Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 22:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 49  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 12 lip 2024, 22:10 
Wtajemniczony
Od: 11.06.2018
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
To jakim cudem raz wypala na 140km a raz przy 300km ? Jak spalanie nie jest 2x większe .

Miasto spalanie 8.5L wypalanie 160km
Autostrada spalanie 7.5L wypalanie 280km .

Obserwuje ten PM_GEN i absolutnie nie zachowuje się on liniowo .

PostNapisane: Pt, 12 lip 2024, 23:11 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Mi rośnie idealnie liniowo i w zasadzie nigdy nie spada do czasu inicjacji wypalania, a po inicjacji również liniowo spada.
Wypalanie inicjuje albo PM_GEN albo PM_ACC (DSD) w zależności który wcześniej osiągnie wartość ~5.8. W mieście PM_ACC rośnie dużo szybciej niż w trasie.

Co do nieliniowości PM_GEN, to albo po autostradach jeździsz jak wariat albo Ci którychś z czujników temperatury przekłamuje i zbija go w czasie jazdy.

moderator
PostNapisane: So, 13 lip 2024, 08:57 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
kapu10
Nachylenie krzywej narastania jest proporcjonalne to spalanego ON, im większe spalanie tym PM_GEN szybciej rośnie. Moim zdaniem jest to też uzależnione od temperatury EXHTEMP2, im wyższa tym wolniej narasta. Dlatego też im częściej auto odpalane od zimnego silnika tym szybciej rośnie. Z liniowością chodziło że gdybyś utrzymał stałe warunki spalania i temperatury to on będzie sobie w miarę liniowo rósł, jednak "dynamika" tej liniowości będzie różna zależna jeśli zmieniają się warunki. Jak napisał darrecki, normalnie w czasie jazdy narasta, przy wypalaniu opada. Jedyna sytuacja gdy będzie opadał bez wypalania to EXHTEMP2 utrzymany ponad 400deg przez 2 minuty i wiecej, wtedy PM_GEN zaczyna opadać.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 18 lip 2024, 19:27 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Już jestem umówiony na czyszczenie DPF na koniec lipca. Wstępna wycena to 1-1,2 tys. zł (demontaż, mycie, montaż). Chyba czas najwyższy bo już auto jest zamulone niemiłosiernie. Jechałem na A4 i przy wjeździe na Górę Św. Anny samochód nie chciał jechać szybciej niż 120 km/h a maksymalne obroty wynosiły ok 3 tys. Nawet kick down nic nie zmieniał, nie pomyślałem, żeby ręcznie zrzucić bieg, ale mam wrażenie, że komputer coś ograniczył. Podobno jak ciśnienie różnicowe jest za wysokie, ale nie miałem podłączonego interfejsu. Błędów żadnych nie ma, więc chyba nic nie jest uszkodzone. Trochę się obawiałem, że jakiś wężyk mi kuna mogła przegryźć bo dziś znalazłem całą pogryzioną osłonę termiczną pokrywy zaworów oraz w dwóch miejscach wygłuszenie maski. Ale nie wygląda na to, żeby oprócz tych wygłuszeń coś jeszcze ruszyła. Mam nadzieję, że to ograniczenie mocy to przez zapchany DPF i mycie rozwiąże problem. Bo jak nie, to chyba pozbędę się problemu zmieniając auto na coś mniej wymagającego specjalnej troski :wink:

moderator
PostNapisane: Cz, 18 lip 2024, 19:30 
Stały bywalec
Od: 25.09.2017
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Mycie da efekt krótkotrwały.

PostNapisane: Cz, 18 lip 2024, 19:34 
Wtajemniczony
Masz dokładnie te objawy co ja . Charakterystyczne jest jeszcze większy spadek mocy przy wypalaniu , bo wtedy go jescze bardziej zapycha .

Ja już po czyszczeniu filtra , różnica jest ogromna , cisnienie róznicowe spadło drastycznie , teraz przy przyspieszeniu , but w podłogę , jest 24-36kpa a bylo nawet ponad 70, przy spokojnej jedzie jest 2-4kpa,
na screenie jazda 50km/h po płaskim :

90km zrobione głównie po mieście i trochę poza miastem wiejskie drogi.

Nie mialem niestety jescze okazji sprawdzić na autostradzie , ale jak bedzie mozliwość to dam znać na ile to pomogło.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Cz, 18 lip 2024, 20:29 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
fabek, ciekawe stwierdzenie, czym to jest poparte? Z tego co widzę, to każdy kto umył DPF jest zadowolony z efektu.

kapu10, ja nie patrzyłem teraz podczas jazdy jakie jest ciśnienie różnicowe, ale niedawno miałem ponad 300 kPa przy jeździe pod górę. A z tego co w tym wątku było napisane to graniczną wartością jest 400 kPa i wtedy jest odcięcie. Mam nadzieję, że po myciu nastąpi poprawa jak u Ciebie.

PostNapisane: Pt, 19 lip 2024, 15:49 
Nałogowiec
fabek mycie pomoże jedynie chwilowo gdy auto jest niesprawne i produkuje za dużo sadzy. Wtedy owszem, filtr szybko się zatka. W sprawnym aucie filtr również wymaga mycia od czasu do czasu, bo proces wypalania DPF oczyszcza go z sadzy a w zamian produkuje popioły. Przy przebiegach ~150kkm i 600+ cyklach wypalania tych popiołów jest całkiem sporo i ograniczają one zarówno przepływność jak i pojemność filtra. Porządne czyszczenie usuwa popioły i auto (jeśli sprawne) jeździ jak nowe. Już parę dowodów jest na forum.

Pablos czuję w moczu, że Twoje problemy znikną po czyszczeniu. Tylko upewnij się też, że rurka od czujnika metalowego jest drożna.

kapu10 Jak ten zrzut ekranu jest po czyszczeniu, to PM_ACC rośnie za szybko. Przykładowo u mnie z REG_DIS 192km oba PM_ACC mają ledwo 0.33

No chyba, że masz włączony EGR to może wówczas tak ma być.

forscan.jpg

PostNapisane: So, 20 lip 2024, 09:50 
Wtajemniczony
Kompletnie nie rozumiem jak możesz mieć tak niski PM_GEN przy 160km ?

Twoje zdjęcie i moje kompletnie obala teorie ze PM_GEN przyrasta liniowo ?

3.73 przy 160km vs 5.87 przy 189km (za chwile właczyło się dopalanie)

Moje było nabite na wiejskich drogach , spalanie ok 6.5-7L.

EGR mam programowo OFF , to powinno wydłużyć cykle a z tego co mówisz to są jeszcze krótsze ?

PM_ACC_DSD u mnie zawsze narasta bardzo szybko przy ostrym przyspieszaniu ale potem spada, tutaj screen z wczorajszej jazdy gdzie jeździłem po prostu ostro..

Czyli raczej coś dalej mam nie sprawne , coś co powoduje szybki skok PM_ACC_DSD i cos co wpływa na PM_GEN ???

moderator
PostNapisane: So, 20 lip 2024, 11:26 
Fanatyk
A czytałeś mój wpis o "liniowości"? Bardziej można by to w sumie opisać jako krzywa narastająca. Nachylenie narastania zależy od dynamiki jazdy. Zobacz, dzisiejsza jazda krajówką do 100km/h. Po 50km jest 0.86. Przy 100km będzie pewnie jakieś 1.6.
Dla porównania wynik z tygodnia, z trójmiejskiej obwodnicy, korków, jazdy "szarpanej". Dystans 135km i PM_GEN prawie 3.5.

Przy spokojnej jeździe z Augustowa do Wilna PM_GEN miał 5.4 przy dystansie 360km.

Szybkość narastania zależy od zużycia paliwa, dynamiki jazdy, temperatur na wydechu i ilości startów silnika.ObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: So, 20 lip 2024, 12:36 
Wtajemniczony
Tylko te różnice wydają się bardzo duże ..
Wrzuce jeszcze z dzisiaj , tutaj ostanie 5 km , praktycznie ile się dało but w podłogę na manualu głownie 3 bieg i 3-5 tys obrotów ..

To powiedzieli byście że u mnie jest wszystko ok ? Czy powinienem jeszcze coś z tym DPF robić ?
Może czujnik temperatury przekłamuje ?

Zrobiłem test na postoju - 3 tys obrotów , PM_ACC rośnie bardzo szybko , mysle ze w 15 min bym wbil od 0 do 6 :)

PostNapisane: So, 20 lip 2024, 15:26 
Nałogowiec
kapu10 wygląda, że silnik produkuje zdecydowanie za dużo sadzy i filtr szybko się zapełnia. Jeśli DPF został dobrze wyczyszczony (możliwość, że nie jakaś tam istnieje) to bym zainteresował się:
1. czujnikiem różnicy ciśnień DPF
2. wtryskami

Oczywiście zakładam, że dolot jest w miarę czysty. Czujniki temperatury nie mają wpływu na PM_ACC, więc to na razie bym zostawił.

moderator
PostNapisane: N, 21 lip 2024, 17:22 
Fanatyk
Dokładnie, coś jest nie tak, do sprawdzenia jeszcze szczelność całego dolotu. Czyściłeś rurkę od czujnika ciśnienia? Jak nie to polecam.
Egr masz wyłączony i faktycznie nie pracuje? Jest cały czas 0? Jak pracuje to dałbym zaślepkę dla pewności.
Jak chcesz czujnik różnicowy na podmiane to napisz na PW.

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka
Obrazek

PostNapisane: Wt, 23 lip 2024, 14:12 
Wtajemniczony
Widzę że diagnoza tego DPFa będzie trudna... wiadomo może co steruje pidami PM_ACC i PM_ACC_DSD ?

Co udało mi się zaobserwować :

W trakcie dopalania , nawet na postoju (bieg P ) , trzymając ok 3 tys obrotów PM_ACC i PM_ACC_DSD spada , i zatrzymuje sie na jakies 0.50-0.60
Tak , mimo ze pod czas postoju wypalanie jest OFF to EXHTEMP2 jest powyżej 400 C DPF sie "dopala"

Na autostradzie EXHTEMP2 jest stabilnie powyżej 400C i PM_GEN spada sobie aż spadnie do zera , podkreślam poza dopalaniem .

Po czyszczeniu DPFu auto odzyskało moc , spalanie ma takie jak wyjechało z salonu, rozpędza się pięknie . Nie jestem wstanie zaobserwować żadnych objawów poza jednym, w momencie kiedy włacza sie dopalanie (dokładnie tym momencie ) jak by traci moc, nie reaguje na gaz, ale to trwa dosłownie pare sekund ,puszczenie gazu i dodanie z powrotem jak by go odbłokowuje .

Czujnik różnicowy niedawno zmieniany , razem z wężami ( były w zestawie, inna wersja czujnika niż poprzednio ) .
Dolot czyszczony 65 tys km temu :).

Za dwa tygodnie wraca z urlopu ten tuner co wyłączał EGR i robił mape, nie wiem czy nie zlecić mu przywrócenia ustawień fabrycznych ... ale z drugiej strony przejechałem 70 tysiecy na tej mapie i na tym EGR off ( o ile on jest w ogóle off, jak to sprawdzić ? ).

Screen pidów jazda 140km/h pod górke na A4 zaraz po ukończeniu dopalania.

Dzięki za pomoc z góry .

PostNapisane: Wt, 23 lip 2024, 14:15 
Amator
Od: 11.12.2023
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
Najprostsze sprawdzenie czy EGR jest wyłączony. Jeżeli nie masz blaszki to wsadź blaszkę tam gdzie się przykręca rurkę od EGR i pojeździj. Jeżeli coś się zmieni to znaczy że nie był wyprogramowany - z tego co wiem da się zrobić tak żeby komputer nie widział żadnych błędów od niego a nadal może działać.

PostNapisane: Śr, 24 lip 2024, 10:11 
Nałogowiec
kapu10 te temperatury na wydechu w porównaniu z moimi odczytami to jakaś abstrakcja. Gdy nie wypala się DPF u mnie na 2 i 3 czujniku są 1/2 - 1/3 niższe niż na 1, skaczą sobie gdzieś w przedziale wysokie 200 - niskie 400°, na pierwszym jest do 650° jak bardzo mocno cisnę ale to już obroty muszą być powyżej 3500rpm.

PostNapisane: Śr, 24 lip 2024, 12:42 
Wtajemniczony
No na szybką obserwacje to czujnik EXHTHEMP1 jest na pewno uszkodzony , bo juz po odpaleniu auta pokazuje ponad 300C.
EXHTEMP2 (czujnik 3) również świruje , ewidentnie zawyża temperatury .

A jak patrze na nagranie z krótkiej trasy to raczej wszystkie 3 czujniki są do wymiany ..... bo logiki i sensu te odczyty nie mają .

-- Dodano: 24 lipca 2024, o 12:42 --

Wrzuciłem pliki z forscan z krótkiej trasy po mieście , może ktoś coś wymyśli patrząc na to.

Na tą chwilę skłaniam się ku wymianie wszystkich 3 czujników temperatury spalin.

PostNapisane: Śr, 24 lip 2024, 12:45 
Nałogowiec
Z rana na zimno przed uruchomieniem czujniki powinny pokazywać:
1 - mniej więcej to samo co temperatura na zewnątrz
2 i 3 - z jakiegoś bliżej nieokreślonego powodu 50°C

Na obrotach jałowych zaś:
1 - wysokie 100°
2 i 3 - niskie/średnie 100°

Po odpaleniu zaś gdy są przez chwilę podniesione obroty, to owszem 300°+ nie jest niczym nienormalnym - to jest dogrzewanie katalizatora.

Masz trochę bałagan w PID, bo 2x EXHTEMP2 i 1x EXHTEMP1 - ciężko wyczaić który jest który bo się parę razy powtarzają w PCM ze pozmienianymi mumerami

Ja mam EXHTEMP, EXHTEMP1 i EXHTEMP2 czyli z opisu Bank 1.1, 1.2 i 1.3.

PostNapisane: Śr, 24 lip 2024, 12:53 
Wtajemniczony
To według to co piszesz to u mnie każdy z tych czujników jest uwalony .... masakra . Za 3 lata to w zasadzie wszystkie czujniki wymienione zostana ... xD

moderator
PostNapisane: Śr, 24 lip 2024, 13:01 
Fanatyk
I to jest to co pisałem wiele razy -> PM_GEN opada bo masz wysokie temperatury na wydechu i EXHTEMP2 utrzymuje się dłużej niż 2min powyżej 400 stopni.
Ja na Twoim miejscu to bym zaczął od wgrania najnowszego seryjnego softu i wtedy sprawdził odczyty.

Tak mniej więcej ksztatłtuje się charakterystykaa czujnika EXHTEMP2.
90 kΩ - 51 °C, 20 kΩ - 125 °C, 4 kΩ - 255 °C, 600 Ω - 525 °C, 80 Ω - 1134 °C
80 kΩ - 54 °C, 10 kΩ - 171 °C, 3 kΩ - 282 °C, 500 Ω - 562 °C, 70 Ω - 1176 °C
70 kΩ - 58 °C, 9 kΩ - 180 °C , 2 kΩ - 328 °C, 400 Ω - 613 °C, 60 Ω - 1224 °C
60 kΩ - 63 °C, 8 kΩ - 190 °C , 1 kΩ - 431 °C, 300 Ω - 686 °C, 50 Ω - 1271 °C
50 kΩ - 69 °C, 7 kΩ - 200 °C, 900 Ω - 448 °C, 200 Ω - 815 °C, 40 Ω - 1289 °C
40 kΩ - 79 °C, 6 kΩ - 215 °C, 800 Ω - 470 °C, 100 Ω - 1060 °C, 30 Ω - 1289 °C
30 kΩ - 95 °C, 5 kΩ - 232 °C, 700 Ω - 495 °C, 90 Ω - 1096 °C, short - 1289°C

PostNapisane: Pt, 26 lip 2024, 19:51 
Wtajemniczony
Są jakieś informacje co wpływa na parametry PM_ACC i PM_ACC_DSD ? . Rozszyfrowanie tego mocno ułatwiło by diagnoze DPFa .

Czekam na czujniki temperatury , dam znać czy wymiana wadliwych czujników temperatury cos poprawiła .

PostNapisane: Pt, 26 lip 2024, 19:53 
Amator
Od: 11.12.2023
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
Z moich obserwacji wynika, że zależy to przede wszystkim od ciśnienia na dpfie. Prosta sprawa, jadę z górki ciśnienie mocno spada - spada też PM_ACC. Jadę pod górkę (tempomat stała prędkość) ciśnienie drastycznie w górę to i Pm_ACC zaczyna rosnąć.

PostNapisane: Pt, 26 lip 2024, 20:34 
Nałogowiec
kapu10 żeby się tylko nie okazało, że coś masz zamieszane w mapie skoro była zmieniana. Ja ostatnio zaglądałem do tych wszystkich tablic z PCM (mam mazdaedit) I wszystkie wartości napięcia na czujnikach mają przypisaną temperaturę. Z jakiegoś powodu 2 i 3 czujnik zaczynają się od 50°C. I jeśli ktoś tam nieumiejętnie grzebał mógł coś zwyczajnie spieprzyć, wtedy zmiana czujników nic nie da.

Dla mnie to raczej nie jest normalne, że wszystkie czujniki padły, a dostęp do 2 z nich nich jest nazwijmy to kulturalnie - kiepski.

Ja bym pojechał do tego tunera, niech wgra oryginał. Potestuj, jak się nic nie zmieni to czujniki, a jak coś spsuł to sobie tylko koszta i roboty oszczędzisz.

PostNapisane: So, 27 lip 2024, 17:34 
Wtajemniczony
Wszystko by sie zgadzało tyle że auto na tej mapie zrobiło 70 tys i niczego podobnego nie było .

Coś steruje jeszcze tymi parametrami poza czujnikiem różnicowym , według mojej obserwacji to właśnie czujniki temperatur. Wszystkie maja po 170k przebiegu więc mogą już przekłamywać.

Dwa napewno sa uwalone, szczególnie ten extemp1, zamyka skalę do 750C podczas przyspieszania.

PostNapisane: N, 28 lip 2024, 10:53 
Wstydliwy
Od: 03.11.2019
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: kujawsko-pomorski
Hej. Mnie również dopadł problem częstego wypalania DPF. Coraz częściej po 80-100km niestety. Wygląda na to, że wypalanie wywołuje PM ACC - charakterystyczny jest pik tuż przed wypalaniem i gwałtowny wzrost tego parametru. Na ostatnim wykresie widać 2 wypalania podczas 1 trasy (pierwsze po 200km - PM ACC rośnie łagodnie, drugie po 90km i tutaj jest ten nagły wzrost PM ACC chociaż po parametrze DPF DP nie widać jakiegoś nagłego wzrostu ciśnienia w tym czasie). Przebieg 135 tys. Przymierzam się do oddania filtra do wyczyszczenia. Wrzucam wykresy z ostatnich kilku tras dla porównania.

PostNapisane: Śr, 31 lip 2024, 10:08 
Wstydliwy
Od: 31.07.2024
Region: lubuski
Hello,

I hope message in english is also possible ;)

So about my problem. Like I can read, a lot here have the same problem - quick DPF regeneration.

I have Mazda CX-5 2014, 110kw, MT with around 260.000km. Last month I have problem with DPF regeneration which started at around 150km, before 250-280km.

I cleaned intake manifold, replaced Exhaust gas pressure sensor 1 (and metal pipe also) and 2. I also replaced oil strainer. Injector washers was replaced before 50.000km.

What do you think is the problem? I have plan to disable EGR, is there anybody who can help me about disabling EGR (which software, which interface)? I already have Mongoose DrewTech J2534 interface.

I attached some photos ffrom Forscan.

Thank you!

Regards,
Samo

PostNapisane: Śr, 31 lip 2024, 11:21 
Nałogowiec
samuel with that mileage you can not expect regens every 250+km, it is simply impossible. Even 150km are great, assuming the DPF jak never been out for cleaning.
So, for me all you need to do is to take out DPF and clean it from ashes, put it back and then you should enjoy 250+ km regens every time.
Cheapest way to disable EGR is to buy personal licence for mazdaedit, assuming your interface is compatible with it. I'm using Tactrix on J2534 and works fine.

PostNapisane: Śr, 31 lip 2024, 11:32 
Wstydliwy
Darrecki thank you. Yes I know that km can be problem, but who knows. Forscan dp_dpf is not so bad. I have read here about this problem (pm_acc, pm_acc_dsd grown fast) and somebody clean dpf, change injectors and problem somethimes stay the same.

I will check injectors washers again and maybe clean dpf (first on the car) and will see.

Do you have egr off?

What about taking dpf out, do you have any manual?

Regards,
Samo

PostNapisane: Śr, 31 lip 2024, 13:20 
Nałogowiec
Trust me, in your case cleaning DPF on a car is a waste of time. It's not clogged, just full of ash. It will not dissolve in anything, need to be physically removed.
Yes, I've got EGR off.
To remove DPF you need to take out undercarriage with steering rack. Then access is easy, but all from underneath.

PostNapisane: Śr, 31 lip 2024, 14:41 
Wstydliwy
understand. Please tell me more about EGR off. Did you disable DTC and disconnect them or using block plate?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1