Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 04:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 17 lis 2021, 08:51 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Przyjazny plugin DPF dla SkyActiv-D, do apki Torque na androida
https://apkfun.com/down_Torque-PID-for- ... 08473.html
W polskim App Store niedostępny.

PostNapisane: Śr, 17 lis 2021, 14:32 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Region: zachodniopomorski
darrecki, pisałem już wcześniej, że te dwa PID'y to jakaś ściema. To jakieś losowe 16 bitowe wartości. U mnie w obu jest 65535. Przynajmniej tak jest na Forscan Lite na komórce.

moderator
PostNapisane: Śr, 17 lis 2021, 16:46 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Generacja: Nie mam M6
Region: mazowiecki
darrecki, u mnie:

INJ_AL_DIS = 43689 km
INJ_WL_DIS = 44349 KM

Ostatnio faktycznie kalibracje ręcznie przeprowadzałem z telefonu po BT.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Śr, 17 lis 2021, 17:16 
Świeżak
Od: 20.09.2020
Wersja: -
Region: śląski
kulikTS napisał(a):
Witam,
Ok 3 tyg temu miałem robione podkładki. Paliła mi się kontrolka niskiego ciśnienia oleju, okazało się że przykanalik prowadzący na wałki był zapchany. Miałem też bardzo mało oleju, uciekło jakieś 3l. Ale wszystko zrobione, smok był czysty a olej wymieniony. Panewki całe.
Teraz czego wcześniej nie zauważyłem, może zbagatelizowałem, a przy obecnie niższych temperaturach, był problem z ogrzewaniem kabiny. Jak pisał Popielasty, mam też wysoki poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Miałem nawet mały wystrzał płynu ok 1.5 msc temu. Zawiozłem auto do mechanika. Test co2 zminił kolor na zielony, czyli upg lub głowica. Mam nadzieje to pierwsze. Troche jestem załamany bo w krótkim czasie 2 poważne awarie. Co sugerujecie jeszcze sprawdzic/zrobić jak silnik bedzie sciągniety ? Rozrząd z tego co kojarzę na łańcuszku więc powinien być dożywotni...

-- Dodano: 17 listopada 2021, o 18:14 --

kulikTS napisał(a):
Witam,
Ok 3 tyg temu miałem robione podkładki. Paliła mi się kontrolka niskiego ciśnienia oleju, okazało się że przykanalik prowadzący na wałki był zapchany. Miałem też bardzo mało oleju, uciekło jakieś 3l. Ale wszystko zrobione, smok był czysty a olej wymieniony. Panewki całe.
Teraz czego wcześniej nie zauważyłem, może zbagatelizowałem, a przy obecnie niższych temperaturach, był problem z ogrzewaniem kabiny. Jak pisał Popielasty, mam też wysoki poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Miałem nawet mały wystrzał płynu ok 1.5 msc temu. Zawiozłem auto do mechanika. Test co2 zminił kolor na zielony, czyli upg lub głowica. Mam nadzieje to pierwsze. Troche jestem załamany bo w krótkim czasie 2 poważne awarie. Co sugerujecie jeszcze sprawdzic/zrobić jak silnik bedzie sciągniety ? Rozrząd z tego co kojarzę na łańcuszku więc powinien być dożywotni...
Niestety głowica strzelona, masakra jak to możliwe. Reszta ok, jak turbo i rozrząd

moderator
PostNapisane: Śr, 17 lis 2021, 18:14 
Prawie fanatyk
Ale co? Pękła Ci głowica? W którym miejscu? Podrzuć jakieś zdjęcia. Miałeś kontrolkę czerwoną z temperaturą?

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Śr, 17 lis 2021, 18:22 
Świeżak
17 listopada 2021, o 19:14 popielasty napisał(a):
Ale co? Pękła Ci głowica? W którym miejscu? Podrzuć jakieś zdjęcia. Miałeś kontrolkę czerwoną z temperaturą?

Nie miałem żadnych czerwonych kontrolek. Objawy takie jak pisałem. Pęknięcie gdzieś w okolicach dolotu, dostałem niedawno info od mechanika. Zdjęć nie mam, bo nie byłem przy naprawie. Przy odbiorze pokaże mi starą głowicę. Wsadzona używka sprawdzona.

moderator
PostNapisane: Śr, 17 lis 2021, 22:30 
Prawie fanatyk
kulikTS, to zrób jakieś foty tego uszkodzenia. Dosyć dziwna sprawa, zazwyczaj pęknięcia pojawiają się przy przegrzaniach... Jeśli chodzi o blok i głowicę w tym silniku, to Mazda tu nie szczędziła materiału (co np. notorycznie robi Toyota). O pękniętych głowicach w SH01 słyszałem trzy razy, z czego ten Twój przypadek jest jeden. W poprzednich dwóch (zdaje się że z facebookowej grupy) było zdecydowanie przegrzanie, w jednym gdzie ktoś cisnął po autostradzie, miał wydmuchaną uszczelkę pod głowicą (co ignorował), w efekcie wywalało płyn chłodniczy i kontrolki - zaniedbanie, a drugi przypadek to pęknięty pasek napędu pompy wody i też zignorowanie tego faktu i dalsza jazda (mocne przegrzanie).

BTW: jaka cena za tę używaną głowicę i ogólnie robotę przy tym?

PostNapisane: Śr, 17 lis 2021, 22:34 
Wstydliwy
Od: 17.11.2021
Wersja: Top
Region: zagranica
Witam
Mam taki problem auto z 2017 165k przebieg
Zrobiłem 5-6 tyś km od kupna olej wymieniony ok 2tys km temu na oryginalny mazdowski 5-30
Jechałem ok 180 km autostradą 140-160 km/h wszystko cacy az nagle kontrolka silnika , ale auto caly czas szło ładnie po 10-15km zdechł czerwona kontrolka oleju obroty w dol biegi w dol (automat) ledwo toczył sie na 1 biegu
Po wyłączeniu silnika chwilę ostygł ( nie zagrzał sie ponad normę) odpalam i tylko kontrolka silnika ale auto jedzie w awaryjnym do 90km/h po kilometrze 2-3ech znowu kontrolka oleju i błąd w kompie niskie ciśnienie oleju. Dojechałem tak gaszac i odpalajac ok 20km i laweta na drugi dzień auto adpala zero błędów nawet kontrolki silnika .... Teraz stoi pod domem i strach to ruszać ... Remont silnika czy ki czort?

Jeden mechanik mówi płukanka silnika nowy olej i filtr i sprawdzić ciśnienie, drugi remont ... Jakieś sugestie? Wiem że problemy miały wczesne wersje dlatego szarpałem jak najświeższą na jaką było mnie stać ;) wcześniej mazda 6 gg 5 lat bez problemu:((

moderator
PostNapisane: Śr, 17 lis 2021, 23:41 
Prawie fanatyk
Kovar86, smok do sprawdzenia, podkładki pod wtryskami do inspekcji. Zmów modlitwę żeby panewki były całe ;) Odważne posunięcie jechać na kontrolce niskiego ciśnienia oleju... Generalnie możesz poczytać ten wątek, jest tu dużo ciekawych informacji.

PostNapisane: Cz, 18 lis 2021, 00:14 
Wstydliwy
17-20 min od miejsca docelowego- lotnisko teściową na samolot musiał odstawić podejrzewam że dla niektórych osób to byłoby dużo ważniejsze niz silnik ;)
A tak na poważnie to axa assistance nie okazała soe zbyt pomocna wiec sam musiałem znaleźć miejsce odbioru laweciarza.

Ale dalej dziwne dla mnie auto serwis co rok aso i takie jaja?

moderator
PostNapisane: Cz, 18 lis 2021, 00:46 
Prawie fanatyk
Kovar86, ok - jak teściowa, to jesteś usprawiedliwiony :D

Masz tu na prawdę dużo informacji do poczytania :) Mazda nigdzie oficjalnie nie ma zaleceń do kontroli serwisowej na podkładki pod wtryskiwaczami, natomiast te podkładki to zmora wielu producentów diesli z układem wtryskowym CR. Z kim bym nie gadał kto ma diesla z CR i wie coś więcej poza tym gdzie jest wlew do paliwa, wie czym są podkładki pod wtryskami :) sąsiad od Kia Sorento 2.2, sąsiad od Mercedesa Vito 2.2, Hyundai 1.7 CRDI.

W naszej Maździe podkładki są głęboko osadzone i nie dają żadnego typowego efektu (dmuchanie spalin spod korka oleju, kokony przy wtrysku widoczne z zewnątrz bez rozbierania).

Niestety, chcesz w miarę rozsądnie i tanio eksploatować samochód, to musisz się tym interesować. Inaczej będziesz kolejnym "zwykłym zjadaczem chleba" który zostawi 10-15k na naprawy u randomowego mechanika i będzie na każdym forum przeklinał Mazdę. My sobie tu jakoś radzimy ;)

PostNapisane: Cz, 18 lis 2021, 16:53 
Świeżak
popielasty napisał(a):
kulikTS, to zrób jakieś foty tego uszkodzenia. Dosyć dziwna sprawa, zazwyczaj pęknięcia pojawiają się przy przegrzaniach... Jeśli chodzi o blok i głowicę w tym silniku, to Mazda tu nie szczędziła materiału (co np. notorycznie robi Toyota). O pękniętych głowicach w SH01 słyszałem trzy razy, z czego ten Twój przypadek jest jeden. W poprzednich dwóch (zdaje się że z facebookowej grupy) było zdecydowanie przegrzanie, w jednym gdzie ktoś cisnął po autostradzie, miał wydmuchaną uszczelkę pod głowicą (co ignorował), w efekcie wywalało płyn chłodniczy i kontrolki - zaniedbanie, a drugi przypadek to pęknięty pasek napędu pompy wody i też zignorowanie tego faktu i dalsza jazda (mocne przegrzanie).

BTW: jaka cena za tę używaną głowicę i ogólnie robotę przy tym?

W sobotę odbieram samochód, mechanik obiecał, że pokaże głowice więc podeślę fotki. Całośc wyszła 4k

-- Dodano: 18 listopada 2021, o 17:53 --

18 listopada 2021, o 01:14 Kovar86 napisał(a):
17-20 min od miejsca docelowego- lotnisko teściową na samolot musiał odstawić podejrzewam że dla niektórych osób to byłoby dużo ważniejsze niz silnik ;)
A tak na poważnie to axa assistance nie okazała soe zbyt pomocna wiec sam musiałem znaleźć miejsce odbioru laweciarza.

Ale dalej dziwne dla mnie auto serwis co rok aso i takie jaja?

Jak ściągną miskę przy sprawdzeniu smoka, to niech sprawdzą panewki, ale ja bym nie obstawiał skoro w miesce był olej gorzej jakby nie było.
Jak ściągnie wtryski, to niech sprawdzi ciśnienie w cylindrach.
Z przykrego mojego doświadczenia- test co2 w układzie chłodzenia na upg lub głowice. Ja mam to samo teraz, po kontrolce niskiego ciśnienia po 2 tygodniach wyskoczyła mi pęknięta głowica- ale czy to ma jakiś związek to nie wiem. Powyższe testy powinny dać odpowiedź.

PostNapisane: Cz, 18 lis 2021, 21:52 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Ale żeby auto z 2017 roku miało już pęknięta głowice ??? 4 letnie auto :arrow: . Kiepsko kiepsko……i to nalatane 170tys km czyli robiło długie trasy. Perfekcyjne warunki dla diesla.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 19 lis 2021, 07:03 
Świeżak
Lucasbadboy napisał(a):
Ale żeby auto z 2017 roku miało już pęknięta głowice ??? 4 letnie auto :arrow: . Kiepsko kiepsko……i to nalatane 170tys km czyli robiło długie trasy. Perfekcyjne warunki dla diesla.

Ja pisałem o moim przypadku, ale nie mówie, że upg lub głowica pęknięta.

PostNapisane: Pt, 19 lis 2021, 11:21 
Wstydliwy
Dalej czekam na diagnozę... Ale tu sie pojawia kolejne pytanie niezależnie od tego czy mi się upiecze i nie będzie trzeba remontu silnika albo nie i będzie ten nieszczęsny remont , jak zapobiegać takim akcją w przyszłości? Bo nie wierzę że wszystkie Mazdy 2.2 mają remo t co 160k km
Znajomy tez ma mazde ten sam rok i przebieg serwis aso Irlandia i remont silnika. Tylko on tak jechał 300km na kontroce oleju ;) tylko on miał gwarancję jeszcze na auto ja juz niestety nie.

Także podsumowując co trzeba regularnie robić sprawdzać zmieniać aby mazdziora dawała radość a nie depresję?

PostNapisane: Pt, 19 lis 2021, 17:41 
Świeżak
Kovar86 napisał(a):
Dalej czekam na diagnozę... Ale tu sie pojawia kolejne pytanie niezależnie od tego czy mi się upiecze i nie będzie trzeba remontu silnika albo nie i będzie ten nieszczęsny remont , jak zapobiegać takim akcją w przyszłości? Bo nie wierzę że wszystkie Mazdy 2.2 mają remo t co 160k km
Znajomy tez ma mazde ten sam rok i przebieg serwis aso Irlandia i remont silnika. Tylko on tak jechał 300km na kontroce oleju ;) tylko on miał gwarancję jeszcze na auto ja juz niestety nie.

Także podsumowując co trzeba regularnie robić sprawdzać zmieniać aby mazdziora dawała radość a nie depresję?

-olej co 10.000 km, nie syf to są czułe silniki,
- kontrola smoka olejowego, np przy spuszczaniu oleju przefiltrować olej przec cos tetrowego i zobaczyć czy jest syf, lub co jaliś czas ściągać miskę
- 60.000 wymiana podkladek pod wtryskami,
- sprawdzać poziom oleju,
- nie przerywać spalania dpf,
To tak ogólnie, na temat chemii czy wodorowania do usunięcia nagaru nie mam zdania, bo są różne opinie.... jak jesteś mechanikiem to możesz wszystko, no ale widzę że tak hak ja nie jesteś :wink:
Reszta to już loteria

PostNapisane: Pt, 19 lis 2021, 18:35 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
19 listopada 2021, o 16:41 kulikTS napisał(a):
1 olej co 10.000 km, nie syf to są czułe silniki,
2 kontrola smoka olejowego, np przy spuszczaniu oleju przefiltrować olej przec cos tetrowego i zobaczyć czy jest syf, lub co jaliś czas ściągać miskę
3 60.000 wymiana podkladek pod wtryskami,
4 sprawdzać poziom oleju,
5 nie przerywać spalania dpf,

1, tu zgoda
2 to tak trochę paranoją zalatuje
3 a to jeszcze bardziej, 100-130 tyś zdecydowanie, 60 to jednak lekko za często - one nie są z drewna czy tektury.
4 raz na kilka miesięcy może, ja tam zaglądam gdzieś ze 2x do roku. Jak auto nie pije oleju, a DPF wypala się co min 200km, to nic się wielkiego nie stanie.
5 nie widzę problemu w przerwaniu wypalania 1 czy 2x na cykl. Jeżdżę koło komina już 6 rok i DPF żyje.

Po tych 150 tyś ja bym jeszcze zdecydowanie wyczyścił dolot, bo nieodpowiednie warunki spalania (za mało powietrza) szybciej uwalają podkładki czy DPF. W ekstremalnych warunkach auto już zwyczajnie nie chce jechać...
I zaglądnął bym też do turbiny
I hamulców, zanim coś się zapiecze na amen.

Czyli tak w skrócie auto bezobsługowe :P

PostNapisane: Pt, 19 lis 2021, 21:05 
Nałogowiec
Popieram to co napisał darrecki w 100%.
Odhaczyłem dokładnie tak tę listę i jak na razie mimo przejechanych 140 tys. km jestem zadowolonym użytkownikiem.

PostNapisane: Pt, 19 lis 2021, 22:38 
Świeżak
No ja też tak podchodziłem jak Wy, dwie poważne usterki i zmieniam zdanie co do marki....

PostNapisane: Pt, 19 lis 2021, 23:19 
Nałogowiec
kulikTS, z tego co widzę, to rok temu kupiłeś swoje auto z Niemiec z przebiegiem prawie 180k km. Skąd wiesz co wcześniej helmut z nim robił? My mamy te auta trochę dłużej i pewne rzeczy zrobiliśmy przy mniejszych przebiegach. Uważam, że nie masz pecha tylko wychodzą właśnie zaniedbania szkopa, tak to jest jak się bierze auta z reichu. Tam nikt dobrych aut się nie pozbywa.

PostNapisane: So, 20 lis 2021, 07:14 
Amator
Od: 10.04.2021
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
19 listopada 2021, o 22:38 kulikTS napisał(a):
No ja też tak podchodziłem jak Wy, dwie poważne usterki i zmieniam zdanie co do marki....

Przeciez opinie o dieslach Mazdy od lat sa mocno dyskusyjne i trzeba je kupowac z pelna swiadomoscia potencjalnych problemow.
Dodatkowo przebieg 180kkm to juz czas, ze trzeba zainwestowac, niezaleznie od marki.

PostNapisane: So, 20 lis 2021, 14:25 
Wstydliwy
Chciałbym dopytać jeszcze o te eko wynalazki co myślicie o pozbyciu sie ich (dpf i egr) ?
Wyjdzie zdrowiej dla silnika ?( przynajmniej tak bylo w maździe gg 2.0d)
Dla jasności nie pytam o moralne/etyczne podejście tylko czysto mechaniczne ;)

PostNapisane: So, 20 lis 2021, 14:35 
Nałogowiec
Ja nie ruszałem, jeżdżę czasem za granicę i nie chcę mieć problemów. EGR miałem czyszczony na 130k km. Z DPF na razie problemów nie ma. Na trasie wypala się co 200-200 km, w mieście co 120-140 km. EGR kilka osób na forum zaślepiało. Jak nie zrobisz zmiany w programie to masz cały czas błąd. Zaślepienie EGR wydłuża interwały wypalania DPF. Z wycięciem DPF jest gorszy problem, gdyż zmiany w programie muszą być porządnie zrobione. Inaczej są problemy. Czyszczenie DPF to teraz kilkaset złotych, więc nie wiem, czy się opłaca. Ja ze swojej strony tego nie ruszam, gdyż uważam, że EGR i DPF jednak w znacznym stopniu redukują tlenki azotu i sadzę, jako alergik wolę jednak jak powietrze jest czyste i nie chcę się przyczyniać do jego zatruwania. Moim następnym autem będzie prawdopodobnie hybryda plug-in, jeśli nie Mazda to coś innego.

PostNapisane: Pn, 22 lis 2021, 12:38 
Wstydliwy
Auto do odbioru od mechanika

"Płukanka do silnika, miska zdjęta wyczyszczona , nowy olej i filtr adaptacja wtryskiwaczy i ciśnienie wróciło do normy 1.75bara w spoczynku"

Filtru przy pompie nie wymieniał bo niby ok jest i podkładki pod wtryskiwaczami też zostawił ....

Pytanie teraz
Zmieniać mechanika?
Czy samochod? :(

PostNapisane: Pn, 22 lis 2021, 13:06 
Fanatyk
A smok olejowy był czysty czy zawalony nagarem ?? Jak zawalony i nie wymienił podkładek to zmień mechanika

moderator
PostNapisane: Pn, 22 lis 2021, 15:33 
Stały bywalec
Od: 25.09.2017
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Racja.

Lada chwila problem wróci.

PostNapisane: Pn, 22 lis 2021, 16:28 
Nałogowiec
Kovar86 Już koledzy napisali. Taka naprawa to nie naprawa, a przypudrowanie trupa. Zmień mechanika, jak sprzedasz auto w tym stanie, to ono do Ciebie wróci...

PostNapisane: Pn, 22 lis 2021, 16:39 
Wstydliwy
Mówi że nie było nagaru filtr czysty brak widocznych uszkodzeń zarysowań, pęknięć itd.
Ciśnie pokazywał na początku 1.1 bara w idle po depnięciu wskoczył na 3 bary ale nie trzymał ciśnienia i spadaly wartości, po płukance nowy olej i filtr w idle jest 1.78 w stresie trzyma 3 bary.
Mówi też że ktoś tam zaglądał do miski wcześniej, pełno pasty uszczelniającej (nie powinna być uszczelka normalna gumowa?)
Auto mam od marca i od marca nikt tam nie zaglądał .

Narazie będę trzymał sie okolicy za tydzień dwa podjadę do niego sprawdzić cieśnina

Po nowym roku podjadę do gościa co ogarniał juz mazdy ma filmy na yt jak wymienia filtr/smoka i inne rzeczy... Wymienić smoka/filtr i podkładki pod wtryskiwaczami EGR postaram sie ogarnąć jak najszybciej z dpf jak odłożę hajs na poprawne usunięcie

PostNapisane: Pn, 22 lis 2021, 16:43 
Fanatyk
Nie wiem jak w nowszych wersjach ale GH miało sylikon zamiast uszczelki na misce olejowej.

PostNapisane: Pn, 22 lis 2021, 17:14 
Nałogowiec
Kovar86 Załóżmy, że mechanik mówi prawdę i sitko w misce czyste (bo w dzisiejszych czasach, gdzie klisza do aparatu droga i mało dostępna - o zdjęcia ciężko).
To co powodowało spadki ciśnienia?
- Przepracowany olej z nalotem 50 tyś km?
- Uszkodzona pompa?

Bo wg mnie, dobry mechanik powinien znaleźć przyczynę problemu, a nie stwierdzić "już jest dobrze, samo się naprawiło"
Było coś w misce? Szlam, aluminiowe opiłki?

Zaglądnij do podkładek i to czym prędzej. Jak tam będzie czysto, to problemem nie był zatkany smok (sitko w misce). Nawet obecny fachowiec powinien dać sobie z tym radę.
Oryginalnie miska jest na białym silikonie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1