Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 13:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 141  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 5 lut 2019, 17:11 
Amator
Od: 29.03.2017
Rok produkcji: 2012
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zachodniopomorski
waldek710 napisał(a):
Ale tutaj kolego zapomniałeś o wnętrzu
nie wydaje mi się żeby wykończenie wnętrza było ładniejsze-jest prawie takie same i materiały użyte też są jakościowo takie same (bez żadnych zastrzeżeń)

To tak na serio ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

PostNapisane: Wt, 5 lut 2019, 17:27 
Stały bywalec
Od: 28.07.2016
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
@waldek710
mam FL2
jechalem FL3 raz, siedzialem w niej kilka razy
ogolnie znam
Mazde 6 na wskros jako “mazdofob” :)

-na pewno silnik zamulony
-na pewno lepiej wyciszona w stosunku do FL2
-choc szum opon wciaz spory na autostradzie
jednak w porownanii do 2013 musi by jeszcze wieksza
roznica
-za miekki, nurkuje w zakretach
-za wysoko sie siedzi w Sky Dream
z wentylowami siedzeniami.. nie da sie
ich opuscic tak jak w FL2
o ich wzdluznym obszyciu nie wspomne

IMHO
troche na sile z auta z nutka sportowa
zrobiono na sile limuzyne w FL3
srodek nie pasuje do charakteru auta
taki pluszowy mis troche

o spalaniu i tom tomie sie nie wypowiem
ale generalnie wnetrze 2013 jest strasznie
tandentne i spasowane slabo
odpust we wsi troche a tunel srodkowy lata na boki
+/- 2cm
ekran wielkosci smartfona mimo ze
wneka na niego wielkosci tableta
niestety ale design wnetrza w GH
jest duzo lepszy niz GJ 2013-2014
jest tez lepiej spasowany.. sporo jezdze
GH wiec mam porownanie

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 5 lut 2019, 17:45 
Świeżak
Od: 08.01.2018
Rok produkcji: 2018
Region: mazowiecki
design wnetrza w GH jest duzo lepszy niz GJ 2013-2014

to czy wnętrze jest ładniejsze w M6 2013 czy 2018 to sprawa gustu. Mnie bardziej odpowiada mniejszy wyświetlacz, który nie wystaje ponad deskę rozdzielczą bo wydaje mi się że jest lepiej wkomponowany. Co z tego, że w M6 2018 jest znacznie większy tylko, że nie można z niego korzystać w czasie jazdy. Według mnie komputer w samochodzie nie jest w stanie przejąć roli komputera osobistego, którego rolę pełni smartfon. Dowolne powiększanie wyświetlacza samochodowego żeby duża liczba w calach lepiej wyglądała w katalogu nie jest w stanie tego zmienić.

PostNapisane: Wt, 5 lut 2019, 18:06 
Bywalec
Od: 13.05.2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Region: podlaski
Ja również tylko pokrętło. Każdy woli co innego najlepiej mieć pelny wybór. Ekran jednak lepiej jak jest większy chociażby pod kątem navi to jest poza dyskusją.

PostNapisane: Wt, 5 lut 2019, 18:12 
Ekran w maździe jest jak w Bmw i tu klikanie po ekranie nie ma sensu, bo konstrukcyjnie jest umieszczony pod tym względem w słabym miejscu. Ekrany jakie są np. w skodzie lub vw idealnie pasują pod palec. Ten mazdy jest zbyt wysoko i tym samym wygodniej obsługiwać go gałką. Rozwiązanie to mi osobiście bardzo przeszkadzało tylko w momencie wklepywania adresu z nawigacji.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 5 lut 2019, 18:13 
Stały bywalec
Od: 10.01.2019
Region: śląski
Nowy tuscon lifting też ma wystający od 2019, specjalnie dają go wyżej by było bezpieczniej, lcd w zasięgu wzroku i nie trzeba szukać go na dole wbudowanego w konsole.

Nowe clio 2019 - tam to wystaje :P

Obrazek

PostNapisane: Wt, 5 lut 2019, 21:13 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Rok produkcji: 2016
Muza - pokrętło rewelacja. Nawigacja - tragedia.

PostNapisane: Wt, 5 lut 2019, 23:10 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Elsas napisał(a):
Ktoś kiedyś pisał tu że po odpaleniu są wysokie obroty i ten dymek z wydechu aby podgrzać katalizator, jeśli to prawda to pewnie normy spalin.

Zgadza się, katalizatory są daleko od głowicy (jakieś czary mary SkyActivowe z opróżnianiem komór spalania lepszym i długie kolektory przez to) a katalizator działa na gorąco, stąd obroty podwyższone na początku - aby je szybciej zagrzać.

Niepokojące rzeczy piszecie o tym Liftingu ostatnim... mam wrażenie że gubi się to co było w 6tce fajne - prostota i lekkość.
Mógłby ktoś z posiadaczy nowych 6tek napisać ile kg w dowodzie rej. mają wpisane w pozycji F1 i ile w G ? (z którym silnikiem)

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 00:37 
Nałogowiec
Od: 19.05.2018
Region: małopolski
Wnetrze nowej m6 jest o klase wyzej od poprzednika, od pierwszego modelu to może i dwie klasy, przepaść. Dotknijcie ramek nawiewów.

Dla mnie na pewno dodatkowym plusem jest to, że elementy sprawiają masywnych. Nie wszystkie ale jednak.

Auto przytyło i to sporo. Realnie podobno o 70 do 90 kg. Zajrzę jutro do dowodu to podam dokladne dane.

To już zależy od preferencji. Ja naprzykład wolę grubszą płytę podlogową, cięższe fotele z mocniejszymi stelażami i sztywnosc nawet kosztem wagi.

Gorsze lekko osiągi nie są zatem podane z sufitu. Coś za coś.

Moim zdaniem m6 zbyt odstawała, taką nie do końca uzasadnioną, oszczednoscią masy i cieszę się że to zmienili. I tak z żadnym silnikiem nie jest to auto sportowe, po co więc się upierać i walczyć o każdy kilogram.

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 07:23 
Stały bywalec
gorsze osiagi to glownie
wymogi Euro6-Temp czy jak tam to sie zwie teraz
oprogramowanie silnika/skrzyni zmienione
odcinka duzo ponizej 6tys obratow. kickdown tez taki jakis
przygaszony
Mazda nie montuje GPF wiec musiala cos zrobic zeby
spelnic normy

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 07:48 
Bywalec
Od: 26.07.2014
6 lutego 2019, o 07:23 DM2009 napisał(a):
odcinka duzo ponizej 6tys obratow

odcinka jest przy 6.5 tys obrotów,
skrzynia automatycznie zmienia biegi max przy 6.2 tys obrotów, na manualu można pociągnąć trochę wyżej do 6.5 tyś.

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 09:16 
Świeżak
RE:I tak z żadnym silnikiem nie jest to auto sportowe, po co więc się upierać i walczyć o każdy kilogram.

Przejechałem samochodami jako kierowca już ponad milion kilometrów więc nie mam już zapędów sportowych. Często pokonuję odcinek z Łomży do Augustowa. Ponad 100 km walki o życie z litewskimi tirami w lekko pofalowanym terenie. To że M6 po ostatnim liftingu "zbiera" się znacznie wolniej z 80-90 km/godz do 110/120 km/godz niż model 2013 jest dużym utrudnieniem bo wydłuża w sposób istotny czas wyprzedzania. Obniża przez to poziom bezpieczeństwa. Pomijając już wzrost zużycia paliwa na skutek wzrostu masy.
Jeżeli chodzi o obramowania nawiewów to mam inne zdanie niż Kierowca. Już w M6 2013 występował dla mnie problem odbijania się chromowanych nawiewów w szybach bocznych-utrudniał jazdę. Teraz jest znacznie więcej błyszczącego chromu i odbicia są jeszcze większe.

Ostatnio edytowano Śr, 6 lut 2019, 10:08 przez waldek710, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 09:19 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Rok produkcji: 2016
A ja po dzisiejszym poranku stwierdzam że przy tych hamulcach ten silnik i tak jest za mocny. Co z tego że jest przyspieszenie jak hamowania nie ma :/ Trochę pocisnąłem, sport nawet włączyłem na chwilę i... pedał gazu max do 2/3, dalej strach - reakcja na hamulec po prostu nędzna.

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 09:25 
Nałogowiec
Od: 19.05.2018
Ja mocno oglądałem te wcześniejsze wersje. Skok jakościowy jest duży.

Jeśli chodzi o osiągi to bez przesad. Tu można mówić o kilku procentowej może różnicy przyśpieszeń. Dla większości ludzi sprawa niezauważalna.
Jak takie drobne różnice mogą w sposób istotny wydłużyć wyprzedzanie. Zdecydowana przesada.
Do tego dochodzi lepsze wyciszenie i mnóstwo innych rzeczy na plus. Na zewnątrz wbrew temu co sporo osób piszę też jest trochę zmian. Lampy z pierwszej wersji III w porównaniu do nowej wyglądają bardzo archaicznie. Spory wlot powietrza także wygląda super w tej nowej wersji.

Prawda jest jednak taka, że kupiłbym nawet poprzedni lift gdyby nie było nowej wersji. Takie drobnostki nie mają wielkiego znaczenia. Auto jako całość jest świetne.
Wygląd dla mnie jest fenomenalny, prowadzenie bdb, mechanicznie też jest super. Gdy wyszedł pierwszy model mogłem sobie o nim pomarzyć, pamiętam jak zawsze zwracało moją uwagę.

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 09:25 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
waldek710, nie znam Cię a już lubię. Panowie, którzy prawdopodobnie raz w życiu siedzieli w pierwszej GJ - nie macie racji pisząc o jakościowej przepaści pomiedzy liftami. Przepaść to jest w dziedzinie prowadzenia i to na niekorzyść poliftów.
Zgodzić się muszę z lekką konstrukcją obudowy tunelu, z tym, że rusza się pod naciskiem, że oszczędzono na wyciszeniu. Ale to nie jest różnica klas. Zwłaszcza, że po zainwestowaniu w wyciszenie max 4tys jest komfort akustyczny. Stare wnetrze to oczywiscie kwestia gustu, dla mnie mistrzostwo w kategorii classic.

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 09:35 
Świeżak
Zgadzam się z tym co napisał Kierowca, że auto jest w dalszym ciągu bardzo dobre i pozostaje najładniejszym sedanem na rynku. Tylko ja jeździłem modelem 2013 przez ponad 5 lat i przejechałem nim 114 tys kilometrów. Kupując FL3 i wydając ponad 150 tys zł(20 tys więcej niż zapłaciłem za 2013) liczyłem, że Japończycy w ciągu tych pięciu lat dopracowali model i auto będzie po prostu lepsze. Spotkał mnie zawód.

Ostatnio edytowano Śr, 6 lut 2019, 10:19 przez waldek710, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 09:36 
Nic nie poprawili hamulców ? Przecież to śmierć w oczach. Pamiętam jak ze swojej mazdy przesiadałem się czasami do ojca civica x i pierwsze kilka hamowań kończyło się napinaniem pasów bezpieczeństwa. Już przed ostatnim liftingiem mazda hamowała jakby ważyła 2,5 tony. Jeśli zostawili te same hamulce a zwiększyli jeszcze mase samochodu to ratujcie się kto może.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 09:43 
Stały bywalec
@Smook
masz oczywiscie racje to gusta i gusciki
dla mnie wnetrze 2013-2014 to rozpacz
ten bordowy plastik swiecacy majacy imitowac nie wiem
co
przyciski H M 12/24h tracaja latami 90-tymi.
lewarek automatu z zygzakowatym prowadzeniem
litosci!! :)
ale to tylko moja opinia i o niej pisze.
Tobie sie podoba i najwazniejsze.

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 10:24 
Prawie fanatyk
Nie we wszystkich wersjach był bordowy plastik, u mnie jest jakiś błyszczacy, szary i świetnie - ze smakiem- dobrany do czarnego matowego wnętrza.
Zygzak w AT - naprawdę niemądry argument, bowiem 6EAT jest majstersztykiem w dziedzinie skrzyń adaptacyjnych i fajnie wygląda, mnie przypomina czasy aut niezniszczalnych. Przycisk ustawienia śmiesznego zegarka jest akurat komponujacym się smaczkiem a nie dysharmonią.
Równie dobrze można się czepiać zegarka IWC w Bentleyach- że cyferblat czy "cóś".
Wszystko o czym piszę nie wynika z chęci udowodnienia, że przedlift jakiś nadzwyczajny był- ale był z pewnością rewolucyjny w kwestii designerskiej i spójny jako całość. Co- jestem o tym przekonany- będzie miało swoistą wartość kolekcjonerską za jakiś czas. Kolejne lifty szły w kierunku mody i trendów kreślonych przez konsumentów i rynek, przez co pierwotnych charakter KODO rozmył się na tabletach i elektronicznych wyświetlaczach.
Co oczywiście pasuje tym, którzy pragną mieć w środku to samo co posiadacze innych marek. Lecz mnie taka unifikacja , powiedziałbym "sieciówkowa" -niezbyt dobrze na komfort estetyczny działa.

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

moderator
PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 10:29 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Przedlift jest świetny i na pewno lepszy od następców dla osób które mają problem z dwoma rzeczami: brakiem prawdziwego podłokietnika i tabletem na desce... jak kogoś to razi to i nawet poprawa jakości montażu i lepsze pierwsze wrażenie jakości materiałów nie pomoże...
Ot stawiam, że Ty Smook masz właśnie taką alergie na nowe wersje i nigdy nie przyjmiesz do wiadomości, że ktoś woli nowsze...
Dla mnie nic się nie rozmyło... Wnętrze Mazdy jest spójne i ergonomiczne... Ale ja nie mam alergii na tablet na desce...

Z drugiej strony wg mnie nie ma przepaści od 2013 do 2018... jest coraz lepiej, ale dla mnie nie ma efektu wow... nie było w 2015 jak kupowałem swoją i porównywałem z przedliftem i nie ma teraz jak wsiadłem do nowej w salonie... Fajna jest ta brązowa skóra i ciemna podsufitka w SkyDream, ale to nadal ta sama klasa auta i materiałów...

Ale muszę przyznać, że dla osób które nie znają Mazdy i wsiadają do niej po raz pierwszy to efekt gdy wsiądą do takiej wersji jest nieziemski...

Przykład dwóch osób, jedna u mnie, kierowca Audi A4 z 2007... Wsiadł u mnie i zdziwko, że myślał że u niego jest super, a wszystkie japończyki plastik-fantastik, a tu wychodzi, że jest odwrotnie... Musiałem mu tłumaczyć, że to tak super na pierwszy rzut oka wygląda... No ale efekt pierwszego wrażenia jest.

Druga osoba, kierowca BMW X4 2016 2.0 xd M-pakiet, był ze mną w salonie Andory w Krakowie i wsiedliśmy do SkyDream.
I też zdziwiony, że auto za 160k PLN jest tak wykończone... bo on ma gorzej a w super promo brał auto za 220k przecenione z 300k...
Też mu tłumaczyłem, żeby się nie napalał... Ot w Maździe na pierwszy rzut oka można się zakochać, ale wtedy można się rozczarować jak kupi się sercem a nie rozumem... <pucu>

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 10:31 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Co do wnętrza pierwszych GJ to też uważam, że akurat niezbyt spójne z zewnętrzem :) - wnętrze takie niby rokokoko (to pseudodrewno bordo wiśnia, telewizorek nieergonomicznie umieszczony , tablet jest nie bez powodu gdzie jest, to tak jakby narzekać że zegary za kierownicą to unifikacja i moda) , zewnętrz bryła nowoczesna, no jakoś to nie pasowało.
Ale nie ma co dywagować, wyboru i tak nie ma już.

Co do tej masy to było słuszne założenie mazdy, wiedzą jak jest ważna z doświadczeń z MX5tką - redukcja masy, nie chodzi tylko o osiągi ale każdy kg mniej działa po prostu na wszystko dobrze (przyspieszanie ale i hamowanie, utrzymanie w zakrętach, nagłych zmianach kierunku, odczuciach dla kierowcy, spalaniu, emisjach itd).
No ale ciekaw jestem tych mas. Może faktycznie inne odczucia z tych norm emisji wynikają a nie z przytycia, ciekawe czy w 2.0 też jakieś ograniczenia ze wzgl na emisję są wprowadzone.
Może to tylko odczucia, a nie faktycznie gorsze osiągi ? w końcu tyle opowiadali w Maździe że chcą ją zrobić jinbathai czy jakoś tak :) - jazda bez szarpnięć, podskoków, mieszania biegami przez skrzynię, jednostajne równomierne przyspieszanie itd (odwrotność jak rozumiem łupięcia w plecy turbem) aby ciału kierowcy nie przysparzać niepotrzebnych szarpnięć . Plus wyciszenie - ono zawsze wpływa na gorsze _odczucia_ przyspieszenia.

Co do hamulców, przecież nieraz tu testy były przeróżne przytaczane - one są przeciętne, ani tragiczne, ani wyjątkowe jeśli o drogę hamowania chodzi, w ogóle nie rozumiem tch narzekań. Przecież i tak pierwsze puszczają opony, zwłaszcza w warunkach zimowych. "Odczucie" może być super (że lekko tknę pedał i już zrywa przyczepność) tylko niewiele to ma wspólnego ze skutecznością i drogą hamowania.

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 11:25 
Prawie fanatyk
Andrzeju, nie zgodzę się z Tobą w kwestii "oczywistości" umieszczenia tabletu. Można i ergonomicznie i estetycznie i bez brzydkich pionowych elementów - np w Stelvio.
Zauważam, że powoli w wysmakowanych wnetrzach od tabletów - chodzi mi o te wbite w deskę- się odchodzi. Niech to sobie pozostanie w Toyotach czy BMW - bo taką mają grupę odbiorców "pop". Dla dziwaków jak ja też jakaś alternatywa powinna być.

moderator
PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 11:53 
Fanatyk
6 lutego 2019, o 11:25 Smook napisał(a):
Niech to sobie pozostanie w Toyotach czy BMW - bo taką mają grupę odbiorców "pop".

Mam wrażenie, że masz duży problem z ludźmi którzy odbierają to inaczej niż Ty... Pozostań może przy "moim zdaniem", "wg mojego gustu" itd. a nie deprecjonujesz inne gusta przez niepotrzebne wycieczki... Masz alergie na tablet, ok Twoja sprawa... ale zrozum, że to nie oczywista, oczywistość i nie rób z tego czegoś co komukolwiek umniejsza. Z punktu widzenia umieszczenia ekranu jak najwyżej, a jednocześnie nie robienia masywnej deski niczym szafa kolonialna to odpowiednie umieszczenie wystającego elementu jest rozwiązaniem najlepszym i nie stsosowano go wcześniej tylko dlatego, że wnętrzności ekranu zajmowały znacznie więcej miejsca (wystarczy porównać grubość ekranów wysuwanych np. w audi sprzed 15lat do aktualnych tabletów)

Stelvio jechałeś, siedziałeś, czy widziałeś na zdjęciach? Design deski i tabletu różni się w stosunku do Mazdy poliftowej przede wszystkim zadaszeniem nad ekranem i przez to znacznie wyższą i masywniejszą deską, choć mi się ona i tak podoba bardziej niż przedlift Mazdy...
W SUVie taka deska może być jeszcze ok, w Maździe była by wg mnie nieco groteskowa... jakieś 5-6cm wyższa na całej długości do aktualnej... Czułbym się nieco jak w czołgu...
Zauważ, że Alfa w Giulii na połowie pasażera obniżyła deskę o te 5cm, żeby nie przesadzić... a i tak ekran jest nieco niżej niż w Stelvio...

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 12:01 
Prawie fanatyk
Przestań się grzesiołku mnie czepiać, nikogo nie deprecjonuję ani osobistych problemów też nie mam, jedynie wyrażam swoją konkretną opinię swoim kiepskim jezykiem pisanym.
Temat jest na temat samochodów a nie ludzi i tego Ty się trzymaj proszę.
Wracajac do estetyki wnetrza : obecne trendy są już nieco inne, co widac na przykladzie P508.
Klasycznie, orginalnie i wciąż nowocześnie wygladają wnetrza Infiniti, Lexus stara się też coś zrobic po swojemu.
Ja chciałbym, aby auto ktore od początku urzekało orginalną karoserią pozostało również odmienne od środka, na przyklad przez konsekwentne trzymanie się charakteru pierwowzoru. Tak jak np. Mustang ktoremu trudno zarzucić brak spójnosci w stosunku do pierwszych generacji.

Ostatnio edytowano Śr, 6 lut 2019, 12:18 przez Smook, łącznie edytowano 2 razy

moderator
PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 12:09 
Fanatyk
Smook dokładnie zostańmy przy samochodach i swoich opiniach na ich temat, a wycieczki o użytkownikach "pop", czy o tym, że ktokolwiek chce mieć tak jak w innych markach odpuśćmy, bo się mają nijak do rzeczywistości...

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 14:30 
Stały bywalec
2018 wnetrze to juz wnetrze auta premium
nie mowie o ergonomii tylko o materialach
i ich spasowaniu.

miedzy nim a poprzednikami jest jednak przepasc

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 15:07 
Świeżak
@DM2009

Mam inne zdanie. Zmiany wprowadzone we wnętrzu FL3 w stosunku do 2013 roku zmieniają charakter samochodu ze sportowego z małą ilością kolorowych bajerów na luksusową limuzynę w stylu amerykańskim. Brakuje jeszcze tylko czerwonej tapicerki. To nie znaczy wcale, że jest bardziej luksusowo. Uważam, że np: trzeci okrągły licznik na desce rozdzielczej jest przy tych zmianach w ogóle niepotrzebny bo nie spełnia żadnej roli. Czasami asceza robi lepsze wrażenie niż synonimy luksusu typu szersze fotele(kiedyś miałem w Buick Regal z przodu kanapę, to dopiero był luksus według tych kryteriów :) ) plus błyszczące chromowane grube obwodnice nawiewów powietrza niczym z bazarowego sklepu z plastikowymi zabawkami.

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 17:07 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rozwój M6 III generacji obserwuję podobnie jak wielu z was; każdą jeździłem przynajmniej podczas jazd testowych. Nie czepiam się detali bo to rzecz gustu, ale co gorsze nie wszystkie mankamenty po tylu latach zostały poprawione, choćby te nieszczęsne lusterka zewnętrzne. Niemniej rozwój M6 III generalnie z każdym liftingiem postępuje, a zmiany są na plus. Podobnie ma się sprawa z FL3, choć akurat w tej wersji najbardziej zmienił się charakter wnętrza (częściowo na lepsze jak i przeciwnie). Siedzenia stały się kanapowe, wyższe, co powoduje u mnie uczucie jakbym usiadł na fotelu w dostawczaku, a krój szycia foteli podobny do foteli "Warszawy" mojego wujka z lat 60-tych u.w., tj. trochę retro. Są za to bardziej miękkie i wygodne, choć poprzednie, jak dla mojej postury lepiej mnie utrzymują w zadanej pozycji, nie bujam się na boki jak w FL3. Reszta zmian na plus z czego wyciszenie jest jak dla mnie najistotniejsze (zdecydowanie poprawia komfortu podróżowania, zwłaszcza na długich trasach). Po drugie silnik. Różnica w osiągach nie jest szczególnie istotna. Gorzej z trwałością i ewentualnym drżeniem w pewnym zakresie obrotów powodowane odłączeniem 2 cylindrów, co jest skutkiem rygorystycznych norm spalania. Bardziej skomplikowana jego budowa na minus. Pozostałbym na silniku FL2.

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 17:22 
Stały bywalec
Od: 10.01.2019
Region: śląski
Za rok będzie następna mazda 6 Fl4 i następne poprawki.

PostNapisane: Śr, 6 lut 2019, 18:51 
Osobiście najnowsze wnętrze mi się nie podoba zupełnie. Ten parapet na przedniej desce. Może i obszyty czymś tam, ale po co ? Jak to wygląda, ani to oryginalne ani ładne. Panel do klimatyzacji coś jak w hyundaiu i30 lub nowym focusie w połączeniu z corollą. Jak w salonie wsiadłem do tego najnowszego medelu to naprawdę musiałem szukać jakichkolwiek zmian. Poza tym parapetem, kierownicą i panelem klimy oraz fotelami to cała reszta jest identyczna jak w fl1. Dla mnie Ideałem jeśli chodzi o design był fl1. Z wykonaniem i jakością niestety było bardzo średnio. Pierwsza generacja z 2012-2013 roku wiadomo już mocno trąci myszą i pierwszy fl jeśli chodzi o wnętrze był rewolucją. Ten ostatni to już próba reanimowania trupa. Prawie nic nie zmienili w żadnym aspekcie tylko kosmetyka. A no przepraszam zmienili jednak coś czyli cenę :)

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 141  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1