Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 18:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 ... 147  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 29 lis 2020, 12:58 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Oczywiście jest zasada (wbrew tego co wskazują producenci) że nie ładujemy akumulatora podłączonego z instalacją el pojazdu.
Wyjmij aku z samochodu, odczekaj 10h, zmierz Gęstość, ładuj jak chcesz jakim kolwiek programem. Po skończeniu odczekaj ponownie te 10h,zmierz Gęstość, porównaj wyniki. Nie będzie 1.28 ponów Ładowanie. EFB jest ciężki do ładownia i do osiągnięcia gęstości 1.28.
Jak osiągniesz 1.28 ale dopiero min 10h po ładowaniu, wsadzasz naładowany aku do mazdy.
Postępujesz według wytycznych i masz spokój.
Pamiętaj że nie masz nowego aku, nie miał lekko, Gęstość miał juz słabą nie raz. To jest już inny aku jak był nowy. To zmienia sposób ładowania.

PostNapisane: N, 29 lis 2020, 13:08 
Adept
Od: 15.12.2018
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: mazowiecki
Millerek, dzięki :D
Proszę zobacz co napisałem przed twoim wpisem, bop go edytowałem, dałem zdjęcie zasialcza i nie wiem jak go podłączyc do akumulatora, najpierw klemu potme ustawiam parametry czy odwrotnie, co powinno się pokazać, napięcie wzrastać , prąd spadać ?

Tak wiem, to że wcześniej ładowałem aku zwykłym automatem z biedry i Soc i cur byl dobry przez 8 miesięcy nie oznacza że teraz tak samo, bo już lata lecą to nie nowy aku, więc to zrobie zasilaczem.
Bedę go ładowac w pracy zaczne od 7 rano ale co mam zrobić o 15 godzinie :lol: jak będzie akumulator miał ponad 15v i nie bedę mogł go podłączyć do auta, nie mogę czekać do następnego dnia aby napiecie się ustabilizowalo i spadło, jak mam na szybko zrobić 14,9v ? to już bezpieczne, pewnie coś co pobiera 12v i podlaczyc do aku aby go obciążyc i wymusić spadek napięcia.
Po ładowaniu 17v/ 10A pewnie będzie ponad 15,5V. a ja muszę jechać do domu o 15 godzinie. :lol:
Wszystko jest pieknie jak sie ma domek i ładujecie u siebie i drugie auto a jak ktoś ma blok i jedno auto to lipa.

PostNapisane: N, 29 lis 2020, 13:27 
Adept
Od: 16.01.2020
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Wersja: SkyMotion
Region: pomorski
Str. 114 post 3414
Ładuj jutro tym elektronicznym. Będziesz miał większą pewność, że napięcie spadnie szybciej do bezpiecznych 15V i wsadzisz go do auta. Poza tym jestem ciekawy jakie efekty przyniesie to ładowanie.

PostNapisane: N, 29 lis 2020, 13:36 
Adept
Cokolwiek jutro zrobię na 100 bedzie to bez klem i opisze, co się stało z Soc i cur jak i gęstościa elektorlitu i jak będzie spadać Soc na następnych dniach/ tygodniach.

PostNapisane: N, 29 lis 2020, 13:43 
Weteran
Sprawdź czy wyjście czarne jako OUT- jest tym samym co żółty GND. Jeśli nie, to sprawdź czy pojawia się napięcie pomiędzy czerwonym OUT+ a GND. Jeśli tak, to użyj do ładowania żółtego i czerwonego. Niby czarny i żółty to to samo, ale kitajce różnie to robią, lepiej mieć też żółty i czerwony użyć do ładowania aku.

Włączasz zasilacz, ustawiasz napięcie 17V a pokrętło prądu na maxa czyli 10A, więcej A przecież on nie ma.

Podłączasz aku w domu (ja ładuje w bloku w mieszkaniu w kuchni na blacie, wodór jest lżejszy od powietrza i leci do góry hrawitacyjnie prosto do kratki wentylacyjnej pod sufitem i nic nie śmierdzi nic nie czuć a tego wodoru jest tyle co by kot napłakał... ) i Ładujesz wg tabelki.
Pamiętaj o przygotowaniu akumulatora do pomiaru gęstości i uspokojeniu czyli te 10h. Jak coś robić to robić porządnie, inaczej kup sobie nowy aku

Podczas ładowania temp aku nie może przekroczyć 40stC.
Podczas ładowania natężenie prądu nie może wzrastać, powinno i musi spadać. Jeśli rośnie powyżej 0.5A to przerywamy Ładowanie i przystępujemy ponownie do zabawy po 10-12h.

Ważne jest też sprawdzenie i wyrównanie poziomu elektrolitu, musi być równo i pod full. Jeśli wyrównamy/uzupełnimy elektrolit wodą destylowaną Ładowanie będzie napewno przebiegać w dwóch etapach, w sensie taz może nie wystarczyć.

Po ładowaniu napięcie akumulatora będzie szybko spadać z tego 17V, po chwili będzie sporo poniżej 15V. Więc bez obaw....

PostNapisane: N, 29 lis 2020, 14:22 
Adept
<spoko>

PostNapisane: N, 29 lis 2020, 15:12 
Adept
Millerek, czemu czerwony i żółty? Nie zrozumiałem tego wątku.
Z tym "rośnie powyżej 0,5A" też nie łapię. Po pierwsze czy chodziło Ci o przyrost większy niż 0,5A, a nie wartość na wyświetlaczu, a po drugie u mnie to norma ostatnio :)

Elsas pamiętaj, żeby podłączyć zasilacz do aku na skręconym na max w lewo pokrętle prądu, Millerek powyżej tego nie napisał, ale napisał to na str 114. I tak zaiskrzy podczas podłączania masy, ale mniej.

Właśnie sprawdziłem na swoim, identyczny model:
- pomiędzy czarnym i czerwonym 17V
- pomiędzy żółtym i czerwonym 0,1V

PostNapisane: N, 29 lis 2020, 18:23 
Weteran
1500dni to za mało aby aku nadawał się na recycling, chociaż nigdy nie wiadomo.

Ustawiasz zasilacz na 17V, ampery na maxa (w lewo w prawo czy do góry, bez różnicy, ważne by na maxa skoro to zasilacz tylko 10A.)
Podpinasz pod akumulator i pilnujesz czasu ładowania.
Przerywasz Ładowanie jak aku złapie 40/45stC bądź......, jak prąd zacznie rosnąć. Takie są podstawowe warunki do przerwania ładowania aby nie zniszczyć akumulatora, poprostu.
O żółtym gnieździe GND damy sobie spokój..

Ja staram się przygotować akumulator do oceny przed jak i po ładowaniu, żeby mieć pełny obraz zabawy.

Ps. Ja akurat jestem w trakcie ładowania swojego EFB, Gęstość 1. 22 i SOC poniżej 50% zniechęca mnie do pozostawienia go w takim stanie pod maską. Jak zwykle, przyczyniłem się osobiście do tak niskiego stanu akumulatora.

PostNapisane: N, 29 lis 2020, 21:58 
Adept
Najgorsze jest to że trzeba aku wyciągac z silnika, sa dodatkowe srubt obudowy, bo 17v/ 10A to aku będzie gazowac i chlapać kwasem, albo wystarczy szamty do okoła cel po odkręceniu korków ?

PostNapisane: Pn, 30 lis 2020, 09:35 
Adept
Nie testowałem ładowania bez wyjmowania, ale też o tym myślałem. Jak dobrze ulozysz szmaty powinno być ok. Pamiętaj, że ładowanie zasilaczem powoduje nagrzewanie aku, trudniej będzie pilnować temperatury.

PostNapisane: Pn, 30 lis 2020, 13:23 
Weteran
Panowie, nie zrozumcie mnie źle ale, jak kłopotem jest wyjęcie akumulatora z samochodu (ból pleców bo aku lekki nie jest), mierzenie gęstości (można się pochlapać i poparzyć ręce twarz i po co blizny do końca życia), Ładowanie obarczone ryzykiem wybuchu i śmierci całej rodziny, etc, czy zakrywanie szmatami Komory silnika (zabierać żonie narzędzia pracy z kuchni), to może lżej i łatwiej będzie kupić sobie nowy akumulator? Ręce czyste, plecy całe, wszyscy zadowoleni bo ojciec w domu przy rodzinie a nie przy akumulatorze cyrki modły odprawia, itd,.... więcej korzyści jak problematyczne Ładowanie akumulatora EFB Yuasy

PostNapisane: Pn, 30 lis 2020, 15:58 
Adept
Ja tak napisałem bo rok temu chciałem wyciągac aku i po odkręceniu nakrętek to aku jakoś chaczyło o ta obudowę i nie chciało wyjść, ręce pocharatałem i tyle z tego było.
Na upartego bym to zrobił ale olałem to, i teraz znowu te szarpanie z aku. :lol:

PostNapisane: Pn, 30 lis 2020, 16:07 
Weteran
Wyjąć akumulator to najłatwiejsza czynność potrzebna do naładowania EFB Yuasy

PostNapisane: Wt, 1 gru 2020, 16:27 
Adept
I po co ten hejt i mowa nienawiści :-P
Akurat wyjmowanie tego modelu aku z auta nie należy do przyjemności: zero uchwytów czy wgłębień, płaski i gładki. Wyjmowanie to jeszcze nic, ale wkładanie...
Elsas - naladowales?

PostNapisane: Wt, 1 gru 2020, 17:31 
Weteran
Aby odejść od oskarżenia do hejtu czy mowy nienawiści....

W którymś modelu Autosana (to taki autobus z czasów PRL), akumulatory były na wózku, wysuwało się te "sanki" i aku były poza obrysem. Akumulatory miały troczki, takie uchwyty pod rękę, lewy i prawy. Mimo że jeden akumulator ważył około 25kg, a były dwa akumulatory, to wymiana nie należała do lekkich czy do bardziej przyjemniejszych jak w Maździe.
A może to było w Starze albo w Jelczu w jakiejś maszynie budowlanej Stalowa Wola? Nie pamiętam dokładnie, to było baaardzo dawno temu

Więc panowie, nie płakać, targać do chaty i pod prąd

PostNapisane: Wt, 1 gru 2020, 18:43 
Adept
Chłopaki, wstyd :lol: dałem dup.....
Pojechałem do pracy, klemy wywaliłem wyciągam aku i co , wziołem ładowarkę automayczna i zapomniałem zasilacza tego 17v 10A - ręce mi opadły.
Aku tydzień temu byl 2x ładowany na klemach, jak opisałem w poprzednich postach na program 14,8v/5a , jak czytaliście Soc był dalej 58% a cur 1a.

Wczoraj pomiar gęstości po odpieciu klem średnio 1,26 na celach, więc to norma jak na ladowarke automatyczna 14,8v/5a.
Po odpięciu klem wczoraj program na ladowarce automatycznej najpierw 14,8v/5A , po 2h kniec programu, aku postało 3h i nastepny program 16,2v/ 1,5A , pomiar gęstości po ładowaniu 1,28 na wszystkich celach, nie spodziewałem sie 1,30 bo nie mialem zasilacza, pewnie na 17v/ 10A było by 1,29/1,30.
Teraz najlepsze, dziś po 24h soc 97% i ładowanie minimalne po 10km było 3A. czyli jak pisałem wczesniej ta sama ladowarka, ten sam program ale na klemach ladowanie nic nie daje bo cur jak i soc 58% a komp ciagle uparcie liczył aku jako niedoładowany, mimo że 2x był ładowany na klemach.

Teraz bedę was informował co tydzień jak spada soc i ile mam cur, bo to było podładowanie aku a nie dobre ładowanie, zobaczymy jak szybko spadnie soc, rok temu takie ładowanie bez klem automatem i 8-9 miesiecy soc nie spadło mniej jak 80%, srednio dziennie robię 20km, w sobote i niedziele max 5km.
Najwięcej spada mi soc w poniedziałem jak w sobote i niedziele auto stoi, a omega swoje pobiera nie licząc autoalarmu fabrycznego.
Generalnie przed pierwsze 2 lata od kupna nowej mazdy z salonu aku nawet w zime było ok, pierwsze problemy były po 2-3 latach w zime jak start stop nie dzialał i zainteresowałem sie fordscanem i pomiarami.

PostNapisane: Wt, 1 gru 2020, 20:14 
Weteran
Podejrzewam że Ładowanie z gęstości 1.26 do 1.28 nie można nazwać wielkim wyczynem. Zważywszy na minimalną akceptowalną Gęstość 1.24 i zaczynając od takowej, nie byłoby już tak super. Tak mogę podejrzewać tylko. Jak również temp samego elektrolitu również musi być zachowana chyba że bierzemy poprawkę.
U mnie Ładowanie przeważnie zaczyna się od 1.22 bo wtedy mam wyłączony Istop a SOC w okolicach 50-60%.
Tak tez było i teraz, Gęstość 1.22 i SOC w okoocy 50%.
Gesrosc mierzę za pomocą refraktometru, jest o tyle wygodniej że odczyt wychodzi bardziej wiarygodny i równy, nie ma możliwości błędnego odczytu, oczywiście ma swoje bolączki.

Tak czy owak, super ze dobiłeś do 1.28

...
Piszesz również, że po 24h masz 97%SOC, mam przesłanki że w ciągu tygodnia spadnie poniżej 80 bądź bliżej 70%SOC.
No i z autopsji wiem że automaty robią Gęstość w EFB na chwilę, może kilka dni a później spadek straszny. Oczywiście to tylko moja opinia, ale słowa podpieram faktem ze nie ładujemy aku podpiętego do instalacji elektrycznyej pojazdu. To się nie opłaca bo nie ma efektu.

Ja teraz ładowałem i przez pierwsze dwa dni miałem soc 100%, na trzeci dzień 98%. Ale ładowałem z gęstości 1.22 a to już nisko bardzo.

Liczę po cichu ze. Twoje Ładowanie utrzyma się w efekcie 97% przez co najmniej miesiąc, a najlepiej jakbyś nie musiał już nigdy więcej ładować EFB. Jeśli tak będzie (a masz predyspozycje bo sporo jeździsz M), to będzie ok, jeśli nie będziesz kombinować dalej, i nie zostaniesz z tym sam

PostNapisane: Wt, 1 gru 2020, 20:45 
Adept
Od: 04.06.2017
Rok produkcji: 2019
Wersja: Exclusive Plus
Region: zagranica
<spoko>

PostNapisane: Wt, 1 gru 2020, 21:28 
Adept
Może ktoś zrobi ankiete, kto ma problemy z aku z omega lub meta a kto nie, wydaje mi się że gdybym nie mial omegi lub wine tego ze w wikendy nie odplam auto.
Omega w zimne dni w sobote i niedziele dobija aku i już przy niskim soc w poniedziałek cur był tylko 3A a po 4 km tylko 1A,
Od soboty rano do poniedziałku Soc potrafi spaść nawet o 10%, w lato połowe tego, tak bylo przed ładowaniem aku, czyli wikendy dobijały mi aku i w pewien poniedziałem juz aku nie pobierało prądu i nie doladowało samo.
Jeszcze miesiąc temu w poniedzialek rano przy soc 72% po odpaleniu miałem 8A, a niedawno w poniedziałek 3A przy soc 64%.
Ja za to winię omege i to że w sobote i niedziele auto nie odpalam, niekiedy sklep max do 5km.

Millerek chyba kiedyś napisał że to nie wina mazdy że nie ładuje aku tylko aku że nie pobiera pradu i cur po odpaleniu auta jest 3a mimo że Soc 60%, ja tego nie ogarniam, dla mnie to wina mazdy, slaby aku powinien być ładowany i tyle. :wink:
Czym Soc jest mniejsze tym cur mniejsze, Ok przy soc 95% cur i tak jest male bo aku prawie full ale jak mam soc 80% to ładowanie rośnie do 10A, ale jak po pewnym czasie spadnie do 70% to już cur max 5A , przy 60% soc cur max 3A.
Sa tu ludzie co dawali zdjecie jak przy soc 60% po odpaleniu mieli 50A ladowania, to ja mam max 3a, to wina samego akumulatora czy oprogramowania ?

PostNapisane: Wt, 1 gru 2020, 21:50 
Weteran
Od siebie napiszę, że jestem skłonny powiedzieć że z tym akumulatorem a raczej jego niedoladowywamiem bądź utrzymywaniem w niskim soc czy niskiej gęstości, jesteśmy w czarnej pupie żeby nie pisać dupie.

Nie będę cytować stwierdzeń że komuś ładuje 50A innemu 5A przy jakimś tam soc czy gęstości. To są prawdziwe dane nie mające związku z innymi M czy EFB itd... Każdy ma inne auto, inaczej jeździ, bądź nie jeździ albo ma to w nosie albo cokolwiek innego.

Ja wiem tyle co sam za pomocą innych robię.
Ładuje bo tak chcę, bo nie chcę mieć czegoś co żyje na pół gwizdka. Nie chcę mieć akumulatora z niską gęstością bo wiem czym to się kończy. Nie interesuje mnie czy po pięciu czy po dziesięciu latach padnie. Nie chcę mieć tylko czegoś czego nie mogę mieć w pełni albo czegoś co nie działa.
Akumulator jest takim cudem który jest olewany przez mazde, świat Eco terroru istnieje ale są sposoby aby się przeciw niemu przeciwstawić jak zupełne doŁadowanie EFB.
BA...., nawet producent tego akumulatora, zaleca kontrolę gęstości elektrolitu raz na pół roku. Po to zostawił korki, a nie zaślepkę aby uczynić go bezobsługowym, to zaleta bo można samemu coś robić a nie wydawać głupio pieniędzy które same do kieszeni nie wpadają. Ja się cieszę że samemu mogę zrobić wiele, tak jak moją ładowarkę specjalnie pod EFB, poprostu, potrzeba matką wynalazku

PostNapisane: Wt, 1 gru 2020, 23:09 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
1 grudnia 2020, o 18:43 Elsas napisał(a):
srednio dziennie robię 20km, w sobote i niedziele max 5km.

Przy takim przebiegu, tj. ok. 500 km/m-c i wolnych weekendach to EFB nie będzie dobrze naładowany. Moim zdaniem doładowywania obowiązkowe 2 razy do roku. Nie ty pierwszy i ostatni z takim problemem na tym forum, przy takim miesięcznym przebiegu. Więc ostatni akapit ww postu Millerek’a warto wziąć pod uwagę.

PostNapisane: Cz, 3 gru 2020, 13:36 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Rok produkcji: 2015
Region: śląski
Panowie szukam tabelki do ładowania akumulatora. Nie mogę znaleźć, może ktoś podesłać linka? Dziękuję.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Cz, 3 gru 2020, 13:49 
Weteran
EFB Yuasy? Proszę.
Obrazek

PostNapisane: Cz, 3 gru 2020, 13:52 
Stały bywalec
Dziękuję. Yuasy nie mam tylko Exide ale EFB więc procedura taka sama?

PostNapisane: Cz, 3 gru 2020, 14:01 
Weteran
Exide nie podaje procedury ładowania.
MrAkumulator twierdzi że norlamnie ładować jak każdy inny akumulator, najlepiej Kulomem.
Ja twierdzę, że każdy akumulator ładuje się indywidualnie.

PostNapisane: Cz, 3 gru 2020, 15:41 
Stały bywalec
Będę ładował jak yuase. Zobaczymy.

PostNapisane: Cz, 3 gru 2020, 15:43 
Weteran
A czym będziesz ładować, jeśli mogę spytać?

PostNapisane: Cz, 3 gru 2020, 16:55 
Adept
KMBak ładuje Stefpolem, o ile dobrze pamiętam. Więc powinno być ok.

Ja swojego Panasonica chyba przeładowałem, od trzech dni gęstość spadła w stosunku do najwyżej zmierzonej podczas tej sesji ładowania, w jednej celi jakby elektrolit zabarwiony. No i ten rosnący prąd podczas ładowania, myślałem, że w końcu zacznie opadać, a tu nic.

Trzymam go w domu i się bawię bo pomyślałem, że po co mam go wsadzać pod maskę, jeżdżę tyle co nic, żeby za 2 tygodnie znów spadł SOC. Ale chyba nic z tego nie będzie.

Jedyny zamiennik do Mazdy z korkami to Exide, reszta nie ma korków. Ale wczoraj się okazało, że w jednym dużym sklepie internetowym jest jakiś koreański produkt, który podobno obecnie wstawia też ASO, oczywiście z logo Mazdy. Jutro podjadę go zobaczyć.

PostNapisane: Cz, 3 gru 2020, 17:56 
Weteran
Artego, kolego, poczekaj....

To że KMBak ładuje Stefpol em, to nie znaczy że naładował bądź ładuje dalej, wiem że lądował dwa razy i to dość dawno temu. Miał przygodę ze Stefkiem EST (chyba 305)tego nowszego i z tego co pamiętam za dużo to mu nie dało.
Tak więc, napisać że ładuje to nic nie znaczy, ewentualnie kolega KMBak sam potwierdzić musi.

Druga sprawa....
Pisałem tobie jaki odpowiedź na Twoje spostrzeżenie, że prąd ładowania podczas ładowania nie może wzrastać, pisałem że nie jest to wskazane oraz, że jak wzrośnie o 0.5A to trzeba rozłączyć i przestać Ładowanie kwasowo ołowianego akumulatora w tym też EFB.
Teraz piszesz że prąd ciągle rośnie, więc zakładam że to nie pierwszy raz.... więc zadam pytanie, w jakim sensie ciągle ten prąd (natężenie prądu podczas ładowania)... rośnie? O ile się ten prąd podnosi... podniósł?
Piszesz ze chyba go przeladowales, hmmm, raczej uszkodziłeś z twojej winy ponieważ dopuściłeś do wzrostu natężenia prądu ładowania, który oznacza tyle, że akumulator już nie przyjmuje ładunku z prostownika/zasilacza ponieważ ulega od degradacji i przyczynia się do rozpadu płyt czyli degradację masy czynnej na tych płytach.

Jeśli, ciągle prąd u ciebie podczas ładowania rósł, nie wiem jaki był ten wzrost natężenia prądu....., ale Napewno poszło też w nadmierne rozgrzewanie akumulatora, jeśli tak to jesteś bliski zniszczenia płyt.

Oczywiście też nie koniecznie, bo tego nie widzę, nie wiem o szczegółach które ty znasz

Nawiasem pisząc, niby proste, ale i skomplikowane zarazem.

Nie można dopuścić do wzrostu prądu ładowania, jak również (co też jest efektem pierwszego) do wzrostu temperatury.

Napisz coś więcej bo jak narazie tylko raczej..., gdybam?

PostNapisane: Cz, 3 gru 2020, 19:35 
Adept
Po dwuch dniach ładowania mam soc 96% ale wiem co to dwa dni ale fajnie skacze Cur i napiecie kiedyś tego nie było.
Przy stałych obrotach w czasie jazdy Cur jest -2A a jak hamuje silnikiem wzratra do + 7A , po chwili spada do 0A i tak skacze,raz mam ze stala predkoscia +5a a raz -2A, napięcie w czasie jazdy nawet spada do 13,8v a niekiedy 14,7v
Wiem że to pewnie normalne przy naładowanym aku. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 ... 147  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1