Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 15:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 20 paź 2020, 18:44 
Wstydliwy
Od: 28.09.2020
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
Przepraszam że tak późno piszę ale obiecałem dać znać jak sie sprawy maja z moim autem.
Auto odebralem i za pierwszym razem tak jak wspominalem nadal słyszalny był gwizd z turbiny. Auto oddałem ponownie na poprawkę. Tym razem element został dorobiony wedlug mechanika i zamontowany jak należy (loctite, nakrętka i lekki spaw żeby się nie odkręciła, zostawiony też luz żeby nie siedziała ciężko ta klapka). Auto jeździło choć nadal był słyszany lekki gwizd. Miałem wrażenie jednak że przyspiesznie nadal nie było takie samo jak przed usterką.
Po kilku dniach jazdy znowu wyskoczył błąd SCBS na desce. Na Forskanie jak uruchomiłem to znowu był błąd P0299 z za niskim ciśnieniem na turbinie A(plus pozostałe błędy o których wspominalem wcześniej U0401:62-28 , U0415:68-28 i U0401:00-08) . Po sprawdzeniu forscan następnego dnia juz błędu P0299 nie było(pozostałe sa cały czas). Wiem że pisaliście żeby zmienić mechanika ale ten u którego robię ma dobre opinie wśród klientów plus nie chcę zaczynać nowej przygody z nowym mechanikiem i ładować się w dodatkowe koszta. Nie mniej jednak mechanik zasugerował wymienę turbiny na zregenerowaną.
Czy sprawdził ten czujnik czujnik ciśnienia spalin to w sumie nie wiem bo zapomniałem się spytać. Wiec teraz czekam 2 tygodnie na turbinie a bardziej żeby znalazł czas mi to zrobić bo jest obłożony robotą. Powiedzcie mi czy jest jakiś domowy sposób żebym sam mógł sprawdzić ten czujnik ciśnienia spalin w oczekiwaniu na wymianę turbo. Bo może tak jest jak pisze poxtazo i ta cała wymiana turbo tak naprawdę nie rozwiąże problemu.

-- Dodano: 20 października 2020, o 17:44 --

Zapomnialem jeszcze jedno mechanik mi powiedział że przez kolejne 2 tygodnie mogę normalnie z auta korzystać byleby go nie katować.

PostNapisane: Śr, 21 paź 2020, 21:43 
Wtajemniczony
Od: 02.03.2017
Rok produkcji: 2005
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive
Ja mysle ze ten nit tam jednak wpadl i uszkodzil turbine, sama naprawa klapki nic nie da. Jak dla mnie to turbo jest do wymiany. Nawet male uszkodzenia na wirniku beda powodowaly problemy z doladowaniem. Nie bedzie wyważone i w koncu sie rozpadnie....

PostNapisane: Śr, 21 paź 2020, 21:45 
Wstydliwy
Dziekuje za odpowiedź. To czekam i wymieniam turbo za 2 tygodnie. Dam znać co i jak po wymianie.

PostNapisane: Śr, 21 paź 2020, 23:00 
Świeżak
Od: 24.10.2018
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyPassion
Witam wszystkich.
Zdaje sobie sprawe ze to nie jest odpowiedania kategoria do zamieszczenia tego postu ale wrzucialam ten post w kategorii elektryka i nic.
Mam niestety problem i nie za bardzo wiem jak sie do tego dobrac.
Mianowicie: wczoraj podczas jazdy wyskoczyla mi kontrolka Engine Inspection Required. Sprawdzialam kody bledu i wyskoczyl mi U0100 - Utrata komunikacji z ecm / pcm a
i drugi U0121 Utrata komunikacji z system zapobiegający blokowaniu kół (abs) moduł sterowania.
Mam wrazenie ze cos jest nie tak z elektryka poniewaz sensory parkowania tez przestaly dzialac z chwili na chwile i to wszystkie. Nie mozna wejsc w modul sterowania sensorami. Kostka sprawdzona, wszystko z nia ok. Bezpieczniki pod maska tez byly sprawdzane i wszystko hula jak powinno. Cos zabilo 2 akumulatory w ciagu roku. Nie mam pojecia o co chodzi. Czy ktos ma jakies pomysly? Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

PostNapisane: Cz, 22 paź 2020, 07:27 
Stały bywalec
Od: 16.04.2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: łódzki
Auto z polskiego salonu, bezwypadek, amerykaniec ?
Czy jakis "magik" nie zakladal w aucie ostatnio dodatkowego zabezpieczenia?

- Mazda 6 Kombi 2.0 165KM e-loop (2014),
Jest:
- Mazda 6 Sedan 2.0 165KM e-loop (2017/18),
- Mazda CX-5 2.0 165KM 6MT (2020/21).
„Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie”.

moderator
PostNapisane: Cz, 22 paź 2020, 08:14 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Generacja: Nie mam M6
Region: mazowiecki
22 października 2020, o 08:27 malagb napisał(a):
amerykaniec

To na pewno nie :) nie było w USA diesla w 2013 roku.

dorrrota90 popatrz pod maską, czy nie zamieszkał Ci jakiś gryzoń i nie przegryzł czegoś, strasznie lubią wygłuszenie maski w Mazdach i przy okazji jakieś kabelki mogły poskubać.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Cz, 22 paź 2020, 10:41 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Wersja: Sport
22 października 2020, o 07:14 popielasty napisał(a):
22 października 2020, o 08:27 malagb napisał(a):
amerykaniec

To na pewno nie :)

Anglik

W UK nie ma wścieklizny, to i gryzonie spokojniejsze. Dla przykładu takie lisy śpiewają mi pod oknami co drugą noc. A jak się zaczną bawić z okolicznymi kotkami to już wogóle jest wesoło <offtopic>

PostNapisane: Cz, 22 paź 2020, 18:19 
Świeżak
Od: 24.10.2018
popielasty
Gryzonia żadnego nie ma. Regularnie maskę otwieram żeby poziom oleju sprawdzić.
malagb
To jest Anglik. Bezwypadkowy. Auto było kupowane używane z salonu Mazdy. Wszystkie papiery mam do niego.
darrecki
A co do lisów to bardzo często biegają niedaleko mojego domu w nocy.

Skasowałam błąd i jak na razie ponownie nie wyskoczył. Mam kostkę podpięta do auta w czasie jazdy i wszystkie odczyty są w normie. Nie mam pomysłu gdzie szukać przyczyny.

PostNapisane: Pn, 26 paź 2020, 20:16 
Wstydliwy
Od: 20.06.2019
Rok produkcji: 2015
Region: wielkopolski
Szanowni Forumowicze,
I mnie dotknął problem z litanią błędów w Mazdzie 2.2 2015.
Przeczytałem całe 149 stron tego wątku i prosżę o sprecyzowanie - warsztat zajmująncy się naprawą/poprawą małej turbiny to Manofaktura w Łodzi na Wileńsiej?
Moja ma przejechane 223 000 km, dolot rozebrany - czysty był, wtryski skalibrowane, skalibrowana nawet kamera od aktywnego tempmatu (!), pojawił się też błąd DPF- sprawdzony rozrząd, filtr wypalony, problem powraca, choć bardzo rzadko i niereguarnie, więc postanowiłem teraz tą turbiną się zająć, jednak chce zlecić to komuś kto się zna na tym i już to robił :)
Dziękuję za odpwiedzi

PostNapisane: Wt, 27 paź 2020, 11:48 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
26 października 2020, o 19:16 omciav6 napisał(a):
warsztat zajmująncy się naprawą/poprawą małej turbiny to Manofaktura w Łodzi na Wileńsiej?

Nie, to zdecydowanie nie ten warsztat. O szczegóły pytaj @popielasty.

PostNapisane: Wt, 27 paź 2020, 16:30 
Wtajemniczony
Od: 10.09.2018
26 października 2020, o 20:16 omciav6 napisał(a):
Szanowni Forumowicze,
I mnie dotknął problem z litanią błędów w Mazdzie 2.2 2015.
Przeczytałem całe 149 stron tego wątku i prosżę o sprecyzowanie - warsztat zajmująncy się naprawą/poprawą małej turbiny to Manofaktura w Łodzi na Wileńsiej?
Moja ma przejechane 223 000 km, dolot rozebrany - czysty był, wtryski skalibrowane, skalibrowana nawet kamera od aktywnego tempmatu (!), pojawił się też błąd DPF- sprawdzony rozrząd, filtr wypalony, problem powraca, choć bardzo rzadko i niereguarnie, więc postanowiłem teraz tą turbiną się zająć, jednak chce zlecić to komuś kto się zna na tym i już to robił :)
Dziękuję za odpwiedzi

Podobno gdzieś pod Lodzia, Konstantynów jeśli się nie myle

moderator
PostNapisane: Wt, 27 paź 2020, 16:49 
Prawie fanatyk
Ksawerów, już przekazałem koledze na PW namiar do Marka Malika.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Cz, 29 paź 2020, 12:36 
Nowicjusz
Od: 09.06.2019
Generacja: II
MPR4 napisał(a):
Witam Panowie,
Od dłuższego czasu próbuje wyeliminować usterkę a swoim aucie.
W skrócie – jak silnik rozgrzany i zrobi się postój z odpalonym silnikiem 60 sekund plus, to później auto nie chce jechać (max prędkość 40m/h) i strasznie szarpie - Na podłączonym kompie pokazało że na postoju spada ciśnienie paliwa i nie podaje go później w takiej ilości jak powinno. Trzeba zgasić silnik i odczekać 15 minut, żeby usterka ustąpiła całkowicie, aż do następnego postoju. Jazda w korku itp. to koszmar.

We wcześniejszym swoim wpisie na tym forum poinformowano mnie, że może być padnięty jeden z trzech czujników ciśnienia paliwa które znajdują się
- Szyna wtryskowa – wymieniona
- Rozdzielacz Paliwa – wymieniony
- Pompa Wtryskowa
No i właśnie doszedłem do pompy wtryskowej , bo dwie poprzednie naprawy nie przyniosły efektu.
A teraz moje pytania:
a) Jakiej pompy powinienem szukać z jakimi oznaczeniami dla mojego auta (VIN - JMZGJ692821189012)
b) A może, można kupić sam czujnik, który się na niej znajduje, bo ja nie mogłem go znaleźć jako oddzielnej części.
c) Czy jak zakupię używaną pompę to czy można przełożyć w miarę łatwo sam czujnik żeby zaoszczędzić wymiany całej pompy?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Pomocy !!!
Panowie ktoś coś, bo nie mam pomysłu jak mam dalej sprawę ruszyć :( :( :(
Będę wdzieczny za jakiekolwiek porady.

PostNapisane: Pn, 2 lis 2020, 14:39 
Wstydliwy
Od: 21.08.2020
Region: podkarpacki
Witam, u mnie wymienione już podkładki i sprawdzone wtryski, ale problem z DPF nadal nie rozwiązany. Czy mógłby mi ktoś sprawdzić odczyty REGVP i REGRP (oba mają opis Regulating Valve Position Sensor w procentach) oraz REGVP_DSD (też dwa odczyty w procentach). U mnie dwa pierwsze są na tym samym poziomie 16.47% na postoju i razem rosną przy lekkim przyspieszaniu do 19-20%, natomiast REGVP_DSD na postoju obydwa 0% przy przyspieszaniu rosną o 3-4% czyli o tyle samo co pierwsze odczyty. Jest jeszcze para REGVP i REGVP_DSD ale odczyty są w mm i tutaj mam 19.2mm na obydwu i razem rosną. Wydaje mi się że to od zaworu na turbo i te odczyty w % sugerują że już nie trzyma jak powinien, ale te w mm się zgadzają więc może coś z tymi opisami jest tu pogmatwane. Pozdrawiam.

PostNapisane: Śr, 11 lis 2020, 10:33 
Wstydliwy
Witam.
Miałem dać znać jak już będę miał wymienione turbo. Niestety dzisiaj się dowiedziałem że turbina która przyszła z Niemiec(regenerowana) ma jakieś inne końcówki do węży z intercoolera(tak mi to opisał przed chwilą mechanik jak rozmawiałem przez telefon) i nie pasuje. Z tego co mu wiadomo to nie da się przełożyć dobrych części że środka turbiny do mojej bo są jakieś różnice. Czy rzeczywiście występują 2 różne turbiny w moim aucie?
Doradźcie mi co mogę teraz zrobić. Mechanik mówi że regeneracja w firmach Angielskich samej turbiny będzie oparta na chińskich częściach które mają tendencje do szybkiego psucia się.
Macie może jakieś namiary w Anglii do sprawdzonych firm regeneracyjnych(które nie stosują chińskich zamienników). Nie chce zmieniać auta bo naprawdę je lubie a nie wydaje mi się że nie da się tego jakoś naprawić. Chyba że jestem w błędzie.

moderator
PostNapisane: Pt, 13 lis 2020, 18:28 
Prawie fanatyk
Z tego co wiem nie ma żadnych różnic w osprzęcie do momentu wejścia wersji z AdBlue i zmiennej geometrii jednej z turbin. Coś tu śmierdzi...

PostNapisane: Pt, 13 lis 2020, 20:59 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Nie zmieniaj auta, zmien mechanika hahah

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 13 lis 2020, 22:38 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
1Chris, mam ten sam rocznik, nowe turbo które mam od dwóch lat to SH01-13700-E. Tak, jak napisał Popielasty, ktoś Cię w bambuko robi.

Nie chcę wrzucać wszystkich do jednego worka, ale patrząc po wpisach ludzi z Anglii, faktycznie można odnieść wrażenie, że tamtejsi mechanicy to debile.

PostNapisane: So, 14 lis 2020, 08:34 
Partner forum
Od: 07.10.2014
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Region: śląski
13 listopada 2020, o 22:38 Pablos napisał(a):
Nie chcę wrzucać wszystkich do jednego worka, ale patrząc po wpisach ludzi z Anglii, faktycznie można odnieść wrażenie, że tamtejsi mechanicy to debile.

Relacje moich klientów mieszkających w UK także nie są optymistyczne. Mniej optymistyczne niż te z naszego rodzimego rynku usług. tadziol zrobiłby w UK zawrotną karierę :wink:

PostNapisane: So, 14 lis 2020, 11:43 
Amator
Od: 07.01.2018
Rok produkcji: 2016
Potwierdzam, Północna Irlandia, swojego czasu z wymiana sprzęgła w poprzednim aucie trzy razy wracałem na poprawki do lokalnego specjalisty bo nie chciało mu się 500 m przejechać autem sprawdzić czy ślizga...
Sa specjaliści ale trzeba chyba dobrze trafić..
Pozdrawiam!

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: Wt, 17 lis 2020, 17:18 
Amator
Od: 23.04.2019
Ja musialem swojego mechanika przekonac do otwarcia pokrywy silnika zeby sprawdzic stan walka rozrzadu. Do ostatniej minuty upieral sie ze nie ma sensu i ze auto jest 100% sprawne.

Skonczylo sie na wymianie walka, turbo, podkladek pod wtryskami, czyszczeniu smoka i czyszczeniu dolotu. Gdyby nie chlopaki na forum tutaj to bym nic nie wiedzial. Tez UK.

PostNapisane: Śr, 18 lis 2020, 08:45 
Wtajemniczony
Może ktos tak pobieżnie wytłumaczyć jaka jest zależność między puszczającymi podkładkami pod wtryskami a wałkiem rozrządu? Wybaczcie jak głupie pytanie ale pyta laik

moderator
PostNapisane: Śr, 18 lis 2020, 08:49 
Prawie fanatyk
Prawdopodobnie żadna. W przypadku zeeno po prostu full serwis przy kontroli wałka wykazał pewnie puszczające podkładki.

PostNapisane: Śr, 18 lis 2020, 09:00 
Wtajemniczony
Pomijając przypadek ZEENO często tu na forum wspomina się żeby wymienić uszczelki profilaktycznie bo inaczej walek zajechany

PostNapisane: Śr, 18 lis 2020, 16:12 
Wtajemniczony
Podkladki nie maja nic wspolnego z walkiem.
Mazda wypuscila wade fabryczna i dlatego walki sie wycieraja po 2014 to poprawili i jest spokuj.

PostNapisane: Śr, 18 lis 2020, 16:41 
Wtajemniczony
To co psują puszczające podkładki bo już się zagubiłem :)

PostNapisane: Śr, 18 lis 2020, 16:46 
Wtajemniczony
Puszczjace podkladki pod wtryskami powoduja przedostanie sie spalin do pokrywy zaworow, co z kolei
powoduje zweglanie sie oleju i w efekcie zapchanie smoka olejowego w misce i ogolne zawalenie silnika syfem ktory jest ciezko usunac. Wiadomo ze jak smok sie zapcha to nie pobiera oleju, brak cisnienia smarowania doprowadza do zatarcia silnika. Taka samodestrukcja....

moderator
PostNapisane: Śr, 18 lis 2020, 18:36 
Prawie fanatyk
skwieradee, podkładki psują się same z siebie, nie tylko w Maździe - w wielu układach z CR gdzie ciśnienie na wyjściu z wtrysku jest gigantyczne. Podobne tematy w Mercedesie, Ford, KIA/Hyundai, francuzy... Może to jakość materiałów, może konstrukcja nie jest optymalna...

PostNapisane: Śr, 18 lis 2020, 23:18 
Wtajemniczony
Dzięki wam obu za info. Musiałem źle zrozumieć kilkanaście postów gdzie ludzie pisali zeby wymieniać podkładki profilaktycznie bo puszczające mogą uszkodzić wałek rozrządu. Rozumiem że jak się syf zacznie robić od podkładek to się bajzel robi w silniku i między innymi w komorze wałka

moderator
PostNapisane: Cz, 19 lis 2020, 07:58 
Prawie fanatyk
Wymieniać profilaktycznie, bo puszczające podkładki mogą zatkać smok olejowy, a to może prowadzić do zatarcia silnika :) Z wałkiem to nie ma nic wspólnego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1