Teraz jest N, 8 lut 2026, 20:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 141  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 26 lis 2013, 20:39 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Test wersji 2.0

http://motofilm.pl/2013/07/mazda6-sport ... ctiv-g-20/

Sent from my iPad using Tapatalk

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 12:45 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
dużo miłych słów a najfajniejsze ze to prawda :)

PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 17:09 
Wstydliwy
Od: 13.05.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: śląski
W sobote odbieralem - skypassion sedan 2.0 mt/soul red/ciemna skora + progi. Chcialem sie z Wami podzielic uwagami.

Wady:
- zaglowek (wielokrotnie walkowane) musze znalezc tylko dobry warszat na slasku. Do Aso w ktorym kupowalem nie mam zupelnie zaufania.
- glosny przy wiekszej predkosci - moja teoria to slabe uszczelnienie szyb bocznych - szczegolnie przednich, wnioskuje po tym ze uszczelki nie zbieraja deszczu przy otwieraniu szyb
- slabo wchodza biegi - moze sie wyrobia ale zdecydowanie w tym momencie polecam automat, bardzo brakuje mi tez w mt aktywnego tempomatu
- usterka z i-stopem - jak i-stop zadziala to do ponownego wlaczenia i wylaczenia samochodu na desce nie wyswietla biezacego biegu - zglaszam w ASO
- drganie drazka zmiany biegow oraz pedalu sprzegla - za bardzo drgania sa przenoszone z silnika - nie jestem przewrazliwiony - mam nadzieje ze sie dotrze. Jeszcze jeden powod zeby kupic AT
- spore zuzycie paliwa przy baaardzo spokojnej jezdzie 8.0 - spodziewam sie lepszego wyniku po dotarciu

Nie zachwyca ale daje rade:
- Audio Bose - niemniej -2 lub -3 na basie i da sie sluchac
- Panel nawigacji, sterowanie joystickiem, sterowanie radiem - nic specjalnego
- Brak auto zamykania lusterek - nie odstaja za bardzo wiec nie daje w minusach ale ta opcja juz chyba nawet w Pandach jest :P
- podgrzewanie foteli - nigdy nie mialem ale jakos jest nierownomiernie temperatura rozlozona, wolno sie rozgrzewaja

Plusy:
+ wyglad - kola 19, ledy, soul red, sedan - pierwszego dnia jak przyjechalem do pracy i pokazywalem kolegom przypaletala sie super laska i zachowywala sie tak jakby chciala nas wszystkich ... przytulic... na tylnym (lub przednim) siedzeniu. Avensis poprzedniej generacji do brzydkich nie nalezy ale w zyciu czegos takiego nie widzialem - a juz myslalem ze na blache nie mozna wyrwac - mozna tylko trzeba Mazda 6 soul red. Podchodze rano do samochodu i nie moge uwierzyc, ze to moje. Wyglada jak auto 3 razy drozsze.

+ system i-stop, ostrzeganie przed martwym polem, asystent pasa, czujniki parkowania, bezkluczyk itp itd. Praktyczne i dzialaja bez zarzutu
+ fotele - bardzo wygodne
+ silnik - 2.0 wystarcza jest przyjemny w odpowiedzi - na razie na dotarciu - dane z egz testowego, wyjatkowo ciche niskie obroty, zbiera od dolu - zacheca do spokojnej jazdy
+ progi - swietnie sie prezentuja (minus dla standardowych)
+ falowania maski do 150kmh (obecny max) nie stwierdzilem

Ogolnie jestem bardzo zadowolony z zakupu, kupilbym jeszcze raz ale poszukalbym gdzie indziej oszczednosci zeby kupic at - raczej rope. Jestem zadowolony z leasingu w reiffeisenie w Katowicach - polecam. Jestem bardzo rozczarowany ASO w Zabrzu - moze opisze w innym watku.

Pozdrawiam przyszlych i obecnych wlascicieli - szerokiej drogi.

PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 17:30 
Prawie fanatyk
Gdy szyba jest odciśnięta max do góry wtedy jest tez odciśnięta do wszystkich uszczelek także tej na dole, gdy ja opuszczam wtedy odchodzi od uszczelki dolnej i rzeczywiście nie ściąga wody. Natomiast szyba jest cieńsza np od szyby w saab 93 to być może jest przyczyna większego halasu. W trosce o niższa masę zaoszczedzono na wyciszeniu ;(

PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 17:37 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
Praktycznie zgadzam się ze wszystkim co opisał kolega wyżej. Dzisiaj stuknęło 400 km a ja zachwycony jestem każdą minutą w tym samochodzie. Żadnych problemów z gadżetami (odpukać), i-stop z e-loopem działa nonstop i co chwila gasi samochód (oprócz skręconych kół i włączonego podgrzewania szyby + nawiew). Wszystko gra i buczy. Wkręca się coraz sprawniej na obroty. Zastanwiał mnie tylko dźwięk silnika na rozgrzaniu - taki klekot jak diesel prawie że. Ale może mi się tylko kojarzy.
Maska tez nie faluje przy 180 na obwodnicy (wiem, przesadziłem). Jedyny minus: jest głośno. Naprawdę głośno przy 180, trzeba podnieść głos żeby rozmawiać i mocno wzmocnić radio żeby słyszeć dialogi spikerów tj i tak głośnego Tymona Tymańskiego w roxy o poranku :). Kwestia uszczelek pewnie przednich szyb bocznych - wieje po prostu wiatr. Dziwne, zważywszy że w poprzednim samochozie (saab 9-3) było przynajmniej o połowę ciszej.

PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 18:26 
Wstydliwy
slawek napisał(a):
Gdy szyba jest odciśnięta max do góry wtedy jest tez odciśnięta do wszystkich uszczelek także tej na dole, gdy ja opuszczam wtedy odchodzi od uszczelki dolnej i rzeczywiście nie ściąga wody. Natomiast szyba jest cieńsza np od szyby w saab 93 to być może jest przyczyna większego halasu. W trosce o niższa masę zaoszczedzono na wyciszeniu ;(

Nie wydaje mi sie zeby szyby byly ciensze niz w Avensisie. Generalnie z wyciszeniem jest jednak problem - zawieszenie tez do cichych nie nalezy. Dzwieki nie sa wytlumione - jakby gdzies rezonowaly. Moze ten super elastyczny szkielet tak przenosi.

Zdecydowanie ciszej niz w renault megane 1, lekko glosniej niz w avensis z 2007 oraz glosniej niz w xantii (pneumatyczne zawieszenie).

ps. Zadnego klekotania silnika przy rozgrzaniu nie slyszalem.

PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 19:42 
Amator
Od: 11.08.2013
Haczenie przy zmianie biegów powinno z czasem ustąpić. Też tak miałem na początku. Po 7000 km już jest super.

PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 20:47 
Amator
Od: 18.11.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Panowie nie macie problemów z hamulcami?

Przymierzam się do 6, wszystko jest ładnie pięknie, ale testowałem model który miał przejechane 10k km i ewidentnie biła kierownica przy hamowaniu.

Rozmawiałem na ten temat w innym salonie gdzie sprzedawca przyznała się, że faktycznie występuje ten problem.

Jak jest w Waszych autkach?

PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 22:41 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
slawek napisał(a):
Natomiast szyba jest cieńsza np od szyby w saab 93 to być może jest przyczyna większego halasu. W trosce o niższa masę zaoszczedzono na wyciszeniu ;(

To nie prawda ... tłumienie dźwięku nie zależy od grubości szyby ... o 1 mm grubsza szyba nie tłumiła by bardziej .
Dźwięk jest tłumiony efektywnie wtedy gdy przechodzi przez różne gęstości materiałów ( zasada znana mi z okien PCV , a dokładnie szyb dźwiękochłonnych )

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 02:37 
Amator
Od: 05.10.2013
Region: zagranica
rees napisał(a):
Zastanwiał mnie tylko dźwięk silnika na rozgrzaniu - taki klekot jak diesel prawie że.

Prawdopodobnie wtryski. Jesli klekot jest rownomierny to jest ok.

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 09:28 
Świeżak
Od: 20.09.2013
bezpartyjny wg tej teorii szyba gr. 1 mm i 1 m tak samo by tłumiła dźwięki? Nie zgadzam się...
Ramski co do hamulców to niestety też mam problem z biciem tyle że w poprzedniej wersji 6 do tego serwis udaje że wszystko jest ok i mi tego nie naprawili. Tak więc widzę, że Mazda nie uczy się na błędach...

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 09:46 
Świeżak
Od: 30.10.2013
Region: kujawsko-pomorski
Mam dopiero 200 km przejechane i nie zauważyłem bicia przy hamowania.

PS
Wcześniej pisałem , że po odebraniu nie działał mi i-ELOOP i I-stop.
Obecnie już działają po tych 200 km. Pewnie akumulator musiał się doładować.

GJ 2,5 Soul Red - SkyPassion - OFF-WHITE - bez NAVI

GH 2.0 MZR - 6MT - Sunlight Silver - Exclusive - rok 2009

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 10:16 
Prawie fanatyk
greg napisał(a):
bezpartyjny wg tej teorii szyba gr. 1 mm i 1 m tak samo by tłumiła dźwięki? Nie zgadzam się...
Ramski co do hamulców to niestety też mam problem z biciem tyle że w poprzedniej wersji 6 do tego serwis udaje że wszystko jest ok i mi tego nie naprawili. Tak więc widzę, że Mazda nie uczy się na błędach...

Wiedziałem , że ktoś tak zareaguje ;) To nie jest kwestia zgody , a wiedzy . Jak możesz to wstaw sobie 1 m grubości szybę i po problemie , ale chodzi o to , że nie wprost proporcjonalnie to tłumienie narasta i dodanie np. 1mm szyby nie bedzie odczuwalne w wytłumieniu dźwięku .

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 10:52 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
No właśnie ciekawi mnie to że po wyjeździe z salony tj mając jakieś 15 km na liczniku, od razu działał i-stop i e-loop. Tzn że miałem od razu naładowany akumulator?

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 11:20 
Świeżak
Od: 30.10.2013
Region: kujawsko-pomorski
Przy odbiorze powiedziano mi , że akumulator właśnie był ładowany ale jeszcze nie do końca.
Stąd moje przypuszczenia , że jakaś blokada jest w działaniu systemów i-ELOOP i i-stop przy częściowo naładowanym akumulatorze.
Taka porada więc dla nowych posiadaczy z tymi systemami. Jak nie działa to pojeździć z 5 dni i zweryfikować funkcjonowanie.
Jak dalej nie działa to ASO

GJ 2,5 Soul Red - SkyPassion - OFF-WHITE - bez NAVI

GH 2.0 MZR - 6MT - Sunlight Silver - Exclusive - rok 2009

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 19:30 
Adept
Od: 30.08.2013
ZBANOWANY!
u mnie istop i ieloop dzialal od razu a jak odbieralem mialem 5 km na liczniku

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 21:01 
Amator
Od: 12.02.2013
Region: łódzki
u mnie było podobnie, po wyjeździe z salonu pierwsze światła(50metrów) samochód zgasł, pamiętam że bardzo mnie to ucieszyło.

PostNapisane: Pt, 29 lis 2013, 22:25 
Prawie fanatyk
Obrazek
Przepraszam za rozmiar , ale taki oryginał , a chciałem Wam pokazać ;)

Ostatnio edytowano N, 1 gru 2013, 02:15 przez Kaczor, łącznie edytowano 2 razy
Kolego bespartyjny. Było już o tym milion razy. Nie wrzucamy wielkich obrazków, bo się całe forum rozjeżdża w kosmos. Czy to takie skomplikowane? Od teraz maksymalny rozmiar zdjęcia to 800x800. Większych system nie pozwoli wrzucić.

PostNapisane: So, 30 lis 2013, 00:29 
Bywalec
Od: 14.08.2013
Super !! ,ale z rozmiarem to naprawdę pojechałeś , <hahaha>

PostNapisane: So, 30 lis 2013, 05:26 
Prawie fanatyk
ale piekny palc poślizgowy !!!! gdzie tak??? juz smaruję narty :)

PostNapisane: So, 30 lis 2013, 13:09 
Adept
ZBANOWANY!
no to juz wiadomo dlaczego mazda wstawila normalny reczny a nie elektromechanike

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: So, 30 lis 2013, 21:12 
Wstydliwy
Od: 18.10.2013
Region: zachodniopomorski
Moja mazda ma juz 650 km przejechanych i zacina sie eletyczny wyświetlacz wskazania biegów ale nie to mnie martwi czy komuś moze zaczeła sie ścierac skórzana tapicerka jedze nia od tygodnia wcześniej jeżdzilam toyotą avensis i nic takiego nie było

PostNapisane: So, 30 lis 2013, 22:53 
Adept
ZBANOWANY!
skora ci sie wyciera? nie ma takiej mozliwosci chyba ze masz cwieki lub inne ciekawe i modne akcesoria na spodniach to moze uszkodzic i porysowac skore. ja na przyklad raz zarysowalem cwiekiem od jeansow boczek siedzenia, ale wzialem odzywke do tapicerki, nasmarowalem, zostawilem i przepolerowalem potem microfibra i nie ma sladu. Ale scierac sie po tygodniu tapicerka nie powinna, nawet po roku czy dwoch byloby to dziwne, moze fotki wrzucisz to wspolnie postawimy jakas diagnoze.

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: N, 1 gru 2013, 00:45 
Wstydliwy
MAGENTA napisał(a):
Moja mazda ma juz 650 km przejechanych i zacina sie eletyczny wyświetlacz wskazania biegów ale nie to mnie martwi czy komuś moze zaczeła sie ścierac skórzana tapicerka jedze nia od tygodnia wcześniej jeżdzilam toyotą avensis i nic takiego nie było

Zwiazane z istopem, jak zadziala istop to potem juz sie biegi nie pokazuja. Zgloszone w serwisie beda do producenta pisac. Komp nie wykazuje bledow.

PostNapisane: N, 1 gru 2013, 11:18 
Wstydliwy
Od: 10.09.2013
Wersja: SkyEnergy
Panowie, mi istop działał od razu po wyjechaniu z salonu. Obecnie mam przejechane 4 tyś. km. i istop przestał działać. Sam nie mam pojęcia dlaczego. Robię trasy minimum po 25 km. a istopa używam tylko w uzasadnionych sytuacjach kiedy wiem , że postój potrwa minimum 30 sekund. W innym przypadku trzymam na sprzęgle.

a tak w ogóle to jakie są przyczyny rozładowania akumulatora obsługującego system istop ??

ps: W Australii do 50 k $ mazda win

Ostatnio edytowano N, 1 gru 2013, 11:44 przez mati69, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 1 gru 2013, 14:05 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Koledzy, dyskusję co do rozmiaru fotek przeniosłem do "Sugestii co do działania forum": viewtopic.php?p=32394#p32394. Jeśli ktoś ma coś do dodania, bardzo proszę tam :)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 4 gru 2013, 15:37 
Nałogowiec
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2011
Panowie, trzymajmy się głównego tematu wątku. Rozmowy o i-stop / - eloop proszę prowadzić tutaj:
viewtopic.php?f=62&t=729&start=60

PostNapisane: Śr, 4 gru 2013, 16:58 
Wstydliwy
Od: 04.12.2013
Rok produkcji: 2010
Nie pozostaje mi nic innego niż się zgodzić. Sam jestem posiadaczem auta od nieawna i mogę się podpisać pod wszystkim rękami i nogami. Japońskie samochody osobowe zawsze były moją słabością, ale po głębszym przemyśleniu okazuje się, że zawsze może być lepiej. Ogólnie, jestem z auta bardzo zadowolony, ale przeszkadza mi odrobinę hałas. Na szczęście mam wersję z automatem, bo biegi też pewnie byłyby obiektem moich narzekań. Oczywiście kupiłbym auto ponownie, bo uważam, że jest fenomenalnej jakości, a do tego wygląda jak milion dolarów ;).

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 4 gru 2013, 17:13 
Prawie fanatyk
Od: 19.10.2012
motosucker napisał(a):
Sam jestem posiadaczem auta od nieawna

ale jakiego - bo w profilu masz 2010 1.6 - wiec jak na moje to Mazda 3 a nie Mazda 6?

I czemu ma sluzyc to odniesienie do strony mazdy.pl - bo nie bardzo rozumiem?

PostNapisane: Cz, 5 gru 2013, 10:58 
Świeżak
Od: 03.12.2013
Szyba wytrzyma, bo jest hartowana i klejona. Ale lakier nie lubi takich gwałtownych zmian temperatury i mogą pojawić się mikropęknięcia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 141  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1