Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 00:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 24 paź 2024, 09:58 
Amator
Od: 09.08.2019
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Witam,
z racji, iż przyszły niższe temperatury zacząłem używać podgrzewania foteli i dzisiaj poczułem dużo mocniejsze grzanie oparcia fotela kierowcy w odcinku lędźwiowym.
Po sprawdzeniu termowizją wychodzi na to, iż siedzisko kierowcy nie grzeje w ogóle (stąd też pewnie odczucia silnego grzania po lędźwiach).
Oparcie grzeje, fotel pasażera również grzeje cały, co widać w termowizji.

Nim zabiorę się za demontaż fotela kierowcy i tapicerki, może ma ktoś jakieś porady i uwagi w tym temacie?
Jeżeli przewody bedą nienaruszone to jakiej maty szukać na wymianę? Uniwersalną czy występuje to jako osobny element w Maździe?

PostNapisane: Cz, 24 paź 2024, 16:39 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: podkarpacki
Skoro oparcie grzeje a siedzisko nie, to bezpiecznik bym wyeliminował, zostaje zatem sprawdzenie czy wtyczka od siedzenia się nie wypięła, jeśli tu wszystko jest ok no to zostaje chyba wymiana maty siedzenia...

PostNapisane: Pt, 25 paź 2024, 09:51 
Amator
Od: 09.08.2019
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: dolnośląski
zubencjusz Dokładnie, bezpiecznik wykluczyłem, dlatego też napisałem, że pasażer i oparcie grzeje. To ewidentnie problem z matą siedziska.
Pytanie czy do siedziska jest faktycznie wtyczka, ew. jak taką matę zdiagnozować?

PostNapisane: Pt, 25 paź 2024, 10:53 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: podkarpacki
lyczko no właśnie, szczerze mówiąc trzeba by zajrzeć pod fotel i sprawdzić czy są tam dwie wtyczki od siedziska i oparcia czy tylko jedna na cały fotel. Ja nie zaglądałem tam, bo nie miałem powodu. Z całą pewnością są dwie maty (oparcie i siedzisko) i od każdej z nich musi iść jakiś kabelek do kostki. Jak sprawdzić matę...? ja na Twoim miejscu dobrałbym się do niej i do tego kabelka. Jeżeli jest możliwość wypięcia go z kostki no to sprawdziłbym czy nie ma przerwy w obwodzie elektrycznym maty za pomocą miernika - omomierza. Osobiście uważam, że mata jest do wymiany, prawdopodobnie w wyniku wygniecenia doszło do przerwania obwodu, prąd nie płynie no i dlatego nie grzeje.

Strefa czasowa: UTC + 1