Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 20:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 49  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Śr, 26 cze 2024, 21:42 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Wczoraj dokonałem procedury czyszczenie rurki tak jak to opisał wcześniej darecki: stalowa linka 3mm i wkrętarka. Po całej akcji z wyjętym czujnikiem odpaliłem auto i mocno przegazowałem, wyleciało sporo syfu. Po tej akcji odczyty czasami nawet i o 100kPa.
Polecam każdemu, czynność bardzo prosta.

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

moderator
PostNapisane: So, 29 cze 2024, 15:50 
Fanatyk
Aktualizacja po pewnym czasie. Po wypalaniu PM_ACC_DSD spada do 0.06 i to przy wypalaniu filtra podczas jazdy z prędkością autostradową.

Dzisiaj zrobiłem trasę, 170km drogami szybkiego ruchu z prędkościami 120-150km/h, nastepnie jazda krajówkami 70-100km/h, interwał między wypaleniami to 290km, PM_ACC_DSD jest na poziomie 1.34, nigdy takich wyników nie widziałem.

Spalanie z tego odcinka to 6.6L, takiego spalania też nigdy nie widziałem PM_ACC_DSD nie przyrasta tak szybko jak przed praniem.

Zdecydowanie warto było wyczyścić filtr. Generalnie moim zdaniem auto ma ponad 600 regeneracji to obowiązkowo trzeba prać filtr.

ObrazekObrazek
Obrazek

PostNapisane: So, 29 cze 2024, 21:40 
Wtajemniczony
Od: 11.06.2018
Rok produkcji: 2017
Region: małopolski
Panowie bardzo potrzebna pomoc w diagnozie DPF :
165kk przebiegu , EGR programowo off. Brak błedów.
Auto nie ma mocy w trakcie wypalania DPF i prędkości powyżej 120-130km/h.
Czujnik róznicy cisniej spalin świeży ( swoją droga niezłe gówno , już 2 razy zmieniałem , ostatni wytrzymał 25kk ...), przepływka świeża.

Wypalania są co 100-180km , jak lekka noga to bliżej 200 , jak deptanie ze świateł to moze to byc i 80km , co ciekawe jak cykl jest krótki to bardzo tez krotko sie wypala .

PM_GEN w trakcie stałej jazdy (test przy 150km/h) jest praktycznie cały czas 0. Tylko wciśnięcie gazu do dechy go rusza.

DP_DPF , postój 0.8-1.2kpa . Jazda od 5 do 60 kpa. W trakcie wypalania DPF przy 150km/h powyżej 40kpa.

PM_ACC rośnie dużo wolniej niż PM_ACC_DSD ale w pobliżu wypalania go dogania.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

moderator
PostNapisane: N, 30 cze 2024, 09:02 
Fanatyk
Jak dla mnie to strasznie duże ciśnienie różnicowe 60kPa to bardzo dużo.

Inna sprawa to PM_GEN, wygląda jakby ktoś go modyfikował, to nie jest normalne zachowanie. On powinien rosnąć liniowo, jedynie co to temperatura EXHTEMP2 powyżej 400 stopni przez dłużej niż 2 minuty powoduje jego spadek.
Masz auto od nowości? Jesteś pewny softu i to że masz filtr w aucie?
124 regeneracje przy 165kkm - praleś filtr i kasowałeś jego adaptację?

PostNapisane: N, 30 cze 2024, 17:17 
Wtajemniczony
30 czerwca 2024, o 09:02 maciekelga napisał(a):
Jak dla mnie to strasznie duże ciśnienie różnicowe 60kPa to bardzo dużo.

Inna sprawa to PM_GEN, wygląda jakby ktoś go modyfikował, to nie jest normalne zachowanie. On powinien rosnąć liniowo, jedynie co to temperatura EXHTEMP2 powyżej 400 stopni przez dłużej niż 2 minuty powoduje jego spadek.
Masz auto od nowości? Jesteś pewny softu i to że masz filtr w aucie?
124 regeneracje przy 165kkm - praleś filtr i kasowałeś jego adaptację?

Tak auto mam od nowości . EGR jest wyprogramowany , jak to działa to nie wiem . PM_GEN nigdy nie rośnie liniowo , rośnie mocniej przy ostrym przyspieszaniu etc.
Przy stałej jeździe powoli spada az osiagnie 0. To co wrzuciłem to wszystko z jazdy autostrada tempomat 150.
Mechanik skasował kiedyś adaptecję DPF , jak były wymieniane czujniki ciśnienia/roznicy ciśnień .

Sprawdzę tą temperaturę .

A jakie powinno być ciśnienie EXHPRES1 ? u mnie postój ok 100 kpa ale ostre butowanie rośnie powyżej 300, co też skutkuje szybkim wzrostem PM_GEN i PM_ACC_DSD

Dodałem zrzut z dzisiaj , jazda po mieście , zrzut na postoju .

moderator
PostNapisane: N, 30 cze 2024, 21:39 
Fanatyk
Powyżej 300kPa jest ok.

Dziwne to wszystko, jak dla mnie 60kPa ciśnienia różnicowego kwalifikuję filtr do prania, z resztą przebieg już zrobił w nim swoje.

PostNapisane: Pn, 1 lip 2024, 08:14 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
29 czerwca 2024, o 20:40 kapu10 napisał(a):
PM_GEN w trakcie stałej jazdy (test przy 150km/h) jest praktycznie cały czas 0. Tylko wciśnięcie gazu do dechy go rusza.

Dorzuć 3x EXHTEMP (Bank1, Sensor1, 2 i 3), coś musi być nie tak z temperaturami - PM_GEN się tak nie zachowuje. Przy normalnej jeździe (150km/h się do nich zalicza) powinien rosnąć liniowo, spadać jedynie podczas wypalania DPF. Tylko wysoka temperatura na 2 czujniku powoduje jego spadek, ale 150km/h to za mało.

Jak napisałem powyżej przez błędne odczyty temperatury mogą oszukiwać PCM i temu wydaje się, że filtr wypala się poprawnie, a w rzeczywistości nie ma do tego warunków, przez co filtr nie oczyszcza się z zadzy. DP_DPF masz bardzo wysokie, kolejny dowód że coś tu nie działa jak należy
Użyj tego do pełnego zbiornika https://www.amazon.co.uk/dp/B072J8RBTG wrzuć te 3 pidy do loga.

Ostatnia rzecz, przy takim przebiegu polecam jak kolega wyżej zasugerował pranie filtra. Ja swój czyściłem przy 150kkm i inne auto.

PostNapisane: Pn, 1 lip 2024, 09:18 
Wtajemniczony
Coś mi się wydaje że te odczyty temperatur są blędne . Przy przyspieszeniu szybko powyżej 400C idzie.

Zrzuty zrobione chwilę przed aktywacja dopalania.

Wieczorem wrzuce po wypalaniu co będzie.

PostNapisane: Pn, 1 lip 2024, 10:09 
Nałogowiec
Potrzebujesz:

EXHTEMP (Bank1, Sensor1)
EXHTEMP2 (Bank1, Sensor2)
EXHTEMP3 (Bank1, Sensor3)

Mazda dubluje/miesza nazwy PID w PCM i to co dałeś nic nie mówi.
Temperatury do 650°C ma EXHTEMP to normalna rzecz podczas jazdy, czujnik jest w turbinie.
2 jest przed katalizorem a 3 pomiędzy kat/DPF. Te potrafią być do 1/2 niższe od EXHTEMP podczas normalnej jazdy, wyższe podczas wypalania. Dokładnych wartości nie potrafię przytoczyć, średnio się tym interesowałem. Zwyczajnie 2 i 3 nie powinny się zbytnio od siebie różnić.

PostNapisane: Wt, 2 lip 2024, 12:02 
Świeżak
Od: 14.05.2024
Wersja: Active
Witam panowie i panie chciałbym się przywitać
Niedawno kupiłem 6 z 2016r 138k km przebiegu 2.2D mieszkam na mniejszej wyspie (deszczowców)
Ogólnie autko śmiga nic się nie dzieje ale dla świętego spokoju zrobiłem właśnie dziś podkładki pod wtryski stare okazały się ok były miedziane ale trzymały dobrze żadnych przedmuchów nie było.
Dokładnie patrzyłem na ręce mechanikowi podczas procedury dokręcania lewa 2nm 90 stopni popuścić i prawa 2nm i 230 stopni dociągnąć.
Przyjechałem do domu i tak mnie coś pokusiło odkręciłem sobie korek wlewu oleju i dmucha dość znacznie z pod niego plus przez pierwszą sekundę widać lekki dymek potem już czysto dymu nie widać.
Głupim ja nie sprawdziłem przed robotą jak było spod tego korka i nie wiem czy się martwić czy nie.
Druga sprawa mój dpf wypala sie srednio w okolicach 150km wlewam miqui molly ostatnio i czasem dobija do 200 ale sporadycznie czy czas się martwić czy jeszcze jeździć obserwować?? Nie czyściłem jeszcze rurki od czujnika cisnienia spalin przy okazji go wymienię bo mam stary plastikowy.
A tak ogólnie lubie magdę troche jest "tanio" wykonana w porównaniu z moim poprzednim autkiem (peugeot 508 RXH ) ale jest dużo prostszym autem i mój mechanik w miarę ogarnia temat.

PostNapisane: Wt, 2 lip 2024, 12:42 
Nałogowiec
SprinterPL

Niewielu jest którzy robią jakikolwiek research przed zakupem - szacun. Interwały 150-200km i takim przebiegu są normalne.
Jak chcesz dłużej pośmigać tym autem polecam czyszczenie dolotu, sprawdzenie klapki małej turbiny i czyszczenie DPF. I ma jeździć

PostNapisane: Wt, 2 lip 2024, 14:05 
Wtajemniczony
Wrzucam screeny z dzisiejszej jazdy po mieście , nie wiem czy to coś wnosi ale PM_GEN rośnie dość szybko przy ostrym ruszaniu od świateł do świateł , to samo PM_ACC_DSD.
Podczas jazdy autostradą PM_GEN nie rośnie , i na trasie 600KM ( kraków lublin , lublin Krakow :) ) wynosił praktycznie caly czas 0.
Więc ewidentnie zupełnie inaczej zachowuje się na trasie a inaczej w mieście. Bardzo charakterystyczny jest brak mocy w trakcie wypalania DPF i predkości powyżej 140km/h, auto nie rozpędzi się powyżej 180km/h przy pełnym gazie w podłodze , oraz bardzo wysokie ciśnienie różnicowe w trakcie wypalania i pełnym gazie ( widziałem nawet 75kpa).

PostNapisane: Wt, 2 lip 2024, 14:19 
Świeżak
Od: 14.05.2024
Wersja: Active
Dzięki Darrecki
Powiem szczerze że gdybym naprawdę się doczytał to bym sobie darował mazde bo w Irlandii benzyniaka nie uświadczysz a diesel jest jednak tykająca bombą w tym aucie.
Powiedz mi czy z korka oleju dmucha Ci tak dość dość przy chodzącym silniku bo nie wiem czy jechać do mechanika żeby ocenił czy ja mam schiza przy tym aucie naprawdę :).
Jak silnik był gorący to było po odkreceniu korka przez krótki moment pykło dymkiem a jak teraz sprawdziłem na chłodnym do oprócz wichra z korka nie widać dymu.
Teraz to dopiero będę miał stresa czy podkładki są dobrze założone.
Chyba podjade do mechaniora a po drodze odwiedzę mazdę i kupie sensor od cisnienia spalin.
Te czyszczenie dolotu to widziałem na tych filmikach tego młodego z UK
taka grubsza robota. Powiem Ci że ten Skyactiv 2.2 to jakieś nieporozumienie jest, w moim bylym peugeocie 508 przy przebiegu 265k km DPF po mieście wypalał się w okolicach 300-350km a jak w trase gdzieś pojechałem to ostatnio 570km zrobił filtr nigdy palcem nie dotykany zresztą cały silnik serwis olejowy co 10-12k plus pasek rozrządu i nic się nie działo 2.0 HDi .
Madzia 6 poprostu mi się w sedanie bardzo podoba (nienawidzę SUVów wszelakich) dlatego podjąłem te ryzyko ;) .
Dzięki Darrecki za szerowanie wielu ciekawych informacji przewertowałem już kilka wątków i trochę się dowiedziałem a ciebie wszędzie pełno z ciekawymi rzeczowymi wpisami pozdro z Irlandii

PostNapisane: Wt, 2 lip 2024, 15:47 
Nałogowiec
DPF Mazdy po prostu tak jest zaprojektowany i tyle. Mógłby się wypalać w niektórych przypadkach i 3x rzadziej, ale w Maździe tak przyjęli i jest jak jest.

Jak z pod korka czuć spaliny to jest problem, a tak to dymi, dmucha, stuka i chlapie olejem za jednym zamachem. Jak porządnie wyczyścił otwory przed składaniem wszystkiego to raczej nie masz się czym martwić.

Ja do 2.2 Diesel nie mam zastrzeżeń, wg mnie dobry silnik. Parę wtop mieli, udawali że nic się nie stało, ale każdy producent tak robi.

PostNapisane: Śr, 3 lip 2024, 21:16 
Wtajemniczony
Ja mam od nowosci i nie mogę narzekać , mamy w rodzinie superba 2.0 tdi . I w zasadzie pod każdym względem brał bym mazde 2.2.
W Superbie posypało sie dużo wiecej rzeczy i koszt serwisu był ok 10 tys większy przy tym samym przebiegu .
Skrzynia DSG padła przy 88 tys. Chłodznica EGR i pare innych tematów które kosztowaly ponad pare tys .

Dla porównania moj 2.2 zmiescilo się wszystko do tej pory w 10 tys +-.
Do tego ten silnik to zupelnie inna kultura pracy , ciężko je porównywac , TDI to klekot , mazda mruczy :)

Ostatnio edytowano Śr, 3 lip 2024, 21:16 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Cytowanie zbyt długiego fragmentu wypowiedzi (regulamin, pkt 5.6).

moderator
PostNapisane: Śr, 3 lip 2024, 21:28 
Fanatyk
Ja cały czas nie mogę się nadziwić jak odmieniło się auto po praniu filtra. Mam auto od prawie 50kkm, nigdy wcześniej spalanie nie było tak niskie, dystanse miedzy regeneracjami tak duże, wcześniej maksymalnie udalwalo się osiągnąć w porywach 230km, może raz 240km.

Dzisiaj trasa, po 109km od regeneracji PM_ACC_DSD był na poziomie 0.09 a PM_GEN 1.61. Po 294km od regeneracji PM_ACC_DSD wynosi 0.47 a PM_GEN 4.31.
Celuje, że gdyby nie PM_GEN to spokojnie dobił bym do 1000km miedzy wypaleniami.ObrazekObrazek

PostNapisane: Śr, 3 lip 2024, 22:38 
Nałogowiec
Potwierdzam, o ile wcześniej średnie spalanie miałem gdzieś 6.6-7/100km to teraz potrafi zejść poniżej 6l. Auto bardziej ochoczo chce jechać, interwały wypalania DPF się zwiększyły i bez problemu dobijam do 300km, przy czym filtr podczas wypalania jest w zasadzie pusty (przez PM_GEN).
Jednocześnie wrzuciłem większe hamulce i magicznie totalnie losowe drgania zniknęły. Jest tam jeszcze kilka drobnostek którymi pasuje się kiedyś zająć, ale na chwilę obecną znów cieszę się jazdą.
Polecam fizyczne czyszczenie DPF każdemu przy przebiegu 150kkm. To powinna być oficjalna czynność serwisowa!

PostNapisane: Cz, 4 lip 2024, 08:24 
Wtajemniczony
Panowie namówiliście mnie , bo patrząc na te parametry to przy spokojnej jeździe nie widać chyba nic dziwnego , strzelam ze DPF jest przypchany , przy pełnym gazie ćisnienie jest wysokie i wypalanie zaczyna sie wcześniej . Narazie taka teoria :) Odezwę się po czyszczeniu DPF.

Jest zrzut dzisiaj , nie daleko od regeneracji, ten cykl robiłem miasto + wiejskie drogi 50/50.

PostNapisane: Cz, 4 lip 2024, 08:27 
Amator
Od: 09.08.2019
Region: dolnośląski
Mnie chyba też, od dwóch lat mam zaślepiony egr, zluzowałem dynamikę jazdy i tak się kręcę z wypaleniami.
Były gdzieś dostępne wskazówki do demontażu dpf'a w przydomowym garażu? Karcher'a i miejsce mam

PostNapisane: Cz, 4 lip 2024, 08:51 
Wtajemniczony
Co jeszcze było robione ze tak dlugie cykle ? Samo czyczenie DPF tak duzo dalo ?

Ostatnio edytowano Cz, 4 lip 2024, 11:25 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy zdjęć (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Cz, 4 lip 2024, 10:18 
Nałogowiec
kapu10 EGR off. Ale na początku nawet z EGR powinny być 250-300km z tym, że z EGR znacznie szybciej interwały spadną - dużo więcej sadzy = szybsza produkcja popiołów = stopniowe zmniejszanie pojemności filtra.
Bez EGR popioły praktycznie się nie tworzą, przynajmniej na razie. Dodam, że czyściłem dolot u siebie 2x. Po 4 i po 6 latach. Pierwsze czyszczenie z EGR, 2gie bez. Za 1szym razem było już kiepsko, a za 2 razem dolot wyglądał jak w benzynach - galaretowaty nalot ale zero sadzy. Bez EGR można zapomnieć o czyszczeniu dolotu, bo nie ma takiej potrzeby.

PostNapisane: Cz, 4 lip 2024, 11:25 
Wtajemniczony
Ja dolot raz przy 95kk , teraz mam 165kk , EGR programowalnie OFF przy pierwszym czyszczeniu , wiec teraz mysle czy czyścić dolot przy okazji czyszczenia DPF....
Przy pierwszym razem była tragedia , w maszynie do czysczenia DPFu to czyscili bo zwykłe srodki nie pomagały

Ostatnio edytowano Cz, 4 lip 2024, 11:25 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

moderator
PostNapisane: Cz, 4 lip 2024, 11:34 
Fanatyk
kapu10
Nie cytuj zdjęć i poprzednich postów.

Przed praniem filtra wałem do baku dodatek do paliwa LIQUI MOLY 20450.
Cała robotę zrobiło pranie filtra, jest czysty nie stawka oporu, silnik ma lżej. Po czyszczeniu filtra wyczyściłem rurke od czujnika ciśnienia spalin, procedure opisywal darrecki kilka postów wcześniej.
U mnie przy spokojnej jeździe wyglądało to znośnie, przy dynamicznej jeździe szybko rosło PM_ACC_DSD, przy przyspieszeniu z 60 do 90 potrafiło urosnąć o 0.2-0.4, teraz czasami urośnie o 0.02 ale to jak w filtrze już coś jest.

PostNapisane: Pt, 5 lip 2024, 11:48 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Też jakiś czas temu użyłem tego płynu do regeneracji wtryskiwaczy. Po jakimś czas zrobiła się automatyczna adaptacja i faktycznie coś tam się lekko poprawiło. Ale jak widzę, podstawa to czyszczenie DPF. Jako, że u mnie już 850 wypaleń i 177 tys. km na blacie to też się na to zdecyduję. Już dzwoniłem do warsztatu, który się tym zajmuje, ma koło 100 pozytywnych opinii w Google. W dzień, góra dwa zdemontują filtr, umyją na maszynie i zamontują. Jedynie co mnie przestrzegli, że mycie tych naszych filtrów jest nieskuteczne jeśli jest zaklejony. Ale jak wtryski nie leją i nie przybywa oleju to raczej w filtrze powinno być sucho. Oby to pomogło bo już interwały w mieście mam koło 120 km a na trasie 170 km. Mam zamiar to zrobić po urlopie, na przełomie lipca i sierpnia, teraz nie chcę ryzykować :wink:

moderator
PostNapisane: So, 6 lip 2024, 09:03 
Fanatyk
Bardzo dobra decyzja

No tak, jeśli jest zaklejony złogami oleju to będzie to widać i ktoś kto czyścić filtr na pewno Cie o tym poinformuje.
Moim zdaniem u Ciebie pomoże na 100%, masz tak samo jak ja, wszystko działa poprawnie tylko z czasem skracają się interwały wypalania, po praniu wróci do normy.

Niepamietam czy wrzucałem filmik z czyszczenia mojego filtra

https://youtube.com/shorts/hJFoLdFEMu0?feature=shared

PostNapisane: So, 6 lip 2024, 11:31 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Też myślę, że to pomoże. Widać znają się na rzeczy skoro już na wstępie przez telefon otrzymałem sporo informacji. Powiedzieli, że dobrze, że używam dodatku LM do ochrony DPF. Tylko jedno mnie zastanowiło, bo cena demontażu jest uzależniona od stopnia jego skomplikowania. Coś tam wspominali, że w Maździe może nie być łatwo. Czy na coś muszą uważać przy demontażu filtra? Niby dostęp łatwy bo jest przy podszybiu, ale czy tak łatwo wyjdzie, tam za dużo miejsca nie ma.

PostNapisane: So, 6 lip 2024, 19:32 
Nałogowiec
4 lipca 2024, o 07:27 lyczko napisał(a):
Mnie chyba też, od dwóch lat mam zaślepiony egr, zluzowałem dynamikę jazdy i tak się kręcę z wypaleniami.
Były gdzieś dostępne wskazówki do demontażu dpf'a w przydomowym garażu? Karcher'a i miejsce mam

Ja wyciągałem DPF dołem po zdjęciu sanek.
Być może jakimś cudem wyjdzie górą po demontażu podszybia, ale dużych szans na to nie daję. Filtr ma długą rurę i podejrzewam że zwyczajnie będzie ona blokować wyjęcie.

Do czyszczenia w domu Karcher to ostatnia rzecz jaką powinieneś użyć. Duży pojemnik mieszczący filtr, chemia i masa wody.

moderator
PostNapisane: So, 6 lip 2024, 19:43 
Fanatyk
U mnie też wychodził dołem

PostNapisane: Pt, 12 lip 2024, 09:57 
Wtajemniczony
Ktoś wie na jakiej zasadzie rośnie PM_GEN ?

Albo jakie sa wartości graniczne dla innych pidów ? Jest się do czego odnieść .

Po zalaniu tym preparatem do DPF który poleciliście , nastąpiła dość drastyczna poprawa ...
w poniedziałek jestem umówiony na demontaż i pranie DPFa..

A tak pidy , jazda miasto 50/50 wiejskie drogi . Dużo stawanina i ruszania , normalna jazda nie oszczędzałem jakoś jej specjalnie :)

PostNapisane: Pt, 12 lip 2024, 10:04 
Nałogowiec
12 lipca 2024, o 08:57 kapu10 napisał(a):
Ktoś wie na jakiej zasadzie rośnie PM_GEN ?

Liczony na podstawie spalonego paliwa pomiędzy cyklami. Wartość graniczna to jakieś 5.7-5.9 g/L. Takie same granice mają oba PM_ACC.

Wypalanie zaczyna się gdy którychś z tych 3 PID osiągnie max.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1