Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 15:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 18 sie 2020, 11:52 
Świeżak
Od: 04.03.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive Plus
Region: zagranica
Dzieki poxtazo!

Czesc zamowiona u mazdy. Pod koniec tygodnia bede grzebal i dam znac czy pomoglo.

Pozdrawiam

-- Dodano: 18 sierpnia 2020, o 12:52 --

Witam ponownie.

Wlasnie odebralem nowy czujnik (Numer seryjny SHY6-18-W00 - to ten nowy, metalowy). Koszt czjnika to 87€ w ASO Mazdy w Niemczech.
Wymiana zajela ok 15 minut. Na pocztku jazdy probnej automat troche ostro wbijal biegi ale po minutce sie uspokoil i auto znowu smiga!

Wielkie dzieki dla wszystkich pomocnikow!!!!

PostNapisane: Pn, 24 sie 2020, 10:32 
Wstydliwy
Od: 28.09.2019
Rok produkcji: 2015
Wersja: Sport
Region: kujawsko-pomorski
Witam Wszystkich.
Od niedawna jestem w posiadaniu Mazdy 6, 2015 , 2.2d automat.
Na wstępie zaznaczam że to moja pierwsza mazda , wczesniej była grupa VW.

Mój problem:
Autostrada , jazda 180 ,190 , po 20 km (mniej więcej) wyskakuje błąd SCBS, SBS to tego kontrolka istop jak również kontrola trakcji . Auto traci swoją moc , skrzynia zmienia biegi z szarpaniem zarówno przy hamowaniu jak i ruszaniu bądz przyśpieszaniu.

Postój na poboczu gasze , odpalam auto i jest ok. DO kolejnego razu dość szybkiej jazdy.......
Jeżdząc po mieście problemu nie ma !!!!!!!!!!
Moje auto boi się prędkości :(

Co robić?????
Udałem się do serwisu.
Diagnoza????
Auto dostaje temperatury 110 cencjusza i wchodzi w tryb awaryjny.
przyczyna wymaga zdaniem seriwsu dalszego sprawdzenia i ich zdaniem potrwa to kilka dni ( ja osobiscie zrezygnowałem).

Chcą sprawdzac pompe wody, termostat , robic test na CO2.

Czy ktoś może pomóc?????????????
Co robić dalej ????
Jakoś nie ufam serwisantom z Mazdy......

DZIĘKI ZA POMOC !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ostatnio edytowano Pn, 24 sie 2020, 10:32 przez popielasty, łącznie edytowano 1 raz
Usunięcie znaczników cytowania.

PostNapisane: Pn, 24 sie 2020, 14:53 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Skrzynia: MT
Ktoś, kto wymieniał podkładki pod wtryskami i czyścił gniazda w głowicy może wie jakie mają one (gniazda) średnicę? Chodzi mi o zaślepkę otworu co by nie nawalić syfu do komory spalania, oraz jak duża szczotka będzie potrzebna do wyczyszczenia gniazda.
100k stuknęło, pasuje się za to zabrać póki ciepło i sucho.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Wt, 25 sie 2020, 07:26 
Świeżak
Od: 28.04.2019
Rok produkcji: 2013
Region: wielkopolski
Panowie pytanie odnośnie tej operacji z kabelkiem i puszka bezpiecznikow, mechanik ostatnio wetknol gdzieś do puszki bezpiecznikow kabelek 5 razy dotknol nim masy ,5 razy wcisnol chyba hamulec,i tak dwa razy auto zaczęło chodzić o wiele lepiej ,lecz po paru dniach znów kicha,ma ktoś może rysunek gdzie wpiać ten kabelek,mówił że nieraz trzeba zabieg powtórzyć

PostNapisane: N, 30 sie 2020, 13:43 
Wstydliwy
Od: 08.01.2016
Wersja: -
Witam, w końcu i ja zabrałem się za czyszczenie dolotu i wymianę podkładek pod wtryskami.
Wtryski wyszły dość łatwo, podkładki raczej nie przepuszczały a co do dolotu to myślałem że będzie lepiej wyglądał ......
Auto to Mazda 6 diesel 2015 z przebiegiem 125.000mil czyli około 200.000 km przebiegu
Przepustnicę wymieniałem na nową bo w starej niestety plastikowe zębatki się starły z uwagi na ilość nagaru nagromadzonego w przepustnicy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: N, 30 sie 2020, 14:43 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: śląski
Ja pierdykam. I jak to ma poprawnie jeździć. Masakra jakaś.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 30 sie 2020, 16:15 
Wstydliwy
Od: 08.01.2016
25 sierpnia 2020, o 08:26 Tomasz30 napisał(a):
Panowie pytanie odnośnie tej operacji z kabelkiem i puszka bezpiecznikow, mechanik ostatnio wetknol gdzieś do puszki bezpiecznikow kabelek 5 razy dotknol nim masy ,5 razy wcisnol chyba hamulec,i tak dwa razy auto zaczęło chodzić o wiele lepiej ,lecz po paru dniach znów kicha,ma ktoś może rysunek gdzie wpiać ten kabelek,mówił że nieraz trzeba zabieg powtórzyć

Chodzi chyba o kalibrację wtryskiwaczy:
Obrazek[/URL]

PostNapisane: Pn, 31 sie 2020, 09:12 
Świeżak
Od: 27.05.2019
Wersja: SkyPassion
Leo1 napisał(a):
Witam, w końcu i ja zabrałem się za czyszczenie dolotu i wymianę podkładek pod wtryskami.
Wtryski wyszły dość łatwo, podkładki raczej nie przepuszczały a co do dolotu to myślałem że będzie lepiej wyglądał ......
Auto to Mazda 6 diesel 2015 z przebiegiem 125.000mil czyli około 200.000 km przebiegu
Przepustnicę wymieniałem na nową bo w starej niestety plastikowe zębatki się starły z uwagi na ilość nagaru nagromadzonego w przepustnicy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Miałem podobnie przy przebiegu 180tys. Km. Przy okazji ostatnie naprawy (uszczelka pod głowicą) wszystko zostało wyczyszczone. Auto od naprawy przejechało ponad 1000km, z czego 600km w górach przy dużym obciążeniu i zero śladu wyrzucanego płynu w komorze, stan płynu niezmienny.

Panowie interesuje mnie temp. robocza płynu chłodniczego w silnikach 2.2 sh01. Dysponuje ktoś taka informacją??

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pn, 31 sie 2020, 09:13 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
135 na powrocie i 89-92 na wejsciu

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 1 wrz 2020, 18:20 
Świeżak
poxtazo napisał(a):

U mnie na Forscan potrafi dojść nieraz do 100 stopni i po pewnym czasie spada.... czy to normalne?? żadnych niepokojących komunikatów ani ubytków płynu nie odnotowałem.

PostNapisane: Wt, 1 wrz 2020, 20:17 
Świeżak
Kolego Leo 1 dzieki za schemat,druga sprawa miałem tak samo zasyfiony silnik jak u Ciebie,v max był 165 km/h

PostNapisane: Śr, 2 wrz 2020, 14:02 
Świeżak
misakipl24 napisał(a):
poxtazo napisał(a):

U mnie na Forscan potrafi dojść nieraz do 100 stopni i po pewnym czasie spada.... czy to normalne?? żadnych niepokojących komunikatów ani ubytków płynu nie odnotowałem.
W chwili kiedy temperatura skoczyła chwilowo do 100 stopni wypalał się DPF - teraz to zobaczyłem na podstawie dystansu od ostatniego wypalenia.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

moderator
PostNapisane: Śr, 2 wrz 2020, 15:51 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Region: mazowiecki
darrecki, jak u Ciebie wygląda ten MAP sensor z kolektora od kiedy zaślepiłeś EGR? Sprawdzałeś go?

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Śr, 2 wrz 2020, 21:43 
Nałogowiec
Patrzyłem z rok temu jak jeszcze nie miałem filtra na odmie. Był brudny, ale w porównaniu do pierwszego czyszczenia kilka lat wstecz (jak wrzuciłem tu zdjęcia) to niebo a ziemia.

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2020, 21:54 
Świeżak
Czy tylko ja tak mam że zdjęć nie widze,

PostNapisane: Śr, 9 wrz 2020, 07:00 
Świeżak
Od: 04.03.2020
Wersja: Exclusive Plus
Nie. Ja też nie widzę.

PostNapisane: Śr, 9 wrz 2020, 12:38 
Świeżak
Potrzebuje pilnie jeszcze raz schemat kalibracji wtryskow mazda 6 gj

-- Dodano: 9 września 2020, o 13:38 --

Potrzebuje pilnie jeszcze raz schemat kalibracji wtryskow mazda 6 gj

PostNapisane: Śr, 9 wrz 2020, 14:02 
Wstydliwy
Od: 07.09.2020
Problemy z SCBS /DSC i kontrolka Check Engine kody błędów to PO101 UO401 UO415 UO433 auto mazda 6 175km z 2015 czy ktoś miał podoba sytuacje i sobie z tym poradził? Bylem juz w kilku warsztatach ale bez efektu błędy pojawiają się po dłuższej jeździe autostrada przy hamowaniu lub zmniejszeniu prędkości podczas jazdy po mieście nie występują jeśli ktoś może pomoc bede wdzięczny pozdrawiam

PostNapisane: Pt, 11 wrz 2020, 22:08 
Wstydliwy
Od: 21.08.2020
Region: podkarpacki
Witam wszystkich,
Trafiłem tu z innego forum na którym odpisał mi darrecki, później pogrzebałem trochę więcej i trafiłem tutaj. Otóz mój problem jest z szybkim zapełnianiem DPF i częstym wypalaniem (co 40-60km) Tak samo jak w przypadku popielastego rośnie szybko PM_ACC_DSD zwłaszcza przy ostrzejszej jeździe i na autostradzie 130km/h na tempomacie. DPF wyczyszczony w FCM, ale problem dalej, teraz wypalanie co 70-80km. Po poradzie darreckiego wymieniłem Exhaust pressure sensor 1 na ten nowy metalowy, przy okazji zobaczylem że gumowa rurka całkowicie zatkana. W zestawie była nowa więc spoko, ale nie jestem pewien jak wyczyścić tą metalową, bo w niej też widze syf. Czy trzeba ją zdjąć, czy wystarczy zapsikać jakimś EGR cleaner i wdmuchać to kompresorem do środka żeby sie w DPFie przepaliło? Wyczyściłem już też MAP ten nad alternatorem i IAT u góry dolotu, oba zasyfione na maksa. Drugie pytanie odnośnie podkładek. Przeczytalem praktycznie cały ten wątek i już podkładki przyszły, ale nie znalazłem nigdzie czy jest różnica jak je założyć? Darecki o to pytał kilka razy, ale nie było odpowiedzi czy rant na górze czy na dole. Mam oryginalne Mazdy srebrne kupione tutaj https://www.ebay.ie/itm/4x-Genuine-Inje ... 2749.l2649.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Śr, 16 wrz 2020, 11:38 
carlos83800 gdy uda Ci się rozwiązać problem z wypalaniem co 70-80 km to napisz co dolegało. Aktualnie mam ten sam problem..

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: Śr, 16 wrz 2020, 16:13 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
CCU6, ale to nie będzie jedno rozwiązanie dla każdego... U mnie filtr z racji przebiegu był przytkany, po czyszczeniu jak nowy. U innych czyszczenie mało daje, bo filtr nie jest zawalony, ale silnik generuje dużo dymu i szybko się zapełnia. Bez diagnostyki Forscanem nie określimy co jest nie tak. Kluczowe jest to, do jakich wartości spada PM_ACC_DSD po wypalaniu - jeśli blisko 0 a wypalanie jest częste, to silnik dymi (sprawdzić turbo, wtryski, dolot). Jeśli po wypalaniu PM_ACC_DSD jest w okolicach 1-3, to znaczy że filtr jest już zapchany i sam się nie oczyści - wtedy czyszczenie fizyczne, np. FCM (olać chemie i inne cuda typu wypalanie serwisowe, to nie pomoże).

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Cz, 17 wrz 2020, 08:00 
Wiadomo, że nie w każdym przypadku będzie to samo, ale zawsze to jakiś punkt zaczepny :wink: Po wypalaniu wartości spadają niemalże do 0, w przyszłym tygodniu, mam nadzieję, że się wszystko wyjaśni.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 18 wrz 2020, 14:20 
Wstydliwy
Od: 21.08.2020
Region: podkarpacki
U mnie też spada do 0,10 nawet mniej i właśnie dlatego w sobotę czyszczę dolot, jak zdążę zmieniamy podkładki pod wtryskami i sprawdzam turbo, dokładnie jak pisze popielasty <spoko>

-- Dodano: 18 września 2020, o 13:20 --

Byłem dzisiaj w serwisie Mazdy po uszczelki pod dolot, EGR i przepustnice i przy okazji zapytałem o to czy podkładki pod wtryskami mają góra/doł. Powiedzieli że nie ma różnicy bo i tak je dociskasz i się spłaszczają, a dwoje ich stało i byli normalni do rozmowy nie jak to czasami bywa, nie robisz u nas to się nie interesuj. Nie zapytałem o nowe momenty bo mi wypadło z głowy ale to najwyżej zrobię troszkę więcej. Darrecki Ty robiłeś już te podkładki? Jak możesz podaj jakiegoś linka co używałeś do orzeszków do dolotu? Miałeś jakaś nakładkę na odkurzacz jak to widzę wszędzie? Jaki grit tych orzeszków, najmniejszy jaki widzę to 16/50.

PostNapisane: Pt, 18 wrz 2020, 15:58 
Nałogowiec
1. Podkładki zmieniałem 2x w starej 6 GG, za obecny nie mogę się jakoś zabrać. W starej dawałem rantem w dół, bo wydawało mi się to wówczas w miarę logiczne. Aczkolwiek dając rantem w górę zawsze jest większa powierzchnia styku podkładki z głowicą.
2. Nie wiem czy są jakieś "nowe" momenty dokręcania śrub, bo w oficjalnej serwisówce czy to 2012 czy 2018 ma dokładnie tą samą instrukcję.
3. To do orzeszków to nie wiem jaki mają grit, kupiłem na eBay dedykowane do czyszczenia dolotu w BMW. Pamiętam, że był to wallnut i średnica coś koło 1mm.
4. Używałem odkurzacza na pył i popiół, nie miałem specjalnych nakładek. Jedna osoba czyściła, druga trzymała odkurzacz. Tylko musisz mieć długi ryjek do pistoletu, bo kanały w głowicy są dosyć głębokie. Bez tego nie wyczyścisz. Ja improwizowałem i użyłem obudowy z długopisa BiC - wyglądało na totalną prowizorkę a o dziwo działało

PostNapisane: Śr, 23 wrz 2020, 19:05 
Wstydliwy
Od: 14.05.2020
Wersja: SkyEnergy
Witam, prośba o pomoc w diagnozie usterki. Tydzien temu wymienilem oleje i filtry w tym filtr paliwa, po dwoch dniach jadac w korku nagle silnik zgasl, ponowne wlaczenie skutkowalo odpaleniem go ale po chwili gasl, po ok 2 minutach odczekania ponownie odpalil i wszystko wrocilo do normy, Wczoraj sytuacja sie powtorzyla a dzisiaj jadac tarasa przy ok 120 km/h delikatnie poszarpywal i jakby nie mial mocy, po zjechaniu na bok lekko sie dlawil, wylaczylem, odczekalem i dalej bylo juz normalnie. Podpiecie komputera nie wykazalo bledow. Aku w pelni sprawny, baterie w kluczykach nowe. Jaka jest Wasza opinia na ten temat?

PostNapisane: Pt, 25 wrz 2020, 13:37 
Wstydliwy
Od: 21.09.2020
Region: warmińsko-mazurski
Cześć.
Jestem tu nowy. Posiadam Mazdę 6 z 2015r. 2.2 SkyActiv. Ostatnio wyskoczył mi błąd którego żaden zwykły serwis nie potrafi odczytać. Chodzi dokładnie o błąd P1053. Czy ktoś z was mógłby mi pomoc?

PostNapisane: Pn, 28 wrz 2020, 15:57 
Wstydliwy
Od: 28.09.2020
Witam wszystkich forumiczów.
To moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumiałość.
Potrzebuje pomocy ze swoja mazda 6 sedan 2014 2.2d 150 koni.

Historia wygląda tak.
Auto kupiłem 3 letnie. Najechane miało okolo 50 tys mil. obecnie ma najechane prawie 90 tys mil.
Jakis rok temu zdarzyło mi się że auto przy wychodzeniu z zakrętu zgasło( jechałem wolno może z 20 km na godzinę).
Odpaliłem ponownie i problem zniknął.

Jednak jakiś czas później zdarzało się ze auto nie miało przyspieszenia pomiędzy 1500-2500 obrotów. Często po kilku godzinach postoju auto ciężko się uruchamiało. Na ciepłym silniku odpalanie auta było bez problemowe(tzn ciche). Tak działo się przez kolejne kilka miesięcy aż do felernego dnia kiedy po skończonej robocie wsiadłem do auta , odpaliłem silnik i zobaczyłem bład na desce SCBS i słyszalny byl gwizd (myśle ze to turbina byla słyszalna).
Auto oddalem do mechanika z sugestią żeby sprawdził grzybek w turbinie(znalazlem na tym forum że to dosyć popularna usterka w tym aucie). Okazało się że to było dokładnie to. Mechanik stwierdził ze sam to naprawi.
Z tego co wiem to element zostal jakos pospawany. Z informacji od niego wiem ze w turbosprezarkach do mazdy sa wlasnie naprawiane przede te łączenia na tym grzybku. Taka informacje udzielił mu ktoś kto zajmuje się własnie regeneracja turbo.
Przypuszczam że własnie dlatego sam się podjął naprawy tego elementu.

Wszystko byłoby ok ale pojawił sie kolejny problem. Po odbiorze auta po kilku kilometrach pojawila sie po raz kolejny kontrolka SCBS i po raz pierwszy CHECK ENGINE REQUIRED. Podlaczyłem kostkę i użyłem forscan i wyświetliło mi błąd P0488.
Z tego co znalazłem to dotyczy EGR. Było kilka innych błędów związanych z trakcją jak się nie mylę. W aucie nadal bylo slychac gwizd przy dodawaniu gazu tak w zakresie 1000-1600 obrotow. Auto po raz kolejny oddałem do mechanika. Powiedział że przeczyścił jakąs rurkę od EGR ale stwierdził że mam zapachany DPF. Auto odebrałem z zaleceniem żeby jeździć na wyższych obrotach i uzywac jakiś płynow do wypalania DPF. Staram się to robić ale nadal mam słyszalny gwizd w aucie tak jakby turbina choć szczerze mowiąc to nie wiem czy to to.

Jeśli chodzi o przyspieszenie to napewno nie jest tak jak powinno być choć jest lepiej niż było. No i nie wiem co dalej z tym zrobić. Mechanik sugeruje że w ostateczności wyciąć DPF I zaślepić EGR. Nie bardzo jestem do tego przekonany bo obawiam się czy to aby napewno to jest problemem. Nie chcę pchać się w zbędne koszta plus że nie wiem czy po wycięciu i zaślepieniu nie bedzie problemów na MOT ( corocznym przeglądzie). Mieszkam w UK i niestety nie znam nikogo kto miałby jakieś większe doświadczenie z Mazdą.

Wiem że na tym forum jest troche ludzi ktorzy mają dużą wiedzę na temat tego auta. Moglibyście mi pomóc co mam dalej robić ze swoim autem. Nie chcę zmieniać samochodu bo lubię go. Za wszelka pomoc dziękuje.

PostNapisane: Wt, 29 wrz 2020, 17:27 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Silnik: -
Region: śląski
Wiesz co to akapit ? Taką ścianę tekstu bardzo źle się czyta - wymiękłem na trzeciej linijce...

PostNapisane: Wt, 29 wrz 2020, 17:47 
Wstydliwy
Od: 28.09.2020
Nie bardzo wiem jak edytować to co napisałem. Domyślam się że to jest mało czytelne ale cały post pisałem na telefonie a swoimi paluchami wciskam kilka liter naraz kiedy pisze. Wiec dlatego wygląda to tak kiepsko.

PostNapisane: Śr, 30 wrz 2020, 02:24 
Amator
Od: 01.11.2018
Wersja: SkyEnergy
Region: lubelski
1Chris czyli ten cały "mechanik" przyspawał spowrotem tego samego nita który się urwał nie wymieniając nic więcej? Nie mówiąc o łopatkach w które właśnie wpadł ten cały nit?
Anglia zaskakuje z dnia na dzień coraz bardziej :)

Wymiana wirnika albo nawet całej turbiny zależy od tego jak to teraz tam wygląda dokładnie ale u mnie to wirnik był nieźle zmielony a nie jeździłem z tym urwanym nitem w ogóle.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1