Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 18:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 23 cze 2024, 09:16 
Wstydliwy
Od: 23.06.2024
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: świętokrzyski
Witam tak jak w temacie potrzebuje porad co do montażu turbiny. Czy wgl ktoś z was wpadł już na taki pomysł i go zrealizował ?

PostNapisane: Pn, 24 cze 2024, 09:19 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Wydaje mi się, że abstrahując od tego czy w ogóle się da, to nie bardzo ma to sens. Taniej i łatwiej byłoby chyba zmienić silnik na 2.5, bo przyrost mocy z takiej turbiny byłby pewnie porównywalny z mocą z silnika 2.5...

PostNapisane: Pn, 24 cze 2024, 09:55 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
A potem masz drogę otwartą do uturbiania 2.5 -> USA

PostNapisane: Pn, 24 cze 2024, 10:23 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zachodniopomorski
2.5 turbo można kupić bez problemu z USA, w Europie eko oszołomy nie pozwalają tego sprzedawać. Skoro jest kit z turbo do Mazdy 3 to pewnie będzie też do 6, ale patrząc na cenę to raczej średnio to się kalkuluje.

https://vtsuperchargers.com/products/vt ... 7105898786

PostNapisane: Pn, 24 cze 2024, 10:36 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
Zwykle takie projekty się średnio kalkulują...
Taniej kupić mocniejsze auto.

do 6 tez mają...
https://vtsuperchargers.com/collections ... 7105374498

PostNapisane: Pn, 24 cze 2024, 19:33 
Wstydliwy
Od: 23.06.2024
Wersja: Exclusive
Region: świętokrzyski
Słuchajcie dzięki za odpowiedzi ale gdybym chciał zmienić silnik to otworzył bym taki temat a ja szukam porad na zupełnie inny wątek. Tak że prosił bym o pomoc związaną z tematem czy ktoś wgl coś takiego robił

PostNapisane: Śr, 26 cze 2024, 06:46 
Świeżak
Od: 07.07.2021
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: dolnośląski
Uturbianie silnika wolnossącego który nie jest do tego przystosowany nie jest najlepszym pomysłem. Owszem jest to wykonalne, ale jeśli chcesz to zrobić dobrze to wiąże się z szeregiem problemów i workiem pieniędzy. Musisz przemyśleć system smarowania, wytrzymałość tłoków i korb, chłodzenie, wydech, komputer sterujący itp. Myślę że okolice 15-20k zł jeśli oddasz to do jakiegoś konkretnego zakładu.
Z drugiej strony, jeśli taki projekt jeszcze nie powstał to może właśnie oznaczać że realnie jest to bardzo mało opłacalne, albo problematyczne.
Tak jak koledzy wcześniej pisali najprostszą opcją jest włożenie mocniejszego silnika który jest przystosowany do turbo. Z tego 2.5 można wyciągnąć realnie 300 HP.

PostNapisane: Śr, 26 cze 2024, 12:56 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
To powyżej jest zestaw kompresora, a nie turbo.
Nie zagłebiałem się w temat, ale trzeba by poszperać po forach MX5tek, bo tam przynajmniej w poprzednich wersjach były powszechne dość doładowania, czy zestawy jak wyżej można prześledzić czy się sprawdzają bo auta są powszechnie łomotane po torach i nie bez powodu są do tego dla fun'u wybierane (fun to w potężnej częsci bezawaryjność) . Patrząc powierzchownie w google wysyp takich zestawów do ND . No tu silnik poprzecznie ale . Ale z 2giej strony ja bym wolał jakiegoś strucla MX5 właśnie kupić niewiele drożej (z remontem silnika jeśli trzeba ) i bawił na torach - okazuje się że że nie ma już takiej potrzeby mocy w aucie drogowym.

Jednak idąc w tym kierunku - mocy w drogowym zachowując swoje auto - zapytaj w :

https://disi-tune.pl/category/skyactiv/

W PL powszechne i sprawdzone są modyfikacje z wałkami ostrzejszymi krajowymi - Świątek + tuning właśnie w DSI , coś ok 220 koni z 2.0 osiągają wciąż na wolnossaku.

PostNapisane: Śr, 26 cze 2024, 13:56 
Nałogowiec
Ciekawe że na tej stronie nie ma w ogóle Mazd 6, w większości są 3.
Może dlatego, że 3 występowały z silnikiem 120KM (na papierze, w rzeczywistości 140KM), a 6 praktycznie w większości ma 165 KM, a z tego trudniej już uzyskać wiele więcej. Te 220KM z 2.0 to zapewne po poważnych modyfikacjach.

PostNapisane: Śr, 26 cze 2024, 14:05 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Nietakie poważne - wałki, sprężyny i strojenie. Moze jeszcze coś. Do codziennego auta czy jest sens raczej średnio bo to w górnym zakresie obrotów moc , ileż tak się jeździ. Już z tym co mamy ludzie wychowani na turbach z łupnięciem i ogeaniczonym zakresem obrotów narzekają na chcarakterystykę wolnossącego.
A MX5tki mają swój puchar i w masie trackday'ów uczestniczą u nas w kraju ,więc ludzie szukają przewagi gdzie się da, każde kilka koni jest cenne.
6tek nie ma pewnie po częsci dlatego co piszesz, po częsci że ich kierowcy nie czują za bardzo potrzeby. Te 145 konne z początku oferty to pewnie też będzie stosunkowo duży zysk za małe pieniądze.

PostNapisane: Śr, 26 cze 2024, 14:27 
Stały bywalec
Od: 06.02.2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: pomorski
Jeszcze kolektor wydechowy ( jeden kat out) i często tłumik końcowy / bądź cały wydech był również ruszany

PostNapisane: Pt, 28 cze 2024, 19:14 
Nałogowiec
Prorok1732, a wyjaśnisz dlaczego koniecznie chcesz zostawić ten 2.0 zamiast kupić 2,5 albo 2,5T, który można nawet z powodzeniem do 300KM zrobić?

PostNapisane: Wt, 2 lip 2024, 10:06 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Prorok1732 kiedyś miałem GH 2.0 i strasznie mnie irytował silnik, był mulasty i nie mogłem się do niego przyzwyczaić, wcześniej jeździłem GY 2.3 i autko fajnie się odpychało, więc zacząłem też kombinować tak jak Ty ze wzmocnieniem 2.0 benzyny, jak poczytałem sobie ile to trzeba włożyć kasy to sobie odpuściłem, po prostu tak jak koledzy piszą wyżej, koszty są zbyt wysokie a nie ma pewności czy silnik to wytrzyma, lepiej zamienić silnik albo auto... :)

PostNapisane: Wt, 24 gru 2024, 22:39 
Nowicjusz
Od: 01.01.2015
Region: zagranica
Dzisiaj Święty Mikołaj opłacił mi remap mojej 6 - niby +15koni +15Nm. Auto nie było chamowane bo tego Już Mikołaj pożałował :). Gość co to robił spędził okrągłą godzinę przy aucie wcześniej sprawdzając czy komp sypie jakimiś błędami, Nie było żadnych. Odczucia są takie jakby troszkę lepiej się odpychała. Cena 150 GBP. 5km zrobione i wyskoczył błąd ( na szczęście brudnej kamery zalało mnie potem :) ). 100km zrobioine i happy.

Strefa czasowa: UTC + 1