Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 19:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 12 cze 2021, 10:56 
Wstydliwy
Od: 12.06.2021
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: pomorski
Witam mam pytanko ,posiadam mazde 6 kombi 2006 r .Ostanio mamy cieplejsze dni i pojawil sie problem .Kiedy ruszam rano do pracy i jest jeszcze chlodno ,wszystko jest ok ,niestety kiedy w dzien sie ociepli to przy kreceniu kierownica slychac tarcie gumy .Nie ma roznicy czy w prawo czy w lewo ,robi tak samo .Moze ktos mial juz taki problem?Wdzieczny bede za kazda podpowiedz .

PostNapisane: Wt, 6 lip 2021, 12:32 
Świeżak
Od: 26.08.2019
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: zachodniopomorski
Witam.
U mnie pojawił się podobny problem, wraz ze stukaniem.
Aktualnie samochód oddany do mechanika.
Podnosząc przód samochodu nie było słychać tego dzwięku, on u mnie pojawia się w momencie jazdy.

PostNapisane: Pn, 22 sie 2022, 07:07 
Wstydliwy
Od: 22.08.2022
Rok produkcji: 2012
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: mazowiecki
So, 12 cze 2021, 10:56 recha1979 napisał(a):
Witam mam pytanko ,posiadam mazde 6 kombi 2006 r .Ostanio mamy cieplejsze dni i pojawil sie problem .Kiedy ruszam rano do pracy i jest jeszcze chlodno ,wszystko jest ok ,niestety kiedy w dzien sie ociepli to przy kreceniu kierownica slychac tarcie gumy .Nie ma roznicy czy w prawo czy w lewo ,robi tak samo .Moze ktos mial juz taki problem?Wdzieczny bede za kazda podpowiedz .
Witam
Udało się rozwiązać problem? Mam identyczną sytuację.

PostNapisane: Pt, 1 sie 2025, 08:35 
Wstydliwy
Od: 01.08.2025
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
Dzień dobry,
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc odświeżę i wrzucam tutaj, autko to Mazda 6 gh 2009 automat.
Moze ktoś z Was bedzie w stanie na podstawie nagrania podpowiedzieć w którą stronę to diagnozować?
Objawy dokładnie takie same jak kolega powyżej napisał, dźwięk pojawia sie tylko w cieplejsze dni...
Auto było na stacji diagnostycznej na trzepakach, ale akurat był chłodniejszy dzień i nic sie nie "darło".. diagnosta szukał przyczyny z 15 minut i powiedział, że coś z lewym dolnym wahaczem, ale nie był w tym co mówi przekonujący, następnie auto trafiło do mechanika sprawdził zawieszenie i powiedział, że nie widzi nic niepokojacego..ale w tym przypadku również był chłodniejszy dzień i nie było słychać objawów jak na nagraniu poniżej:

https://youtube.com/shorts/lzK75LeDjxQ? ... YhDso1-acl

Dziękuję za każdą podpowiedź :)

PostNapisane: Pt, 1 sie 2025, 13:12 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Damian93 ja bym na Twoim miejscu poprosił kogoś o pomoc, żeby kręcił kierownicą, a sam schylił się i poszukał dokładnie skąd te dziwne dźwięki dochodzą. Może trzeba wejść pod auto... może rozebrać osłonę pod kierownicą...? Myślę, że z lokalizacją tych odgłosów nie powinno być problemu. Jak już znajdziesz źródło odgłosów no to będzie to wskazówka dla mechanika, albo dla Ciebie, jeśli lubisz sobie pogrzebać przy aucie.

PostNapisane: Pt, 1 sie 2025, 18:31 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Skoro dźwięk występuje tylko jak jest gorąco to musi to być miejsce gdzie jest gumowe połączenie. W razie co możesz psikać jakimś białym smarem po kolei w gumowe połączenia zawieszenia i obserwować czy dźwięk zniknie. Najlepiej jak już doprowadzisz do stanu skrzypienia to wjedź na kanał lub podnośnik i szukaj.

Wysłane z mojego 24129PN74G przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1