Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 00:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 26 wrz 2022, 13:16 
Świeżak
Od: 20.04.2022
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
Od lat używamy w rodzinie wielosezonówek Goodyeara Vector i Michelin Crossclimate. Obydwie bardzo dobre z lekkę przewagą na śniegu dla Michelinki.

PostNapisane: Pn, 26 wrz 2022, 15:33 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
A czy waga opony wielosezonowej jest wyższa niż dedykowanej zimowej lub letniej?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 26 wrz 2022, 19:29 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Rok produkcji: 2016
Trochę. Ja mam 235 i ona jest dużo cięższa.

PostNapisane: Cz, 29 wrz 2022, 19:40 
Wstydliwy
Od: 25.09.2022
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: Sport
Region: zagranica
Witam. Jako, że jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o opony i ogólnie auta chciałem się was poradzić. Na dniach planuję kupić opony całoroczne. Wybór prawdopodobnie między Goodyear Vector 4Seasons i Michelin Crossclimate+ (chyba, że macie jeszcze coś godnego polecenia to z chęcią się zapoznam z waszymi propozycjami)
Pytanie dotyczy rozmiaru. 225/45/19 czy 235/45 R19? Czy jest jakaś różnica w prowadzeniu auta? I zastanawiam się czy skoro w opcjonalnych rozmiarach do m6 nie ma 235 to może lepiej je odpuścić? Co sądzicie?

PostNapisane: Cz, 29 wrz 2022, 21:28 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Ja osobiście trzymam się zalecanych przez producenta rozmiarów. U nas jeszcze chyba nikt się nie czepia w razie W jeśli coś się stanie, że koło było nie takie jak w homologacji auta, ale skoro są225 to po co 235? no chyba są tańsze to fakt, a tak to teretycznie większe opory toczenia więc spalanie (ile nie mam pojęcia czy odczuwalne) , i padło niedawno że mogą nie wejsć łańcuchy, co w przypadku wielosezonówki i jakiegoś poważniejszego podjazdu może być problemem. Ja na zimówki zakładać musiałem, a wielosezonowe na śniegu-śniegu jednak to nie zimówka (choć różne modele różnie, ja mam porównanie w dwóch takich samych prawie mazdach 6 wielosezonwa Bridgestone i zimowe i letnie Falken. Wielosezonowa przynajmniej ta, zgodnie z testami świetna na mokrym, na śniegu jedzie ale to nie to co zimówka, w upał i czasem nie wiem od czgo to zależy - mocno głośna jakby wyząbkowana. Ale nie zamierzam zmieniać, przynajmniej jedno auto mniej do zajmowania się, wolny czas i brak kolejek do wulkanizacji czy konieczności targania 30to kilowych kół, w ogóle napinki w okresach gorących wymian przy zmianach nagłych pogody to wynagradza. No tylko mam ten komfort że w razie potrzeby wyjazdu w góry obficie ośnieżone, mogę pojechać tą na zimówkach.

Więc przy jedym aucie wybrałbym te które są lepsze w testach na śniegu i mokrym, poświęcając właściwości na sucho/gorąco bo wtedy i tak przyzwoicie trzymają i na sucho nie dochodzi się nma drogach do granic możliwości opony , a na mokro / śniegu te granice drastycznie spadają czego kierowca w suchym cieplutkim wnętrzu może być nieświadomy. I 225. Wiem , zę drogie, ale masz na z grubsza 4-5 lat spokój święty. No przód tył warto zmienić przy okazji przeglądów.

PostNapisane: Cz, 29 wrz 2022, 22:18 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
marcim2 napisał(a):
Witam. Jako, że jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o opony i ogólnie auta chciałem się was poradzić. Na dniach planuję kupić opony całoroczne. Wybór prawdopodobnie między Goodyear Vector 4Seasons i Michelin Crossclimate+ (chyba, że macie jeszcze coś godnego polecenia to z chęcią się zapoznam z waszymi propozycjami)
Pytanie dotyczy rozmiaru. 225/45/19 czy 235/45 R19? Czy jest jakaś różnica w prowadzeniu auta? I zastanawiam się czy skoro w opcjonalnych rozmiarach do m6 nie ma 235 to może lepiej je odpuścić? Co sądzicie?

Też taki problem rozpatrywałem. 235 - nieznacznie większa powierzchnia styku z jezdnią, a więc nieco lepsza przyczepność, dla niektórych lepiej się prezentują, lepiej wypełniają felgę, zatem nieco lepiej chronią felgę przed otarciami. Z drugiej strony większa masa nieresorowana, którą trzeba wyhamować naszymi skromnymi hamulcami, nieznacznie większe opory toczenia, tym samym większe spalanie. W PL Crossclimate + tylko w rozmiarze 235 a Goodyear owszem w 225, co robi różnicę 800 zł na komplecie. I mimo, że serce było za Michelin to uznałem, że ewentualne zalety tej marki w rozmiarze 235 nie rekompensują zalet i ceny Goodyeara w rozmiarze 225.

PostNapisane: Śr, 15 lis 2023, 11:25 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Odświeżę temat.
Na wiosnę planuję wymienić opony z letnich na wielosezonowe. Felga 19.
Po pierwsze widzę, że praktycznie wszystkie 19" są w wersji SUV, czyli wzmacniane. Mi są takie nie potrzebne - zapewne niestety będzie twardziej...
Obecne letnie Turanzy idą już na śmietnik. Były głośne. Czy jest szansa na wielosezonowe cichsze?
Czy ktoś może polecić jakąś oponę za mniej niż 1000zł/szt?

PostNapisane: Śr, 15 lis 2023, 12:22 
Nałogowiec
Hola, hola. Wzmacniane to wzmacniane a opony dla SUV’a moim zdaniem to co innego.
Wzmacniane wg mojej wiedzy dot. przeznaczenia opony w szczególności dla mocniejszych samochodów. To tak w skrócie.
Opony dla SUV’ów to inna technologia dostosowana do sam. z większym prześwitem, ogumienie nieco inaczej pracuje. Chyba podstawowa różnica obok osobnej lini produkcyjnej to skład mieszanki, więcej drutów wewnątrz, większa, średnio o 2 mm, grubość bieżnika. Z założenia to samochody cięższe od osobówek, a więc opony poddane są większej ścieralności i inaczej się układają na drodze.
Jest szereg różnic ale ich wszyskich nie pamiętam. Nieco temat analizowałem przed rokiem przed zakupem całorocznych.

PostNapisane: Śr, 15 lis 2023, 13:57 
Nałogowiec
Wszystkie opony na nasz rozmiar 19" są opisane jako XL czyli wzmacniane, wg opisu "przystosowane do większej nośności".
dropt07, kupiłeś Goodyear'a?

PostNapisane: Śr, 15 lis 2023, 14:14 
Prawie fanatyk
Co do XL to jest "wzmocnienie" dla wytrzymania większego ciśnienia w oponie, które z kolei jest potrzebne dla "uniesienia" ciężkiego auta. Już kiedyś tu cytowałem fajnie tłumaczącą to wypowiedż (poniżej wkleję)

Co do całorocznych to raczej są 71-72db a jeszcze lamelki raczej ciszy nie powodują. Letnie 69 (68 chyba też) miewają często.

Ja miałem i Turanza i Weather Control obie Bridgestone, i te całoroczne to wyraźnie głośniejsze. Ponoć Michelin Crossclimate cichsze, ale one >1tys zł sztuka.

Ja po moim experymencie z całorocznymi jednak niestety wróciłem do zmian. Trochę śniegu i po 2 sezonach już taka całoroczna nie bardzo.
Za to świetne na mokrym, co zresztą testy potwierdzają.

Właśnie niedawno kupiłem 225/45/19 z topu testów Hankooki letnie za 5stówek sztuka , może to dobry moment na letnie zdarzają się dobre okazje . Im rok ,dwa, trzy ,cztery leżenia różnicy nie robią .

Wyjaśnienie XL :

cyt : lukass5

Mon, 21 Mar 2016 - 16:03

No to po kolei:
Za nośnośc opony odpowiada ciśnienie w powietrza w oponie. Indeks nośności określa ilośc kilogramów obciązenia dla danej opony przy konkretnym ciśnieniu i np. taki popularny rozmiar 205/55R16 w wersji standardowej ma indeks 91 czyli 615 kg. Tą wartośc uzyskuje przy cisnieniu 2,5 bar. Powyzej tej wartosci nosnośc tej opony juz nie rosnie (zreszta jak i innych opon o normalnej konstrukcji (nie XL)). Natomiast przy ciśnieniu 2.0 bar ma już tylko 515kg.
Dlatego że za nosnośc opony odpowiada ciśnienie a nie twardośc boku to opona w tym samym rozmiarze czy to miekki komfortowy model Michelina, czy twardy Bridgestone czy mega twardy RunFlat maja tą samą nosność, co jakby już obala mit - wieksza nośnośc = twardy bok.

Żeby dźwigać większe ciężary to trzeba dac większa oponę (o większej pojeności powietrza które będzie unościć ciężar) albo taki sam rozmiar, który będzie pracował na większym ciśnieniu roboczym. I tu wkraczamy w kwestie opon XL. Dalej trzymając się przykłądu rozmiaru 205/55R16 mamy oponę XL o nośności 94 czyli taką która uniesie max 670 kg. Ale te 670 kg będzie przy ciśnieniu 2,9bar a nie 2,5. Jako ciekawostkę trzeba dodaz że opona XL przy tym samym ciśnieniu co opona nie XL ma mniejszą nośność. W wypadku tego rozmiaru przy np. 2 barach zwykła ma 515kg, a XL-500kg.
Tu dochodzimy do róznic w budowie opon zwykłych i XL. Aby napompować opone na wyższe ciśnienie trzeba zmienić jej konstrukcję. I nie chodzi tu o boki opony, bo one to ciśnienie wytrzymają z zapasem. Jedyne drobne zmainy w oponie XL mogą byc w okolicach stopki opony, ale nie mają one praktycznie żadnego wpływu na zachowanie opon w zakręcie. Największe róznice kryją się pod bieznikiem. Opony XL maja inne, zazwyczaj sztywniejsze opasanie (moze go być więcej, z innego materiału, grubości drutu, czy nawet po prostu ułożone pod innym kątem) stalowe czołą opony. Chodzi o to ze pompując wyższe ciśnienie zmienia się kontur opony i bieznik byłby wypukły co powoduje złe przyleganie do drogi. To zmienione opasanie powoduje zachowanie konturu opony także przy podwyższonym ciśnieniu.
Czy to jest zawsze korzystne? Niekoniecznie. Skoro nasze auto wazy X kilogramów i starcza mu wg producenta zwykłą opona to znaczy że będzie ona prawidłowo pracowac pod obciazeniem i zapewniać optymalna powierzchnię styku z drogą. Nalezy pamietać żę droga nie jest idealnie równa i jak opona będzie miała zbyt dużą sztywnosc czołą w stosunku do nacisku to nie będzie wykorzystywać pełnej powierzchni przylegania. Szczególnie moze to mieć znaczenie w oponach zimowych. Kto mi nie wierzy niech sobie weźmie do ręki profi slicka np. Michelina i zobaczy zę przy bardzo twardych scianach bocznych jednocześnie mamy dość miekkie opasanie pod bieznikiem, zeby opona wykorzystała każdy mm kwadratowy drogi pod nią.
Także konkluzja jest taka - sztywne boki w XL to mit, a po drugie jak nie potrzeba zwiększonej nośności to korzystanie z opony XL mija sie celem.

PostNapisane: Śr, 15 lis 2023, 15:46 
Nałogowiec
15 listopada 2023, o 13:57 Luke napisał(a):
Wszystkie opony na nasz rozmiar 19" są opisane jako XL czyli wzmacniane, wg opisu "przystosowane do większej nośności".
dropt07, kupiłeś Goodyear'a?

Tak, pisałem powyżej i na poprzedniej stronie.

PostNapisane: Pt, 15 gru 2023, 18:38 
Wstydliwy
Od: 10.09.2018
Region: małopolski
Hej. Wlaśnie kupiłem Michelin Crossclimate 2 suv, bo tylko takie są do naszej Mazdy w rozmiarze 225/45 R19. Zamieniłem z letnich Hankook Ventus S1evo3 i micheliny są wyraźnie cichsze. Bieżnik opon wyraźnie się różni od tego który jest na większości zdjęć CC2 w internecie. Napis suv jest bardzo mały, a sam bieżnik bardziej przypomina ten z CC+ :roll:
Co do samej jazdy narazie pokonane tylko kilkanaście kilometrów po wilgotnym asfalcie więc nie mam zdania. Co ciekawe opony mają datę produkcji 48 i 49 tydzień 2023 :)

PostNapisane: Cz, 21 gru 2023, 11:57 
Wstydliwy
Od: 07.12.2023
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
48 i 49 tydzien 2023 - swietna informacja :D miej oczy szeroko otwarte na roznice w trakcji i stabilnosci, zwlaszcza w roznych warunkach atmosferycznych. opony Michelin CrossClimate 2 sa zaprojektowane, aby zapewniac dobra wydajnosc zarowno w warunkach letnich, jak i zimowych, co jest ich glowna cecha <spoko> biorac pod uwagę, ze juz zauwazyles roznicę w poziomie halasu, byc moze zauwazysz takze roznice w trakcji i ogolnej wydajnosci na roznych nawierzchniach. co do roznic w biezniku, warto pamiętac, ze producenci czasami wprowadzaja zmiany w konstrukcji opon w zaleznosci od regionu rynkowego, modelu pojazdu czy innych czynnikow. :idea: dlatego twoje opony moga miec nieco inny wzor bieznika niz te, ktore widziales na zdjęciach w internecie.

PostNapisane: Cz, 21 gru 2023, 12:06 
Wstydliwy
Dodam jeszcze że mają 7.4mm głębokość bieżnika i kraj produkcji Hiszpania

PostNapisane: Cz, 21 gru 2023, 15:59 
Nałogowiec
15 grudnia 2023, o 18:38 Sebagdz napisał(a):
laśnie kupiłem Michelin Crossclimate 2 suv, bo tylko takie są do naszej Mazdy w rozmiarze 225/45 R19

A gdzie kupowałeś? Bo ja nie widzę takiego rozmiaru. Są tylko 235/45R19.

PostNapisane: Cz, 21 gru 2023, 16:13 
Wstydliwy
Mieszkam we Francji i tutaj kupiłem. Patrząc na szybko są w Polsce dostępne. To jest wersja SUV. Tylko takie są w naszym rozmiarze. Zastanawiałem się nad 235 dla wyglądu, ale uznałem że jednak biorę fabryczny rozmiar.

PostNapisane: Cz, 26 wrz 2024, 17:03 
Nowicjusz
Od: 28.11.2017
Moje doświadczenie. Kupiłem w 2019 w październiku oponki Vredestein Quatrak 5. Ponieważ gdzieś pojawiła się dyskusja czy rotować koła czy nie (ciekawiło mnie jaki będzie stopień zużycia) to zrobiłem mały test lecz trochę trwał bo 5 lat. Mianowicie od założenia opon nic z nimi nie robiłem. 5 lat je użytkowałem, jazda normalna ze wskazaniem na dynamiczna. Latem tego roku 2024 przód zaczął już piszczeć w zakrętach, a gdy było mokro to potrafiła się ślizgać. Mówimy o zakrętach od 75 stopni i prędkościach powyżej 40 km/h. Guma jest już lekko popękana po całości. Opony mają przejechane ok 50k kilometrów
Bieżnik przednia oś 3-3,5 mm, tylna 6-6,5. Do spokojnej jazdy jeszcze się nadają.
Moim zdaniem niema sensu co rok rotować opon. Gdy przód już się nie nadaje, kupujesz 2 nowe opony, zakładasz na tył a te z tyłu dajesz na przód.

PostNapisane: Cz, 26 wrz 2024, 19:23 
Nałogowiec
Czy mam rozumieć, że te tylne przełożysz na przód a na tył kupisz nowe?
A propos rotacji. A jaki problem przełożyć tył na przód i na odwrót podczas przeglądu raz w roku, skoro i tak koła są zdjęte?
Wg podanych przez ciebie danych wynika, że zużycie przednich było 2,5 raza szybsze od tylnych. Mając taką różnicę w zużyciu stwarzamy niepotrzebnie dodatkowe ryzyko np. podczas aquaplaningu, gdyż ta gorsza oś wypadnie z toru jazdy, podczas gdy lepsza w najlepsze jedzie swoim torem. Przy równomiernym zużyciu to ryzyko zmniejszamy.
Każdy woli mieć (prawie) jednakowe zużycie, bo w takich sytuacjach łatwiej dostosować odpowiednią prędkość i przewidzieć zachowanie samochodu na mokrej jezdni. Tylko niestety nie zawsze sobie kierowcy to uzmysławiają.
Więc dyskusja jak często należy rotować nie ma większego sensu.

PostNapisane: Pt, 27 wrz 2024, 19:42 
Nowicjusz
26 września 2024, o 19:23 dropt07 napisał(a):
Czy mam rozumieć, że te tylne przełożysz na przód a na tył kupisz nowe?

Dokładnie tak. Zauważ, że każda opona ma jeszcze "wystarczający" bieżnik do jazdy, a przy 3 mm już wyczułem że przód potrafi "uciec". A co by było gdybym na każdej osi miał po 3mm? Stracę przyczepność na wszystkich kołach?

PostNapisane: Pt, 27 wrz 2024, 20:34 
Stały bywalec
Od: 24.01.2021
Rok produkcji: 2020
dirtracer napisał(a):
Moje doświadczenie. Kupiłem w 2019 w październiku oponki Vredestein Quatrak 5. Ponieważ gdzieś pojawiła się dyskusja czy rotować koła czy nie (ciekawiło mnie jaki będzie stopień zużycia) to zrobiłem mały test lecz trochę trwał bo 5 lat. Mianowicie od założenia opon nic z nimi nie robiłem. 5 lat je użytkowałem, jazda normalna ze wskazaniem na dynamiczna. Latem tego roku 2024 przód zaczął już piszczeć w zakrętach, a gdy było mokro to potrafiła się ślizgać. Mówimy o zakrętach od 75 stopni i prędkościach powyżej 40 km/h. Guma jest już lekko popękana po całości. Opony mają przejechane ok 50k kilometrów
Bieżnik przednia oś 3-3,5 mm, tylna 6-6,5. Do spokojnej jazdy jeszcze się nadają.
Moim zdaniem niema sensu co rok rotować opon. Gdy przód już się nie nadaje, kupujesz 2 nowe opony, zakładasz na tył a te z tyłu dajesz na przód.
Trochę bezsensu, bo 5letnie opony tu już niestety stara guma. Lepiej rotować, pojeździć 5-6lat i wymiana wszystkich 4 opon.

PostNapisane: Pt, 27 wrz 2024, 20:52 
Nałogowiec
dirtracer - Zauważyłem, i te tylne opony mogły w tym przypadku pomóc. Ale jak dla mnie to błędne rozumowanie. Przy właściwej rotacji miałbyś w tym przypadku po 5 mm bieżnika na obu osiach. I być może w tedy uniknąłbyś w ogóle "ucieczki" tak przednich jak i tylnych opon. W takich przypadkach kierowca musi dostosować prędkość do opon o mniejszym zużyciu bieżnika. Upraszczając, zamiast przy 3 mm bieżnika z przodu (przykładowo) jechać w deszczu bezpiecznie 50 km/h to przy 5 mm na obu osiach można byłoby jechać 70 km/h, zaś przy nowych oponach przód/tył - 8 mm - 100 km/h. Wybieram z pierwszych dwóch opcję drugą. Dlatego zaleca się rotację.
Rotację robię co rok, na przeglądzie. Różnica w zużyciu na ten moment jest 0,5 mm. Do przyjęcia.

PostNapisane: Pt, 27 wrz 2024, 22:48 
Nowicjusz
27 września 2024, o 20:34 Gophfer napisał(a):
Trochę bezsensu, bo 5letnie opony tu już niestety stara guma. Lepiej rotować, pojeździć 5-6lat i wymiana wszystkich 4 opon.

Niby stara, ale w sumie to 5 letnie chyba można kupić nowe. Faktem jest że przy rozmiarze 225/45 R19 to kwota za oponę robi się sporą, dlatego skoro na tyle jest spory bieżnik to że 2 lata jeszcze pojeżdżą, więc wystarczy że kupię 2

27 września 2024, o 20:52 dropt07 napisał(a):
dirtracer - Upraszczając, zamiast przy 3 mm bieżnika z przodu (przykładowo) jechać w deszczu bezpiecznie 50 km/h to przy 5 mm na obu osiach można byłoby jechać 70 km/h, zaś przy nowych oponach przód/tył - 8 mm - 100 km/h. Wybieram z pierwszych dwóch opcję drugą. Dlatego zaleca się rotację.
Rotację robię co rok, na przeglądzie. Różnica w zużyciu na ten moment jest 0,5 mm. Do przyjęcia.

No tak tylko cały czas odnosisz się do czasu, a nie do wysokości bieżnika. "Bo gdybym rotował to teraz miałbym po równo 5mm". Ale załóżmy za 3 lata przy rotacji będę miał po 3mm na każdej osi i co wtedy?

PostNapisane: So, 28 wrz 2024, 08:13 
Stały bywalec
Od: 24.01.2021
Rok produkcji: 2020
Kompletnie nie kumam Twojego rozumowanie, ale to Twoje życie. Pamiętaj tylko że opona to jedyny kontakt auta z podłożem i nie warto "żydzić". Jak Cię nie stać na 19 to trzeba było kupić 17

5 letnia to nie jest "niby" nowa opona

PostNapisane: So, 28 wrz 2024, 10:00 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Rok produkcji: 2013
Dokładnie, koledzy mają rację. Podstawą jest posiadanie takiej samej trakcji na wszystkich kołach, wtedy zmniejszamy ryzyko niekontrolowanych uślizgów.

Oczywiście można kupić opony nowe które mają 5 lat, ale nie myl tutaj pojęcia opony magazynowanej 5 lat z oponą używaną 5 lat. Bo to dwie różne rzeczy.

Rotowanie opon całorocznych ma bezsprzecznie same plusy!
A największym jest bezpieczeństwo.

PostNapisane: So, 28 wrz 2024, 10:59 
Nałogowiec
27 września 2024, o 22:48 dirtracer napisał(a):
No tak tylko cały czas odnosisz się do czasu, a nie do wysokości bieżnika. "Bo gdybym rotował to teraz miałbym po równo 5mm". Ale załóżmy za 3 lata przy rotacji będę miał po 3mm na każdej osi i co wtedy?

Trudno mi nadążyć za tym co piszesz. Przecież w zacytowanym przez ciebie fragmencie mojej pisemnej wypowiedzi nie ma ani jednego słowa o czasie tylko głębokości bieżnika - 3, 5, 8 mm.
Wracając do twego pytania; Jak będziesz miał 3 mm na obu osiach to na mokrym dostosujesz prędkość do tej mizernej wysokości bieżnika bo będziesz wiedział, że w razie uślizgu nic ci nie pomoże i wpadniesz w niekontrolowany poślizg. Jednym słowem nie będziesz ryzykował. Przy bieżnikach zróżnicowanych jak w twoim przypadku tylne opony raz czy dwa pomogą ci wyjść bezpiecznie z opresji ale za trzecim może skończyć się niekontrolowanym uślizgiem całego samochodu. I będziesz się zastanawiał dlaczego tak się stało skoro wcześniej jakoś się udało wyjść z opresji. W konsekwencji pomyślisz - niepotrzebnie ryzykowałem.
Równomierne zużycie opon na obu osiach ułatwia w kontrolowaniu zachowania pojazdem. Pogłębiająca się różnica w zużyciu opon pomiędzy osiami przeciwnie. Uważam, że to dość prosta zależność w codziennym użytkowaniu pojazdu. Skoro uważasz już, że należy rotować opony to jasnym jest, że im częściej tym lepiej. Zauważ, że jak zmieniasz opony sezonowe średnio co pół roku w zakładach wulkanizacyjnych to chcesz czy nie zawsze opisują je kredą. Po co? - w celu rotacji. Tu rotację masz co pół roku. A nie pytają się klienta czy chce rotować teraz czy później.
Nie musisz podzielać mojego stanowiska w tej kwestii. Zrobisz jak chcesz.

PostNapisane: So, 28 wrz 2024, 19:58 
Prawie fanatyk
Ja miałem plan na podobne podejście zakładając całoroczne opony, choć przewidywałem że po 3 latach tył pójdzie na przód a tył dostanie nowe (tył zawsze powinien mieć lepsze ). To po części cześć sensu opon całorocznych - mniej o jedną sprawę czynności przy aucie .

U mnie jednak plan nie wypalił - po pierwsze jakoś po roku / półtora zamieniłem sobie tył z przodem , bo zrobiły się głośniejsze przednie, chciałem sprawdzić czy to coś zmieni. A po kolejnym pół roku czy ciut więcej w połowie zimy na gwałt szukałem kół z zimówkami dedykowanymi na zmianę bo właściwości zimowe tych całorocznych (Bridgestone ) mocno spadły przy grubości bieżnika jeszcze bardzo ok i świeżości .

Mieszkając w klimacie bez śniegu jednak i przy tej wymianie tyłu na przód co te 3 lata,to jest wg mnie ok w sensie bezpieczeństwa podejście.

Muszę przyznać jednocześnie że na mokrym owe wielosezonowe Bridgestony mimo zużycia się świetnie zachowywały, zresztą testy to potwierdzają. Minusy dwa - głośnie jakoś po roku , oraz utrata właściwości zimowych po 1-2 zimach.

PostNapisane: N, 29 wrz 2024, 11:51 
Bywalec
Od: 13.07.2020
z mojego doświadczenia wynika, że opony Bridgestone po 2-3 sezonach tracą swoje właściwości, robią się twarde jak plastik, dlatego nigdy już nie kupię tych opon

PostNapisane: N, 29 wrz 2024, 18:46 
Nałogowiec
Czy w waszych mazdach powietrze uchodzi szybciej z przednich opon niż z tylnych? Dwa m-ce temu przygotowując sam. do podróży urlopowej dopompowałem wszystkie koła do 3 barów, jako, że miałem jechać ze zwiększonym obciążeniem. Dzisiaj po dwóch miesiącach i przejechaniu 3900 km w końcu postanowiłem wyregulować ciśnienie w kołach przy okazji mycia i sprzątania. O dziwo z przodu w obu kołach miałem równo po 2,3 bara, zaś z tyłu równo po 2,9 bara. Różnica jak dla mnie niesamowita, biorąc nawet poprawkę, że przód jest bardziej dociążony silnikiem. Większość z tego przebiegu jeździłem odciążony.

PostNapisane: N, 29 wrz 2024, 19:13 
Prawie fanatyk
W sumie nie zauważyłęm, może te "kiedyś" pomiary robiłeś na gorących przednich i na zimno tam było 2,5 a po nagrzaniu zmierzone 3 , tyły się tak nie grzeją . Nie wiem, ważne że prawe i lewe równo.

-- Dodano: 29 września 2024, o 19:13 --

29 września 2024, o 11:51 zubencjusz napisał(a):
z mojego doświadczenia wynika, że opony Bridgestone po 2-3 sezonach tracą swoje właściwości, robią się twarde jak plastik, dlatego nigdy już nie kupię tych opon

Ja pisałem o wielosezonowych.
Letnie Turanza ( 001 zdaje się ) zjechałem prawie do min bieżnika (kupiłem używane już - z felgami od Forumowicza) i nie mogę złego słowa powiedzieć. Teraz na jednej z Mazd też je mam (tzn to już chyba 005) i również nie mogę złego słowa powiedzieć. "twardość" czasem jest z głośnością mylona, ja oceniam że trzymają b dobrze wciąż. A te pierwsze faktycznie byly cośtam głośniejsze, ale dla mnie to nie kryterium .

PostNapisane: N, 29 wrz 2024, 19:19 
Amator
Od: 15.01.2024
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyDream
Region: zagranica
Powietrze ogólnie nie uchodzi z kół, jak wyciągam po sezonie leżakujące to mają tyle samo, to samo z tymi na samochodzie - trzymają to samo ciśnienie miesiącami.
Warunki atmosferyczne mają ogromny wpływ na powietrze w kołach - jak zimniej to ciśnienie maleje, do tego jazda (toczenie się nagrzewa oponę i ciśnienie rośnie), no i słońce - może tył stał na słońcu? - dlatego najlepiej sprawdzać powietrze wcześnie rano i gdy samochód stał cały czas w cieniu.
Dzisiaj u mnie było 7 stopni nad ranem, wczoraj wyciągnąłem koła z powiedzmy piwnicy, które miały 2,2 ... a dzisiaj rano przy 7 stopniach 1,9.

dropt07 - nigdy latem nie pompuj do takich wartości, szczególnie rano! Jazda autostradą + wyższa temperatura za dnia potrafią podnieść ciśnienie w kole o 0,7 bara.
Ja latem zawsze trzymam na 2.0 (rano, cień, +- 14 stopni), i w dzień po jeździe podskakuje do +- 2.4

Wyobraźcie sobie, że zimą gdy temperatura opony wynosi 0 stopni ... po 50km jazdy autostradą temp. opony rośnie do +11 stopni (przy 0 stopni otoczenia).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1