Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 12:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 29 paź 2021, 22:51 
Wstydliwy
Od: 29.10.2021
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
witam szybkie pytanie może ktoś jest w stanie mi odpowiedziec…planuje zakupić mazdę i ledendarne pytanie diesle czy benzyna…ostatnie oglądałem diesle 2.2 150 km 2016r podobno przebieg 100000tys wrażenia super konie mi odpowiadają…I pytanie jest takie czy jest sens pochylać się nad tym silnikiem 2.2 diesel…jazda do pracy 55 km autostrada…dziekuje z góry za odp

PostNapisane: So, 30 paź 2021, 08:05 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Ale to temat problemy z dieslem. Jest osobny temat o sprawdzaniu/doradzaniu aut.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 30 paź 2021, 09:43 
Wstydliwy
Od: 29.10.2021
Region: wielkopolski
Niestety nie mogę znaleźć tego tematu

PostNapisane: So, 30 paź 2021, 10:19 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Region: zachodniopomorski
Krzaczek, wydaje mi się, że albo miałeś fart albo to jakiś splot przypadków z tym Twoim autem. Ciekawe jest to co opisałeś wcześniej, częste wypalanie i mocne dymienie. Jeśli filtr jest sprawny nie powinien ani gram sadzy wychodzić z rury wydechowej, to nie benzyna. U mnie z wylotów jeść można, tak są czyste. I stąd nasuwa mi się wątpliwość, co do tego, co niby miało pomóc.

Po pierwsze, wlanie buteleczki Liqui Moly do całego zbiornika, to tak samo, jakbyś wlał kieliszek wódki do butelki coli. Niby coś tam poczujesz, ale żeby zadziałało to musiałbyś wypić tego litry. Tak samo i tutaj, musiałbyś wypalić wiele baków żeby to zadziałało. Znajomy pracował w warsztacie samochodowym, teraz hobbystycznie naprawia auta, owszem stosował LM do wtrysków, nawet piezoelektrycznych jak u nas. Ale on robił obieg zamknięty i ten płyn praktycznie cały przechodził przez wtryski, czyli czyścił wtryski tylko tym specyfikiem. I wtedy to naprawdę pomagało. Nie wierzę, że wlanie tego specyfiku do paliwa i przejechanie kilku kilometrów od razu pomoże, to trzeba robić systematycznie.

Po drugie, podałeś, że nie miałeś dawno robionej kalibracji. Jak dla mnie to Forscan źle odczytuje PID'y INJ_AL_DIS oraz INJ_WL_DIS. U mnie też są wartości 65535.0 km. Wygląda to jak maksymalna wartość rejestru 16 bitowego i podejrzewam, że u każdego będzie taka liczba. Bardziej skupiłbym się na INJ_WI_FRQ, gdzie jest to ilość kalibracji dokonana manualnie (w warsztacie) i u mnie wynosi 3, co by się raczej zgadzało oraz INJ_AL_FRQ co jest liczbą kalibracji wykonaną automatycznie, gdzie u mnie jest 65, czyli taka kalibracja następuje co jakieś 2 tys. km w moim przypadku.

Przypomnij sobie co jeszcze zmieniłeś, może stację na której tankujesz? Ja też mam interwały około 120 km jeśli auto jeździ tylko po mieście. Ale na trasie jest już normalnie koło 200 km. Przy jeździe po mieście też szybciej rośnie PM_ACC i PM_ACC_DSD niż PM_GEN. Aktualnie teraz spojrzałem, że przy 78 km od ostatniego wypalania mam PM_ACC=3.41, PM_ACC_DSD=3.39, PM_GEN=2.00, natomiast OIL_DIL=0.0, co ciekawe ta wartość spada podczas jazdy. Widać więc, że jeszcze nie czas na wypalanie, włączy się, gdy któraś z wartości będzie bliżej 6. Skasowałem też spalanie i prędkość średnią niedawno i u mnie jest 8.1 l/100km i 27 km/h. Widać więc, że jazda typowa miejska w korkach.

mazda6diesel, proszę bardzo:

viewtopic.php?f=48&t=497&start=240

PostNapisane: Pn, 1 lis 2021, 15:55 
Wstydliwy
Od: 13.02.2018
Region: zagranica
28 października 2021, o 23:48 darrecki napisał(a):
28 października 2021, o 15:16 Rafparty napisał(a):
Przeczytalem intrukcje po angielsku, ale potrzebuje potwierdzenia, zeby nie narobic "ambarasu" jak powiedziales.
Pozdrawiam.

No to napisz jak chcesz zrobić, a my potwierdzimy. Trochę przekombinowali z tym dokręcaniem, ale instrukcja jest logiczna i ciężko to zrobić źle

ok opisze proces "wg mnie" po czyszczeniu:
1. wkladam nowa podkładke w "kanal"
2. wkladam wtrysk
3. lewa nakretke dorecam do "konca" palcami
4. lewa nakretke dokrecam 2 nm
5. lewa nakretke odkrecam o 90'
6. prawa nakretke dorecam do "konca" palcami
7. prawa nakretke dokrecam 2 nm
8. prawa nakretke musze miec oznaczona u gory (zolty i bialy kolor) i oznaczone punkty 230' na ich dole (chyba ze nakretki sa z rowkami)
9. oznaczam punkt na podstawie wtryskiwacza i dokrecam owe 230' az sie zejda punkty
10. przewody paliwowe od strony listwy common rail 32-42 nm
11. przewody paliwowe od strony wtryskow 32-42nm
12. tu nie wiem o ktory element chodzi (17.Tightenthecommonrail. Commonrail tighteningtorque 20—26N·m{2.1—2.6kgf·m,15—19ft·lbf})
13. przykrecic "powrot paliwa" 20-26 nm

Czy nakretki i podkladki pod nimi musza byc nowe?

Bardzo prosze o pomoc czy taka procedura jest wykonana poprawnie.
Dziekuje za wyrozumialosc.

PostNapisane: Wt, 2 lis 2021, 14:47 
Świeżak
Od: 25.05.2019
Rok produkcji: 2013
Region: warmińsko-mazurski
elkermitos napisał(a):
Bez obserwacji interwału wypalań ciężko będzie coś doradzić, to jest pierwszy kierunek moim zdaniem odnośnie przybywania oleju.

wychodzi ze wypalanie jest co 100km

PostNapisane: Wt, 2 lis 2021, 16:07 
Nowicjusz
Od: 26.10.2020
Rok produkcji: 2015
Generacja: Nie mam M6
Wersja: SkyDream
Region: mazowiecki
27 października 2021, o 14:56 Krzaczek napisał(a):
Witam ponownie.

Chciałbym się podzielić z wami moimi nowymi doświadczeni i odnośnie problemu częstego wypalania DPF.
Już od dłuższego czasu mam (miałem) problem z częstym wypalaniem DPF. Wypalanie przeważnie zaczynało się po ok 80km. Czasem po 60, czasem po 100. Równocześnie przez częste wypłynie zużycie paliwa było na poziomie 8-9l. Rury wydechowe były po wyjechaniu jednego baku kompletnie czarne. Miałem nawet czarny nalot na zderzaku. Ledwo zdałem przegląd ze względu na wysoki poziom sadzy (czy jakoś tak...).

Wartość DFP PM ACC DSD rosła dużo szybciej niż DPF PM GEN.

Nikt (ASO) nie znał przyczyny i nic nie dało się z tym zrobić. Na forach ten temat też jest często poruszany ale przyczyna może być wszystko...

Na jakimś forum ktoś pozbył się tego problemu wymieniać wtryskiwacze. Zmartwiły mnie związane z tym koszta więc postanowiłem dać szansę starym wtryskiwaczom. (Tu zrobiłem mały błąd bo zrobiłem 2 rzeczy równocześnie i nie wiem co pomogło, choć sie domyslam)

Do baku wlałem LM 5156. Ten do czyszczenia układu paliwowego. Generalnie to nie jestem przekonany do takich specyfików, ale nie miałem lepszego pomysłu. Równocześnie skalibrowałem na nowo wtryskiwacze przy pomocy ForScan.

Korekty wtryskiwaczy wielce sie nie zmienily ale od tego momentu wszystko wróciło do normy. Wypalanie co 200-250km. Zużycie paliwa według komputera 6,8l (jeżdżę jak dziadek ale wcześniej też tak jeździłem). Rury wydechowe prawie czyste. Wartość DFP PM ACC DSD rośnie aktualnie wolniej niż DPF PM GEN.

Dodam jeszcze że w moim przypadku, według danych z forscan, ostatnia manualna Kalibracja wtryskiwaczy była przeprowadzana ok 65000 km temu. Od tamtej pory nie była też ani razu przeprowadzona automatyczna kalibracja.

Tak wiec, jezeli ktos ma ten sam problem to proponuję zacząć od kalibracji wtryskiwaczy i ewentualnie LM 5156.

Witam, jakie proporcje zastosowaleś?

PostNapisane: Wt, 2 lis 2021, 18:33 
Adept
Od: 24.08.2020
Wersja: SkyEnergy
2 listopada 2021, o 15:47 Sikor86 napisał(a):
elkermitos napisał(a):
Bez obserwacji interwału wypalań ciężko będzie coś doradzić, to jest pierwszy kierunek moim zdaniem odnośnie przybywania oleju.

wychodzi ze wypalanie jest co 100km

Jazda miejska?

PostNapisane: Śr, 3 lis 2021, 08:39 
Świeżak
no obecnie jazda głównie miejska, krótkie odległości. dpf regenerowany 1200 km temu i obecnie 12 wypalen od tego momentu. olej też był wtedy zmieniany i już jest ponad stan. wcześniejsza wymiana po 4000km dobiło do x. byłem w serwisie na komputerze ale nic konkretnego nie wyszło.

-- Dodano: 3 listopada 2021, o 09:39 --

wtryski też były już sprawdzane i nowe podkładki.

PostNapisane: Śr, 3 lis 2021, 12:27 
Adept
Wygląda to podobnie jak u mnie, proponuję zaślepić oba EGRy. Ewentualnie możliwa jest jakaś nieszczelność w dolocie lub zapchany kolektor. Jaki jest przebieg?

PostNapisane: Śr, 3 lis 2021, 13:13 
Świeżak
przebieg 207 tysiecy.oba?gdzie ich szukać i jak to zaślepić? mechanikiem nie jestem stad to pytanie

PostNapisane: Pt, 5 lis 2021, 07:52 
Adept
https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=56&t=268&start=3390#p222836
Tak jak w tym poście, ja zaślepiłem jak zaznaczenie czerwone i fioletowe bliżej czerwonego

PostNapisane: Pt, 5 lis 2021, 12:21 
Świeżak
elkermitos napisał(a):
https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=56&t=268&start=3390#p222836
Tak jak w tym poście, ja zaślepiłem jak zaznaczenie czerwone i fioletowe bliżej czerwonego

rozumiem ze trzeba tez te egr komputerowo wyłączyć?jakie efekty to dało w twoim przypadku?

PostNapisane: Pt, 5 lis 2021, 19:04 
Adept
Ja nie wyłączałem, bo jakoś nie mam czasu, świeci się check ale niczego nie zmienia, nie wchodzi w tryb awaryjny. Zaslepilem je blaszkami z nierdzewki dorobionymi w garażu.Może w końcu się wybiorę na chipa to od razu wyprogramuje. Efekt jest taki, że nie przybywa oleju, dpf wypala się po ponad 250 km zazwyczaj dla mojej codziennej jazdy, do pracy mam 45 km, ale jak bym jeździł po mieście to pewnie ok 150. U mnie problemem było zbieranie się syfu na zimnym silniku, na ciepłym dużo mniej. Teraz jak lecę trasę to ponad 300 km mi wychodzi między wypaleniami.

PostNapisane: Pt, 5 lis 2021, 19:08 
Wstydliwy
Od: 13.02.2018
1 listopada 2021, o 16:55 Rafparty napisał(a):
28 października 2021, o 23:48 darrecki napisał(a):
28 października 2021, o 15:16 Rafparty napisał(a):
Przeczytalem intrukcje po angielsku, ale potrzebuje potwierdzenia, zeby nie narobic "ambarasu" jak powiedziales.
Pozdrawiam.

No to napisz jak chcesz zrobić, a my potwierdzimy. Trochę przekombinowali z tym dokręcaniem, ale instrukcja jest logiczna i ciężko to zrobić źle

ok opisze proces "wg mnie" po czyszczeniu:
1. wkladam nowa podkładke w "kanal"
2. wkladam wtrysk
3. lewa nakretke dorecam do "konca" palcami
4. lewa nakretke dokrecam 2 nm
5. lewa nakretke odkrecam o 90'
6. prawa nakretke dorecam do "konca" palcami
7. prawa nakretke dokrecam 2 nm
8. prawa nakretke musze miec oznaczona u gory (zolty i bialy kolor) i oznaczone punkty 230' na ich dole (chyba ze nakretki sa z rowkami)
9. oznaczam punkt na podstawie wtryskiwacza i dokrecam owe 230' az sie zejda punkty
10. przewody paliwowe od strony listwy common rail 32-42 nm
11. przewody paliwowe od strony wtryskow 32-42nm
12. tu nie wiem o ktory element chodzi (17.Tightenthecommonrail. Commonrail tighteningtorque 20—26N·m{2.1—2.6kgf·m,15—19ft·lbf})
13. przykrecic "powrot paliwa" 20-26 nm

Czy nakretki i podkladki pod nimi musza byc nowe?

Bardzo prosze o pomoc czy taka procedura jest wykonana poprawnie.
Dziekuje za wyrozumialosc.

Pomozecie czy tak jest poprawnie?

PostNapisane: So, 6 lis 2021, 14:37 
Nałogowiec
elkermitos, czy zaślepienie EGR nie wpływa teraz na wolniejsze nagrzewanie się kabiny? Bo przecież te spaliny normalnie idą na chłodnicę EGR i dzięki temu po 1-2 km zaczyna lecieć ciepłe powietrze z kratek, mimo, że niebieska lampa od płynu chłodniczego jeszcze nie gaśnie.

U mnie teraz przy jeździe tylko po mieście, jak trochę te korki zmalały, wypalanie jest co 140 km, średnie spalanie 8 l/100 km. Dla mnie akceptowalne, więc nie ma jeszcze co kombinować. Tak się jeszcze zastanawiam, czy paliwo nie ma wpływu na DPF, ja leję zwykłe, ale podobno premium może powodować zapychanie.

PostNapisane: So, 6 lis 2021, 14:56 
Adept
Szczerze mówiąc to nie marznę na razie, auto trzymam w garażu, zimą temperatura nie spada poniżej 10 stopni, a na powrocie jeszcze nie jest tak zimno żebym odczuł długie nagrzerwanie, zresztą od razu wjeżdżam na trasę więc szybko się nagrzewa.

PostNapisane: So, 6 lis 2021, 16:47 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Rafparty wygląda ok, ja tak robiłem z wyjątkiem 2Nm - użyłem 4Nm (nie miałem klucza z 2Nm) i zamiast odkręcić 90° lewą, odkręciłem 180°.
Poza tym dokręcając kąt, zaznaczyłem sobie markerem 0 na nakrętce i podstawie i 230° na podstawie dokręcając jednym ruchem. Znaczniki z instrukcji u mnie nie występowały.
Punkt 12 wyjdzie w praniu, pewnie coś zostanie i będzie to właśnie to.
Wyczyść tylko porządnie otwory i część wtrysku przylegający do podkładki. Ja zmieniłem jedynie podkładkę pod pokrywą i podkładki - reszta została oryginalna.

Pablos, przy temperaturach w granicach 3-5 stopni kontrolka zimnego silnika gaśnie po jakichś 1000-1500m, chwilę później zaczyna już przyjemnie dmuchać ciepłym powietrzem - na długo zanim fotele zaczną grzać w tyłek. To w przypadku wyruszenia prosto w "trasę", gdybym miał się bujać po mieście ledwo rozpędzając, to wówczas schodzi zdecydowanie dłużej.

PostNapisane: So, 6 lis 2021, 17:32 
Wstydliwy
Od: 15.12.2020
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Region: dolnośląski
Witam,

Proszę o pomoc, przejrzałem manuala serwisowego ale nie znalazłem tam wartości kompresji dla silnika 2,2 D. Jest instrukcja jak przeprowadzić pomiar ale bez odniesienia.
Czy z racji niższego stopnia sprężania kompresja dlatego silnika powinna być niższa czy raczej standardowo jak dla Diesli 28-30?

Z góry dziękuję za pomoc.

PostNapisane: N, 7 lis 2021, 11:52 
Świeżak
Od: 08.02.2014
Od jakiegoś czasu sporadycznie pojawia mi się błąd P258B:00-2f oraz często z nim U0415:00-08.
Pierwszy oznacza Vacum pump a drugi moduł ABS.
Błąd wyskakuje tylko gdy odpalę auto. Jazda z tym błędem nie wplywa na pogorszenie osiągów. Ogólnie kasuje go forscanem ale czas znaleźć usterkę.
Jak myślicie czym może być to spowodowane, gdzie szukać problemu?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: N, 7 lis 2021, 17:58 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Do roboty pewnie ukł. hamulcowy. Pompa podciśnienia szwankuje. Sprawdź przewody doprowadzające olej silnikowy, czy nie przeciekają. Sprawdzić zawsze warto, ale jeśli to nie to, to warsztat, zbyt poważna sprawa.

PostNapisane: Śr, 10 lis 2021, 21:35 
Świeżak
Od: 20.09.2020
Wersja: -
Witam,
Ok 3 tyg temu miałem robione podkładki. Paliła mi się kontrolka niskiego ciśnienia oleju, okazało się że przykanalik prowadzący na wałki był zapchany. Miałem też bardzo mało oleju, uciekło jakieś 3l. Ale wszystko zrobione, smok był czysty a olej wymieniony. Panewki całe.
Teraz czego wcześniej nie zauważyłem, może zbagatelizowałem, a przy obecnie niższych temperaturach, był problem z ogrzewaniem kabiny. Jak pisał Popielasty, mam też wysoki poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Miałem nawet mały wystrzał płynu ok 1.5 msc temu. Zawiozłem auto do mechanika. Test co2 zminił kolor na zielony, czyli upg lub głowica. Mam nadzieje to pierwsze. Troche jestem załamany bo w krótkim czasie 2 poważne awarie. Co sugerujecie jeszcze sprawdzic/zrobić jak silnik bedzie sciągniety ? Rozrząd z tego co kojarzę na łańcuszku więc powinien być dożywotni...

PostNapisane: Śr, 10 lis 2021, 23:29 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
10 listopada 2021, o 22:35 kulikTS napisał(a):
Rozrząd z tego co kojarzę na łańcuszku więc powinien być dożywotni...

Weź sobie nie żartuj;). Czasy wiecznych rozrządów na łańcuchu minęły bezpowrotnie. Aczkolwiek ten od mazdy co masz ty jest dobrze zrobiony. Jedynie co łańcuch od pompy oleju jest poprawiony. W mojej generacji GH wymieniałem łańcuch rozrządu na 160tys km, bo się rozciągnął :).

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

moderator
PostNapisane: Cz, 11 lis 2021, 10:41 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
kulikTS, ja bym wymienił koła i łańcuch napędu pompy oleju na wersje poprawione. Rozrząd / ślizgi po rozebraniu ocena stanu - będzie widać, czy ślizgi są dobre czy nie.

O samą głowicę się nie martw, mało prawdopodobne że pękła. Uszczelka ma pewnie mikro rozwarstwienie które przepuszcza. Natomiast ten ubytek oleju o którym piszesz w kontekście poprzedniej naprawy niepokojący...

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Cz, 11 lis 2021, 16:08 
Świeżak
Od: 20.09.2020
Wersja: -
O samą głowicę się nie martw, mało prawdopodobne że pękła. Uszczelka ma pewnie mikro rozwarstwienie które przepuszcza. Natomiast ten ubytek oleju o którym piszesz w kontekście poprzedniej naprawy niepokojący...[/quote]
Dzięki za info.
Przy wymianie podkładek mechanik powiedział, ze gdzieś przy turbo może uciekać olej, żebym obserwował teraz poziom. Z perspektywy do jakiej miał dostęp podczas naprawy ocenił że turbo wyglada ok. Ogólna teoria jednak na ubytek oleju była taka, że nie spływał do miski bo kanalik był zapchany a uciekał odmą olejową.
W poniedziałek zacznie się robota to dam zanać. Pytałem jeszcze mechanika o chłodniczke egr ale dał kilka procent szans na to że jest uszkodzona.

Ostatnio edytowano Cz, 11 lis 2021, 16:08 przez popielasty, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

moderator
PostNapisane: Cz, 11 lis 2021, 16:09 
Prawie fanatyk
Chłodniczkę niech sprawdzi dla świętego spokoju, zanim zdejmie głowicę... Szansa jest mała, bo to nie VW (gdzie te chłodnice lubią puszczać), ale lepiej niech sprawdzi ;)

Natomiast ja obstawiam mikro rozwarstwienie uszczelki pod głowicą. Za dużo ostatnio takich samych przypadków.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pt, 12 lis 2021, 10:35 
Nałogowiec
Ciekawe co powoduje rozwarstwienie uszczelki, przebieg, wiek auta, czy jego nadmierne katowanie :idea:

moderator
PostNapisane: Pt, 12 lis 2021, 11:08 
Prawie fanatyk
Pablos, ja obstawiam że wiek. Bo przebieg nie ma tu za dużego znaczenia raczej, są jak widać przypadki jak mój czyli 260k km, są 120k km. Ja auta nie katuje, może w sumie to wydłużyło przebieg, ale bardziej bym tu upływem czasu się kierował, za dużo w tym roku przypadków z roczników 2012-2014...

Ale nie załamywać się, jak coś umawiać się do Marka Malika, części ogarniać samemu i robić. U mnie z wymianą napędu pompy oleju 4,5k wyszło, także bez dramatu ;) Ja myślę, że Marek za robotę komuś z forum powie nie więcej niż 2k (jak jeszcze wspomni, że polecenie ode mnie), dla porównania polecany na forum inny zakłada mechaniczny z pod Warszawy (nie będę mówił jaki...) bierze 4,5-5k (bo rzekomo koniecznie trzeba silnik do tego wyjąć, lololololol). Do tego za części kasuje drugie tyle i mamy 10k...

Jedyny problem u Marka to terminy, ale wiem że u innych fachowców jest dokładnie to samo. Na taką robotę trzeba Markowi zostawić samochód minimum na 5 dni roboczych... W przypadku który opisałem wyżej trzymali ziomkowi auto 3 tygodnie! Także... ;)

PostNapisane: So, 13 lis 2021, 18:27 
Nałogowiec
popielasty, czyli wynika z tego, że pomału chyba trzeba myśleć o pozbyciu się tego problemu. Gdyby nie to, że to auto jeździ rewelacyjnie to już bym się zaczął rozglądać za innym. Problemem jest deficyt używanych aut na rynku i mega długi czas oczekiwania na nowe. Ale teraz marzy mi się hybryda plug-in. Moja Mazda jest użytkowana aktualnie przez 90% po mieście, więc takie auto byłoby idealne. Taka nowa Mazda 6 z silnikiem 2,5 litra i akumulatorem na kilkadziesiąt kilometrów. Ideał :D Rozmarzyłem się...

PostNapisane: Śr, 17 lis 2021, 07:35 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Panowie, mógby któryś z was sprawdzić PIDy INJ_AL_DIS oraz INJ_WL_DIS?
Nie zwracałem na nie uwagi wcześniej, ale wydaje mi się, że jest coś z nimi nie tak.
Kalibrując wtryski mobilną wersją Forscana przez Bluetooth oba bezpośrednio po procedurze przyjmują losowe wartości. Sprawdzałem 2x i było to (w zaokrągleniu) 400/400km i 1400/1400km.
Po użyciu PC i Forscana dla Windows AL się wyzerował, a WL ustawił na 10km. Problem w tym, że w żadnym z przypadków nie rosną. Po przejechaniu 120km nadal mam 0/10km.
Każdy inny PID z DIS w nazwie urósł prawidłowo.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1