Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 03:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 10:59 
Nowicjusz
Od: 03.02.2019
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: kujawsko-pomorski
Przebieg 216 tys. silnik do wymiany. Po analizie w ASO jest przeciek na dwa cylindry. Stwierdzili jednak, że sama uszczelka głowicy nie wygląda na przedmuchaną/przepaloną. Jest w dobrym stanie. Po otrzymaniu od nich zdjęcia bloku widać, że brak jest przerwania w miejscu docisku uszczelki do bloku. Także prawdopodobnie jest mikropęknięcie w bloku lub głowicy. Sens naprawy to tylko wymiana. Chyba, że ktoś z forumowiczów ma inny pomysł i coś doradzi :) Ogólnie ASO się zdziwiło na ten przypadek, gdyż u nich on nie wystąpił, a silniki są "pancerne". Mieli przypadek kiedyś z głowicą ale to jak auto było na gwarancji i okazała się wadliwa.

Dodam jeszcze, że poziomy płynów były na bieżąco sprawdzane co tydzień lub dwa. Ten przypadek zaczął się nagle na przełomie października/listopada gdy grzanie z klimatyzacji przestało poprawnie działać. Chociaż w zbiorniku wyrównawczym był poziom full to płyn chłodzący uciekał. Dolewałem wtedy już bezpośrednio do chłodnicy, ale to dawało tylko poprawę na krótki okres. Także w tamtym momencie zaczęło coś się dziać z głowicą lub blokiem.

P.S.
Po zdjęciu widać jeszcze, że dużo gromadzi się nagaru, pewnie będzie trzeba dodawać w następnym silniku jakiegoś środka do benzyny.

U mnie przysłowie o maździe się nie sprawdziło. U mnie karoseria została bez korozji, a mechanika poszła w piach :P

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

moderator
PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 13:24 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: mazowiecki
KamykG, na grupie facebookowej był przypadek pęknięcia głowicy 2.5, jakaś babeczka zgłaszała, najlepsze że kupiła auto z ASO, po gwarancji (przebieg) i zdarzyło się jej to jakoś dosyć szybko, 2 miesiące? Niestety, ASO zaproponowało nową głowicę z wymianą za 12k chyba? Ogólnie słyszałem o jeszcze kilku przypadkach problemów z głowicą / uszczelką przy benzynie, ale tu na forum chyba nikt jeszcze nie opisywał tego... Możliwe, że to po prostu pech / wada materiałowa danego egzemplarza, ale jeszcze jedno mi po głowie chodzi - chyba nie ma tak dużo benzyniaków z takim przebiegiem u nas na forum (powiedzmy zbliżających się do 250k km) - duży przebieg to raczej domena diesla...

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

moderator
PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 14:28 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Region: małopolski
popielasty, ilość aut z dużymi przebiegami nie jest większa wśród diesli... Bo udział takich jest dla diesli znacznie większy, ale znowu jest ich kilka razy mniej niż benzyn...
Oczywiście dopiero teraz, przez kolejne 3lata uzyskamy prawdziwy obraz zawodności mechaniki naszych Mazd, gdy osiągną 10lat i przebiegi ponad 200k km... Ale nie spodziewam się kataklizmu...

KamykG straszny pech... Pytanie czy poprzednicy tak dbali o płyny jak Ty... Bo ja przyznaję, że sprawdzam tylko przed długimi wyjazdami, więc czasem i 3 miesiące nie zaglądam... Ale jeszcze awaryjnej sytuacji nie miałem...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

moderator
PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 15:19 
Prawie fanatyk
Od: 01.12.2016
Rok produkcji: inny
Silnik: -
Wersja: -
LPG: Tak
Region: śląski
@popielasty a w tym przypadku nie obowiązuje rękojmia na wady ukryte?
Jak to był silnik pamiętasz może?

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 16:55 
Nowicjusz
6 stycznia 2021, o 13:24 popielasty napisał(a):
KamykG, na grupie facebookowej był przypadek pęknięcia głowicy 2.5, jakaś babeczka zgłaszała, najlepsze że kupiła auto z ASO, po gwarancji (przebieg) i zdarzyło się jej to jakoś dosyć szybko, 2 miesiące? Niestety, ASO zaproponowało nową głowicę z wymianą za 12k chyba? Ogólnie słyszałem o jeszcze kilku przypadkach problemów z głowicą / uszczelką przy benzynie, ale tu na forum chyba nikt jeszcze nie opisywał tego... Możliwe, że to po prostu pech / wada materiałowa danego egzemplarza, ale jeszcze jedno mi po głowie chodzi - chyba nie ma tak dużo benzyniaków z takim przebiegiem u nas na forum (powiedzmy zbliżających się do 250k km) - duży przebieg to raczej domena diesla...

Jeżeli byłaby to głowica i można byłoby dostać taką używaną... a niestety używanych nie widać, ogólnie samych silników benzynowych też jest mało. Oczywiście głowice wyślą na testy i zobaczę co z nią wyjdzie (potem napiszę czy w niej coś wyszło). Tylko tak myśląc to używany silnik taniej wyjdzie niż kupno głowicy (jeżeli ona jest winna) z uszczelkami, bo mam jeszcze kilka rzeczy do wymiany (napinacz, uszczelka pokrywy łańcucha rozrządu bo zaczyna się pocić). Fajnie byłoby zachować starą jednostkę ale poza głowicą to nie wiem jak z blokiem a to znów koszta... ASO za głowicę woła 7500, bynajmniej tak mi powiedział serwisant.

ASO na szczęście mi pomoże w poszukiwaniu silnika, sam na tyle się nie znam by się pchać w takie tematy. Sam serwis twierdzi, że i powyżej 300 tys km przebiegu do nich zaglądają. Zapewne po prostu pech i wada materiału. Możliwe, że był jakiś drobny pęcherzyk a z czasem uszkodzenie poszło dalej.

6 stycznia 2021, o 14:28 gzesiolek napisał(a):
popielasty, ilość aut z dużymi przebiegami nie jest większa wśród diesli... Bo udział takich jest dla diesli znacznie większy, ale znowu jest ich kilka razy mniej niż benzyn...
Oczywiście dopiero teraz, przez kolejne 3lata uzyskamy prawdziwy obraz zawodności mechaniki naszych Mazd, gdy osiągną 10lat i przebiegi ponad 200k km... Ale nie spodziewam się kataklizmu...

KamykG straszny pech... Pytanie czy poprzednicy tak dbali o płyny jak Ty... Bo ja przyznaję, że sprawdzam tylko przed długimi wyjazdami, więc czasem i 3 miesiące nie zaglądam... Ale jeszcze awaryjnej sytuacji nie miałem...

W teorii i co słychać to benzyniaki skyactiv nie są tak awaryjne, ale akurat trafił taki egzemplarz. Co do użytkowników auta. Poza mną był tylko jeden i użytkował je przez 127 tys. km początkowo w leasingu a potem wykupił i po pół roku wstawił do salonu toyoty (ten sam właściciel co salonu mazdy Bednarscy), także w jakimś minimalnym stopniu był oglądany (inaczej gwarancję by mógł stracić).

PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 19:35 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Rok produkcji: 2016
Region: wielkopolski
@KamykG Jaki koszt wymiany silnika? Z ciekawości pytam. ASO zaproponowało jakąś cenę? Skoro za samą głowicę chcą 7-12 tys. to za cały silnik pewnie jakiś kosmos. Zważywszy na wartość 6-letniego samochodu to jest jednak naprawdę ogromna naprawa.

PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 19:57 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Rok produkcji: 2013
Region: dolnośląski
Dopiero co w wątku o pierścieniach kolega pisał że: "blok tzw. "krotki silnik" w ASO mazda kosztuje 9700zł. "

Okazuje się że temat jest mega ciężki i kosztowny jak już skyactive padnie :(

moderator
PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 21:03 
Prawie fanatyk
dejwid, dawno to było i trochę kilka faktów pomyliłem - Pani której się to przytrafiło była pierwszym właścicielem, po prostu skończyła się gwarancja kilka msc wcześniej. Silnik to jedanak 2.0 165km.

https://www.facebook.com/groups/1155378 ... 748933698/
https://www.facebook.com/groups/1155378 ... 660379440/
https://www.facebook.com/groups/1155378 ... 683699004/

Dla osób bez fb:
glowica_1.jpg

glowica_2.jpg

głowica_3.jpg

+ 1 ciekawy komentarz autorki:

Cytuj:
Magdalena Sowula
Autor
mam ich w dupie. ich dobrą wolę też. niech sie oficjalnie przyznają do błędu, skoro wiedzą ile głowic zamawiają tylko do 6 2.0. bo o takich mowa. niech powiedzą tak odchudzilismy plaszcz wodny do grubości 4mm A powinien mieć grubość 1cm tak jak w 2.5 at. skoro konstrukcja jest wadliwa to czekam na ruch z ich strony. A nie tłumaczenie że piluje silnik i przekraczam zalecana prędkość 150km/h. skoro w specyfikacji piszą że max prędkość to 205 to czemu każą jeździć mniej. w pojedynkę nie wygram z koncernem. nie złożę pozwu zbiorowego bo mój przypadek jest jedyny na forum.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 21:18 
Nowicjusz
6 stycznia 2021, o 19:35 jordanj napisał(a):
@KamykG Jaki koszt wymiany silnika? Z ciekawości pytam. ASO zaproponowało jakąś cenę? Skoro za samą głowicę chcą 7-12 tys. to za cały silnik pewnie jakiś kosmos. Zważywszy na wartość 6-letniego samochodu to jest jednak naprawdę ogromna naprawa.

Ogólnie jak już, to będzie używany silnik a to rzędu 2-4 tys. (przebieg coś koło 40tys. km, z gwarancją rozruchową) tak wynika z serwisu aukcyjnego. Zastanawiam się jeszcze czy gdyby tylko głowica była uszkodzona to czy nową nie kupić - ale ekonomicznie byłoby to trochę nieopłacalne i nie wiadomo jak z blokiem <niewiem> . Co do ostatecznej ceny używki będę dopiero wiedział jak dostaną odpowiedź ze sklepu zajmującego się takimi rzeczami. O cenę nowego ASO nie pytałem, pewnie trzeba by zapłacić zapewne ponad 20 tys. Mam nadzieję, że następny silnik będzie bardziej wytrzymalszy.

6 stycznia 2021, o 19:57 mirpo napisał(a):
Dopiero co w wątku o pierścieniach kolega pisał że: "blok tzw. "krotki silnik" w ASO mazda kosztuje 9700zł. "
Okazuje się że temat jest mega ciężki i kosztowny jak już skyactive padnie :(

Czyli sam blok i głowica to już około 18 tys. xd Niestety widać, że zdarzają się wady w materiale w tych silnikach, bo nie wiem jak o tym inaczej sądzić. Fajne auto ale zawsze cuś wyjdzie przeważnie to były mechanizmy lusterek, ale teraz silnik, ale za to karoseria jest nieskorodowana xd Najwyżej na koniec wstawię co u mnie zrobiono, na ten moment to jest około 8 tys. Już trochę straciłem rachubę, parę rzeczy narazie jest wstrzymanych ze wzgląd na silnik.

Popielasty
Dziękuję za posta. Czyli widać jak to Mazda ukrywa problem. Ładnie odchudzili płaszcz wodny w 2.0. Fajne tłumaczenie mazdy o zalecanej prędkości wtf;F

Ostatnio edytowano Śr, 6 sty 2021, 21:28 przez KamykG, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 21:33 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
32 głowice na południową polskę do 2.0 ???
Dziwne.. może ktoś się wziął za "tjuning" i potjuningowałtak klientom że popadały ? albo buduje silniki i potrzebuje ? Ma wystartować w Polsce puxchar MX5 Cup - przygotowywana jest partia identycznych , cośtam wzmocnionych właśnie silnikowo, z klatką , zawieszeniem , odchudzonych itd MX5tek do zakupu lub wynajęcia na ściganie się w identycznych wozach, może to ma jakiś związek.. tak gdybam bo dziwna sprawa.

I druga dziwna - raczej większe pojemności mają cieńsze ścianki między cylindrami (w Subaru znany problem z blokami) , z drugiej strony Mazda chwaliła się że 2.5 to nie jest "rozwiercony" 2.0 tylko że to oddzielne konstrukcje więc może faktycznie .

Co do dylematu - wymieniać samą głowicę czy silnik, sprawa indywidualna, ale z nieprzyjemnego dośwaidczenia (nie z Mazdą) wiem, że ważne jest jak długo na tym dostającym się płynie chłodniczym do oleju auto jeździło. Bo płyn chłodniczy bardzo degraduje olej - panewki mogły oberwać. Więc może przynajmniej ich weryfiklacja by się przydała. Albo właśnie cały silnik (chyba już trochę rozbitków powinno być)

Eit -co do wytrzymałości i złego chłodzenia 2.0 - biorąc pod uwagę, że te puchorwe MX5 jeżdżą po całym świecie w sporych ilościach i to właśnie z 2.0 silnikami w wyścigowych swoich seriach gdzie naprawdę sprzęt obrywa, jakoś nie bardzo mnie przekonuje to że jakieś wady chłodzenia te silniki mają. Te wyścigowe pewnie chłodnice, może pompy mają bardziej wydajne itp. no ale bez przesady.

PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 21:39 
Nowicjusz
6 stycznia 2021, o 21:27 Andrzejsr napisał(a):
32 głowice na południową polskę do 2.0 ???
Dziwne.. może ktoś się wziął za "tjuning" i potjuningowałtak klientom że popadały ? albo buduje silniki i potrzebuje ? Ma wystartować w Polsce puxchar MX5 Cup - przygotowywana jest partia identycznych , cośtam wzmocnionych właśnie silnikowo, z klatką , zawieszeniem , odchudzonych itd MX5tek do zakupu lub wynajęcia na ściganie się w identycznych wozach, może to ma jakiś związek.. tak gdybam bo dziwna sprawa.

I druga dziwna - raczej większe pojemności mają cieńsze ścianki między cylindrami (w Subaru znany problem z blokami) , z drugiej strony Mazda chwaliła się że 2.5 to nie jest "rozwiercony" 2.0 tylko że to oddzielne konstrukcje więc może faktycznie .

Co do dylematu - wymieniać samą głowicę czy silnik, sprawa indywidualna, ale z nieprzyjemnego dośwaidczenia (nie z Mazdą) wiem, że ważne jest jak długo na tym dostającym się płynie chłodniczym do oleju auto jeździło. Bo płyn chłodniczy bardzo degraduje olej - panewki mogły oberwać. Więc może przynajmniej ich weryfiklacja by się przydała. Albo właśnie cały silnik (chyba już trochę rozbitków powinno być)

Pierwsze wycieki były na początku listopada 2020. Mocniejsze były na początku grudnia a szczególnie 17 grudnia kiedy, aż dwa cylindry podczas przyspieszania zaczęły przerywać. Wtedy od razu powolutku się toczyłem i jechałem wprost do warsztatu. Ale już z wyciekami zrobiłem kawałek dystansu ponad 3 tys. km. Czy weryfikacja się opłaca, chyba nie. Z punktu ekonomii taniej będzie dostać używany silnik. Stary się weźmie do porozbierania, może coś się z niego jeszcze przyda.

moderator
PostNapisane: Śr, 6 sty 2021, 22:02 
Prawie fanatyk
Od: 01.12.2016
Rok produkcji: inny
Silnik: -
Wersja: -
LPG: Tak
Region: śląski
@popielasty dzięki za post, mam propozycję żeby z tego wydzielić nowy temat.

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Cz, 7 sty 2021, 20:36 
Nowicjusz
Dostałem właśnie potwierdzenie od serwisu ASO, że głowica od razu na początku testu zaczęła ciec. Jest pęknięcie między 2 a 3 cylindrem. Dla mnie to jakaś była wada, ale już nie chce mi się do tego dochodzić. Czyli teraz zostaje używany silnik, na szczęście jeszcze w tym ASO pomoże...

moderator
PostNapisane: Cz, 7 sty 2021, 21:34 
Prawie fanatyk
KamykG, zgodnie z sugestią dejwid wydzieliłem to do osobnego wątku, bo temat może okazać się rozwojowy. Widziałem Twój post na grupie fb, Marek Malik potwierdził kilka przypadków, odezwała się też dziewczyna którą tu cytowałem.

PostNapisane: Cz, 7 sty 2021, 21:43 
Nowicjusz
popielasty
Dziękuję za przeniesienie, fakt robił się offtopic. Zawsze może ktoś dodać jakąś tu opinie lub sugestie.

Widziałem post Marka, tylko tak jak tam pisałem trochę dziwnie jak doglądałem na bieżąco poziom płynu. Na biegu jałowym nie był zostawiany. Na jałowym był jedynie zostawiany przy wyłączonym silniku przy zmianie tarcz i klocków lub w trakcie badania technicznego przy sprawdzaniu amortyzatorów. Czy może miał wpływ inny rodzaj płynu (niebieski) <niewiem>

moderator
PostNapisane: Cz, 7 sty 2021, 22:11 
Prawie fanatyk
Ja do płynu podchodzę bardzo ostrożnie i leję tylko to co podaje producent - w poprzednim aucie miałem nagrzewnicę zasyfioną i słabo leciało ciepłe powietrze - nalałem jakiegoś siuwaxu do płynu chłodniczego służącego do odkamieniania nagrzewnicy, zgodnie z zaleceniami zmieniłem płyn na nowy po 50km (zalałem Prestone) i 300km po całej operacji wywaliło mi uszczelkę pod głowicą...

PostNapisane: Cz, 7 sty 2021, 23:21 
Prawie fanatyk
KamykG - ale co mają biegi i tym bardziej na jakim się auto zostawia, do układu chłodzenia ?
Co do płynów to ten Mazdowski jest o tyle fajny że na 10 lat. Więc przynajmniej z tego powodu nie ma co chyba innego stosować.

PostNapisane: Pt, 8 sty 2021, 22:42 
Nowicjusz
7 stycznia 2021, o 22:11 popielasty napisał(a):
Ja do płynu podchodzę bardzo ostrożnie i leję tylko to co podaje producent - w poprzednim aucie miałem nagrzewnicę zasyfioną i słabo leciało ciepłe powietrze - nalałem jakiegoś siuwaxu do płynu chłodniczego służącego do odkamieniania nagrzewnicy, zgodnie z zaleceniami zmieniłem płyn na nowy po 50km (zalałem Prestone) i 300km po całej operacji wywaliło mi uszczelkę pod głowicą...

7 stycznia 2021, o 23:21 Andrzejsr napisał(a):
KamykG - ale co mają biegi i tym bardziej na jakim się auto zostawia, do układu chłodzenia ?
Co do płynów to ten Mazdowski jest o tyle fajny że na 10 lat. Więc przynajmniej z tego powodu nie ma co chyba innego stosować.

Ja zaradczo wymieniłem kiedy miałem przejechane ok. 200 tys. (wiekowy jeszcze nie był). Zleciłem to mechanikowi (na mój powiat to jeden z lepszych) i mi go wymienił, przez rok czasu było dobrze, nie było żadnych problemów. Serwis ASO tak samo mówi, że płyn mazdowski jest na 11 lat lub 250 tys. km przebiegu. Ogólnie jeszcze sobie piszę z Mazdą Polska (nawet odpisują), ale na nic nie liczę. Sam może z ciekawości rozetnę/prześwietlę głowicę :lol:

Co do biegu jałowego to tylko brałem z wątku z facebooka co Marek mi pisał, że może wpływać na przegrzewanie silnika. W teorii to chyba bardziej skrzynia by cierpiała, ale nie jestem mechanikiem.

PostNapisane: So, 9 sty 2021, 17:59 
Prawie fanatyk
Może z tym jałowym biegiem chodziło o to że się przegrzewa silnik na postoju gdy np wentylator szwankuje ? i nie ma przepływu powietrza od jazdy (bo jak sprawny to się nie przegerzeje) .

PostNapisane: So, 9 sty 2021, 22:19 
Wtajemniczony
Od: 10.01.2016
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
W ostatnim modelu M6 jest duży grill który kompletnie zasłania chłodnice ( jest tylko mała wolna przestrzeń na górze)
tym samym po szybszej jeździe zawsze włącza się wentylator.
W poprzednim modelu było troszkę lepiej, wentylator też się włączał ale tak długo nie chodził.
Porównanie mam z tej samej trasy ok 10km jak suszę auto. Ogólnie albo zmieniono próg załączania wentylatora na niższą temperaturę
lub ten grill to powoduje ( obstawiam to drugie).

PostNapisane: Pn, 11 sty 2021, 17:23 
Nowicjusz
Pytanko, czy silnik PY 2.5 z modelu 2017 (który ma dezaktywację cylindrów) będzie pasował do rocznika 2014? Czy można go jakoś przerobić by pasował. Ogólnie mało jest tych silników na rynku...

PostNapisane: Pn, 11 sty 2021, 17:37 
Stały bywalec
Od: 06.02.2017
Region: pomorski
A odłączanie nie weszło w MY 2018?

PostNapisane: Pn, 11 sty 2021, 19:51 
Nowicjusz
Kierownik Aso powiedział, że są od 2017. Ale znów na aukcjach można znaleźć, że z 2013-2018 lub 2013-2017 są jak mój silnik.

Czy te silniki z odłącznymi cylindrami by aż tak się nie komunikowały ze starszym typem. Czy aż tak konstrukcyjnie się zmieniły? Jeżeli nie znajdę innego to będzie tylko jedyna opcja kupno nowego....

moderator
PostNapisane: Pn, 11 sty 2021, 19:52 
Prawie fanatyk
A jakie są kryteria Twojego wyszukiwania? Bo patrząc na allegro jest tego trochę w różnych cenach --> https://allegro.pl/kategoria/silniki-i- ... t-1-1-1218

Wymiana w ASO? Jaki koszt robocizny powiedzieli?

PostNapisane: Pn, 11 sty 2021, 20:03 
Nowicjusz
np
https://allegro.pl/oferta/mazda-cx5-2-5 ... 7662919020

tylko ma uszkodzony kolektor i nie wiem jak urządzenie pod alternatorem (sprężarka? pompa wody?)

Dużo jest wersji amerykańskich, gołych słupków, większych przebiegach lub nowszych..

W ASO robocizna za włożenie silnika 2 tys.

PostNapisane: Pn, 11 sty 2021, 21:46 
Wtajemniczony
pod alternatorem masz kompresor klimatyzacji ( w ogłoszeniu podano, że silnik bez niego)
za sterowanie odłączaniem cylindrów odpowiada PCM jak zostawisz swój sterownik to nie będzie tej opcji aktywnej.

PostNapisane: So, 16 sty 2021, 16:15 
Amator
Od: 28.02.2019
Rok produkcji: 2013
cześć,
Płyn dostaje mi się do oleju, mechanik wymienił w ciemno uszczelkę na nową oryginalną. Płyn znów w oleju po przejechaniu 60 km. Ubyło ok 1-1,5l płynu chłodniczego przez te 60 kilometrów.
Myślicie, że może to być jakieś mikropęknięcie bloku/głowicy silnika?
Przebieg 209 tys. km.
pozdrawiam

-- Dodano: 16 stycznia 2021, o 16:15 --

6 stycznia 2021, o 13:24 popielasty napisał(a):

Ja jeszcze nie wiem, ale tak jak pisalem moge byc kolejny. Maslo w oleju, wymiana uszczelki i po 60km znow maslo.

Mechanik obstawia mikropekniecie bloku.
I teraz pytanie moze ktos wie - czy oprzy mikropeknieciu mogloby ubyc 1.5 litra plynu przez 60km ?

PostNapisane: So, 16 sty 2021, 20:50 
Wtajemniczony
Sytuacja którą cytujesz dotyczy silnika 2.0 nie 2.5.
6 stycznia 2021, o 21:03 popielasty napisał(a):
dejwid, dawno to było i trochę kilka faktów pomyliłem - Pani której się to przytrafiło była pierwszym właścicielem, po prostu skończyła się gwarancja kilka msc wcześniej. Silnik to jedanak 2.0 165km.
[/quote]
Przy wymianie uszczelki głowica nie była sprawdzana ( jak już była zdjęta)?

PostNapisane: Śr, 24 lut 2021, 19:51 
Nowicjusz
11 stycznia 2021, o 21:46 piolsm napisał(a):
pod alternatorem masz kompresor klimatyzacji ( w ogłoszeniu podano, że silnik bez niego)
za sterowanie odłączaniem cylindrów odpowiada PCM jak zostawisz swój sterownik to nie będzie tej opcji aktywnej.

Mam jeden zarezerwowany u sprzedającego za ok 4 tys. ale narazie więcej nie będę pisał żeby nie zapeszyć.

Co do odłączania cylindrów, mam w tej chwili auto w ASO a oni mówią, że wymagało by przeróbek a to w łańcuchu a to w głowicy. Może sterownik by jakieś błędy wyrzucał, tego nie wiem. Nie znam się na tyle, a nie mam zaufanego warsztatu by w ciemno to robić.

-- Dodano: 20 lutego 2021, o 11:29 --

Po perypetiach z tymi silnikami, postanowiłem wyremontować swój. Koszt głowicy, uszczelek i robocizny wyniesie ok. 12k. Czy coś byście jeszcze wymienili? Oleju na 2 tys. km przelotowej jazdy (autostrada + krajowa) może brała ok 2 szklanki. Innych problemów nie miałem.

-- Dodano: 24 lutego 2021, o 19:44 --

Wczoraj dotarła głowica, została już przezbrojona, jeszcze parę dni i auto będzie u mnie z powrotem (o ile cuś nie wyskoczy) :> Gładzie cylindrów były dobre bez rys, także dolnego bloku już nie rozbierali. Zostały wymienione niezbędne uszczelki. Całość wyjdzie ok. 26 k.

PostNapisane: Śr, 24 lut 2021, 23:53 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Skrzynia: MT
24 lutego 2021, o 19:51 KamykG napisał(a):
Koszt głowicy, uszczelek i robocizny wyniesie ok. 12k

24 lutego 2021, o 19:51 KamykG napisał(a):
Całość wyjdzie ok. 26 k.

Skąd taka zmiana? Nie jest to więcej niż cały nowy silnik?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1