Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 22:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6377 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 28 sie 2023, 11:20 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
maciekelga, no właśnie, dlatego zastanawiam się jaki jest sens stosowania zaślepki z otworami :idea: Po włożeniu zaślepki interwał pomiędzy wypeleniami DPF wydłużył się u mnie na moment. Wyskoczył błąd EGR i podejrzewam, że komputer skorygował kąt otwarcia zaworu i dalej jest ten sam przepływ co bez zaślepki. Z drugiej strony jeśli zaślepi się bez otworów to w ogóle nie będzie przepływu i błąd będzie się ciągle pojawiał.

PostNapisane: Pn, 28 sie 2023, 12:14 
Amator
Od: 06.03.2018
Rok produkcji: 2013
Skrzynia: MT
Wersja: SkyGO
Region: zagranica
Dzisiaj zrobilem 60km po trasie z blaszką bez dziurek, PM_ACC i PM_ACC_DSD właściwie stoi w miejscu. Pierwszy raz w historii tego samochodu mam sytuację kiedy PM_GEN zaraz wyprzedzi PM_ACC.
O czym to świadczy ? Niesprawny EGR ? Wymieniać ? Czyścić ? Wyprogramować ? Zrobilem ponad 2000km z blaszką od maciekelga z 9 dziurami i nigdy nie wyrzuciło mi błędu, co jest bardzo dziwne.

PostNapisane: Pn, 28 sie 2023, 12:21 
Amator
Od: 09.08.2019
Region: dolnośląski
jinxsior Ja jeżdzę z pełną blaszką i w trakcie wypalania błędy nie wyskoczą, natomiast tuż po to w zasadzie każdorazowo chwilę po uruchomieniu silnika pojawi się błąd, ale wtedy szybko kasuje go z forscana na telefonie.
Wydaje mi się, że w miarę zapełnienia DPF, błąd wyskakuje rzadziej lub nawet wcale przy poziomach PM >4.

Z ważnych rzeczy to jazda z błędem DPF w moim przypadku nie pozwalała na regenerację OIL_DIL, aż po miesiącu jazdy z błędem uzbierało się ponad 50g, teraz po każdorazowym wypaleniu i wykasowaniu błędu EGR, udaje się w międzywypaleniami zejść praktycznie do 0.

Na początku po włożeniu blaszki pełnej te inerwały faktycznie miałem sporo wyższe (130 zamiast 50km, jazda 100% miasto), teraz niestety jest to już max 70-80km z zaślepionym egr, a nawet w trasie (1400km) udało mi się zrobić max 280km pomiędzy wypaleniami

PostNapisane: Pn, 28 sie 2023, 12:29 
Amator
Wszystko rozumiem. Pytanie jest to samo ? Czy to problem z EGR ? Przepuszcza kiedy nie ma blaszki ?

PostNapisane: Pn, 28 sie 2023, 13:22 
Amator
jinxsior Też chciałbym wiedzieć, ale pomimo miliona postów ciągle tylko czytam, iż temat szybkiego przyrostu znany i nie wiadomo co to powoduje...

W moim przypadku wszystko zaczęło się po zerwaniu się łąńcucha pompy oleju, a w następstwie, wymianie panewek, czyszczenia dolotu, nita turbiny i wymianie smoka.
Wcześniej miałem wypalania przy 100% jazdy miejskiej co min. 180km
Szukałem powiązania z tymi rzeczami, ale w końcu wmawiam sobie, że to tylko zbieg okoliczności i czekam, aż ktoś coś znajdzie...

moderator
PostNapisane: Pn, 28 sie 2023, 15:08 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Pablos
zależy jak duże masz te otwory, jeśli będa małe to komp nie da rady tego "nadrobić" i jest wtedy mniejszy przepływ spalin o czym zostaniesz poinformowany checkiem.

jinxsior
zadam Ci kolejny raz to samo pytanie, wiesz jaki masz soft w aucie? Czy jest oryginał czy modyfikowany

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 28 sie 2023, 15:21 
Amator
Soft jest oryginalny. Byłem w ubiegłym tygodniu u chłopaków i ściągnęli mapę bo też podejrzewali że może być coś nie tak skoro nie wywala błędu przy Twojej blaszce. Soft nieruszany. W środę mają mi wyprogramowac EGR.

moderator
PostNapisane: Pn, 28 sie 2023, 19:16 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Region: pomorski
jinxsior
a bez blaszki zawór pracuje normalnie? Pozycja zadana równa się aktualnej?

PostNapisane: Cz, 31 sie 2023, 17:27 
Amator
Nie zdążyłem już sprawdzić. Mam wyprogramowany EGR i mogę zacząć normalnie jeździć bez patrzenia co chwilę w aplikacje.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Pt, 22 wrz 2023, 08:13 
Wstydliwy
Od: 20.09.2023
Region: wielkopolski
Dzień dobry,
miałem wymienianą uszczelkę (niestety) pod głowicą. Silnik jest złożony, odpala, równo i cicho pracuje.
Niestety wyrzuca błąd zczytany Forscanem P1336.

Na kanale z filmami jest podpowiedź o adaptacji sterownika silnika.
Czy ktoś z Państwa wie krok po kroku jak to zrobić Forscanem? Na komórce? Laptopie?
Forscan w wersji z licencją na rok czy bez licencji?

Albo czy ktoś z Państwa wie jak rozwiązać ten problem. Proszę o pomoc.

Ostatnio edytowano Pt, 22 wrz 2023, 08:13 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.

PostNapisane: Pt, 22 wrz 2023, 16:11 
Nowicjusz
Od: 05.01.2023
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Należy wykonać synchronizację rozrządu. Robił mi to słynny Marek Malik. Używał forscana i dodatkowo jeszcze zwierał do masy któryś pin w bezpiecznikach, więc jeśli nie masz tak specjalistycznej wiedzy, to albo serwis, albo Marek, albo jakiś inny super spec.

PostNapisane: Pt, 22 wrz 2023, 19:37 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: śląski
Albo wróć do tych panów co robili uszczelkę.W końcu za to zapłaciłeś chyba ??? Źle zrobili, to niech poprawiają….

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: Wt, 26 wrz 2023, 08:36 
Wstydliwy
Od: 20.09.2023
Region: wielkopolski
Dzwoniłem do ASO Mazda, koszt przeprowadzenia procedury 800zł brutto (przypisanie rozrządu i kalibracja wtryskiwaczy).
Jednakże znalazłem film: https://www.youtube.com/watch?v=z7dPQ35-o7Y
Procedura z filmu jest taka? :

1. Na odpalonym silniku zwieramy masę do wskazanego "pina" miejsca na filmie (zostawiamy).
2. W samochodzie cały czas wduszamy/puszczamy pedał hamulca; kontrolka od świec się pokaże, kontrolka zaczyna migać aż zgaśnie (cały czas wduszamy/puszczamy pedał hamulca).
3. Gasimy auto.
4. Odpalamy auto kasujemy błędy.
5. Wyciągamy masę ze wskazanego "pina" wcześniej.
6. Jeszcze raz skanujemy auto w poszukiwaniu błędów.

Jeżeli ktoś z Państwa uważa, że procedura inaczej wygląda proszę o wskazówki.

PostNapisane: Wt, 24 paź 2023, 14:02 
Wstydliwy
Od: 27.09.2023
Wersja: SkyMotion
Region: lubelski
Witam, niedawno kupiłem madzie 2.2 d 150km 2013r. Czy ktoś spotkał się z problemem braku mocy przy wyższych obrotach( powyżej 2500) na 4,5,6 biegu? Czuć delikatny przeskok(?) i brak mocy. Na 1,2,3 biegu problemu nie ma, auto ładnie się rozpędza. Jednak na eskach czy autostradach jest problem z wyprzedzeniem.. Maksymalnie da rade rozpędzić się do ~180km/h i dalej nie idzie. Podobno poprzedni właściciel wymieniał turbine( mówił, że dał za to 6 tys. ale robił u znajomego i bez rachunku czyli wiadomo jak to trzeba traktowac :wink: ) i dał do czyszczenia DPF.

Dodatkowo nie wiem czemu ale na wyświetlaczu podczas jazdy na 5 biegu na wyświetlaczu pokazuję mi się 6 bieg, wszystkie inne pokazuje prawidłowo...

Ostatnio edytowano Wt, 24 paź 2023, 18:48 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.

PostNapisane: Śr, 25 paź 2023, 08:44 
Amator
paszczak26 Testowałeś u siebie?

PostNapisane: Śr, 25 paź 2023, 09:05 
Wstydliwy
Od: 06.10.2023
Wersja: SkyMotion
Panowie jak sprawdzić 3 pinowy czujnik BOSCH 0261230323 (Czujnik ciśnienia w rurze ssącej ?) oraz czujnik różnicy ciśnień DPF-a o nr SH01-182B2 ? Czy miernikiem można ? A jeśli tak to jakie wartości na poszczególnych pinach powinny być ?

PostNapisane: Pt, 3 lis 2023, 09:14 
Świeżak
Od: 04.03.2020
Wersja: Exclusive Plus
Nadal walcze z problemem czestego wypalania DPF (co 80-120km). Wlasnie cos zauwazylem i chcialem sie podzielic.

Na przegladach technicznych sprawdzane jest zadymienie spain.
W 2019 roku przy badaniu technicznym zmierzono srednie zadymienie na poziomie 0,00
W 2020 roku mialem wymieniana turbine na regenerowana.
W 2021 roku przy badaniu technicznym zmierzono srednie zadymienie na poziomie 0,19
W 2023 roku przy badaniu technicznym zmierzono srednie zadymienie na poziomie 0,24

Podejzewam, ze czeste wypalanie DPF ma zwiazek z podwyzszonym zadymieniem. Najprawdopodobniej zaczelo sie to od wymiany turbiny.

Czy jest jakas mozliwosc zmierzenia poprawnego dzialania turbiny? MAP i MAP_DSD?

Czy ktorys z was z problemem czestego wypalania moglby podac swoje wartosci zadymienia spalin?

Z gory dzieki i pozdrawiam

PostNapisane: Pt, 3 lis 2023, 10:41 
Amator
Krzaczek Wtryski mogą nie trzymać swoich pierwotnych parametrów po tylu latach, no ale kto wymieni wtryski tylko dla testu

PostNapisane: N, 5 lis 2023, 13:50 
Nałogowiec
Krzaczek, ja się już powoli do tego przyzwyczajam, że z wiekiem i przebiegiem te interwały się skracają. Raz mam 180 km, innym razem 120 km. Zauważyłem, że lepiej jest jak wleję LM do DPF, wtedy interwały są dłuższe. Ale jak mija 2 tys. km do wlania następnej puszki do paliwa to interwały się mocno skracają. Myślałem jeszcze o wyczyszczeniu tej rurki od czujnika ciśnienia spalin (temat w wątku o eksploatacji filtra DPF) ale jak zobaczyłem, jak to wygląda to na razie sobie odpuszczam. Jeszcze na w razie czego zostaje programowe wyłączenie EGR, bo częściowe zaślepienie niewiele co daje. Na pewno idzie mniej syfu ale przez możliwość wystąpienia błędu przepływu nie można zbyt szaleć z jego ograniczeniem. Na razie spalanie mam dość powtarzalne, latem było 6,5-7 l/100 km, teraz wzrosło do ok 8 l/100 km. Ogólnie sprawdzam spalanie chyba od trzech lat przez aplikację Fuelio i średnie wychodzi 7,7 l/100 km także jak na 175KM w automacie jeżdżącym głównie po mieście nie jest chyba źle.

PostNapisane: N, 5 lis 2023, 16:15 
Świeżak
Od: 04.03.2020
Wersja: Exclusive Plus
Pablos, jak doleje LM to też jest znacznie lepiej. Strasznie mnie drażni, że przy normalnej jeździe, przeważnie autostrada i droga krajowa po ok 40 km do pracy i powrotem, komputer pokazuje mi spalanie rzędu 5,2-6,2 L/100km. Przez to częste wypalanie mam średnią na poziomie 7,5 l/100km.

Martwie sie, ze to częste wypalanie DPF pociagnie za soba jakies dalsze konsekwencje... Nie wiem... DPF do wymiany itp. Normalnie zawsze wymieniam części na zapas zeby nie doprowadzic do większych awarii.

Generalnie sie z tym pogodziłem, ale jednak nie do końca. Mieszkam w Niemczech, tu wartość zadymienia spalin to max 0,25. Już przy ostatnich przeglądach gościu gazował silnikiem zeby jakos to zbić poniżej tach 0,25. Najpóźniej, jak nie przejdzie przeglądu przez te spaliny spalin, to wymienie wtryskiwacze i sie zobaczy. Napewno dam znac czy pomoglo ;)

Jeszcze jedno. Podniosłem dzisiaj ta czarna pokrywę na silniku pod którą są wtryskiwacze. Zauważyłem że silnik pod ta pokrywa, wokół wtryskiwaczy był tłusty. Czy to moze byc oznaka wadliwych podkładek pod wtryskami? Widziałem inne silniki i zawsze tam było sucho. Mam juz 145 Tkm i nadal oryginalne podkładki. Mysle ze czas na nowe. Trochę mnie kusi w ramach wymiany podkładek wymienić zaraz wtryski na jakieś używane/regenerowane.

Co sądzicie o regenerowanych albo używanych (deklarowany przebieg poniżej 40.000km) wtryskiwaczach. Można je stosunkowo tanio dostać, poniżej 1000 pln za zestaw. Jest to warte zachodu czy lepiej sie w to nie pchac?

PostNapisane: N, 5 lis 2023, 17:03 
Nałogowiec
Całe szczęście, że w Polsce żadnego zadymienia nie sprawdzają :D Pod pokrywą powinno być sucho. Jak masz 145 tys. km przebiegu to jak najbardziej warto wymienić podkładki. Jeśli chodzi o wtryski to bez przesady, ja mam 170 tys. km i jakoś nie odczuwam żeby coś z nimi było nie tak. Zresztą zawsze można w Forscan sprawdzić korekty, tylko nie chwilowe, a te co się dokonują automatycznie co chyba tysiąc kilometrów. Można też wymusić korektę ręcznie. Ostatnio jak tankowałem to ktoś zostawił pustą puszkę po LM do wtrysków, ciekawe, czy to coś pomaga bo ten środek do DPF według mnie tak.

PostNapisane: Wt, 7 lis 2023, 01:43 
Wstydliwy
Od: 13.03.2023
Rok produkcji: 2015
Generacja: Nie mam M6
Wersja: SkyDream
145tys to już najwyższa pora na wymianę podkładek, ja przy niecałych 130tys prawie zajechałem silnik przez pierwszy puszczający wtrysk, ale skończyło się tylko na profilaktycznej wymianie panewek choć już ślady zużycia było widać tych panewek. Co do LM od wtrysków to go używałem jakieś 5tys km temu przy wymianie filtra paliwa. Wlałem go bezpośrednio do nowego filtra i tak sobie trochę pochodził aż się wypalił. Niestety interwały wypalań raczej się nie zmieniły, korekty w forskanie się zmieniły czyli trochę pospadały ale przede wszystkim pozbyłem się drgania silnika które było odczuwalne od 1600 do 2000 obr. także u mnie fizycznie trochę przeczyściło. W planach jest powtórka operacji na wiosnę, ja używałem lm2509.

PostNapisane: Cz, 9 lis 2023, 15:09 
Nowicjusz
Od: 28.04.2018
Rok produkcji: 2021
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś posiada 2.2d 184 KM MT z 2018r i czy może miał z nią jakieś problemy i się podzieli na co zwrócić uwagę przy zakupie lub czy całkowicie sobie odpuścić ten wynalazek i szukać 2.5 ?

PostNapisane: Pt, 10 lis 2023, 08:40 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
jetrules ja bym brał bez zastanowienia, byle dobrze sprawdzić przed zakupem.
Turbina poprawiona (inna, bez 1 z nieszczęsnych klapek), wałki się nie wycierają, czujnik ciśnienia spalin bez wady, dodany Adblue zwiększający interwały wypalania DPF. A to właśnie główne bolączki "oryginału".
Zostaje Ci dbanie o podkładki pod wtryskami i czyszczenie dolotu raz na parę lat.

PostNapisane: Pn, 13 lis 2023, 19:27 
Nowicjusz
Dzięki za odpowiedź, ale odpuszczam to auto, okazuje się że olej wywaliło klientowi bo przekroczył stan X na bagnecie, czy wywaliło korkiem, czy odmą nie wiadomo. Niby auto serwisowane, ale jakiś nie ogarnięty ten ostatni użytkownik, chyba myślał że Mazda jest bezobsługowa <sex>

PostNapisane: Pn, 13 lis 2023, 20:03 
Nałogowiec
To już nie olej wywaliło, a w zasadzie mieszankę oleju z dieslem. Ciekawe to bardzo, bo dzięki AdBlue nie powinien się DPF często wypalać, a tym samym dostawać w takich ilościach diesel do oleju. Ciekawe co ile kilometrów był wymieniany olej i w jakich warunkach to auto jeździło. Wygląda na to, że ten nowy diesel nie jest wcale jakąś rewelacją. Niby teraz chwalą tą nową większą jednostkę w CX-60, ciekawe kiedy pierwsze kwiatki wyjdą, Mazda próbuje ale nie umie w diesle :lol:

PostNapisane: Pn, 13 lis 2023, 21:07 
Nowicjusz
Dokładnie, wywaliło mieszankę, i teraz pytanie, ile jej wywaliło, tylko nadmiar a może poniżej minimum na bagnecie i silnik może być lekko zatarty, za duże ryzyko zakupu. Mam 2.2d GH i kontroluje stan oleju i wypalania DPF, niestety 2.2d GL to całkiem inny silnik, podobno DPF już tak fajnie się nie wypala jak w GH, czasem jak się zaświeci kontrolką to nie wystarczy przegonić auto 30km i kontrolka znika tylko wizyta w serwisie albo wymuszone wypalanie w Forscan o czym zwykły Kowalski nie ma pojęcia

PostNapisane: Pn, 13 lis 2023, 22:46 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
jetrules Jeżdżę swoim 2.2d już 9 lat i jeszcze żadna kontrolka DPF mi się nie zaświeciła...
Pablos Ten 3.3d CX-60 jeszcze bardziej przekombinowany niż 2.2d, poczytajcie sobie na pewnym forum. Tam dodali opcję samoczynnego czyszczenia wtrysków, która w specyficznych scenariuszach potrafi mocno uprzykrzać życie. A po co to, co to robi i dlaczego, to na razie nikt jeszcze nie rozgryzł.

PostNapisane: Pn, 13 lis 2023, 23:11 
Nowicjusz
Ja mam swój 5 lat i 2x razy już miałem kontrolkę DPF, ale fakt faktem przeciągnąłem auto po mieście ponad 300km na krótkich odcinkach ;)

Ostatnio edytowano Pn, 13 lis 2023, 23:11 przez basyl, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Wt, 14 lis 2023, 12:41 
Świeżak
Od: 20.07.2020
Rok produkcji: 2015
Witam. Ostatnio na trasie chwilę po ruszeniu ze stacji benzynowej, przy mocniejszym wdepnięciu gazu wyskoczył komunikat o błędach i auto weszło w tryb serwisowy. po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wszystko było ok. Po powrocie do domu i podpięciu pod komputer, Forscan pokazał poniższe błędy i kilka marginalnych (wszystko w załączniku):

U0442:00-28 Nieprawidłowe dane uzyskane z ECM)/PCM B
U0401:00-08 Nieprawidlowe dane uzyskane z ECM/PCM A
U0415:00-08 Nieprawidłowe dane odebrane z modułu A” sterującego układem zapobiegającym blokowaniu kół podczas hamowania (ABS)
U0433:00-08 Nieprawidłowe dane odebrane z przedniego czujnika odległości układu kontroli prędkości
U0533:68-08 Nieprawidłowe dane odebrane z modułu A” wykrywania przeszkód z boku pojazdu

Od kiedy posiadam auto było robione:
Czyszczenie DPF,
Czyszczenie dolotu,
zaślepienie EGR + wgrana mapa "EGR off",
Nowe podkładki pod wtryski,
Nowy zmodyfikowany czujnik ciśnienia spalin,
Nowa pompa vacuum,
Wymieniona klapka zaworu wastegate w turbo,
Olej i filtry wymienione kilka dni temu.

Dodam na koniec, że akumulator jest tym aucie od nowości czyli od ponad 8 lat. Czy to może być powodem, czy ewentualnie szukać przyczyny gdzieś indziej?
Załączam również logi z Forscana. Będę wdzięczny za wszelki sugestie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6377 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1