Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 00:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 1 maja 2021, 17:10 
Wstydliwy
Od: 28.11.2018
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
Hej dzieki zanim filmik obejrzalem to ze szfagrem rokopalismy mazde i diagnoza juz jest ....urwane w poniedialek mechanikowi pokaze palcem gdze ma robic.
Dzieki a to z tymi grzbami to dobre lubie jesc ale nie zbierac .

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: So, 1 maja 2021, 17:14 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Ja bym nie oddawał do mechanika, któremu to trzeba palcem pokazywać...

PostNapisane: So, 1 maja 2021, 17:30 
Wstydliwy
Od: 28.11.2018
Rok produkcji: 2017
Spoko :)) dam znac jak bedzie gotowe.

PostNapisane: So, 1 maja 2021, 18:50 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
Hehe, nie ma to, jak robota ze szwagrem podczas majówki. Mam nadzieję, że przy okazji jakiś grill i piwko było :wink:
Mam nadzieję, że nit się nie urwał i nie wpadł do wirnika. W wolnej chwili poczytaj ten wątek do tyłu i będziesz dużo więcej wiedział.

PostNapisane: Pn, 3 maja 2021, 08:02 
Świeżak
Od: 02.04.2021
Rok produkcji: 2013
Region: dolnośląski
Witam, pomoże mi ktoś w ocenie wtryskiwaczy? Korekty chyba nie są złe, ale suma korekt wychodzi na plus. Auto trochę kopci i czuć smród spalin, nie ma DPF.

https://m.fotosik.pl/zdjecie/116c0bd36097bc71
https://m.fotosik.pl/zdjecie/9bcfed0d8facfa58

PostNapisane: Pn, 3 maja 2021, 17:24 
Nowicjusz
Od: 27.05.2019
Wersja: SkyMotion
Region: wielkopolski
Mam problem z moim silnikiem. Wczoraj podczas jazdy po mieście auto straciło moc. Auto nie ma praktycznie przyspieszenia, rozpędza się bardzo powoli. Utrata mocy nie była poprzedzona jakimkolwiek hałasem. Na desce i OBD błędów nie ma.
Na wolnych obrotach słychać dźwięki jak w linku poniżej. Po przegazowaniu dźwięki ustają. Po zgaszeniu auta i odpaleniu znów się pojawiają.
Jakiś pomysł gdzie może leżeć problem?

https://we.tl/t-CEJRj6I4lJ

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 3 maja 2021, 18:09 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Kurde, przeważnie same roczniki 2013-2014 się zgłaszają z problemami :wink:

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: Pn, 3 maja 2021, 18:15 
Nowicjusz
Od: 27.05.2019
Wersja: SkyMotion
Region: wielkopolski
Mój silnik praktycznie cały po remoncie. Wiec tym bardziej ciekawi mnie co to się stanęło...

moderator
PostNapisane: Wt, 4 maja 2021, 05:43 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Region: mazowiecki
Drdayy, wtryskiwacze sprawdzać na rozgrzanym aucie, bieg jałowy, żadnych dodatkowych źródeł obciążenia (klima OFF, radio OFF, światła OFF itp). Można również wykonać kalibrację wtryskiwaczy wcześniej.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Wt, 4 maja 2021, 05:44 
Wtajemniczony
Od: 15.04.2018
Rok produkcji: 2018
Tak z ciekawości, to jakie wartości wtryskiwaczy są "ok"?

Sent from my iPhone using Tapatalk

moderator
PostNapisane: Wt, 4 maja 2021, 06:36 
Prawie fanatyk
durin90, nigdzie nie ma podanych referencyjnych wartości... Przynajmniej ja takich nie znalazłem. Gdzieś w necie odnośnie CR znalazłem:

Cytuj:
Przyjmuje się, że korekcje wtryskiwaczy Common Rail powinny być nie większe niż +/- 1,5 – 2,5 mg/suw, natomiast jeśli przedział ten zostanie przekroczony, wtryskiwacze Common Rail należy poddać diagnostyce, a także regeneracji bądź naprawie.

Ja robię kalibrację co wymianę oleju (10k km) i korekty zawsze po kalibracji się poprawiają.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Wt, 4 maja 2021, 09:34 
Fanatyk
Z wtryskiwaczami czytałem co prawda na forum audi, ze korekty maja być 0 bądź bliskie zeru maksymalnie od -2.99 do +2.99. Czyli moje do regeneracji bo mają 20,-8,4,8 :-P albo może forscan jakoś inaczej podaje może ma być 0.20 ??;). Tylko to na zimnym silniku, temp płynu była 32 C.

PostNapisane: Wt, 4 maja 2021, 10:28 
Adept
Od: 24.08.2020
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyEnergy
Wartości, które podajesz z FL_LRN, mogą być wg serwisu bodajże do 100, a wg forscana do 80 z tego co pamiętam. Są to wartości ustalane po kalibracji. Wspomniane wcześniej wartości(-3;+3) można odczytać z INJ_CMP i są to chwilowe korekty.

PostNapisane: Wt, 4 maja 2021, 11:09 
Świeżak
popielasty napisał(a):
Drdayy, wtryskiwacze sprawdzać na rozgrzanym aucie, bieg jałowy, żadnych dodatkowych źródeł obciążenia (klima OFF, radio OFF, światła OFF itp). Można również wykonać kalibrację wtryskiwaczy wcześniej.

Tak właśnie zrobiłem, ale nie wiem jak to zinterpretować? Są ok? Tylko skąd ten dym i smród spalin?

moderator
PostNapisane: Wt, 4 maja 2021, 11:15 
Stały bywalec
Od: 25.09.2017
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Tak naprawdę w układach common-rail kalibracja się odbywa samoczynnie i ręczna kalibracja nie daje nic jednym słowem, prócz złudnego poczucia, że jest lepiej.

PostNapisane: Wt, 4 maja 2021, 12:20 
Świeżak
Generalnie to co powinienem zrobić? Wymieniać te wtryski przy takich korektach czy oddać go na złom czy co? Oleju nie ubywa, płynu chłodniczego też nie, więc musi to być dym z paliwa? Przy mocnej przygazówce chmura czarnego dymu, a tak na wolnych i przy lekkim dodawaniu gazu niebiesko biały. Do tego okropny smród spalin. Jest opcja, że tak ma być bez DPF i po prostu muszę go założyć spowrotem? Czy wtryski do wymiany? Tylko czemu korekty są dobre? Poradzicie mi coś Panowie bo naprawdę już mam dość tego auta, ale takiego też go nikt ode mnie pewnie nie kupi. Wpakowałem się na minę.

moderator
PostNapisane: Wt, 4 maja 2021, 19:45 
Prawie fanatyk
fabek, ja widzę różnicę i podawałem w tym wątku przykłady korekt przed kalibracją i po kalibracji. Korekta robi się sama, to prawda, ale dosyć rzadko (jest jakiś PID który pokazuje dystans od ostatnie automatycznej korekty). Dlatego ja to robię co wymianę oleju, gdzieś ktoś wspominał, że niektóre ASO też to robią co serwis jako procedurę (gdzieś za granicą, nie pamiętam teraz gdzie i kto o tym wspominał). To trwa ok 2 minuty (na jałowym, samochód sobie ustala różne RPM i przetrzymuje przez jakiś czas silnik w różnych zakresach). Może w GH to nic nie daje, starszy układ CR?

Drdayy, zaślep EGR (ten za chłodnicą EGR, "główny"). Ostatnio poleciłem to jednemu ziomkowi z grupy fb, po zaślepienie jak ręką odjął - brak niebieskiego dymu po odpaleniu / na jałowym. Też ma usunięty DPF. Serwis (ASO) kazał mu wymienić wtryski, ja odczytałem mu korekty i ma mniejsze od moich (ok 140k przebiegu ma). Był już gotowy kupować wtryski, ja mu powiedziałem, żeby sobie za tą kasę na dobre wakacje poleciał. Zaślepił EGR i cieszy się z jazdy. Nawet mi kasę wcisnął za diagnostykę i pomoc :D

PostNapisane: Wt, 4 maja 2021, 20:19 
Nałogowiec
popielasty, u mnie co wymianę oleju robią w serwisie korektę wtrysków tym mazdowskim programem i interfejsem. I to wcale nie za granicą, lecz u nas w Polsce :D
Aż z ciekawości przy okazji sprawdzę Forscanem jakie mam wartości, ostatnio w ten sposób sprawdzałem rozciągniecie łańcucha i było niewiele większe od tego co u Ciebie. Widzę, że czasem warto zajrzeć do PID'ów, mamy wtedy pewność, że wszystko jest w porządku z silnikiem.

PostNapisane: Śr, 5 maja 2021, 06:48 
Fanatyk
drdayyNo ale możliwe też że kto wycinał dpf i robił program spierniczyl coś i kopci

PostNapisane: Śr, 5 maja 2021, 12:45 
Świeżak
Lucasbadboy napisał(a):
drdayyNo ale możliwe też że kto wycinał dpf i robił program spierniczyl coś i kopci

A EGR trzeba zaślepiać? Bo u mnie chyba tylko programowo wyłączony i wtyczka odpięta.

-- Dodano: 5 maja 2021, o 12:45 --

Samochód jedzie do warsztatu. Niech go robią jak należy, jak coś dam znać co było nie tak. Ale co do samego silnika 2.2, pomijając, że mam kiepski egzemplarz to nie chce was obrażać bo wiem, że jesteście fanatykami marki, a w tym temacie pewnie również tego silnika, ale dla mnie to jest porażka. Do 2.0DCi, 2.0 HDI, 2.0 TDI i większości diesli to nie ma podejścia. Taki silnik specjalnej troski, tu sprawdzaj podkładki, tu smok olejowy, grzybek na turbinie.... I jeszcze wałki rozrządu. Na olx pełno egzemplarzy z padniętymi silnikami to tylko potwierdza. Jak mazda to tylko benzyniak bo z tym silnikiem to główna zaleta mazdy czyli bezawaryjność poszła w pisdu. I zaraz ktoś mi tu napisze, że ma 250k przebiegu.l i nic.. zdarza się, na olx też jest teraz Matiz z 600k km przebiegu. Takie wyjątki się zdarzają, ale generalnie to tego co zaprojektował ten silnik to za jaja powinni powiesić.

PostNapisane: Śr, 5 maja 2021, 13:52 
Nałogowiec
Drdayy, problem z wałkami był w pierwszych wypustach tego auta, przed zakupem używki można sprawdzić po VIN, czy problem dotyczy danego modelu.
Turbo nie jest produkcji Mazdy, to Garrett dał ciała. Sporo osób wymieniło, jak ja turbo jeszcze na gwarancji. Sporo też naprawiło urywający się nit wcześniej, zanim narobił szkód.
Podkładki pod wtryskami chyba są teraz we wszystkich silnikach common rail. Ich wymiana wraz z inspekcją smoka po 100 tys. km kosztowała mnie 800 zł, nie jest to chyba aż taki wydatek. Do tego czyszczenie dolotu po 130 tys. km za 1100 zł i to wszystko co wydałem więcej na diesla niż właściciel benzyny.
Ale ja auto mam od czterech lat, od pierwszego właściciela, praktycznie wszystko ja w nim robiłem, dlatego nie mam z nim żadnych problemów.
Kupiłeś samochód o nieznanej przeszłości i z koślawo wyciętym DPF i teraz masz pretensje? Uwierz mi, że jakbyś kupił inną markę w podobnym stanie to miałbyś to samo, znam to z doświadczeń znajomych. Niestety, jest takie przysłowie, jak dbasz tak masz, a o Twoje auto nikt wcześniej nie dbał tylko się go po prostu pozbył.

PostNapisane: Śr, 5 maja 2021, 15:19 
Świeżak
Po pierwsze nie mam pretensji tylko wyraziłem opinie na temat tego silnika. Te ponad 150 stron o silniku chyba nie wzięły się z nikąd? Tak jak napisałem, pomijając fakt, że mam trefny egzemplarz... A te samochody z uszkodzonymi silnikami w serwisach ogłoszeniowych? Do tego spalanie nie jest zbyt niskie, DPF wypala się co chwilę, przy odpowiedniej temperaturze silnik przy odpaleniu wchodzi na bardzo wysokie obroty. Naprawdę 2.0Dci, HDi, TDCi i TDI bije ten silnik na głowę, plus nie trzeba płacić wysokiej akcyzy. Chętnie bym zrobił SWAP. dCi Pełno jest takich z przebiegiem ponad 500k km. Jest tu ktoś kto ma przebieg powyżej 300k km z tym silnikiem mazdy? Naprawdę ładne są mazdy, mają bardzo dobre benzyniaki, ale ten silnik to nie wyszedł im zbyt dobry, ale tak jak napisałem nie ma co dyskutować z fanatykami. Pozdrawiam wszystkich.

PostNapisane: Śr, 5 maja 2021, 15:34 
Nałogowiec
Nikt tu nie jest fanatykiem, przedstawiłem Ci tylko suche fakty. Są tu osoby, które dochodzą do takich przebiegów. Idę o zakład, że te Mazdy z serwisów ogłoszeniowych to pewnie takie kupowane od Mirka z komisu, gdzie Szwab tym jeździł tylko do kościoła. Mogłeś wejść przed zakupem na forum, wjedziałbyś jakie są bolączki. Przecież nikt Ci nie broni zamienić Mazdę na jakąś Cytrynę, czy Pługa. Ktoś Cię zmusił do kupna tego auta? <hahaha>
Każdy producent ma jakieś bolączki, jakieś przypadłości w danych modelach. Ale wcześniejsze załatwienie tematu eliminuje większość problemów.
Ze spalaniem przy odpowiedniej jeździe można zejść poniżej 5 l/100km, natomiast jeżdżąc po mieście w korkach to jest jakieś 8 l/100km.
Auto wchodzi na wysokie obroty tylko w momencie odpalenia żeby rozgrzać katalizator, ekologia niestety.
DPF wypala się co 150-250 km, zależy, czy jeździsz po mieście, czy w trasie. Wypalanie działa super, nie trzeba wjeżdżać na jakieś drogi szybkiego ruchu, utrzymywać obroty. Jak nie skończy to odpala na nowo. Tylko w Fordzie moim zdaniem jest lepiej, gdzie masz piątą świecę żarową do DPF.

PostNapisane: Śr, 5 maja 2021, 15:38 
Świeżak
5 maja 2021, o 15:21 Pablos napisał(a):
Nikt tu nie jest fanatykiem, przedstawiłem Ci tylko suche fakty. Są tu osoby, które dochodzą do takich przebiegów. Idę o zakład, że te Mazdy z Olx to pewnie takie kupowane od Mirka z komisu, gdzie Szwab tym jeździł tylko do kościoła. Mogłeś wejść przed zakupem na forum, wjedziałbyś jakie są bolączki. Przecież nikt Ci nie broni zamienić Mazdę na jakąś Cytrynę, czy Pługa. Ktoś Cię zmusił do kupna tego auta? <hahaha>

Oo już widzę ktoś poczuł się urażony nie wiadomo czym... Po prostu podoba mi się ta mazda i jakbym kupił dobry egzemplarz nie byłoby tylu kłopotów co nie zmienia faktu, że ten silnik ma sporo różnych problemów, co potwierdza ten temat. Dlatego żałuję, że wybór nie padł na benzynę bo ona jest praktycznie bezobsługowa. I możesz sobie pisać co chcesz, ale fakty są takie, że silniki mazdy są bezawaryjne, ale tyczy się to benzyn. Diesle w porównaniu z konkurencją są gorsze, ale nie pisze że tragiczne.
Wiem o co chodzi, ale wkurzające to jest jak odpalasz auto, a on wyje jak opętany. Wiem, że ekologia, ale konkurencja jakoś inaczej sobie z tym poradzila. Widziałem kilka postów, że ktoś miał problem z wypalaniem DPF, i pisali ludzie ze co 80-90km. Po prostu bezpieczniejszym wyborem jest benzyna i tyle w temacie.

PostNapisane: Śr, 5 maja 2021, 16:20 
Wtajemniczony
Od: 15.04.2018
Rok produkcji: 2018
Każdy nowoczesny silnik będzie miał "dużo problemów".
150+ stron jest dlatego, że każdy przychodzi i pisze o...tym samym. Wałek w pierwszych rocznikach, turbo, podkładki pod wtryskami (które są elementem eksploatacyjnym)...tyle? Skrzynia biegów jeszcze może.

Inni producenci mają lepsze silniki? Na pewno lepsze do zakupu, zazwyczaj mają więcej mocy prosto z fabryki. Brzmią głośniej, Mazda to cichy śmierdziel.

Problem z DPF? Powiedziałbym, że 90% problemów z DPF to problem z czymś innym, co powoduje szybsze zapychanie się filtra. U każdego producenta tak będzie.

moderator
PostNapisane: Śr, 5 maja 2021, 18:39 
Prawie fanatyk
Problemu z DPF nie ma, dokładnie jak napisał durin90 - to inne problemy które powodują dymienie. Problem z DPF jest w Oplu, VW kiedy filtr ma dużą pojemność i jego wypalenie wymaga jazdy 40km po autostradzie, albo będziemy skazani na wieczne dopalanie w mieście, rozrzedzanie oleju i w efekcie jazdę na ropie a nie oleju i poprzycierane silniki przy 150k km.

U mnie miało być dzisiaj czyszczenie z nagaru, podkładki i wymiana świec, no ale nie wyszło :D Po otwarciu maski płyn chłodniczy wszędzie, test CO2 pozytywny, UPG... Przebieg 256k km. Przynajmniej mam teraz pretekst do wymiany napędu pompy oleju ;)

PostNapisane: Śr, 5 maja 2021, 18:52 
Fanatyk
O Kuzwa ale pech ;(.

moderator
PostNapisane: Śr, 5 maja 2021, 18:59 
Prawie fanatyk
Pech pechem, u mnie samochód lekko nie ma bo sporo ciągam przyczepy kempingowej / łódki. Gdzieś tam obciążenie jest większe, temperatury większe - może już jakiś czas temu było coraz gorzej i się w końcu przebiło.

U rodziców w 1.9 TDI przez 8 lat użytkowania 2 razy UPG była wymieniana, zdarza się.

PostNapisane: Śr, 5 maja 2021, 19:30 
Świeżak
Ogólnie z dieslami zawsze jest więcej problemów, nie tylko w maździe.

PostNapisane: Śr, 5 maja 2021, 20:44 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Region: zagranica
W poprzednim dieslu Mazdy przez 12 lat eksploatacji zmieniłem 2x podkładki pod wtryskami (oba przypadki tylko profilaktycznie, bo nie puściły), 1x zdjąłem miskę i zajrzałem do smoka, byłem u Jaksy na ustawieniu zaworów, a pod koniec żywota auta była wymieniona UPG. A, i jeszcze rdzeń turbiny wymieniłem, bo przez luzy wirnik obcierał o obudowę... Przebieg 196 tys. mil, auto zawiozło mnie gdzie chciałem i nigdy nie stanęło. Sam silnik był nazywany napędem specjalnej troski. Wszędzie pisali, że ta jednostka to skarbonka. Wystarczyło lać olej co 10kkm, dobrze smarowsny silnik to podstawa.
Teraz będzie już 7 lat z kolejnym dieslem Mazdy, w tym to póki co zajżałem do miski i wyczyściłem dolot.
No faktycznie beznadziejny pojazd...

Zapomniałem, jeszcze skrzynia mi padła, całe 700pln mnie to kosztowało.

Teraz zamierzam zmienić grzybek w turbinie zanim się urwie, w końcu zaglądnąć do podkładek i jeździć kolejne lata. Aczkolwiek kusi mnie R6 póki jeszcze można takowe kupić, oczywiście w dieslu....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1