Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 21:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 49  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 4 maja 2024, 21:23 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Kondilbn Żeby wyjąć DPF musisz:
- podnieść przód auta, zdjąć koła
- rozpiąć wahacze od zwrotnicy
- rozpiąć końcówki drążka od amortyzatora
- odkręcić 1 śrubę w kabinie trzymającą maglownicę i kolumnę w 1 kawałku (kierownicę zablokować na wprost i nie ruszać)
- odkręcić komplet osłon pod autem
- odkręcić sanki, schodzą razem z wahaczami, stabilizatorem i maglownicą. Mają takie jakby rogi do których przykręcony jest zdaje się zderzak, więc trzeba tam uważać.
- a potem już tylko z 6 czy 7 śrub i DPF w dół

Da się to zrobić z garażowym podnośnikiem, ale trochę grzebania z tym jest.

Szczerze, gdybym miał zapłacić 1500pln to bym się z tym nie pieprzył i zawiózł auto do warsztatu, w UK tyle to chcieli za samo czyszczenie jak im sam przywiozę filtr.

PostNapisane: N, 5 maja 2024, 08:45 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: śląski
Dokładnie, cena adekwatna do roboty. Możesz sam próbować wydostać dpf a ale możesz trafić na trudności jak zapieczone śruby itd.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 7 maja 2024, 16:13 
Świeżak
Od: 11.01.2024
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: lubelski
Aha to wszytsko jasne, oczywiście że oddam do warsztatu jak to tyle roboty.

-- Dodano: 7 maja 2024, o 15:09 --

Byłem w warsztacie w którym zajmują się dpf'ami. Stwierdzili że filtr jest dobry, natomiast korekty wtrysków są tragiczne. Dodałem zdjęcie. Oczywiście tych wtrysków nie da się regenerować. Zostaje albo nowy 1500 sztuka albo znalazłem używki 399 z wydrukiem z maszyny sprawdzającej. Jak według was wyglądają te korekty wtrysków?i nie wiem czy odrazu zamawiać 2 i wymieniac 1 i 3 czy wyciągać wszytskie i dawać do sprawdzenia.

-- Dodano: 7 maja 2024, o 16:13 --

Chociaż teraz korekty wyglądają całkiem inaczej, ja już zwariowałem....

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Wt, 7 maja 2024, 17:47 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Kondilbn, jak ja lubię takie warsztaty co zielonego pojęcia nie mają o tym co sprawdzają. Może i potrafią wsadzić brudny DPF do maszyny czyszczącej, która zrobi resztę za nich, ale nic poza tym. Nie da się określić korekt wtrysków po odczytach chwilowych, które wrzuciłeś. Co lepsze, nawet korekty, które ECU robi automatycznie co 2 tys. km nie są miarodajne. A najlepsze jest to, że nawet wyciąganie tych wtrysków i sprawdzanie fizyczne może nic nie powiedzieć o ich stanie. To jest temat rzeka, jak masz czas i środki to możesz próbować wymieniać wtryski. Niektórym to pomogło ale też u niektórych nic nie zmieniło. Próbowałeś czyścić rurkę od czujnika ciśnienia spalin EXPRES1? Ja bym od tego zaczął. Też chcę się w końcu za to zabrać, bo widzę, że u mnie jest znaczny przyrost PM_ACC i PM_ACC_DSD przy większym obciążeniu silnika i to one zazwyczaj inicjują wypalanie przy jakiś 170-180 km REG_DIS. Sprawdziłbym też na Twoim miejscu jakie jest ciśnienie różnicowe spalin DP_DPF na biegu jałowym zaraz po wypaleniu filtra. Jeśli w zakresie 0-0,2 kPa a przy okazji PM_ACC, PM_ACC_DSD i PM_GEN schodzą w okolice zera to z filtrem jest wszystko ok. Dużo pomaga też stosowanie co 2 tys. km do paliwa LM 2650, u mnie to pozwala zachować sensowne interwały, gdzie auto też sporo jeździ po mieście. Do tego proponuję wsadzenie blaszki z dziurkami żeby trochę przydławić EGR, nie będzie to generowało błędu a ograniczy w jakimś stopniu dopływ spalin. W każdym razie, moja rada, nie ma co działać bez mapy bo tylko wydasz kupę kasy, a nic nie zdziałasz. Niestety ale ten silnik wymaga specjalnej troski od samego początku dlatego kupowanie auta ze sporym przebiegiem o nieznanej historii to jest jak proszenie się o kłopoty. A podejrzewam, że u Ciebie właśnie tak było. Nie napisałeś nic jaki masz przebieg, co było w aucie robione, jak było eksploatowane.

PostNapisane: Wt, 7 maja 2024, 17:55 
Świeżak
PM_ACC i PM_ACC_DSD idą teraz liniowo do góry ( wypalanie przy 6g/L) i schodzą do zera, ciśnienie zaraz po wypaleniu na biegu jałowym jest do max 0.5kPa (natomiast czasami pojawi się error, ale tylko na biegu jałowym) przebiegu mam teraz 197tys, kupiłem z przebiegiem 150tys(potwierdzony w ASO). Co do wtrysków oprócz tych korekt, stwierdzili że śmierdzi paliwem z wydechu i nie pracuje kulturalnie tak jak powinien( ja tego nie odczuwam)

PostNapisane: Wt, 7 maja 2024, 18:44 
Nałogowiec
Dobra, czyli widzę, że nie wygląda to źle, bardzo podobnie jak u mnie a mam tylko jakieś 23 tys. km przebiegu mniej. Proponuję Ci spróbować z Liqui Moly, nie jest to duży wydatek, z 40 zł. Może spróbuj też wyczyścić tą rurkę od czujnika ciśnienie spalin, możliwe, że masz jeszcze jego starą wersję, plastikową a nie metalową. Czyszczenie samego czujnika może mu zaszkodzić. Generalnie w tym silniku przy takim przebiegu już dawno temu powinno się wymienić podkładki pod wtryskami, jeśli puszczały to zrobić inspekcję smoka, wyczyścić dolot, EGR, przepustnicę. Z rury to i u mnie śmierdzi czasem całą tablicą Mendelejewa, ja bym się tym raczej chyba nie przejmował. A jeśli chodzi o kulturę pracy to ten silnik jej nie posiada niestety, na zimnym klekocze strasznie. Najlepiej jakbyś zrobił zrzut z Forscana zaraz przed i po wypalaniu, wtedy będzie można coś wywnioskować. Ja mam taki zestaw PID'ów do tego: OIL_DIL, PM_ACC, PM_ACC_DSD, PM_GEN, REG_DIS, EOP, DP_DPF, EXTEMP, EXTEMP1, EXTEMP2, EXPRES1. Jak będziesz wrzucał te PID'y to napisz, czy było to podczas jazdy, czy na postoju. Bo tak, jak sam napisałeś, DP_DPF czasem po wypalaniu na postoju ma chyba ciśnienie ujemne, stąd błąd, też miałem to czasami. A jak chcesz zobaczyć stałe korekty wtrysków to do tego są PID'y FI_LRN_xx.

PostNapisane: Wt, 7 maja 2024, 18:50 
Nałogowiec
Panowie, jak macie przebiegi rzędu 200kkm, częste wypalanie to nie ma bata - filtr musi być pełny popiołów. Ja wczoraj czyściłem kolejny, ze swojej "3", zacząłem nawet lekko eksperymentować. Zrobiłem sobie adapter podłączając wodę węża ogrodowego tak, że nie było możliwości wycieku bokami. Po odkręceniu wody ta ledwo leciała drugą stroną, zaś odślepiając miejsce na czujnik temperatury (przed wkładem DPF a za katalizatorem) sikało na dobre 4-5m w dal.
Po płukaniu ten sam eksperyment i woda swobodnie przepływała, z miejsca na czujnik lało się jak ekhm po 3 piwach.

PostNapisane: Wt, 7 maja 2024, 19:35 
Nałogowiec
Ja nie neguję tego, że przy takim przebiegu już filtr jest zapełniony popiołem bo tylko w sumie sadza się wypala. Dla mnie moje interwały są jeszcze akceptowalne, sam filtra nie wymontuję i nie wyczyszczę. Na razie muszę naprawić klimatyzację, będzie mnie to sporo kosztowało, więc prania filtra nie biorę pod uwagę. To auto powoli robi się skarbonką bez dna, może czas się pozbyć na rzecz czegoś nowszego. Albo przestać zaglądać do Forscana i ciągle jak jakiś nawiedzony obserwować te PID'y :lol:

PostNapisane: Wt, 7 maja 2024, 19:43 
Świeżak
W aucie nie robiłem nic oprócz filtrów i oleju, bo poprostu nic się z nim nie dzieje oprócz tych częstych interwałów wypalania. Najgorsze jest to że na trasie, delikatnie 130km/h na tempomacie interwały są jeszcze krótsze niż w mieście. Co do tych rurek, było to gdzieś tu opisywane? Ciężko się do tego dostac? Myślę że pojutrze będzie się wypalał to zrobię screena przed i po wypaleniu. Ogólnie warsztat nawet nie wyjął filtra bo stwierdzili że najpierw trzeba naprawić przyczynę a według nich są to wtryski.

PostNapisane: Wt, 7 maja 2024, 19:56 
Nałogowiec
Jak nic nie robiłeś z autem Ty, ani poprzedni właściciel to nie jest dobra informacja. Oczywiście wtryski też mogą być przyczyną lecz nie muszą. Ja też teraz u siebie zauważam, że jadąc wolno po mieście przyrost PM_ACC i PM_DSD jest wolniejszy niż jak lecę do pracy autostradą 120-130 km/h. Dlatego teraz żałuję, że prewencyjnie jak wymieniałem czujnik nie wyczyściłem tej rurki. Nie wiem, czy to coś akurat da ale możesz spróbować i podzielić się wrażeniami. Ten czujnik jest podłączony gumowym wężykiem do cienkiej rurki. Demontaż jej to wyzwanie, więc można ją spróbować wyczyścić ile się da od góry, jak lufę w strzelbie :wink:

https://www.youtube.com/watch?v=8nEuFyt ... LXx_1xk9Rh

PostNapisane: Śr, 8 maja 2024, 14:21 
Świeżak
Wrzucam pidy, z postoju. Niedługo przed wypaleniem bo PM acc dsd dochodzi do 6. Jak się wypali wrzucę po wypaleniu

moderator
PostNapisane: Śr, 8 maja 2024, 14:33 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Coś niskie to ciśnienie spalin jak dla mnie.

PostNapisane: Śr, 8 maja 2024, 14:49 
Świeżak
Czyli że czujnik ciśnienia spalin walnięty? Który to ten od czyszczenia tej rurki??

PostNapisane: Śr, 8 maja 2024, 15:25 
Nałogowiec
Tak, to ten czujnik co wrzuciłem filmik z jego wymiany. Wygląda na to, że masz stary model czujnika, u mnie też zaniżał odczyt. Ten nowy co mam teraz pokazuje koło 100 kPa przy zgaszonym silniku. Faktycznie masz lipną sytuację bo PM_GEN jest dwukrotnie mniejszy od PM_ACC przy starcie wypalania a REG_DIS poniżej 100 km. Ja bym zaczął od wlania LM i zobaczenia co się będzie działo. Jak się nie boisz ryzykować to możesz wyczyścić tą rurkę, jestem ciekaw tej teorii czy to pomaga. DP_DPF oraz OIl_DIL nie są wysokie co oznacza, że chyba filtr wypala Ci się prawidłowo do końca. Zresztą jak wrzucisz zrzut to zobaczymy. Smoka też raczej nie masz zapchanego bo ciśnienie oleju w normie. Może faktycznie przy tych przebiegach zaczynają się problemy z wtryskami i stąd takie objawy. Ale zanim się za to zabierzesz, ja bym spróbował zrobić to co napisałem, koszt tego znikomy. Chyba, że przy demontażu czujnika coś się z nim stanie i zacznie sypać błędem, koszt nowego to około 350 zł.

PostNapisane: Śr, 8 maja 2024, 15:57 
Świeżak
LM wlewany, zero efektu. Ogolnie mały interwał teraz, zazwyczaj dochodzi do 120+/-. Czyli co?wymieniać czujnik? tak na logikę pasowałoby do tego że przy większym obciążeniu tzn. trasy wypala się częściej niż w mieście? Czy dawać te wtryski do sprawdzenia?

PostNapisane: Śr, 8 maja 2024, 16:11 
Nałogowiec
Ja wymieniałem czujnik bo stary już wywalał błąd, po zamontowaniu nowego nic się nie poprawiło jeśli chodzi o interwał pomiędzy wypaleniami. Teoria jest taka, że jak rurka jest zapchana, to przy większym obciążeniu silnika czujnik widzi wyższe ciśnienie i przez to szybciej narastają PM_ACC i PM_ACC_DSD. Natomiast PM_GEN zawsze narasta w miarę liniowo bo zależy od ilości spalonego paliwa. Możesz na w razie czego zamówić czujnik, zawsze możesz zwrócić jak nie użyjesz. Ja dziś jadąc zauważyłem, że jak normalnie ciśnienie spalin wynosi około 150 kPa podczas jazdy po mieście to tak na autostradzie pod górę jest już prawie 350 kPa i wtedy następuje szybki wzrost PM_ACC i PM_ACC_DSD. Wyczyszczenie rurki nic nie kosztuje oprócz upierdliwej roboty, jakby pomogło to też u siebie bym się w końcu za to wziął :D

PostNapisane: Śr, 8 maja 2024, 20:05 
Świeżak
Byłem się przejechać i wypalić to ustrojstwo i prezentuje się to tak

Finalnie jak dojechałem do domu i miałem przejechane 10km to PM ACC i PM ACC DSD spadly do 0.32

moderator
PostNapisane: Śr, 8 maja 2024, 20:26 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Jak dla mnie wygląda całkiem dobrze poza tym ciśnieniem wydechu.

Gdyby to było moje auto skupiłbym się na wymianie czujnika i czyszczeniu rurki od niego, potem sprawdził stan kolektora i pewnie go wyczyścił, przy okazji sprawdził szczelność całego dolotu.

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 8 maja 2024, 20:31 
Świeżak
Jak to nie pomoże, to do innego czyściciela co wyciągnie i wypierze dpfa? Czy jednak wtryski najpierw? Ewentualnie EGR zasklepić, dużo z tym roboty? Jak dostęp?

PostNapisane: Cz, 9 maja 2024, 06:07 
Nałogowiec
Ciężko coś poradzić, bo zarówno czyszczenie DPF jak i wymiana wtrysków to już koszt spory, jak pisałeś wcześniej. EGR całkowicie nie zaślepisz, bo będą błędy. Wtedy trzeba je wyłączyć w ECU albo po prostu wyprogramować EGR. Natomiast założenie blaszki z dziurkami jest proste, w jakimś tam stopniu może pomóc, a nie zaszkodzi. Ja bym najpierw zrobił to o czym pisze maciekelga. Przy okazji czyszczenia rurki można samemu wymienić czujnik bo i tak pewnie niedługo padnie, a następnie oddać auto do czyszczenia dolotu, EGR i przepustnicy. Specjalnie dziś zrobiłem u siebie zrzut ekranu przy REG_DIS takim, jak u Ciebie zaczyna się wypalanie. Spójrz na moje PID'y, zrzut robiłem dziś na postoju po przyjeździe do pracy, mam przebieg niewiele mniejszy od Twojego, ale ja od początku wszystko prewencyjnie robiłem w tym aucie. Właśnie po to, żeby nie dopuścić do problemów z DPF. A ludzie o tym nie wiedzą i tak jak Ty kupują używane auto, które jest zaniedbane. W tym wszystkim najlepszy interes zrobił ten co Ci je sprzedał, bo właśnie pozbył się problemu :wink:

PostNapisane: Cz, 9 maja 2024, 13:11 
Nałogowiec
Zdecydowanie gdzieś musicie zacząć, po dywagowanie na forum problemu nie usunie.
Kiedyś było tak, że gdy był problem z DPF to go ludzie wycinali, a później się dziwili, że zamiast usunąć problem to dodawali sobie nowy. Po prostu usuwali objaw a nie przyczynę.
Wg mnie przy takich przebiegach i częstym wypalaniu ja bym zwyczajnie zaczął od filtra - tak czy siak wymaga on już czyszczenia. Oczywiście wcześniej prewencyjnie czujnik i rurka.
Mając już czysty DPF cokolwiek potem zrobisz możesz widzieć sporą różnicę w interwałach. Owszem, może się okazać, że wtryski padają, brudny dolot, podkładki i czego to sobie jeszcze nie wymyślisz, a może też być jedynie EGR albo i samo czyszczenie filtra pomoże.

PostNapisane: Cz, 9 maja 2024, 13:33 
Świeżak
Od: 04.02.2024
Region: dolnośląski
Jakie macie temperatury przy wypełnianiu?
1. Dobija do 650° max
2. Nigdy nie przekracza 450°
3. Zawsze długo utrzymuje się wysoka temperatura czasem jest około 600° gdzie dwa pierwsze już spadną do 300°
Gdzieś widziałem proces wypalania gdzie wszystkie było mniej więcej podobne temperatury w okolicy 700°

PostNapisane: N, 12 maja 2024, 19:02 
Nałogowiec
Gdyby komuś przyszło do głowy wyczyścić wspominaną tutaj kilka razy rurkę czujnika ciśnienia (pojedynczego) to nie jest to jakoś skomplikowana robota. Najdłużej schodzi z tymi przeklętymi klipsami. ;((
U mnie nie było tam zaglądane od nowości, przebieg 149kkm, 630 cykli wypalania DPF. Filtr wyczyszczony, rurka również. Nie miałem póki co żadnych problemów z częstymi cyklami DPF.
Syfu było w niej sporo, nie sądzę jednak żeby była niedrożna, ale ilość sadzy mógł negatywnie wpływać na odczyty czujnika szczególnie przy nagłych skokach ciśnienia.
A poniżej narzędzia jakie użyłem. Najważniejsza jest druciana linka, moja miała średnicę 3mm. Nakleiłem taśmę na długłości 19cm, założyłem na wkrętrkę, lewe obroty żeby się nie rozwinęła i jazda. Chwilę mi zeszło zanim weszła do końca (zostało może z 5mm, czyli weszło 18.5cm) jednocześnie sporo sadzy wywalało górą. Ktokolwiek nie wymyślił tej metody, należy mu się medal.
Tools.jpg
- grzechotka
- nasadki 8 i 10mm
- "szczypce" z Lidla, im dłuższe tym lepiej
- wkrętarka
- linka 3mm 25cm długa
- wycior o owłosieniu trochę dłuższym niż średnica rurki. raczej zbyteczne, ja po prostu na końcu przeleciałem wkrętarką na minimalnych obrotach - nic nie wyszło.

Czas: godzinka z piwem w ręku.

-- Dodano: 12 maja 2024, o 18:02 --

Po czyszczeniu rurki i 5km - P2262...
Kasowanie adaptacji turbosprężarki - błąd wrócił
Kasowanie adaptacji DPF - odszedł...

Wygląda na to, że rurka przed czyszczeniem tak przekłamywała (zawyżała) odczyty, że po czyszczeniu auto stwierdziło, że turbina nie dmucha. Auto jechało OK.

PostNapisane: Wt, 14 maja 2024, 11:14 
Nowicjusz
Od: 26.10.2020
Wersja: SkyDream
Region: mazowiecki
Mógłbyś podesłać zdjęcie która to rurka.

Ostatnio edytowano Wt, 14 maja 2024, 11:14 przez fabek, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Śr, 22 maja 2024, 06:08 
Świeżak
Wymieniłem czujnik ciśnienia spalin, faktycznie inne odczyty, natomiast jeżeli chodzi o wypalanie DPF nie zmieniło się totalnie nic, dzisiaj idzie do mechanika, będą wymieniać podkładki pod wtryskami a przy okazji wytryski idą do sprawdzenia na maszynę. Jaki będzie wyniki powinienem wiedzieć w czwartek także będę informował na bieżąco.

PostNapisane: Śr, 22 maja 2024, 11:23 
Wstydliwy
Od: 25.01.2024
22 maja 2024, o 06:08 Kondilbn napisał(a):
Wymieniłem czujnik ciśnienia spalin, faktycznie inne odczyty, natomiast jeżeli chodzi o wypalanie DPF nie zmieniło się totalnie nic, dzisiaj idzie do mechanika, będą wymieniać podkładki pod wtryskami a przy okazji wytryski idą do sprawdzenia na maszynę. Jaki będzie wyniki powinienem wiedzieć w czwartek także będę informował na bieżąco.

Od 2 miesięcy jestem posiadaczem 6 z silnikiem 2.2 i mam dokładnie identyczne objawy częstego wypalania DPF co około <100km. Odczyty z FORscan podobne niemal w 100% do Twoich. Na chwilę obecną czyściłem dolot, czujnik mam nowy.
Czekam na wieści jak samochód zachowuje się po serwisie, bo obstawiam lejący wtrysk/wtryski u siebie.

PostNapisane: Śr, 22 maja 2024, 11:27 
Amator
Od: 11.12.2023
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
A próbowaliście zaślepić EGR? U mnie sytuacja była taka że wypalanie nawet co 50 km się zaczynało, przez co przybywało mi zdrowo na bagnecie, obecnie wyciągam wyniki między 250 a 280km.

PostNapisane: Śr, 22 maja 2024, 12:42 
Nałogowiec
Kondilbn, przy okazji wymiany czujnika wyczyściłeś też tą rurkę co do niego idzie?

PostNapisane: Pt, 24 maja 2024, 14:50 
Świeżak
Czyściłem wyciorkiem takim do butelek.jest diagnoza po sprawdzeniu na stole, wszystkie wtryski do wymiany. W poniedziałek - wtorek będę mial spowrotem, i zobaczymy jak będzie wtedy

-- Dodano: 24 maja 2024, o 14:50 --

Co ciekawe odebrałem stare wtryski razem z wydrukami że stołu, okazało się że wszytskie dawały za małe dawki paliwa, żaden nie lał, więc ciekawe jak to ma się do tego częstego wypalania dpf'a. Co sądzicie?

PostNapisane: Pt, 24 maja 2024, 14:53 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
To dziwne. Zazwyczaj wymienia się wtryski bo leją i nic z tym się nie da zrobić. Jak dają za mała dawkę paliwa mogą być pozapychane i myjką ultradźwiękową je traktują i wszystko powraca do normy. Dziwna sprawa.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1