Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 14:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 22 wrz 2021, 23:04 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
W spr mechanizmów lusterek - już byłem zły bo serwisant w ASO w Rzeszowie gdy byłem kilka dni temu zapytać jak podchodzą do tych lusterek mocno zniechęcał do zgłaszania. Że auto po gwarancji (auto 2015r , przeglądy w ASO tylko w czasie gwar robiłem a i to z własnymi olejami itp, ale raz naprawę po gwar gdy benz z wodą zalałem) , że nie było _wszystkich_ przeglądów u nich, a to warunek konieczny do darmowej wymiany , że centrala nie zaakceptuje na pewno no i że musi spec prośbę do centr pisać, fotografować itp . Generalnie - na pewno odrzucą .A dziś telefon że zaakceptowali i proszę wybrać termin wymiany bo przyjedzie lusterko w piątek.
No ciekawe jak będzie z drugim bo jak jedno padło (przetało się składać chwilę temu, ale kilka dni temu już zwariowało i kręcił się silniczek nawet po zamknięciiu auta) , to drugie zaraz pewnie też.
Niedawno jak kupowałem w Krakowie (Andora) 2gą Mazdę to twierdzili że oni tam wymieniają i w czasie i po gwarancji bez problemu.

PostNapisane: Pt, 19 lis 2021, 23:40 
Nowicjusz
Od: 24.02.2019
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
Z końcem miesiąca kończy mi się przedłużona gwarancja, ale otrzymałem list z nową ofertą MAXI-GARANTIE PLUS, czyli kontynuacja gwarancji na 6 i 7 rok. Ktoś o czymś takim słyszał, czy takie rzeczy tylko w Szwajcarii?

PostNapisane: Pn, 22 lis 2021, 19:51 
Bywalec
Od: 08.04.2016
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyPassion
madstorm - każdy kraj ma pewnie inne zasady, w Danii mają rozszerzoną do 7 lat / 150 000km.

PostNapisane: Wt, 23 lis 2021, 09:42 
Wstydliwy
Od: 22.11.2021
Region: świętokrzyski
mi lusterka wymieniali juz 3 razy, na standardowej gwarancji, kupiłem rozszerzoną choćby dlatego, że pewnie jeszcze raz będą wymieniać

PostNapisane: Wt, 23 lis 2021, 15:31 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: mazowiecki
A co zrobisz po gwarancji? Też tak ochoczo będziesz jeździł? Ja bym się zastanowił co zrobić, żeby dupska sobie nie zawracać wizytą w ASO, nawet na gwarancji.

PostNapisane: Pt, 26 lis 2021, 18:28 
Nowicjusz
Najlepiej jakby sie w ogóle nic nie psuło :/ ale niestety te lusterka to jedna z największych wtop. Mi teraz tez jedna strona znowu padła i jeszcze sie na darmowa wymianę załapie. Laski nie zrobią, po to sie płaci za gwarancje. Co potem, trudno powiedzieć. Ja raczej nie będę przedłużał na 6 i 7 rok.

PostNapisane: Pt, 26 lis 2021, 18:41 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
23 listopada 2021, o 10:42 sp00n napisał(a):
mi lusterka wymieniali juz 3 razy, na standardowej gwarancji, kupiłem rozszerzoną choćby dlatego, że pewnie jeszcze raz będą wymieniać

Wymieniają gratis i po , nawet jak się nie robiło przeglądów w ASO. Tylko serwis musi napisać wniosek do centrali .

PostNapisane: Pt, 26 lis 2021, 19:19 
Nałogowiec
Wiadomo od początku forum dla gj, gl że lusterka są słabą stroną. Ale wiadomo dlaczego się psują, więc każdy może skorzystać z pomysłów tu zawartych i poprawić szczelność. Pomysły wykorzystałem a efekt sprawdzę w najbliższe lato i sprawdzę czy brud się jeszcze dostaje, bo on jest najczęściej przyczyną awarii. A przed myciem nakładam wykonane przez siebie nakładki na lusterka i dodatkowo je składam. Tak, że problem znikł. I to uważam m.in za sukces tego forum. Mam nadzieję, że poprzestanę na jednej wymianie.

PostNapisane: Pt, 26 lis 2021, 22:59 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
Wersja: SkyEnergy
LPG: Tak
Region: wielkopolski
26 listopada 2021, o 20:19 dropt07 napisał(a):
Ale wiadomo dlaczego się psują, więc każdy może skorzystać z pomysłów tu zawartych i poprawić szczelność.

Szkoda że Mazda przez 8 lat nie umie skorzystać i poprawić  :lol: :lol: :lol:

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 15 sty 2022, 22:33 
Nowicjusz
dropt07 podczas opadów deszczu też zakładasz nakładki? :>

PostNapisane: So, 15 sty 2022, 23:48 
Nałogowiec
Nawet po bardzo silnym deszczu (pot. zwanym oberwaniem chmury) nie miałem problemów ze składaniem i rozkładaniem lusterek. Tylko pod ciśnieniem myjki i najczęściej przez osoby trzecie. Osobiście, myję/płuczę rękawicą z miękkim włosiem. Niemniej czujnik sterujący obrotem lusterka w maździe jest dość czuły i przy odrobinie brudu i wody powoduje zatrzymanie ruchu lusterka. Sądzę, że i po uszczelnieniu mogę mieć problem za jakiś czas i będę musiał przesmarować mechanizm ponownie. Może to być za trzy, pięć lat.

PostNapisane: N, 16 sty 2022, 14:55 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
16 stycznia 2022, o 00:48 dropt07 napisał(a):
Nawet po bardzo silnym deszczu (pot. zwanym oberwaniem chmury) nie miałem problemów ze składaniem i rozkładaniem lusterek.

Ja miałem, po szybkiej trasie w silnym deszczu.

PostNapisane: N, 16 sty 2022, 22:38 
Nałogowiec
Możliwe, każdy ma inne doświadczenia.

PostNapisane: Pn, 17 sty 2022, 16:52 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zachodniopomorski
W sobotę byłem na myjni. Samochód potem wstawiłem do garażu. A dziś żona mi zameldowała, że jest problem z prawym lusterkiem. I faktycznie, zarówno na składaniu, jak i rozkładaniu przesuwało się o centymetr. W ruch poszedł niezastąpiony WD-40. Porządne psikanie lusterka pomogło. Najpierw musiałem trochę delikatnie ręka pomagać, ale jak mechanizm się rozruszał to zaczął chodzić jak złoto. Także patent działa. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i wziąć ze sobą jakiś ręcznik papierowy bądź szmatę bo trzeba dobrze psikać, aż WD-40 zacznie wypychać wodę na zewnątrz. Także ja myję auto normalnie, uważam przy lusterkach ale jak jest zimno na zewnątrz to nie ma szans żeby to wyschło. I wtedy trzeba się ratować sposobem.

PostNapisane: Pn, 17 sty 2022, 17:12 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Rok produkcji: 2013
Region: dolnośląski
Ja Wam powiem tak, byłem wczoraj na myjni i wpadłem na pomysł żeby mocnym strumieniem wyczyścić szczelinę między lusterkiem a jego podstawą. Więc kilkanaście sekund trzymałem silny strumień wody w tym miejscu. Od strony szkła oczywiście ostrożnie starałem się nie lać wody do środka lusterka.
No i dziś rano lusterka się rozłożyły bez problemu. Może przypadek, a może nie. Następnym razem też tak zrobię

PostNapisane: Pn, 17 sty 2022, 20:23 
Nałogowiec
mirpo, no właśnie ja teraz tyle dawałem do środka tego WD-40, aż zaczął wypływać tą szczeliną ze wszystkich stron. A potem jak się lusterko rozruszało to działa bardzo szybko, płynnie i cichutko. Przy okazji jaki mi trochę WD-40 poleciało na lakier to zauważyłem, że po przetarciu idealnie maskuje drobne rysy. Słyszałem o tym patencie ale nie wierzyłem, to co było wcześniej białe zaczyna się zlewać z lakierem. Ciekawe na jak długo, pewnie do pierwszego mycia.

PostNapisane: So, 22 sty 2022, 23:09 
Nowicjusz
Pablos ale chyba nie topi lakieru? Daj znać jak to wygląda po myciu. I jak dasz radę jakieś fotki porównawcze <spoko>

PostNapisane: N, 23 sty 2022, 12:54 
Nałogowiec
madstorm, a dlaczego miałby topić lakier? :D Sposób bezpieczny, są filmiki na YouTube, nawet na stronie producenta masz wszystko opisane:

https://wd40.pl/czyszczenie-i-ochrona/j ... z-lakieru/

Teraz po wyjeździe z myjni samochód jest już znów brudny. Na wiosnę przyjrzę się dokładnie, czy te zarysowania faktycznie znikają.

PostNapisane: N, 23 sty 2022, 19:27 
Nowicjusz
Pablos no tak, ale

Cytuj:
Zastrzeżenie
Opisane i pokazane zastosowania produktów WD-40, zostały przedstawione firmie WD-40 przez użytkowników tych produktów. Zastosowania te nie były testowane przez firmę WD-40 i nie stanowią jej rekomendacji ani zaleceń. Podczas użytkowania produktów WD-40 należy kierować się zdrowym rozsądkiem. Zawsze należy przestrzegać instrukcji na opakowaniu i brać pod uwagę znajdujące się tam ostrzeżenia.

Tak czy inaczej dzięki za info, nie wiedziałem o tym.

PostNapisane: Śr, 5 lut 2025, 22:29 
Nowicjusz
Od: 28.04.2018
Rok produkcji: 2021
Czy od ostatniego posta z 2022 ktoś miał jakieś problemy z Mazdą i korzystał z Car Garantie. Napiszcie co naprawialiście z tej gwarancji albo co się nie dało ogarnąć bo nie wiem czy wykupywać dodatkową gwarancje ;/

PostNapisane: Cz, 6 lut 2025, 07:31 
Nowicjusz
Od: 07.03.2021
Rok produkcji: 2020
A ostatnio to nowe Mazdy nie miały już 6 lat gwarancji producenta?

PostNapisane: Cz, 6 lut 2025, 07:41 
Stały bywalec
Od: 19.02.2020
Rok produkcji: 2022
Wersja: SkyDream
Region: małopolski
Mazdy kupione od jesieni 2022 mają 6-letnią gwarancję. Gwarancja też przechodzi na kolejnego właściciela. Czy warto dopłacać to nie wiem, bo raczej są to bezawaryjne pojazdy. Na pewno daje to poczucie bezpieczeństwa finansowego w razie awarii. Najczęściej to chyba ludzie wymieniają akumulatory na gwarancji.

PostNapisane: Cz, 6 lut 2025, 13:12 
Nowicjusz
Akurat moja M6 jest z 2021 a kupiona w 2022 więc obowiązuje mnie 3 letnia gwarancja niestety. Auto mam 2 miesiące i sporo na gwarancji fabrycznej już zostało zrobione ;)

PostNapisane: Cz, 6 lut 2025, 22:16 
Nowicjusz
Od: 07.03.2021
Rok produkcji: 2020
Jeśli dobrze pamiętam, to tam była różnica jeśli kupiłeś gwarancję przed odbiorem i po odbiorze auta. Oczywiscie na niekorzyść drugiego.

PostNapisane: N, 9 lut 2025, 13:15 
Nałogowiec
Trzeba pomnożyć koszt wymiany mechanizmu lusterek + części razy każde przejechane 10 tys km w trakcie obowiązywania przedłużonej gwarancji i jeśli kwota która wyjdzie przekroczy koszt przedłużenia tej gwarancji to się opłaca :lol:

PostNapisane: N, 9 lut 2025, 17:11 
Nowicjusz
Od: 31.01.2019
Rok produkcji: 2019
A odpowiem se tutaj też, zawsze to +1 do licznika postów
Ja miałem okazję skorzystać. Mała uwaga: auto kupione i serwisowane w Belgii, więc trzeba wziąć poprawkę na lokalne ceny i ogólny koloryt.
Mrugająca lampka poduszki powietrznej, z kodem błędu wskazującym na jakieś problemy z poduszką powietrzną pasażera. Diagnoza serwisu: trzeba wymienić kontroler. Koszt: zero, bo jeszcze załapałem się na rozszerzoną gwarancję kupioną razem z autem, bodaj dwa miesiące przed jej końcem.
Po wszystkim zapytałem się konsultanta, ile bym zapłacił normalnie. Odpowiedź: około 2k EUR.
Za rozszerzoną gwarancję (opisaną na fakturze jako "3 + 2 Year Full Warranty" zapłaciłem w 2019 699 EUR brutto.

PostNapisane: N, 9 lut 2025, 19:41 
Nałogowiec
Może w Belgii to lepiej jest załatwiane, może ta śmieszna firma od gwarancji się w końcu ogarnęła. Nie wiem, ja bym osobiście wolał mieć 6 lata gwarancji od Mazdy. Moje auto było kupione w lutym 2015 roku. Gwarancja Mazdy skończyła się w lutym 2018 roku. Z tego co pamiętam to było wymienione radio i moduł bluetooth. W grudniu 2018 padła turbina. Myślałem, że skorzystam z tej dodatkowej 2 letniej gwarancji bo była wykupiona. Okazało się, że ta śmieszna firma nie chce tego wziąć na siebie. Jako, że auto było serwisowane to Mazda wzięła to na siebie. Turbinę wymieniono za darmo, inaczej kosztowałoby mnie to minimum 8 tys. zł. Także myślę, że właśnie dlatego Mazda wzięła teraz tą dłuższą gwarancję na siebie i zrezygnowała z usług tego pseudo gwaranta. Rozglądam się teraz za szóstką z 2022 roku ale większość to biedniejsze wersje center-line, exclusive-line praktycznie nie ma, nie wiem o co chodzi, może takie pod koniec szły na rynek polski.

PostNapisane: Pn, 10 lut 2025, 19:39 
Nowicjusz
Trochę wieżyć mi się niechce że ASO wymieniło Tobie turbinę za 8k tak za free, musieli się dogadać z Car Garantie albo zrobili jakiś myk, ważne że masz turbinę nową. M6 z 2022 to ciężki temat jak jest to kosztuje sporo $$$ bo to praktycznie nowe auto, sam kupiłem 2021 skypassion zarejestrowana w 2022 ale niestety na gwarancje 6 letnią się nie załapała <czas>

PostNapisane: N, 16 lut 2025, 12:50 
Bywalec
Od: 11.09.2018
9 lutego 2025, o 13:15 szymonpoznan1 napisał(a):
Trzeba pomnożyć koszt wymiany mechanizmu lusterek + części razy każde przejechane 10 tys km w trakcie obowiązywania przedłużonej gwarancji i jeśli kwota która wyjdzie przekroczy koszt przedłużenia tej gwarancji to się opłaca :lol:

Nie przesadzajmy, u mnie wymiana była po 50 paru tysiącach, teraz wyłączyłem w ogóle to składanie, bo potrzebne to jak rybie ręcznik.

PostNapisane: N, 16 lut 2025, 21:40 
Nałogowiec
Jak przestaniesz używać silnika samochodu to też więskza szansa że się nie popsuje :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1