Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 21:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 45  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 6 kwi 2020, 07:53 
Wtajemniczony
Od: 03.02.2020
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: lubelski
(AXA TUiR S.A)
OC, AC Serwis ASO, NNW, Prestiż Assistance, Opony Assistance
4100 pln

PostNapisane: Pn, 6 kwi 2020, 10:07 
Amator
Od: 20.08.2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: śląski
hmm, sporo

ja płaciłem 3500 w grudniu 2018 na drugi rok za SP 2,5 PB.
w 2019 czyli na 3 rok tyle samo.

Poza firmą leasingową.

Z moich doświadczeń - w leasingu kroją, dopiero jak im pokażesz że masz inne oferty to są skłonni obniżyć.

PostNapisane: Pn, 6 kwi 2020, 13:03 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyEnergy
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Wiem że kroją, ale po pierwsze prawie 400zł dopłaty brutto za ubezpieczenie poza leasingiem trochę zniechęca, do tego nie mam żadnych zniżek... Co prawda w ostatnim roku żadnych zdarzeń, ale w poprzednich trzech co roku po jednej... Dlatego ta oferta na 4300 nie wydaje się aż tak zła...

-- Dodano: 6 kwietnia 2020, o 14:03 --

Urwałem cenę na 3700zł blefem że gdzieś indziej mam taniej ;) Ta cena już jest ok jak na mój brak zniżek. Żeby opłacało się gdzieś indziej to musiałoby być poniżej 3200zł bo trzeba doliczyć haracz Aliora 367zł, więc wziąłem to co dali ;)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

moderator
PostNapisane: Pn, 6 kwi 2020, 16:42 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Region: małopolski
szymonpoznan1, no to jak przy maks 10% zniżkach super cena... Ja przy 60% zniżkach przy wartości 85k PLN płaciłem prawie 2,9k PLN + 200 netto haraczu dla leasingodawcy... Leasing nie chciał zejść poniżej 3400PLN...

Teraz się boję, bo żona na parkingu zrobiła dwa zderzaki do malowania jeden z naszego OC drugi nasz z naszego AC... I pewnie składka skoczy do Twojego poziomu minimum...

PostNapisane: Pt, 8 maja 2020, 08:27 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Rok produkcji: 2014
Region: opolski
Słuchajcie jak to w końcu jest? Czy za lata kiedy auto było leasingowane liczą się zniżki czy nie?

PostNapisane: Pt, 8 maja 2020, 09:22 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Rok produkcji: 2016
Region: mazowiecki
Nie liczą się. Zazwyczaj :) Auto żony teraz ubezpieczałem w Link4, kabaret, pani skorygowała wycenę jak sprawdziła że 2 szkody z OC i nie ma historii pozytywnej bo leasing. Podrożało o 5 zł :D

PostNapisane: Pt, 8 maja 2020, 13:54 
Bywalec
Od: 11.09.2018
Ja teraz myślę po co to AC zapłaciłem, jak maździocha w garażu i prawie w ogóle nie jeździ:-P

PostNapisane: Pn, 11 maja 2020, 10:09 
Wstydliwy
Od: 21.07.2018
Koledzy, którzy mają jeszcze Assistance Mazdy (dla nowych samochodów na 60 miesięcy, bez limitu km) a czy kupując OC/AC rezygnujecie z Assistance? Czy może macie jakieś doświadczenia z Assistance Mazdy i jednak polecacie zainwestować te 400/500 zł w dodatkowy?

PostNapisane: Wt, 26 maja 2020, 17:21 
Wstydliwy
Od: 26.05.2020
Czolem Panowie i Panie!

Planuję zakup 3-4 letniej szósteczki w leasingu. Marzy mi się wersja 2,5l, ale z uwagi na to, ze przez ostatnie lata jeździłem autem służbowym i nie mam historii AC i ubogą OC, ubezpieczyciele przyfanzolili mi tak wysokie wyceny ubezpieczenia (PZU 16k, najtańszy broker narazie 5,5k), że narazie rozsądna jest tylko zakup wersji 2.0 (najniższa wycena na 3,8k). Czy moglibyście podesłać namiary na wspomnianego Pana Tomka, który zajmuje się ubezpieczeniami? Przejechałem się wieloma modelami z tej klasy, mazda kompletnie skradła moje serce i teraz rozbiłem sie o ubezpieczenie :(

PostNapisane: Wt, 26 maja 2020, 17:35 
Nałogowiec
Poszukaj dobrze bo u żony jak przeszła z leasingu "na swoje" w link4 (choć nie polecam) zwyżka wyniosła... 16 zł (AC+OC full).

Choć sam się trochę boję ile mi policzą, zostały dwie raty leasingu i startuję od zera (do tego ze szkodą z AC).

PostNapisane: Śr, 27 maja 2020, 23:01 
Stały bywalec
Od: 21.10.2015
Region: zagranica
Przyszedł czas i na moje ubezpieczenie :wink: dostałem takie propozycje
,,Pakiet dealerski OC + AC + NNW + assistance:

Wartość pojazdu: 74 048 zł

Wszystkie towarzystwa obejmują:

Szkody likwidowane w ASO na oryginalnych częściach, brak udziałów własnych, brak redukcji sumy ubezpieczenia po wypłacie odszkodowania, utrzymanie sumy ubezpieczenia przez 12 mcy

W Warcie nie ma zwyżki za raty:

Towarzystwo Ubezpieczeniowe WARTA – NNW + assistance do 5  dni samochód zastępczy po awarii, 10 dni po wypadku i kradzieży, holowanie 800 zł  -Polska i 300 Euro - Europa), pomoc na miejscu, itp. All Risk- ochrona ubezpieczeniowa wszelkich zdarzeń powstałych niezależnie od woli Ubezpieczonego /gradobicie, zalanie, pożar itp./ – składka 2964   zł

W Warcie uwzględniona ochrona zniżek po jednej szkodzie z OC do 5 tys. i AC (bez limitu kwotowego)

W Generali nie ma zwyżki za raty:

Towarzystwo Ubezpieczeniowe Generali – NNW + assistance do 7 dni samochód zastępczy (wypadek, awaria, kradzież), holowanie do 1000  km (Polska i Europa), pomoc na miejscu, naprawa itp. All Risk – ochrona ubezpieczeniowa wszelkich zdarzeń powstałych niezależnie od woli Ubezpieczonego /gradobicie, zalanie, pożar/ itp.

Składka 2859 zł (z ochroną szybową); bez ochrony szybowej 2699 zł

Przy mniejszym ass do 7 dni samochód zastępczy (wypadek, awaria, kradzież), holowanie do 400  km (Polska i Europa) –  2759 zł; bez ochrony szybowej 2599 zł

Towarzystwo Ubezpieczeniowe PZU – NNW + assistance do 5 dni samochód zastępczy ( warunek – samochód musi być unieruchomiony i holowany)po awarii, 10 dni po kolizji i kradzieży  holowanie bez limitu Polska i 1200 Europa), pomoc na miejscu, itp. All Risk – ochrona ubezpieczeniowa wszelkich zdarzeń powstałych niezależnie od woli Ubezpieczonego /gradobicie, zalanie, pożar itp./  3740 zł

PZU zwyżka za raty  - II raty - 4467"

była GG kombi, GH hb a teraz jest GJ sedan :)

PostNapisane: Cz, 28 maja 2020, 11:23 
Adept
Od: 12.01.2020
Region: dolnośląski
Panowie,

Dla porownania tak to wyglada w Holandii - odpowiednik OC + AC + NNW skladka na rok ok 750 euro ( kierowca z 10 letni stazem bez szkody czyli znizki max - wartosc auta 17 K euro)

Niestety mialem przyjemnosc sprawdzic jak dziala w praktyce takie ubezpieczenie - 2 tyg po wypadku wartosc auta wg rzeczoznawcy mialem na koncie (wartosc naprawy auta przekroczyla wartosc auta wg wyceny z naprawy).

Po raz 1 mialem taka sytuacje i do samego konca nie wierzylem ze wyplaca calosc bo ubezpieczenie mialem od 2 miesiecy <spoko>

PostNapisane: Cz, 28 maja 2020, 16:02 
Nowicjusz
Od: 14.05.2019
28 maja 2020, o 00:01 PIOTR napisał(a):
Przyszedł czas i na moje ubezpieczenie dostałem takie propozycje
,,Pakiet dealerski OC + AC + NNW + assistance:

Proponuję sprawdzić avivę, ja zapłaciłem mniej niż wszystkie wyżej propozycje przy pełnych zniżkach
nie chce mi się porównywać wszystkich danych, z grubsza
części oryginalne i aso
jakies assistance, nie zależy mi bo mam na gwarancji i z tego też mam jakieś asistance
haczyk to udział własny 1000 zł, można znieść jest zwyżka, ale i tak zalezy mi tylko na grubszych sprawach w razie czego,
ale za to mam szyby ubezpieczone, wziąłem, bo podobno ta przednia z head up-em może trochę kosztować:)

PostNapisane: Cz, 28 maja 2020, 18:49 
Nałogowiec
Z szybą nie jest tak że dostajesz zamiennik? ;)

PostNapisane: Pt, 29 maja 2020, 05:43 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Tak jest, zamiennik. Plus za kalibrację kamery musisz sobie zapłacić.

PostNapisane: Pt, 29 maja 2020, 05:59 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zachodniopomorski
Nie rozumiem tej dodatkowej opłaty za kalibrację. Przecież szyba bez tego jest bezużyteczna. Każde towarzystwo ubezpieczeniowe ma takie zasady? Bo jak tak to taki pakiet jest bez sensu. Wtedy lepiej zrobić z AC na oryginalnej szybie w ASO z kalibracją.

PostNapisane: Pt, 29 maja 2020, 06:17 
Fanatyk
Jak to nie rozumiesz ? Produkt jak produkt (w sensie ubezpieczenie szyb). Klient decyduje, czy go chce, czy nie.

PostNapisane: Pt, 29 maja 2020, 08:43 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Ja nie za bardzo wiem co to jest to ubezpieczenie szyb dodatkowe i czym różni się od robienia z AC, ale na logikę, jeżeli mam tę szybę ubezpieczoną, to jeżeli szyba została uszkodzona, to mają ją wymienić za darmo, tak? Czyli wyciąć starą, wkleić nową, posprzątać itp. Tak? Czyli przywrócić do stanu sprzed awarii szyby, tak? A mnie, jako użytkownika, nie mechanika nie interesuje jakie czynności trzeba wykonać przy wymianie szyby. W jednym samochodzie to będzie wycinanie kosmicznym laserem, w innym zwykłą struną, a w trzecim kalibracja kamery przyklejonej do szyby, tak? :) Jeżeli jednak ubezpieczenie nie obejmuje całości czynności przy wymianie szyby, to chyba ubezpieczany powinien być o tym poinformowany albo ubezpieczyciel nie powinien oferować takiego produktu dla danego samochodu.

PostNapisane: Pt, 29 maja 2020, 08:47 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Jasne, naciąganie na następne bezsensowne coś. A przy tylnej szybie to co, zamontują bez ogrzewania i anteny? Czyli tylko najprostsze boczne zostają, choć może te tylne wstawią bez przyciemnienia. Widzę, że szkoda kasy było na tę opcję, skoro i tak trzeba będzie w razie czego z AC robić. Towarzystwa ubezpieczeniowe dymają nas ostro, wciskając bezsensowne pakiety.

Ubezpieczenie szyb jest po to, żeby nie tracić zniżek z AC, a tutaj wychodzi, że może być wielka kupa z tym.

PostNapisane: Pt, 29 maja 2020, 09:57 
Fanatyk
Zgadza się. Dlatego zwykle jest śmiesznie tanie.
Co do tego, że klient powinien być informowany - wszystko powinno być w OWU, które przecież przed zawarciem ubezpieczenia czytacie, prawda ?

PostNapisane: Pt, 29 maja 2020, 10:05 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
29 maja 2020, o 10:57 chmooreck napisał(a):
Co do tego, że klient powinien być informowany - wszystko powinno być w OWU, które przecież przed zawarciem ubezpieczenia czytacie, prawda ?

Oczywiście. Ale co powiesz np. na takie sformułowanie (które wymyśliłem na poczekaniu):
"ubezpieczenie szyby obejmuje zakup nowej szyby oraz jej montaż poprzez wklejenie w odpowiednie miejsce". Czytasz coś takiego i myślisz - no fajnie. Ale nagle okazuje się, że za usunięcie starej szyby musisz zapłacić dodatkowo. No faktycznie, nie napisali nic o usuwaniu starej szyby... Ale przyszło by Ci to do głowy?
I to samo może być z kalibracją kamery, o której to czynności nawet nie masz obowiązku nic wiedzieć...

PostNapisane: Pt, 29 maja 2020, 11:17 
Fanatyk
Ja nie piszę, ze to jest fair i fajne...
Też się nie zgadzam z takimi praktykami i uważam, że o taki rzeczach powinni informować konsultanci/agenci przy zawieraniu ubezpieczenia. Niestety rzeczywistość mamy, jaka mamy.

Ale skoro tak się dzieje, to dobrze o tym mówić/ostrzegać potencjalnych następnych klientów.

PostNapisane: Pt, 29 maja 2020, 13:00 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
faktycznie te szyby w aviva to takie średnio ciekawe - OUW :
Z tytułu ubezpieczenia szyb Aviva nie wypłaca odszkodowania, lecz organizuje ich naprawę lub wymianę na szybę nie oznaczoną znakiem marki pojazdu. W przypadku występowania na rynku polskim wyłącznie szyby
oznaczonej znakiem marki pojazdu Aviva organizuje wymianę na taką szybę. Koszty tej operacji zostaną zwrócone warsztatowi, który ją przeprowadzi.

Czyli jeśli nie ma zamiennika to muszą pokryć koszt szyby Mazdy (nie wiem czy są zamienniki do headup?)
W tych OUW podają np ze nie pokryją kosztu wymiany naklejki rejestracyjnej, kosztu folii w przypadku szyb bocznych i tylnej. Ale sprawa tej kalibracji to wątpliwa. Skoro procedura wymiany szyby wymaga kalibracji to raczej nie mogą się na to wypiąć.

Tak czy siak taka opcja ubezpieczenia szyb to może ma sens gdy sie nie kupuje AC i b dużo jeździ. Kupując AC to lepiej dokupić ochronę zniżek i w razie czego korzystać z AC w ASO bezgotówkowo na oryginałach.

PostNapisane: Pt, 29 maja 2020, 14:05 
Nowicjusz
Od: 14.05.2019
Powiem tak, uważam ze na ubezpieczeniach nas kroją ile się da, przykład szyby, co po przeczytaniu szczegółów waszych wyjaśnień się potwierdza, więc biorę to co najistotniejsze w AC kradzież naprawa na oryginalnych częściach, nie wchodzę we wszystkie te „dodatki”, bo i tak traktuję ubezpieczenie jako taką ostatnią deskę ratunku, są tacy co nieubezpieczają, są tacy co biorą wszystko, ja staram się być tak po środku:) ale że z szybami tak jest, :idea: dla mnie cena w avivie była tak atrakcyjna, ze łatwo te szyby dorzuciłem bez sprawdzania co za tym się kryje

PostNapisane: Pt, 29 maja 2020, 15:01 
Nałogowiec
Ludzie tu pisali że za kalibrację musieli płacić.

PostNapisane: Pt, 29 maja 2020, 15:33 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Przy Maździe zwłaszcza 2018+ warto czytać OWU szyb. Kalibracja to jedno, a czasem też jest maksymalna cena szyby. Niestety przy headup'ie na szybie cena szyby potrafi być 3-4x większa niż zwykłej :/

Ja olałem temat doubezpieczenia szyby, w razie czego zrobi się z AC, już dawno nauczyłem się że te 'zwyżki' za korzystanie z AC to pic na wodę, wystarczy wtedy zmienić ubezpieczyciela :>

moderator
PostNapisane: Cz, 2 lip 2020, 11:08 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Panowie, niebawem będę musiał zakupić polisę na kolejny rok. Rocznik 2014. Tu pytanie do osób które mają auto w podobnym wieku: bierzecie opcję wyceny i naprawy w ASO na oryginalnych częściach? Czy przy tym wieku samochodu już raczej kosztorys?

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Cz, 2 lip 2020, 12:42 
Adept
Od: 07.11.2019
Region: podkarpacki
Macie kogoś do polecenia z okolic Rzeszowa, kto byłby w stanie przygotować polisę ubezpieczeniową z dobrą ceną? Niedługo minie rok od zakupu i chciałbym sprawdzić ile mnie może kosztować cały pakiet.

PostNapisane: Cz, 2 lip 2020, 16:59 
Nałogowiec
Dziś mnie nieźle zaskoczyli przy ubezpieczeniu. Otóż wykupując auto z leasingu zostajemy bez ubezpieczenia AC. Nie jest ważne, że mamy na papierku jeszcze miesiąc - w momencie wykupu auta umowa jest zrywana. Teoretycznie powinni zwrócić kasę za niewykorzystany okres. *****, moja żona prawie miesiąc jeździła bez AC, ja teraz muszę ustalić kiedy konkretnie umowa jest zrywana - bo z jednej strony umowa leasingu mi się skończyła ale auto nie jest moje jeszcze - na szczęście(?) nie zapłaciłem za wykup więc nie przeniesiono na mnie własności więc zakładam że ubezpieczenie obowiązuje.

Tylko chociażby z powodu terminów jestem 500-900 zł w plecy - taka jest różnica w składce kupionej z datą startową od dziś/za tydzień/za 3 tygodnie.
Także nie zwlekajcie do ostatniego dnia jeżeli zastanawiacie się nad zmianą firmy ubezpieczeniowej no i przy końcu leasingu się pilnujcie.

Chore to dla mnie jest.

moderator
PostNapisane: Cz, 2 lip 2020, 21:29 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Wedrowiec, wow.Właśnie chcę wykupić ciut wcześniej auto (żeby załatwić wszystko przed wyjazdem wakacyjnym w sierpniu) i informacja od Ciebie jest na wagę złota. Jaki leasingodawca / ubezpieczyciel?

Zadzwonię do swojego i zapytam jak to wygląda. U mnie ubezpieczenie na papierku do 02.08.2020 23:59:59, za chwilę dostanę ostatnią ratę i proformę wykupową, jak ją spłacę to wysyłają oryginał + kartę pojazdu i samochód mój.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 45  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1