Teraz jest N, 8 lut 2026, 04:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 568 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 17 paź 2024, 22:12 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Dzwiek tego łożyska w obudowie z biuletynów serwisowych jest inny , ciągły. Coś jak łożysko piasty wiem że są mylone. To w skrzyni nic wspólnego z olejem nie ma i o ile pamiętam tych roczników niż nie dotyczy.
100tys dla tej skrzyni to żaden powód dla zmiany oleju i zabawy z tym i filtrem.

Ale jak ASO uważa że nie ma problemu ? - byłeś na jeździe z serwisantem prezentując mu te dźwięki ?

Na forum nikt nie zgadnie. Ale to łożysko z biuletynu można wykluczyć. Winę oleju wg mnie też . Nie bardzo wiem jak olej może powodować pisk jak opony . Ale jak ktoś się uprze można probke oleju zbadać (coś 100 200zl) o ile da się pobrać przez bagnecik - ze 100ml. Zamiast grzebać się z wymianą i potencjalnymi z wymianą związanymi problemami.

PostNapisane: Cz, 17 paź 2024, 22:20 
Wstydliwy
Od: 25.05.2021
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyDream
Region: zagranica
17 października 2024, o 22:12 Andrzejsr napisał(a):
Dzwiek tego łożyska w obudowie z biuletynów serwisowych jest inny , ciągły. Coś jak łożysko piasty wiem że są mylone. To w skrzyni nic wspólnego z olejem nie ma i o ile pamiętam tych roczników niż nie dotyczy.
100tys dla tej skrzyni to żaden powód dla zmiany oleju i zabawy z tym i filtrem.

Ale jak ASO uważa że nie ma problemu ? - byłeś na jeździe z serwisantem prezentując mu te dźwięki ?

Na forum nikt nie zgadnie. Ale to łożysko z biuletynu można wykluczyć. Winę oleju wg mnie też . Nie bardzo wiem jak olej może powodować pisk jak opony . Ale jak ktoś się uprze można probke oleju zbadać (coś 100 200zl) o ile da się pobrać przez bagnecik - ze 100ml. Zamiast grzebać się z wymianą i potencjalnymi z wymianą związanymi problemami.

Generalnie najpierw „na poczekaniu” uważali w ASO, że to dźwięk związany z hamulcami. Wyczyścili wszystko i chcieli oddać mi samochód. Ale naciskałem właśnie na jazdę z serwisantem, który ostatecznie był zaskoczony i jak usłyszał ten dźwięk to powiedział najpierw, że to na pewno nie układ hamulcowy. Chwilę później obstawiał, że może trzeba nowe oprogramowanie wgrać lub coś z zaworami. Elektryk od razu wykluczył wgrywanie oprogramowania. Z grubsza to ASO (w Wilnie, bo tu mieszkam) zakomunikowało, że teraz nie mają wolnych terminów, aby tym się dłużej zając, ale za jakiś miesiąc to na pewno. Umowę mogę wypowiedzieć do następnego czwartku, ale jak tego nie zrobię to nadal będę miał gwarancję. Dlatego zastanawiam się czy może to być poważna usterka. Myślę, by poszukać jeszcze kogoś kto zajmuje się tylko AT i się poradzić :)

PostNapisane: Pt, 18 paź 2024, 10:51 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Wersja: SkyPassion
slide2k postaraj się zdiagnozować problem przed upłynięciem terminu na odstąpienie od umowy i podejmij decyzję co dalej, auto zawsze można znaleźć inne, tego kwiatu jest pół światu, a jak zostaniesz z problemem to będziesz się bujał i denerwował, sam widzisz jakie podejście jest w ASO, nie mają terminu... nic nie słyszą... wszystko jest ok, a Ty się wkurzasz, bo coś tam piska i z całą pewnością nie jest to normalne, ja na Twoim miejscu albo jak najszybciej bym zdiagnozował i usunął przyczynę albo pozbył się feralnego auta.

PostNapisane: Pt, 18 paź 2024, 13:45 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Region: mazowiecki
slide2k - spróbuj zmieniać biegi lewarkiem i nasłuchuj czy usłyszysz te same piski gdy biegi zmieniał TCM, szczególnie przy tym samym przełożeniu. Spróbowałbym nieco wydłużyć zmianę biegów i na odwrót nieco szybciej je wykonywać niż to robi automat. Jeśli nie zauważysz zainteresowałbym się czy są jakiejś uaktualnienia.
Jeśli dźwięki będą się powtarzać przy tym samym przełożeniu to świadczyłoby, że najprawdopodobniej pochodzą z wnętrza skrzyni. I problem może dotyczyć konkretnego tłoczka lub elementu synchronizującego dany bieg. Choć z lektury wynika, że bardziej podatny jest zespół sterujący niż przekładnia planetarna, choć i tego nie można wykluczyć.
No trzeba pokombinować.

-- Dodano: 18 października 2024, o 13:29 --

Co do sprawdzenia płynu ATF w skrzyni, to jego niewłaściwy poziom może powodować gorsze smarowanie elementów, co prowadzi do powstawania różnych dźwięków, w tym pisków. Sprawdzenia możesz dokonać sam, bez udziału ASO.

-- Dodano: 18 października 2024, o 13:45 --

To, że ASO wymieniło ci pasek, to przynajmniej jeden problem mniej. Bo zużyty, przy zmianie biegów, a więc i zmianie obciążenia wału, może powodować uślizgi/piski. Szkoda tylko, że nie próbowali bardziej szczegółowo przetestować skrzyni.

PostNapisane: Pt, 18 paź 2024, 14:17 
Wstydliwy
18 października 2024, o 13:45 dropt07 napisał(a):
slide2k - spróbuj zmieniać biegi lewarkiem i nasłuchuj czy usłyszysz te same piski gdy biegi zmieniał TCM, szczególnie przy tym samym przełożeniu. Spróbowałbym nieco wydłużyć zmianę biegów i na odwrót nieco szybciej je wykonywać niż to robi automat. Jeśli nie zauważysz zainteresowałbym się czy są jakiejś uaktualnienia.
Jeśli dźwięki będą się powtarzać przy tym samym przełożeniu to świadczyłoby, że najprawdopodobniej pochodzą z wnętrza skrzyni. I problem może dotyczyć konkretnego tłoczka lub elementu synchronizującego dany bieg. Choć z lektury wynika, że bardziej podatny jest zespół sterujący niż przekładnia planetarna, choć i tego nie można wykluczyć.
No trzeba pokombinować.

-- Dodano: 18 października 2024, o 13:29 --

Co do sprawdzenia płynu ATF w skrzyni, to jego niewłaściwy poziom może powodować gorsze smarowanie elementów, co prowadzi do powstawania różnych dźwięków, w tym pisków. Sprawdzenia możesz dokonać sam, bez udziału ASO.

-- Dodano: 18 października 2024, o 13:45 --

To, że ASO wymieniło ci pasek, to przynajmniej jeden problem mniej. Bo zużyty, przy zmianie biegów, a więc i zmianie obciążenia wału, może powodować uślizgi/piski. Szkoda tylko, że nie próbowali bardziej szczegółowo przetestować skrzyni.

No co ciekawe jak zmieniam sam drążkiem, dźwięk w ogóle nie istnieje :)

PostNapisane: Pt, 18 paź 2024, 16:08 
Nałogowiec
Więc o czym może to świadczyć?

PostNapisane: Pt, 18 paź 2024, 18:59 
Wstydliwy
Poprawka, jednak jest ten dźwięk przy zmianie drążkiem. Obroty przy przyspieszaniu do 50 km/h dochodzą do około 2500 i jak zmieniam na czwórkę to - podobnie jak przy automatycznym przełączaniu się - gwałtownie spadają poniżej dwóch tysięcy i pojawia się ten dźwięk. W niedzielę znajomy mechanik obiecał, że sprawdzi to, podniesie też auto. Mówi, że jego zdaniem to rzeczywiście jakaś pierdółka, ale w najgorszym wypadku będę miał może jakąś bardziej niezależną od ASO poradę :)

PostNapisane: Pt, 18 paź 2024, 19:33 
Nałogowiec
Tak trzymaj. Może ten fachura pomoże sprecyzować skąd ten pisk dochodzi.

PostNapisane: N, 20 paź 2024, 09:50 
Wstydliwy
dropt07 napisał(a):
Tak trzymaj. Może ten fachura pomoże sprecyzować skąd ten pisk dochodzi.

Dzięki. W najgorszym wypadku poradzi, żeby wycofywać się z umowy. Dam znać w niedzielę co powiedział :)

-- Dodano: 20 października 2024, o 09:50 --

Zanim jeszcze odwiedziłem znajomego, przypadkiem znalazłem podobne przypadki jak mój wśród użytkowników reddita. Tutaj jest nawet nagranie z tym samym dźwiękiem: https://www.reddit.com/r/CX5/comments/z ... are_button

Z grubsza, okazuje się, że wiele osób jeździ z tym po prostu. U niektórych dźwięk zniknął po wymianie paska alternatora, u innych po wymianie oleju. Ludzie piszą też, że wymieniano im również konwertery momentu obrotowego, a niektóre ASO (jak dla kolesia z filmiku) po prostu wymieniały skrzynie, jeśli auto było na gwarancji. Co ciekawe dźwięk ten pojawiał się nie tylko u właścicieli CX-5, ale też szóstek i trójek.

PostNapisane: N, 20 paź 2024, 16:55 
Bywalec
no faktycznie jest pisknięcie... i ja bym obstawiał, że to na bank coś w skrzyni, ale co...? nie mam zielonego pojęcia, slide2k czekam na opinię tego mechanika, bo ciekawość mnie zżera

PostNapisane: Pn, 21 paź 2024, 11:35 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
No ciekawie się robi. Też jestem ciekaw co powie. Tylko że chyba bez rozbiórki skrzyni, ciężko będzie coś powiedzieć.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 21 paź 2024, 17:14 
Wstydliwy
20 października 2024, o 16:55 zubencjusz napisał(a):
no faktycznie jest pisknięcie... i ja bym obstawiał, że to na bank coś w skrzyni, ale co...? nie mam zielonego pojęcia, slide2k czekam na opinię tego mechanika, bo ciekawość mnie zżera

Znajomy mechanik powiedział, że trudno cokolwiek powiedzieć, bo sama skrzynia działa poprawnie, poziom oleju wg niego jest w normie…tylko ten dźwięk. Dziś byliśmy z żoną ponownie w ASO. O dziwo zmieniło ton, gdy powiedzieliśmy co na tym reddicie znaleźliśmy. 8 listopada zrobią pełną diagnostykę skrzyni i będą pytać Mazdę o to jak mają postępować. Liczą na ich dobrą wolę (auto było serwisowane w ASO), a jeśli nie to powiedzieli, że wymienią w razie potrzeby skrzynie na swój koszt. Aczkolwiek trochę obawiam się, że będą chcieli remontować, ale jeśli do tego miałoby dojść będę żądał rekomendacji Mazdy na piśmie. A więc historia będzie miała ciąg dalszy. Tymczasem te piski wydają się coraz bardziej ciche :D

PostNapisane: Pn, 21 paź 2024, 17:32 
Nałogowiec
Dobra robota z tym filmikiem i z tym że drążycie temat. Może wymienią.

PostNapisane: Wt, 22 paź 2024, 07:38 
Bywalec
wymiana skrzyni byłaby najlepszym rozwiązaniem

PostNapisane: Pt, 8 lis 2024, 19:27 
Wstydliwy
Mały update, bo należy się Wam ciąg dalszy tej historii. ASO w Wilnie tym razem solidniej przediagnozowało tę skrzynię biegów. Jeszcze zanim przyjechałem do nich i zostawiłem wczoraj auto, zwrócili się z zapytaniem do Mazdy o rekomendację. Dostali z grubsza to co znalazłem na amerykańskim forum, dlatego pierwszym krokiem - o dziwo rekomendowanym przez Mazde - jest wymiana oleju w skrzyni. Teoretycznie ten dźwięk powinien ustąpić po przejechaniu 500-1000 km. Jeśli nadal będzie to Mazda rekomenduje wymianę jakiegoś konwertera momentu obrotowego. Jeśli i to zawiedzie to już wtedy wymiana skrzyni. ASO liczy na dobrą wolę producenta w tej kwestii. Tak czy inaczej po wymianie oleju skrzynia lepiej pracuje (to czuć), dźwięk jednak nadal pozostał, chociaż mam wrażenie, że jest trochę bardziej cichy i pojawia się rzadziej w trochę innych sytuacjach niż wcześniej. Ale może mi się tylko wydaje.

PostNapisane: Pt, 8 lis 2024, 20:39 
Nałogowiec
Rozumiem, że wymienili filtr, a olej całkowicie - metodą dynamiczną. Rozumiem, że po 1000 km w przypadku występowania dźwięków przekażesz ASO M6 na testowanie?

PostNapisane: Pt, 8 lis 2024, 20:43 
Wstydliwy
Tutaj mowa o CX-5. Co dziwne, tu wymieniają tylko metodą dynamiczną (tak przynajmniej mówią). Jak wymieniałem kiedyś w szóstce, którą miałem jeszcze niedawno, to do czasu sprzedania było wszystko ok. Tak czy inaczej po przejechaniu tysiąca km przekaże z powrotem do ASO, czyli pewnie po 18 listopada, bo w przyszłym tygodniu będę jeździł po Polsce :)

PostNapisane: Pt, 8 lis 2024, 22:20 
Nałogowiec
Tak trzymaj. Życzę powodzenia.

PostNapisane: N, 17 lis 2024, 19:05 
Wstydliwy
A więc tak: przejechałem w ciągu tygodnia około dwóch tysięcy km. Ten dźwięk nie zniknął, ale wierzcie mi - praktycznie go nie słychać. Ponadto skrzynia działa całkowicie inaczej, o wiele lepiej. Aż dziw mnie bierze czemu Mazda nie rekomenduje wymiany oleju. Tak czy inaczej, w połowie tygodnia odezwało się do mnie ASO z informacją, że centrala w Japonii zgodziła się w geście dobrej woli na wymianę konwertera momentu obrotowego (jeśli dobrze tłumaczę). Część jest pioruńsko droga, więc mam nadzieję, że to pomoże, chociaż ani ja, ani ASO nie poniosiemy w zaaadzie żadnych kosztów. Ale na reddicie Mazda podobnie się zachowywała, więc chylę czoła, bo to naprawdę dobrze świadczy o marce. Z tego co wiem, ASO część od razu zamówiło, być może w ciągu dwóch tygodni dotrze do nich i wtedy będą ją wymieniać.

PostNapisane: N, 17 lis 2024, 20:05 
Nałogowiec
To, że dźwięk przy danym przełożeniu jest o wiele cichszy to tylko efekt nowego oleju. Przyczyna nadal istnieje. Miejmy nadzieję, że wymiana konwertera pomoże. W przeciwnym wypadku dźwięk będzie tylko narastał z postępującym przebiegiem.

PostNapisane: Cz, 26 gru 2024, 16:40 
Wstydliwy
Od: 26.12.2024
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Active+
Region: kujawsko-pomorski
goldbergeri jak naprawiło się?

PostNapisane: Wt, 11 lut 2025, 11:48 
Świeżak
Od: 10.06.2023
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Koledzy co sądzicie o skrzyniach automatycznych w mazdach 6 ? Są w miarę bezawaryjne w stosunku do innych marek ? Możecie je polecić?

PostNapisane: Wt, 11 lut 2025, 23:20 
Bywalec
W zdecydowanej większości użytkownicy nie narzekają. Owszem zdarzają się jakieś pojedyncze przypadki problemów ,ale to tak jak z innymi markami. Ogólnie mazdowskie skrzynie cieszą się dobrą opinią.

PostNapisane: Pn, 17 lut 2025, 11:14 
Świeżak
Od: 10.06.2023
Rok produkcji: inny
A spalanie dużo większe niż w manualu? Słyszałem opinie że średnio 0.5-1 l.?

PostNapisane: Pn, 17 lut 2025, 22:21 
Bywalec
Nie mam wiedzy na ten temat, nigdy nie porównywałem.

PostNapisane: Wt, 18 lut 2025, 08:21 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Ja mam porównanie w 2.0 w mieście. Jeździłem tydzień zastępczą AT na tej samej trasie do pracy co moją MT. Spalanie wyszło o ok. 1l większe, ale trzeba też wziąć po uwagę że trochę się bawiłem tą skrzynią i jeszcze się jej nie nauczyłem. Myśle że w mieście te 05-1l więcej w stosunku do manuala jest realne.
Co innego na trasie, AT potrafi spalić mniej, ponieważ jest trochę inaczej zestopniowana niż MT.
Tak czy owak, teraz bardzo żałuję że mam MT. Różnica w komforcie jazdy jest kolosalna.

PostNapisane: Wt, 18 lut 2025, 11:30 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Region: śląski
18 lutego 2025, o 08:21 Luke napisał(a):
Różnica w komforcie jazdy jest kolosalna.

Szczególnie w mieście.

PostNapisane: Pn, 24 mar 2025, 22:04 
Wstydliwy
Od: 13.08.2022
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: dolnośląski
Witam Panowie, mam taką sytuację. Odpalam samochód, jadę krótki odcinek. Następnie odpalam ponownie, przejeżdżam około 1 km, zatrzymuję się na światłach i nagle wygląda na to, że wypadł pierwszy bieg. Ruszam ze świateł, a samochód rusza ociężale, jakby na wyższym biegu. Przełączam na tryb manualny i na wyświetlaczu pojawia się litera „M” bez numerów. Wracam do domu, zatrzymuję się i gaszę silnik. Po kilku godzinach odpalam ponownie – wszystko działa normalnie. Nie wiem jeszcze, jak będzie później, ale przejechałem kawałek i wydaje się, że jest w porządku.

Teraz pytanie: czy skrzynia biegów się kończy? Przebieg wynosi około 250 tys. km. Olej w skrzyni był wymieniany tylko raz w okolicach 120 tys. km.
Co to może być? Czy to chwilowa usterka, czy problem może powrócić w najmniej oczekiwanym momencie? Czy ktoś miał podobne doświadczenia?

Dodam, że to Mazda z 2015 roku, przebieg około 250 tys. km, silnik 2.2 diesel. Pytanie, co ze skrzynią biegów?

PostNapisane: Wt, 25 mar 2025, 10:14 
Wtajemniczony
Od: 11.06.2018
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: małopolski
11 lutego 2025, o 11:48 air40 napisał(a):
Koledzy co sądzicie o skrzyniach automatycznych w mazdach 6 ? Są w miarę bezawaryjne w stosunku do innych marek ? Możecie je polecić?

Według mojego mechanika ta skrzynia jest niezniszczalna pod warunkiem zmiany oleju.

PostNapisane: Wt, 25 mar 2025, 11:48 
Bywalec
messo9800 przeprowadź adaptację skrzyni, jest to opisane krok po kroku ileś postów wcześniej, to nic nie kosztuje, sam dasz radę zrobić, na pewno nie zaszkodzi a może pomóc

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 568 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1