Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 21:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 20 sty 2020, 18:27 
Świeżak
Od: 04.02.2019
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Cześć wszystkim, ma taki problem, ze po nagrzaniu się silnika grzęją mi sie cewki i pękają .
Jak to działa, po odpaleniu auta silnik nabiera temp i w pewnym momencie jak ma około 70 stopni, zaczyna chodzić jak traktor to znak, ze nie ma iskry na jednej cewce, dotykając ją jest gorąca, gdy pochodzi dłużej pęka obudowa cewki. COś poradzicie, od czego zacząć szukanie, ktoś się spotkał z problemem, pacjent 2.5 benzyna

PostNapisane: Wt, 21 sty 2020, 00:15 
Weteran
Od: 05.12.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: łódzki
Przychodzi mi kilka standardowych powodów.
Słabe bądź niewystarczające połączenie elektroniczne przewodów, zasilaniem jak i uziemienie silnika przykładowo.
Uszkodzona lub nieodpowiednio dobrana świeca iskrowa, termicznie zamiast odprowadzać ciepło do głowicy przez połączenie gwintowe ewentualnie uszczelkę ciepło wali do cewki.
No i na koniec, słabe połączenie samej cewki ze świecą, czyli brak możliwości oddania ładunku elektronicznego z. Cewki do świecy.

Bo chodzi o cewki zapłonowe mam rozumieć....

PostNapisane: Pn, 23 mar 2020, 11:53 
Świeżak
Od: 04.02.2019
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: mazowiecki
Witam,

problem rozwiązany już dawno, ale dopiero teraz na kwarantannie zebrałem się aby opisać , dla przyszłych pokoleń.

Winowajcą okazał się aku, który dostał chyba ze starości zwarć między celami i puścił napięcie na cewki takie ze po paru minutach pracy, pękała obudowa cewki, a cewka nagrzewał się do takich temp. że nie można było jej dotknąć. (aż dziwne, że komputera silnika nie spaliło)
Po wymianie cewek uszkodzonych nadal podczas jazdy wypadał zapłon. Wszystkie cewki na zewnątrz wyglądały ok.
Okazało się że jedna z nich jest uszkodzona wewnętrznie i przy określonych obrotach nie dawała napięcia.
Miernik, jak na sucho ja mierzyłem pokazywał wszystkie wartości jak pozostałe cewki.
Po wymianie na nową , problem ustąpił

Pozdr

Strefa czasowa: UTC + 1