Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 08:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1866 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 63  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 24 mar 2022, 19:19 
Amator
Od: 10.04.2021
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Tak, wiem ze nie trzeba robic tej procedury w noPB.
Bardziej chodzilo mi o to, ze to nie pierwsza opinia odnosnie pogorszenia sie jakosc serwisu u nich.
No nic, pewnie dam jeszcze jedna szanse i zobaczymy.
Chyba, ze po podwyzce za przeglad krzykna okolice 2kPLN to wtedy na pewno podziekuje ;]

PostNapisane: So, 26 mar 2022, 08:10 
Świeżak
Od: 04.11.2020
Rok produkcji: 2019
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
popielasty napisał(a):
PawelWWa, cofnij się jedna stronę wstecz w tym wątku :-) nawet nie chce mi się pisać ich nazwy dzisiaj :-)

Tez do mnie dzwonili, choć kilka dni przed planowanym serwisem. Jak podziękowałem mówiąc, ze serwis zrobiłem poza ASO gość był mocno rozżalony twierdząc, ze to błąd i ze u nich tez nie trzeba mozna ograniczyć do podstawowych czynności itd.
Ps. U Golembiewskich poprzednio zapłaciłem bodajze ok. 1300 zł. W tym roku poza ASO w serwisie specjalizującym sie w Magdzie 500...

PostNapisane: So, 26 mar 2022, 10:43 
Nowicjusz
Od: 07.03.2021
Rok produkcji: 2020
26 marca 2022, o 09:10 EsceniusNalolo napisał(a):
popielasty napisał(a):
PawelWWa, cofnij się jedna stronę wstecz w tym wątku :-) nawet nie chce mi się pisać ich nazwy dzisiaj :-)

Tez do mnie dzwonili, choć kilka dni przed planowanym serwisem. Jak podziękowałem mówiąc, ze serwis zrobiłem poza ASO gość był mocno rozżalony twierdząc, ze to błąd i ze u nich tez nie trzeba mozna ograniczyć do podstawowych czynności itd.
Ps. U Golembiewskich poprzednio zapłaciłem bodajze ok. 1300 zł. W tym roku poza ASO w serwisie specjalizującym sie w Magdzie 500...

Możesz podać w którym serwisie i czy polecasz?

PostNapisane: So, 26 mar 2022, 12:11 
Świeżak
Od: 04.11.2020
Rok produkcji: 2019
26 marca 2022, o 11:43 PawelWWa napisał(a):
26 marca 2022, o 09:10 EsceniusNalolo napisał(a):
popielasty napisał(a):

Możesz podać w którym serwisie i czy polecasz?

Byłem w serwisie samochodów japońskich na Oliwskiej 2 na Bródnie. Opinie na guglu były ok, ja tez nie mam zastrzeżeń choć poza standardowymi tematami (filtry, olej, itd) nie było tam nic większego do roboty. W każdym razie nie próbowali naciągać na nic poza tym co potrzebne (np. Po procentowym zużyciu klocków wskazali ze za rok trzeba bedzie zmieniać)

PostNapisane: Wt, 29 mar 2022, 17:20 
Nowicjusz
Od: 07.03.2021
Dzięki!

Dzwonili dziś do mnie z Golembiewskich (wawa). Musza ich mocno naciskać na wyniki, bo pan mi wmawiał, ze skoro zrobiłem u nich zabezpieczenie podwozia rok temu, to muszę w tym roku koniecznie zrobić jego przegląd, od razu razem z okresowym ;)

PostNapisane: Wt, 29 mar 2022, 17:31 
Stały bywalec
Od: 24.01.2021
Region: małopolski
Przegląd konserwacji nie jest obowiązkowy ale żeby mieć na niego gwarancję 5lat to trzeba go zrobić . Też robiłem u Golembiewskich rok temu i w tym roku robiłem ten przegląd gwarancyjny pierwszy i ostatni raz. Szkoda 150zl, podnieśli auto oglądnęli i tyle.

PostNapisane: Wt, 29 mar 2022, 18:10 
Nowicjusz
Od: 15.06.2020
Rok produkcji: 2018
a jak kupowałeś zabezpieczenie antykorozyjne to nie miałeś promocji, że pierwszy przegląd gratis?

PostNapisane: Wt, 29 mar 2022, 18:20 
Stały bywalec
Od: 24.01.2021
Region: małopolski
Nie miałem. Auto kupiłem gdzie indziej niż robiłem antykorozje. Miałem gratis pierwszy przegląd auta.

PostNapisane: Śr, 30 mar 2022, 19:48 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
LPG: Tak
Region: wielkopolski
29 marca 2022, o 18:31 Gophfer napisał(a):
Przegląd konserwacji nie jest obowiązkowy ale żeby mieć na niego gwarancję 5lat to trzeba go zrobić . Też robiłem u Golembiewskich rok temu i w tym roku robiłem ten przegląd gwarancyjny pierwszy i ostatni raz. Szkoda 150zl, podnieśli auto oglądnęli i tyle.

Bo to nie przegląd tylko opłata abonamentowa za utrzymanie gwarancji :lol: Klasyk, tak jak 'kontrola stanu nadwozia' za 300zł przy każdym przeglądzie której w 90% ASSO nie da się pominąć ;/

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

moderator
PostNapisane: Wt, 5 kwi 2022, 07:55 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Obrazek

ehh....

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Wt, 5 kwi 2022, 08:16 
Nałogowiec
Może klocki są z papieru i napuchły? :lol: Ogólnie teoretycznie nie dziwi praktyka ASO że dyma ale tak jak nie lubię wszelkich ASO tak z drugiej strony coś tu śmierdzi i na miejscu tego kolesia zastanowiłbym się i to sprawdził, bo 7mm to tylko 2mm mniej niż fabryka daje, z tyłu koleś ma 6mm, a tył schodzi wolniej niż przód. Wg screena to 2 przegląd więc zakładam że klocki fabryczne... Coś tu jest nie tak i albo zapomniał że wymienił wtedy, albo 'pomylili' się i na pierwszym (w dół) i na drugim (w górę) przeglądzie.

Jest też inna opcja, nierównomierne zużycie klocków i w jednym ASO podeszli z prawej strony a w drugim z lewej. Albo w jednym do zewnętrznego, a w drugim do wewnętrznego klocka. Ja miałem bardzo dużą różnice w zużyciu w tylnych klockach fabrycznie założonych, więc to nie takie niemożliwe.

PostNapisane: Wt, 5 kwi 2022, 08:54 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Region: łódzki
Mnie na trzecim przeglądzie stwierdzili zużycie przednich klocków na 50%. Przebieg był około 45kkm, zaproponowali pod silnym naporem wymianę na nowe, odmówiłem oczywiście...
Niestety, skończyło się,że mam wpisane w nocie serwisowej że użytkownik odmówił wymiany klocków w ASO co skutkuje narażeniem bezpieczeństwa..ble ble ble...

Dojechałem do 70kkm i wymieniłem sobie sam.

Serwis to totalne dno, wyciągacze pieniędzy, równie dobrze mogą sprzedawać ziemniaki na bazarze....

PostNapisane: Wt, 5 kwi 2022, 09:13 
Nałogowiec
Ja bym im kazał taki wpis usunąć natychmiast :/ 50% i zagrożenie bezpieczeństwa? Sami kwestionują jakość swoich klocków. Ale mi też w ASO w Poznaniu po 20kkm chcieli nowe zakładać bo miałem 4-5/9mm :lol:

PostNapisane: Wt, 5 kwi 2022, 09:24 
Weteran
Z tego auta i tak nic nie będzie za parę lat, może 10,i się tym nie przejmuje bo to nic nie zmieni a napewno nic nie wywnioskuję bez pomocy prawnej przykładowo.

Ja i tak jestem w serwisie na zdjęciu przy wejściu z dopiskiem ratuj się kto może, tak więc znają mnie dobrze jak i klienci którzy są czy byli w tych momentach jak ja tam byłem.

Takie bydlę czasami że mnie ze trudno mnie przekonać nawet na tą ich wiedzę serwisową.

.

Ostatnio edytowano Wt, 5 kwi 2022, 09:26 przez Millerek, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Wt, 5 kwi 2022, 09:26 
Weteran
Swoją drogą, jak się spojrzy na te zapiski serwisowe, to jak byk napisane jest, stan klocków 50% proponowana wymiana na nowe i że klient odmówił.

Nie znam debila który pomyśli że trzeba wymieniać klocki w zwykłym dupowozie przy przebiegu 45kkm z zużycie 50%. I że zrobiłem źle czy nieodpowiednio...

Tak więc napisali sobie co chcieli że względu chyba na mnie, nic więcej. Co w sumie nic nie znaczy

PostNapisane: Wt, 5 kwi 2022, 09:28 
Nałogowiec
Ja wymieniałem po około 35-37kkm bo się skończyły :lol: Więc nie przebieg świadczy o tym kiedy trzeba klocki wymienić, a stan zużycia... Ale przy 50% gdyby mi robili taką adnotację to w imię zasad bym się kłócić, bo wiadomo że to nic nie znaczy, jedynie o złośliwości pracownika ASO...

PostNapisane: Wt, 5 kwi 2022, 09:35 
Weteran
Zgadza się, kłótnia w serwisie niczym dobrym się nie kończy, to tak jak konstruktywna rozmowa z debilem, niemożliwa...

Chociaż serwis kiedyś stanął na wysokości zadania, i do mnie z zaproszeniem na przegląd dzwonił sam kierownik serwisu. Taki uprzejmy ze hej....
Szkoda ze jak przyjechałem na wymianę mechanizmu lusterka jednego, to finalnie skończyło się na wymianie dwóch całych lusterek oraz jednej nakładki w kolorze nadwozia. Nie było im do śmiechu, bo wywnioskowałem wymianę na ich koszt że względy na uszkodzenie zarysowania i nieprawidłowość pracy po ich serwisowych czynnosciach, nie odpuściłem wtedy i skończyło się pisemnym zażaleniem na miejscu pisanym z potwierdzeniem przyjęcia pisma, skończyło się tak że pisma nie było ale za to miałem dwa całe lusterka i nakładkę nową na ich koszt.
ale nie kłóciłem się wcale bo to nie ma ani celu ani sensu...

PostNapisane: Wt, 5 kwi 2022, 13:41 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Nie ma się co przejmować, ASO samo sobie zaprzecza we wpisie informując o 50% zużyciu klocków, a jednocześnie błędnie wnioskując o zaistnieniu zagrożenia bezpieczeństwa. Normy zużycia są ogólnie znane, więc wpis należy traktować w kategoriach złośliwości wpisującego. Zmienić wpis to tylko w rozmowie z kierownikiem. Skutków prawnych takiego wpisu nie widzę.
Zobaczę co mi powiedzą za miesiąc o przednich klockach na OT-5. Zapewne będzie to 4 mm, czyli zużycie ponad 50%. W zeszłym roku było 5 mm (po 4 latach i 71 tys. km. Wychodzi na to, że rocznie na przednich ubywa 1 mm/18 tys. km.
Obawy co do podobnej ingerencji mogę mieć w kwestii opon bo ASO wpisało sobie popękanie zewnętrznej części bieżnika na jesiennej rotacji kół, co jest ogólnie zgodne ze stanem faktycznym, i bardziej związane ze starzeniem się gumy (5 lat). Ale bieżnik to obecnie 4-5 mm w zależności, która to para kół.

PostNapisane: Wt, 5 kwi 2022, 19:04 
Amator
5 kwietnia 2022, o 09:16 szymonpoznan1 napisał(a):
Może klocki są z papieru i napuchły? :lol: Ogólnie teoretycznie nie dziwi praktyka ASO że dyma ale tak jak nie lubię wszelkich ASO tak z drugiej strony coś tu śmierdzi i na miejscu tego kolesia zastanowiłbym się i to sprawdził, bo 7mm to tylko 2mm mniej niż fabryka daje, z tyłu koleś ma 6mm, a tył schodzi wolniej niż przód. Wg screena to 2 przegląd więc zakładam że klocki fabryczne... Coś tu jest nie tak i albo zapomniał że wymienił wtedy, albo 'pomylili' się i na pierwszym (w dół) i na drugim (w górę) przeglądzie.

Jest też inna opcja, nierównomierne zużycie klocków i w jednym ASO podeszli z prawej strony a w drugim z lewej. Albo w jednym do zewnętrznego, a w drugim do wewnętrznego klocka. Ja miałem bardzo dużą różnice w zużyciu w tylnych klockach fabrycznie założonych, więc to nie takie niemożliwe.

Gosc nie jest pierwszym wlascicielem, kupil auto juz po 2 przegladze.
Mozliwe ze poprzedni wlasiciel nie chcial przeplacac i wymienil klocki poza ASO przed sprzedaza.
Widzialem ta afere na FB na grupie CX.

moderator
PostNapisane: Wt, 5 kwi 2022, 19:37 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Generacja: Nie mam M6
maciejczar, a to tego nie widziałem jak pisałem posta, natomiast w tych komentarzach jest też wpis od mojego kolegi z pracy, który miał podobną sytuację, tylko na pierwszym przeglądzie było 5mm, a na drugim 7mm :)

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Wt, 5 kwi 2022, 20:35 
Amator
Dlatego przy okazji zmiany kol zawsze warto rzucic okiem w jakim stanie sa klocki.
Od biedy mozna nawet bez zdejmowania przyswiecic telefonem i zewnetrzne podejrzec.

PostNapisane: Wt, 5 kwi 2022, 21:01 
Nałogowiec
Słabo klocki widać w Maździe przez felgę, ale odkręcenie to 2 minuty ;) No i warto obserwować obydwie strony bo ja już się wkopałem raz ;)

PostNapisane: Śr, 6 kwi 2022, 20:01 
Stały bywalec
Od: 03.06.2015
Po 80k na przodzie mam 5mm, na tyle 4. Pewnie na jesieni się tym zajmę i wymienię komplet przy 100k.
Sporo robię tras i sporo hamuję silnikiem.
Jak byłem na przeglądzie w łódzkim aso to mnie tylko powiadomili jaki jest stan i powinienem ze spokojem dopękać 100k.

PostNapisane: Śr, 6 kwi 2022, 21:07 
Nałogowiec
No to przy 100k załóż powerstopy i dociągniesz na nich do 300kkm :D A ile na myjni oszczędności ;)

PostNapisane: Pt, 22 kwi 2022, 15:57 
Nałogowiec
Zbliża się przegląd OT-5, więc wymiana pasków klinowego i alternatora. Napinacz ewentualnie po weryfikacji (jak dodatkowo zapytałem podczas konsultacji związanych z wyborem warszawskiego ASO). Pytanie jak zweryfikować bez demontażu napinacz, żeby nie naciąć się podczas przeglądu i nie być zaskoczony, że jest do wymiany. Organoleptycznie to oczywiście wszystko w porządku i pasków bym nie wymieniał, bo samochód jeździ odciążony i nieobciążony. Jedyne obciążenie to przy ruszaniu szybkie kręcenie do 3500 obr.

PostNapisane: Pt, 22 kwi 2022, 21:08 
Wtajemniczony
Od: 10.01.2016
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Region: kujawsko-pomorski
Nie wiem jaki masz przebieg ale ja do 130tyś w 2,5Pb miałem napinacz ok nie ma możliwości zweryfikowania bez zdejmowania paska

PostNapisane: So, 23 kwi 2022, 06:19 
Amator
22 kwietnia 2022, o 16:57 dropt07 napisał(a):
Zbliża się przegląd OT-5, więc wymiana pasków klinowego i alternatora. Napinacz ewentualnie po weryfikacji (jak dodatkowo zapytałem podczas konsultacji związanych z wyborem warszawskiego ASO). Pytanie jak zweryfikować bez demontażu napinacz, żeby nie naciąć się podczas przeglądu i nie być zaskoczony, że jest do wymiany. Organoleptycznie to oczywiście wszystko w porządku i pasków bym nie wymieniał, bo samochód jeździ odciążony i nieobciążony. Jedyne obciążenie to przy ruszaniu szybkie kręcenie do 3500 obr.

Tez mialem dylemat czy wymieniac te paski na OT-5 przy przebiegu 90kkm...
Finalnie stwierdzilem, ze za ok 300PLN nie ma co ryzykowac, ze sie zerwie gdzies w trasie i unieruchomi auto. Jakis powod jest, ze Mazda zmienila zalecenia i dolozyla to do harmonogramu przegladow.
Napinacza nie zweryfikujesz niestety na oko, ale u mnie ASO zweryfikowalo, ze jest nadal wszystlo OK.

PostNapisane: So, 23 kwi 2022, 12:52 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
U mnie pasek przy 90k wyglądał nieciekawie, gołym okiem widać było pęknięcia. Może też dlatego, że to diesel więc i pewnie przez większy moment silnika pasek ma gorzej. O tyle dobrze, że tutaj jest jeden. Ale przy okazji rolka była wytarta. A ASO nie wymienia samych rolek tylko całe napinacze, chyba, że teraz coś się zmieniło. W poprzednim aucie miałem dwie przygody z paskiem osprzętu, więc teraz wolałem dmuchać na zimne i wymieniłem wszystko. Niestety sporo to kosztowało.

PostNapisane: So, 23 kwi 2022, 13:01 
Amator
W dieslu to problemem moga byc duzo wieksze wibracje...
Moment obrotowy raczej nie ma wplywu na pasek osprzetu.

PostNapisane: So, 23 kwi 2022, 15:28 
Nałogowiec
Przebieg ~87kkm. Paski bez żadnych pęknięć. Nie dość, że benzyna to i bez obciążeń. Większość tras to ~1300 obr/min po wsiach (terenach zabudowanych). Paski wymienię dla świętego spokoju (144 zł i 85 zł) napinacz z rolką to ok. 500 zł około. W ASO to byłoby b. drogo, więc się nie zgodzę. Ogólnie robocizna bez klimy to 885 lub w innym ASO 979 zł.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1866 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 63  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1