Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 18:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 13 wrz 2020, 09:47 
Wstydliwy
Od: 13.09.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Witam,
Rozważam zakup M6 trzeciej generacji. Chciałbym mieć silnik benzynowy 2.5, ale warunkiem podstawowym jest, aby skrzynia była manualna. Czy jest technicznie szansa na wykonanie swap'a skrzyni z 2.0 do 2.5? Ewentualnie być może można byłoby zmienić silnik w modelu 2.0 na 2.5? Wiem, że tematy trudne, ale byłbym wdzięczny za pomoc oraz info, jaki musiałby być zakres zmian. Zapewne pierwszym podstawowym pytaniem jest to, czy mocowanie skrzyni manualnej pasuje do silnika 2.5.
Dzięki!

moderator
PostNapisane: N, 13 wrz 2020, 18:02 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
1) Nie do końca rozumiem potrzeby. To już desperacki fanatyzm. Ani automat nie jest awaryjny, ani nie przymula wybitnie, ani nie wpływa strasznie na spalanie... Ot sztuka dla sztuki, bo tak...
Aha sam żałowałem, że nie ma takiej wersji w ofercie w UE, ale jak zacząłem jeździć AT już nie żałuję...
2) Są dostępne na świecie (np. w US), wersje 2.5 MT. Więc zanim brałbym się za eksperymenty poszukałbym takiego egzemplarza, lub choć skrzyni od takiego... Albo choć porównać czym się różni skrzynia w nim od wersji 2.0 UE... Możliwe, że kwestia tylko swapa, ale nie znam nikogo kto by to robił... Bo sens z punktu rozumu żaden...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 13 wrz 2020, 18:26 
Stały bywalec
Od: 06.02.2017
Region: pomorski
Podpisuje się pod powyższym, łatwiej kupić auto oryginalnie z manualem niż robić swap.
Są takie egzemplarze od czasu do czasu na znanych portalach.
Jak by był problem zawsze takowe można samemu sobie przytargac z US to będzie wiadomo co mu dolegało.

Osób bawiących się w tuning i zmiany mechaniczne w mazdach skyactive w PL jest niewiele. Przecierać szlaki jest trudno i drogo.

PostNapisane: N, 13 wrz 2020, 20:10 
Wstydliwy
Dzięki. Jeśli ktoś miałby jednak jakiś pomysł inny niż auto zza oceanu, będę wdzięczny za poradę.

Z USA i Kanadą jest podstawowy problem taki, że nie ma tam w ofercie aut kombi, a to jest mój kolejny warunek podstawowy. Nawiasem mówiąc ostatnie MT były dostępne w 2018 roku (rocznik ten lub nawet wcześniejsze byłyby dla mnie ok). Poza tym sprowadzenie auta z USA to cała seria przeróbek - temat znam jako właściciel M3 BK 2.3L (nie turbo) od nowości. Zaczyna się na przednich lampach, po tylną lampę przeciwmieglną, przez wymianę radia, przez blokadę prędkości maksymalnej (całkiem nisko ustawionej w M3) i kilku innych aspektach, o których można dowiedzieć się dopiero "w praniu". Innymi słowy - sporo kosztów i czasu. Jedynym - choć całkiem wymiernym - plusem są zwykle zasadniczo tańsze części jeśli kupuje się je w USA.

Odnośnie fanaberii MT względem AT - cóż tak mam i to jest warunek zupełnie nie do obejścia :-) i nie bardzo chciałbym dyskutować tutaj nad wyższością którejkolwiek skrzyni biegów, ponieważ jest to kwestia indywidualna.

moderator
PostNapisane: N, 13 wrz 2020, 20:34 
Fanatyk
zoom3 z tego co wiem pod względem napędu kombi od sedana się nie różni (poza dieslem AWD który był tylko kombi).
Ja jeśli byłbym desperatem i miał za dużo czasu zacząłbym od znalezienia kogoś kto ma 2.5 MT (na forum była min. 1 osoba) i za piwko lub dwa obadalbym na podnośniku co i jak w porównaniu do aut dostępnych w Polsce. Wtedy dopiero ew. swap.

Zrozumieć nie zrozumiem (ja niegdyś zagorzały fan MT i antagonista AT, który miał średnia opinie o automatach po latach w US i kłopotów z różnymi w PL wśród znajomych - DSG i Powershifty, który się szybko nawrócił i teraz wolę dobrą klasyczną AT) , ale wątek zaakceptowałem abyś mógł szukać...

Choć jak dla mnie koszty czasowe i finansowe się nie kalkulują i przy aż takim uprzedzeniu do AT, poszukałbym chyba Accorda z końca produkcji 2.4 MT... Niż tracił czas na zabawy...

PostNapisane: N, 13 wrz 2020, 21:00 
Wstydliwy
Dzięki. Accord to był też mój pomysł i byłaby to piękna alternatywa. Niestety Accord MT ma źle zestrojoną skrzynię biegów (ta sama w 2.0 i 2.4). Przy prędkości przelotowej na autostradzie czyli 140-150 km/h auto pracuje na 4 tysiące obrotów i nieco powyżej. Mazda 6 MT nie przekroczy 3200-3300 obrotów na min. Polecam nawiasem mówiąc fajną stronę ze specyfikacjami samochodów - po wybraniu auta jest opcja Full Specifications i można tam m.in. otrzymać dane odnośnie przełożeń skrzyni biegów:

https://www.automobile-catalog.com/
link do M6 2.5 manual: https://www.automobile-catalog.com/car/ ... speed.html

moderator
PostNapisane: N, 13 wrz 2020, 21:40 
Fanatyk
zoom3 tutaj z góry bym nie zakładał, bo z tego co wiem w Maździe i w MT i w AT przełożenia się zmieniały i między wersjami (np. 2.0 MT 145KM miał w PL inaczej zestopniowaną skrzynie niż opcja 165KM) i między rocznikami...

Accordem jeździłem, bo ma go brat kumpla, ale muszę przyznać, że po autostradzie w długiej trasie nie jechałem, więc dlatego mogłem nie dostrzec tego mankamentu, jak zbyt wysokie obroty przy 150km/h.
Ale z obrotami AT też jest nie do pogardzenia, bo na autostradach już dawno zapomniałem co to głośny silnik... Szum opon i powietrza tak, ale silnik większość trasy ma obroty poniżej 3k rpm...

PostNapisane: N, 13 wrz 2020, 21:51 
Stały bywalec
Od: 06.02.2017
Region: pomorski
Z ciekawości patrzyłem co Mazda w Rosji oferuje, silniki do wyboru od 2,0 do 2,5 turbo ale wszystko w automacie.

Także 2,5 manual w eu wersji raczej ciężko. Może Bliski wschód prędzej, musiałbyś poszukać. Ale to tez raczej nieopłacalny interes.

Prędzej na twoim miejscu porozmawiałbym z kimś co specjalizuje się w mazdach. Naprowadzi czy da się to zrobić i nie pójść z torbami.

Tak na offtopie to mocne japonskie kombi w manualu to wymierający gatunek... niestety

PostNapisane: N, 20 wrz 2020, 08:16 
Wstydliwy
Od: 20.10.2018
13 września 2020, o 21:34 gzesiolek napisał(a):
zoom3 z tego co wiem pod względem napędu kombi od sedana się nie różni (poza dieslem AWD który był tylko kombi).
Ja jeśli byłbym desperatem i miał za dużo czasu zacząłbym od znalezienia kogoś kto ma 2.5 MT (na forum była min. 1 osoba) i za piwko lub dwa obadalbym na podnośniku co i jak w porównaniu do aut dostępnych w Polsce. Wtedy dopiero ew. swap. Niż tracił czas na zabawy...

tak się składa że mam 2.5 MT, tyle że w sedanie i z uesej... to co osobiście mogę powiedzieć o tej skrzyni, to 1 i 2 bieg są dziwne. Ciężko się np toczyć w korku nie posiłkując się sprzęgłem bo na 1 albo za mała prędkość, a na 2 znowu za szybko co czasem kończy się poszarpywaniem. Ciężko to wytłumaczyć :)

ale ogólnie spoko, tyle że ja nigdy nie miałem automatu więc też zbyt obiektywny nie będę.

PostNapisane: N, 20 wrz 2020, 08:57 
Stały bywalec
Od: 10.01.2019
Rok produkcji: 2017
Region: śląski
Jestem ciekaw ile ma 0-100 w mt 2,5l.
Automat w mazdach zjada koło 1 sec. a wersje pierwsze z autoamtem Zachar wyrwał 7,3 sec , to ciekawe ile w manualu by było ? :>

PostNapisane: N, 20 wrz 2020, 09:17 
Wstydliwy
Dzięki novationen za info odnośnie manuala 2.5. Napisałbyś mi przy okazji proszę jakie obroty ma Twoje auto (MT) na autostradzie, np. w okolicach 150 km/h.

Ta kwestia z jedynką i dwójką w korku raczej by mi nie przeszkadzała. Cena za posiadanie manuala :-)

Ostatnio edytowano N, 20 wrz 2020, 10:00 przez zoom3, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 20 wrz 2020, 09:32 
Stały bywalec
Od: 10.01.2019
Rok produkcji: 2017
Region: śląski
At przy 155 km ma 3 tys obr.

PostNapisane: N, 20 wrz 2020, 15:45 
Wstydliwy
Dam znać, aczkolwiek w najbliższych dniach będzie stała w garażu ;)

Z jednej strony tego manuala rozumiem, ale z drugiej to trochę pomysł który może narobić bałaganu. Przecież to nie tylko kwestia wyrzucenia automatu i wstawienia manualnej skrzyni. Dochodzi soft i zapewne szereg różnych pierdół których potencjalne złe działanie może wyjść dopiero po fakcie... ;) no ale to tylko moje prywatne zdanie, jak wiadomo, za pieniądze można wszystko :P

mi marzył by się swap 4.4 V8 do nowej budy XC90 :D

PostNapisane: N, 20 wrz 2020, 16:36 
Wstydliwy
Dzięki. Sprawa nie jest pilna. Zgłębiam temat, aby ocenić, czy jest w ogóle do wykonania oraz ewentualnie stopień skomplikowania i koszty. W innych autach typu audi A6 C5 swapy skrzyni na manuala ludzie robią i temat jest dopracowany. W M3 BK wiem np. że dużo części typu wydech jest innych i kto wie jaki to będzie projekt dla najnowszej generacji M6. Być może najlepiej byłoby zakupić 2.0 MT (najlepiej z zepsutym silnikiem, choć to się pewnie nie zdarza :-) ) i potem wykonać upgrade silnika, choć wiadomo że też potencjalnie do wymiany komputer, nie wiadomo co z wydechem, wiązką elektryczną silnika, potencjalnie półosiami, itd. Patrzyłem z ciekawością na M6 od kilku lat, od momentu pojawienia się najnowszej generacji - z nadzieją, że w którymś kraju mazda w końcu wypuści kombi 2.5 MT, ale poszło w odwrotnym kierunku :-), tj. przestali w USA i Kanadzie w ogóle produkować MT w wersji 2.5

Tak czy tak w Twoim wypadku mając już zakładam zaadaptowaną do naszych wymagań M6 z USA masz dostęp do sporo tańszych nowych części (nawet dodając przesyłkę z USA i kwestie VAT/cła) - szczególnie dla części drogich. Tak jest przynajmniej dla M3 BK. Po prostu Stany to bardziej konkurencyjny rynek. Dużo dealerów mazdy w USA ma też sklepy internetowe z katalogami części + oczywiście sprawdzą kompatybilność części po nr VIN. Z drugiej strony masz też dostęp do części z dystrybucji europejskiej, których sporo pasuje - a są takie które nie są droższe. W tym sensie jest to "win-win" i zaleta auta z USA, szczególnie jeśli zamierzasz nim długofalowo jeździć.

PostNapisane: N, 20 wrz 2020, 17:44 
Wstydliwy
tyle że ja tych części nie potrzebuję ;) Auto kupiłem zrobione, od starszego pana który po sprowadzeniu z przebiegiem 3,4 tys mil nabił zegar do 18 tys. mil. Dziś ta mazda ma ledwo 32 tys. mil (ok 50 tysięcy przebiegu).

W tym czasie moje jedyne zakupy to letnie gumy bo miała jeszcze te z hameryki, dwukrotnie olej Motul i zestaw filtrów MANN FILTER. No i tarcze TEXTARA, które mimo wszystko po kilku mocniejszych hamowaniach i tak biją (jak złapią temperaturę). Poza tym nie robiłem i raczej jeszcze długo nic nie będę musiał robić, a moim jedynym zmartwieniem jest to by po naprawie blacharskiej prawego, tylnego błotnika (po uszkodzeniu w stanach) ruda gdzieś nie wylazła, choć tak sobie myślę, że skoro od naprawy mija 5 lat i nie wyszła to może nie wyjdzie... :P

Do minionej soboty było to auto główne w rodzinie, a tak się złożyło że przez pandemię mogę pracuję i raczej już pracował będę z domu. Zatem obecnie to tylko weekendy + podrzucenie dziecka do przedszkola. Małżonka wraz z powrotem do pracy wsiadła w clio, zatem mazda więcej będzie stała w suchym i ciepłym garażu niż oglądała naszych dróg. Przy odsprzedaży dla kupującego zmartwieniem będzie nie tylko uszkodzenie z ameryki ale podejrzanie niski przebieg z Polski...

Jak znajdę chwilę to przelecę się jutro te 150 i dam znać jak to z obrotami wygląda, ale z tego co kojarzę to właśnie koło 3 tysiecy. Ja tam bym się z tym manualem nie upierał. Widzę to choćby po tempomacie kiedy to przydało by się, by sobie sama bieg zrzuciła ;) a tak, dotknięcie sprzęgła rozpina tempomat... więc to taki pół środek jest

moderator
PostNapisane: N, 20 wrz 2020, 18:41 
Fanatyk
20 września 2020, o 09:57 Grek77 napisał(a):
Jestem ciekaw ile ma 0-100 w mt 2,5l.
Automat w mazdach zjada koło 1 sec. a wersje pierwsze z autoamtem Zachar wyrwał 7,3 sec , to ciekawe ile w manualu by było ? :>

Nie na temat, ale dopowiem, że jak w M6 2.0 AT obcina przyspieszenie i zwiększa spalanie, tak np. w CX-5 która w pewnym momencie była na rynku UE dostępna i z MT i z AT z 2,5 różnice były minimalne...

A nawiązując do tematu, może warto przeanalizować CX5 lub w ogóle się przesiąść na SUVa...

PostNapisane: Śr, 23 wrz 2020, 08:01 
Wstydliwy
20 września 2020, o 10:17 zoom3 napisał(a):
Dzięki novationen za info odnośnie manuala 2.5. Napisałbyś mi przy okazji proszę jakie obroty ma Twoje auto (MT) na autostradzie, np. w okolicach 150 km/h.

sprawdziłem
przy 90-100km/h = kręci się przy 2000
przy 150 km/h = ok 3100 obrotów (na tempomacie ciut więcej, lekko powyżej 3200)
przy 180/190 km/h = 4000

ale to wszystko jest względne i spore znaczenie mogą mieć choćby opony. Jeździłem jakiś czas na dunlopach na których mazda przypłynęła zza oceanu. Wywaliłem je na rzecz nowych, ale tańszych niż choćby Dunlop, Uniroyal Rainexpert i po zmianie mam nie tylko wrażenie ale i wskazania komputera z których wynika, że pali więcej i to tak około 0,7 litra na 100 więcej, ale przynajmniej trzyma się drogi a kontrola trakcji odpoczywa. Na dunlopach, na mokrej nawierzchni jeszcze przy 3cim biegu zdarzało się, że kontrola miała co robić...

Strefa czasowa: UTC + 1