Teraz jest So, 7 lut 2026, 22:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 71  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 4 kwi 2020, 20:48 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Ale o co w ogóle chodzi?
Kolega napisał że miał 100% teraz po 500km ma 80...
Coś ubyło? Oleju na bagnecie? czy co....

PostNapisane: N, 5 kwi 2020, 10:56 
Amator
Od: 17.10.2018
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: S
Region: zagranica
Nie nie ubyło tylko przybylo w takim tempie wymiana oleju wychodzi co 3 miesiące gdzie tu sens gdzie logika
Samochód ma służyć kierowcy A nie odwrotnie proste.i zaraz wysypie się lawina komentarza że trzeba było przemyśleć dowiedzieć się jak to działa w Mazdzie itp.

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 5 kwi 2020, 11:16 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: śląski
4 kwietnia 2020, o 15:20 Lucasbadboy napisał(a):
Piter79 jakich ale ?? Przynajmniej piszą prawdę !!! A Nie przeglądy co 2lata albo 30tyś km. Bez żadnego podziału na rodzaj eksploatacji.

Jestem takiego samego zdania. Manual na rynek japoński podchodzi do tematu uczciwie z perspektywy długoterminowej eksploatacji samochodu i zużycia silnika. Komputer oblicza stopień zużycia oleju wg. zaprogramowanego algorytmu.

4 kwietnia 2020, o 21:48 Millerek napisał(a):
Ale o co w ogóle chodzi?
Kolega napisał że miał 100% teraz po 500km ma 80...
Coś ubyło? Oleju na bagnecie? czy co....

Nie musiało ubyć. Mogło przybyć z uwagi na rozcieńczenie oleju silnikowego napędowym. Krótki miejskie odcinki to od zawsze trudne warunki eksploatacji.

4 kwietnia 2020, o 19:44 piter79 napisał(a):
pora wrzucić do sprawdzonych technologii czyli BMW lub Audi

Nie ominęłoby Cię to w tych markach.

moderator
PostNapisane: N, 5 kwi 2020, 15:18 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: małopolski
Ale chodzi o to, że tam algorytm nie będzie aż tak drastyczny w określaniu zużycia i kolega nie będzie się stresował, że jeździ na złym oleju...

Inna sprawa, że i w Audi i w BMW w przeciwieństwie do Mazdy to diesle są tym co mają najlepszego do zaoferowania...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 5 kwi 2020, 15:58 
Amator
Od: 17.10.2018
Wersja: S
Czy to Audi czy to Bmw czy Mercedes niema takich historii jak w Mazdzie jak że słynnym oznaczeniem x na bagnecie. Poprostu jeździsz korzystasz z samochodu i pilnujesz określonych wymian oleju i nic Cię nie interesuje nie jak w Mazdzie gdzie wiecznie trzeba sprawdzać bagnet i wskazania kompa żeby czasem olej nie doszedł do x i wymiana co 3 miesiące. Paranoja

PostNapisane: N, 5 kwi 2020, 16:18 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Z tego co ja wiem każdy diesel ma problemy ze wzrostem poziomu oleju na krótkich dystansach. Po za tym porównujesz marki premium z Mazda. Porównaj bardziej Fordy, ople itd a nie marki premium ;).

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: N, 5 kwi 2020, 17:06 
Weteran
Od: 05.12.2013
Region: łódzki
Nie nie nie ..., inne diesle... mają komunikat aby kierowiec dolał olej bo go ubywa.
Mazda ma komunikat że go przybyło
Różnica niewielka.

PostNapisane: N, 5 kwi 2020, 17:17 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Region: zachodniopomorski
A co to za różnica, czy marka premium, czy nie? Audi ma te same silniki co reszta VW także z wieloma problemami. BMW to też nie jest żadna rewelacja, wiele ich diesli trzeba omijać szerokim łukiem.

piter79, sprzedaj Mazdę, kup Audi, czy BMW, nikt Ci nie broni :lol:
Większość osób nie ma żadnych problemów ze swoimi Mazdami, jak dbasz, tak masz.

Mazda przynajmniej uczciwie podchodzi do tematu. W polskiej instrukcji też jest mowa o skrócaniu interwałów wymiany oleju w ciężkich warunkach. To chyba dobrze, że jest jakaś kontrola nad tym, można sprawdzać bagnet, algorytm coś tam wylicza. Żeby potem się nie obudzić z kontrolką niskiego ciśnienia oleju i nie zatrzeć silnika.
Mazda nie ściemnia jak Ford, gdzie wymiana oleju w dieslu jest co 2 lata lub 30 tys. km. Ale Fordy idą do firm, pojeżdżą do zużycia a potem trafiają do Kowalskiego, który dostaje samochód z wykończonym silnikiem.

Tak, jak napisane było wcześniej, wszystkie silniki z bezpośrednim wtryskiem paliwa rozrzedzają olej paliwem, czy to benzyna, czy to diesel. W dieslu pewnie trzeba bardziej teraz na to zwracać uwagę, bo ze względu na DPF, olej jest nisko popiołowy i z tego względu pewnie gorzej smaruje niż zwykły. A jeszcze jego rozrzedzenie pogarsza sytuację.

Ostatnio edytowano Wt, 7 kwi 2020, 06:05 przez gzesiolek, łącznie edytowano 1 raz
Ocenzurowano treść wulgarną (regulamin, pkt 4).

moderator
PostNapisane: Wt, 7 kwi 2020, 06:15 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Posty nie odnoszące się do oleju i jego przybywania/ubywania czy samego komunikatu zostały usunięte...

Mazda ma wiele bolączek i ostrożność i dbanie przy użytkowaniu diesla jest jedną z nich.
Ale przesadne ostrzeganie kompa jest w tym wypadku wręcz wskazane a nie jest problemem same w sobie.
Poza tym kolega kiedyś pytał co wtedy gdy to wskazanie dojdzie do 0% czy mu auto stanie. Chyba nie dostał na nie odpowiedzi. I może to jest przyczyną niepokoju i zawodu...

PostNapisane: Pt, 10 kwi 2020, 08:18 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
Jutro wymiana na 160 tys(prawie) :)
AMSOIL + Filtr AMSOIL :D
dzięki dla czarnepaliwo za szybką realizację <spoko>
<pucugg>

-- Dodano: 10 kwietnia 2020, o 09:18 --

no , zrobione :D

PostNapisane: N, 19 kwi 2020, 17:53 
Wstydliwy
Od: 13.11.2018
Witam.
Zbliża się u mnie wymiana oleju i ofiltrowania, a wszystkie warsztaty pozamykane. Wygląda na to, że będę musiał to zrobić samodzielnie.
Czynność z pozoru prosta, ale zawsze warto wcześniej poczytać. Dlatego właśnie, zwracam się do Was z prośbą o wszelkiego rodzaju manuale i porady.
Szukałem na forum, nie mogę znaleźć konkretnie tego wątku.
Przepraszam, jeśli przeoczyłem i proszę o link.
Auto: Mazda 6 GJ, 2.0 165PK
Pozdrawiam

PostNapisane: Pn, 20 kwi 2020, 14:08 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Zacząłem pisać, ale obraz to obraz , masa tego , na przykład

https://www.youtube.com/watch?v=euhVkvn1iiM

https://www.youtube.com/watch?v=7vvRZKbhL4Q

Powietrza też znajdziesz na pewno, ale zdaje się nawet w instrukcji jest jak dobrze pamiętam.

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2020, 18:20 
Stały bywalec
Od: 05.03.2017
Wersja: TS2
Ja wymieniam sam i czasem przy większej robocie korzystam z wyposażonego warsztatu na godziny,gdzie są podnośniki kolumnowe .Jeśli tylko olej silnikowy i filtr robię to u siebie w garażu.
Zabezpieczam koła od strony kierowcy+ręczny,zdejmuję koło prawe przednie,podciągam lewarkiem prawie na maksa i zabezpieczam(podporą lub klockiem),wsuwam się pod sam.,zdejmuję osłonę rewizyjną,podsuwam miskę(około 15 cm wys.),odkręcam filtr i korek spustowy,wychodzę z pod sam. i opuszczam lewarkiem do normalnego poziomu,a nawet trochę niżej(olej lepiej spływa) i dopiero wtedy odkręcam korek wlewowy z góry(powstałe podciśnienie zapobiega intensywnemu opróżnianiu miski i rozchlapywaniu oleju),daje sobie spokojnie czas na zejście oleju.Potem sam. do góry,oczyszczenie,korek,filtr i nowy olej z góry (4 litry lub 1 galon max),odpalenie na krótko silnika i pod spód sprawdzenie ew.wycieków.Jeśli wszystko OK ,osłona,koło i sam na dół,odczekanie z pół godz. i uzupełnienie do właściwego poziomu(u mnie +/- 2mm poniżej maxa).
Dzień,dwa później,po jakiejś trasie ponowne sprawdzenie poziomu oleju (minimum 15-30 min.odczekać na spłynięcie oleju),jeśli wszystko OK operacja zakończona. <spoko>

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2020, 18:40 
Stały bywalec
Od: 14.09.2014
Pozostaje jeszcze kwestia utylizacji starego oleju.
Dlatego korzystam z wyspecjalizowanego warsztatu aby sobie tym nie zaprzątać głowy.
Usługa nie jest droga, a środowisko ważne :)

"Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele"

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2020, 20:42 
Stały bywalec
Od: 05.03.2017
Wersja: TS2
Ja mam po drodze z pracy "kontener park"czyli miejski punkt odbioru odpadów więc nie mam problemów z utylizacją.
W serwisie mazdy chcieli ode mnie 180€ z olejem i filtrem, czyli prawie 3 moje wymiany z lepszym olejem.

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2020, 21:14 
Prawie fanatyk
adrian41 napisał(a):
Pozostaje jeszcze kwestia utylizacji starego oleju.
Dlatego korzystam z wyspecjalizowanego warsztatu aby sobie tym nie zaprzątać głowy.
Usługa nie jest droga, a środowisko ważne :)

Pewnie że nie droga, bo banalnie prosta w Maździe (ta klapka rewizyjna to coś wspaniałego, nie trzeba całej osłony dolnej ściągać , pewnie z kilknanaście wkrętów/śrub czy zaczepów by było)

Jeden i drugi sposób (samemy vs warsztat) ma swoje plusy i minusy.
Samemu jest szybciej niż dzwonić/ jeździć, umawiać się, czekać lub zostawiać auto i wracać po nie itd., można pozostawić do spłynięcia do ostatniej kropli (choć myślę że z tym nie ma co przesadzać. 100-200ml na nowe 4 litry to zginie w tłumie), można przy okazji pooglądać czy sucho od spodu itd. Mamy pewność co lane i ile weszło itd.
Ale się człowiek ubrudzi i nagimnastykuje, to nie da się ukryć.

Co do zużytego oleju, to przecież, że nikt chyba tego na łąki nie wylewa! czy do ścieków!
Jest wiele możliwości, PSZOK powinien zbierać, ale najprościej - warsztaty mechaników też przyjmą (, akurat najczęściej zostawiałem stare oleje u tego, u którego inne auto do jakiejś naprawy zostawiałem) Zbieram jak się trochę tych baniaczków uzbiera, z pł, hamulcowym, olejem ze skrzyni zmieszane itd). Nie wiem czy mechanicy to odsprzedają ? czy te kilka/naście baniaczków im nie robi różnicy jeśli płacą za utylizację (?) w kazdym razie każdy którego pytałem, mówił że mogę przywieźć i zostawić.

PostNapisane: Śr, 22 kwi 2020, 22:39 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Region: mazowiecki
O ile ma się garaż i kanał to - nie ma sprawy. Inaczej, szkoda zachodu. U kumpla, który prowadzi warsztat mam to za 150 PLN i rotację kół za 50 PLN = 200 PLN. W serwisie w ASO odpowiednio 184,50 i 123 PLN = 307,50. Cała operacja z rotacją i wymianą - 45 min. Sam - pieprzyłbym się ze 2-3 godz. I tak w moim przypadku równo co pół roku.

PostNapisane: Cz, 23 kwi 2020, 00:20 
Prawie fanatyk
Po co garaż i kanał?
Czas też nieco inny bo nie liczysz umawiania się, dojazdu, powrotu.
Ale oczywiście każdy użytkownik ma inne warunki, ma już narzędzia czy musiałby kupić to trzeba wziąć pod uwagę. Dlatego mówię że są w obu przypadkach plusy i minusy. Jednak w przypadku auta jakim jest mazda 6 minusów jest mało, bo jest przemyślana konstrukcyjnie do tego aby amator te podstawowe czynności mógł sam wykonać nie psując nic, czy też mechanik nie miał możliwości nic popsuć

PostNapisane: Wt, 28 kwi 2020, 19:38 
Świeżak
Od: 02.05.2014
Region: kujawsko-pomorski
Witam.
Mam pytanie do forumowiczów odnośnie oleju, obecnie w moim silniku 2.5 benzyna jest 5W30, chciałbym go zmienić na 0W20.
Czy to ma sen? Czy pozostać przy starym oleju? A jak zmieniać olej to jakie procedury należy wykonać? Płukanka nowy filtr ile km
trzeba przejechać?

PostNapisane: Śr, 29 kwi 2020, 12:46 
Partner forum
Od: 07.10.2014
28 kwietnia 2020, o 20:38 TomekC napisał(a):
Mam pytanie do forumowiczów odnośnie oleju, obecnie w moim silniku 2.5 benzyna jest 5W30, chciałbym go zmienić na 0W20.
Czy to ma sen?

Jeśli nie eksploatujesz samochodu agresywnie, nie ciągasz nim przyczep to ma to sens. Silniki SkyActive-G zalewane są fabrycznie olejem o lepkości 0w20.

28 kwietnia 2020, o 20:38 TomekC napisał(a):
A jak zmieniać olej to jakie procedury należy wykonać? Płukanka nowy filtr ile km
trzeba przejechać?

Możesz zastosować płukankę. Pomoże oczyścić środowisko układu smarowania.

https://czarnepaliwo.pl/dodatki-do-olej ... 250ml.html

Syntetyczny filtr oleju https://czarnepaliwo.pl/glowna/452-amso ... 1-szt.html

Wymiana co 10 tys. km/1 rok :wink:

PostNapisane: Śr, 29 kwi 2020, 19:44 
Świeżak
Od: 02.05.2014
Region: kujawsko-pomorski
Dzięki CzarnePaliwo za wyczerpującą odpowiedź. Wczoraj także zadałem te same pytania do, Mazda Motor Poland Oddział w Polsce, ul. Postępu 14B, 02-676 Warszawa. Oto jaką dostałem odpowiedź: "Jeśli chodzi o olej silnikowy to producent zaleca oba oleje, które mogą być stosowane wymiennie, z tym, ze 0W20 jest rzadszy. Są mniejsze opory, łatwiejszy rozruch, ale może się okazać, że jest większe zużycie oleju (jeśli silnik jest wyeksploatowany). Nie trzeba przy zmianie płukać silnika. Z poważaniem Jarosław Zieliński Customer Assistance Center"
Nie trzeba płukać silnika, czyli spokojnie mogę zalać olejem 0W20, tylko pytanie czy mój silnik jest wyeksploatowany z przebiegiem 142000 km.czy nie. Muszę zaryzykować z tym olejem 0W20, i kontrolować zużycie oleju.

PostNapisane: Cz, 30 kwi 2020, 15:26 
Partner forum
29 kwietnia 2020, o 20:44 TomekC napisał(a):
Jeśli chodzi o olej silnikowy to producent zaleca oba oleje, które mogą być stosowane wymiennie

Najrozsądniej przyjąć tutaj kryterium stosowania 5w30 dla eksploatacji agresywnej czy też uwzględniającej ciąganie przyczep.

0W20 jest rzadszy

Mniej lepki :geek:

może się okazać, że jest większe zużycie oleju (jeśli silnik jest wyeksploatowany)

Jest kilka czynników determinujących wielkość występujących ubytków. W głównej mierze problemem są gromadzące się w wyniku zbyt długich interwałów i przeciętnej jakości oleju zanieczyszczenia.

Nie trzeba płukać silnika

Nie trzeba, ale w związku z powyższym warto.

tylko pytanie czy mój silnik jest wyeksploatowany z przebiegiem 142000 km.czy nie.

Wystarczy rzucić okiem na historię serwisów olejowych. Co ile tys. km zmieniano olej i na jaki :wink:

PostNapisane: Pt, 1 maja 2020, 10:23 
Amator
Od: 28.08.2018
Zbliza mi sie rok od wymiany oleju przejechane 7 tys moge dobic do 10 czy lepiej wymienic jazda 70% poza miejsca

PostNapisane: Pt, 1 maja 2020, 14:02 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Spokojnie. Mazda zaleca wymianę co roku lub co 20 tys. km. U mnie w roku jest zazwyczaj 15-17 tys. km. Nie czuję potrzeby częstszej wymiany oleju.

PostNapisane: Pn, 4 maja 2020, 11:51 
Partner forum
1 maja 2020, o 11:23 Kamil18z napisał(a):
Zbliza mi sie rok od wymiany oleju przejechane 7 tys moge dobic do 10 czy lepiej wymienic jazda 70% poza miejsca

Olej degraduje się nie tylko w wyniku przebytego dystansu. Z biegiem czasu utlenia się tracąc swoje wyjściowe parametry. Dlatego Mazda rekomenduje wymianę najpóźniej co 20 tys. km lub 1 rok w zależności do tego co nastąpi jako pierwsze.

PostNapisane: Pn, 4 maja 2020, 21:03 
Prawie fanatyk
Z tym jednym rokiem to sam stosowałem dotąd, nawet jak auto zrobiło 1-2 tys km przez ten rzeczony rok.
Ale tak się zaczynam zastanawiać (rychło w czas ;) ) - czy to faktycznie uzasadnione jest przy obecnej jakości olejów.
Przy przeglądach w ASO - powiedzmy że tak, serwis ogląda wóz, przy okazji, patrzy czy ubytków nie ma , na hamulce popatrzą itp. (przynajmniej powinni) , co jakiś czas takie rzeczy trzeba sprawdzać, a użytkownik nie musi się znać bo ma swój zawód i się na nim zna.
Ale - w kwestii samego oleju. Tylko i wyłącznie, to ta zasada z 1 rokiem pewnie dotyczyła minerałów (gdzie lepkość i właściwości uzyskiwane są wyłącznie dodatkami). W przypadku syntetyków, lepkość jest w miarę stała w przeciągu zużycia, o czasie już nie wspominając. Zastanawiam się czy faktycznie ten rok coś przyzwoitemu olejowi zrobi - i co konkretnie ?
Bo przecież na pewno jest różnica w przypadku rocznego przyzwoitego syntetyka/HC/GTL a jakiegoś noname minerała. A jeśli jest, to m.in,. taka, ze ten syntetyjk jest właśnie bardziej stabilny i (strzelam) półtora - dwa lata może by sobie pojeździł a silnik nie zauważył.
Nie wierzę że olej grzany/chłodzony/narażony na spaliny i paliwo przez 20-30 tys km (deklarowane longlife'y, tak, wiem - deklarowane, no to powiedzmy 15-20tys - to już raczej z palcem w nosie dla dobrego oleju i w dodatku dla silnika bez turbo ) będzie tak samo zużyty jak w turlającym się kilka tys km przez rok silniku. Ten drugi musi być w lepszej kondycji przecież.

PostNapisane: So, 9 maja 2020, 06:46 
Adept
Od: 12.01.2020
Region: dolnośląski
Panowie,
Powoli zbieram części na serwis po zakupie auta i z ciekawości przeczytałem 10 stron tego tematu i wnioskuje iż zalecacie 0W20 od użytkownika CzarnePaliwo.
Poprzedni właściciel zmieniał olej w ASO co 20 k km I z tego co widzę po fakturach był to olej Mazda Orginal Oil Ultra 5W30 5L

Auto będzie użytkowane głównie na trasie ( średnio 150 km w obie strony ) kilka razy w tyg z prędkością 100-120 km/godz.
Do tego w ciągu roku 2-3 wyjazdów do Pl.
Autem nie planuje ciągnąć przyczep itp

Auto chce serwisowac w ASO co rok - przebieg ok 20 k km( własne części + robocizna z ASO)

Jaki olej w takim wypadku 0W20 czy 5W30 I pozostać przy oryginale czy tym polecanym na forum ?

Psss
Mazda 6 2.0 MT 2015 rok przebieg 100 k km

PostNapisane: So, 9 maja 2020, 15:20 
Amator
Od: 28.08.2018
Pytanko do czarne paliwo bd kiedy na stronce jakies kody bo przy zamowieniu pisze kupo moze sa jakies aktywne nie liczac znizki dla forumowiczow:) szkoda ze nia macie na allego przesylka darmowa teraz jest powyzej 40zl

PostNapisane: So, 9 maja 2020, 16:19 
Partner forum
9 maja 2020, o 07:46 benyrac napisał(a):
Auto chce serwisowac w ASO co rok - przebieg ok 20 k km( własne części + robocizna z ASO)

Jaki olej w takim wypadku 0W20 czy 5W30 I pozostać przy oryginale czy tym polecanym na forum ?

Uwzględniając opisaną przez Ciebie eksploatację skłaniałbym się ku lepkości 0w20. Nie ma żadnych przeciwwskazań do przejścia z 5w30 na 0w20.

Obierając tak długi interwał wymiany zaopatrz się w dobry filtr oleju i olej o możliwie najwyższej licznie zasadowej. Signature Series nie ma w tej materii żadnej konkurencji.

https://czarnepaliwo.pl/glowna/452-amso ... 1-szt.html

https://czarnepaliwo.pl/szukaj?controll ... it_search=

Kamil18z, na ten moment nie są aktywne inne promocje niż 5% rabat dla forumowiczów. Na allegro nie handluję dla zasady. Jest miejscem sprzedaży oleju o różnej jakości i pochodzeniu. Niekoniecznie znanego. Nie chcę być kojarzony z tego typu masowym medium sprzedaży. Czarne Paliwo jest oficjalnym dilerem wszystkich oferowanych w sklepie marek. Towar pochodzi bezpośrednio od generalnych importerów. Zakup na https://czarnepaliwo.pl/ to pewniak jeśli chodzi o oryginalność i świeżość dostępnych partii asortymentu.

PostNapisane: N, 28 cze 2020, 15:35 
Świeżak
Od: 04.01.2016
Wersja: Sport
Witam,

Mieszkam w UK i chce ostatni serwis zrobić sam. W serwisie za trzeci serwis (olej, filtr oleju, powietrza, paliwowy i BEZ KABINOWEGO) chcą £350 trochę drogo, ale trochę analogicznie bo za pierwszy zapłaciłem 150, drugi 250 wiec trzeci wychodzi 350 faktycznie :D

Za wyżej wymienione części kupione samemu wraz z filtrem kabinowym wychodzi mnie £75. (Wszystko firmy BOSCH). Zastanawiam się nad olejem i tak naprawdę przewija się tutaj kilka opcji natomiast mam dostęp do :

RAVENOL USVO VSW 0W-30 Engine Oil - 5L za £50
Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30 - 5L za £42
Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W-30 - 5L za £38
Shell Helix Ultra ECT C3 5W-30 - 5L za £35

Mam nalatane 16 000 mil i chciałbym nalać coś dobrego, ale jeśli coś jest równie dobre a tańsze to raczej szedłbym własnie w te stronę.

U dealera nie chcą mi powiedzieć nawet jaki olej leją (mówią tylko że zgodny z wytycznymi producenta).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 71  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1