Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 22:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 23 sie 2019, 11:36 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
W tej instrukcji co podałeś są trzy sposoby, pierwszym z nich jest właśnie tym o którym ja napisałem :D

ASO zapewne stosuje drugi sposób, Ty praktykujesz trzeci :wink:

PostNapisane: Pt, 23 sie 2019, 13:32 
Wtajemniczony
Od: 22.04.2016
Rok produkcji: 2013
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
U mnie pierwszy nie dziala. Sprawdzalem pozniej na FORSCANie i nic nie kasowalo. Kabelkiem od razu widze kiedy mrugaja swiece zarowe.

PostNapisane: So, 24 sie 2019, 08:43 
Stały bywalec
Od: 08.04.2014
To jak masz Forscan to czemu sobie nie wyzerujesz programem?

PostNapisane: So, 24 sie 2019, 21:20 
Wtajemniczony
Od: 22.04.2016
Na androidzie nie ma takiej opcji, chyba?

PostNapisane: So, 24 sie 2019, 21:43 
Stały bywalec
Aha ... mozliwe. Ja mam na laptopie i jest.

moderator
PostNapisane: So, 24 sie 2019, 21:47 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Generacja: Nie mam M6
Region: mazowiecki
Od jakiegoś czasu na androidzie są procedury serwisowe, np. kalibracja wtrysków, serwisowe wypalanie DPF i kasowanie stanu rozrzedzenia oleju.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: N, 1 wrz 2019, 13:59 
Amator
Od: 01.11.2018
Wersja: SkyEnergy
Region: lubelski
Witajcie panowie. Ostatnio zaczynam odczuwać "przerwy" w dostawie mocy do mojego silnika, do 2,5 tys obrotów zamienia się w osiołka i nie chce za bardzo przyspieszać. Po jakimś czasie tam 10-15 sekund to mija, błędów nie wywala - ten temat przewałkowany więc wiem że to początek złego - it's turbo baby. Tylko mam pare pytań na które nie znalazłem odpowiedzi.
1. Jak długo może tak przerywać co jakiś czas aż do całkowitego wywalenia błędu i urwania się tego westgate? Tak mi się zdaje że już w czerwcu zaczynałem odczuwać pierwsze przerwy w dostawie mocy
2. Jak wygląda turbo po regeneracji w firmie z Oleśnicy? Podobno znają się na rzeczy i wiedzą co tam w tych turbinach pada, dają gwarancję więc też jakiś plus. Może ktoś korzystał? Zastanawiam się też nad zakupem turbin po jakimś znikomym przebiegu, poprawili już to w latach 16-17?
3. Jaki jest finalny koszt uszczelek/śrub/wszystkiego innego co trzeba wymienić i czy ma ktoś jakiś względny spis co jest dodatkowo do wymiany?
4. Połączyłbym to przy okazji już z wymianą podkładek pod wtryskami, kupować w serwisie czy mazparts?
5. Sprawdzanie smoka jak już szaleć to na całego - uszczelka pod miskę musi iść nowa?
Dzięki i pozdrawiam :)

PostNapisane: N, 1 wrz 2019, 14:09 
Stały bywalec
Od: 03.06.2015
Rok produkcji: 2018
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Uszczelki pod miską nie ma potrzebny jest tylko dobrej jakości silikon,jak dasz cienki to zacznie się pocić. Podkładki kup w mazparts oraz uszczelkę pokrywy zaworów.
Pozdrawiam

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 1 wrz 2019, 14:22 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Wtryski wyjmujesz bez zdjecia pokrywy zaworowej. Musisz miec pare pierdol do nich oprocz samej podkladki. Przewody zostaw stare. Co do setu pod turbo ,niech ktos ci podlinkuje schemat czesci , po numerkach wszystki tam masz opisane plus obrazek, plus wujek google wszystko ci pomoze. Z lista do aso i ok 700zl cie to bedzie kosztowalo.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 4 wrz 2019, 22:27 
Wstydliwy
Od: 04.09.2019
Region: małopolski
Witam wszystkich.

Jestem przerażony co tutaj się naczytałem i proszę o jakąś poradę.

Właśnie przyjechałem z Irlandii do Polski mazdą cx5 2.2D. Miesiąc temu miałem błąd P258B - to jest pompa podciśnienia. Została wymieniona w ASO w Irlandii na nową i wszystko było ok. Ale w czasie jazdy do Polski auto nie zachowuje się tak jak kiedyś (ma przejechane 40tys km). 1.

1. Na szóstym biegu po naciśnięciu gazu słychać że silnik wyje, jakby jakieś miał opory czy coś i brakuje mocy.
2.Jak się rogrzeje to czasami po wciśnięciu i tylko przy wciśniętym sprzęgle - silnik pracuje nierówno i zatrzęsie autem.
3. Sprawdziłem VIN i niestety wpadam w ten feler wałka.
4. Auto zakupione w Irlandii w salonie Mazdy i serwisowane w ASO Mazdy (tam gdzie kupione)
5. Auto przy wymianie popmpy okazało się mieć 3 wezwania do darmowej naprawy:
AJ024A
Replacement of Vacuum Pump
AJ024E
Fuel Injector Concern
AK016A
Intake Shutter Valve Concern

Z tego co mi powiedziano w aso w Irlandii AJ024A i AJ024E zostało naprawione. Z AK016A mieli dostać od Mazdy informacje co robić i oddano mi auto abym jezdzil bo nie ma paniki.
Jednakże podczas jazdy do Polski silnik pracuje całkiem inaczej.
Czeka mnie za 2 miesiące powrót tym autem z trójką dzieci do Roscoff we Francji na prom i zastanawiam się czy w ogóle dojadę...

Co mi doradzacie (obecnie mieszkam w Krakowie) i czy ASO mazdy w Polsce może zająć się tym problemem ?

Tutaj filmik jak sinik pracuje po wciśnięciu sprzęgła - tylko jak jest rozgrzany.

https://www.youtube.com/watch?v=hv2GramzE_c.

pozdrawiam
pk

p.s. Ksywka jest Monika bo córka chciał abym dał jej imię na internet :)

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 08:07 
Stały bywalec
Kiedy kupiles samochod?

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 10:01 
Wstydliwy
samochód zakupione 1 maja 2014 roku w salonie lucey motors charleville za ku..wa 34000eur i takie problemy to jakieś jaja..., rozmawiałem z polskim mechanikiem a ASO w salonie w charleville (to miejscowość w Irlandii) i sprawdził w papierach wczoraj że VIN wpada w ten pie..ny wałek (przepraszam że klnę). Jestem w Polsce i za 2 miechy mam powrót na prom. jak stane gdizies po drodze to du..a zbita , już kombinuje żeby żone i dzieciaki wysłać samolotem.

Tak naprawdę nie wiem co robić , wysłałem opis tego wszystkiego do ASO mazdy w Krakowie dzisiaj rano i czekam na opdowiedź czy oni mają jakies pomysły. Nawet wykombinowałem kamerke inspekcyjną i próbowałem ten wałek poprzez korek olejowy oglądanąć ale to jest niemożliwe (za duża nawet taka mała kamerka).

pozdrawiam
paweł

Ostatnio edytowano Cz, 5 wrz 2019, 15:29 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 10:48 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: śląski
Nawet jak jest po gwarancji aso w Polsce powinno ci to zrobić bez problemu, gratis widząc ze była akcja na te walki. Dziwne ze do tej pory w Irlandii ci tego nie zrobili Kuzwa .....

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 10:58 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Monika to nie jaja. Zwyczajnie Mazda ma w dupie problemy z wałkiem. Zmienią Ci pompę vacuum 3x, ale wałka nie dotkną. Kontaktuj się bezpośrednio z Mazdą UK, były tu już przypadki że jednak Mazda się postawiła i zmieniła wałek na swój koszt (nawet po gwarancji). Innej opcji nie widzę, bo raczej nie zasponsorują naprawy w PL.
Co do objawu nr 1. Nie ślizga Ci się sprzęgło czasami?

Lucasbadboy Ta akcja na wałki to była zwyczajnie ściema - jak im nie pokazałeś palcem i nie udowodniłeś, że to wałek, to mieli to gdzieś.

Jak widać jeszcze jakieś niedobitki "wałkowe" ciągle jeżdżą

Ostatnio edytowano Cz, 5 wrz 2019, 11:24 przez darrecki, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 11:19 
Wtajemniczony
Od: 15.04.2018
Region: dolnośląski
I będą jeszcze długo jeździć, niedawno znajomy kupił "okazyjnie z niskim przebiegiem".

Do Mazda UK warto napisać, najgorsze co mogą odpisać to "nie"

Sent from my Huawei Mate 20 Pro using Tapatalk

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 11:42 
Fanatyk
Darrecki specjalnie sprawdziłem na forum mazdy we Włoszech wymieniali wałki z turbinami w komplecie, bez żadnej gadki. Kuzwa co kraj to obyczaj widzę. Im biedniejszy tym bardziej w h...a lecą :sad: <slabo>

-- Dodano: 5 września 2019, o 12:42 --

5 września 2019, o 11:58 darrecki napisał(a):
Jak widać jeszcze jakieś niedobitki "wałkowe" ciągle jeżdżą

I niestety psują opinie mazdy :(.

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 12:14 
Wstydliwy
dzięki chłopaki za pomoc i odpowiedź, będę pisał co i jak.
Nie czuję, żeby mi się ślizgało sprzęgło ale niczego nic już nie jestem pewien. Jestem w szoku, że taki problem i jest olewany. Czytałem fora na mazda australia i tam to sliniki były wymieniane przy tej usterce..., nie rozumiem kompletnie tego. po prostu moja ostatnia mazda, wcześniej miałem nissan qashqai 1.6sve i miałem problem z tylnimi amortyzatorami - był jakiś problem, że źle dobrane w fabryce dla roczników 2007, auto było po gwarancji i wymienili na nowe bez gadania i bez żadnych kosztów dla klienta.

Co do Ilrandii i mazda lucey charleville motor to po prostu przekręt, skontaktowałem się z mazda irl i zażądali wyjśnien od aso lucey mazda dlaczego na ostatnim przeglądzie 22 lipca 2019 (mam fakturę, że sprawdzili recall na mojego vin) nie została wymieniona pompa. Gdybym nie sprawdził stronie mazda irl i nie wyskoczył błąd P258B to bym jechał do Polski z nie wymienioną pompą..., włos się jeży na głowie...

paweł

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 13:12 
Nałogowiec
Monika weź lepiej zapytaj Mazdy dlaczego hurtowo wymieniają coś tak nieskomplikowanego jak pompa podciśnienia. Ano dlatego, że wałek się wyciera, i tak całkiem przy okazji wyciera również łopatki pompy i wirnik turbiny - bo cały syf krąży po silniku. A Mazda co robi? Zmienia pompę - skutek. Przyczynę mają daleko w 4 literach. Nie wiem czy wspomniany przez Ciebie P258B odnosi się do vacuum, ale jeśli tak, to zastanawia w jak agonalnym stanie musi ona być. Bo ludziom mnóstwo tych pomp wymienili, a o błędach jakoś nie słyszałem.
Także nie rozmawiaj z nimi o skutku, rozmawiaj o przyczynie. Czyli do wymiany wałek wydechowy, pompa i turbina. Ja bym ze względu bezpieczeństwa zażądał od nich transportu do IRL i zabranie auta na lawecie - zwyczajnie boisz się takim autem jeździć. A jak nie chcą, niech rozmawiają z Mazdą PL.

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 15:00 
Fanatyk
No naprawdę kiepska sprawa, trochę urlop ci to zniszczyło <bach> . Zanim podejmą jakąkolwiek decyzję, obawiam się że minie trochę czasu :? . Walcz o swoje i powodzenia.

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 16:18 
Nowicjusz
Od: 09.06.2019
Witam,

Podczas użytkownaia mojej mazdy (2.2 diesel 175 koni, skrzynia automat) przez ostatnie 4 miesiące, z częstotliwością raz na dwa trzy tygodnie zdarza się taka sytuacja.
Auto po wciśnięciu pedała gazu przyśpiesza tak do 1800 obrotów , po czym obroty spadają do około 1400 i znowu przyśpiesza i z nowu spadają.
W praktyce wygląda to tak że strasznie szarpie, tak jakby samochód dostawał sygnał że ma jechać i co chwile by ten sygnał był "odcinany".
Zgaszenie auta ale na dłużej np 10 minut pomaga,( zgaszenie i odpalenie od razu nie pomaga) i dalej jest jakby nigdy nic wszystko działa kolejne 2-3 tygodnie.
Co to może być?
Będe wdzięczny za odpowiedzi.
Pozdrawiam

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 18:00 
Wtajemniczony
I cyk list od Mazda UK.

Chciałbym móc nie biadolić, ale czuję się jakbym popełnił błąd kupując ten model. Poprzednia GG miała swoje wady, ale chyba nie miała ich aż tyle.
Wałek (który na szczęście mnie nie dotyczy), turbo (hehe), moment dokręcenia wtryskiwaczy, bicie hamulców, co i raz zmiany w sofcie, teraz to.

Notabene jak oni chcą to "naprawić"? Nie sądzę że wyczyszczą cały dolot? Znowu coś zmienią w sofcie i w sumie cholera wie czy na lepsze czy na gorsze. Do tego tekst w treści listu.

Do tego jeszcze zaczął mi pierdzieć głośnik, trzeba drzwi rozebrać i podkleić.

Ciekawi mnie, czy w innych markach jest tyle durnych problemowObrazekObrazek

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 18:04 
Nałogowiec
Od dawna mowilem, ze to wydmuszka piekna, a pozatym nieudany wynalazek. Japonczycy nuigdy nie potrafili robic diesli. Pierwszy i ostatni.

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 18:57 
Nałogowiec
durin90 widzę, że jakiś świeży recall. Ja jeszcze nie byłem na poprzednich 2, bo problemów nie mam żadnych. Może dlatego nie przysłali mi jeszcze informacji :) Ogólnie większość tych "safety recalls" w przypadku Mazdy to taki pic na wodę. Na pierdoły wysyłają zawiadomienia i problemy sprzętowe naprawiają oprogramowaniem. A grubsze rzeczy niech się sypią, tak jakby totalnie wytarty wałek nie powodował problemów z bezpieczeństwem.
poxtazo oj tam, przesadzasz. Jak Mazda nie umie zrobić Diesla to co powiesz o nowym Skyactiv X. O ile Diesla to bym kupił jeszcze raz, to tego wynalazku bym kijem nie dotknął.

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 19:07 
Nałogowiec
Pisalem juz o tym gdzies dzis. Nigdzie poza aso tego nie naprawisz , to raz , dwa ,kolejny wynalazek, tak jak skyactive ktory mial latac w kosmos, a nie dojezdza bez awaryjnie okresu gwarancyjnego. Pomijam juz mase bubli,ktore w moim mniemaniu nie zostaly rozwiazane w 2 liftach i pseudo nastepnej generacji. Poprawione , ale nie wyeleminowane.

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 19:50 
Wtajemniczony
Chyba pierwszy raz zgodzę się z poxtazo.

Głupie światła coming/leaving home, które trzeba aktywować dźwignia długich czy zostawieniem świąteł na pozycji mijania. Durny Citroen to ma. W modelu C3, jakiejś wersji bieda+.

Diesla chętnie kupię następnego, bo imo dalej będzie to oszczędniejsza opcja dla mojego stylu jazdy. Tylko prędzej następny będzie jakiś niemiecki. Lub od biedy francuski.
Na temat Skyactiv X nie mam zupełnie zdania. Chciałbym się tym przejechać najpierw.

Chodzą plotki o R6 od Mazdy, ale chyba wolałbym kupić starego Reksia z wanklem, którego już mechanicy nieco ogarnęli.

Tak, to jest świeża akcja, jakoś kilka tygodni temu wyszła. Widziałem na gov.uk już, że mam jakiegoś recalla do zrobienia, teraz przyszedł list.

PostNapisane: Cz, 5 wrz 2019, 20:08 
Świeżak
Od: 21.08.2019
Rok produkcji: 2017
Region: świętokrzyski
Panowie,
Czy ten problem z tą akcją, spadaniem obrotów dotyczy wersji przed liftem czy również 2015+?
Czy wiadomo czym to jest spowodowane?

Pozdrawiam.

moderator
PostNapisane: Pn, 9 wrz 2019, 06:32 
Prawie fanatyk
Będzie czyszczenie dolotu pewnie. Przy okazji sprawdzimy ile syfu po 70k km przybyło.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pn, 9 wrz 2019, 07:02 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Faktycznie, coś się pojawiło w aplikacji.
Czekasz na list, czy sam się zgłaszasz?

moderator
PostNapisane: Pn, 9 wrz 2019, 08:27 
Prawie fanatyk
Dzwoniłem do ASO - dostałem info, że akcja jest kilkuetapowa - najpierw sprawdzają przepływ powietrza przez diagnostykę, dopiero jak jest słaby to rozbierają i czyszczą.

PostNapisane: Pn, 9 wrz 2019, 08:30 
Wtajemniczony
Czyli jak ktoś ma mało syfu, to robią cokolwiek?

To ta sama akcja, na którą ja dostałem list.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1