Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 20:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 49  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 14:29 
Wtajemniczony
Od: 26.02.2019
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Nie zauważyłem.

PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 14:45 
Nowicjusz
Od: 26.10.2020
Generacja: Nie mam M6
Skrzynia: AT
Wersja: SkyDream
Region: mazowiecki
Pytam bo po wymianie oleju ,podkładek i smoka olejowego w serwisie zmiejszyły się interwały a inspekcja olejowa na wyswietlaczu nie była skasowana. Sam ja ustawiłem w menu. Ktoś tu pisał na forum ,że po wymianie oleju tez mu się zmniejszyły.

PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 15:31 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Rok produkcji: 2014
Wersja: Sport
Region: zagranica
Informacja o serwisie w systemie multimedialnym nie ma nic do inspekcji olejowej. Tą się kasuje inaczej. Albo forscan albo wątek na forum co i jak nacisnąć.
Jeżdżę sky 2.2 od 6 lat i żadna do tej pory wymiana oleju nie miała jakiegokolwiek wpływu na interwały dpf.

PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 16:04 
Nowicjusz
5 września 2021, o 16:31 darrecki napisał(a):
Informacja o serwisie w systemie multimedialnym nie ma nic do inspekcji olejowej. Tą się kasuje inaczej. Albo forscan albo wątek na forum co i jak nacisnąć.
Jeżdżę sky 2.2 od 6 lat i żadna do tej pory wymiana oleju nie miała jakiegokolwiek wpływu na interwały dpf.

Czyli gdyby serwis skasował inspekcję serwisową to w systemie multimedialnym byłoby ustawione następna wymiana 20 tyś. A ja miałem, że zostało 11 tyś do wymiany bo wymieniłem wcześniej olej.

moderator
PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 17:36 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
agasok123 raczej nie, ale możesz mieć kontrolkę niskiego ciśnienia oleju jeśli tego nie skasujesz.

U mnie z DPF jest całkiem ok - interwał jest ok 20km mniejszy niż przed remontem - dla mnie akceptowalne.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 18:59 
Nowicjusz
Przejechałem 110km a parametry takie! I zaraz wypalanie. Denerwuje mnie to, że chciałem dobrze i wymieniłem podkładki a wyszło jak zawsze.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

moderator
PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 19:05 
Prawie fanatyk
agasok123, a może zgłoś się do nich (ASO?) i powiedz jak było, a jak jest teraz? Może czegoś nie podpięli, jakiegoś podciśnienia itp?

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 19:27 
Nowicjusz
5 września 2021, o 20:05 popielasty napisał(a):
agasok123, a może zgłoś się do nich (ASO?) i powiedz jak było, a jak jest teraz? Może czegoś nie podpięli, jakiegoś podciśnienia itp?

Właśnie jestem umówiony do serwisu za tydzień. Mają zrobić diagnostykę za 270zł. Twierdzą, że może filtr zapchany a to, że tak się stało po wymianie to zbieg okoliczności.

moderator
PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 19:53 
Prawie fanatyk
PM_ACC_DSD wypala się do 0? Jeśli tak, to powiedz im że filtr jest ok i niech nie cudują.

PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 21:10 
Nowicjusz
5 września 2021, o 20:53 popielasty napisał(a):
PM_ACC_DSD wypala się do 0? Jeśli tak, to powiedz im że filtr jest ok i niech nie cudują.

PM_ACC_DSD wypala się do 0.10 a raz nawet zeszło do 0.04.

PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 21:16 
Wstydliwy
Od: 31.08.2021
Rok produkcji: 2016
Wersja: Exclusive
5 September 2021, o 21:10 agasok123 napisał(a):
5 września 2021, o 20:53 popielasty napisał(a):

PM_ACC_DSD wypala się do 0.10 a raz nawet zeszło do 0.04.

Your DPF is OK.

PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 22:12 
Nowicjusz
janezek
You also have decreased intervals after changing the oil and canceling the inspection. Maybe some updates won, maybe the oil was counterfeit.

moderator
PostNapisane: N, 5 wrz 2021, 22:33 
Prawie fanatyk
Zastanawiam się ile u mnie ta nieszczelność może mieć w pływu na pogorszenie się sytuacji, wcześniej tego nie miałem:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Pn, 6 wrz 2021, 22:41 
Nałogowiec
Wg mnie marginalny, chyba że gorzej wygląda tam, gdzie nie widać na zdjęciu.
Ja w tamtym roku miałem przygodę i się powyższa plastikowa rurka potłukła - po wyjęciu wyglądała gorzej niż na tym zdjęciu. Po wymianie na taką, co jest póki co sucha, zero różnic w spalaniu czy interwałach DPF.

PostNapisane: Śr, 29 wrz 2021, 09:53 
Nowicjusz
Witam, ostatnio odwiedziłem Aso z powodu zmniejszenie interwału dpf po wymianie podkładek i smoka olejowego. Została zrobiona diagnostyka komputerowa i wyszło wszystko ok. Pan w serwisie tłumaczył się tym, że po wymianie oleju komputer mógł sobie obliczyć i zmniejszyć interwały z powodu lekkiego zapchanego filtra dpf. Podejrzewam, że cały syf po pływaniu silnika po wymianie podkładek mógł pójść na filtr. Zaproponowali mi serwisowe wypalanie filtra i reset trzech sterowników i ustawienie nowej dawki paliwa na wtryskach żeby nauczył się od nowa swojej pracy. Czy ktoś miał takie wypalanie serwisowe i czy coś pomogło?

PostNapisane: Śr, 29 wrz 2021, 20:43 
Nałogowiec
29 września 2021, o 08:53 agasok123 napisał(a):
Podejrzewam, że cały syf po pływaniu silnika po wymianie podkładek mógł pójść na filtr.

Płukaniu? Nawet jak coś wpadło w wydech przed spaleniem w cylindrze, to przy pierwszym wypalaniu zmieniło się w popiół.

Pan z ASO pieprzy jak potłuczony. Jedyne co wpływa na interwały filtra to 3 PIDy. Komputer nie może zmieniać sobie interwałów kiedy mu się podoba, bo zwyczajnie nie ma takiej możliwości. Cały software jest prosty jak budowa cepa. 2x PM_ACC (w tym jeden teoretyczny) w okolicach 6 - wypalanie albo PM_GEN w okolicach 6 - wypalanie. Zero innych zmiennych.
Kalibrować wtryski? A co, czyścili dysze? Pozamieniali je miejscami?
Wg mnie wszystkie wspomniane czynności nic nie dadzą, tylko stracisz kasę. Nie wspominając, że WSZYSTKO co ten pan proponuje zrobisz sam Forscanem.

W okresie posiadania auta:
- Czyściłem dolot wraz z otworami w głowicy (orzeszkami, po których auto ma spore problemy z pierwszym rozruchem i wali resztkami nagaru i pyłu z orzeszków prosto na filtr DPF) - zero efektu dla filtra
- Ściągałem miskę i zaglądałem do smoka - zero zmiany interwałów DPF
- Ostatnio zmieniałem podkładki i zdejmowałem pokrywę zaworów - nie zauważyłem zmian w narastaniu wspomnianych PID
Nie wspominając o wielokrotnych zmianach oleju, gdzie również nic się nie zmieniło w odniesieniu do DPF.

Równie dobrze mogli coś zepsuć (jeśli to oni wykonywali prace) i nie przyznają się / nie wiedzą jak to ogarnąć więc walą ściemę.

PostNapisane: Cz, 30 wrz 2021, 11:27 
Nowicjusz
darrecki
Tak, robili to w serwisie. A twoim zadaniem co mogli tam zepsuć? PIDy PM_ACC_DSD idą równo tylko w trakcie wypalania PM_ACC schodzi wolniej. W tym wątku dwie osoby pisały że, po wymianie oleju i kasowaniu inspekcji zmiejszyły się interwały. Zauważyłem że, przy dynamicznej jeździe PIDy szybciej rosną Może dpf jest troszkę przytkany ale z drugiej strony PM_ACC_DSD schodzi do 0.14

PostNapisane: Cz, 30 wrz 2021, 11:44 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
agasok123, po pierwsze gdzie głównie jeździsz? Jeśli to miasto to filtr będzie miał częstsze interwały wypalania. Jeśli dynamicznie to tym bardziej. Ja ostatnio sprawdzałem u siebie, gdzie żona jeździ non stop po mieście i interwał wynosił 140km. Po wypaleniu PM_GEN i PM_ACC zeszły do zera a PM_ACC_DSD do 0,44, gdzie jeszcze spadł ostatecznie do 0,21. Ciśnienie na filtrze DP_DPF po tym, na postoju, wynosiło ok. 0,5 kPa. Tak, jak darrecki miałem już wymieniane podkładki, czyszczony smok, czyszczony dolot, EGR i przepustnicę, kilka razy wymieniany olej i też mi się wydaje, że to raczej nie ma wpływu na działanie filtra DPF. Może po prostu u Ciebie filtr wymaga czyszczenia, nie wiem, czy to serwisowe coś da, najlepsze chyba jest ściągnięcie filtra i jego umycie. Nie pamiętam, jaki przebieg masz, od początku użytkujesz to auto?

PostNapisane: Cz, 30 wrz 2021, 15:56 
Nowicjusz
Pablos
Auto mam od roku a mój przebieg to 91tyś. Jak jeżdżę po mieście to wypalanie mam co około 120km a na drogach krajowych to około 150km i bez szaleństwa na drodze . Przed oddaniem auta do serwisu miałem jak w zegarku 200-220km czy to było miasto czy drugi krajowe, jak tylko wyjechałem z serwisu to od razu zaczęło się wypalanie i zmniejszone interwały.

PostNapisane: Cz, 30 wrz 2021, 17:01 
Nałogowiec
W moim przypadku wypalenie to jakieś 200km miasto i w zależności od ciężkości buta 250-300km trasa, a gdyby nie PM_GEN to było by i więcej. Tyle, że EGR mam wyłączony. Wniosek z tego prosty, EGR pomaga zmniejszyć NOx, za to drastycznie zwiększa produkcję PM i szybsze zapychanie filtra. Gdy jest nadgorliwy i za dużo puszcza, filtr będzie się częściej wypalał. To raz.
Uszkodzony MAF, gdy auto myśli że dostaje więcej/mniej powietrza niż powinno to 2. Nieszczelność w dolocie to 3. Problem z wtryskiem to 4, ale te nie psują się z dnia na dzień.

Gdybyś miał czyszczony dolot, to można by jeszcze postawić teorię, że silnikowi lepiej się oddycha, i wszelkie adaptacje są nieprawidłowe. Wówczas można by oczekiwać, że zanim nauczy się od nowa, to chwilę mu zejdzie i w tym czasie może bardziej dymić, czytaj częściej wypalać filtr. Ja nie miałem jak tego sprawdzić, bo zawsze po grzebaniu z automatu resetuje nastawy turbiny, MAF, EGR, przepustnicy i wtrysków (i co tam jeszcze pozostało).

Więc jeśli masz forscan to na początek proponuję zrobić powyższe - 20 min roboty, koszt zerowy.

Jak nie pomoże - wyciąć blaszkę i dla testów zaślepić EGR. Będzie cię to kosztować puszkę paprykarza i 30 min roboty, a możesz wyeliminować kolejny z potencjalnych czynników. Blaszka nie musi być ładna, nie musi mieć idealnego kształtu, byle była prosta, w miarę gruba i miała 2 otwory na śruby w odpowiednim miejscu.
Jak to nie to, trzeba będzie szukać dalej, ale i tak będziesz wiedział więcej niż po operacjach zaproponowanych przez miłego pana z ASO.

PostNapisane: Cz, 30 wrz 2021, 18:40 
Nałogowiec
darrecki, tak mnie trochę zaskoczyłeś z tą teorią o konieczności adaptacji po czyszczeniu dolotu. Ja miałem czyszczenie na wiosnę. Faktycznie od tamtego czasu interwały są krótsze, po około 130-140 km ale zrzucam to na jazdę głównie miejską. Na trasie sprawdzałem i interwał to było już około 200 km. Moja średnia z całego przebiegu auta (stan licznika / ilość wypaleń) to około 220 km. Z tym, że u mnie nic nie ruszane, EGR bez żadnych modyfikacji. Póki średnie spalanie z ostatniego roku mam 8l/100km to jakoś specjalnie się tym nie przejmuję. Ale te resetowanie nastaw zaciekawiło mnie. Można to zrobić aplikacją Forscan Lite na Androida? Czy po takim resecie auto potem samo sobie robi wszystkie nastawy?

PostNapisane: Cz, 30 wrz 2021, 18:55 
Nałogowiec
Pablos to jest czysta teoria, ale nawet jeśli interwały się zmieniły po czyszczeniu, to max, ale to totalny max z 1000km i auto powinno już mieć wszystko pięknie zaadoptowane.
Można to zrobić mobilnym forscanem, a ustawienia przywracasz fabryczne - więc będzie jak "nówka z salonu".

PostNapisane: Cz, 30 wrz 2021, 19:25 
Wstydliwy
Od: 31.08.2021
Rok produkcji: 2016
Wersja: Exclusive
Injectors!

From Forscan forum:
I have a 2014 M6 2.2D and developed the frequent regens , now down to 28 mile, 45 kms. Everything was checked supposedly by the dealership and the DPF sensor changed twice without any effect. It came down from Mazda that it is a bad set of injectors, they are claiming too much town running, yet the problem started to come up when I was doing a lot of long distance driving. What they claim are the injector atomisation holes are becoming worn, causing poor spray patterns and subsequently poor atomisation and more carbon produced.
This means its a manufacturing or design problem, not the drivers routine.
What causes the nozzles to wear, Cavitation Erosion in the tip possibly due to machining, or material of nozzle or hardening process faults.

Most Japanese diesel cars use the Denso fuel injectors, plus Vauxhaul.
Some cars reach 100,000k miles without injector problems or the P243C-2F code appearing.

The fault finding sheets that the mechanics use do not mention faulty injectors. There is a cover up no doubt.
The cure is a set of new injectors, in which you have to mortgage the life of your first born to afford them.

The problem does not appear until in the 40-50,000 miles ( 64k- 80k kms) range as it takes time for the spray holes to wear, but it is noticeable after the first year on fuel consumption charts as the fuel consumption increases rather than decreases as the car starts to bed in.

PostNapisane: Pt, 1 paź 2021, 05:35 
Nałogowiec
janezek, there are plenty of reasons why DPF is clogged up, faulty injectors is only one of them:

https://www.auto-swiat.pl/porady/eksplo ... pf/fh8jrjg

PostNapisane: Pt, 1 paź 2021, 06:41 
Nałogowiec
Ja zwyczajnie nie kupuję historii o padających masowo wtryskach. Nawet jeśli jakiś padnie (ale nie po 45kkm!), to bez większego problemu można to zdiagnozować chociażby pidami korekcji dawek, testem przelewowym czy nie przejściem wymuszonej rekalibracji wtrysków. Nie wspominając, że już totalnie lejący wtrysk może wypalić dziurę w tłoku, a auto powinno palić sporo więcej niż wcześniej.
Albo właściciel auta z wspomnianego posta jeździł na gnojówce, miał totalnego pecha i faktycznie trafił mu się jakiś wadliwy wtrysk, albo go zwyczajnie naciągnęli na kasę i sprzedali tanią bajeczkę. W ASO to bardziej niż prawdopodobne.

PostNapisane: Pt, 1 paź 2021, 07:34 
Nowicjusz
darrecki
Więc jeśli masz forscan to na początek proponuję zrobić powyższe - 20 min roboty, koszt zerowy.

Czy mógłbyś mi opisać jak mam to zrobić bo nigdy tego nie robiłem?

PostNapisane: Pt, 1 paź 2021, 08:01 
Nałogowiec
agasok123 ok, coś naskrobię do wieczora. Masz forscan pod windows czy na telefonie?

PostNapisane: So, 2 paź 2021, 07:14 
Nowicjusz
1 października 2021, o 09:01 darrecki napisał(a):
agasok123 ok, coś naskrobię do wieczora. Masz forscan pod windows czy na telefonie?

Na telefon.

PostNapisane: So, 2 paź 2021, 08:43 
Nałogowiec
Tak jeszcze wczoraj przed tankowaniem podłączyłem się żeby sprawdzić, jak wygląda sytuacja i widzę, że jednak ten interwał 140 km utrzymuje się przy jeździe typowo miejskiej. Wszystkie parametry po wypaleniu spadły prawie do zera, bliskie zeru było też ciśnienie różnicowe na filtrze. Także widać, że bez wyłączenia EGR raczej tak będzie. Ostatni bak był przejeżdżony praktycznie tylko po mieście, wiele razy w korku, więc starczył na 600 km. Spalanie z dystrybutora wyszło 8,9 l/100km, więc trochę sporo, pewnie sporo paliwa poszło na wypalanie filtra. Ale z drugiej strony może nawet lepiej, że ten filtr wypala się częściej, jest wtedy szansa, że nie zapcha się jak w wielu innych markach. Bo z PID'ów widać, że wszystko z nim w porządku. Sprawdziłem jeszcze korekty wtryskiwaczy i tu wydaje mi się, że także nie ma się do czego przyczepić, kolejno było w mm3, INJ1_CMP=-0.07, INJ2_CMP=-0.02, INJ3_CMP=-0.01, INJ4_CMP=0.062.

PostNapisane: So, 2 paź 2021, 08:57 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: śląski
Widzieliście ten film panowie ?? Nie wiedziałem ze oprócz egr jest tyle rzeczy co syfi w silnikach :arrow: przepustnica w układzie wydechowym ??Te nowe Mazdy to mają ??

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1