Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 10:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 147  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 14 gru 2020, 16:31 
Świeżak
Od: 07.12.2020
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
Po jakim czasie ustalił ci się soc?

U mnie po wsadzeniu Aku do auta gęstość w okolicy 1,26 wszystko działa tylko mam soc 0%, a ciekawy jestem co mazda wyliczy.

No i napięcie bez obciążenia na klemach dość wysokie bo 12,95V po 2h od wyłączenia silnika.

PostNapisane: Pn, 14 gru 2020, 17:28 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
W sumie po trzech dniach z tym, że auto więcej stało niż jeździło w sumie może 50 km zrobione w kawałkach. I to pierwsze kilometry to żona zrobiła, ja dopiero dzisiaj miałem czas posprawdzać parametry. Więc może wcześniej SOC był np. w sobotę, ale żona nie pamięta czy i-stop działał.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pn, 14 gru 2020, 19:36 
Adept
Od: 15.12.2018
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: mazowiecki
Chcę się upewnić że to normalne.
Aku naładowany Soc koło 91%
Stała prędkość 80m/h 1800 obrotów i mam 2A , hamuje silnikiem wzrasta na ułamek sekundy do 11A a jak dodaje gazu momentalnie spada to minus -10A, po 5 sec mam już -2A i po nastepnej chwili już dodatnie 2A.
Generalnie w ciągu 5sec potrafi skakać z -10A do +10A. :idea: nie caly czas tak skacze ale w drodze 10km miałem tak 3x.

PostNapisane: Pn, 14 gru 2020, 19:41 
Wtajemniczony
Od: 19.03.2020
Rok produkcji: 2016
Pomału zbieram się do tematu i ja bo SOC 40-60%.
M6 zasadniczo rocznik 2017, nabyłem w maju. Przed zakupem aku musiał paść bo to był jedyny błąd przy skanie przedzakupowym.
Niemniej po paru dniach jazdy i-eloop i i-stop zaczęły działać i tak było do ok listopada, kiedy autko już coraz więcej stało.
Kupiłem więc iCar'a i SOC jest w granicach 40-60%, w zależności od pokonanych km.

Ale jak tak Was czytam to aby porządnie ogarnąć temat doładowania to trzeba mieć doktorat i cierpliwość lub kogoś czuwającego na czacie do konsultacji live.
Z tego względu w zasilacz nie pójdę bo wiem, że tego nie ogarnę, nie ma bata.

Stąd moje pytanie, idzie podratować aku jakimś "automatem" żeby przedłużyć jego życie?
Zawsze można kupić nowy, ale są różne sytuacje i chciałbym nabyć jakiś "automat" do sytuacji awaryjnych.

PS. Refraktomert w drodze, ale sprawdzenie gęstości dopiero po weekendzie.

Mazda 6, 2016 FL2, 2.5 AT, SkyPassion - Dark Shadow ;)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 14 gru 2020, 22:02 
Adept
Od: 15.12.2018
Jeśli nigdy nie ładowałeś to automatem możesz coś podziałać ale to nie będzie to samo co np. zasilaczem.

Ten automat kosztuje w promocji na innej aukcji 99zl - cena dobra

12/24V 8A

https://allegro.pl/oferta/prostownik-do ... 0015221673

Polski test- jestem ciekwe czy to warte 100zl ? , oczywiście aukcje z allegro 200zl od razu to nieporozumienie

https://www.youtube.com/watch?v=Iswzxce83SU
22:40 sec filmu koniec testu aku.

Mega test ladowarki, fajnie sie oglada ladowarka daje 8-8,5A. Brak trybu 17V ale jak za 99 zl ? :>

PostNapisane: Pn, 14 gru 2020, 22:09 
Wtajemniczony
Ja go nie ruszałem, zakładam że może handlarz mógł go podladowywac.

Wiem, że zasilaczem byłoby najlepiej, ale jak wspomniałem to odpada.

Co do ładowarki to mogę zapłacić i 300, chodzi aby efekt zabiegu był relatywnie najlepszy.

PostNapisane: Pn, 14 gru 2020, 22:31 
Weteran
Od: 05.12.2013
Region: łódzki
Elsas, zachowanie mazdy z tymi prądami ładowania, to jak dla mnie to wygląda następująco...
Mazda teraz ocenia zdolność akumulatora, specjalnie obniża napięcie dlatego masz prąd ujemny podczas jazdy. Jest to potrzebne do wyliczenia również SOC na ile akumulator pozwoli to samochód to sprawdzi i sprawdza u ciebie teraz.
To taki algorytm do wyliczenia jak Mazda może i później będzie go traktować i z jakim napięciem utrzymywać działanie instalacji, tudzież i akumulatora, akumulator w samochodzie po uruchomieniu silnika, jest również odbiorcą (weźmie tyle ile zechce) jak żarówka czy podgrzewanie pupy.
Ja takie zachowanie widziałem u siebie, więc nie martw się na.zapas, będzie tak jak być musi, mazdy i tego lichego algorytmu wyliczenia nie oszukasz. Sposób polegający na oszukaniu algorytmu jest, i dobrze go opisywał kiedyś kolega Lucas (pozdrówka dla kolegi), oczywiście mieliśmy odmienne zdanie, ale to przeszłość i teraz jest ok.

Wyżej kolega "serialowy" też wspominał, że jemu prąd skacze już przy niskim napięciu instalacji, to też jest do wytłumaczenia. Przykładowo, jeśli akumulator ma dość duże upływy pojemności "w nocy jak stoi" , to te starty będą uzupełniane za dnia (podczas jazdy) z większą mocą, czyli prądem. Chociaż nie widać rezystancji zakładanej i bieżącej w widocznych pidach, bo odczyt rezystancji akumulatora przez mazde odbywa się na bieżąco. To również ważny odczyt dla czujnika.

Idąc dalej, wspomniany inteligentny prostownik, jest dobry, może nawet bardzo dobry, ale to zależy na czym (na jakim akumulatorze) był testowany. Niestety to był Zwykły kwasiak a nie cholerny nasz EFB. To zmienia postać rzeczy diametralnie. Można oprzeć się nawet o stwierdzenie że do niczego bo my mamy EFB.

O tej rezystancji wewnętrznej akumulatora jeszcze słowo. Im wyższa tym chętniej pochłania ampery. Oczywiście rezystancja zależy od pojemności akim, o rezystywności nie będę wspominać nawet.
Elsas, jaką masz rezystancje twojego akumulatora? 4mOhma z hakiem czy ponad 6? Im wyższa dla rozładowanego tego aku, tym większy opór dla zasilacza/prostownika/automatu i dla alternatora również. Ja mam nawet 4.27mOhm, a to bardzo mało....

Każdy akumulator jest inny, nawet z tej samej lini produkcyjnej, czy o tych samych parametrach. Odróżnia je sposób eksploatacji pod maską jak i poza jeśli ładujemy, czym i jak.
Bo testować akumulatory nowe można, tak samo jak urządzenie ładujące tenże nowy
akumulator.

Nowinka ze świata akumulatorów? Proszę....
Nawet alternator dzisiajb(w dzisiejszych samochodach), nie jest w stanie naładować do pełna jakikolwiek akumulator. Zawsze są braki.

PostNapisane: Pn, 14 gru 2020, 22:51 
Adept
Od: 16.01.2020
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Wersja: SkyMotion
Region: pomorski
14 grudnia 2020, o 22:09 mamaj12 napisał(a):
Ja go nie ruszałem, zakładam że może handlarz mógł go podladowywac.

Jeśli od handlarza, sprawdź czy pod maską w ogóle znajduje się EFB, różne akumulatory można tam znaleźć gdy auto przechodzi przez pośredników.

14 grudnia 2020, o 22:09 mamaj12 napisał(a):
Co do ładowarki to mogę zapłacić i 300, chodzi aby efekt zabiegu był relatywnie najlepszy.

Fajny opis, dużo bajerów, ale nie naladujesz tym EFB Mazdy. Za 300 zł możesz mieć coś, co (być może) :wink: naładuje.

PostNapisane: Wt, 15 gru 2020, 09:44 
Weteran
Hehe dobre pytanie, czy w ogóle jest tam EFB
U mnie spadek niestety, no i czy mam napięcie 14.20V czy 14.85V to jeden czort, prąd ładowania i tak 1A. Chociaż Przypuszczam, że przy takiej rezystancji nie ma co ładować. ObrazekObrazek

Ładując akumulator poza samochodem, wzrost napięcia powoduje wzrost natężenia prądu (większe napięcie nawet o te 0.65V, powoduje wzrost A, minimalnie ale jest) ale nie według mazdy

PostNapisane: Wt, 15 gru 2020, 11:05 
Adept
Oglądam od dłuższego czasu rynek używanych Mazd, nie jedno cudo widziałem pod maską.

Millerek, co się stało? Przecież miało być dobrze :-P
No jeśli u Ciebie jest 81% to ja już nie wiem co ja myślę.
Nareszcie Twoje pidy wyglądają jak moje czyli 1A :wink:

Jeszcze raz spytam o Twoją rezystancję: jest dziwnie niska. Porównaj ze swoimi starymi screenami. Czy BT360 potwierdza taką rezystancję? U mnie regularnie ok. 6. U innych fabrycznych też taka była.

PostNapisane: Wt, 15 gru 2020, 11:41 
Weteran
Te 81% jest dzisiaj, może być ponad 90 za tydzień bądź dwa.
Tak jest u mnie, 10% na minus, by później dostać 10% i tak w koło Macieja.

Rezystancja, wcześniej nie przyglądałem się uważnie.
Ale odkąd kojarzę, była w granicy 5-6? Ale to nie wszystko.
PIDy są dwa, rezystancja zakładana i bieżącą (chyba tak to jest opisane w Forscanie) . Jedna i druga pokrywają się. Kiedyś patrzyłem raczej na zakładaną a nie na bieżącą. Więc nic nie pomogę, a tego BT360 nie podłączałem w samochodzie od dawna, nie wiem co może pokazać ponieważ dokładnego badania EFB w Maździe nie robię ponieważ według mnie mija się z celem, bądź to będzie tylko poglądowe itd...
Jak chcesz to zaraz mogę sprawdzić.

Dobra, poleciałem do Mazduni i podłączyłem tego BT360, o to co wyszło Obrazek
Patrząc nawet przez ciemne okulary, wychodzi na to samo co mazda sobie wyliczyła
SOC taki sam, rezystancja podobna...

PostNapisane: Wt, 15 gru 2020, 12:18 
Wtajemniczony
Co prawda nie widziałem napisu Yuasa, ale 95% krzaczków na etykiecie świadczy chyba, że aku jest fabryczny, a co za tym idzie Yuasa.
Ale dla pewności poszedłem teraz i wrzucam fotkę.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Wt, 15 gru 2020, 12:46 
Adept
Korki i szlaczki obecne, znaczy fabryczny.

Millerek - i tego Ci zazdroszczę: spadnie do +/-80%, ale dzięki gęstości, jest w stanie się odbudować, bo nie jest przezroczysty dla Mazdy, ona widzi w nim partnera do rozmów. U mnie też tak kiedyś było...

PostNapisane: Wt, 15 gru 2020, 15:17 
Weteran
Wygląda i zapewne jest to Yuasa EFB Q85 T110..

Artego, a u ciebie jaka jest rezystancja twojego akumulatora?
Bo patrząc na tabelkę, to ja nie powinienem mieć zastrzeżeń Obrazek

PostNapisane: Wt, 15 gru 2020, 16:55 
Adept
Mój ma 65Ah i wg tabelki powinien mieć 3m ohma. Wg autoola, zależnie czy wg CCA ma 6,18 a wg D23(JIS) ma 6,08. Mazda widzi to podobnie.

PostNapisane: Wt, 15 gru 2020, 17:19 
Weteran
A czy podobnie też widzi %SOC?

PostNapisane: Wt, 15 gru 2020, 21:38 
Stały bywalec
14 grudnia 2020, o 16:28 Terminator181 napisał(a):
U mnie dzisiaj po około w sumie 50km SOC z 67 podbiło na 75. Non stop średnio 9A ładowania. Ale gęstość tragedia po tylu dniach ładowania od 1.23.don1.25 . Mniej niż po ładowaniu . Teraz znowu ładuje już 3 godz. Zobaczymy co będzie . Na razie na zasilaczu prąd 1.8A napięcie 17V.

Odnosząc się do powyższego cytatu to akumulator ładowałem, aż do 21-szej (8 godz.) stwierdzając "raz kozie śmierć" ładuje do momentu kiedy prąd będzie rósł. Ale przerwałem na prądzie 1.18A chociaż nie rósł bo już późno. Ładowałem w samochodzie z odpiętą klemą pod chmurką czyli było w sumie zimno około 0 stopni pod koniec ładowania. Dzisiaj po przyjeździe żony z pracy podpiąłem FORSCANA. SOC na poziomie 90% <spoko> . Gęstość od 1.26 do 1.28. Tylko nie wiem czy miarodajna będzie gęstość bo sprawdzałem zaraz po zgaszeniu auta.

PostNapisane: Wt, 15 gru 2020, 22:25 
Adept
Tak, Mazda widzi go podobnie, chyba 5 z ogonem do 6. Cały czas mam go w domu i nie mogę potwierdzić, ale jakoś tak.

W kwestii SOC, nie pamiętam :oops: sprawdzę gdy do wsadzę. Wydaje mi się, że autool zawyża w stosunku do Mazdy. Od kiedy mam forscana, rzadko potwierdzam na autoolu.

Terminator181 - czy dobrze rozumiem, że w odróżnieniu od poprzednich cykli ładowania, tym razem po 8h prąd wciąż nie wzrastał?

PostNapisane: Wt, 15 gru 2020, 22:36 
Stały bywalec
Tak było, nie wzrastał. Tak zastanawiam się, że może kluczową rolę odegrała niska temperatura powietrza. Fakt jest taki, że w końcu i SOC i gęstość wzrosły. A nie jak po 4 dniach ładowania.

PostNapisane: Wt, 15 gru 2020, 23:02 
Adept
Kurde, i weź człowieku bądź tu mądry. Odnalazles złoty środek, ale czy sam będziesz w stanie go powtórzyć...
Niska temp powiadasz, hmm, ja na początku ładowałem w garażu, tam szału nie ma (14-15st), ale daleko od temp na zewnątrz przy której Ty ładowałeś. No i tam też prąd wzrastał!
Poza tym niska temp powinna działać odwrotnie i uniemożliwić naladowanie EFB.
Ile czasu upłynęło od przyjazdu żony do początku ładowania? Czy aku mógł być jeszcze ciepły?

PostNapisane: Wt, 15 gru 2020, 23:09 
Wtajemniczony
Wynalazłem takie 3 propozycje ładowarek: Ctek mxs 10, Noco genius 10 czy Stef-Pol est 516?
Która warta uwagi?

PostNapisane: Śr, 16 gru 2020, 00:14 
Stały bywalec
artgeo napisał(a):
Kurde, i weź człowieku bądź tu mądry. Odnalazles złoty środek, ale czy sam będziesz w stanie go powtórzyć...
Niska temp powiadasz, hmm, ja na początku ładowałem w garażu, tam szału nie ma (14-15st), ale daleko od temp na zewnątrz przy której Ty ładowałeś. No i tam też prąd wzrastał!
Poza tym niska temp powinna działać odwrotnie i uniemożliwić naladowanie EFB.
Ile czasu upłynęło od przyjazdu żony do początku ładowania? Czy aku mógł być jeszcze ciepły?

Tak był jeszcze ciepły. To co wynik gęstości zawyżony?
Ale SOC przynajmniej dobry 90%, przekładając to na gęstość elektrolitu może faktycznie jest dobrze naładowany.

PostNapisane: Śr, 16 gru 2020, 00:49 
Weteran
Yyy, o jakim złotym środku panowie piszecie?
Bo nie rozumiem jakoś

PostNapisane: Śr, 16 gru 2020, 01:46 
Stały bywalec
W przenośni złoty środek . Generalnie ładowałem powyżej normatywnego czasu i tabelki w dosyć niskiej temperaturze .

PostNapisane: Śr, 16 gru 2020, 06:27 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zachodniopomorski
Ja myślę, że jeszcze warto poczekać na pełnię księżyca, wtedy może się udać.
Ładowanie zacząłbym też w wigilię rano, może wtedy wieczorem akumulator przemówi ludzkim głosem i powie co go boli :lol:
Ten wątek robi się śmieszny, nie dziwię się, że akumulatory Wam padają jeśli auta mogą sobie stać po kilka dni bez jeżdżenia.
Używałem Yuasy 5 lat, ani razy nie miałem problemów, czy to z gęstością, czy rozruchem, czy systemami i SOC. Działała dopóki nie pojawiły się komunikaty o potrzebie jej wymiany.
Teraz siedzi Exide od roku i też zero problemów. Mam nadzieję, że podziała tyle samo, bo nie mam zamiaru tego ładować jakoś specjalnie, chyba, że moja żona znów zostawi światło w środku na noc, już raz miałem farta i zauważyłem to w porę :D

PostNapisane: Śr, 16 gru 2020, 08:10 
Adept
"Złoty środek" to był sarkazm, śmiech przez łzy niemożności naładowania tej kupy elektrolitu i ołowiu <modlisie>
Ale do rzeczy: Terminatorowi udało się przez 8h ładowania obniżać prąd bez jego wzrostu, co jak wiemy, jest ostatnio tematem dyskusji bo średnio po 1h zaczyna się powolna wędrówka prądu w górę.

Terminator181: ale kiedy dokładnie był ciepły: podczas ładowania czy podczas pomiarów? Bo ja zrozumiałem że podczas ładowania. Postaraj się opisać.

Pablos: masz 100% racji, robimy sobie bekę, ale czymś trzeba się zająć w tych smutnych czasach :wink: A na temat Exide, poczytaj opinię KMBak :-P

PostNapisane: Śr, 16 gru 2020, 08:25 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zachodniopomorski
Jeśli to taka zabawa to spoko, faktycznie trzeba się czymś zająć teraz żeby nie zwariować. Ja pod choinkę zamówiłem sobie na ten przykład stację lutowniczą za prawie dwie stówy, żeby wymienić dzieciakowi analogi w padzie do PS4, który na dodatek jest chińską podróbką :D
Jeśli chodzi o Exide, to akumulator jak każdy inny, akurat pasuje wymiarami do Mazdy i jest sprzedawany przez ASO w Europie. Z tego co rozmawiałem w serwisie to jest z nim dużo mniej problemów niż z Yuasą. A Yuasa nie jest jakąś rewelacyjną baterią, po prostu jest japońska i dlatego wkładana przez Mazdę na pierwszy montaż. Jak z oponami, też montują swoje, na które potem wszyscy narzekają. Wszyscy tak robią, że montują do aut swoje komponenty, tylko nie my bo po prostu tych aut nie mamy :lol:
A nie czekaj, niedługo będzie jakiś elektryk, to dopiero będzie ubaw <hahaha>

PostNapisane: Śr, 16 gru 2020, 11:10 
Weteran
Artego, chodzi o tego BT360 i mój screen ostatni z pomiaru rezystancji i SOC. Muszę jeszcze raz sprawdzić/zrobić pomiar, ponieważ chyba zapomniałem wybrać odpowiednią normę akumulatora....

PostNapisane: Śr, 16 gru 2020, 11:39 
Stały bywalec
Był ciepły jak mierzyłem gęstość elektrolitu.

PostNapisane: Śr, 16 gru 2020, 11:56 
Weteran
Sprawdziłem jeszcze raz, z uwzględnieniem normy JIS, dla mojego będzie to 65D23.
Jednam poprzednio nie wybrałem normy.
Dzisiaj w takich samych okolicznościach wyszło tak Obrazek
Mój aku, Yuasa Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 147  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1