Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 05:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 24 lut 2020, 22:30 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
dropt07, kradzież auta akurat jest najmniej prawdopodobna, trzeba mieć niezłego pecha. Bardziej boli jak Ci na przykład spadnie gałąź na auto (jeden kolega tak miał), ktoś nieumyślnie lub celowo przerysuje auto (drugi kolega tak miał), czy sam sobie coś uszkodzisz jeżdżąc na tych swoich letnich oponach zimą :wink:
A koszt AC przy kilku letnim aucie to jakieś tysiąc zł na rok, więc kilkukrotnie mniej niż wypalone paliwo.
Ale każdy robi jak uważa, mam znajomego, który po roku zrezygnował z AC przy aucie wartym koło 100 tys. zł bo mu było szkoda kasy. A teraz się trzęsie, jak gdzieś parkuje, bo ma Toyotę. AC zapewnia spokój, coś się stanie, nie trzeba się potem stresować.
A dla mnie te wszystkie zabezpieczenia to pic na wodę i fotomontaż, i tak auta kradną na części, więc nawet żurawiem mogą Ci wstawić na lawetę a i tak nikt na to nie zwróci uwagi, taka dziś jest znieczulica. Jeszcze pewnie "somsiady" będą się cieszyć w duchu jak Ci buchną auto :wink:

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 00:27 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: mazowiecki
Tak robię od 30 lat i nigdy nie skorzystałem z dobrodziejstw AC. I z doświadczenia wiem, że człowiek się do jazdy bez AC szybko przyzwyczaja. W W-wie nie zejdę poniżej 2 tys., więc te 20 tys. co mam na AC wrzucić, wrzucę na serwis. Mam taką na własny użytek filozofię, że nie jest sztuką w kogoś lub w coś trafić, ale nie dać się trafić. I w moim przypadku to się sprawdza aż do bólu.
Ale za rady, dziękuję.

moderator
PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 07:44 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Generacja: Nie mam M6
dropt07 jak Ci nie ukradną bo zabezpieczysz OBD czy czymś innym, to będziesz miał zemstę ;) zniszczone wnętrze, pocięte skóry. To tak działa. Będziesz w plecy, dużo - AC na kilka lat.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 10:47 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
dropt07 napisał(a):
... Mam taką na własny użytek filozofię, że nie jest sztuką w kogoś lub w coś trafić, ale nie dać się trafić. ....

No to faktycznie jest sztuką albo raczej fuksem, ale z tym wiadomo jak bywa :)
Mnie rok czy dwa temu przydzwonił z tyłu wyskakujący zza innych aut Ukrainiec chyba naćpany, bez zielonej karty, zwiał i sobie mogłem unikać . Nie w Mazdę a inne auto kilkunastoletnie , i.. tak z AC . Tak patrząc wstecz to chyba w mojej historii kierowcy na AC wszystkich jestem do przodu, albo blisko zera. Co rusz jakieś wgnioty, rysy, grad, "wada systemu kierującego" itp. Inna sprawa że kiedyś AC były znacznie tańsze .
Też Mazdę traktuję użytkowo i się nie bawię w jakieś przeglądy blacharskie czy wymiany tego co nie trzeba wymieniać, ale bym się chyba odwodnił z plucia sobie w brodę za brak AC w przypadku chwilowego braku tego fuksa :)

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 11:11 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
Skrzynia: MT
Ja z AC korzystałem 2 razy, bez jakiejkolwiek możliwości uniknięcia zdarzenia. Raz - rysa gwoździem przez cały bok, drugi raz - próba kradzieży z demolka wnetrza i softu w kompie. W obydwu przypadkach koszt usunięcia usterki mocno przewyższał koszt ubezpieczenia.

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 11:19 
Prawie fanatyk
@maciekelga - czyli ci złodzieje podpinają się byle gdzie do wiązek i to to samo co do OBD ? gdzieś o tym czytałem, czy może musi wyrwać gniazdo i do kabelków za nim się podpinać ?
@Luke - ta demolka wnętrza w Twoim przypadku to właśnie w poszukiwaniu miejsca do podpięcia się może ? czy w poszukianiu blokad. Skoro demolka to musiało dłużej trwać , nie jak na filmiku gdzieś tu publikowanym że złodziej podchodzi , sięga do słupka przy nogach i odjeżdża raz dwa. Czyli czasem poświęcają swój jakże cenny czas złodziejaszki a nie tylko łatwe i szybkie do zwinięcia kradną.

moderator
PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 11:47 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Region: pomorski
Andrzejsr na dobrą sprawę wszystkie sygnały które są w gnieździe OBD są dostępne w wiązkach, dobry elektronik ze znajomością instalacji bez problemu znajdzie je wszystkie w wiązkach w okolicach gniazda, kwestia umiejętności.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 11:53 
Prawie fanatyk
Ale to pewnie kupę czasu zajmuje ?
zastanawiam się czy faktycznie porzucają auta "z trudnościami" czy tak jak na tym filmie tylko kradną . Skoro Luke musiał naprawiać po nieudanej kradzieży, to jakiś sens zabezpieczeń jednak jest.

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 11:59 
Nałogowiec
Andrzejsr, po pierwsze to nie było w Maździe :) A po drugie demolka to w poszukiwaniu dodatkowego zabezpieczenia. Nie znaleźli. Rozbabrali wiązki, coś kombinowali z softem w kompie. Na koniec ktoś ich chyba spłoszył, bo nawet jakieś narzędzia zostawili. A później nie mogłem domyć kokpitu z proszku po daktyloskopii :D
Tak, jest sens dodatkowych NIETYPOWYCH zabezpieczeń.

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 12:03 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Pytanie czy lepiej żeby całość rozpruli i zostawili czy odjechali... przy AC i nowym aucie druga wersja zdecydowanie lepsza.

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 12:11 
Nałogowiec
Za małolata byłem świadkiem takiej akcji. W biały dzień podjechałem pod dworzec żeby odwieźć kobietę na pociąg. Obok stał zaparkowany Golf na niemieckich blachach. Jeden gościu stał na czatach, drugi podszedł z łamakiem, otworzył drzwi, następnie wsadził drugi łamak do stacyjki i odjechali razem. Trwało to tak szybko, że nawet nie zdążyłem zapamiętać numerów rejestracyjnych.
W dzisiejszych czasach podejrzewam, że ze względu na elektronikę trwa to tylko odrobinę dłużej. A dodatkowe, niestandardowe zabezpieczenie może tylko doprowadzić do demolki pojazdu. Także w tym przypadku bez AC może być duży wydatek z doprowadzeniem wszystkiego do porządku.

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 12:16 
Prawie fanatyk
Bo ja wiem, ja tam się do aut jakośtam przywiązuję (choć niektóre do szału doprowadzają, nie , nie Mazda ;) ) , coś tam zawsze poprzerabiam, jakieś udogodnienia, pierdółki , rzeczy w środku zostawiam, itp. Inaczej pewnie bym taksówkami jeździł albo wynajmował. Nie wiem jak teraz się na Mazdę czeka ale ja czekałem prawie pół roku. Posprzątanie raczej szybciej pójdzie.
No właśnie, więc mamy przykład że nietypowe zabezpieczenia mają sens (_nietypowe_ ) .
Choć taki prymityw złodziej, to pewnie rośnie w piórka, gdy takie nietypowe rozgryzie, bo dla niego to osiągnięcie życiowe że hej ;) . Ale z drugiej strony - jak nie rozgryzie, to troszkę frustracji, ciśnienie podniesie... kto wie, może zastanowi się nad istotą bytu i przekwalifikuje :)

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 12:32 
Nałogowiec
Wedrowiec, bez przesady, naprawa paru połamanych plastików to nie powód do wymiany auta. :) Tak jak napisał Andrzej, "posprzątanie" (nawet przez serwis) jest szybsze niż wyplata i kupno nowego.

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 12:34 
Nałogowiec
Jest tylko jedno rozwiązanie tego problemu, obcinanie złodziejom rąk po same łokcie <baseball>

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 12:35 
Wtajemniczony
Od: 03.02.2020
Region: lubelski
A jakie "nietypowe" zabezpieczenia polecacie? Blokada kierownicy? Blokada sprzęgła, gazu? Blokada skrzyni biegów?

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 12:42 
Prawie fanatyk
No właśnie, jeszcze czas na umorzenie , łażenie po policjach, papiery , pisma , brrrr… wolałbym sprzątać.

SonicSilver - raczej nikt publicznie o takich nie napisze przecież (już nie będzie wtedy nietypowe ;) ) . Jak samemu masz obawy robić, to poszukaj po elektrykach (ale takich z terminami długimi na oczekiwanie ) w okolicy i porozmawiaj. Na pewno coś tam utrudniającego potrafią zrobić.

moderator
PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 12:51 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Region: pomorski
Przy obcykanej osobie wyrwanie kilku plastików i znalezienie odpowiedniej żyły to myślę że spokojnie mniej niż minuta, mówimy oczywiście o profesjonalistach którzy wiedzą czego szukać, nie amatorach.

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 13:41 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Znajomy z 10 lat temu wymienił jedno 10 letnie audi na drugie ciut nowsze, od tej samej właścicielki. Wartość wtedy pi razy oko 13K. Zabezpieczenia warte około dychy, 3 nietypowe. I pruli mu auto 3 razy pod rząd, za każdym razem w odstępie kilku dni, poniżej tygodnia.
Gdyby miał nówkę sztukę/kilkuletnie - to serio lepiej żeby ukradli - wypłata pełnego ubezpieczenia, GAP, idziesz do salonu i bierzesz nówkę.
W sumie najbardziej to w plecy był na tych zabezpieczeniach bo je też rozwalili - a z AC mu tego nie uwzględnili.

Nie wiem też jak właśnie wygląda sprawa AC z doprowadzeniem auta do użyteczności - rozwalona deska, pocięte fotele i podsufitka itp - szkody mogą być większe niż przy niejednym dzwonie.

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 14:48 
Wtajemniczony
No to masakra. Ja na szczęście nie mieszkam w stolicy, ale jak tak Was czytam to się włos na głowie jeży. Mam niby Omegę w samochodzie, ale co to jest taka Omega dla złodzieja. Zastanawiam się nad jakimś dodatkowym zabezpieczeniem (raczej mechanicznym) gdy będę zmuszony odwiedzać krainę ginących mazd ;)

PostNapisane: Wt, 25 lut 2020, 15:21 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
25 lutego 2020, o 12:35 SonicSilver napisał(a):
A jakie "nietypowe" zabezpieczenia polecacie? Blokada kierownicy? Blokada sprzęgła, gazu? Blokada skrzyni biegów?

Jeśli mówisz o mechanicznych to na pewno "Zeder" - chyba najtrudniejszy do rozbrojenia i nikt na to czasu nie będzie tracił. Obowiązkowa na szybę naklejana od strony kierowcy samoprzylepna naklejka ostrzegająca o jego zamontowaniu; blokada skrzyni w maździe może być dodatkowo, bardziej jako widoczny straszak niż porządne zabezpieczenie - 30 sek.
Ok. półtora roku temu skradziono zaparkowaną bezpośrednio obok mojej MY srebrną Hondę Accord z ładnymi, rzadko spotykanymi felgami. Jak się spytałem sąsiada czy miał jakieś szczególne zabezpieczenia, to odpowiedział, że tylko fabryczne. Miał ją niecałe cztery miesiące. Więc mniemam, że moje auto zostało dokładnie pod kątem zabezpieczenia zlustrowane, a może było nawet celem. Naklejka zedera zapewne robi swoje (pasywne zabezpieczenie - przed ewentualnym zniszczeniem wnętrza). Każdy złodziej przymierzający się do kradzieży auta najpierw zagląda przez szybę kierowcy i ocenia paziom zabezpieczenia. Dopiero potem obserwuje zachowania kierowcy, podąża za nim i szuka najlepszych miejsc postoju pojazdu do kradzieży.

moderator
PostNapisane: Wt, 3 mar 2020, 12:45 
Prawie fanatyk
https://wio.waw.pl/artykul/lesna-dziupl ... 932948.amp

Juz nawet w warunkach polowych robią rozbiórki...

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Wt, 3 mar 2020, 14:25 
Nałogowiec
Patalogia i tyle. Tak to jest, jak jest popyt na używane części.

moderator
PostNapisane: Wt, 3 mar 2020, 14:48 
Prawie fanatyk
Pablos, to nie to jest problemem. Mając np. głowicę do naszego diesla na allegro za 500 zł a w ASO za 7500 zł - co wybierzesz przy 6 letnim aucie i potrzebie wymiany? No nie mów mi, że pobiegniesz do ASO po tę za 7500 zł ;)

Problemem jest to, że ja kupuję część na allegro za grosze, ma ona zadrapane numery seryjne, Pan bierze tylko gotówkę, nie wystawia faktury, nie ma zakładu demontażu części ani nic, sprzedaje na allegro 20 sztuk tej samej części - czy to nie powinno zainteresować organów ścigania odpowiedzialnych za tę działkę?

PostNapisane: Wt, 3 mar 2020, 16:17 
Nałogowiec
Niestety ale za paserstwo odpowiadają dwie osoby zarówno sprzedający jak i kupujący, to nie jest wytłumaczenie. To trochę, jak filozofia Kalego, Kali ukraść krowę dobrze, Kalemu ukraść krowę źle.
Oczywistym faktem jest to, że powinno się surowiej karać złodziei, dalej podtrzymuję tezę, że należy im ucinać ręce po same łokcie.
Dlatego też jak chcesz część używaną to kupuj od licencjonowanego punktu rozbiórki aut a nie jakiegoś Janusza z Allegro czy innego OLX'a.
Nie będzie popytu, nie będzie podaży, proste.
Wiesz, jeśli będę miał ochotę to sobie kupię część w ASO, do tej pory tak robiłem. Z całym szacunkiem, ale uważam, że jako moderator nie powinieneś się chwalić tym, że kupujesz części niewiadomego pochodzenia.
Z drugiej strony cieszę, się, że nie mieszkam w Warszawie :wink:

moderator
PostNapisane: Wt, 3 mar 2020, 17:00 
Prawie fanatyk
Akurat to co wyżej napisałem to przykład, te części co ja brałem do swojej przeróbki na MZD pochodziło ze "szrotu" na którym stały wraki Mazd, ale faktury nie dostałem (bo to szefa by trzeba ściągać itp), a same części były podniszczone / podrapane. Ja to wszystko kupiłem przez allegro, gdzie każdy ma dostęp - a nie z ciemnej bramy.

moderator
PostNapisane: Wt, 3 mar 2020, 17:14 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
popielasty musisz mieć tylko świadomość, że niestety jest duża szansa, że te części które kupiłeś taniej, mogły pochodzić z kradzionego auta...
Tylko tyle i aż tyle...

Oczywiście mogły pochodzić też z powypadku, ale w Polsce, a zwłaszcza w Warszawie, znacznie więcej Mazd jest kradziona niż jest kasowana na drodze...

Jeśli Ci to nie przeszkadza ok, Twoja sprawa i zgadzam się, że tacy sprzedawcy powinni być eliminowani przez odpowiednie służby...
Ale później trzy razy ugryź się w język zanim zaczniesz narzekać na wysokość składek ubezpieczenia czy ilość kradzionych Mazd...

Po prostu oszczędzając na częściach sam odbierasz sobie moralne prawo do tego. Takie jest moje zdanie.

Sam kupując taką część, bo np. ubezpieczyciel by się na mnie wypiął a brakło by mi pieniędzy na likwidacje szkody w częściach ori... W skrajnej sytuacji nie wykluczam, że mógłbym...
Właśnie nie udawałbym i nie wmawiałbym sobie, że to na pewno ze szrotu, z powypadkowych, bo nawet porysowane było... Bo pewności takiej nie ma najmniejszej...
Ot wiedziałbym, że każda oszczędzona złotówka to może być "krew, pot i łzy" innych użytkowników Mazdy... i zdecydowałbym się na taki krok tylko w ostateczności...

moderator
PostNapisane: Wt, 3 mar 2020, 17:22 
Prawie fanatyk
Największy popyt na części do Mazdy robią rozbitki z USA - taka jest prawda.

moderator
PostNapisane: Wt, 3 mar 2020, 18:24 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Nie da się ukryć... Ale tutaj popyt też rodzi się wg zasady "po co przepłacać"...

PostNapisane: Wt, 3 mar 2020, 20:26 
Wtajemniczony
Szkoda, że u nas nie ma tej zasady, że złodziejowi się rękę odcina. Szlag mnie trafia jak sobie nie raz pomyślę, że będę zmuszony kilka razy w roku pojechać do Warszawy. Polska to jednak kraj z dykty.

PostNapisane: Wt, 3 mar 2020, 20:29 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyEnergy
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Nie masz AC? Ludzie, świata nie zbawimy, zawsze kradli i będą kraść. Wg mnie AC + GAP i spokojna głowa. Jedyne co to pamiętać żeby nie zostawiać portfela w samochodzie czy turbo drogich rzeczy. Ja odkąd mam Mazdę byłem w Warszawie kilka razy - w sumie około 20 nocy, z czego kilka w garażu, reszta pod chmurką. Nikt samochodu nie ukradł. Nie popadajmy w paranoje, żeby bać się jechać.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1