Teraz jest So, 31 sty 2026, 11:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 21 sie 2021, 17:14 
Świeżak
Od: 15.07.2021
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: świętokrzyski
Czołem Grupo, mam do was pytanie, forscan pokazuje wyciągnięcie łańcucha na poziomie 10,66-11.05 raz taki pomiar raz taki po paru km jazdy, ostatnia wymiana w ASO 110 tyś km i 8 lat temu, teraz pytanie wskazania sugerują że łańcuch znów jest rozciągnięty, planuje wymianę ale nie wiem co mam dokładnie kupić, łańcuch oem 660, napinacz, 380, uszczelnienie walu, koła podobno zostawia się stare bo są pancerne, ale co z łańcuchem olejowym? Oraz slizgami? Nie chce pakować wiadra pieniędzy w auto którego nie jestem pewien, mialem już przygodę z panewka, w auto włożone wiadro pieniędzy, planuje nim jeździć jeszcze góra rok. O zamiennikach słyszałem tylko złe opinie. A znów pakować prawie 3 tyś w rozrzad na rok chyba mija się z celem, słyszałem że ludzie wyjieniaja właśnie tylko łańcuch główny i napinacz oraz uszczelnienie walu, ma ktoś w tym doświadczenie?

PostNapisane: Pn, 23 sie 2021, 11:40 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Region: śląski
Jak autem chcesz jeździć tylko rok to może wytrzyma ;). Jak się rozciągnie baardzo powinien ci migać dpf. Wtedy rozrząd do wymiany.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 23 sie 2021, 14:04 
Świeżak
Cały sęk w tym że u mnie nie świeci w ogóle kontrolka DPF, nawet gdy robię test zegarów. Więc napewno mnie nie poinformuje :lol:

PostNapisane: Pn, 23 sie 2021, 14:52 
Fanatyk
No ale coś się dzieje niepokojącego ?? Słyszysz łańcuch przy rozruchu rano ?? Ja miałem 11.4. Żadnych objawów. Wymieniłem, bo tak wyczytałem w necie :). I chyba
Się pospieszyłem bo potem się dowiedziałem ze ma się zapalić kontrolka od dpf a i mrugać, ustawiona jest ponoć na 12. Nie wiem jak chcesz to wymień łańcuch, napinacz i niech skontrolują ślizgi i będzie Ok.

PostNapisane: Pn, 23 sie 2021, 15:54 
Świeżak
Właśnie nie słychać rano nic, jedynym objawem jest czasem to ze silnik nie pracuje równo, np zatrzymując się na światłach czuć wibracje, po odtworzeniu maski widać jak trzesie silnikiem, wtryski w porządku, 9bjawy występują czasem, np na następnych światłach pracuje już równo:) obstawiam jeszcze dwumase, a co do rozrządu to jadąc np ciasnym uliczkami słyszę dziwny dziwiek nie wiem czy ten silnik tak pracuje czy właśnie łańcuch słychać. Z ciekawości ile impreza wymiany rozrządu Cię wyniosła?

PostNapisane: Wt, 24 sie 2021, 11:32 
Fanatyk
A ja niestety w aso robiłem we Włoszech. Koszt ponad 1000e nie pamiętam dokładnie.

PostNapisane: Cz, 14 paź 2021, 16:51 
Amator
Od: 22.01.2016
Rok produkcji: 2011
Region: zagranica
23 sierpnia 2021, o 15:52 Lucasbadboy napisał(a):
No ale coś się dzieje niepokojącego ?? Słyszysz łańcuch przy rozruchu rano ?? Ja miałem 11.4. Żadnych objawów. Wymieniłem, bo tak wyczytałem w necie :). I chyba
Się pospieszyłem bo potem się dowiedziałem ze ma się zapalić kontrolka od dpf a i mrugać, ustawiona jest ponoć na 12. Nie wiem jak chcesz to wymień łańcuch, napinacz i niech skontrolują ślizgi i będzie Ok.

ja niestety slysze do 50 stopni okolo, jak dodaje gazu to grzechocze, jakby napinacz przeskakiwal kurde, jak sie rozgrzeje to chodzi idealnie, nic nie slychac, co smieszne to przy ostatniej wymienie oleju dodalem plukanki 500 ml i zostawilem na 20 min silnik wlaczony, zlalem doslownie smole mimo ze olej wymieniam co 6 - 7 tys mil i zawsze millers albo dexelia 5 w30....przez ok 1.5 tys mil zniknal ten odglos po czym powrocil... mam 113 tys mil na liczniku , zestaw rorzadu nigdy nie wymieniany, forescan pokazuje 9,18 ale rano grzechocze, chetnie pojechalbym do polski i wymienil u jaksy ale te gowniane covidowe obostrzenia mnie ograniczaja, w tej zasranej anglii nie ma komu dac do zrobienia, znam tylko 1 speca od mazd pod manchasterem ale kuzwa rozwineli jakies wysylki aut na cypr i nie chca tego rorzadu robic, robia tylko podstawowe serwisy, heh, jak zyc?

PostNapisane: Pn, 6 gru 2021, 08:26 
Wtajemniczony
Od: 14.11.2021
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
siemka
podepnę się pod temat,to auto mam 2 miechy,jak wygląda sprawa rozrządu w mojej M6 ,czyli 2.0pb na łańcuchu
interesuje mnie:
1.jak dokładnie nazywa się pid w forscanie ktory wyświetla wartość rozciągnięcia łańcucha ?
2. jaka wartość maksymalna mówi o tym że trzeba wymienić rozrząd ?
3. jaki jest sposób taki namacalny zeby dowiedziec sie w jakim stanie jest łańcuch ?
dodam tylko że silnik chodzi raczej cicho bez żadnych słyszalnych brzęków w sensie przypominajacych tarcie łancucha o obudowe.
na kulane jest 212tyś km,możliwe jest że nie wymieniany był rozrzad od nowości ?
sugeruje sie tym iż ściągnąłem apke my mazda i tam po wpisaniu vin wyświetliła sie niby historia mojego auta,są tylko regularne wymiany oleju+filtry i co 40k km wymiany płynu hamulcowego,to w aso robione

pytanie dodatkowe(sorki moze nie w tym wątku)
w którym miejscu znajduje sie MAP sensor w tym aucie ?

------------------------------------------------

Strefa czasowa: UTC + 1