. Jednak w dłuższej perspektywie takie modyfikacje mogą negatywnie wpłynąć na silnik, prowadzić do wyższych temperatur spalania, zwiększonej emisji szkodliwych substancji oraz szybszego zużycia niektórych elementów silnika.
Jeśli problem z zaworem EGR jest poważny, lepszym rozwiązaniem może być naprawa lub wymiana zaworu EGR, zamiast modyfikowania układu w sposób, który może wpływać na jego długoterminową niezawodność."

PostNapisane: Pn, 20 sty 2025, 20:55 
Amator
Ja bym się nie sugerował GPT w takich kwestiach. On jest zaprogramowany tak, aby być poprawnym politycznie, a polityka wiadomo jaka jest.

PostNapisane: Wt, 21 sty 2025, 11:40 
Nałogowiec
Ja osobiście mam / miałem styczność z 2x Sky-D z wyłączonym EGR. Oba przez lata, zrobiły w okolicach 100kkm przez okres 7-8 lat. Zero problemów. Są osoby które zrobiły to tutaj na forum trochę później i też nie słyszałem narzekań. W GG miałem zaślepiony EGR od początku przez 7 lat. Też nic nie wybuchło. A rekordzistka zrobiła 228tyś mil zanim zardzewiała i zaczęła się utleniać z tego świata.

Czy silnik pracuje twardziej na zimnym? Nie mam pojęcia, nie słyszałem takiego z włączonym EGR od lat. Dla moich uszu pracuje kulturalnie. Czy widzę jakieś różnice? Oczywiście - kilka razy mniej sadzy w DPF, co pozwala utrzymać filtr w dobrym stanie znacznie dłużej niż z syfiącym EGR. Dolot w zasadzie czysty, rozebrałem po 6 latach i nie było takiej potrzeby. Dla mnie to same pozytywy.

Temperatura w układzie dolotowym niższa, spalanie niskie. Nie wiem skąd chatgpt wziął rewolucje o wyższych temperaturach spalania, skoro dawka paliwa się nie zmienia. Po 165kkm zero problemów z napędem.

BTW. może ktoś w UK chce kupić zadbaną Mazdę 3 2.2D 2014 albo Mazdę 2 1.5Pb 2015? :)

PostNapisane: Śr, 22 sty 2025, 06:53 
Nałogowiec
Też mi się wydaje, że w to co ten ChatGPT wypisuje nie można do końca wierzyć. Po wsadzeniu blaszki i dodatkowo wlaniu do zbiornika LM wypalanie się zaczęło po 180 km i trwało 15 km. Także jest lepiej, zwłaszcza, że auto w tym czasie sporo jeździło na krótkich dystansach. Na pewno jest różnica w zachowaniu się auta. Już po myciu DPF a potem czyszczeniu dolotu odżyło. Teraz z blaszką dużo lepiej reaguje na gaz, jeżdżąc po mieście trzeba go tylko lekko muskać, bo auto samo się wyrywa do przodu :D Też mam w planach sprzedaż auta ale teraz zaczynam się zastanawiać, bo w końcu jeździ naprawdę spoko.

darrecki, sprzedajesz swoją Mazdę? :wink:

PostNapisane: Śr, 22 sty 2025, 11:12 
Nałogowiec
22 stycznia 2025, o 05:53 Pablos napisał(a):
darrecki, sprzedajesz swoją Mazdę?

Taki OT, ale kupiłem sobie "auto projekt" (oczywiście Mazda) i gdyby okazał się wart zatrzymania to będę miał jedno do zbycia.

PostNapisane: Śr, 5 lut 2025, 20:34 
Świeżak
Od: 14.05.2024
Rok produkcji: 2016
Wersja: Active
Tak na szybko wrzucę nowości o mojej magdalenie.
Auto z 2016r kupiłem przy przebiegu 128k km około roku temu i w pierwszym tygodniu zauważyłem że DPF wypala się zdecydowanie za często (wtedy około 150km).
Tak sobie jeździłem obserwując pacjęta lejąc liqui moly, wymieniłem podkładki pod wtryski olej co max 10k i dobre paliwo.
Po około pół roku pierwszy raz wywaliło mi p0101 najpierw bardzo sporadycznie raz na kilka tygodni a ostatnio co 50-80km. Auto dotarło do 150k km i już nie dało się jeździć.
Jako że mieszkam w Irlandii postanowiłem podrzucić wózek 220km do Kennedy's Garage do tego gościa Petera z YT co czasem go wspominacie nawet tutaj.
Dziś dostałem pierwsze dane gość ogólnie jest super wyjaśnia co i jak wysyła filmiki na whatsappie świetny kontakt.
Z dobrych newsów pin na turbo jest OK i według niego odczyt z DPF jest ok i nie będzie potrzebna ingerencja.
Ale reszta standard jeszcze nie otwierał pokrywy zaworów ale najprawdopodobniej wałek wydechowy wytarty opiłki trafiły do (nie wiem jak to po polsku) break booster czyli chyba vaccum pomp i ona do wymiany plus sam ten wałek oczywiście.
Nie otwierające się prawidłowo zawory wydechowe prowadzą do nazbierania się sadzy w dolocie a właściwie wszędzie jak egr throttle body itp (pokazał mi filmik z kamerki masakra to wygląda u mnie) więc czyszczenie dolotu tym blasterem orzechowym.
Również sensor ten na rurce od DPFa ma zły odczyt trzeba go wymienić na ten "wzmocniony" nowego typu.
Profilaktycznie poleca jeszcze otwarcie miski sprawdzenie smoka choć ciśnienie oleju oki jest i wymiana jakiegoś łańcucha muszę jeszcze raz zapytać co to za jeden. Jutro będę miał dokładniejszą listę bo dziś mi wysyłał tylko filmiki z diagnostyki tego złomu na bieżąco.
Będzie myślę sobie dobrze jeśli uda się zamknąć tą naprawę w 2k euro tyle na temat zajebistości mazdowskiego diesla bo jak na taki przebieg to jednak wydaje mi się że to duży fuckup, jak pisałem wcześniej miałem peugeota 508RXH przed mazdą i tam 2.0HDi 163 koniki jak sprzedawałem przy przebiegu 265k km był bez skazy DPF wypalał miedzy 350 a 550km zależnie od warunków palił mało ciągnął jak pociąg i nie było żadnych rzeczy do zrobienia.
Jedyny plus jest taki że Peter naprawia auto kompleksowo a nie tylko jeden wycinek, powiedział mi że jak się to porobi madzia bedzie dobra znowu na conajmniej następne 150k w miarę bezawaryjnej jazdy.
Jestem trochę zawiedziony tym nieszczęsnym dieslem mazdy ale ona mi się podoba i jest typowy rozłam serce?rozum bo powieniem sprzedać w cholerę ale serce nie pozwala ech :P
Swoją drogą te wałki na wymianę czy one są już jakieś poprawione?? tzn nie ścierają się już tak łatwo??
pozdrowienia z wyspy deszczowców

PostNapisane: Cz, 6 lut 2025, 18:57 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Ten łańcuch to będzie pewnie od pompy oleju. Ponoć były wadliwe. No gość jest dobry więc trafiła Mazda w dobre ręce <spoko>

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 6 lut 2025, 21:23 
Nałogowiec
A moje auto chyba właśnie się naprawiło. Po czyszczeniu dolotu miesiąc temu, nie dość, że wróciła moc to jeszcze spalanie spadło o dobre 1,5l/100km. Na początku trochę wzrosło OIL_DIL ale zalałem bak Liqui Moli i wsadziłem z powrotem blaszkę z dwoma otworami. Stopniowo interwały wypalania się zwiększały, ostatnie trzy tygodnie większość jeździłem poza miastem. Co ciekawe błąd się nie pojawia, choć dwa razy widziałem, że P0401 siedział jako nieaktywny w DTC. Także jak widać, czyszczenie dolotu dużo daje. I najlepiej to zrobić przed myciem DPF bo chyba część syfu później tam trafia. Wałka wydechowego teraz u siebie nie oglądałem, mam pewne obawy, bo wymieniałem niedawno pompę podciśnienia. Tak samo nie mam pewności co do łańcucha pompy oleju. Na razie cieszę się z jazdy poprawnie działającym autem, ostatni raz tak dobrze było cztery lata temu. Potem auto zaczęło jeździć w większości po mieście i to je dobiło. Mycie DPF i czyszczenie dolotu pomogło, całe szczęście nie trzeba było ruszać wtrysków. Screen jest z dzisiaj, jeżdżone było pół na pół trasa i miasto, jak na przebieg ponad 187 tys. km uważam wynik za bardzo dobry, PM_ACC wciąż poniżej PM_GEN :D

PostNapisane: Cz, 6 lut 2025, 23:11 
Świeżak
Lucasbadboy że Peter naprawi mi Madzie nie mam wątpliwości dziś dostałem wycenę 3,2k euro zadzwoniłem trochę się potargowałem i robimy za 3k za tydzień ma być gotowa.
Kontakt i relacja video z postepów naprawy naprawdę są super u niego, myślę że wielu mechaniorów szczególnie nie oszustów mogłoby się nauczyć.

Pablo ten Peter tłumaczył mi zależności i według niego u mnie wszystkie problemy zaczeły się od wałka którego opiłki ubijały powoli pompę a nie do końca otwierające się zawory wydechowe powodują że do komory spalania która jest nie do końca opróżniona wpada za mało świeżego powietrza (tlenu) co w prostej lini zaburza proces spalania (za bogata mieszanka ) więc madzia zaczyna kopcić i teraz zaczyna się kołowrotek bo nadmiar sadzy poprzez egr zaczyna Ci się osadzać na dolocie plus zaczyna zapychać DPFa więc na twoim miejscu zabrałbym się za ten wałek bo będziesz się w kółko bawił dolotami blaszkami dolewał liqui moly robił zrzuty z for scana itp a źródło problemów się radośnie kręci pod pokrywą zaworów i ubija Ci włąśnie nową pompe vaccum i syfi sadzą po silniku.

Ostatnio edytowano Cz, 6 lut 2025, 23:12 przez SprinterPL, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 6 lut 2025, 23:12 
Nałogowiec
SprinterPL €3k to kupa siana, ale na warunki wyspiarskie chyba ok. Gdyby nie wałek, to miałbyś wszystkie standardowe usterki Mazdy w dieslu. Teoretycznie ten powinien być ok w roczniku 2016, także ta usterka to po prostu pech.
Nie wiem jak masz do niego daleko, ale gdybym ja miał tyle zapłacić to bym jeszcze wyprał DPF. To naprawdę robi robotę i jak chcesz mieć spokój na kolejne 150k, to ogarnij i DPF. Jak chcesz po kosztach, to jedno popołudnie, €40 na chemię i wyczyścić samemu.

PostNapisane: Cz, 6 lut 2025, 23:26 
Świeżak
Darrecki też myślałem że mam ten "wzmocniony" wałek :P ale jak widać nie bardzo.
Co do DPF stwierdził że bedzie poprawa i nie zaleca dotykać specialnie 2 razy pytałem i sam nie wiem czy przez 150k nazbierało się aż tyle popiołów, myślę że po naprawie zobacze co i jak i zdecyduje czy prać czy nie.
Nie mogę sobie pozwolić na dodatkowe rzeczy do tych 3K bo mi żona walizki wystawi za drzwi i będę spał w tej zakichanej mazdzie.
Mam do tego gościa 220km wiec niby nie dużo ale w dwie strony mój syn zrobił 440km i 6h jazdy żeby mnie odebrać jak oddawałem Madzie ale i tak uważam że warto bo przynajmniej gość wie o czym mówi.

PostNapisane: Pt, 7 lut 2025, 09:25 
Nałogowiec
SprinterPL, zgadzam się z Tobą, też podejrzewam za bogatą mieszankę, dlatego na początku kombinowałem z przepływomierzem. Okazało się, że czyszczenie dolotu jakoś pomogło, spalanie spadło. Teraz wypalanie miałem po 225km, trwało 12km, średnie spalanie z komputera 7.1l/100km. Może tak być, że wałek już wytarty, ostatnio oglądany był przy 100 tys. km przebiegu, zaraz będzie 188 tys. km. Nie wierzę w te ich poprawione wałki, Mazda podobno tylko zmieniła coś w sofcie po tej aferze. Ciekawe, czy można jakoś obejrzeć jego stan przez wlew oleju, bez zdejmowania pokrywy. W zeszłym roku na naprawy tego auta wydałem z 10 tys. zł i też mi już żona to wypomina, czy nie lepiej zmienić na nowsze w benzynie. Jakbym teraz miał znów wydawać kasę to na bank też będę spał w garażu w tym aucie :lol:

PostNapisane: Pt, 7 lut 2025, 09:28 
Amator
7 lutego 2025, o 09:25 Pablos napisał(a):
Ciekawe, czy można jakoś obejrzeć jego stan przez wlew oleju, bez zdejmowania pokrywy.

Od razu odpowiem, nie ma takiej opcji.

PostNapisane: N, 9 lut 2025, 20:04 
Nałogowiec
Radioactiev, no to trochę lipa. W moim serwisie ściągnięcie pokrywy zaworów z wymianą podkładek to 800 zł. Tańszy jest dół silnika, chyba z 600 zł. Na razie auto działa fajnie, teraz trasa S3 w góry, ustawione 120 km/h na tempomacie i wypalania co 200 km, średnie spalanie z kompa 6.6 l/100km. Ale żeby nie było tak różowo, to przez blaszkę raz wyskoczył check engine. Generalnie fajne hobby mieć Mazdę z tym silnikiem, można wielu rzeczy się nauczyć :-P

PostNapisane: N, 9 lut 2025, 23:23 
Świeżak
To i tak taniocha Pablos bo Peter bierze 400euro za pokrywe i sprawdzenie walka a potem przy okazji podkladki sa robione plus 800 do tych 400 gdy walek jednak jest do wymiany.
Swoja droga Darecki miales racje walek u mnie jest OK i nie bedzie wymieniany, co wiecej dolot bardzo czysty jedynie przepustnica zawalona dosc konkretnie ale i tak wszystko bedzie czyszczone tym orzechem kruszonym bo jak juz rozebrane to trzeba zrobic.
Byla zapchana rurka do czujnika z DPF plus do tego czujnik starego typu i pokazywal 0.8 zamiast jednego bara.
Peter powiedzial ze jeszcze sprawdzi popychacze zaworow jak juz pokrywa zdjeta.
Turbo sprawdzone pin trzyma sztywno.
W piatek z nim rozmawialem powiedzial zebym sie nie martwil bo on jest od tego zeby auto jezdzilo bez problemu.

PostNapisane: Pn, 17 lut 2025, 12:39 
Nałogowiec
SprinterPL, dlatego ja się cieszę, że żyję w innym systemie walutowym i nie muszę płacić za takie rzeczy, jak za zboże :wink:
Czyli jednak skoro nie wałek, to pewnie nie ma się co tym martwić. Czujnik ciśnienia spalin i rurka od niego to już każdy z nas tu przerabiał. Ja mam u siebie podejrzenie co do dwóch wtrysków, ich korekcje, zarówno te stałe, jak i chwilowe dość mocno odbiegają od dwóch pozostałych. Ale jest to jeszcze w normie, więc na razie nie ruszam ich.

-- Dodano: 17 lutego 2025, o 12:39 --

Wracając z wyjazdu było jeszcze lepiej, pierwsze wypalanie po 240km, następne jeszcze się nie załączyło bo już wróciłem do domu i interwał dobił do 253km. Średnie spalanie z kompa na powrocie miałem 6.3 l/100km, z dystrybutora wyszło 6.6. Co ciekawe poprawiły się także korekty wtrysków. Jak na jazdę cały czas 120 km/h na aktywnym tempomacie uważam to za wynik bardzo dobry.

PostNapisane: Pn, 17 lut 2025, 13:26 
Świeżak
No moja madzia po poskładaniu i przetestowaniu w weekend ciągle chora
https://youtube.com/shorts/HXRfrx61kOE? ... W52bmAExBO

Takie video dostalem dziś rano.

Cieszę się że twoja chociaż zdrowieje w oczach ciesz się tym Skyactiv 2.2 bo one tak szybko odchodzą ;).

Pozdro

PostNapisane: Cz, 20 lut 2025, 15:53 
Nałogowiec
SprinterPL jakieś nowe informacje? Bo to co na filmie wydaje się pojawiającym na forum problemem, fajnie by było wiedzieć czy magik sobie z nim poradził (i ile z Ciebie zdarł kasy)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1