Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 16:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 73  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 20 lut 2021, 22:37 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
20 lutego 2021, o 22:13 szymonpoznan1 napisał(a):
Średnie spalanie to średnie spalanie,

No chyba nie bardzo. Średnie spalanie w cyklu miejskim, średnie spalanie w cyklu mieszanym, średnie spalanie np. na autostradzie. To wszystko są średnie spalania, a jednak każde inne :)
Jak obliczyć średnie spalanie na autostradzie? Wyjechać na autostradę i wyzerować licznik. Jak zrobisz to wcześniej, to już nie będzie średnie spalanie z autostrady...

PostNapisane: So, 20 lut 2021, 22:58 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyEnergy
LPG: Tak
Region: wielkopolski
No tak, racja, lekko uprościłem. Po prostu przez przypadek dowiedzieliśmy się jak są robione te cudowne pomiary na 5 litrów :lol:

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 21 lut 2021, 01:00 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Cytuj:
Tu powyżej jest klucz całej wypowiedzi
. Amen.

PostNapisane: N, 21 lut 2021, 08:50 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Sorki :|
Jednego rajcuje jazda zerojedynkowa,gaz do dechy i hamulec.... innego jazda na kropelce,eko :) innego jazda z górki, innego pod górkę i do tego z wiatrem :) .
Nie piszę , nie wrzucam zdjęć po resecie śr.spalania i przejechaniu kilku,kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu km.
Podaję dane z dłuższej trasy lub z całego baku ewentualnie prawie całego ze śr.spalaniem,ilością przejechanych km,śr.prędkością,pozostałym dystansem do przejechania,ostatanio wyszło 6,1. To nie jest 5,5. To jest realne spalanie przy moim trybie jazdy a nie jest to gaz/hamulec.
Jakbym chciał to bym tak zrobił jak mówi bardzo oszczędny poznaniak :wink: ,,przy niedzieli wjadę na A2, skasuję i skoczę 50km traskę za TIRem żeby wrzucić tu spalanie typu 4,3"
Opisując to wszystko chcę zwrócić uwagę na możliwości silnika 2,0 Mazdy i przy okazji pochwalić się ekojazdą :oops: za co przepraszam jeżeli drażni to niektórych forumowiczów ale ja nie czepiam się nikogo za to,że nap...la i pali mu 10-12 l/100km. ich sprawa. i dlatego zamierzam kupić Mazdę 3 z silnikiem SkyActiv-X <zauroczony>
Wątek dotyczy eksploatacji i spalania GJ/GL więc mieści się to w temacie. Zawsze można nie czytać.
Pozdrawiam i życzę bezpiecznej jazdy :D bo oprócz tego,że są tu zerojedynkowcy(byleby bezpieczni dla innych) to i są tu na forum ludziska,które chwalą się ,że jeżdżą teraz na letnich oponkach i im się fajnie ślizga. Dużo zdrowia. :D

PostNapisane: N, 21 lut 2021, 12:56 
Bywalec
Od: 08.04.2016
Region: zagranica
20 lutego 2021, o 22:37 Luke napisał(a):
Średnie spalanie w cyklu miejskim, średnie spalanie w cyklu mieszanym, średnie spalanie np. na autostradzie. To wszystko są średnie spalania, a jednak każde inne :) Jak obliczyć średnie spalanie na autostradzie? Wyjechać na autostradę i wyzerować licznik. Jak zrobisz to wcześniej, to już nie będzie średnie spalanie z autostrady...

Ale przeważnie tutaj są wrzucane średnie spalania z jazdy poza terenem zabudowanym - "lądówką" :D

mirecsk38 - a wrzuć następnym razem na forum średnie spalanie z miasta, wyzeruj przy wjeździe do miasta i pokaż ile spala w mieście.

koliber1960 - do pewnego czasu temat był bardzo monotematyczny, bo co wszedłeś na forum to widziałeś 5,5 - 5,7 ... moja Mazda pali na mojej głównej trasie (70% autostrady) 7,5l/100km - także wynik 5,5 jest kompletnie dla mnie nietrafiony. Tak samo jak ktoś jeździ głównie po mieście i chodziło o to, żeby przestać publikować wyniki "pod publikę" - by się nimi chwalić, tylko urealnione. Jakbym się postarał i znalazł odpowiednią trasę to z dystansu 2km mógłbym pewnie pokazać wynik 3,9l/100km, wyzerował przy 80km.h na 6-tce a połowę trasy turlałbym się z górki, ale przecież nie o to chodzi.

W uproszczeniu:
*wynik +-5,5l - 6l/100km na trasie poza terenem zabudowanym (lądówce) jest realny.
*autostrada zależnie od prędkości to wyniki od +-6,5 - 8,5l/100km.
*miasto koło +-8l/100km.
I takie zestawienie coś powie komuś kto akurat szuka informacji o tym silniku.

Wszyscy mamy ten sam silnik, to, że ktoś pokazuje 5,3l/100km wynika głównie z tego, że daną trasę przejechał w określony sposób, a nie z tego, że jego
silnik jest taki cudowny, także naprawdę nie ma co się chwalić co chwilę wynikami.

PostNapisane: N, 21 lut 2021, 13:41 
Nałogowiec
No o to cały czas walczę, żeby nie zaklinać rzeczywistości. Da się zrobić 5,5l ale to nie jest normalne spalanie a jazda na wynik. Jeden z kolegów wyżej teraz napisał że 'jazda na kropelce', ale kiedyś zarzekał się ze to 'normalna' jazda. Nie to nie jest normalna jazda.

Chyba na forum chodzi o to żeby ktoś mógł stąd czerpać obiektywną wiedzę przed zakupem. Ktoś będzie planował samochód na dłuższe przebiegi i wejdzie, zobaczy tu 5,5l a potem kupi i będzie palić 8 i się zdziwi, może nawet będzie miał żal bo przy przebiegach typu 50 czy 70kkm rocznie to duża różnica.

Do powyższego uproszczenia dodałbym jednak ze miasto to minimum 8 i to miasto takie do 100k mieszkańców. W mieście wojewódzkim to dyszka to minimum, a i pod 12 potrafi podejść. I proszę mi nie pisać o rozpędzaniu się spod świateł :lol: :lol: bo to nie o to chodzi.

Ja palę w mieście, konkretnie Poznań 10 do 11 litrów. Mówię o jeździe tylko miejskiej i odcinki po max kilka kilometów, a często 1-2k, postój, znowu 2km, postój i tak 10 razy.
W trasie krajówka zgodnie z przepisami, 6,2 da się zrobić.
W trasie lekko powyżej przepisów, ale bez przesady czyli dynamicznie do 120kmh, z redukcjami, wyprzedzeniami itp to już spokojnie 8l a i do 9 czasem podejdzie.
Ekspresówka przepisowo 7-8l.
Autostrada - to już od 7,5 do 13. Oczywiście te 13l to przy pałowaniu non stop 200kmh, ale jadąc 140kmh non stop mniej niż 7,5 nie wychodzi. Warto brać pod uwagę że w Polsce 99% autostrad to 2 pasy, gdzie jadąc niby 140kmh, co chwilę TIR wyprzedza TIRA i mamy wyhamowanie do 88,5 i potem powrót do 140. No i znowu jeden może ten powrót robić 5 minut, a inny redukcja i dynamiczny powrót do 140kmh by nie wkurwiać ludzi za nami. Niestety podejrzewam że Ci rekordziści najniższego spalania na autostradzie wybierają jednak tą pierwszą opcję :/

PostNapisane: N, 21 lut 2021, 14:15 
Fanatyk
,,jazda na kropelce" to przenośnia a o czym tu dyskutować? chociażby o ekojeździe z kimś kto nie jeździ na benzynie tylko na gazie :wink: ,nigdzie nie napisałem,że pali mi 5,5
na wszystko ma wpływ nie tylko styl jazdy ale i stan silnika,hamulców i opony
papa :-P

PostNapisane: N, 21 lut 2021, 14:23 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
21 lutego 2021, o 12:56 tomekdk napisał(a):

mirecsk38 - a wrzuć następnym razem na forum średnie spalanie z miasta, wyzeruj przy wjeździe do miasta i pokaż ile spala w mieście.

lepiej niepisac, ostatnio chcalem pokazac ze masz racie , ze jak sie jedze 140 niebedze palic 5,5l no i widzimy co z tego jest, niechce znow wojne o tym, co jest prawdziwe miasto, ze to tylko to , gdzie palis od 12l
jak bym niezresetowal kompa przy 2,8l po 30km z gor ( specialnie wyciaglem samochod na gori ze by uzyskac takie spalanie ), to by bylo mnej jak 7l chyba a nie 7,4l a znow cosz nietak, poprostu jak sie spalanie niezaczyna 8l, to jest nienormalne :)

PostNapisane: N, 21 lut 2021, 16:21 
Nałogowiec
21 lutego 2021, o 13:41 szymonpoznan1 napisał(a):
Da się zrobić 5,5l ale to nie jest normalne spalanie a jazda na wynik.

No ja się z tym je zgodzę. Zrobiłem kiedyś 5.1l/100km w trasie na drodze krajowej, NIE JADĄC NA WYNIK, ponieważ nawet nie wiedziałem że tyle wyjdzie. Po zajechaniu na stację przełączyłem komputer i zobaczyłem taki wynik. A jak to zrobiłem? A wracałem z Mazur w niedzielę wieczorem, jadąc w kolumnie samochodów 70-90 km/h. Ponieważ sznur ciągnął się po horyzont, to nie było sensu wyprzedzać. Jeżeli ktoś tak jeździ często (a jest to zupełnie normalna jazda w warunkach krajowych) to tyle może mu często wychodzić. Nie widzę w tym nic dziwnego a tym bardziej gorszącego albo śmiesznego. A jak ktoś lubi zapierdalać to nie zrobi nigdy takiego wyniku i tyle.

PostNapisane: N, 21 lut 2021, 18:43 
Bywalec
Od: 08.04.2016
Luke - ale nikt nie pisze, że Mazda 2.0 nie zrobi takiego wyniku, tylko, że zrobi go w określonych warunkach, czyli jechałeś "lądówką" z prędkością 70-90km/h i to wiemy, że wtedy wyjdzie między 5-6l. Laguna 3 2.0 benzyna na trasie do PL brała mi 9,4l/100km a jak w PL zrobiłem raz trasę między 2 miejscowościami "lądówką" to wyszło 7,5/100km. Z tym, że jeśli cały czas będę pokazywał te 7,5 to niektórzy nie będą świadomi, że ona potrafiła też spalić 9-10l na innej trasie (autostrada, miasto).
I o to chodzi, żeby pokazywać całokształt a nie tylko pewne odcinki, żeby pokazać jak najniższe spalanie.

Według mnie ten temat i tak jest już wyczerpany, bo mamy na 66 stronach przeanalizowaną chyba już każdą trasę i nic nowego nie wymyślimy, no, ale jest wolność słowa ;)

PostNapisane: N, 21 lut 2021, 21:45 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Region: łódzki
Szczerze..., od tygodnia czytam wpisy w tym temacie, i naprawdę dziwię się jak prosty temat średniego spalania można rozbić na pierdyliard wątków i szczegółów.

Nie dość, że już same opinie sięgają aspektów niezrozumiałych dla samego Czarnoksiężnika z Angmaru, to nie potrzeba nawet minimalnej dawki THC aby się uśmiać po pachy z niektórych rozwinięć niektórych myśli przewodnich

Czy to jest jakieś ciężkie żeby to zrozumieć?
Czy potrzebne jest posiadanie jakiejś wiedzy pochodzącej z kosmosu?

Wrzućcie na luz panowie

PostNapisane: N, 21 lut 2021, 23:04 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Taka forumowa wojenka się robi. Ci, których niskie spalanie nie interesuje czepiają się tych, którzy pokazują w bardziej lub mniej „niezrozumiały” sposób swoje osiągnięcia w tej kwestii. W odwrotną stronę to się nie przekłada. Jakoś nikt nie „atakuje” tych co mają stosunkowo większe zużycie.Taka dziwna przypadłość, żeby nie powiedzieć ...... .

PostNapisane: Pn, 22 lut 2021, 18:22 
Fanatyk
Mam propozycję :D może to niektórych uspokoi.
Niech sorki ,,pałowicze" :wink: , znaczy forumowicze którzy mają duże spalanie pójdą w drugim kierunku i wrzucają zdjęcia z maksymalnym spalaniem. Tylko nie chwilowe albo z małego dystansu :D lecz z przejechanych np.200 km.lub po 400,600 km przejechanych ewentualnie z całego z całego baku.Plus oczywiście dystans przejechany,śr.prędkość,pozostały dystans. Ciekawe,kto przejedzie najkrótszy dystans do- range 0 :)
ktoś podejmie rękawicę? :?:

Ostatnio edytowano Pn, 22 lut 2021, 18:27 przez koliber1960, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 22 lut 2021, 18:25 
Nałogowiec
Jakieś 440km. Korki w mieście :D 7,5km trasa do roboty, raz miałem ponad 20/100, jechałem ten kawałek przez godzinę.

PostNapisane: Pn, 22 lut 2021, 18:28 
Fanatyk
ale ze zdjęciami :D i uśrednione

Ostatnio edytowano Pn, 22 lut 2021, 18:44 przez koliber1960, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 22 lut 2021, 18:38 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Region: dolnośląski
@Wedrowiec a czy Ty przypadkiem nie masz 2.5Pb? :)

PostNapisane: Pn, 22 lut 2021, 21:03 
Nałogowiec
Ano mam. Ale dyskusje są podobne tu i tu. Są "emeryci" :D i strusie pędziwiatry zarówno przy 2.0 jak i 2.5.

PostNapisane: Wt, 23 lut 2021, 00:01 
Nałogowiec
21 lutego 2021, o 14:15 koliber1960 napisał(a):
,,jazda na kropelce" to przenośnia a o czym tu dyskutować? chociażby o ekojeździe z kimś kto nie jeździ na benzynie tylko na gazie :wink: ,nigdzie nie napisałem,że pali mi 5,5
na wszystko ma wpływ nie tylko styl jazdy ale i stan silnika,hamulców i opony
papa :-P

Jeżdzę na LPG bo chcę jeździć normalnie, a do tego tanio bez pajacowania ;) To właśnie tak różnica, jeżdzę dynamicznie, normalnie bez wariowania i płacę za tą jazdę dużo mniej niż Ty odpierdzielając cyrki na drodze żeby wykręcić cudowne spalania :lol:

PostNapisane: Wt, 23 lut 2021, 09:43 
Fanatyk
Jeżdżę na benzynie bo właśnie chcę jeździć normalnie,bez pajacowania :wink: to właśnie taka różnica,nie jeżdżę dynamicznie,normalnie bez wariowania i nie płacę za jazdę dużo mniej niż TY i nie odpierdzielam cyrków na drodze a spala cudownie :-P
wrzuć zdjęcia jakieś papa

PostNapisane: Wt, 23 lut 2021, 10:04 
Nałogowiec
23 lutego 2021, o 00:01 szymonpoznan1 napisał(a):
odpierdzielając cyrki na drodze żeby wykręcić cudowne spalania

Jeli uważasz, że jazda w kolumnie samochodów 70 km/h to cyrk, to nie mam więcej pytań...

moderator
PostNapisane: Śr, 24 lut 2021, 16:08 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Region: małopolski
Jak nie skończycie z wycieczkami o "pałowaniu" i "odpierdzielaniu cyrków" na drodze to będę musiał wam zamknąć ten temat...

Ani nie trzeba pałować, żeby mieć wysokie spalanie, wystarczy pojeździć po prawdziwie zakorkowanym mieście w godzinach szczytu lub robić trasy autostradowe w miejscach gdzie albo jedziesz min. 150km/h na lewym, albo poniżej 90km/h na prawym, a jazda 90km/h uniemożliwia Ci na zmieszczenie się w czasie...

Tak samo, jak ktoś chce i ma czas niech się ustawi na tym prawym i robi spalanie 6l/100km, jego sprawa, ale niech napiszę jechałem tyle i tyle km w rządku z prędkością stałą tyle i wtedy spalił mi tyle...

Po prostu każdy zamieszcza wynik i warunki. Rzetelnie, bez bajdurzenia, bez wrzucania domniemanych rekordów, bez wycieczek w stronę innych.

Wynik, trasa, warunki, ew. zdjęcie. Nie codziennie, czy 5x na miesiąc. Ot wystarczy przypomnieć o sobie raz na dwa miesiące, chyba, że coś się drastycznie zmienia (w górę lub w dół).
I koniec, więcej nie trzeba.

Za opinie wobec innych użytkowników forum i ich domniemanego stylu jazdy będą ostrzeżenia a później bany. Szanujmy się nawzajem...

PostNapisane: N, 7 mar 2021, 23:21 
Amator
Od: 11.01.2015
Rok produkcji: 2020
Wersja: Sport
no dobrze.
Zdecydowalem sie zabrac glos, choc wiem, ze na pewno zwali sie na mnie fala hejtu.

Uwazam ze Mazda jest najbardziej eko smochodem XXI wieku (chellenge my mind).

Mam udokumentowane spalanie 0.0l/100km na odcinku 0.5 mili.

Koledzy pchali do stacji, ale nie licza sie warunki, a liczy sie wynik, nieprawdaz? :>

PostNapisane: Pn, 8 mar 2021, 08:23 
Fanatyk
<hahaha> :-P :lol: <pucugg>
zdjęcia <hahaha>
u mnie aktualnie 6,2 :)

PostNapisane: Pt, 12 mar 2021, 09:08 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Region: pomorski
Zima, GJ 2.0 AT, odcinki korkujące się wiejsko-miejskie po 20km,nowe opony Nokian Weatherproof 17": 7.5 l/100km i nie chce zejść poniżej; liczone z ostatnich 2k.
Ta sama jazda w CX5 2.0 AT, opony zimowe Yokohama 17" - 8.1 przez ostatnie 5k.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: So, 13 mar 2021, 00:08 
Bywalec
Od: 15.07.2019
Rok produkcji: 2019
Ja jeżdzę nie przejmując się tym ile spalę, jak potrzebuje to przyśpieszam, jak nie potrzebuje ale chce to też przyśpieszam. Jak chcę jechać spokojnie to jadę, a na autostradzie jadę 140-150. Średnie cały czas w granicach 7,6. Moim zdaniem super wynik. Raz chyba udało mi się wyciągnąć 5,8 jadąc z Wrocławia do Czarnej Góry. Jazda na tempomacie aktywnym w sznurze samochodów, średnia pewnie z 80km/h albo i mniej, ale tam i tak się inaczej jechać nie da jak jest duży ruch.

PostNapisane: Wt, 23 mar 2021, 18:28 
Wstydliwy
Od: 05.03.2021
Hej. U mnie dopiero dwa zbiorniki paliwa wyjechanie. Raz wyszło 7.2 a teraz 6.8 z dystrybutora. Pytanko mam tylko dlaczego komp pokazuje 7.1? Mam teraz felgi 17 zimowe opony. Ciekawe co będzie na 19 latem. Pozdrawiam

PostNapisane: Wt, 23 mar 2021, 19:55 
Nałogowiec
23 marca 2021, o 18:28 Marcinwlkp532 napisał(a):
Ciekawe co będzie na 19 latem.

Ponieważ zarówno 17" jak i 19" mają ten sam obwód opony, to nie będzie różnicy w spalaniu. Przynajmniej z powodu kół. Różnica latem może być z powodu wyższych temperatur :)

PostNapisane: Wt, 23 mar 2021, 22:42 
Wtajemniczony
Od: 26.02.2019
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: małopolski
Niestety mylisz się. 225/55r17 mam mniejszy obwód niż 225/45/r19

moderator
PostNapisane: Śr, 24 mar 2021, 06:55 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Luke ojojoj, zapomniałeś o ważniejszej kwestii, waga koła... 19 będzie znacząco cięższa.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Śr, 24 mar 2021, 07:12 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Dokładnie, największy wpływ na spalanie ma ciężar koła i szerokość opony. Między 17 cali a 19 cali nie będzie jakichś ogromnych różnic przy zastosowaniu opon 225.
Koło 19 cali z opona 225/45 waży jakieś 24 kg. Sama felga 19 cali waży 13,8kg.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 73  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1