Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 10:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1866 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 63  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 10 sie 2021, 20:30 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Pewnie 22-25zł/l za średni olej ;) Ale niektórym magii ASSO nie przemówisz ;) Nawet nie chce mi się komentować kilku postów wyżej odpowiedzi do mojej wypowiedzi ;) Dla niektórych ważniejszy jest wpis w ASSO i magiczne 190kkm nieważne ilu-letnie auto niż prawda ;) Ja problemów ze sprzedażą samochodów nie mam, choć serwisuję w ASSO tylko 2 pierwsze lata. I to o 2 za dużo, bo nie jest konieczne dla gwarancji, ale żeby nie musieć udowadniać ASSOm że mam rację ;)

Do każdego samochodu prowadzę segregator, a w nim wszystkie faktury, wydatki, części, wyceny, naprawy jeśli była kolizja itp., zdjęcia - jeśli np była mała obcierka czy odprysk na szybie i wymiana z tego powodu - to warte więcej niż pseudo-książka czy to zwykła czy elektroniczna z ASSO :)

ASSO - pisze celowo. KWTW :-)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 10 sie 2021, 20:47 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
10 sierpnia 2021, o 00:07 dropt07 napisał(a):
W kwietniu br. robiłem czwarty przegląd (ten większy z wym. pł. ham. + klima). Uprzednio spytałem kolegi u którego serwisowałem poprzedni samochód ile by taki przegląd wyniósł. Też wyszło dużo, raptem 250 zł mniej niż to okazało się w ASO, gdzie ostatecznie przegląd zrobiłem. Siedząc na poczekalni systematycznie otrzymywałem filmiki na telefon z wykonywanej czynności z pomiarami grubości tarcz, klocków, parametrów akumulatora, klimy, porównanie organoleptyczne zużytego oleju z nowym, uzupełnieniem płynów, stopień zabrudzenia zużytych filtrów na tle nowych itp.,itd. Więc wiem co dokładnie było w każdym momencie robione. Mam nadzieję, że ASO utrzyma ten standard przy kolejnym przeglądzie. W międzyczasie wszystkie istotne parametry zużycia części i czynności wklepywałem na motostat. Klient, który kupi ewentualnie mój samochód w przyszłości będzie miał dane znacznie bardziej szczegółowe niż te w systemie elektronicznym Mazdy. U kolegi mogę polegać tylko na jego rzetelności. Myślę, że 250 zł przepłaty/rok i 50 zł na dodatkowej wymianie to nie tak dużo.

Że jak ? filmiki "zza ściany"? (tych filtrów czy gr tarcz) . Gdzie czasy że się można było po halach kręcić..

Gopher - spokojnie możesz 15 tys / rok jeździć na oleju z fabryki, a i 20 i nie zauważysz czy nikt po Tobie różnicy. Ale chcąc byś bardziej świętym od świętego możesz po prostu kupić olej za jakieś 120 zł , filtr za 20 i jak sam nie możesz (a to Maździe 6 wyjątkowo proste ze wzgl na umieszczenie filtra i kora spustowego) zlecić jakiemuś warsztatowi sieciowemu (typu premio itp) czy lokalnemu. To nie prom kosmiczny, każdy to zrobi i z każdym olejem spełniającym wymagania z instrukcji (a że akurat Mazdy jest z raczej tańszych to czemu nie - ja kupowalem za coś 110-120z w filtrytotu) .
Ale wg mnie szkoda sensu. Raz na rok i będzie git.
A ze sprzedażą Mazdy czy z wpisami czy bez raczej kłopotu nie ma, idą na pniu same z siebie (mnie co jakiś czas ktoś pyta czy nie sprzedam widząc mnie w drugiej, o żadne ASO nie pytając) . Inna sprawa że tak naprawdę to jakichś tragicznych kosztów serwisowych Mazda nie ma, więc można temu ASO coś odpalić co jakiś czas.

PostNapisane: Wt, 10 sie 2021, 21:33 
Stały bywalec
Od: 24.01.2021
Rok produkcji: 2020
Region: małopolski
W poprzednich autach sam wymieniałem olej. To żadna filozofia i nie dla tego żeby zaoszczędzić tylko uważam że skoro nie mam dwóch lewych rąk, ogarniam to i tamto , a wiadomo że nikt Ci nie zrobi lepiej niż sam, bo to Twoje .

Pierwsze auto z salonu i jakoś troche chyba zbytnio się przejmuje . Może rzucę się i pod M6 i sam jednak wymienię, tylko muszę kupić oryginalny filtr bo coś tam mruczeli o utracie gwarancji w przypadku nieoryginalnego filtra.

PostNapisane: Wt, 10 sie 2021, 22:34 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
10 sierpnia 2021, o 21:47 Andrzejsr napisał(a):
Że jak ? filmiki "zza ściany"? (tych filtrów czy gr tarcz) . Gdzie czasy że się można było po halach kręcić..

Siedzisz, pijesz kawę i po każdej operacji otrzymujesz nagranie z omówieniem operacji, tak średnio co kwadrans dostajesz sms’a i odtwarzasz sobie i patrzysz co zastaje jeszcze do zrobienia. W zgłoszeniu prosiłem o szczegóły, które miał mechanik wpisane w kartę. Np. miałem wpisane pomiar głębokości bieżnika na każdej osi przed rotacją + pomiar grubości tarcz + grubość klocków przód, tył. Stopień napełnienia czynnika w ukł. klimatyzacji, sprawdzenia szczelności ukł. klimy nie żądałem, jest funkcją stopnia napełnienia. Podstawowe parametry aku.
Dwa lata temu byłem przy niektórych operacjach na hali. COVID spowodował, że wejście na halę jest niemożliwe. Filmy wymusiła konkurencja(coś mówili wtedy o nowych standardach) takich jak ja było więcej. Oczywiście później mailem otrzymałem ankietę, gdzie oceniłem jakość obsługi i przydatność informacji zawartych w filmach. Owszem filmy z pomiarów i wymian materiałów eksploatacyjnych b.pomocne i zwiększają zaufanie klienta. Bo widzisz jak to było mierzone, wymieniane. Tylko pytanie jak długo taki standard utrzymają.
Dbam w granicach rozsądku o samochód bo chcę bezproblemowo pojeździć do 200 tys. km, i być może przekazać komuś z najbliższej rodziny na kolejne 200 tys. co już w przeszłości miało miejsce. Wtedy będzie można ocenić skutki utrzymania jakości oleju i przestrzegania reżimu wym. oleju.

PostNapisane: Wt, 10 sie 2021, 22:40 
Stały bywalec
@dropt07
Gdzie takie cuda Panie?

PostNapisane: Wt, 10 sie 2021, 22:41 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Panie, u Bołtowicza w W-wie.

PostNapisane: Wt, 10 sie 2021, 22:42 
Stały bywalec
A to gites, bo mam u nich pierwszy przegląd darmowy
Sprawdze, potwierdzę

PostNapisane: Śr, 11 sie 2021, 00:13 
Prawie fanatyk
10 sierpnia 2021, o 23:34 dropt07 napisał(a):
10 sierpnia 2021, o 21:47 Andrzejsr napisał(a):

Siedzisz, pijesz kawę i po każdej operacji otrzymujesz nagranie z omówieniem operacji, tak średnio co kwadrans dostajesz sms’a i odtwarzasz sobie i patrzysz co zastaje jeszcze do zrobienia. W zgłoszeniu prosiłem o szczegóły, które miał mechanik wpisane w kartę. Np. miałem wpisane pomiar głębokości bieżnika na każdej osi przed rotacją + pomiar grubości tarcz + grubość klocków przód, tył. Stopień napełnienia czynnika w ukł. klimatyzacji, sprawdzenia szczelności ukł. klimy nie żądałem, jest funkcją stopnia napełnienia. Podstawowe parametry aku.
Dwa lata temu byłem przy niektórych operacjach na hali. COVID spowodował, że wejście na halę jest niemożliwe. Filmy wymusiła konkurencja(coś mówili wtedy o nowych standardach) takich jak ja było więcej. Oczywiście później mailem otrzymałem ankietę, gdzie oceniłem jakość obsługi i przydatność informacji zawartych w filmach. Owszem filmy z pomiarów i wymian materiałów eksploatacyjnych b.pomocne i zwiększają zaufanie klienta. Bo widzisz jak to było mierzone, wymieniane. Tylko pytanie jak długo taki standard utrzymają.
Dbam w granicach rozsądku o samochód bo chcę bezproblemowo pojeździć do 200 tys. km, i być może przekazać komuś z najbliższej rodziny na kolejne 200 tys. co już w przeszłości miało miejsce. Wtedy będzie można ocenić skutki utrzymania jakości oleju i przestrzegania reżimu wym. oleju.

Wiem wiem, w wielu miejscach dla poprawności politycznej po cichu wchodzi zasada "a co się nam tu będzie petent szwendał" - dla dobra petenta oczywiście :-/
Mieszane mam odczucia co do tego fimowania - zajmuje czas mechanikowi, można by skrócić o ten czas czas przeglądu (swój poswięcony jeśli się czeka a i pewnie w roboczogodzinach jakośtam ujęty) .
Pewne rzeczy dostępne w serwisie faktycznie pomierzyć warto, ale stan opon itp to widać przecież.
Z drugiej strony faktycznie urozmaica oczekiwanie na oddanie auta.
Co do tych 200 tys , no z Mazdą to nie mam doświadczen, ale z innymi mam takie - jak skopany knstrukcyjnie silnik czy jakaś wada w silniku, czy przegrzany czy inny gruby babol - to hiperolej nie pomoże.
Jak porządny motor (a Mazdy takie są raczej) to mu przeciętny nie zaszkodzi. Wiadomo , nie ma co przeginać, ale i nie zagłaskiwać.

PostNapisane: Śr, 11 sie 2021, 07:30 
Nałogowiec
Dla mnie te filmiki to wyłącznie wizerunkowy pic na wodę. Ale może tylko w Poznaniu się nie przykładają, a wszędzie indziej jest super idealnie? :lol:
Moja żona jakby pojechała to by się ucieszyła, że coś jej pokazali, ale jak ktoś chce faktycznie się czegoś o samochodzie dowiedzieć to i tak się nie dowie.

Też dostałem 4 czy 5 filmików, założenie fajne a co tam naprawdę tam widać? Grubość klocka czy tarczy można sobie samemu sprawdzić, z resztą warto to robić choćby na oko jak się jeździ na przeglądy co 15-20kkm... Ilość płynów? Tak samo - nic więcej za bardzo tam nie pokazali.
Co najgorsze grubość klocka sprawdzali tylko z jednej strony - przynajmniej na filmiku, ale pewnie i ogólnie komu by się tam chciało odkręcać drugie koło. A to już wg mnie grube niedopatrzenie, bo sam raz w jednym samochodzie się na to złapałem, że sprawdzałem tylko od strony kierowcy (akurat w tamtym samochodzie dało się przez felgę to zobaczyć) i jakie było moje zdziwienie jak się okazało że prawy klocek darł 2x szybciej niż lewy. I finalnie miałem 3-4mm na prawym a 0mm na lewym jak zauważyłem piszczenie :D Patrząc na te filmiki Mazdy - też by tego nie wychwycili :/

PostNapisane: Pn, 16 sie 2021, 16:57 
Stały bywalec
Jest jakiś sprawdzony sklep w którym można kupić oryginalny olej i filtr do mazdy?

PostNapisane: Pn, 16 sie 2021, 22:19 
Nałogowiec
Czytasz to forum czy tylko pytania zadajesz? Nawet już w innym wątku ktoś Ci pisał że forumowicz sprzedaje lepszy olej niż 'oryginał' a Ty nadal pytasz ;)

moderator
PostNapisane: Pn, 16 sie 2021, 23:34 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Oryginalny Mazdy to raczej najlepiej w ASO Mazdy ;) Na allegro bym nie kupił. Ewentualnie mazparts.pl w sumie - zarówno olej jak i filtr.

Ale tak jak szymonpoznan1 napisał - masz dostęp do mega dobrych produktów Amsoil dzięki czarnepaliwo.pl, są też filtry oleju Amsoila :)

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Wt, 17 sie 2021, 07:27 
Stały bywalec
szymonpoznan1 napisał(a):
Czytasz to forum czy tylko pytania zadajesz? Nawet już w innym wątku ktoś Ci pisał że forumowicz sprzedaje lepszy olej niż 'oryginał' a Ty nadal pytasz ;)
A Ty czytasz to o co ja pytam, czy tylko odpowiadasz?
Ja nie pytam o "najlepszy olej" tylko OE Mazdy

PostNapisane: Wt, 17 sie 2021, 07:43 
Stały bywalec
Od: 16.04.2014
Region: łódzki
Ja tu kupilem:
https://ioleje.pl/olej-mazda-original-oil-ultra-5w30-5l.html

- Mazda 6 Kombi 2.0 165KM e-loop (2014),
Jest:
- Mazda 6 Sedan 2.0 165KM e-loop (2017/18),
- Mazda CX-5 2.0 165KM 6MT (2020/21).
„Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie”.

PostNapisane: Wt, 17 sie 2021, 21:25 
Nałogowiec
17 sierpnia 2021, o 08:27 Gophfer napisał(a):
Czytasz to forum czy tylko pytania zadajesz? Nawet już w innym wątku ktoś Ci pisał że forumowicz sprzedaje lepszy olej niż 'oryginał' a Ty nadal pytasz ;)
A Ty czytasz to o co ja pytam, czy tylko odpowiadasz?
Ja nie pytam o "najlepszy olej" tylko OE Mazdy

Czytam ;) Tylko upieranie się na 'oryginalny' olej Mazdy jest równie zasadne co np wymiana opon w ASO za 2-3x więcej zamiast w wulkanizacji, bo ASO lepsze :lol: :lol:

Ale j/w oryginalne części Mazdy na mazparts, a porządny olej (jakbyś zmienił zdanie) m. in. u czarnepaliwo.

PostNapisane: Śr, 18 sie 2021, 11:17 
Stały bywalec
Ja się nie upieram na olej mazdy, tylko mam swoje powody
Chciałem wlać 0w20 lub 5w30 w zależności od tego co dała fabryka, a tu.... wrzucam odpowiedź z mmpol (dramat, jak można tego nie wiedzieć lub nie sprawdzić) Obrazek

PostNapisane: Śr, 18 sie 2021, 11:23 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zachodniopomorski
Gophfer, rzuć monetą, jak wypadnie orzeł to 0w20, jak reszka to 5w30, a jak stanie na kancie to w ogóle nie wymieniaj. Ten samochód to nie prom kosmiczny, co wlejesz będzie ok. Nie wiem po co Ci informacja co było wlane w fabryce. Ja do 100 tys. km miałem lany 5w30, a potem przeszedłem na 0w30 i wszystko jest git, przejechane już prawie 40 tys. km.

PostNapisane: Śr, 18 sie 2021, 11:37 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Region: zagranica
Ja moge polecac AmsOila 0W20 od Tomka, leje go chyba 5lat, samochod ma przejechane 115tkm - wiem malo, niema jakis tam klopoty, srodek wiglada czysty
w chyba 1x dodawalem AR9200, 1x AR9100 , 2x AR2300 - ostatnie 2 wymiany i teraz znow zamowile AmsOila 0W20 na 3 wymiany + AR9200 . Jescze pare lat mazda zostanie w domu, jak sie cosz nie.....

PostNapisane: Śr, 18 sie 2021, 12:32 
Nałogowiec
18 sierpnia 2021, o 12:17 Gophfer napisał(a):
Chciałem wlać 0w20 lub 5w30 w zależności od tego co dała fabryka, a tu.... wrzucam odpowiedź z mmpol (dramat, jak można tego nie wiedzieć lub nie sprawdzić) Obrazek

Ale jakie powody? Skoro oni nie wiedzą co leją to tym bardziej możesz nalać co chcesz <bach>

PostNapisane: Śr, 18 sie 2021, 13:06 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Zawsze Mazda rekomendowała 0W20 do tych silników(lepsze spasowanie,podwyższony stopień sprężania) i ja taki stosuję od początku. :) Takim moja Mazda 6 2,0 165KM od początku od 2013r. była zalana 0W20 Mazda Oil Supra. W czasie trwania gwarancji i leasingu serwis był w ,,ASSO" :wink: ,chociaż nie wszystko ogarniali np.drżeń kół. Pilnowałem aby zawsze wlane było 0W20. I tak 3 lata. Później już wymiana oleju,filtrów,klocków i płynów w zaprzyjaźnionym zakładzie i zawsze olej 0W20 i oczywiście przeszedłem na Amsoila 0W20 z filtrem Amsoila. Auto ma ponad 185tys.przebiegu i wszystko pięknie działa.Skoro MMPol nic nie wie(a nigdy nic nie wie :| ) to zalej swoim ale 0W20 np.polecanym na tut.forum Amsoilem :D .
Powodzenia. Pozdrawiam :D <pucugg>

moderator
PostNapisane: Cz, 19 sie 2021, 07:44 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
0W20 jest bardziej pro eko... A 5W30 niby lepiej trzyma parametry przy rozruchu w większym zakresie temperatur zewnętrznych...

ASO rekomenduje to czego ma więcej... Zwykle 0W20.

Co wybierzesz będzie ok... Ba nawet co dolejesz będzie ok.

Większość na forum leje 0W20 i nie ma problemów. Ja i kilka innych osób leje 5W30...
A były i takie lejące 0W30 i 5W40... I też bez problemów...

PostNapisane: Cz, 19 sie 2021, 13:11 
Prawie fanatyk
18 sierpnia 2021, o 12:17 Gophfer napisał(a):

Ale jakie powody? Skoro oni nie wiedzą co leją to tym bardziej możesz nalać co chcesz <bach>

Trochę ( lub wg obecnej "mowy" masakrycznie ;) ) nadużywasz tu słowa "dramat" . Dramat to w dopatrywaniu się w tym dramatu można by powiedzieć ;)

Nie ma tu dramatu, były tu i nie tylko rozmowy o tym, wychodziło że zmieniają się nawet dostawcy oleju i tego fabrycznie zalewanego i tego podpisanego "mazda supra" . Co jest logiczne bo nie wiem czy istnieje olej nawet trak samo się nazywający, ale który nie zmieniałby składu przez lata. Utrzymując oczywiście parametry lepkości i inne w danej normie oleju.

I tu najważniejsze właśnie - co byś nie zalał spełniające wytyczne z instr będzie ok jak Grzesiolek zaznaczył. Więc żadnego dramatu nie ma , gdyż nie ma to zupełnie znaczenia co tam w fabryce nalali a raczej to co trzeba po prostu. A jak coś jest nieistotne, nie jest problemem, to nie może generować dramatu.

A co do źródeł oleju Mazda Supra 0W20 ja ze 2 x kupowałem w filtrytotu.pl, razem zresztą z filtrami, czy z innymi przeróżnymi olejami do innyhc zasstosowań , ale później podrożał (albo skończyła się promocja jakaś) i były inne też spełniające normy (Eneos chyba ) .

PostNapisane: Cz, 26 sie 2021, 12:16 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
Hej, konkretne pytanie: co jest robione na 5-tym przeglądzie?
Bo mam niezły rozjazd po telefonach do 2 ASO :) Podobno mają jakiś nowy system i chyba go nie ogarniają.

Podobno do wymiany są paski klinowe, wraz z pompą wody. A w drugim ASO podobno już bez pompy. No to jak to jest?
Ową pompę wody wycenili mi na 70 zł :D Coś tanio...

PostNapisane: Cz, 26 sie 2021, 15:53 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Mój rocznik 2016? To nic poza standardem. Jak coś mogę zeskanować to co mi dali po przeglądzie.

PostNapisane: Cz, 26 sie 2021, 18:49 
Nałogowiec
Tak, 2016. Przegląd po 5 latach, 100000 km. W obydwu serwisach potwierdzili wymianę pasków. W jednym serwisie również pompę wody, po 5 i po 10 latach.
Niestety w jednym chcieli również wymienić filtr powietrza, mimo że był wymieniany rok temu w innym serwisie w Warszawie, a interwał jest co 2 przeglądy...

PostNapisane: Cz, 26 sie 2021, 20:34 
Wtajemniczony
Od: 19.03.2020
Luke mieciac temu 5ty robiłem u Gołębiewskich.
Zakres to olej, filtr, oleju, filtr kabinowy, pasek alternatora/klimatyzacji, pasek pompy wody. W trakcie dostałem smsa z linkiem do filmików z przeglądu i propozycjami dodatkowych usług, typu filtr powietrza, aktualizacja MZD... (że zdjęciem), z kosztami do akceptacji.

Mazda 6, 2016 FL2, 2.5 AT, SkyPassion - Dark Shadow ;)

PostNapisane: Cz, 26 sie 2021, 21:05 
Nałogowiec
mamaj12, dzięki za info, a pamiętasz może orientacyjna cenę?

PostNapisane: Cz, 26 sie 2021, 21:10 
Amator
Od: 10.04.2021
26 sierpnia 2021, o 12:16 Luke napisał(a):
Ową pompę wody wycenili mi na 70 zł :D Coś tanio...

Pewnie chodzilo o pasek od napedu pompy wody, bo tam sa 2 paski osprzetu.

PostNapisane: Cz, 26 sie 2021, 21:33 
Nałogowiec
maciejczar, nie, 2 paski plus pompa. 2 razy się upewniałem. Ale to o niczym nie świadczy :)
Jutro zadzwonię jeszcze do Gołębiewskich.

PostNapisane: Cz, 26 sie 2021, 21:55 
Amator
Od: 10.04.2021
26 sierpnia 2021, o 21:33 Luke napisał(a):
maciejczar, nie, 2 paski plus pompa. 2 razy się upewniałem. Ale to o niczym nie świadczy :)
Jutro zadzwonię jeszcze do Gołębiewskich.

Jasne, te paski to wymienia sie po konkretnym przebiegu?
Czy standardowo 5 lat?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1866 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 63  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1