Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 04:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 4 wrz 2021, 20:42 
Wstydliwy
Od: 03.03.2019
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
Część

Mam dwa problemy ze swoją Mazdą, przewijały się one na forum ale u mnie są inne objawy.

Pierwszy z nich to P0299-P - z tego co czytałem to 2.2d skyactive zwykle jest spowodowany uszkodzoną/luźną blaszką a objawem jest brak mocy od dołu. U mnie natomiast błąd wyskakuje sporadycznie ale tylko jak mocno przeciągnę obroty do okolic 3.5tys. Czytałem że luzy na blaszce powodują braki mocy do 2000, u mnie tego nie ma. Dodatkowo od jakiegoś czasu pojawiło się (też nie zawsze) buczenie spod maski od ok. 2000 obrotów - najczęściej przy wciśniętym pedale w podłogę. Dźwięk jest podobny do odkurzacza

Drugi błąd P117A zaczął się pojawiać po wymianie oleju, póki co pojawił się dwa razy nie wiem czy nie ma związku z powyższym.

I tu pytanie do was, czy ktoś miał coś podobnego w GJ, i od czego zaczęli byście diagnostykę?

Moje auto ma w tej chwili 230k nalotu, mam go od mniej więcej 170k - przez te 60k nie było żadnych problemów.

Ponadto czy możecie polecić jakiegoś ogarniętego mechanika od tych silników z okolic Poznania? Bo chyba jest z tym problem

moderator
PostNapisane: So, 4 wrz 2021, 22:27 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
P117A - pojawił mi się ostatnio jak ciągnąłem przyczepę kempingową i miałem zaślepiony EGR - podejrzewam, że temperatura oleju jakoś niebezpiecznie się podniosła. Albo u mnie to było to "• Vehicle is driven continuously at low engine speed and high load"

Generalnie ostatnio odślepiłem EGR całkowicie, bo na zaślepionym silnik strasznie "twardo" pracował.

whitemazda, w Ksawerowie masz dobrego speca od SH01 -> viewtopic.php?p=354752#p354752

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 09:04 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Wersja: Sport
Region: zagranica
Naszło mnie na takie luźne refleksje / spostrzeżenia.

Popielasty, co rozumiesz przez twardo pracował? Ja oddałem auto na recall z nowymi mapami zapłonu, ten z przed 2 lat bodajże i po zmianie grzybka na oryginalny auto nigdy tak "aksamitnie" nie pracowało. Problemem były tylko standardowe osiągi.
Następnie wgrałem odblokowany soft z wyłączonym EGR i bypasem i auto nadal płynnie i bez szarpnięć przyspiesza.
Tyle, że powyżej 3200rpm jak ma zły dzień, szczególnie na 3 biegu, już nie słabnie tylko drze do przodu i faluje aż się niedobrze robi :( Na poprzedniej mapie też to miałem, ale nazwijmy to częstotliwość 2x mniejsza. Przedtem 3s moc / 3s nie, teraz interwały 1.5-2s max. Strasznie dziwne uczucie.
Muszę poobserwować czy nie ma to związku z zapełnieniem DPF, może ciśnienie w tymże przy pełnym niebezpieczne wzrasta i obcina moc co by go nie wypchać wydechem :). Innych pomysłów nie mam.
A może za ciepło na wydechu, bo temperatura dobija do 900°C?
MAP nie pokazuje żadnych odstępstw, więc turbina dmucha dobrze.
Nagroda Nobla i wieczna chwała temu, co to ogarnie. Póki co ten typ tak ma.

Przy okazji zaglądałem do dolotu jak otwory w głowicy wyglądają. I po zdaje się 3 latach od czyszczenia (a może i więcej) wygląda to jak w benzynie. Wszystko jest oblepione gdzieś ok 1mm warstwą czarnej galaretki. Nagaru nie ma. Wyłączony przez lata EGR (bypass był aktywny do zeszłego tygodnia) i filtr na odmie jednak robią robotę.

moderator
PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 18:37 
Prawie fanatyk
darrecki, ciężko mi to opisać, ale powiedziałbym, że czuć bardziej pracę silnika, jego wibracje. Co ciekawe, nie pamiętam tego objawu jak miałem auto w 2018 z zaślepionym całkowicie EGR (potem miałem blaszkę z dziurką). Dodatkowo jakby taki bardziej metaliczny dźwięk pracy, powiedziałbym że to wtryski, ale po zdjęciu zaślepki cisza totalna. Zastanawiam się, czy po ostatniej robocie u mnie i wyczyszczeniu kompletnym góry, silnik dostał jeszcze więcej powietrza a po zaślepieniu EGR już czystego powietrza i faktycznie temperatura w cylindrze mocno poszła w górę przez co zaczęły się dziwne odczucia. Jeszcze na urlopie miałem blachę z dziurą i tego nie było. Przy pełnej blaszy na EGR jest DRAMAT :D Dodatkowo u mnie piekielnie spalanie poszło w górę przy całkowitym zaślepieniu EGR, do tego stopnia że PM_GEN był 6 przy 120km! WTF? :) Po wyjęciu blachy wszystko w miarę w normie, tzn trochę gorzej niż wcześniej (przed remontem) bo przy inicjowaniu wypalania PM_GEN ok 4,5, PM_ACC_DSD 6. Wcześniej miałem równo.

Mam jeszcze jedną teorię, ale muszę pojeździć jeszcze kilka k km - generalnie chodzi mi o czujnik MAP w dolocie (ten pod alternatorem). Mam wrażenie, że za każdym razem jak go czyściłem to przez jakiś czas zmniejszały mi się cykle wypalania (PM_ACC_DSD szybciej rósł).

Gdzieś z internetu (odnośnie spalania):

"Another thing to keep in mind is that blocking off EGR can reduce gas mileage. When you are cruising down the road, you are usually doing so with a very small throttle opening. As a result, intake vacuum is quite high. This also means that vacuum is high within the cylinders, which increases pumping losses during the intake stroke (the pistons must work against atmospheric pressure with high cylinder vacuum). By introducing nonreactive gasses into the cylinder, EGR helps to reduce this vacuum. This reduces cylinder vacuum on the intake stroke and, therefore pumping losses. Since less power is needed to pull the pistons down on intake stroke, gas mileage is improved when EGR is used during cruising."

Odnośnie obniżenia temperatury w cylindrze:

"Purpose of EGR:

The main purpose of EGR is to limit the amount of oxygen entering your engine's combustion chamber through your intake manifold.

For Example:

While your engine is running, your engine will be receiving 70% fresh air from Turbo ( if equiped ) and 30% from EGR ( a portion of Exhaust gas is allowed to flow into the intake manifold ).

Here you can see, the amount of fresh air is limited, which results in reduced oxygen content in your combustion chamber, which results in reduced combustion temperature and therefore resulting in reduced NOx formation."

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pn, 6 wrz 2021, 06:48 
Adept
Od: 24.08.2020
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyEnergy
Region: zachodniopomorski
U mnie po urlopie i ciągnięciu przyczepy okazało się, że DPF się nie dopala i interwał wypalania znów spadł, przy następnym wypalaniu było trochę lepiej i DPF zaczął się dopalać, ale akurat miałem czas i zaślepiłem bypass. W związku z tymi cyrkami postanowiłem pojeździć wolniej i ostatnio przy prędkości przelotowej 105 km/h po kilku moich standardowych trasach po 45km dobiłem do 300 km, PM_GEN na poziomie 4. Wczoraj trasa w jedną stronę 100 km - 120 km/h i powrót 150km/h plus godzina w korku jakieś 15km i w sumie dziś rano przy 280 miałem 6 na PM_GEN i i 5,2 na PM_ACC. Ogólnie nie zauważyłem zmiany w spalaniu po zaślepieniu obu EGRów. Teraz jedynie DP_DPF jest dużo wyższy na biegu jałowym. Ogólnie zastanawiam się nad tym, czy wyliczenie zapełnienia/wypalenia DPF nie ulega zmianie ze względu na inne ciśnienia wydechowe, pomimo tego że wypalenie występuje na zamkniętych EGRach.

PostNapisane: Śr, 15 wrz 2021, 22:44 
Wstydliwy
Od: 15.09.2021
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Active
Region: warmińsko-mazurski
Dobry serwis do 2.2 skyactive sh01. Problem z silnikiem stuki i brak ciśnienia, poczytałem trochę że to wina podkładek na wtryskach a przez to zapchanego smoka. Gdzie mi to zrobią kompleksową nie rujnując mojego budżetu. Podrzucicie jakiś namiar?

moderator
PostNapisane: Pt, 17 wrz 2021, 05:52 
Prawie fanatyk
Daveeconomic1309, a co to za stuki? Brak ciśnienia oleju? Jakieś błędy?

PostNapisane: Wt, 21 wrz 2021, 06:47 
Wstydliwy
Od: 22.01.2018
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Wersja: -
Region: kujawsko-pomorski
Lucas80 udało Ci się naprawić błąd p0101?

-- Dodano: 21 września 2021, o 07:47 --

Barty problem z p0101 rozwiązany?

-- Dodano: 21 września 2021, o 07:47 --

Barty problem z p0101 rozwiązany?

PostNapisane: So, 25 wrz 2021, 19:05 
Nałogowiec
Po 14 miesiącach zwlekania, łapiąc ostatnie promienie brytyjskiego słońca, przyszedł czas na podkładki pod wtryskami.
Oczekiwałem problemów, te się pojawiły ale nie tam, gdzie się spodziewałem - wtryski wyszły bez problemów, ale zdjęcie pokrywy zaworów to kolejna pułapka zastawiona przez kitajców. Trzeba wykręcić masę rzeczy, które zwyczajnie przeszkadzają.

Po zdjęciu wspomnianej moim oczom ukazał się taki oto widok:
20210925_123626.jpg
Cud, miód i malina - zero przepuszczania.

Jedyne co znajdowało się w otworach po wtryskach to trochę oleju i dosłownie szczypta nagaru.
20210925_123700.jpg

Po czyszczeniu wyglądało to tak
20210925_133018.jpg

Wtryski po przetarciu do sucha. Nic więcej z nimi nie robiłem
20210925_154839.jpg

I podkładki
20210925_181037.jpg

Obejrzałem też wałek wydechowy, zero wytarcia. Zdjęcia dobrego niestety nie mam

Podsumowując. Auto we wrześniu skończyło 7 lat, przebieg 110 tyś. km.
Jak widać, podkładki są lekko podjedzone od wewnątrz, ale w takim tempie to pewnie i do 200 tyś km by wytrzymały.

Roboty jakoś specjalnie dużo z tym nie ma, wkurzające jest tylko zdjęcie pokrywy zaworów. Nie śpiesząc się robota skończona po 6h.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: So, 25 wrz 2021, 19:50 
Wtajemniczony
Od: 11.04.2018
Panie, w środku - fabryka. I to na customowej mapie latasz bodajże 4 czy 5 lat? I bez egru przez ile - 3 lata? I niech ktoś powie że to zły silnik. Jak widać brak egru, podwyższone cisnienie/temp w cylindrze nic nie robi. Robi natomiast obsrywanie go spalinami z egru.
Gdyby uparte kitajce nie przekombinowali z tym euro 6 bez adblue, i włożyli normalnie od początku kata SCR, to by był kawałek podządnego japońskiego motoru. Pomijając oczywiście osprzęt - klekający wastegate.. no i fakap z wałkami na początku.

PostNapisane: So, 25 wrz 2021, 23:01 
Nałogowiec
Skoro auto ma 7 lat, mapa jest co najmniej 5. Zrobiłem od razu kiedy ogarnęli remap 2.2d w 3. Z jakiegoś powodu było to rok czy też 2 lata po 6 i CX5. To samo z EGR, pojawiła się możliwość to od razu wyłączyłem. To był dobry wybór w obu przypadkach, rodzina ma wyćwiczone karki jak po siłowni, a ja frajdę z jazdy. Co prawda ostatnio coś nie jedzie jak kiedyś, miałem z tym walczyć ale nie ma paliwa na stacjach i nie ma jak testować :powalajacy:

Póki co mam szczęście do Diesli Mazdy, zero poważnych usterek od 2006 roku. Nawet owiany złą sławą MZR 2.0D przejechał 300 tys km i korba nie wyszła bokiem.
A jedyne co robię, to leję dobry olej 2x częściej niż zalecenia producenta Shell 5w30 do końca w poprzednim, tu 0w30 tego samego producenta. No i zaglądam tam, gdzie boli Mazdy zanim padnie. W obecnej już wszystko ogarnięte na następne 100 tys. km. A przynajmniej mam taką nadzieję.

moderator
PostNapisane: Cz, 30 wrz 2021, 19:47 
Prawie fanatyk
darrecki, a wymieniłeś moduł z klapką już?

PostNapisane: Cz, 30 wrz 2021, 21:20 
Nałogowiec
30 września 2021, o 18:47 popielasty napisał(a):
darrecki, a wymieniłeś moduł z klapką już?

Tak, już nie ma problemów z mocą. Trzeba było się ogarnąć przed sezonem deszczowym, który oficjalnie rozpoczął się we wtorek.
Jest już w PL, w tym tygodniu powinien być u magika (jeśli jeszcze nie dotarł)

PostNapisane: Cz, 30 wrz 2021, 21:50 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: śląski
Ogólnie czytałem ogłoszenia mazd we Włoszech i gość sprzedawał mazdę z 90tys przebiegiem z naprawiana turbiną w aso za jedyne 2300e ;)). Ładnie sobie liczą Kuzwa.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 1 paź 2021, 12:10 
Wstydliwy
Od: 28.09.2021
Region: pomorski
Hej, przeczytałem całe 164 strony
Mam Mazdę cx5 175km AT, przebieg 130tys klasycznie wysokie ciśnienie oleju, Madzia stoi już na wymianę podkładek i pucowanie smoka. Zobaczymy co wyjdzie po ściągnięciu pokrywy.

I tak po przeczytaniu wszystkich stron stwierdzam czy możecie wrzucić listę pidow które trzeba śledzić w forscanie oraz jakie zakresy są norma ułatwiło by to śledzenie żywotności silnika (^^)

Dziękuję za kawał dobrej roboty na forum !

moderator
PostNapisane: Pt, 1 paź 2021, 12:11 
Prawie fanatyk
defik, chyba niskie ciśnienie ;)

PostNapisane: Pt, 1 paź 2021, 13:00 
Wstydliwy
No tak (^^) niskiego

Powiem że bolączki tego modelu są książkowe a mam go od 68tys
70 tys tarcze klocki
85 tys prawa piasta
100 tys czujnik ten pod podszybiem (co jest teraz metalowy)
130 tys smok i podkładki
To na 160 tys turbo (^^)

Ogólnie nie mogę narzekać na auto leczy myslem że przy 175km będzie bardziej dynamiczny/elastyczny (chociaż mam chipa na 200km)

PostNapisane: N, 3 paź 2021, 19:49 
Świeżak
Od: 20.09.2020
Witam,
Dzisiaj podczas jazdy ok 100 km/h pojawił się komunikat vehicle system inspection required. Po zgaszeniu silnika i ponownym włączeniu komunikat i kontrolka zgasła. Jestem też przed wymianą oleju. Czy to coś poważnego ?

PostNapisane: Pn, 4 paź 2021, 07:50 
Wstydliwy
U mnie tak zaczynał się błąd zapchanego smoka

PostNapisane: Pn, 4 paź 2021, 21:00 
Wstydliwy
Od: 15.12.2020
Rok produkcji: 2008
Region: dolnośląski
Witam,
Mam takie pytanie:
Do Mazdy 2,2 GJ, 2015 AT niestety szukam silnika. Trafiłem na opcję z 2018 roku, z oznaczeniem GL. Czy te silniki po lifcie różnią się jakoś mocno, czy jest szansa,że będzie pasował?
Szukałem po wątkach ale odpowiedzi wprost nie znalazłem.

PostNapisane: Śr, 6 paź 2021, 16:29 
Świeżak
Od: 20.09.2020
4 października 2021, o 08:50 defik napisał(a):
U mnie tak zaczynał się błąd zapchanego smoka

Ok dzięki na dniach mam wyminianę oleju i przy okazji sprawdzą smoka. Dam znać. Czy można go wyczyścić czy trzeba nowy kupić ?

PostNapisane: Śr, 6 paź 2021, 17:09 
Wstydliwy
No tak wygląda mazda cx5 przy 130 tys

błąd niskiego ciśnienia
Wymiana podkładek i smoka. Przy okazji wymiana uszczelka skrzyni na wał napędowy bo już parowała.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Śr, 6 paź 2021, 20:26 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Dlatego nie ma co czekać i najlepiej wymieniać podkładki wcześniej. U mnie przy około 100 tys. km przebiegu na gniazdach było czysto, smok też w porządku. Potem przy podobnym przebiegu około 130 tys. km dolot i przepustnica wyglądały podobnie, także też to był czas najwyższy na czyszczenie. Teraz mam nadzieję, że do 200 tys. spokój, przy moich przebiegach to już chyba szybciej to auto zardzewieje :lol:

Rozumiem, że teraz jest wszystko ok.
defik, ile taka cała impreza Cię kosztowała?

PostNapisane: Cz, 7 paź 2021, 06:29 
Wstydliwy
Auto myślę odbieram w piątek, jeszcze wymiana uszczelki skrzyni oraz inspekcja turbo czy już czas spawania

Jeśli można prosić forumowiczów o kontakt do magika od turbo, Z góry dzięki (^^)

Za dwa tygodnie jadę na recall Mazdy update pcm i inspekcja przepustnicy (^^)

PostNapisane: Cz, 7 paź 2021, 08:30 
Nałogowiec
Aa, ok, czyli ten serwis robiłeś po za ASO. To tym bardziej ciekaw jestem kosztów.
A jeśli chodzi o akcję z przepustnicą to na bank programują PCM ale też mogą zajrzeć do środka, wtedy się pewnie zdziwią, że taka czysta :D
Jeszcze jedna akcja była teraz, związana z listwami drzwi, też powinni Ci zrobić.

PostNapisane: Cz, 7 paź 2021, 09:12 
Wstydliwy
Też jestem ciekaw kosztów (^^) Dostałem info że odpalił po złożeniu więc jest nadzieja, kwestia czy jedzie ;-)
Czy jak mam zrobione chipa to skasuje go ?
Czy ktoś ma listę akcji jakie są dla cx5 w Polszy ? (^^)

Jedynie irytujące jest drgające lusterko :-\

PostNapisane: Cz, 7 paź 2021, 11:25 
Nałogowiec
Tak, jak masz zmienioną mapę w PCM to przywrócą oryginalną. Teraz też patrzę, że masz CX-5, te listwy na drzwiach chyba tylko szóstki dotyczą.
Generalnie ASO po VIN wie jakie są akcje przypisane do danego modelu i rocznika. Czasami też było to na stronie UOKiK, jak jakieś grube tematy dotyczące bezpieczeństwa, np. zaciski tylne.
Na drgające lusterko wewnątrz chyba nic nie ma, ten typ tak ma :wink:

PostNapisane: Cz, 7 paź 2021, 14:50 
Wstydliwy
Klasycznie nit zaczyna się ruszać, potrzebowałbym namiar na magika od turbo żeby za wczasu hefta puścić (^^) tego słynnego na forum.

PostNapisane: Cz, 7 paź 2021, 19:26 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
7 października 2021, o 15:50 defik napisał(a):
Klasycznie nit zaczyna się ruszać, potrzebowałbym namiar na magika od turbo żeby za wczasu hefta puścić (^^) tego słynnego na forum.

Na tej stronie post numer: 4906 w opisie masz napisane namiary ;).

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 14 paź 2021, 20:48 
Świeżak
Od: 25.05.2019
Rok produkcji: 2013
Region: warmińsko-mazurski
witam. mam problem z nadmiernym przybywaniem oleju. dodatkowo smród spalin i wzrost spalania o jakies 1,5l/100. wczesniej olej zmieniany co 9-10k, teraz taki sam stan po 4k. auto tez slabsze mi sie wydaje. jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny? przebieg 201k, podkładki zmienione przy 156k razem z vaacum i wałkiem rozrządu

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1