Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 23:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Wt, 11 maja 2021, 20:45 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Drdayy, zaślep główny EGR blaszką. Był u mnie jeden człowiek, który miał wycięty DPF i wyprogramowany EGR rzekomo. Po zaślepieniu EGR wszystkie problemy z dymieniem / kopceniem mu zniknęły.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Śr, 12 maja 2021, 08:38 
Świeżak
Od: 02.04.2021
Rok produkcji: 2013
Region: dolnośląski
popielasty napisał(a):
Drdayy, zaślep główny EGR blaszką. Był u mnie jeden człowiek, który miał wycięty DPF i wyprogramowany EGR rzekomo. Po zaślepieniu EGR wszystkie problemy z dymieniem / kopceniem mu zniknęły.

Podsune im ten pomysł. A podkładki pod wtryskami mogą dawać takie objawy?
Wiesz może czy u tego gościa bez DPF też spaliny tak śmierdziały? Bo podobno to normalne bez DPF i się zastanawiam bo jeździłem kiedyś 2.0tdi bez DPF i nie czułem ich.

PostNapisane: Śr, 12 maja 2021, 09:30 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Moim zdaniem to jest błąd tego co robił program. Znam ludzi co nie maja dpf a i nic im nie dymi. Oczywiście jak zacznie cisnąć ostro to coś tam się pojawi ale to oczywiste.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 12 maja 2021, 10:58 
Świeżak
Od: 03.07.2020
Drdayy teoretycznie podkładki też mogą się do tego przyczyniać. U mnie jedna puszczała i powodowała szybsze zapychanie DPFu, więc bez niego mogłoby pojawić się dymienie.

W pierwszej kolejności zaślep EGR, jak popielasty wspomniał. Później zerknij do podkładek, no i kwestia też samego programu czy jest dobrze zrobiony.

moderator
PostNapisane: Śr, 12 maja 2021, 11:30 
Stały bywalec
Od: 25.09.2017
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Po zrobieniu EGR OFF, zawsze należy zaślepić egr, aby mieć całkowitą pewność że nie działa, bo wystarczy że będzie lekko niedomknięty i bedą problemy z mocą i kopceniem.

moderator
PostNapisane: Śr, 12 maja 2021, 13:24 
Prawie fanatyk
Drdayy, tak u niego też śmierdziało spalinami, po zaślepieniu EGR się uspokoiło.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Cz, 13 maja 2021, 10:55 
Wtajemniczony
Od: 11.04.2018
Generacja: III
Region: zagranica
Drdayynie może tak być że tak dymi. Szukaj przyczyny dalej. Jak mechanik mowi że jest ok, że nowoczesny diesel - z precyzyjną dawką paliwa podawaną przy wysokim ciśnieniu - tak dymi, to odeślij go do napraw maszyn rolniczych.

Jeśli tak dymi to tak jak tu już ktoś napisał albo za mało powietrza, albo za dużo wahy.
Albo wtryski albo turbo.
Jeśli masz 100% pewność że oba sprawne, wężyki przewody całe nie popękane, to jak dla mnie pozostaje tylko jedna możliwość :
Ktoś kto wyprogramował dpf - wkleił jakiś lipa program. I niekoniecznie może tyczyć sie dpf delete samego w sobie. Może nieudolnie chciał zrobić jakiś remap żeby go podkręcić, ale brakło doświadczenia lub sprzętu do wystrojenia tych cholernych Denso.
Ja na twoim miejscu podjechałbym do RENOMOWANEGO warsztatu tuningowego ktory trzaskał już sky-D, i poprosił o zweryfikowanie mapy.

-- Dodano: 13 maja 2021, o 11:42 --

Jeśli w tym stanie założysz DPF to długo nie pojezdzisz.

-- Dodano: 13 maja 2021, o 11:53 --

Sorki - tak, dodatkowo EGR zaślepić twardo blaszką jeśli tego nie zrobiłeś, - nie przeczytałem paru postów -:-)
Jesli ktoś zrobił egr off, ale nie zaslepił, to być może egr już był zasyfiony zdrowo i z nagromadzenia nagaru klapka nie domyka sie do końca i przepuszcza.
Masz 2 tropy:
1 niedomknięty EGR
2 Z..paprana mapa.
Działaj.

moderator
PostNapisane: Wt, 18 maja 2021, 14:11 
Prawie fanatyk
Ja kompletuję graty do siebie, dzisiaj odebrałem napęd pompy oleju w poprawionej wersji, zostawiam jeszcze raz dla potomności info:

łańcuch napędu pompy oleju SH1714151 x1szt (po zmianie z SH0114151)
koło pompy oleju SH1714143 x1szt (po zmianie z SH0114143)
koło wału korbowego do łańcucha pompy oleju SH1711314 x1szt (po zmianie z SH0111314)

IMG_20210518_145522.jpg

IMG_20210518_145527.jpg

IMG_20210518_145530.jpg

IMG_20210518_145533.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Śr, 19 maja 2021, 10:30 
Świeżak
Gregolo napisał(a):
Drdayynie może tak być że tak dymi. Szukaj przyczyny dalej. Jak mechanik mowi że jest ok, że nowoczesny diesel - z precyzyjną dawką paliwa podawaną przy wysokim ciśnieniu - tak dymi, to odeślij go do napraw maszyn rolniczych.

Jeśli tak dymi to tak jak tu już ktoś napisał albo za mało powietrza, albo za dużo wahy.
Albo wtryski albo turbo.
Jeśli masz 100% pewność że oba sprawne, wężyki przewody całe nie popękane, to jak dla mnie pozostaje tylko jedna możliwość :
Ktoś kto wyprogramował dpf - wkleił jakiś lipa program. I niekoniecznie może tyczyć sie dpf delete samego w sobie. Może nieudolnie chciał zrobić jakiś remap żeby go podkręcić, ale brakło doświadczenia lub sprzętu do wystrojenia tych cholernych Denso.
Ja na twoim miejscu podjechałbym do RENOMOWANEGO warsztatu tuningowego ktory trzaskał już sky-D, i poprosił o zweryfikowanie mapy.

-- Dodano: 13 maja 2021, o 11:42 --

Jeśli w tym stanie założysz DPF to długo nie pojezdzisz.

-- Dodano: 13 maja 2021, o 11:53 --

Sorki - tak, dodatkowo EGR zaślepić twardo blaszką jeśli tego nie zrobiłeś, - nie przeczytałem paru postów -:-)
Jesli ktoś zrobił egr off, ale nie zaslepił, to być może egr już był zasyfiony zdrowo i z nagromadzenia nagaru klapka nie domyka sie do końca i przepuszcza.
Masz 2 tropy:
1 niedomknięty EGR
2 Z..paprana mapa.
Działaj.

Sprawa wygląda tak, że mapa jest sprawdzona, wgrali oryginał i przy niewypalajacym DPF tak samo złe są pomiary zadymienia jak na zrobionej mapie.
EGR zaslepiony, nie pomogło. DPF nie chcą za bardzo zamontować bo mówią, że się będzie zapychał. Wtryski podobno są ok, turbo ok. Oleju nie zauważyłem żeby coś brał. Brak pomysłu co tam się dzieje. Wałek rozrządu? Głowica? Może jednak wtryski mimo dobrych korekt? Pomiar zadymienia to 1.8 chyba, nie wiem czy to dużo.
Jeszcze tak przy bo okazji. Da się włączyć tryb skandynawski w maździe? Bo w renówce włączyłem sobie clipem żeby się świeciły światła nawet na 0 bo nie mam chyba dziennych i muszę włączać za każdym razem. Tak sobie teraz czytam o tych światłach i były cx5 bez świateł do jazdy dziennej? Bo trochę poczytałem i może jednak je posiadam tylko nie wiedziałem, że załączają się przy jeździe.

PostNapisane: Śr, 19 maja 2021, 11:48 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Drdayy, czy masz przełącznik ustawiony na "auto" w manetce świateł? Jeśli tak i masz czujnik zmierzchu to powinny się świecić dzienne, jak się ściemni to mijania, przy okazji zegary i NB1 powinny się ściemnić. Widzę, że masz skrzynię AT. U mnie jak przełączę na P, zaciągnę ręczny i wyjdę na zewnątrz to żadne światła się nie świecą, mimo, że przełącznik jest na "auto", taki dziwny patent jakiś. Ale już na D i R światła dzienne świecą. No ale żeby to sprawdzić potrzebna jest druga osoba. Jest jeszcze pozycja świateł postojowych, wtedy nie tylko świecą dzienne z przodu ale także światła tylne ale musiałbym to dziś sprawdzić po południu.

PostNapisane: Śr, 19 maja 2021, 12:59 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
W manualu ze światłami jest tak samo, ponieważ światła dzienne oznaczają samochód w ruchu. Dlatego jak się zatrzymasz i zaciągniesz ręczny (albo AT na P) to gasną. Musisz ruszyć żeby się dzienne zaświeciły.

PostNapisane: Cz, 20 maja 2021, 18:36 
Świeżak
Kurcze, wygląda na to że rzeczywiście mam bo miałem wrażenie kilka razy zanim włączyłem światła mijania, że coś się świeciło jak ruszałem
Ogarnę to jak wyjedzie z warsztatu, ale chyba rzeczywiście są te światła. Dzięki.
Mam z nim jeszcze taki problem, że ogrzewanie czasami nie działa. Może też jest na to jakiś patent?

-- Dodano: 20 maja 2021, o 12:26 --

Mazda odebrana, trochę poprawili program, jest lepiej, ale kazali jechać do warsztatu wyczyścić dolot. EGR nie zaślepiony bo jest w pozycji zamkniętej. Wtryski sprawdzali tylko korekty, ale są ok. Ciężka sprawa z tym autem.
Mam pomiar zadymienia wstawiam link. Niby zaliczony, ale wpisana norma euro 4
https://m.fotosik.pl/zdjecie/dba9fd8d8e27e36a

-- Dodano: 20 maja 2021, o 18:36 --

A tak poza tym to co to za rozwiązanie z tym wyciem przy odpaleniu.. da się to jakoś usunąć??
Wtedy mi najbardziej dymi, przez 40 sekund siwy dym, wstyd go odpalić na mieście...

PostNapisane: Cz, 20 maja 2021, 19:10 
Nałogowiec
Niestety ale to zwiększanie obrotów weszło już kilka lat temu z jakąś aktualizacją programu i chyba nie da się tego wyłączyć. Taki wymyk pod ekologię, szybciej jest nagrzewany katalizator i mniej świństwa potem wylatuje przez wydech. Można tę procedurę pominąć od razu wbijając bieg, czy to D, czy R. Ale jak zostawimy na P po odpaleniu to wydaje mi się, że trwa to krócej niż 40 sekund :idea:

PostNapisane: Cz, 20 maja 2021, 22:15 
Świeżak
Pablos napisał(a):
Niestety ale to zwiększanie obrotów weszło już kilka lat temu z jakąś aktualizacją programu i chyba nie da się tego wyłączyć. Taki wymyk pod ekologię, szybciej jest nagrzewany katalizator i mniej świństwa potem wylatuje przez wydech. Można tę procedurę pominąć od razu wbijając bieg, czy to D, czy R. Ale jak zostawimy na P po odpaleniu to wydaje mi się, że trwa to krócej niż 40 sekund :idea:

To jeszcze trzeba mieć katalizator :lol:
U mnie niestety zapewne poszedł razem z DPF także przy takim odpaleniu chmura siwego dymu..

PostNapisane: Pt, 21 maja 2021, 00:17 
Wtajemniczony
Drdayy co to znaczy:
19 maja 2021, o 11:30 Drdayy napisał(a):
Wtryski podobno są ok, turbo ok.
ktoś to wyciągał? ( wtryski) rozbierał ( turbo)
Szczerze, to ja obstawiam turbo. Może ktoś wymienił wałek wydechowy, a nie wyprostował tego, co sie dalej zes.. psuło. Niestety ktoś kto sprzedał ci to auto wpakował Cie na minę. Pozostaje rzetelne eliminowanie podkreślam rzetelne.. przyczyn.
1. turbo out. - I tak sie kiedyś zes.. psuje ( patrz urwany nit w wastegate), a używek dostępnych od zatrzęsienia, ew. Regenerowane.
2. Wtryski out ( przy okazji sprawdzisz stan podkładek)
Po tym co napisałeś, i usłyszałeś, nikt Ci nic innego tu nie wyczaruje.
Ps. Gdybyś dolot miał tak zawalony, że powodowałby takie dymienie, to na bank auto by muliło, a piszesz że nie odczuwasz spadku mocy.
zadymienie 1.8 jest po za jaką kolwiek normą dla tego silnika, ludzie ktorzy usuwali dpf miescili sie poniżej 0.50

PostNapisane: Pt, 21 maja 2021, 07:54 
Adept
Od: 24.08.2020
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyEnergy
Sytuacja jest podobna do mojej, tylko że ja mam dpf i nie widać dymu. U mnie jedynie dpf nie był czyszczony ale wypala się do 0. Reszta zrobiona/sprawdzona (wtryski wyjęte i sprawdzone, turbo sprawdzone, kolektor wyczyszczony). Mi przychodzi do głowy jeszcze czujnik AFR:

https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_eng/mazda6/20120903161818/html/id0140z7899600.html

Pozostałe czujniki (MAP,MAF) pokazują raczej prawidłowe wartości.

W moim przypadku nigdy nie ma wartości w okolicy 0. Ktoś może sprawdzał czy w sprawnym aucie ten czujnik zachowuje się zgodnie z opisem?

PostNapisane: Wt, 25 maja 2021, 11:56 
Świeżak
Gregolo napisał(a):
Drdayy co to znaczy:
19 maja 2021, o 11:30 Drdayy napisał(a):
Wtryski podobno są ok, turbo ok.
ktoś to wyciągał? ( wtryski) rozbierał ( turbo)
Szczerze, to ja obstawiam turbo. Może ktoś wymienił wałek wydechowy, a nie wyprostował tego, co sie dalej zes.. psuło. Niestety ktoś kto sprzedał ci to auto wpakował Cie na minę. Pozostaje rzetelne eliminowanie podkreślam rzetelne.. przyczyn.
1. turbo out. - I tak sie kiedyś zes.. psuje ( patrz urwany nit w wastegate), a używek dostępnych od zatrzęsienia, ew. Regenerowane.
2. Wtryski out ( przy okazji sprawdzisz stan podkładek)
Po tym co napisałeś, i usłyszałeś, nikt Ci nic innego tu nie wyczaruje.
Ps. Gdybyś dolot miał tak zawalony, że powodowałby takie dymienie, to na bank auto by muliło, a piszesz że nie odczuwasz spadku mocy.
zadymienie 1.8 jest po za jaką kolwiek normą dla tego silnika, ludzie ktorzy usuwali dpf miescili sie poniżej 0.50

Turbo jest zregenerowane. Wtryski trzeba sprawdzić bo korekty wychodzą dobre, ale co z tego, mogą lać. Nie do końca rozumiem, ale z tej kartki której zdjęcie wstawiłem wynika, że u mnie maks 1.5, a średnio 0.64 zadymienie.

-- Dodano: 21 maja 2021, o 21:39 --

Przeglądałem dzisiaj olx i jest co najmniej kilkanascie samochodów do sprzedania uszkodzonych, albo z silnikiem po remoncie, po wymianie, nie tylko z 2013 roku. Przebiegi 170k około, te silniki są chyba naprawdę z jakiegos gownolitu. Podtrzymuje zdanie, że to jeden z najgorszych diesli. Aczkolwiek jak już jedzie to jeździ się fajnie. Ale renówką też się fajnie jeździ, a pół miliona większość tych silników pyknie. A mazda cx5 najwyższy przebieg do sprzedania to silniki benzynowe.

-- Dodano: 25 maja 2021, o 11:56 --

Dolot zawalony nagarem, olej w dolocie, trzeba sprawdzić turbo, które było regenerowane 5 tys. Km temu.wtryski poszły do sprawdzenia.

PostNapisane: Wt, 25 maja 2021, 13:00 
Adept
A sprawdzałeś ten AFR jakie masz wartości?

PostNapisane: Wt, 25 maja 2021, 19:26 
Świeżak
elkermitos napisał(a):
A sprawdzałeś ten AFR jakie masz wartości?

Stoi na warsztacie więc nie mam jak. A Ty wymieniłeś go?

PostNapisane: Wt, 25 maja 2021, 20:00 
Adept
Dzisiaj przyszła używka niby z przebiegiem 18k. Postaram się w tym tygodniu podmienić i wtedy będę wiedział czy coś się zmieniło.

PostNapisane: Wt, 25 maja 2021, 21:44 
Świeżak
elkermitos napisał(a):
Dzisiaj przyszła używka niby z przebiegiem 18k. Postaram się w tym tygodniu podmienić i wtedy będę wiedział czy coś się zmieniło.

Daj znać czy coś się zmieniło.

PostNapisane: Śr, 26 maja 2021, 07:49 
Wstydliwy
Od: 18.12.2020
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Cześć, czy montował ktoś u siebie rozrząd inny oprócz OE i mógłby się podzielić odczuciami? Różnica w cenie jest diametralna.

PostNapisane: Śr, 26 maja 2021, 13:07 
Adept
25 maja 2021, o 22:44 Drdayy napisał(a):
elkermitos napisał(a):

Daj znać czy coś się zmieniło.

Okazało się, że kupiłem zbyt nową i ma inną wtyczkę, ale rezystancja jest prawidłowa więc obstawiam, że sama sonda jest jednak dobra. Trzeba szukać dalej :wink:

moderator
PostNapisane: Śr, 26 maja 2021, 14:30 
Prawie fanatyk
U mnie też jest ciekawie. Od 4 maja nie wywaliło mi płynu na wierzch, stan płynu nie rośnie / nie ubywa, nie ma masła pod korkiem oleju, w płynie nie widać oleju, w oleju nie widać płynu, nic nie kopci na dziwne kolory. Wygląda na to, że albo uszkodzenie uszczelki pod głowicą jest znikome, albo chłodnica EGR puszcza spaliny do płynu (test CO2 pozytywny). Temperatura podczas jazdy wyższa niż zwykle (85-99 stopni). Czekam na miejsce u Marka, zbieram graty - nie wiem co wyjdzie ;) na jakimś zagranicznym forum czytałem, że w tym silniku lubi puścić uszczelka pod głowicą, ale delikatnie, tak że tylko spaliny do płynu się dostają - płyn nie leje się do cylindra. U Marka zaczniemy od sprawdzenia chłodnicy EGR (czy szczelna), ewentualnie będziemy ruszać głowicę.

Napęd pompy oleju robimy (poprawiony łańcuch i koła), napinacz, ślizgi + rozrząd ocenimy po rozebraniu.

thebbi, na grupie na fb ktoś wrzucał zamiennik, ale za mały dystans żeby ocenić. Ja osobiście tylko OEM Mazda jeśli chodzi o takie graty...

PostNapisane: Pn, 31 maja 2021, 19:31 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Zmieniłem grzybka dzięki uprzejmości Gregolo, Popielastego i magika spod Łodzi.
Niby prosta robota, ale bez specjalnie spreparowanych kluczy graniczy to z cudem. Japońce zdecydowanie nie pomyśleli o wymianie grzybka bez demontażu całej turbiny. Śruby specjalnie pochowane i pozasłaniane magistralą olejową, która to chyba specjanie zasłania śruby... Dokręcać trzeba było na czuja, bo dostęp kluczem dynamometrycznym do 3 śrub z 5.
Po inspekcji starej części stwierdzam, że luzy były identyczne na obu (ze wskazaniem na mniejsze w oryginale), także nie każdy grzybek się urywa. Moje auto ma 107kkm i 7 lat, a grzybek jak z fabryki. Póki co ze strony silnika żadnych niespodzianek (nie licząc skrzyni z wyskakującą 6tką).

- profilaktycznie zmieniony moduł w turbnie, stary w bdb stanie. Aczkolwiek teraz będę cisnął bez obaw, że coś pierdyknie.
- przxy okazji sprawdziłem oba wirniki w turbinie - luzów brak
- zrzucona miska, smok czysty
- czyszczony dolot - to akurat miało sens bo syf straszny
- filtr na odmie, patrząc co w nim można znaleźć również dobra decyzja. Dolot zaraz za odmą delikatnie wilgotny, na kolejnym łączeniu już sucho. Sprawdzałem przepustnicę 2 (albo i 3) lata po czyszczeniu dolotu i nie ma porównania z tym, co było. Można nawet powiedzieć, że jest czysto...

Czekają jeszcze podkładki i zerknięcie pod pokrywę zaworów, ale chyba się starzeje, bo chęci do tego brak. 3 lata temu grzebał bym z uśmiechem na gębie, teraz już na samą myśl mi się odechciewa...
Gdyby nie ten przeklęty hałas w kabinie i hamulce z gównolitu (przeszczep z 6 GJ daje obecnie radę), auto było by idealne.
Może ktoś z UK chce kupić ? : <hahaha>

PostNapisane: Cz, 3 cze 2021, 13:56 
Wtajemniczony
Mając chwilę, po wymianie modułu wastegate mogę wreszcie opisać sytuację z brakiem doładowania do 2.5 tys obr. ( urwanym nitem w wastegate mniejszego turbo.)
U mnie skończyło się mega fartownie, urwany nit nie uderzył w wirnik, wiec wirnik cały.
Obrazek

A wyglądało to tak:
Obrazek Obrazek
I po rozebraniu; tzn odkręceniu części turbiny z modułem wastegate:
Obrazek
Jak widać na powyższym wszystko zostało w obudowie, a przede wszystkim urwany grzybek którego podkreslam mega szcześliwie nie wciągneło w wirnik, ani nie wypchało w dół do intercoolera ( co mnie ucieszyło podwójnie, bo wiedziałem gdzie jest nie musiałem zdejmować zderzaka i wyjmować IC i szukać dziada)

Mogłem wiec założyć zupgradowany moduł wastegate z grubszym nitem, dodatkowo wzmocniony:
Obrazek Obrazek

I tu wielkie podziekowania za pomoc i zaangażowanie dla popielastego dzieki czemu udało mi sie szybko i sprawnie naprawić usterkę.

Reasumując:
1. Jeśli mamy zamiar pojezdzic troche naszymi skyd, warto wybrać się do uznanego Marka z ksawerowa na podobną modyfikację.
2. Jeśli myślimy że problem turbo ( wastegate) nas nie dotyczy, to jesteśmy w błędzie ( byłem jednym z nich). Niestety jest to wada materiałowa tzn użycie zapewne celowe materiału/grubości ktory wytrzyma w sam raz na gwarancję.. może troszke dłużej.
3. Jeśli doświadczyliśmy symptomów braku mocy do 2.5 tys obr, to jest to właśnie ta awaria. Nie szukajcie gdzie indziej: egry, nieszczelności, czujniki itp. Też to przerobiłem. I dopóki raz jest moc raz nie ma.. to jest etap gdzie nit jest już poluzowany i raz domyka otwór, raz nie ( patrz filmik referencyjny
od Hondy Crv który popielasty wrzucił pare postów wcześniej) i UWAGA ten etap bedzie trwał bardzo krótko, max parę tygodni dopóko nit nie oderwie się od "kapelusika" i wtedy 50/50 że turbo do wymiany

U mnie ten brak mocy występował na początku tylko podczas wypalania dpf, gdzie MAP I MAP_DSD są równe ( nikt nie wie dlaczego).

Na koniec jeszcze raz wielkie podziękowania dla Popielastego za mega koleżeńską postawę i poświęcenie swojego czasu. Dzieki takim ludziom to forum ma naprawde wymierny sens. :drunk:

PostNapisane: Pt, 4 cze 2021, 13:20 
Nowicjusz
Od: 26.10.2020
Wersja: SkyDream
Witam, koledzy przy jakim przebiegu powinienem zajrzeć do miski olejowej w celu weryfikacji smoka oleju? Moje auto to cx5 2015r. 2.2 175km 86 tyś olej 0w30 co 10 tyś. Dziękuję bardzo

PostNapisane: Pt, 4 cze 2021, 22:28 
Adept
U mnie przy ok 75k było idealnie, ale w okolicach 100k warto zajrzeć do podkładek. U mnie już było słabo na jednej i na drugiej troszkę też puszczało. Wtedy w zależności od podkładek ewentualnie jak słabo wyglądają to zaglądać.

PostNapisane: So, 5 cze 2021, 12:23 
Nałogowiec
Tak, przy 100 tys. warto zdjąć pokrywę zaworów (niestety potem trzeba dać nową uszczelkę), wymienić podkładki pod wtryskami i obejrzeć wałki. Do tego ściągnąć miskę olejową (potem trzeba kleić) i zweryfikować jak wygląda smok. Jeśli u góry nic się nie działo to na dole raczej też, u mnie przy tym przebiegu było jeszcze ok, ale wolałem to zrobić prewencyjnie. Widzę, że masz AT, ja od razu też miałem zrzuconą miskę od skrzyni (też się klei), spuszczony olej, wlany świeży i wymieniony filtr. Natomiast przy 135 tys. dałem do czyszczenie dolot, przepustnicę i EGR, tam już był konkretny syf więc było warto.

PostNapisane: So, 5 cze 2021, 22:02 
Nowicjusz
Od: 26.10.2020
Wersja: SkyDream
W moim modelu chyba już nie ma problemu z wałkiem?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1