Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 16:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 5 sty 2021, 12:45 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Niskie doładowanie a nie brak.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 16:37 
Wstydliwy
Od: 06.01.2021
Rok produkcji: 2013
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zachodniopomorski
witam Szanownych Panów. Mam proste pytanie-czy warto pchać się w mazdę 6 2013 w silniku 2.2 diesla ? Jestem świadom problemów z zacieraniem silnika stąd pytanie. Design sprawia, że zakochałem się od pierwszego spojrzenia, ale niezawodność na trasie liczy się najbardziej. Pisze post, bo od kogóż lepiej dowiem się tego niż od posiadaczy. (być może niewłaściwy dział, ale planowo ruszam w nocy ponad 600km zobaczyć tę perłę i nie ma za bardzo czasu czytać wszystkich stron. https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-6-2 ... 87sFZCZys4 )

PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 17:44 
strucha3 osobiście ten egzemplarz bym sobie odpuścił. Handlarz. Nie podaje vinu. Pewnie licznik kręcony.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 17:46 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: śląski
Pamiętaj ze pojemność powyżej 2 litrów podatek 18% wiec koszta handlarza rosną. A cena niska, ciekawe.....

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 19:24 
Wstydliwy
Od: 30.03.2020
Rok produkcji: 2015
Region: łódzki
2.2 to super jednostka ale jak juz to bym szukał powyżej 2015 i nie za taka niską cene

PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 19:38 
Wstydliwy
no oczywiście cena to 32 tyś + 6 za podatek. Osobiście się boję, że silnik może się zatrzeć z powodu ich wadliwości.

moderator
PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 20:47 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Generacja: Nie mam M6
Region: mazowiecki
Silnik nie zatrze się, jeśli sprawdzisz smok i wymienisz podkładki (i będziesz je wymieniał co te 60k km). Jest zagrożenie, że ten egzemplarz może mieć wytarty wałek, chociaż nie sądzę że przebyłby taki dystans i jeszcze by nie wyszło.

W skrócie w tym silniku:
- pada turbo - urywa się grzybek, ale turbiny nie są drogie a są ludzie którzy nawet ulepszają te grzybki w dobrej kasie
- trzeba pilnować podkładek pod wtryskami
- trzeba zmieniać olej co 10-12k i lać dobry olej - to jest mus jeśli chcesz jeździć długo i szczęśliwie

Reszta jest ok - nie ma żadnych klapek w kolektorze (kolektor metalowy), EGR można łatwo zaślepić żeby ograniczyć generowanie nagaru. Diagnostyka tego silnika nie jest łatwa, nie każdy mechanik to ogarnie, ale jest kilku dobrych w Polsce. U mnie 250k km, raz czyszczony DPF, raz smok mi się zatkał bo nie posłuchałem dobrych rad kolegów z forum. Turbo zrobiłem profilaktycznie przy 240k km (spawany laserowo nit który zazwyczaj pęka - u mnie był już luźny). Leję ropę i jeżdżę :)

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

moderator
PostNapisane: Cz, 7 sty 2021, 11:41 
Stały bywalec
Od: 25.09.2017
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
6 stycznia 2021, o 16:37 strucha3 napisał(a):
witam Szanownych Panów. Mam proste pytanie-czy warto pchać się w mazdę 6 2013 w silniku 2.2 diesla ? Jestem świadom problemów z zacieraniem silnika stąd pytanie. Design sprawia, że zakochałem się od pierwszego spojrzenia, ale niezawodność na trasie liczy się najbardziej. Pisze post, bo od kogóż lepiej dowiem się tego niż od posiadaczy. (być może niewłaściwy dział, ale planowo ruszam w nocy ponad 600km zobaczyć tę perłę i nie ma za bardzo czasu czytać wszystkich stron. https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-6-2 ... 87sFZCZys4 )

auto ma handlarz, osobiscie jak widze Ostrow Mazowiecka, Plock, Gniezno to przewijam dalej.

Auto Komis M & M
Nagoszewka Druga 102
07-300 Ostrów Mazowiecka

PostNapisane: Pt, 8 sty 2021, 17:52 
Wstydliwy
Dziękuję Panowie za pomoc, ostatecznie się rozmyśliłem i rozglądam się dalej. Tym razem za benzyną, bo z tego co wyczytałem są bardzo dobre.

PostNapisane: Wt, 19 sty 2021, 21:17 
Wtajemniczony
Od: 15.04.2018
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Czy ktoś z żyjących w UK zna miejsce, gdzie wyczyszczą dolot i kanały w głowicy?
Zadzwoniłem do dwóch speców od BMW w okolicy, to innych marek nie chcą ogarniać.

Byle komu nie oddam, bo strach, a kiedy w Polsce będziemy samochodem nie wiem (a i tam nie znam nikogo w Małopolsce lub blisko granic, kto takie coś robi inaczej niż chemią).

Nic się w sumie nie dzieje, ale auto ma już 90k mil i czas najwyższy za to się zabrać.
Samemu nie zrobię, bo umiejętności nie te, a nawet miejsca na to nie mam.

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: Śr, 20 sty 2021, 10:49 
Amator
Od: 23.04.2019
Region: zagranica
Jest specjalista BMW (Polak) ktory chysci doloty, robi tez czyszczenie orzeszkami (walnut blasting) w Nuneaton kolo Coventry (PMP Cars - znajdziesz namiary na facebooku, oglasza sie tez na ebayu).
Orientowalem sie wstepnie i powiedzial ze dolot nasz ogarnie, ale ostatecznie moja wyladowala na czyszczeniu dolotu w ASO.

PostNapisane: Śr, 20 sty 2021, 21:12 
Wtajemniczony
I ile wyszło £££ czyszczenie w ASO?

PostNapisane: Wt, 26 sty 2021, 08:24 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Sprawdzał ktoś może co znajduje się pod korkiem wlewu oleju? Ja od sierpnia jeżdżę jedynie wokół komina, silnik praktycznie zimny non stop, chyba że przyjdzie czas wypalania DPF - wówczas jadę dokończyć proces.
No i w sobotę pierwszy raz od ostatniej wiosny zajrzałem pod korek, masła było tyle, że obleciał by kilka kromek chleba. W filtrze odmy jaki mam zamontowany to samo, oleju tam nie było za dużo, większość to woda i jakieś gluty.
Myślę sobie spoko, jeżdżę codziennie krótkie odcinki więc to normalne. Sprawdziłem więc w aucie żony - M2 z silnikiem SkyG 1.5. Jeździ rzadziej, ale również krótkie odcinki. No i zdziwko, tam korek jak nowy.

Płynu mi nie ucieka, jak nalałem wiosną do max, tak nadal jest. Kolor ok, zero masła pod korkiem w chłodnicy. Brakuje mi pomysłów skąd taka rozbieżność w znaleziskach pod korkami. Może to olej i jego "parowalność"? Wcześniej, czyli w "normalnych" czasach nic takiego nie miało miejsca, olej od lat ten sam 0w30 ECT C2/C3 Shella

PostNapisane: Wt, 26 sty 2021, 08:53 
Wtajemniczony
U mnie było dużo masła jak jeździłem po Polsce, auto ledwo co się nagrzewało.
Jeżdżąc po uk nigdy masła nie widziałem, ale tutaj robimy zazwyczaj większe dystanse.

Generalnie imo masło tworzy się szybko i trzeba trochę jeździć, żeby się go pozbyć :P

PostNapisane: Wt, 26 sty 2021, 10:31 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: śląski
Darrecki ale m2 twojej żony to benzyna ty masz diesla. Myśle ze efekt masła jest tylko w przypadku diesla. W benzynie nie słyszałem żeby się tak działo. Ja, jak mam jechać np raz w tyg do sklepu(3km) robię dłuższa trasę, żeby się trochę rozgrzał olej i woda wyparowała :wink: .

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: Wt, 26 sty 2021, 11:11 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
26 stycznia 2021, o 09:31 Lucasbadboy napisał(a):
Myśle ze efekt masła jest tylko w przypadku diesla. W benzynie nie słyszałem żeby się tak działo.

Ja myślałem, że to standardowy efekt niedogrzanego silnika niezależnie od rodzaju paliwa. Ale patrząc na własne doświadczenie możesz mieć rację.

PostNapisane: Wt, 26 sty 2021, 11:17 
Nałogowiec
Szybciej się to stanie w benzynie niż w dieslu.

PostNapisane: Wt, 26 sty 2021, 16:53 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Pierwsze lepsze spojrzenie w internet mówi nam, że jasna maź osadzająca się na korku podczas zimy to efekt jazdy na krótkich trasach. Zjawisko to powoduje zbierająca się w oleju wilgoć. Osad zniknie po przejechaniu dłuższego dystansu. Jeśli kolor szlamu jest brunatny, może to oznaczać, że do oleju dostaje się płyn chłodzący, a najczęściej powodem tego jest przepalona uszczelka pod głowicą.

PostNapisane: So, 30 sty 2021, 17:58 
Świeżak
Od: 30.01.2021
Region: świętokrzyski
Witam. Zakupiłem Mazdę 6 z przebiegiem 150000, zrobiłem nią jakieś 300 kilometrów bezproblemowo aż do dziś. Choinka, błędy SBS, SCBS, migający istop, brak mocy, możliwości zmiany biegów ręcznie, dotoczyłem się na D, szarpało przy zmianie biegów, zgasiłem, wróciłem do problemu po godzinie. Samochód odpalony wszystko działa normalnie, bezproblemowo, przejechałem się kilkanaście kilometrów, dalej nic, chodzi aż miło. Niestety nie mam teraz możliwości podpięcia i sczytania ewentualnych błędów. Może ktoś już borykał się z takim problemem, na co się ewentualnie przygotować?.

PostNapisane: So, 30 sty 2021, 18:04 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Problem z turbiną, witaj w klubie, poczytaj trochę ten wątek i będziesz wiedział o co chodzi.

PostNapisane: So, 30 sty 2021, 18:09 
Świeżak
To czeka mnie kopanie, dzięki za szybką odpowiedź, biorę się za czytanie. A możesz w skrócie przybliżyć temat?.

PostNapisane: So, 30 sty 2021, 18:14 
Nałogowiec
Urywa się nit od klapki (grzybka) przełączającego małą i dużą turbinę. Objawia się brakiem doładowania do 2 tys. obrotów. Jak nie ma odpowiedniego ciśnienia to Mazda traktuje to jako błąd, wyrzuca choinkę na deskę i skrzynia przechodzi w tryb awaryjny. Wiele osób przerabiało już ten temat. Daleko nie musisz szukać, kilka postów do tyłu. Ten rocznik i przebieg to duże prawdopodobieństwo, że się nie mylę.

PostNapisane: So, 30 sty 2021, 19:28 
Nałogowiec
Wszystko co się dzieje w tym aucie. Diagnoza speców, turbina :D hehehe

PostNapisane: N, 31 sty 2021, 00:45 
Nałogowiec
poxtazo, ale o co Ci chodzi? Kiedyś mieliśmy spinę, dostałeś ostrzeżenie. Potem znormalniałeś i kilka razy przyznałem Ci rację. Gość ma ewidetnie takie objawy jak ja. Rocznik i przebieg podobny. Więc o co Ci chodzi? Ja z tym autem odkąd kupiłem od pierwszego właściciela trzy lata temu nie mam żadnych problemów. Jedynie to turbo się rozkraczyło. Mazda wymieniła, więc jak dla mnie super. Podkładki sobie ogarnąłem na czas. Z DPF nie ma problemu, jak będę miał chęć to wrzucę swoje wskazania. Jak dla mnie auto bezproblemowe, jak to mówią, jak dbasz tak masz.

PostNapisane: N, 31 sty 2021, 07:13 
Nałogowiec
Poczytaj o CAN na której te auto się opiera , zrozum zasadę działania, potem stawiaj diagnozy o awarii. A nie walisz nie mając pojęcia co się dzieje z samochodem ze pada turbo. Stresujesz gościa i po co? Wróżysz z kryształowej kuli ? A może nie turbo A czujnik? A może wiązka gdzieś nadpalona ? A może kuna, ryś, lub kot pożarły cos? A może wtyczka zaśniedziała? Ale ty widzisz urwany grzybek turbosprężarki. Gasi auto, odpala znów i co grzybek wraca na miejsce ? Cudownie się uszczelnia ? Bo jak na moje zebrał gdzies błąd i wrzucial auto w tryb awaryjny. Szukał bym problemu elektrycznego a nie mechanicznego. Poprostu mającv tak malo informacji jak przedstawił ten koleżka wyżej, nie stawia się diagnozy. Tyle w temacie.

PostNapisane: N, 31 sty 2021, 09:19 
Nałogowiec
Po prostu miałem identyczną sytuację. W trakcie jazdy takie same objawy. Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu wróciłem do domu. Ale wiedząc już, że może to być turbo nie gazowałem. Wystarczy sprawdzić listę błędów. Jak został P0299 to sprawa jasna. Samochód przechodzi pewnie w tryb awaryjny jak błąd jest aktywny. Jak zgasisz i odpalisz to błąd jest nieaktywny i możesz normalnie jechać.
Wiem, że tutaj CAN wywala od razu całą litanię, jeśli choć jedna rzecz nawali. Co szkodzi sprawdzić teraz listę błędów. Ok, obym się mylił i była to jakaś pierdoła. Sam jestem ciekaw, niech autor wrzuci listę błędów i będzie jasne.

PostNapisane: N, 31 sty 2021, 11:07 
Świeżak
Tak to wygląda po podpięciu
============1==============
U0442(00)
Raw code: C44200
ECU: Jednostka sterująca skrzyni biegów[Archiwum (nieaktywne)]
Status: Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu
OBDII: Invalid data received from ECM/PCM B

============2==============
P1260(00)
Raw code: 126000
ECU: Jednostka sterująca silnika[Archiwum (nieaktywne)]
Status: Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu
OBDII: THEFT Detected, Vehicle Immobilzed
Mazda: Anti-Theft System Signal Detected - Engine Disabled

============3==============
P0299(00)
Raw code: 029900
Status: Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Test nie został zakończony w bieżącym cyklu jazdy
OBDII: Turbocharger (TC)/supercharger (SC) - low boost

============4==============
P1260(00)
Raw code: 126000
Status: Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu
OBDII: THEFT Detected, Vehicle Immobilzed
Mazda: Anti-Theft System Signal Detected - Engine Disabled

============5==============
P0299(00)
Raw code: 029900
Status: Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Test nie został zakończony w bieżącym cyklu jazdy
OBDII: Turbocharger (TC)/supercharger (SC) - low boost

============6==============
U0442(00)
Raw code: C44200
ECU: Jednostka sterująca skrzyni biegów[Archiwum (nieaktywne)]
Status: Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu
OBDII: Invalid data received from ECM/PCM B

============7==============
U0401(00)
Raw code: C40100
ECU: Jednostka sterująca ABS[Archiwum (nieaktywne)]
Status: Potwierdzona
OBDII: Invalid data received - engine control module (ECM)

PostNapisane: N, 31 sty 2021, 11:11 
Nałogowiec
No i teraz można coś gdybać. Brakuje doładowania. Więc może to być nieszczęsny grzybek. Ale może być też, problem z wysterowaniem, nieszczelność układu dolotowego. Awaria czujnika ciśnienia doładowania, lub ciśnienia spalin. Do przeglądu wężyki od podciśnień, rury od turbo,IC i filtra do przeglądu czy szczelne. Czujniki od ciśnienia doładowania na turbo i czujnik ciśnienia spalin. Jak rozbierzesz dolot to bedzies widzial grzybek od gorenj części turbo czy jezt na miejscu. 2 są jeden z dołu trzeba zaglądać. Bez demontażu turbiny nie zobaczysz.

PostNapisane: N, 31 sty 2021, 11:23 
Nałogowiec
Czyli jednak moje przewidywania nie były nieuzasadnione. Po prostu prawdopodobieństwo wystąpienia tej awarii przy tym roczniku i przebiegu jest duże. Sam to miałem z identycznymi objawami. Jeśli auto kupione 300 km temu to ja bym nic nie grzebał tylko od razu uderzył do sprzedawcy. Niech to naprawia. Już prawdopodobnie wcześniej musiał mieć jakieś objawy. To się tak nagle nie dzieje.

moderator
PostNapisane: N, 31 sty 2021, 11:28 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
GoTo, a podczas jazdy próbnej przyspieszałeś mocniej? Nic wtedy nie wyszło?

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1