Teraz jest N, 8 lut 2026, 04:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 568 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 31 lip 2019, 13:52 
Adept
Od: 16.08.2017
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Ciekawy materiał o skrzyni AT Mazdy:
https://www.youtube.com/watch?v=za2EHmwGAoM

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 5 sie 2019, 17:35 
Wstydliwy
Od: 10.07.2019
Rok produkcji: 2019
Wersja: SkyDream
Region: dolnośląski
Dzieki za odpowiedzi. Tylko to bujanie jest ciagle, to nie buja raz tylko potrafi bujac 2-3 razy az osiagnie jakas predkosc i przezuca bieg.

Czy ktos jeszcze mial podobne obserwacje? Takie falowanie obrotow

PostNapisane: Cz, 15 sie 2019, 21:21 
Wstydliwy
Od: 17.06.2014
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Witam

Panowie pomożcie. Proszę <modlisie>

Czy ktoś z Was miał problem z dziwnym dzwiękiem (prawdopodobnie pochodzcym z AT skrzyni biegow)
Na poczatku myśłalem że jest to dzwięk z łożyska kół przednich ale prznajmiej dwóch różnych mechaników stwierdziło że ten dzwięk prawdopodobnie pochodzi ze skrzyni biegów.
Serwis Mazdy "umywa ręce" i twierdzi że oni zaczeli by od wymiany łożysk kół ale taka wymiana plus łozysko to kosz okolo 1300 zł. za sztukę.
Czy ktoś z was się orjentuje co tak chałasuje a może miał już taki problem z Madzia, mnie juz brakuje sił a ten dzwiek jest bardzo denerwujacy. :mad:
Proszę o pomoc. ;((

PostNapisane: Cz, 15 sie 2019, 23:43 
Amator
Od: 01.11.2018
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Region: lubelski
spindel podnieś obydwa koła przednie, włącz zapłon i przerzuć skrzynie na "N" i spróbuj zakręcić kołami, wtedy usłyszysz czy to łożyska czy coś bardziej w skrzyni

moderator
PostNapisane: Pt, 16 sie 2019, 05:15 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Generacja: Nie mam M6
Też miałem taką sytuację, z czego jeszcze brałem pod uwagę dyfry bo mam AWD

15 sierpnia 2019, o 22:21 spindel napisał(a):
ale taka wymiana plus łozysko to kosz okolo 1300 zł. za sztukę.

Jak Cię nie stać, to nie rób w ASO. Ja wymieniałem łożysko - a tak na prawdę całą piastę - lewy przód, 347 zł piasta (chyba w iparts.pl brałem) + 50 zł wymiana u znajomego mechanika. Robota na 45 minut.

16 sierpnia 2019, o 00:43 ukciooo napisał(a):
usłyszysz czy to łożyska czy coś bardziej w skrzyni

Marne szanse, jak ja wymieniałem to do ostatniej chwili nie było pewności czy szumi lewe czy prawe łożysko koła. Bez szansa na diagnostykę na podnośniku - zero luzu, zero oporu. Dopiero jak została zdemontowana piasta i miałem ją w rękach to czuć było że jest zatarta. Także to nie jest takie oczywiste.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pt, 23 sie 2019, 18:23 
Wstydliwy
Od: 17.06.2014
ukciooo juz podnosilem auto do gory i wedlug dwoch mechanikow to te dzwieki pochodza ze skrzyni, jak krece kolami to takie "trykanie", taki sam dzwiek jest kiedy krece lewym czy prawem kolem.

Czy ktos z was sie orjentuje czy sa jakies lozyska przed skrzynia bo ja z mechanika to troche na bakier.

PostNapisane: Pt, 23 sie 2019, 22:44 
Amator
Od: 01.11.2018
Region: lubelski
Tyrkotanie to mogą być uszkodzone przeguby. Ale przeguby w tak młodym samochodzie trochę nie pasują. Przed skrzynią masz tylko łożyska kół oraz właśnie przeguby...
Znajdź kawałek parkingu albo jakiegoś placu, wrzuć d i skręć kierownicą w prawo na maxa i próbuj raptownie ruszyć. Później w lewo to samo i zobacz przy otwartej szybie czy trykocze tak samo.

PostNapisane: Wt, 10 gru 2019, 18:39 
Amator
Od: 03.09.2019
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyDream
Region: zachodniopomorski
Witajcie

Pytanie odnośnie skrzyni AT w Pb 2.5.
Czy normalnym jest, że skrzynia głośniej działa na zimnym oleju i póki się nie rozgrzeje to te 2-3 tys obrotów są znacznie słyszalne?
Od pewnego czasu po ruszeniu przez pierwsze minuty doskwiera mi głośny dźwięk skrzyni (??) czy może to silnik?

PostNapisane: Wt, 10 gru 2019, 19:16 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
No to już pytanie do Ciebie czy słyszysz głośno skrzynie czy silnik
Na zimnym skrzynia zmienia biegi na wyższych obrotach stąd może to podejrzenie u Ciebie?
Generalnie po rozgrzaniu silnik i skrzynia pracują ciut ciszej.

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 11:08 
Wstydliwy
Od: 14.12.2019
Witam serdecznie,
Jest to mój pierwszy post na forum. Sporo ciekawych rzeczy się dowiedziałem jednak mam pytanie na, które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi a nie chcę zaśmiecać forum i tworzyć nowego tematu więc pozwolę sobie napisać tutaj. Przeszukałem forum, internet i niestety nadal nie znam odpowiedzi. Od niedawna użytkuję skrzynie automatyczną w maździe ( i w ogóle pierwszy mój samochód z AT ) Czytałem oczywiście o takich rzeczach jak to, że nie wrzucamy trybów P i N podczas jazdy itd, Przy postoju trzymamy nogę na hamulcu nie zmieniamy niepotrzebnie przełożeń itd. rzeczy raczej oczywiste. Ale proszę poradźcie mi co w przypadku gdy podjeżdżam pod dom, muszę wysiąść z samochodu i otworzyć bramę wjazdową ręcznie. I teraz pytanie:
1) Czy mogę wrzucić na P, zaciągnąć elektryczny ręczny wierząc, że nie niszczę skrzyni ?
2) Czy lepiej zaciągnąć ręczny i wrzucić na N ?
3) A może w ogóle najlepiej wyłączyć samochód na chwilę ? ( całość trwa paręnaście sekund, zdjęcie kłódki i otwarcie bramy )
Pytanie pewnie banalne ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi a nie chciałbym codziennie szkodzić skrzyni.
Pozdrawiam :)

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 11:11 
Amator
Od: 29.01.2018
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Według mojej wiedzy zdecydowanie 1.
Na pewno nie 2, a 3 raczej nie ma potrzeby, gdyby to trwało +30s to może.

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 11:17 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Region: pomorski
Wersja 1 jest jak najbardziej poprawna. Ale ryzykujesz, że ktoś wskoczy za kierownicę i ukradnie auto. Wersja 3 jest wskazana w rejonach nasyconych żulią.

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 11:22 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Pkt 1 to najlepsze rozwiązanie. Jeśli wychodzisz z samochodu i silnik jest uruchomiony to nie ma innej opcji jak tryb P.
Pamiętaj o jednej rzeczy jak parkujesz auto na pochyłej drodze. Zatrzymujesz się, następnie trzymając pedał hamulca zaciągasz ręczny, następnie zmieniasz na tryb P, puszczasz hamulec nożny i gasisz auto.
Nie powinno się dopuszczać aby auto było trzymane tylko przez blokadę skrzyni na trybie P, bo może się zdarzyć że będzie bardzo ciężko go później odblokować. Auto powinno być na pochyłości trzymane przez hamulec ręczny.

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 11:38 
Wstydliwy
Dziękuję za odpowiedzi.
Jeżeli parkuję na równej drodze bez możliwości stoczenia się auta do tyłu to rozumiem, że ręczny nie jest wymagany ? czy kontrolnie lepiej i tak go zaciągnąć ? Tak robię pod domem. Wrzucam P bez ręcznego.

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 11:45 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Wyłączyć silnik. Wychodząc z auta z włączonym silnikiem właśnie zrzekasz się AC na ten czas.

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 14:58 
Weteran
Od: 05.12.2013
Skrzynia: MT
Region: łódzki
Nie rozumiem w ogóle, o czym jest mowa
Jak się można zastanawiać, czy użyć ręcznego żeby pozostawić auto, bez zabezpieczenia?
To tak jakby zostawić niezabezpieczona naładowana strzelbe na chodniku!

I tak w ogóle, to na D czy N ale na wcisnietym noznym hamulcu, włączamy ręczny postojówy, i dopiero włączamy at na P..
P nie służy jak ręczny, nie wolno pozostawiać auta tylko na blokadzie skrzyni AT w pozycji P.....

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 15:02 
Wstydliwy
Głównym moim pytaniem w postach wyżej było o skrzynię biegów i w jakiej pozycji zostawić ją na włączonym silniku po wyjściu z auta :) . Z kolei kolega mirpo mówił o zaciąganiu ręcznego na pochyłej nawierzchni, na co ja zapytałem czy w automatach profilaktycznie warto zaciągać również ręczny na powierzchniach całkowicie płaskich, gdzie auto nie ma prawa się stoczyć do tyłu czy wystarczy samo przełożenie skrzyni na P.
Mam nadzieję, że udało mi się wyjaśnić o czym była mowa :) :P

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 15:07 
Weteran
Ok ,
W każdy bądź razie, pozycja P w AT, nie służy jak zaciągnięcie/włączenie hamulca postojowego/ręcznego.

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 15:52 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
No ale jak wychodzisz otworzyć garaż to chyba nie gasisz silnika?

Ja jeśli na chwilkę wysiadam z auta (np. do garażu) to robię tak: na głównym hamulcu wrzucam P i już (jak prosto), a jak krzywo to N, ręczny, puszczam hamulec główny, żeby auto oparło się na ręcznym i dopiero P.

W trakcie jazdy (światła etc.) to nigdy nie wrzucam P ani tym bardziej N.

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 16:14 
Wstydliwy
Panowie pozwolę sobie zacytować kawałek swojego pierwszego postu:
14 grudnia 2019, o 11:08 Michalcx napisał(a):
proszę poradźcie mi co w przypadku gdy podjeżdżam pod dom, muszę wysiąść z samochodu i otworzyć bramę wjazdową ręcznie. I teraz pytanie:
1) Czy mogę wrzucić na P, zaciągnąć elektryczny ręczny wierząc, że nie niszczę skrzyni ?
2) Czy lepiej zaciągnąć ręczny i wrzucić na N ?
3) A może w ogóle najlepiej wyłączyć samochód na chwilę ? ( całość trwa paręnaście sekund, zdjęcie kłódki i otwarcie bramy )
Pytanie pewnie banalne ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi a nie chciałbym codziennie szkodzić skrzyni.
Pozdrawiam :)

W pytaniu chodziło o to, co w tym wypadku byłoby najlepsze dla skrzyni żeby jej nie szkodzić w żaden sposób. Czy zostawienie samochodu włączonego na ręcznym + P będzie ok, czy lepiej ręczny + N czy może w ogóle zgasić samochód na czynność trwającą kilkanaście sekund. :)

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 17:00 
Weteran
Zaciągasz ręczny, i dźwignia na N.

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 17:11 
Wstydliwy
O to jestem nieco zaskoczony, bo koledzy wyżej podpowiadali, że P + ręczny będzie najlepszą opcją. Czy wrzucenie na N nie spowoduje spadku ciśnienia w skrzyni i słabszego tarcia ? też gdzieś o tym czytałem.

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 17:39 
Prawie fanatyk
Millerek napisał(a):
Zaciągasz ręczny, i dźwignia na N.
Klasyczny błąd.N jest właściwie trybem serwisowym w skrzyniach hydraulicznych.
Dla zaczynających z AT poniżej link do istotnych wskazówek:
https://www.motofakty.pl/artykul/10-naj ... iegow.html

oraz tu:

https://www.dasweltauto.pl/pl/poradnik- ... iegow.html

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 17:52 
Weteran
Nie klasyczny błąd bo wcześniej napisałem że P, a teraz przez pomyłkę napisałem N...

Millerek napisał(a):
.. włączamy ręczny postojówy, i dopiero włączamy at na P....

Tak więc, klasycznie ale się ocenia.
Ale dzięki za poprawę
Ale dziękuję za linki

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 22:08 
Stały bywalec
Od: 05.03.2017
Wersja: TS2
Region: zagranica
Zaznaczam na początku-proszę nie brać do siebie i się nie obrażać. :rozejm:
Skrzynia AT to jest urządzenie hydro mechaniczne (oczywiście dość zaawansowane) a nie żywy organizm typu chihuahua i nie ma się co zastanawiać czy na noc podkładać poduszeczkę czy nie.
Jeśli ktoś ma problemy niech sobie sprawdzi w słowniku oznaczenie P (parking)-podpowiem parkowanie.
Jeśli ktoś był w USA to na pewno wie ile jest tam osobówek (i nie tylko) z AT.Amerykaniec podjeżdża na parking ,hamulcem zatrzymuje sam. ,wrzuca P,puszcza hamulec,gasi silnik i wychodzi z sam.Większość sam.amerykańskich nawet nie ma typowego hamulca ręcznego tylko pedał pod deską obok cięgna do otwierania maski (którego praktycznie nie używa).Oczywiście te najnowsze coraz częściej mają elektryczny postojowy ale mówię tutaj o starszych i trochę już eksploatowanych.
I teraz pytanie,czy słyszeliście żeby w USA trzeba było wymieniać AT co 2-3 lata ,bo padają jak muchy przez nie właściwe używanie trybu P,ja nie słyszałem (raczej pracują 10-20 lat ,oczywiście przy regularnej wymianie oleju).Problemy zdarzają się bo dużo skrzyń nie ma fabrycznej chłodnicy oleju a są sporo katowane lub nie wymieniany olej.
Zaleca się jedynie stosowanie hamulca ręcznego lub opieranie skręconego koła o krawężnik na pochyleniu jezdni.Związane jest to z tym że skrzynia w poz.P ma swoją mechaniczną blokadę i przy znacznym nachyleniu powoduje to znaczne naprężenie tego mechanizmu ,co może powodować problemy przy ponownym uruchomieniu sam.i próbie przełączenia w inna pozycję.
Oczywiście nie znam technicznie AT w maździe i może są tam zastosowane jakieś kosmiczne technologie,ale chyba jednak to tylko skrzynie hydro-kinetyczna.
Tak że mili państwo, przeczytać jakąś rzetelną instrukcje,jeździć ,wymieniać olej i nie myśleć o głupotach.
Przy okazji wymiany oleju słyszałem głupotę ,że dynamicznej lepiej nie robić bo może to spowodować uszkodzenie skrzyni.Jeśli robi się to u pana Wiesia w stodole (stodołę mam na myśli również piękny pachnący warsztat z maszynami z odzysku i fachowcami po dwudniowym szkoleniu lub uczniakami).Porządna maszyna posiada pełny program wymiany oleju czyli odsysanie starego ,przepłukiwanie całego układu i dopiero napełnianie nowym olejem wszystkich podzespołów skrzyni.Chodzi o to żeby układ zaworów nie pracował na sucho i nie zasyfił się jakimiś opiłkami i innym brudem z nie do płukanych zakamarków skrzyni.
Uff chyba przesadziłem z klepaniem w klawiaturę-już spadam. :hi:

PostNapisane: So, 14 gru 2019, 22:29 
Weteran
Zgadza się, dlatego pozycja P nie powinna być używana na spadku gdzie występują znaczne opory.
Poz P to blokada mechaniczna wewnątrz skrzyni, na płaskim bez oporów jeszcze ujdzie, ale w innych warunkach wskazane jest zaciągnięcie ręcznego bądź najpierw zablokowanie samochodu skręconymi kołami o krawężnik.
Kolejność też jest bardzo ważna.
Najpierw hamulec nozny, później ręczny, i dopiero P z D.

Poz N jest na tyle do bani że bardziej podczas jazdy bądź uruchomionym silniku... szkodzi przekładni.
Dlatego, ponieważ w poz N nie ma smarowania ew jest znikome.
Poz N jest do cholowania z ograniczeniami prędkości jak i zasięgu.

PostNapisane: N, 15 gru 2019, 01:58 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
14 grudnia 2019, o 22:29 Millerek napisał(a):
Najpierw hamulec nozny, później ręczny, i dopiero P z D.

Nie do końca się zgodzę. Przy D auto ciągnie, jak zapnie się ręczny i przejdzie prosto do P to są sytuacje (przy nachyleniach), że zostawi się "naprężenie". Auto wisi na P a nie na ręcznym jak powinno. Dlatego warto przy przejściu do P na sekundę dać, żeby samochód oparł się na ręcznym i dopiero P.

PostNapisane: N, 15 gru 2019, 11:28 
Bywalec
Od: 02.10.2016
Rok produkcji: 2019
Silnik: -
Wersja: -
Region: podkarpacki
Hej hej hej, nie demonizujcie tak pozycji N! Sam przez jakiś czas naczytałem się, że N to wytwór piekieł i nie wolno go stosować nigdy. Wywodzi się to od jakiegoś automatu, który był stosowany dawno temu w BMW, który faktycznie nie miał smarowania w tej pozycji. Nowych automatów to już nie dotyczy. Oczywiście dalej nie stosuje się N do postoju na światłach czy do jazdy, ale nie można się go panicznie bać. Co do poruszonych wyżej kwestii, w mojej opinii:

- zatrzymanie się przed garażem, żeby otworzyć bramę: hamulec postojowy + P
- postój na pochyłości: hamulec nożny wciśnięty, wrzucić N, zaciągnąć hamulec postojowy, ostrożnie puścić hamulec nożny, żeby auto "zawiesiło" się na hamulcu postojowym, wcisnąć nożny i P. Gdy wrzucimy najpierw P, to auto będzie wisieć na skrzyni, gdy postojowy zaciągniemy na D lub R w zależności od kierunku jazdy, to przypominam o systemach wspomagających ruszanie na pochyłościach, auto może nie spocząć na postojowym.

Jako ciekawostka: jak byłem w Tajlandii, to każdy Taksówkarz, Uberowiec i Boltowiec miał automat i wrzucał N na każdych światłach. Ale my tego nie robimy :)

PostNapisane: N, 15 gru 2019, 13:03 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Ja to widzę tak: skoro jest autohold, od jakiegoś czasu w standardzie(?) również w M6 to
- albo gasimy
- albo "ręczny" i nic nie machamy wajchą.
Po kiego grzyba zmieniać cokolwiek?

PostNapisane: N, 15 gru 2019, 13:10 
Prawie fanatyk
Wykonywanie dodatkowych i niepotrzebnych nastaw dźwignią skrzyni automatycznej to jakiś nonsens. W kontekście idei AT oczywiście, która z założenia ma uprościć życie..Nawet Edyta G.to z grubsza opanowała. Nie róbmy filozofii z zaciągania ręcznego z użyciem "N" !

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 568 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1