Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 49  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 14 sie 2024, 18:43 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
Też mi się coś wydaje, że inne jest zachowanie auta przy wyłączonym EGR, a inne przy działającym. Ja mam tylko wsadzoną blaszkę z otworami, według mnie ona niewiele zmienia. Powoduje, że EGR otwiera się na maksa jak nie ma dostatecznego przepływu i wywala błąd. Widać, że tylko całkowite wyłączenie lub zaślepienie EGR powoduje powolny przyrost PM_ACC_DSD. U mnie teraz po czyszczeniu auto zachowuje się jak 3,5 roku temu (z tego okresu mam najstarsze dane). Wtedy spokojnie miałem wypalania przy 250 km, nawet udało się raz zrobić 300 km. Ale zawsze PID'y przy wypalaniu były mniej więcej równe. I teraz widzę, że też nie ma u mnie opcji żeby PM_ACC były znacząco mniejsze od PM_GEN. Udało mi się już dojść do 243 km, po wypaleniu przejechałem jeszcze do domu ponad 50 km i co najlepsze PM_ACC_DSD wzrosło tylko do 0.20. Także przy spokojnej jeździe jest teraz super, średnie spalanie wraz z dwoma wypaleniami mam 6.4 l/100 km na kompie, jest to o litr mniej niż przed czyszczeniem filtra. Także, jak widać, silnik z EGR dalej daje sadzą, ale czysty DPF robi swoje. Myślę, czy następnym krokiem nie będzie wyłączenie programowo EGR, ale nie bardzo wiem, kto może zrobić to dobrze. Wolałbym nie robić czegoś takiego w serwisie, który znów nie będzie miał pojęcia o Maździe. Jak widać, po przypadku kapu10, można być przekonanym, że EGR jest wyłączony a wcale tak nie jest. Wrzucam też screeny ze startu wypalania i spod domu.

-- Dodano: 14 sierpnia 2024, o 18:43 --

Mały update, jestem pod wrażeniem, gdyż interwał wypalania wciąż się wydłuża. I co najlepsze, że PID'y są w miarę równe, na więcej przy działającym EGR nie liczę. Ostatnie 70 km auto jeździło tylko po mieście, wypalanie zaczęło się przy 265 km, screena zrobiłem ciut wcześniej. Także teraz mogę stwierdzić, że mycie DPF to była bardzo dobra decyzja. Od razu też spalanie spadło. Przy moich przebiegach koszt mycia powinien zwrócić się w rok albo krócej ze względu na niższe spalanie teraz. Ja jestem zadowolony bo auto wróciło do stanu sprzed 3,5 roku. LM będę dalej stosował, nie chcę teraz za szybko znów zapchać tego DPF'a.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Cz, 15 sie 2024, 07:28 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Generacja: Nie mam M6
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Pablos ja bym jeszcze skasował adaptację EGR, może coś zmieni. Wg mnie za dużo sadzy tam się tworzy. Do tego ewentualnie rekalibracja wtrysków przed i po dodaniu jakiegoś płynu do czyszczenia układu paliwowego. Do tego polecam LM z serii Pro-Line.

PostNapisane: Cz, 15 sie 2024, 09:23 
Nałogowiec
darrecki, odkąd pamiętam, to u mnie zawsze tak było, że PID'y były w miarę równe. W telefonie najstarszy zrzut znalazłem z 16 stycznia 2021 roku, który wrzuciłem poniżej, teraz jest podobnie. Wiem, że u Ciebie przy wyłączonym EGR a u maciekelga przy całkowicie zaślepionym jest dużo lepiej. U mnie nagle PM_ACC zaczęły iść dużo wolniej jak zamontowałem blaszkę z dziurkami. Ale to było dosłownie może przez dwa wypalenia, potem wydaje mi się, że EGR zaadoptował się do nowych warunków. Nawet nie zaglądałem do środka jak wygląda ta blaszka teraz, montowałem ją ponad rok temu. Ale na pewno ogranicza przepływ bo czasami jadąc bardzo długo jednostajnie na trasie wyskakuje mi błąd P0401.

Jeśli chodzi o czyszczenie układu paliwowego to na początku roku zaaplikowałem ten środek:

https://allegro.pl/oferta/liqui-moly-re ... 2641446687

Od tego czasu nastąpiły dwie automatyczne kalibracje wtrysków i widzę, że jest trochę lepiej. Teraz jakbym znów miał taki środek wlewać to myślę, że od razu lepiej filtr paliwa wymienić, czytałem, że to lubi pozostawiać syf w układzie. Nie wiem też, czy jak zrobię ręczną kalibrację wtrysków to zaraz nie skasuje jej następna automatyczna (one z moich obliczeń występują co jakieś 2 tys. km).

Pomyślę nad tą adaptacją EGR, ale teraz nie wiem sam, czy robić to z tą blaszką, czy wyciągać. Najlepiej chyba byłoby to wyłączyć w cholerę programowo. Ja te wszystkie kalibracje w Forscan na komórkę robię tak trochę z duszą na ramieniu, nie mam zaufania do interfejsu bo program krzyczy, że nie jest w 100% kompatybilny. Myślałem żeby kupić taki jak poniżej, chyba masz to samo:

https://allegro.pl/oferta/vgate-vlinker ... 2058035051

Teraz przez weekend zrobię w trasie tak z 300-400 km, więc jeszcze poobserwuję zachowanie auta. A ta ręczna kalibracja wtrysków i adaptacja EGR są w miarę bezpieczne, nie ma ryzyka, że coś się nie uda i spierdzieli się gorzej?

PostNapisane: Pt, 16 sie 2024, 07:31 
Nałogowiec
Pablos mam taki interfejs, ale wg mnie czy kompatybilny czy nie - działa tak samo. Interfejs jedynie wysyła pojedynczą "komendę" do PCM a potem cała reszta dzieje się automatycznie. Kompatybilny to co najwyżej do zmian konfiguracji Asbuild. A te to i tak zawsze zmieniam po kablu dla bezpieczeństwa.

PostNapisane: Pt, 16 sie 2024, 11:09 
Nałogowiec
Ten EGR chyba faktycznie tutaj najwięcej tego syfu daje. Teraz leciałem cały czas stabilnie 120 km/h nad morze i już wynik nie jest taki rewalycyjny. Jeszcze też chyba działanie LM się skończyło bo tankowałem nowe paliwo. Ale i tak jest prawie dwa razy lepiej niż przed myciem DPF. Ta adaptacja EGR to tylko też skasowanie jego nastaw, czy trzeba przejść jakąś procedurę otwarcia i zamknięcia zaworu?

PostNapisane: Pt, 16 sie 2024, 12:01 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: śląski
Pablos ty zaślepiaj tego egr a i się nawet nie zastanawiaj. Potem możesz wyłączyć tez programowo żeby błędami nie sypało. Ja jeżdżę z zaślepionym przez 10lat <spoko> . Dpf oryginał, nigdy nie prany 214tys km nalatane i nigdy nie miałem z nim problemów może właśnie dzięki zaślepce egr a ;).

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 16 sie 2024, 12:23 
Nałogowiec
Lucasbadboy, teraz mam zaślepkę z dziurkami, trochę to pomaga ale jak widać w małym stopniu i błąd też czasami wyskakuje. Także jak piszesz, albo pełna zaślepka i wyłączenie błędów, albo chyba lepiej programowe wyłączenie EGR. Ja się skłaniam ku temu drugiemu rozwiązaniu, tylko muszę się zorientować kto to dobrze zrobi w mojej okolicy. Ewentualnie mogę się przejechać gdzieś dalej jeśli będę miał pewność fachowej roboty.

PostNapisane: Pt, 16 sie 2024, 21:30 
Wtajemniczony
Od: 11.06.2018
Rok produkcji: 2017
Region: małopolski
Ja mam niby poprawnie wyłączony programowo ale panowie tu mówią że nie , zamierzam to niedługo sprawdzić .
Też czasami mam bład podczas hamowania silnikiem , np jazda z górki albo hamowanie z dużej predkosci na autostradzie.

PostNapisane: So, 17 sie 2024, 10:51 
Fanatyk
https://youtube.com/watch?v=D9Aw01Q5E68&si=KX5dXHXY9MwXvJnP

Witam panowie
Właśnie to obejrzałem. Myśle ze Mazda ma ten sam system 2 egr ów wysoko i niskociśnieniowy. Jak tak jest to pranie dpf a jest pomyłką ;(. Trzeba by go wymienić ponieważ wkład się rozpada z czasem. Masakra jakaś.

PostNapisane: So, 17 sie 2024, 13:09 
Nałogowiec
Na szczęście w 2.2 mimo że ma 2 EGR to nie jest to taki wynalazek jak na filmiku. U nas jest jakby jeden, podwójny EGR. Pierwszy precyzyjnie sterowany działający 99% czasu i drugi - "dużo przepustowy", rzadko używany, a w zasadzie tylko podczas zimnego rozruchu i na postoju. Taki eksperyment jak na video Mazda zrobiła w 1.5D Sky. Silnik porażka.

PostNapisane: Pn, 19 sie 2024, 13:03 
Nałogowiec
darrecki, rozumiem, że programowo wyłączamy ten precyzyjnie sterowany EGR, tak żeby ten drugi mógł dalej dogrzewać kabinę zimą? Wcześniej jeszcze pytałem o to "EGR Initialization" w Forscan. Jest to bezpieczna procedura? Odbywa się na samym tylko zapłonie bez włączania silnika? Tak pytam, bo może po następnym wypalaniu to zrobię tylko chcę się upewnić, że niczego nie popsuję :wink:

moderator
PostNapisane: Pn, 19 sie 2024, 13:48 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Pablos
Wyłaczasz główny EGR, zostawiasz Bypass. Procedura jest bezpieczna, ja robiłem ją kilka razy nawet po wyłączeniu EGR.

PostNapisane: Wt, 20 sie 2024, 20:07 
Nałogowiec
maciekelga, dzięki! W takim razie chyba będzie można zrobić procedurę, oby to miało jakiś wpływ na zmniejszenie przyrostu PM_ACC_DSD. W ogóle dziwnie u mnie się ten PID zachowuje. Ostatnio jechałem ekspresówką, cały czas 120 km/h. Po wypalaniu przy REG_DIS 50 km, PM_ACC_DSD wynosił jeszcze 0.18. Potem przy 70 km już 0.55, a przy 100 km 1.64. Dziś rano wyjechałem z domu i na początku spadł do 1.05 żeby potem przy 125 km wynosić już 1.92. Jak wróciłem to przy 150 km miałem już PM_ACC_DSD 2.62 przy PM_GEN 3.40. Bardzo duży plus tego mycia DPF to niższe spalanie, nawet z wypaleniami komputer pokazuje 6,4 l/100 km co potem realnie przy dystrybutorze wychodzi koło 6,7 l/100 km. Wcześniej realne spalanie miałem zazwyczaj około litr więcej. Ogólnie jest dobrze, że interwały wróciły do wartości powyżej 200 km, przed myciem zaczęły się niebezpiecznie zbliżać do 100 km :)

-- Dodano: 20 sierpnia 2024, o 20:06 --

Dziś mi się wypalił filtr, REG_DIS wyzerował się przy 235 km. Następna dziwna sprawa, wypalanie nie trwało długo, a przy tym zerowaniu nagle na PM_GEN pojawiło się 1, gdzie wcześniej było 0. Zanim dojechałem do domu spadło jeszcze do 0.38. Zrobiłem tą adaptację EGR, do piątku przejadę ze 150 km i wtedy będę widział, czy to coś dało.

moderator
PostNapisane: Wt, 20 sie 2024, 20:15 
Fanatyk
Zdarza się co któreś wypalanie, wypalanie długo się kończy a po skończeniu, z zera potrafi skoczyć do 1, potem opadnie do wartości jak u Ciebie.

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: N, 25 sie 2024, 15:46 
Nowicjusz
Od: 26.10.2020
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyDream
Region: mazowiecki
16 sierpnia 2024, o 12:23 Pablos napisał(a):
Lucasbadboy, teraz mam zaślepkę z dziurkami, trochę to pomaga ale jak widać w małym stopniu i błąd też czasami wyskakuje. Także jak piszesz, albo pełna zaślepka i wyłączenie błędów, albo chyba lepiej programowe wyłączenie EGR. Ja się skłaniam ku temu drugiemu rozwiązaniu, tylko muszę się zorientować kto to dobrze zrobi w mojej okolicy. Ewentualnie mogę się przejechać gdzieś dalej jeśli będę miał pewność fachowej roboty.

Edytowane
Też chętnie bym go wyłączył. Może macie kogoś w mazowieckim?

PostNapisane: Pn, 26 sie 2024, 17:19 
Nałogowiec
Też z chęcią bym się dowiedział, czy jest ktoś zaufany od EGR w Zachodniopomorskiem. Zrobiłem tą adaptację EGR ale chyba nic nie wniosła, gdyż wypalanie zaczęło się przy 200 km. Cieszy mnie fakt, że drugie tankowanie także z wynikiem 6.7 l/100 km z dystrybutora, gdzie moja średnia z Fuelio to 7.7 l/100 km. Mam lekkie obawy co do wtrysków, zrobiła się teraz następna ich automatyczna korekta i wartości niestety się zwiększyły. Z tego co kiedyś czytałem chyba tutaj na forum, to te powyżej 50 kwalifikują wtryskiwacz już jako taki sobie. Niestety nie znam nikogo zaufanego kto mógłby to sprawdzić, a nie chcę się wbijać w koszty zakupu kompletu na podmianę.

moderator
PostNapisane: Wt, 27 sie 2024, 06:50 
Fanatyk
Dopóki dystanse pomiędzy regeneracjami masz na normalnym poziomie, tak samo jak zużycie paliwa to ja bym się nimi nie przejmował.

PostNapisane: Wt, 27 sie 2024, 10:30 
Fanatyk
Dokladnie jak pisze maciekelga. Wtryski z dpf na pokładzie to najprostsza usterka do wykrycia <spoko> . Jedyny plus dpf a :lol:

moderator
PostNapisane: N, 1 wrz 2024, 19:10 
Fanatyk
Update po ok 6kkm od prania filtra.
Cały odcinek 233km tempomat ustawiony przepisowo na 130km/h, wypalanie odpaliło się przy ok 260km. Gdyby nie PM_GEN to...

Obrazek

PostNapisane: Pn, 2 wrz 2024, 05:34 
Amator
Od: 18.10.2021
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyMotion
Maciek, jak to możliwe że PM_ACC i ACC DSD masz tak niskie w stosunku do PM_GEN ?
Zaślepka z dziurkami i wyprany dpf dały aż taki pozytywny efekt?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnio edytowano Pn, 2 wrz 2024, 05:34 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

moderator
PostNapisane: Pn, 2 wrz 2024, 05:35 
Fanatyk
Jedrzej
Dokładnie tak, wyprany DPF, EGR z blaszką 2x3mm i jednostajna autostradowa jazda.
Przy miejskiej jeździe, korkach, czestym uruchamianiu auta potrafi dobić do 1.5-1.7.

PostNapisane: Pn, 2 wrz 2024, 08:43 
Nałogowiec
Wyniki ładne ale przy tak małych dziurkach to będzie co chwilę błąd przepływu, jeśli się tego nie wyłączy w ECU. Tak przy okazji zapytam, jak najłatwiej monitorować pracę EGR podczas jazdy? Z chęcią bym podejrzał jaki wpływ ma otwarcie EGR na PID'y. Widziałem już dużo przypadków, że na częste wypalanie pomogła tylko wymiana wtryskiwaczy, bez ruszania EGR i DPF. Ja na razie zgodnie z wcześniejszą radą nie zamierzam się ich czepiać dlatego wolałbym poobserwować zachowanie EGR.

PostNapisane: Wt, 3 wrz 2024, 12:22 
Amator
Panowie 20 tys km temu miałem czyszczony dpf przy okazji awarii po urwanej klapce małego turbo. Półtora roku temu.

Widzę że piszecie tutaj że po praniu dpf powinno się wyzerować licznik regeneracji DPF w ecu. Nie miałem tego zrobionego bo liczba wynosi 950. Czy jest sens teraz to robić, po takim czasie.

PostNapisane: Wt, 3 wrz 2024, 14:45 
Nałogowiec
Jedrzej po 20kkm już nie ma sensu, PCM dawno temu się zaadoptował do nowych warunków. Kasując wszelkie adaptacje sterownik wie, że coś się zmieniło i szybko stara się przystosować do nowych warunków. Bez kasowania też to zrobi, zwyczajnej dłużej mu zejdzie

PostNapisane: Wt, 3 wrz 2024, 14:48 
Amator
darrecki dzięki, wszystko jasne

PostNapisane: Śr, 4 wrz 2024, 13:57 
Nałogowiec
Czyli to moje skasowanie adaptacji EGR to też o kant tyłka w takim razie. Było to widoczne, jak wsadziłem blaszkę. Nagle interwał się wydłużył znacznie, na krótko, bo ECU zaadoptował pewnie nową konfigurację EGR. Także teraz nowa adaptacja EGR z blaszką najwidoczniej nic nie wniosła. Ale skasowanie adaptacji DPF pomogło od razu i jak na razie jest ok. Tak się zastanawiam, czy wszystkim co nie mają wyłączonego EGR wszystkie PID"y idą w miarę równo, czy może mają niższe wartości PM_ACC niż PM_GEN przed wypalaniem Mówimy tu oczywiście o sprawnych autach ale bez modyfikacji.

PostNapisane: Pt, 6 wrz 2024, 06:09 
Wstydliwy
Od: 31.07.2024
Region: lubuski
Hello all,

some updates about dpf regeneration after dpf cleaning. Dpf reg. now started at around 200km and is triggered by pm_gen, but i think pm_gen raised to quick, what do you think? Can this be caused by bad camshaft also, because after watching yt mechanics, a lot of camshafts are wornout ;)

Thank you!

Regards,
Samo

moderator
PostNapisane: N, 15 wrz 2024, 09:33 
Fanatyk
For me everything looks good. From time to time, regeneration procedure takes longer and ends with a sudden increase in PM_GEN, it stays at the level of 0.7-1.0. Please observe few regenerations.

PostNapisane: N, 15 wrz 2024, 09:37 
Amator
Od: 11.12.2023
Region: mazowiecki
1 września 2024, o 19:10 maciekelga napisał(a):
Cały odcinek 233km tempomat ustawiony przepisowo na 130km/h

A sprawdzałeś jak średnie spalanie teraz wyszło ci na takiej trasie? Są zmiany ?

moderator
PostNapisane: N, 15 wrz 2024, 12:54 
Fanatyk
Tak, są zmiany, już wcześniej chyba też pisałem. Po praniu filtra spalanie znacznie spadło, z odcinka 540km wyszło 7.13 (używam Fuelio do monitorowania spalania).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1