Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 10:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 980 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 2 maja 2021, 19:00 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
No nie wiem, ktoś tak napisał, że w instrukcjach na innych kontynentach jest taka wzmianka o wymianie oleju w automacie. W manualu to natomiast jest chyba informacja o 160, czy 180 tys. km, a nie 80 tys. km, nie pamiętam teraz.
Z ciekawości odpaliłem sobie instrukcję USA z 2013 roku. Dziwne tam są informacje. Olej zalecają do benzyny Castrol, 0w20 lub 5w30, wymianę filtra klimatyzacji co dwa lata. Ja taki filtr mam zamiar wymieniać dwa razy w roku, więc w tę amerykańską instrukcję to ja już nie patrzę :lol:

PostNapisane: N, 2 maja 2021, 20:02 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Pablos napisał(a):
..Pamiętam też, że na początku tego wątku ktoś się pytał o wymianę u źródła, będąc w Japonii i też mu potwierdzili. My bazujemy na tym co jest robione w Polsce, ewentualnie Europie. Ja nie wierzę, że skrzynia nie wymaga wymiany oleju.

To ja pytałem, będąc tam na urlopie. W Sapporo w servisie powiedziano mi że co 40tys.
Z wrażenia zapomniałem zapytać czy dynamicznie czy statycznie.

PostNapisane: N, 2 maja 2021, 21:10 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
No widzisz, czyli jednak. Ja tam zwolennikiem wymiany dynamicznej nie jestem. Czytałem, że czasami można mieć pecha, jakiś opiłek przeleci tam, gdzie nie powinienem i problem murowany. Już wolę opcję, że zostaje te 30% oleju starego, doleję ten sam nowy, więc i tak jest lepiej niż było.

A odnośnie tego filtra klimatyzacji z amerykańskiej instrukcji, tak jeszcze kminię, czy to nie o osuszacz chodzi. Tam w sumie klima chodzi non stop, więc może to trzeba wymieniać co dwa lata. Ciekawe, czy u nas ktoś to w ogóle robi :idea:

PostNapisane: N, 2 maja 2021, 23:19 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Filtr p-pyłkowy szkód nie narobi, nie pamiętam już czy to w przypadku Mazdy czy innego auta czytałem o po prostu odkurzeniu go , a jak posiedzi i 2 lata to nic złego nie zrobi.

@Smook to 40 tys km w jednym kraju, a lifetime w innym, to coś duża różnica. Są różnice w olejach itp w zależności od temperatur w danym kraju itd ale aż tak potężna ?
Tym bardziej mnie to umacnia w przekonaniu, że Mazda zaleca nie wymieniać z uwagi na większe ryzyko uszkodzenia czegoś w serwisachy ( w tym polmozbytopodobnych a kto wie na jaki i kogo się trafi) niż ryzyko wynikające z braku wymiany. Może tam inaczej podchodzą do roboty, ale tu biorąc pod uwagę to czego w serwisach autoryzowanych i nieautoryzowanych doświadczyłem przy prostszych czynnościach i na mniej istotnych podzespołach , testuję zalecania Mazdy dalej. Przynajmniej do czasu ukazania się analizy oleju używanego z np 200 czy 300 tys przebiegiem i tragedią w wynikach.

PostNapisane: N, 2 maja 2021, 23:44 
Prawie fanatyk
Mnie od początku zagadnienie ATF w Maździe nurtowało, tym bardziej że poprzednio również jeździłem automatami w których o lifetime oleju w AT nie było mowy. Mając okazję "u źródła" - zapytałem w serwisie dilerskim Mazdy. Moja córka mówiąca płynnie po japońsku była tłumaczem, więc o pomyłce nie może być mowy. Ale tak jak piszesz, inny kraj, inny sposób jazdy, inny klimat oraz inna zupełnie kultura w podejściu do wykonywanej pracy to być może stanowi o różnicy.
Podobnie jest w innych markach. Takie Volvo na przykład również nie przewiduje wymian a konsekwencją jest mierna reputacja automatów w tej marce. Aczkolwiek jak się pogada z właścicielami Volvo, to Ci którzy nie mają powodu do narzekań z zasady wymieniają ATF w interwałach 60tys. To samo w automatach Jeepa ( stare Mercedesowskie co 40tys, nowe ZF co 80tys).
Inna kwestia to generacja skrzyń Mazdy. W pierwszej - z zygzakiem wybieraka- miałem odczucie braku płynności już po 50tys. W generacji nowszej- tej z przełącznikiem sport- działa wciąż gładko, jak nowa, po 55tys.

PostNapisane: Pn, 17 maja 2021, 14:47 
Amator
Od: 11.06.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: podlaski
czy ktoś może wymieniał olej w skrzyni na podlasiu - Białystok i okolice ??? Czy polecacie serwis Golebiewscy w Bialymstoku ?

PostNapisane: Wt, 18 maja 2021, 21:57 
Świeżak
Od: 25.02.2021
Wersja: Active
Region: śląski
Witam.

Kilka dni temu kupiłem mazde 6 z 2016 roku . 2.5 benzynka 192 km . Oczywiście Amerykaniec.
142 000 km przebiegu .
Wymieniać olej w skrzyni? Nie wymieniac?

Dzięki

PostNapisane: Wt, 18 maja 2021, 23:20 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
Zapewne nie wiesz w jakich warunkach i jak intensywnie był eksploatowany pojazd. Więc na pewno lepiej wymienić na samym początku twojej przygody z tym samochodem. No chyba, że zamierzasz krótko go eksploatować. Zawsze olej można dać do sprawdzenia. Ale przy tym przebiegu bym się nie zastanawiał i olej wymienił.

PostNapisane: Śr, 19 maja 2021, 06:16 
Świeżak
Od: 30.08.2020
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Ja wymieniłem jak miałem powyżej 250k - zdecydowanie za późno

PostNapisane: Śr, 19 maja 2021, 06:21 
Świeżak
Okej. Wiadomo z jakimi kosztami to się wiąże?

PostNapisane: Śr, 19 maja 2021, 07:10 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Tak, wiadomo. Wystarczy przeglądnąć wątek.

moderator
PostNapisane: Śr, 19 maja 2021, 08:24 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Generacja: Nie mam M6
Adam6912, a coś się dzieje ze skrzynią? Ja wymieniłem pierwszy raz przy 200k, statycznie, skrzynia lepiej pracuje, zniknął duży lag przy zmianach D/R.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Śr, 19 maja 2021, 09:33 
Nałogowiec
W ASO w Warszawie metoda dynamiczna (zalecana) 1900 zł., choć można znaleźć taniej o kilkaset zł.

PostNapisane: Śr, 19 maja 2021, 10:15 
Prawie fanatyk
Przy tym przebiegu i niewiadomym stanie AT wymiana dynamiczna nie jest zalecana. Statyczna, owszem, wraz z filtrem- tu konieczne jest zdjecie miski.
Najważniejszy jest ATF - musi jasno spełniać normy Mazdowskie "FZ".
Nie wystarczy napis na butelce "nadaje się do wszystkich nowoczesnych skrzyń"....
Najtaniej wyjdzie z orginalnym olejem Mazda ATF-FZ ( niebieski kolor!!!)

PostNapisane: Śr, 19 maja 2021, 11:29 
Świeżak
Nic się że skrzynią nie dzieje. Ale jak to mowia lepiej zapobiegać niż leczyć?

PostNapisane: Cz, 20 maja 2021, 06:00 
Świeżak
Od: 30.08.2020
LPG: Tak
popielasty Na razie spokój. Nic się nie dzieje złego

PostNapisane: Cz, 20 maja 2021, 10:15 
Nowicjusz
Od: 24.03.2021
Rok produkcji: 2020
3 maja 2021, o 00:44 Smook napisał(a):
Mnie od początku zagadnienie ATF w Maździe nurtowało, tym bardziej że poprzednio również jeździłem automatami w których o lifetime oleju w AT nie było mowy. Mając okazję "u źródła" - zapytałem w serwisie dilerskim Mazdy. Moja córka mówiąca płynnie po japońsku była tłumaczem, więc o pomyłce nie może być mowy.

Wystarczy pobrać z polskiej strony Mazdy pełną instrukcję do samochodu. jest 10x obszerniejsza niż ta papierowa, co się ją dostaje w salonie. I tam są plany serwisowe na różne regiony świata. Wszędzie jest jakiś interwał na zmianę oleju w automatycznej skrzyni, tylko nie w Europie. ;) Więc ja bym obstawiał, że to po prostu jakieś głupie ekoprzepisy, które odnoszą odwrotny skutek(czyli np. niepotrzebna, zwiększona produkcja części zamiennych).

PostNapisane: Cz, 20 maja 2021, 11:10 
Prawie fanatyk
Moja e-instrukcja ma około 600stron i niestety nie wspomina o wymianie ATF ani w Izraelu ani Kazachstanie czy innych krajach.

moderator
PostNapisane: Cz, 20 maja 2021, 12:00 
Stały bywalec
Od: 25.09.2017
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Olej wymieniać normlanie i nie kombinować. W skrzyniach z klasycznym sprzęgłem hydrokinetycznym olej bardzo szybko się męczy.

PostNapisane: Cz, 20 maja 2021, 12:18 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
20 maja 2021, o 11:15 darek86 napisał(a):
3 maja 2021, o 00:44 Smook napisał(a):
Mnie od początku zagadnienie ATF w Maździe nurtowało, tym bardziej że poprzednio również jeździłem automatami w których o lifetime oleju w AT nie było mowy. Mając okazję "u źródła" - zapytałem w serwisie dilerskim Mazdy. Moja córka mówiąca płynnie po japońsku była tłumaczem, więc o pomyłce nie może być mowy.

Wystarczy pobrać z polskiej strony Mazdy pełną instrukcję do samochodu. jest 10x obszerniejsza niż ta papierowa, co się ją dostaje w salonie. I tam są plany serwisowe na różne regiony świata. Wszędzie jest jakiś interwał na zmianę oleju w automatycznej skrzyni, tylko nie w Europie. ;) Więc ja bym obstawiał, że to po prostu jakieś głupie ekoprzepisy, które odnoszą odwrotny skutek(czyli np. niepotrzebna, zwiększona produkcja części zamiennych).

A mógłbyś ten fragment wyciąć i wkleić tu ? - które kraje i jakie interwały ?
I czy to na pewno chodzi o automat ?
Bo ja mam i tą starą grubą instrukcję i tą nową i nie widziałem tam nic o wymianie ATF w żadnym kraju.

Mazda USA : (więc ekocośtam im bardziej zwisa, swoją drogą co do ekoprzepisów miałaby wymiana oleju w skrzyni ):

http://mazda.custhelp.com/app/answers/d ... y-mazda%3F

"DO I NEED TO REGULARLY CHANGE THE TRANSMISSION FLUID IN MY MAZDA?

All Mazda vehicles equipped with SKYACTIV® TECHNOLOGY* have lifetime transmission fluid that only needs to be changed when a major transmission component or the entire transmission needs replacement."

PostNapisane: Cz, 20 maja 2021, 12:37 
Nowicjusz
Od: 24.03.2021
Rok produkcji: 2020
SmookRzeczywiście mój błąd, jest tylko info o mechanicznej skrzyni. ;)

PostNapisane: Pn, 31 maja 2021, 10:29 
Wstydliwy
Od: 05.01.2020
Region: małopolski
Ja wymieniłem przy 113tkm, statycznie z filtrem. Zleciało 4,5 l oleju. Skrzynia zdecydowanie płynniej przełącza biegi, zniknęło także wyczuwalne przełączanie biegu po zatrzymaniu sie.
Robiłem sam, koszt:615 zł - oryginalny filtr i olej 5l.

PostNapisane: Pn, 31 maja 2021, 10:41 
Nałogowiec
Powiedz, w takim razie w jakim stopniu przy tym przebiegu filtr był zanieczyszczony. Czy można to określić?

PostNapisane: Pn, 31 maja 2021, 11:18 
Wstydliwy
Od: 05.01.2020
Region: małopolski
Nie rozbierałem go, tyle co było widać przez to okienko to nie wyglądał tragicznie, natomiast na magnesie było ok 5 mm mazi z opiłkami i było widać ze olej na dnie miski był gęstszy i ciemniejszy. Myślę ze filtr można by było zostawić jeszcze, z drugiej strony i tak moim zdaniem cały olej nie zleci przez korek spustowy i ten najbrudniejszy na dnie zostanie. W gruncie rzeczy trzeba rozklejać miskę (magnes tez wypadało by wyczyścić) a jak to już sie zrobi to warto filtr wymienić.
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: Pn, 31 maja 2021, 11:18 
Nowicjusz
Od: 11.03.2021
Rok produkcji: 2021
Ile ogólnie jest w tym układzie oleju?

PostNapisane: Pn, 31 maja 2021, 12:37 
Prawie fanatyk
Ilość ATF Skyactive:
Diesel 8.0 ltr
Benzyna 7.8 ltr

PostNapisane: Pn, 31 maja 2021, 12:41 
Nowicjusz
Od: 11.03.2021
Rok produkcji: 2021
Szkoda że w całości nie można zlać, dziwna jest ta wymiana, gdyby jeszcze ten filtr był na zewnątrz a magnes odkręcany od miski. We wszystkich amerykańcach ten sam problem..

PostNapisane: Pn, 31 maja 2021, 17:36 
Nałogowiec
Myślę, że w metodzie dynamicznej ten szlam z magnesu i z dolnej części miski będzie wypłukany. Zwłaszcza, widać to po kolorze próbek oleju przed i po wymianie. 4,5 l spuszczonego oleju to zaledwie 60%, więc nie za wiele. Przypuszczam, że w takim stopniu przepracowania i zanieczyszczenia będziesz miał olej po kolejnych nie 117 tys. km, a 90 tys. km (zakładając ten sam stopień eksploatacji). No ale coś za coś. Smerf, zrobiłeś wymianę za 1/3 kosztów wym. dynamicznej, a to duża oszczędność. Do tego gwarancja nowego filtru. Jak zauważyłeś filtr powinien być na zewnątrz. Ale ze względów konstrukcyjnych zamontowano go wewnątrz.
W każdym bądź razie smerf - dziękuję za rzetelną odpowiedź. Życzę Ci bezawaryjnej jazdy.

PostNapisane: Wt, 29 cze 2021, 08:18 
Wstydliwy
Od: 02.07.2020
Rok produkcji: 2016
Czy robił już ktoś wymianę dynamiczną w Poznaniu lub okolicy? możecie kogoś polecić? mam 135kkm na liczniku i chciałbym trochę odświeżyć Madzię. ASO Voyager wypiął się i nie wykonuje wymiany oleju w AT

PostNapisane: Wt, 20 lip 2021, 16:29 
Wstydliwy
Od: 30.07.2020
Region: lubelski
Po przeczytaniu wątku i rozmowie w ASO w Lublinie zdecydowałem się na wymianę dynamiczną w ASO. Trwało to 6 godzin. (wymiana filtra ,oczyszczenie - odklejenie miski itd.) poszło 10L oleju mazda orginal. 1800 zł. Mam przejechane 107 tys. km . Skrzynia chodziła prawidłowo bez większych zastrzeżeń. Po wymianie jednak czuć zmianę na plus - przełącza znacznie mniej zauważalnie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 980 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1