Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 21:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 23 sty 2020, 12:16 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Hm. Mi zawsze działa od strzała. Nie ma żadnych warunków. Znaczy w moim lifcie powyżej 30kmh. Ale w nowszych działać powinno chyba o zera.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 23 sty 2020, 12:30 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Region: mazowiecki
Tylko manual/automat może być inaczej...

PostNapisane: Cz, 23 sty 2020, 12:46 
Bywalec
Od: 15.07.2019
Rok produkcji: 2019
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
W manualu działa od 30km, w automacie wydaje mi się, że od 0 w obecnej wersji. Też mam manual i nie mam takiego problemu, prędkość powyżej 30, przycisk "mode" i następnie "set +", działa za każdym razem.

PostNapisane: Cz, 23 sty 2020, 13:22 
Świeżak
Od: 28.08.2019
Region: pomorski
Tak w Manualu wg. instrukcji powinno działać od 30km/h. A mi czasami łaskawie zadziała powyżej 80km/h. No nic muszę się chyba wybrać do serwisu :(

PostNapisane: Cz, 23 sty 2020, 14:44 
Nałogowiec
A z ciekawości - jak już działa to przyciski +/- działają dobrze?
Zastanawiam się czy to coś poważniejszego czy może same przyciski mają jakąś wadę.

PostNapisane: Cz, 23 sty 2020, 18:09 
Świeżak
Od: 28.08.2019
Region: pomorski
Tak, jak już się tempomat jakimś cudem załączy to mogę zmieniać prędkość przyciskami plus/minus. Więc przyciski raczej same w sobie działają. Na poniedziałek jestem umówiony już w serwisie na przejazd kontrolny. Zobaczymy co powiedzą.

Dziś np. jak wracałem z pracy to na odcinku 12 km próbowałem go włączyć kilkanaście razy i tylko 2 razy zadziałało (jak zadziałało to wyłączałem po chwili żeby sprawdzić jeszcze raz). Ale pierwszy raz zadziałało przy prędkości 55km/h więc jakiś mały postęp :P

PostNapisane: Cz, 23 sty 2020, 18:26 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
Rok produkcji: 2018
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Ja mam manual i działa jak należy, choć nie wiem czy bieg minimum 3 nie musi być, ale dawno nie jeździłem i nie mam jak sprawdzić bo autko w ASO.

PostNapisane: Śr, 4 mar 2020, 12:24 
Adept
Od: 12.01.2020
Rok produkcji: 2015
Panowie,

Aktywny tempomat wystepuje tylko w Mazdzie 6 z rocznika 2013-2014 z silnikiem 2.5 + automat lub diesel + automat ?

Czy po 1 FL tzn rocznik 2015 cos sie zmienilo w tej kwesti ?

PostNapisane: Śr, 4 mar 2020, 12:42 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
U mnie w SkyPassion 2.0 po 2 FL nie ma aktywnego tempomatu. I chyba nie było takiej opcji.

PostNapisane: Śr, 4 mar 2020, 12:52 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zachodniopomorski
benyrac, w przedlifcie tak, jak piszesz, w pierwszym i drugim lifcie można by było sprawdzić po cennikach. W trzecim lifcie, tym ostatnim jest już chyba nawet w 2.0 MT, ale jaki to sens to nie wiem.
Ten aktywny tempomat sprawdza się w automacie i mocnym silniku, gdzie ładnie zaczyna przyspieszać po tym swoim śmiesznym hamowaniu.

PostNapisane: Śr, 4 mar 2020, 13:16 
Bywalec
Mam 2.0 MT i praktycznie zawsze w trasie z niego korzystam, nie ma żadnego problemu z przyspieszaniem po hamowaniu. Oczywiście mówię o jeździe głównie po drogach szybkiego ruchu i autostradach, gdzie na 6 biegu mamy odpowiedni zakres obrotów. Czasem mi się zdarza korzystać z niego też na normalnych krajówkach, ale tam faktycznie zdarzają się sytuacje, że musi mocno wyhamować np. ze 100 do 50 i bez zredukowania biegu to by przyśpieszał pół dnia. Obecnie nie wyobrażam sobie samochodu bez tego tempomatu jeżeli chodzi o jazdę po drogach szybkiego ruchu czy autostradach, zupełnie inny komfort podróżowania i brak wkurzania się na ludzi, którzy nadużywają hamulca.

PostNapisane: Śr, 4 mar 2020, 15:38 
Nałogowiec
4 marca 2020, o 12:24 benyrac napisał(a):
Panowie,

Aktywny tempomat wystepuje tylko w Mazdzie 6 z rocznika 2013-2014 z silnikiem 2.5 + automat lub diesel + automat ?

Czy po 1 FL tzn rocznik 2015 cos sie zmienilo w tej kwesti ?

Ja mam 2016 (FL1) i 2.5 AT i aktywny tempomat oczywiście jest (działa na radarze). I jest też we wszystkich późniejszych modelach. Z AT działa super, w MT działa też - sugeruje biegi (ale od lifta 2 chyba dopiero). Z tego co kojarzę przy AT z 2.0 chyba w FL1 nie było SkyPassion...

Od lifta 3 działa też od 0 kph a nie od 30 kph jak wcześniej.

Łatwo poznać, które auto ma radar, bo jest on w logo. Jeśli logo na grilu jest gładkie (jakby pod szybką) to pod nim jest głowica, jeśli logo jest dziurawe i takie 3D to radaru nie ma i nie ma aktywnego tempomatu.

PostNapisane: Śr, 4 mar 2020, 16:16 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
Rok produkcji: 2018
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Trzeci lift ma radar nawet w najbiedniejszej wersji wyposażenia i w 2.0 nawet 145KM MT. Da się z nim żyć, ale na autostradach w manualu jednak IMO nawet nie wiem - jadąc 160kmh jak TIR zhamuje nas do 89kmh to też lepiej zredukować do minimum 4 żeby nabrać tej prędkości szybciej, a na 6 dzieje się to 2 tygodnie. Oczywiście jak nic nie jedzie za nami to można olać, ale jak siedzi nam na tyłku ktoś szybszy to nie wyobrażam sobie nie redukować, bo nie lubię wkurzać innych.

Jakby nie liczyć jeszcze trochę i te radary będą naprawdę spoko. Póki co najnowszy Passat ma tak że dodatkowo korzysta z navi, potrafi przyhamować przed zakrętem pomimo braku samochodu przed nami itp. Szybciej też wyłapuje samochody, potrafi płynniej przyhamować, albo co fajne czego nie ma w Maździe daje znak chwilę wcześniej że zaraz będzie hamował dzięki czemu jest chwila na zmianę pasa jeśli mamy taką możliwość by hamowania uniknąć.
Ten w Maździe IMO jest na poziomie tempomatów aktywnych sprzed kilku lat... Jak w sumie większość systemów :p

PostNapisane: Śr, 4 mar 2020, 17:17 
Nałogowiec
W mojej, w 2016 roku to był jeden z lepszych rozwiązań jakie miałem okazję testować. I uważam, że działa super. Ale mam AT.

PostNapisane: Śr, 4 mar 2020, 18:59 
Bywalec
Nie mam do czego porównać ale jakoś specjalnie na niego nie narzekam. Bardzo rzadko zdarza mi się wyhamować bardzo mocno, wtedy faktycznie redukuje, a czasem sam pomagam mu przyspieszyć, ale takich sytuacji jest bardzo mało. Z reguły potrafię się z nim na tyle „zgrać”, ze jazda jest płynna i komfortowa.

moderator
PostNapisane: Cz, 5 mar 2020, 13:09 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Region: małopolski
szymonpoznan1, bo to jest przecież system sprzed paru lat...
Inna sprawa, że w 2015/2016 ten aktywny tempomat z Mazdy niczym nie ustępował od tego w grupie VW (Superb Passat), ba wg mnie działał lepiej, ale to bardziej wynikało ze specyfiki DSG bardziej niż radaru...
Na pewno później te w VW usprawnili, a ten w Maździe niekoniecznie i teraz rzeczywiście ten w Maździe możliwe, że odstaje... Choć jeździłem ostatnio na jeździe próbnej Tarraco i Arteonem (Tarraco miałem na pare godzin do dyspozycji) i w tym czasie jakiejś znaczącej przewagi poza działaniem od i do 0 (czego u mnie nie ma) nie zdążyłem odkryć...
Możliwe, że po prostu ten z Mazdy już znam i np. wiem, że jak pojawia się auto na HUD to zmieniam pas na autostradzie, żeby niepotrzebnie nie zwalniał...
I skoro ten w Tarraco z marszu dawał mi taki sam komfort to jest zapewne bardziej user-friendly...

PostNapisane: Cz, 5 mar 2020, 13:14 
Nałogowiec
Ale jak wystawisz migacz to też zwalnia później. Przynajmniej takie mam wrażenie.

PostNapisane: Cz, 5 mar 2020, 13:27 
Bywalec
Jeżeli masz wrzucony migacz, ale nie zmienisz pasa ruchu, a przed tobą jest samochód to oczywiście, że zwalnia. Nie wyobrażam sobie dlaczego miałby tego nie robić. Nadal istnieje ryzyko kolizji, nawet jeżeli teoretycznie sygnalizujesz zmianę pasa ruchu i chęć uniknięcia przeszkody. Jeżeli jednak zmieniasz pas w odpowiedniej odległości to nie zwalnia.

PostNapisane: Cz, 5 mar 2020, 15:14 
Nałogowiec
No właśnie to tak nie do końca masz rację (chyba). Specjalnie sobie przejrzałem instrukcję jeszcze raz i pokrywa się to z moją obserwacją.
Strona 4-171 (lift 1)
• (Modele europejskie)
Podczas zmiany pasa ruchu i włączenia kierunkowskazu system automatycznie zwiększy prędkość pojazdu, jeżeli określi, że takie przyspieszenie jest wymagane. Jedź uważając na drogę przed pojazdem, ponieważ możesz znaleźć się zbyt blisko pojazdu poprzedzającego

I to się pokrywa z tym co czułem niejednokrotnie w trasie. Czyli jadę np 120, zbliżam się do ciężarówki (90 kph), auto zwalnia i utrzymuje się za TIRem. W momencie kiedy włączę kierunkowskaz auto zaczyna przyspieszać. System zakłada, że będę wyprzedzać. Nie wiem na ile to przyspieszenie jest duże i czy po zbliżeniu się bardziej do ciężarówki auto by zahamowało... Nie wiem.
I podobnie jeśli wystawię kierunkowskaz zbliżając się do TIRa, auto przestaje zwalniać - przewiduje wyprzedzanie (?!, może opóźnia proces do-hamowania). Ja zawsze tempomat mam ustawiony "na 3 kreski" - czyli dużą odległość (4 to max), bo to jest taki dystans, że mam wrażenie, że w razie "W" będę miał czas na reakcję. Przy dwóch czuję się mniej komfortowo. Jednej nawet nie próbowałem.

Ostatnio edytowano Cz, 5 mar 2020, 15:20 przez KMBak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 5 mar 2020, 15:19 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Ja latam na jednej. I reaguję z wyprzedzeniem, mi to służy do przyspieszenia raczej a nie hamowania. I jak wrzucam kierunek to nie zwolni ale przyspieszy. Tyle że ja to stosuje właśnie z uwzględnieniem działania - tzn. jak tylko poczuję że zwalnia lub oceniam że zaraz zacznie to kierunek i zmieniam pas. A jak się zbliżam do zawalidrogi to anuluje tempomat, auto samo zwalnia, dotaczam się tak że oceniam że mam prędkość zbliżoną/minimalnie mniejszą od gościa przede mną i przywracam tempomat. Ten już ma prędkość zbliżoną więc jeszcze trochę ewentualnie podjedzie, jak gość zjedzie to przyspieszy za mnie. Przydaje się też (tak samo stosując) jak przede mną jest kilka aut (a jechałem wcześniej sporo szybciej), wtedy ruch jest mniej płynny i tempomat mi to niweluje.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1