Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 02:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Pn, 22 lip 2019, 23:21 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
bulik podliczałeś koszty takiego remontu? Nie opłacało się bardziej kupić cały słupek od jakiegoś młodszego egzemplarza? O ile robota góry, turbo - spoko, ale dół - panewki, pierścienie. Jakoś zawsze mi się to źle kojarzy, czy silnik po takiej naprawie będzie dobrze spasowany?

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Wt, 23 lip 2019, 10:10 
Nowicjusz
Od: 27.05.2019
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Wersja: SkyMotion
Region: wielkopolski
@popielasty podliczałem i wiadomo, że są spore, ale chociaż mam gwarancję co tam będzie włożone. Kupując goły słupek i tak byłoby dobrze sprawdzić jak wygląda faktycznie. Kolejna sprawa jaki jest prawdziwy przebieg. No i dostępność silników od młodszych egzemplarzy jest słaba.

Po zakupie używanego słupka musiałbym również wymienić rozrząd, co jest sporą częścią powyższych wydatków.

Co do złożenia silnika, jeśli warsztat zrobi to dobrze to musi być dobrze. Sądzę, że niemało aut jeździ o gruntownych naprawach i dają radę.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 23 lip 2019, 13:37 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
W tym pudle generalka nie ma ekonomicznego sensu. Nadal wolabym co 50k swapowac drugi uzywany motor niz remontowac stary. Koszta takiej zabawy to minimum 15k. To mam 5 golywch slupkow w tej kasie. Po remoncie nie zrobi 500k km tylko podejzewam , ze mniej niz po zlozeniu w fabryce. Do tego blad ludzki o ktory nie latwo. Jak sam byn sobie wlasnyni rekami nie robil, to bym nie zaufal ;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Wt, 23 lip 2019, 13:46 
Nowicjusz
Gdzie są słupki po 3tys? Generalka 15 też nie wyniesie.

PostNapisane: Wt, 23 lip 2019, 14:09 
Nałogowiec
Z tego co wypisales to lekko 15k zl wyjdzie. Bo tam wyjdzie wiele rzeczy do wymiany ,ktore bedziesz musial wymienic dotykjac tego co wypisales. Taka kolej rzeczy. Walek, to 2k ,dzwigienki pewnie ze 500zl/szt . Nie kupisz ich poza ASO chyba ze uzywka. Tulko jaki sens robic remont na uzywanych gratach ??Dwa samych roboczogodzin wyjdzie od zajebania. Wiesz ile to roboty wymienic sitko od pompy oleju przykladowo?! Mususz cala pome wyjaz a zeby ja wyjac musisz wyjac najlepiej silnik ;) ale widze rozrzad chcesz robic takze silnik i tak pewnie wyjety. Nigdy nie zlozysz powtornie takiego silnika tak jak zrobila to fabryka. Wiec albo masz bardzo duze zayfanie do tego warsztatu albo sa bardzo dobrze. Z ciekawoaci. Jaki kosztorys finalny dostales? Slupki po 2k prosze bardzo. Do wyboru do koloru. Od 2.0 do 2.5 i diesle rowniez

https://allegro.pl/oferta/mazda-6-gj-2- ... witemShare

A tu mas np. Blok sam. 500zl hehe

https://allegro.pl/oferta/mazda-6-gj-cx ... witemShare

PostNapisane: Wt, 23 lip 2019, 16:57 
Nowicjusz
No 15 nie wychodzi :) praktycznie wymienione części mam już skompletowane i kwota jest znacząco niższa. Części oczywiście nowe.
Tak jak zauważyłeś silnik jest już wyciągnięty.
Jeśli mówisz ze nie złożysz silnika jak fabryka, to jaki sens kupować sam dół w niewiadomym stanie i do niego zakładać używany rozrzad?
I to co pokazałeś to nie gole słupki a same doły, komplet jest od około 4tys i są to silniki z wadliwymi walkami (szukałem chwile całego silnika), lub bez pewności jaki to silnik.

Całkowity koszt podam po odbiorze auta.
Co do wykonania - tutaj mam pewność, że zrobione będzie jak powinno.

PostNapisane: Wt, 23 lip 2019, 17:44 
Nałogowiec
To powiedz mi kolego ile kosztuje nowa turbosprezarka ?;) ile kosztuja chociazby set glupich uszczelek . Cos o tym wiem bo wymienialem ;) komplet uszczelek to 700zl brutto. 90% czesci do silnika to ASO. Z tego co ty wypisales co masz e planach zmienic , to z robota spokojnie 15k wyjdzie. Nowe turbo poza aso z moimi rabatami to 8k zl. A ty jak twierdzisz wszystko nowe wkladasz.

Podlicze ci to plus minus na szybko. W wersji najbardziej optymistycznej;

Turbo (nowe) 8k , regenerowane 2,5-3k
Set uszczelnien nowych pod turbo i kolektor wydechowy 700zl
Walek (nowy ) 2k
Rozrzad 4k
Panewki (nie wi3m.ktore panewki wymieniasz ) ale korbowe ok.100zl polowka , cylindrow masz 4 czyli 8 =800zl
Panewki podporowe walu zapewne drozsze.
Dzwigienki zaworowe- strzelam ok 500zl szt.
Swiece ok 200zl x4 =800
Zestaw uszczelnien komplet = 800zl w aso pewnje drozej
Pierscienie stawiam plus minus 150zl set na cylinder. x4 600zl

Podsumowujac 10k to masz bez turbo ;)
Dalej idac, moze cos utniesz z tego, moze ktos da rabat, moze nie wszystko z aso wezmiesz . Ale uszczelnien wszystkich nie dostaniesz po numerach poza aso to ci gwarantuje bo temat przerabialem bynajmniej nie w PL. Turbo zalozmy ze regenerowane zalozysz to policzmy optymistic 2k , jak dlugo podziala to sie okaze ;) olejow, filtrow nie licze. Panewki nowe wiec docieranie. Zabiegi jak honowanie tuleji itd robisz czy poprostu nowe pierscienie, nowe dzwigienki zadnej i spekcji glowicy itd ?

Jak mozesz to rzuc ceny tylko samych gratow. Bo niechce mi sie po numerach szukac

PostNapisane: Wt, 23 lip 2019, 18:30 
Nowicjusz
Turbo jedynie nie będzie nowe.
Ceny jakie udało mi się ogarnąć:
Rozrząd (oryg) 2820
Dźwigienki (oryg) 1400
Wałek (oryg) 1400
Zestaw uszczelek 1300
Pierścienie 440
Świece 540
Smok 150

Także trochę taniej.

Swoją droga czemu przy porównaniu kosztów liczysz robociznę przy remoncie, a przy wymianie słupka nie? Wymieniany słupek bez rozrządu i innych części wymienianych?

PostNapisane: Wt, 23 lip 2019, 19:33 
Nałogowiec
Reszte gratow zabieram ze swojego silnika dlstego. Tu bebechy wszystkie juz n wierzchu. 1/2 odchodzi. Zreszta wizualnie bym ocenial. Jak ok. To skladalby. Jak jest. Wg mnie szkoda zahodu na remonty tego motoru. A cenowo niewiele sie pomylilem:) 10k jakby nie patrzyc gdzie nie ma turbosprezarki i uszczelnien do niej w twojej wycenie. Dolicz oleje, filtry dwa razy.No i z tego co moja wiedza mi mowi na temat tego motoru to jak pierscienie zmieniasz , to tlok musisz tu wyjac gora najprawdopodobniej. Ale glowy nienpoloze za to. A jesli tak jeat to, dolicz uszczelke pod glowica , no i ja sruby od glowicy dalbym nowe, jak juz bym glowice zdjal ;) Wyjdzie jak pisze ;) Tak czy siak powodzenia. Oby mydelniczka sluzyla;)

PostNapisane: Wt, 23 lip 2019, 19:42 
Nowicjusz
Cześć odchodzi, ale na pewno nie całość. No i robocizna jeśli liczona przy składaniu w razie remontu, to do porównania trzeba liczyć i przy przekładce.
Mój mechanik nie uznaje przekładania rozrządu, albo tez nie podłoży się pod remontem - czyli 3k znów trzeba doliczyć.
Po prostu koszty tutaj będą się mnożyły zawsze, ale z tym się liczyłem.
Co do tłoków - nie wiem, muszę dopytać.

Jeszcze z miesiąc i mam nadzieje, ze auto trafi do użytkowania :)

moderator
PostNapisane: Wt, 23 lip 2019, 19:59 
Prawie fanatyk
Rozrząd kompletny to co masz na myśli? 3k aż? Co tam się wymienia przy nim? Bo w sumie sam się zastanawiam kiedy by trzeba go wymienić... Wiadomo - nic nie jest wieczne :)

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Wt, 23 lip 2019, 20:38 
Nałogowiec
Rozleci sie reszta a ten rozrzad bedzie dziala. Slizgi. Zebatki, pompa wody, lancuch , napinacz ,naped pompy oleju chyba o ile dobrze pamietam.

Ja bulik na twoim miejwcu dolozyl bym pare zl i panewki walu tez wymienil jak juz i tak bedziesz mial eszystko rozgrzebane i idziesz fest w koszta;) 1.5k w ta czy w ta orzy tej kwocie to niewielka roznica

PostNapisane: Wt, 23 lip 2019, 21:19 
Nowicjusz
@popielasty - jako cały zestaw rozrządu mam: łańcuch rozrządu, napinacz, 2x prowadnica, łańcuch pompy oleju po zmianie, koło wału, koło pompy, napinacz

@poxtazo - albo będzie działał, albo nie :) życie zawsze pokaże

Panewki wału będą wymieniane

moderator
PostNapisane: Śr, 24 lip 2019, 02:01 
Prawie fanatyk
23 lipca 2019, o 22:19 bulik napisał(a):
koło wału

Wymienialne? Niemożliwe... :D Ciekawe co na to księgowi w BMW, pewnie śmieją się z tych z Mazdy... Tak iść na rękę użytkownikom, żeby koło na wale było wymienialne? :D To nie wymieniamy z całym wałem jak w BMW? :D

Tymczasem na grupie fb... Opis: "Taka to sytuacja jedziesz sobie po autostradzie spokojnie 150 wywala komunikat o niskim ciśnieniu oleju i proszę bardzo łańcuch wisi" z tego co wyczytałem przebieg 85 tyś mil, 2014r.

lancuch.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Śr, 24 lip 2019, 08:30 
Nowicjusz
Czyli jednak nie zawsze łańcuch przeżyje silnik :)

PostNapisane: Śr, 24 lip 2019, 11:41 
Nałogowiec
Jak ktos jest debilem i wierzy w longlife interwal olejowy, to co tu sie spodziewac ? Jak ktos jest debil i wie jak sie eksplatuje nowoczeanegi turhodiesla , to czego sie spodziewac ?;) wiedz kosztuje, ale tez procentuje :) pozatym luzny lancuch rozrzadu slychhac i to bardzo. Wiec znajac przekroj tej grupy fb i ich wiedze na temat samochodow ;) (oni tam myja ciagle te mazdy , a zarowki malo ktory potrfi wymienic sam ) to sadze ze ktos sobie tak jezdzil i jezdzil az wkoncu pier...lo ;) no ale coz , peszek hehe

@popielasty e jakim silniku bmw musisz wymienic caly wal korbowy zeby wymienic naped pompy ?;) podaj mi oznaczenie bo cos mi tu nie pasuje ten news hehe bo ja szczeze mowic nigdy nie slyszalem o takim rozwiazaniu w bmw. Jak nie znasz kodu silnika podaj chociaz model i rocznik.
Ewentualnie moze byc mozwa o N47 czyli dieselku slawnym 2.0 heheh tam jest to mozliwe ;) w innych motorach bmw oxeszli od tego cudu technokogicznego;)

Ostatnio edytowano Śr, 24 lip 2019, 11:55 przez poxtazo, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: Śr, 24 lip 2019, 11:45 
Stały bywalec
Od: 08.04.2014
Skrzynia: MT
Region: zagranica
Olej wymieniany co 7 tys mil. Tak pisal wlasciciel auta. Wiec twoja teoria w tym przypadku mozesz sobie wsadzic w du ... i przestan ludzi obrazac.

PostNapisane: Śr, 24 lip 2019, 11:58 
Nałogowiec
I co tak sobie peka lancuch ? Bez objawow zadnych? Wez czlowieku pomysl troche. Zanim cos napiszesz. Lancuch nigdy nie peka tak sobie, ale co tu tlumaczyc. Niech bedzie spokojnie 150 i tsk sobie pek i olej co 7mil . Ok a lancuch wczesniej nie dawal napewno zadnych obajaow.

moderator
PostNapisane: Śr, 24 lip 2019, 12:28 
Prawie fanatyk
24 lipca 2019, o 12:41 poxtazo napisał(a):
@popielasty e jakim silniku bmw musisz wymienic caly wal korbowy zeby wymienic naped pompy

Oczywiście N47 - najbardziej popularny :) Pewności nie mam, ale ktoś mi mówił że w 3.0D też jest taki manewr zastosowany.

PostNapisane: Śr, 24 lip 2019, 12:39 
Nałogowiec
N47 to jest efekt milosci diabla i motopompy do betonu ;)

PostNapisane: Śr, 24 lip 2019, 12:54 
Nowicjusz
Jeśli byłoby tak, że łańcuch daje znać o sobie wcześniej, to pewnie 2/3 awarii nie miałoby miejsca.
Różnie bywa, są oczywiście silniki gdzie to sprawa normalna, a są takie gdzie incydentalna.
Niemniej jednak robiąc dla siebie uważam, że warto to zrobić a nie przekładać używany, który pracował na innym motorze.

PostNapisane: Śr, 24 lip 2019, 16:33 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Wersja: Sport
A jakie objawy miałby dawać łańcuszek na pompie? To nie rozrząd, nie ma czujnika rozciągnięcia, za krótki żeby hałasować. Więc albo jest cały albo pęka. Innej opcji nie widzę

PostNapisane: Pn, 29 lip 2019, 08:18 
Wstydliwy
Od: 01.01.2019
Wersja: Active
Region: świętokrzyski
Jestem posiadaczem Mazdy 6 III kombii z 2013 roku - Silnik Diesel 2.2, 150 KM.
Od jakiegoś czasu auto "przymula". Do 2,5 tysiąca obrotów nie ma mocy a powyżej "odpala".
Znajomy mechanik podjerzewa, że DPF jest do wymiany lub usunięcia. Nowy, oryginalny jest dla mnie za drogi a zamienniki nie działają długo więc pozostaje mi usunięcie bo nie mam ochoty się z tym bujać.
Macie jakieś inne pomysły?
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano Pn, 29 lip 2019, 08:18 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.

PostNapisane: Pn, 29 lip 2019, 10:15 
Wtajemniczony
Od: 02.03.2017
Rok produkcji: 2005
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Ja bym skontrolowal turbo pierwsze bo lubia padac i wlasnie tak sie objawia ze nie ma mocy do 2.5k jak klapka sie urwie.

Ostatnio edytowano Pn, 29 lip 2019, 22:26 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

moderator
PostNapisane: Pn, 29 lip 2019, 15:26 
Prawie fanatyk
29 lipca 2019, o 09:18 Jarson87 napisał(a):
Znajomy mechanik podjerzewa, że DPF jest do wymiany lub usunięcia

I ten mechanik by go też usunął pewnie chętnie? DPF jest do czyszczenia metodą FCM, odzyskuje 100% sprawności nowego. Polecam, robiłem.

Ale tak jak pisze poprzednik - szukałbym problemu w turbo, najsłabszym ogniwie tego silnika.

PostNapisane: N, 4 sie 2019, 13:10 
Amator
Od: 01.11.2018
Wersja: SkyEnergy
Region: lubelski
Witajcie. Panowie ostatnio zauważyłem że zaczyna mi się nasilać odgłos jakby hałasowała jakaś rolka paska osprzętu jeżeli mazda postoi 2-3 tygodnie i później chodzi na wolnych obrotach. Kiedyś też to występowało lecz zrzuciłem to na rolkę paska osprzętu którą później zrobiłem i był spokój przez 3 miesiące. Ostatnio znowu zaczyna się coś odzywać... Pohałasuje dosłownie 5 sekund i cichnie na 15-20minut. Mazda z 14 roku więc już bez problemu z wałkiem. Zacząłem się tym interesować po zdjęciu które jest trochę wyżej i temacie na grupie na fb. Nie daje mi spokoju rozrząd, ale przy przebiegu 87tys km?

moderator
PostNapisane: N, 4 sie 2019, 15:43 
Prawie fanatyk
ukciooo dźwięk mechaniczny? Jęczenie? U mnie co jakiś czas pojawia się jęczenie, już kiedyś wrzucałem tu filmik ale nikt nie miał takiego przypadku, u mnie jest to taki dźwięk jak na filmiku poniżej (3:20 w momencie jak spadam z rolek słychać taki jęk). Mam to od kiedy kupiłem samochód w 2017 przy przebiegu ~150k. Teraz mam 216k km i nadal jęczenie jest, ale też nie zawsze, co jakiś czas, zwłaszcza w wilgotne dni.

BTW:

15 lipca 2019, o 22:07 darrecki napisał(a):
popielasty wydaje mi się, że nie będzie działać z wywierconą dziurą w blaszce. Próbowałem różne średnice od 6 przez 8, 10 do 13 (większego wiertła nie posiadam) i wcześniej czy później wywalało błąd.

darrecki - znalazłem optymalne ustawienie - 2 otwory 8mm nachodzące na siebie i tworzące jakby owal - nie wywaliło błędu od jakichś 1,5k km. Jak będę tam przy okazji coś gmerał to cyknę foto jak to wygląda + zleciłem zrobienie szwagrowi ok 10 zaślepek na EGR (wycinka CNC, nierdzewka 1,5mm - jakby ktoś był zainteresowany to pisać na pw).

PostNapisane: N, 4 sie 2019, 16:14 
Amator
Od: 01.11.2018
Wersja: SkyEnergy
Region: lubelski
popielasty oglądałem Twój filmik z 10 razy w tym z 8 razy na słuchawkach ale niestety w okolicach 3:20 nie słyszę nic poza rolkami...
p.s. fantastycznie wypadła ta honda :)

Znalazłem filmik który dokładnie oddaje mój dźwięk.

Dokładnie słychać od 0:14 do 0:25 a później wraca 0:51 do 1:05
U mnie właśnie tak samo się ubjawia. Raz "powyje" 5 sekund a raz z 15 i ucichnie. Już myślałem że po wymianie paska osprzętu i rolki ustało lecz ostatnio wróciło ponownie. Tylko i wyłącznie jak mazda jest zimna i stoi z 2-3 tygodnie jak jeżdżę dzień w dzień nie dzieje się nic.

moderator
PostNapisane: N, 4 sie 2019, 17:10 
Prawie fanatyk
Dokładnie 3:30, jak auto spadnie z rolek i stoi już to jest takie jęczenie cichnące powoli. Faktycznie, za dobrze tego nie słychać, ale jest - siedząc w aucie i puszczając gaz (np dojazd do świateł) też to słychać, raczej z prawej strony auta. Dźwięk trochę jakby opony na mokrym, ale to na pewno gdzieś z silnika.

PS: napęd w tej Hondzie i prześwit (16,5 cm w AWD) to jest konkretny żart i beka.

PostNapisane: N, 4 sie 2019, 17:51 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Wersja: Sport
U mnie w starej 6 jęczała turbina przy schodzeniu z obrotów. Na zewnątrz w zasadzie nie było tego słychać, ale w kabinie już tak. Jak już klękła (zeszło jej dobre 5-6 lat) to po wymianie rdzenia na nowy jęczenie znikło - dziwnie się potem jeździło bez tego efektu "akustycznego".

popielasty blaszki masz 1 czy 2? Bo mi przy jednej grubej rurka od EGR nie przylegała jak należy i śmierdziało spalinami. Ja dziury wierciłem w 2 blaszkach, może w tym leżał problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1