Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 07:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 147  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 28 lis 2022, 20:20 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
Przejrzałem swoje zrzuty ekranów z Forscana. W lipcu i sierpniu miałem SOC 100%. Najniżej mi spadło jakiś miesiąc temu do 89% kiedy auto kilka dni stało nieużywane. Ale znów wzrosło teraz do 99%. Z moich obserwacji wynika, że największy prąd ładowania jest podczas hamowania silnikiem, w większości przy jeździe po mieście. Wtedy też spokojnie leci te kilkanaście Amper na plusie. Ale faktycznie, zazwyczaj na postoju i przy jednostajnej jeździe jest te 1-2 A.

PostNapisane: Pn, 28 lis 2022, 20:48 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: śląski
Właśnie a ja za bardzo nie zauważyłem wzrostu natężenia przy hamowania silnikiem

moderator
PostNapisane: Wt, 29 lis 2022, 08:29 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Ja mam trochę inne przemyślenia i obserwacje dotyczące ładowania. Problemem jest tak na prawdę wirtualna bariera stworzona przez soft w zakresie SOC czyli poziom poniżej 65%. bo wtedy zauważamy, że systemy przestają działać, bez tej granicy byśmy tego nie czuli.

Na swoim przykładzie widzę, że SOC jest oparty m.in na podstawie napięcia akumulatora. Po jego naładowaniu poza autem, napięcie spoczynkowe jest dość wysokie, jeśli po zainstalowaniu SOC zostanie odczytany szybko będzie to wysoka wartość w okolicach 90% SOC, jeśli odczyt nastąpi np dopiero po dłuższym czasie wtedy napięcie spoczynkowe spadnie i odczyt będzie na poziomie np. 70%, To tworzy taki wirtualny punkt wyjścia dla obserwatora SOC bo fizycznie ten akumulator jest mocno doładowany i po uruchomieniu auta wystarczy kilka chwil i akumulator nie przyjmie już ładunku, zatem nie podbije z 70 do 90%.

W momencie rozładowywania akumulatora na postoju SOC spada, po uruchomieniu auta akumulator jest ładowany tak długo jak będzie zdolny przyjmować ładunek. W momencie kiedy osiąga on stan, że nie chce już przyjmować ładunku natężenie prądu spada do tych 1-2A i tak się utrzymuje, dało by się to jedynie podbić zwiększając napięcie ładowania.
Auto jeździło w tygodniu, miałem SOC na poziomie 69%, od piatku do dzisiejszego poranka nie uruchamiałem auta a dodatkowo podczas sprzątania światło wewnątrz drenowało akumulator. Dziś uruchomiłem auto, SOC na poziomie 54%. W czasie drogi do pracy, spory kawałek z 33km prąd ładowania był na poziomie 19-20A, pod koniec spadł do 4A, SOC wynosił wtedy 66%. Podczas ładowania wzrost SOC jest liczony na podstawie dostarczonego ładunku.

Według mnie akumulator jest doładowany natomiast to co widzimy w postaci SOC to inna sprawa. W najbliższych dniach mam zamiar zrobić eksperyment i sztucznie podbić SOC oszukując komputer poprzez odłączenie czujnika i obciążenie akumulatora. W efekcie akumulator się rozładuje ale komputer nie będzie o tym wiedział. Uruchamiając auto akumulator zacznie przyjmować ładunek a tym samym SOC zacznie rosnąć powyżej wcześniejszego poziomu.

O wzroście prądu podczas hamowania słyszałem w CX5, w M6 tego nie zauważyłem. Jedynie co to przy długim hamowaniu wzrasta napięcie ładowania, co w konsekwencji może prowadzić do wzrostu prądu ale musiałoby to trwać długo.

Przy czym zaznaczam, że obserwacje są dla mojego 2.2D a jak wspominaliście częściej problemy zgłaszali użytkownicy benzynowych silników. Niemniej jednak nawet gdy SOC spada do 50% nie czuć różnicy w tym jak rozrusznik kręci, gdyby istop ora ieloop nie byłu uzależnione od poziomu SOC nie miał bym o tym kompletnie pojęcia, że SOC jest na poziomie 50% co moim zdaniem kompletnie nie odzwierciedla fizycznego stanu akumulatora. Najlepiej było by od razu kiedy prąd ładowania spadnie do 1-2A sprawdzić zewnętrznym testerem.

Jeszcze kolejną sprawą jest to, że EFB potrzebuje wyższego napięcia aby go "ruszyć" zatem w aucie nigdy go tak dobrze nie naładujemy jak na stole, ale z tego co widziałem na różnych forach sporo aut w których jest EFB tak mają. Jeśli ładowaliśmy akumulator na stole wysokim napięciem ok 15V, zainstalujemy go w aucie zostanie odczytany SOC to ładując w aucie np poziomem 14.2V nigdy nie dobijemy fizycznie do tego samego poziomu. Najlepiej byłoby gdyby można było ręcznie ustawiać poziom SOC na 100%.

Czy nawet jak SOC jest na poziomie 50-60% odczuwacie problemy z rozruchem?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 29 lis 2022, 08:53 
Nałogowiec
Nie ma problemu z rozruchem bo ważny jest SOH a nie SOC. Myślę, że ten artykuł rozwieje wszelkie wątpliwości:

https://batteryworld.varta-automotive.c ... amochodzie

A tutaj dokladniej:

https://www.biologic.net/topics/battery ... ealth-soh/

Myślę, że to raz na zawsze wyjaśni temat.

moderator
PostNapisane: Wt, 29 lis 2022, 09:06 
Fanatyk
No własnie o tym mówię, że wahlujący SOC nie świadczy o niczym poza napięciem na zaciskach. Gdyby nie blokada <65% dla istop i ieloop nie zwracalibyśmy na to uwagi. U mnie pomimo tego, że SOC wyświetla wartość ok 70% akumulator jest naładowany i nie ma problemów z rozruchem nawet po kilku dniach postoju.

PostNapisane: Wt, 29 lis 2022, 09:27 
Stały bywalec
maciekelga - zgadzam się prawie w 100%. Ale jednak niestety jak SOC jest niski to i gęstość też jest niska u mnie. Jeśli chodzi o zapalanie to faktycznie nie ma problemu. Wszytko co zauważyłeś jest trafne i niestety świadczy o tym, że system jest do d....y jednak. Powinna być jakaś akcja serwisowa, w celu przeprogramowania ładowania akumulatora.

moderator
PostNapisane: Wt, 29 lis 2022, 09:30 
Fanatyk
Ok, rozumiem, fakt nie wziąłem pod uwagę gęstości, macie rację.

Ja nie mam dostępu do pomiarów gęstości, może tak być jak mówisz. Auto odpala bez problemów więc szczerze przyznaje, że to olewam.

Tutaj nie da się tego poprawic moim zdaniem, aby zrobić gęstość w EFB potrzebujesz wyższego napięcia a tu może zajść zjawisko gazowania na które nikt sobie nie pozwoli w aucie. Problemem w tym przypadku moim zdaniem jest typ użytego akumulatora.

Moim zdaniem są dwa problemy, po pierwsze użyty typ akumulatora, po drugie logika <65% blokady dla istop oraz ieloop. Nie liczyłbym na jakąkolwiek aktualizację ze strony Mazdy. Z tego co patrzyłem na zagranicznych forach nawet w nowszych konstrukcjach jak CX-30 ludzie mają problemy z akumulatorem. Nie mam doświadcznia z innymi markami, jednak sporo z nich używa AGM, ciekawe jak tam wygląda temat ładowania.

Gdyby nie ieloop i istop u nas można by stosować spokojnie zwykły akumulator moim zdaniem, tak jest jak jest.

PostNapisane: Wt, 29 lis 2022, 09:38 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Region: mazowiecki
29 listopada 2022, o 09:29 maciekelga napisał(a):
Ja mam trochę inne przemyślenia i obserwacje dotyczące ładowania.
. Brawo, 100% zgody.
To jest to, o czym ja cały czas piszę. SOC jest tylko wyliczany i to nie zawsze dobrze. Nie ma on bezpośredniego związku z rzeczywistym naładowaniem akumulatora, natomiast jego wyliczona (źle) wartość wpływa na działanie systemów dodatkowych jak istop czy eiloop.
Ktoś tu kiedyś napisał w komentarzu do "mojej" procedury oszukania SOC (żeby był wyższy), że i tak zaraz wróci do poprzedniego, niskiego poziomu. Otóż nie, nie wraca.
Każdemu, komu nie działa istop, a chce żeby działał, polecam zastosowanie tego sztucznego podbicia SOC.

Natomiast nie neguję, że ktoś ma po prostu nidoładowany akumulator, ale to można tak naprawdę sprawdzić gęstością.

moderator
PostNapisane: Wt, 29 lis 2022, 09:56 
Fanatyk
Dokładnie.

Dlatego ja dzisiaj chcę zrobić podbicie SOC i zobaczyć jak to się zachowa.

Na razie przez ostatnie 2 miesiące mam stały zakres SOC, chcę go sztucznie podbić i zobaczyć czy ten zakres się przesunie czy rozciągnie.

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Wt, 29 lis 2022, 10:41 
Stały bywalec
Dlatego chciałbym kupić jakiś porządny prostownik automatyczny który zrobi porządną gęstość i co jakiś czas naładować akumulator mając w nosie Mazdę i jej system ładowania.

moderator
PostNapisane: Śr, 30 lis 2022, 23:31 
Fanatyk
Dzisiaj zrobiłem eksperyment z oszukaniem SOC zgodnie z tym co Luke kiedyś napisał.
Po przyjeździe z pracy SOC był na poziomie 68%, odłączyłem czujnik, obciążyłem akumulator odbiornikami, podpiąłem czujnik, skasowałem błąd. Oczywiście przez odłączony czujnik sterownik nie zarejestrował poboru energii. Po uruchomieniu auta SOC dalej 68% i prąd ładowania 50A, po 5 minutach prąd spadł do 10A a SOC był na poziomie 73%. Jutro mam zamiar ponowić trik, planuje finalnie dobić do ok 90% i zobaczyć jak będzie oscylował SOC przy takim samym użytkowaniu jak dotychczas.

PostNapisane: Śr, 30 lis 2022, 23:55 
Nałogowiec
1 grudnia 2022, o 00:31 maciekelga napisał(a):
skasowałem błąd

Jaki błąd? U mnie nie wyskakiwał żaden błąd.
Ile czasu i jakie odbiorniki włączyłeś? (oczywiście na wyłączonym silniku?)
Ja włączałem grzanie siedzeń, kierownicy, tylnej szyby, światła, radio na 7-10 min. To powodowało późniejszy wzrost SOC o przynajmniej 10%. Ale istop ruszał dopiero następnego dnia, do tego czasu ikonka silnika na ekranie MZD była niepodświetlona (system niegotowy).

PostNapisane: Cz, 1 gru 2022, 09:42 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Region: łódzki
Też to uczyniłem kiedyś w swojej M6, w ramach eksperymentu...
Odpiąłem czujnik, na zapłonie włączyłem grzanie wszystkich foteli, obciążenie instalacji było w okolicy 30A.
Wyłączyłem zapłon, podłączyłem czujnik ponownie.
Włączyłem zapłon, pojawiły się błędy I stop, Ieloop, aku i coś tam jeszcze, oczywiście musiałem skasować. Wszystkie Eco systemy nie działały...
Po skasowaniu błędów wszystko wróciło od razu do pełnej sprawności, ładowanie wzrosło znacznie, doładowało akumulator o ileś tam % SOC dość szybko, dość dużo.
Niestety po kilku dniach spadek SOC był już widoczny, by po może dwóch tygodniach całkowity regres i SOC powrócił do tego samego poziomu co przed zabawą.
Następnych prób nie uskuteczniałem, nie widziałem sensu ani logiki w moim przypadku i w mojej GL.

Później naładowałem akumulator, i miałem spokój.

PostNapisane: Cz, 1 gru 2022, 10:01 
Nałogowiec
1 grudnia 2022, o 10:34 Millerek napisał(a):
by po może dwóch tygodniach całkowity regres i SOC powrócił do tego samego poziomu co przed zabawą.

Podejrzewam, że to po prostu 2 różne rzeczy. Jedna to taka że SOC jest źle wyliczany w niektórych przypadkach (mój) a drugi, to że po prostu akumulator niedoładowany (Twój przypadek).
U mnie po zastosowaniu tej procedury z odpięciem czujnika, SOC wyższy utrzymuje się aż do wiosny, gdzie już zaczyna być ciepło i systemy same z siebie wracałyby do życia.

Jeszcze jedno spostrzeżenie, z wczoraj/dzisiaj: mam zainstalowany w MZD Speedometer, który podaje SOC. Wczoraj SOC rano był 74%. W nocy samochód parkowany na ulicy, w ciągu dnia w ogrzewanym garażu. wieczorem, po staniu cały dzień w garażu SOC 75%, czyli niewiele wzrosło. A dziś rano, po całej nocy na dworze, na mrozie - SOC 81% :)

PostNapisane: Cz, 1 gru 2022, 10:44 
Weteran
W moim skromnym przypadku, i mojej GL, sprawa ma się jednak w jak najlepszym porządku, mianowicie...

Twój sposób Luke jest ok, działa jak piszesz i nawet rewelacyjnie aż do wiosny, nie przeczę że jest inaczej.

Ale w moim przypadku, w moim odczuciu, w mojej maździe ma się to dość słabo ale i logicznie jeśli chodzi o wyliczanie tego pieprzonego SOC.

Pisalismy o tym dość gorąco ponad rok temu jakoś.

Moja teoria w moim odczuciu i wiedzy jest racjonalna i logiczna, ponieważ...

Mając jakiś tam poziom naładowania akumulatora, niech będzie 80%SOC.

... (o napięciach czy o pojemnościach, przed, w trakcie i po fakcie pisać nie będę, i nie będę przytaczać tych wartości, dlatego będę opierać się na samym % SOC który jest wyznacznikiem stanu naładowania, wyznacznikiem pojemności i napięcia czyli wszystkich wartości do wyliczania % naładowania akumulatora)...

Odłączając monitoring stanu akumulatora, czyli ów czujnik na klemie masowej, i poza czujnikiem odbierając mu jakąś pojemność (rozładowując go) czyli obniżamy aku o jakąś część % SOC, niech będzie 15%SOC dla przykładu i łatwego liczenia.

Więc na początku mielismy akumulator 80%SOC, później zabraliśmy te 15%SOC którego czujnik nie wykrył, zostało fizycznie 65%SOC.

Czujnik i "system monitorowania akumulatora" ostatni odczyt miał na poziomie 80%SOC i takowy ma zapisane w pamięci, bez jego wiedzy zabraliśmy 15%SOC, w momencie uruchomienia silnika po zabawie prąd ładowania drastycznie wzrasta bo akumulator jest fizycznie okradziony z pojemności o te 15%. Więc mazda go pilnie uzupełnia, napiszę że ładuje....., o te 15%SOC.
Dostajemy finalnie po jakiejś chwili 95%SOC, super...

Dobre wieści? Nie do końca.., wieści są takie że ostatni odczyt SOC był 80%, podczas ładowania po naszej kradzieży fizycznej pojemności, SOC automatycznie wzrasta o te ładowanie właśnie i dostajemy finalnie 95%SOC ale na samym odczycie SOC ale nie fizycznie w akumulatorze, bo uzupełniliśmy to co zabraliśmy.

Niestety, w moim przypadku, i moim odczuciom patrząc na logikę, moja mazda taka głupia nie jest, bo przez najbliższe dni i finalnie po kilku tygodniach zauważa że SOC jest za duży, nieadekwatny do stanu akumulatora, a ten wzrost wartości SOC był tylko wynikiem nie monitorowanego odczytu, nie monitorowanej kradzieży, że te ładowanie po zabawie było tylko po to żeby uzupełnić w aku to co mu ktoś zajumał poza czujnikem.

Efekt jest taki sam jak przed....

Ja to tak rozumuję, i nie mam pojęcia jak to rozumieć inaczej.

Jeśli się mylę, to proszę poprawcie mnie, bo moja M jest za głupia żeby ją w tym przypadku oszukać.

moderator
PostNapisane: Cz, 1 gru 2022, 11:12 
Fanatyk
Millerek i Luke jest dokładnie tak jak piszecie.

Dlatego chcę sprawdzić u mnie czy:
1. Mazda liczy SOC na początku a później tylko bazuje na ujemnym i dodatnim bilansie i nie robi sobie nowej kalkulacji czysto z akumulatora - co by się zgadzało z tym co pisze Luke
2. Mazda liczy SOC z bilansu ale ponadto co jakiś czas robi korektę z akumulatora - co by pasowało do opisu Millerek

Bym się nie zdziwił jak w zależności od softu/silnika są rózne podejścia do tego samego tematu :lol:

PostNapisane: Cz, 1 gru 2022, 11:22 
Weteran
Moja uparta mazda nie liczy SOC z kosmosu, nie wylicza go z czapy...
SOC zawsze (przeważnie) wyliczany jest adekwatnie do stanu naładowania akumulatora, mojej Yuasy.

Przewertowałem swój akumulator z każdej strony, pod każdym względem, i pomiary napięcia, gęstości elektrolitu zawsze pokrywał się tym co sobie mazda wyliczała. Oczywiście to nie jest tak że jeden do jednego, chwila do chwili, bo czasami potrzebne były dwa tygodnie aby pomiary były niemalże identyczne bądź z tolerancją kilku % co zresztą nie wnosiło nic dziwnego.

Dodatkowo..., mój akumulator na innych elektronicznych urządzeniach pomiarowo wyliczających ze sklepów akumulatorowych..., zawsze był adekwatny do stanu aku i pokrywał się z tym co samemu mogłem wywnioskować i co pokazywała mazda.

Zresztą trzeba by było cofnąć się o kilkaset postów w których wnikliwie pokazywałem udowadniałem wyniki na podstawie mich własnych próbach ogarnięcia całego tego ustrojstwa

PS. Już mi dawno minęło to analizowanie

PostNapisane: Pt, 2 gru 2022, 21:19 
Wstydliwy
Od: 28.01.2022
Region: małopolski
No i niestety mnie dopadła zmiana akumulatora :evil:
Przeczytałem chyba ze 30 ostatnich stron i jestem lekko zdziwiony jak z takiej prostej operacji jak zmiana czy użytkowanie akumulatora mazda mogła zrobić takie cuda :idea:

Z tego co wyczytałem, to do benzyn polecane sa akumulatory BFT, a ja w swoim dieslu mam AGMa raczej od nowości 6 lat (jestem drugim właścicielem). Pytanie co kupić BFT czy AGM.
Teraz mam exide agm-80ah-800a.

Jak już wybiore jakiś akumulator to procedura jest aplikowania jest tylko wg filmika z youtube
https://www.youtube.com/watch?v=fR1zgWTS-Eg? Czy sa jeszcze jakies aktywności potrzebne <niewiem>

moderator
PostNapisane: Pt, 2 gru 2022, 21:59 
Fanatyk
Tomki90
Nie wiem jak to czytałeś ale do Twojego auta (jeśli pasuje co masz w profilu) jest przewidziany tylko EFB, nic innego ze względu na istop,ieloop oraz umiejscowienie w komorze silnika. Ja brałem Varta N85.

PostNapisane: Pt, 2 gru 2022, 22:05 
Wstydliwy
Od: 28.01.2022
Region: małopolski
Maćku to jest dobra wiadomość bo takie akumulatory są 200zł tańsze :D
Podjade jutro po Varte 800a 80Ah albo Yuasa EFB 12V 85Ah 760A P+ YBX7115 oba za ok 550zł
Pozostaje jeszcze montaż i ogarnięcie całej choinki błędów jakie teraz mam po rozładowanym akumualtorze wraz z szarpiącą skrzynia biegów ;((

moderator
PostNapisane: Pt, 2 gru 2022, 23:31 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Generacja: Nie mam M6
Tomki90, cała choinka błędów? Nie pojawił się jedynie żółty trójkąt oraz coś w stylu "battery management system malfunction"? U mnie ten błąd występował codziennie (zanim zmieniłem aku) i samochód absolutnie nie wchodził w tryb awaryjny (szarpanie skrzyni). Ciekawe, czy u Ciebie coś jeszcze nie siadło poza aku? Masz pasek napędu alternatora na miejscu? Pytam, bo już takie historie się tu zdarzały, że niby aku siadło, a paska na alternatorze nie było...

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

moderator
PostNapisane: So, 3 gru 2022, 08:59 
Fanatyk
Początek tej historii jest tutaj

viewtopic.php?p=372875&sid=6f64935b4055061154cc321d2776fb91#p372875

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 7 gru 2022, 13:57 
Nałogowiec
Dziś wyjezdżając rano z garażu miałem SOC 100%. Potem chwilę czekałem przy zgaszonym silniku i włączonym radio na syna, więc spadł do 99%. Następnie obserwowałem prąd ładowania. Przy jeździe jednostajnej z wciśniętym gazem faktycznie wynosił 1A ale wystarczyło puścić gaz i prąd od razu wzrastał do 5-6A, przez moment nawet było 9A. Także przy hamowaniu silnikiem Mazda normalnie doładowuje akumulator, nawet, gdy jest teoretycznie prawie całkowicie naładowany. No chyba, że ten prąd idzie w kondensator, bo mam i-eloop i wtedy faktycznie jest on ładowany.

PostNapisane: Śr, 7 gru 2022, 15:52 
Nałogowiec
7 grudnia 2022, o 14:57 Pablos napisał(a):
No chyba, że ten prąd idzie w kondensator,

Tak właśnie jest.

PostNapisane: Śr, 7 gru 2022, 16:38 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: dolnośląski
Ale gdy akumulator jest słaby to kondensator się nie ładuje, więc wtedy całość ladowania idzie na aku. Zaobserwowałem to u siebie w GL 2013. Nie wiem tylko od jakiej wartości V kondensator przestaje być ładowany.

PostNapisane: Śr, 7 gru 2022, 19:43 
Nałogowiec
7 grudnia 2022, o 17:38 mirpo napisał(a):
Nie wiem tylko od jakiej wartości V kondensator przestaje być ładowany.

Ładowanie bądź nie kondensatora jest zależne od wartości parametru SOC. Poniżej bodajże 66% przestaje działać istop, a (chyba) poniżej 60% i-eloop.

PostNapisane: Śr, 7 gru 2022, 21:05 
Bywalec
Od: 29.01.2017
Rok produkcji: 2005
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Wersja: Sport
LPG: Tak
moja żona podłączyła plus i minus do plusa w Mondeo żeby pożyczyć prądu, kable zaczęły dymić, monitoruję sytuację <oczy>

PostNapisane: Śr, 7 gru 2022, 21:57 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Panowie przypomnijmy, że Ameryki nie odkrywamy. Spostrzeżenia przytaczane powyżej, generalnie słuszne, były już opisywane z przytoczeniem danych fabrycznych poszczególnych parametrów stanu akumulatora, a także użytkowników Mazdy, łącznie z przytoczeniem wykresów i wartości w poszczególnych fazach eksploatacji silnika (jazda z jednostajną prędkością, przyspieszeniem, hamowaniem itp., itd.), ba łącznie z wnioskami jak jeździć aby zwiększyć żywotność akumulatora, czego nie robić, jak zachować się w długotrwałej podróży… No należy cofnąć się kilkadziesiąt stron wstecz. Piszę to dla tych, którzy stosunkowo niedawno zajrzeli na to forum. Warto od czasu do czasu tam zajrzeć. Wiadomo też, że w okresie zimowym (do -10 st. C) należy nie pozwolić aby samochód stał bezczynny dłużej jak 2-3 dni bo będziemy mieć kłopoty z prawidłowo działającym i-stopem, i-eloopem, w przeciwnym razie niektórzy muszą czekać do wiosny aby ten problem zniknął i jeżdżą z nieco niedoładowanym aku. Pamiętamy też, że w niższych temp. raczej te funkcje nie działają. Wartością SOC w chwili uruchomienia bym się aż tak nie przejmował i sztucznie nie podnosił, bo i tak rzeczywistego stanu naładowania aku. to nie zmieni. Znacznie ważniejsza jest zdolność akumulatora do jego (SOC) szybkiego odbudowania w krótkim czasie, aby umożliwił np. w ciepłe dni zadziałanie i-stopa do 1-2 km po rozpoczęciu jazdy w zimne 5-10 km. I tylko to mnie interesuje, bo wiem, że mam wtedy aku. w dobrym lub b.dobrym stanie. Gdy tych parametrów aku. nie będzie spełniał to będzie oznaczało, że trzeba, zwłaszcza przed zimą, go podładować.

moderator
PostNapisane: Cz, 22 gru 2022, 09:07 
Fanatyk
1 grudnia 2022, o 11:12 maciekelga napisał(a):
1. Mazda liczy SOC na początku a później tylko bazuje na ujemnym i dodatnim bilansie i nie robi sobie nowej kalkulacji czysto z akumulatora - co by się zgadzało z tym co pisze Luke
2. Mazda liczy SOC z bilansu ale ponadto co jakiś czas robi korektę z akumulatora - co by pasowało do opisu Millerek

Cytując samego siebie. U mnie działa opcja 1 tak samo jak u Luke. Po oszukaniu SOC bilans jest obliczany od nowej wartosci. Podbiłem sztucznie do 85% i tak się utrzymywał jako poziom referencyjny, nawet po 5 dniach postoju SOC spadł do 73% a po krótkiej trasie wrócił do 85%. Po wczorajszej 2h trasie autostradowej SOC podbił się do 97%.

PostNapisane: Cz, 22 gru 2022, 10:26 
Nałogowiec
U mnie SOC jest bardzo związany z temperaturą na zewnątrz. W największe mrozy spadł do 72%, jak tylko zrobiło się cieplej, to sam wzrósł do 85%. Z takim rezultatem zakończyłem wczorajszy dzień (auto w ciągu dnia w garażu w biurowcu). Dziś rano, po nocy na zewnątrz - 74% :) W trasie do roboty (15 min) wzrosło do 74,5%. Zobaczę ile będzie po południu, po paru godzinach w garażu. Obstawiam pow. 80% :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 147  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1