Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 10:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1087 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 37  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 3 lut 2019, 01:38 
Stały bywalec
Od: 21.10.2015
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
W tym wątku faktycznie nikt o ceramice nie pisze , jednak ja twierdziłem i twierdzę , że auto z ceramika jest mniej obite przez kamyki niż bez niej , M6 GG/ GH vs GJ z ceramiką przypadek ? może jednak efekt finalny jest <spoko>
Jazda na trasie .... inaczej .....z moich obserwacji. .. im większa prędkość przelotowa tym większe szkody na lakierze i na szybie przedniej (sprawdzić pod słońce :wink: )
Wracajac do auta kolegi, Fakt szkody na krawędzi maski od strony szyby są bardzo zastanawiające jednak mogą pochodzić od uszkodzeń mechanicznych , czy to wina firmy detailingowej <niewiem> wątpię ,musiałby być to niezły partacz, nie chcę być adwokatem diabła ale serwis może użyć i używa argumentów , że to wszystko skutek eksploatacji auta ... i nic im nie zrobisz , przerabialem temat właśnie z czarną GH po 20 tyś przebiegu <slabo>

była GG kombi, GH hb a teraz jest GJ sedan :)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 3 lut 2019, 01:50 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Region: mazowiecki
"auto z ceramika jest mniej obite przez kamyki niż bez niej , M6 GG/ GH vs GJ z ceramiką przypadek"
to jak napiszę
"auto z ceramika jest bardziej obite przez kamyki niż bez niej , M6 GG/ GH vs GJ z ceramiką przypadek"
to wynika z tego?

Dopieprzałem się tutaj do kolegi Peterka, czepiałem się wręcz (i dalej się zastanawiam nad tym co nim kierowało przy zakupie ;) ) po cholerę takie auto kupił i czemu narzeka.
No i się okazało że dostał egzemplarz z****y. I mu tą niezawodną skrzynię czy silnik wymienili. I jest zadowolony ze spalania. A takie oszołomy jak Ty i ja na nim wieszali psy. Tak do przemyślenia.

PostNapisane: N, 3 lut 2019, 10:02 
Stały bywalec
Zgodzę się z tobą i wykluczyć tego nie możemy ... ja wyraziłem tylko swój pogląd na ten temat tak patrząc z boku/dystansu i z pewnym doświadczeniem w użytkowaniu aut :wink:

PostNapisane: N, 3 lut 2019, 10:08 
Wtajemniczony
Od: 06.07.2018
Rok produkcji: 2018
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: lubelski
Jeżeli chodzi o te odpryski, to nie jest tak że one wszystkie pojawiły się nagle, z czasem było ich co raz więcej i więcej.
Nie wiem co musiałbym robić abym zrobił takie uszkodzenia jak na krawędzi od strony szyby.
Jeżeli chodzi o mycie auta, nie byłem na żadnej myjni automatycznej, na żadnej wymyślnej tylko stosowałem się do zaleceń producenta ceramiki tj nie używania silnej chemii. To było tyle jeżeli chodzi o zalecenia. Jakiekolwiek myjnie ręczne nie powinny zrobić takich szkód. Jeżeli by to było od myjki to nie miałbym zaokrąglonych zarysowań. Zresztą jeżdżę na takie myjnie na które dość często mój znajomy który też ma M6 jeździ i u niego nie ma takich zarysowań.
Same zarysowania to widać , że są na powierzchni ceramiki, chyba że o czymś nie wiem i są też pod ceramiką.
Jeżeli w samym salonie zarówno sprzedawca jak i osoba która w serwisie przyjmowała auto przyznawała mi rację dot. odprysków i rys no to coś musi być na rzeczy.
Dodatkowo przecież sam importer napisał : "Analizując lokalizację uszkodzeń powłoki lakierniczej na wskazanych elementach wykluczają one możliwość ich powstania na skutek uderzenia kamienia w czasie jazdy. "
Jutro mam mieć wstępnie spotkanie z ekspertem samochodowym i wtedy się okaże jakie będą wyniki.

PostNapisane: N, 3 lut 2019, 10:19 
Stały bywalec
3 lutego 2019, o 10:04 skwarosz napisał(a):
Jeżeli chodzi o mycie auta, nie byłem na żadnej myjni automatycznej, na żadnej wymyślnej tylko stosowałem się do zaleceń producenta ceramiki tj nie używania silnej chemii. To było tyle jeżeli chodzi o zalecenia. Jakiekolwiek myjnie ręczne nie powinny zrobić takich szkód. Zresztą jeżdżę na takie myjnie na które dość często mój znajomy który też ma M6 jeździ i u niego nie ma takich zarysowań.

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz , proszkowe jednak robią mikro ryski , szczotka można właśnie tak zniszczyć lakier szczególnie tak delikatny jak mazdy . Mycie na ręcznych rozumiem , że przez specjalizujące się firmy :wink: , czy widziałeś czym oni zbierają wodę z auta ? ... takie gumowe ściągaczki .... a co? jak guma jest juz stara i twarda !
Tak jak wcześniej pisałem chcesz mieć ładne auto to ,,dwa wiadra i specjalna rękawica "
To , że twój znajomy ma w lepszym stanie lakier .... oglądałeś z bliska ?, mył delikatniej i uważniej co nie znaczy ze dobrze . Mniej odprysków, może mniej lub wolniej jeździ

Ceramika uwypukla wszystkie niedoskonałości na lakierze ! Dobry detailier powinien ocenić czy nowe auto jest ok czy wymaga korekcji lakieru i wtedy nakładać ceramikę

moderator
PostNapisane: N, 3 lut 2019, 11:31 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: mazowiecki
3 lutego 2019, o 10:19 PIOTR napisał(a):
Dobry detailier powinien ocenić czy nowe auto jest ok czy wymaga korekcji lakieru i wtedy nakładać ceramikę

Zazwyczaj korekta jest niezbędna ;) dlatego uważam, że lakier został przegrzany przy korekcie przed ceramiką i teraz jest mega osłabiony.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: N, 3 lut 2019, 11:46 
Stały bywalec
Idąc tą drogą to mamy przynajmniej teoretyczny pogląd dlaczego M6 wygląda jak wygląda .... reasumując przegrzany lakier plus złe mycie dało taki efekt , niech kolega wypowie sie tak szczerze jak auto jest myte? Chociaż nie .... bo może ktoś z mazdy czyta nasze forum :wink:

PostNapisane: N, 3 lut 2019, 11:55 
Wtajemniczony
PIOTR, nie rozumiem do czego się przywalasz, tłumaczę już nie raz że auto myte tylko na normalnej myjce ręcznej. Nie wiem co musiałbym robić aby robić aż takie rysy ale widać Ty wiesz swoje ja wiem swoje i dalsza dyskusja nie ma sensu. Nie wiem jak miałbym myć auto abym narobił takich rys, chyba druciakiem po umyciu szorować auto.
Jest prawd. tak jak pisze popielasty, pewnie lakier został osłabiony i teraz odpada. Będę miał ekspertyzę to będę wiedział więcej.

PostNapisane: N, 3 lut 2019, 12:01 
Stały bywalec
3 lutego 2019, o 00:06 PIOTR napisał(a):

skwarosz ja nie próbuje atakować twoją osobę tylko zwracam uwagę na coś czego Ty może nie dostrzegasz :idea:

:rozejm:

-- Dodano: 3 lutego 2019, o 12:01 --

Zapytam jeszcze , myjesz na myjni ręcznej , szczotką?

PostNapisane: N, 3 lut 2019, 12:15 
Wtajemniczony
Nie, zawsze na początku używam 1 programu gdzie jest piana pod niskim ciśnieniem żeby zmiękczyć brud.

PostNapisane: N, 3 lut 2019, 12:44 
Nałogowiec
Od: 19.05.2018
Region: małopolski
2 lutego 2019, o 17:33 Lucasbadboy napisał(a):
Niezła jazda z tym lakierem :| współczuje ....przy tych lakierach ekologicznych zostaje tylko kolor biały/perłowy, przynajmniej będą odpryski z głowy, w sensie o wiele mniej widoczne :wink:

Odpryski będą z głowy ale będzie co innego. Lakier biały jest zawsze bardziej miękki niż pozostałe.
Tu problemem nie są odpryski a kamienie, które się zwyczajnie wbijają się w lakier.
Wbijają się też takie metaliczne paprochy i one powodują występowanie białych rdzawych punktów.
Często użytkownicy takich lakierów twierdzą, że to rdza. Tymczasem rdzewieją właśnie te metaliczne wbite w lakier zanieczyszczenia.
Było to setki razy przedstawiane i potwierdzam to z doświadczenia pracy w ASO. Różne marki mają to samo.
Tak więc są plusy i minusy bieli.

Ostatnio edytowano N, 3 lut 2019, 12:46 przez Kierowca, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 3 lut 2019, 12:46 
Stały bywalec
Dlaczego pytałem o szczotkę .... np pomyśl o tym ,ze ktoś przed tobą mył felgi :/ a ty nieświadomie swoją karoserię , tylko rozważam nic nie sugeruje , myjesz szybę przednią oraz wycieraczki szyb może zdarzyć się, że uderzysz plastikową częścią w rant maski, to tylko moje przypuszczenia o uszkodzeniu lakieru (rysy i uszkodzenia krawędzi ) inne (punktowe Odpryski np na masce) to powstałe od uderzeń kamyków . Takie obserwacje i doświadczenie mam , ,,przerobiłem" kilka aut i ,,wiele" kilometrów a że mazda ma słaby lakier to inna strona medalu (ekologii :/ )

Ostatnio edytowano N, 3 lut 2019, 13:20 przez PIOTR, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 3 lut 2019, 12:55 
Nałogowiec
Nie myję nigdy auta na myjni automatycznej oraz na ręcznej nie używam proszku. Jednak w rodzinie wszyscy to robią i nie słyszałem żeby powodowało to odpryski lakieru.
Raczej koliste rysy, swirle, itp. Czasami jakieś przetarcia ale nie odpryski.

Proszek to też podobno dziadostwo, nigdy nie domyje się tym samochodu i jest to bez sensu.

Mój sposób na mycie jest taki, że jadę na ręczną tylko po to żeby spłukać wodą pod ciśnieniem i natychmiast po spłukaniu pod domem myję łapką z mikrofibry używając wiadra z separatorem.
Nie dość że wychodzi najtaniej to wyrządza najmniej szkód. Za pięć złotych na ręcznej to już jest u mnie na myjce w okolicy tyle czasu, że zwyczajnie zaczynam myć podwozie.

Ojciec płaci 30 zł na mechanicznej, niszczy lakier, a i tak auto domyte nie jest.
No ale rozumiem, że nie każdy ma czas, siłę i ochotę na takie ręczne mycie.

W przypadku Mazdy i jej dosyć delikatnego lakieru radzę szybko zapomnieć o myjni mechanicznej.
Często już pierwsze mycie załatwi Wam lakier.

PostNapisane: Pn, 4 lut 2019, 15:05 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Jak tak czytam, to nawet lepiej nie patrzeć na ten samochód podczas mycia bo jeszcze lakier odpadnie. Nie przesadzajmy, na myjni automatycznej może ktoś nam umyć (np. serwis) i nawet nie będziemy o tym wiedzieć. To tylko samochód, coś co wozi tyłek z pkt. A do pkt. B a nie dzieło sztuki. Mi ostatnio ptak nasrał na maskę, ciemno było, ścierałem płynem do szyb i papierowym ręcznikiem. Dopiero rano zobaczyłem rysy, które powstały. I jakoś z tym żyję :wink:

PostNapisane: Pn, 4 lut 2019, 15:19 
Wtajemniczony
Jestem po wstępnej analizie i nie wygląda to ciekawie dla mnie. Rzeczoznawca musi się bardziej przyjrzeć sprawie ale sam do końca nie wie co będzie mógł w tej sprawie zrobić. O ile odpryski na klapie bagażnika nadkolu oraz rancie maski jest ciężko wytłumaczyć o tyle te odpryski na masce można powiązać z uderzeniem kamienia. Znowu też sprzeczne z tym co napisał importer mazdy ale być może oni napisali tą opinię na szybko.
Czekam do jutra na opinię końcową. Ma się jeszcze skonsultować z innymi i pomyśli jak tutaj pociągnąć ten temat.
Ew. zostaje mi się jedynie pogodzenie z myślą, że jakość lakieru Mazdy jest tragiczna.

PostNapisane: Pn, 4 lut 2019, 23:40 
Świeżak
Od: 30.10.2018
Skrzynia: MT
Wersja: -
Ciężka sprawa z tymi odpryskami. ;((
Wiadomo jaki mamy lakier na naszych Madziach czym młodszych tym bardziej każdy odprysk boli.
Ja swoją kupowałem używaną z UK jak zobaczyłem ją na żywo (zaznaczam bo to ważne :) kolor stormy blue) , maska w białych piegach, przednia szyba pod słońce - sito, ospa u Madzi.
Sprzedawca polakierował maskę, pocieniował boczki, szybę myślałem ,że wymienię w ramach ubezpieczenia ale finalnie jeżdzę na oryginalnej.
Auto myję wg zaleceń by sam sobie nowych szkód nie narobić. Zamierzam położyć twardy wosk by się ładnie błyszczała i tyle, nie ma co aż tak sie chyba przejmować z czasem nabierze nowych odprysków bo wozi nasze tyłki i na tym sie skupić należy.
M6 jest tak piękna, że nie potrzebuje hard make up-u :wstyd:
Ma wiele innych walorów dlatego nimi jeździmy... :wink:
skwarosz walcz o swoje jeśli wiesz ,że Ty swoją "dbałoscią" nie wyrządziłeś krzywdy swej M6 zwłaszcza ,że jest nowa.
Życzę powodzenia.
Kierowca gratuluję M6 Machine Grey (piękna) i podejścia.

PostNapisane: Wt, 5 lut 2019, 18:19 
Wtajemniczony
Ponaklejałem karteczki na samochodzie aby pokazać skalę problemu,
72 odpryski na aucie. Pewnie będę musiał próbować od czasu do czasu zgłaszać reklamację na lakier, aż w końcu się uda.

https://ibb.co/DVzzDRH

PostNapisane: Wt, 5 lut 2019, 20:29 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Region: dolnośląski
No to nie jest normalne. Ale niestety nie sądzę, że to wada wrodzona z winy producenta. To musiałaby być wadliwa cała parta aut.

Ale walcz. Trzymam kciuki.

PostNapisane: Wt, 5 lut 2019, 21:05 
Nałogowiec
Sam nie wiem co zrobić w takiej sytuacji. Ciężki temat i spory wkur*.
Ja zdecydowałbym pewnie, że będę jeździł, a jeśli będzie tego nadal masowo przybywać założę sprawę cywilną.

Rozumiem, że auto mogło być zbombardowane czymś w pewnym momencie. Jeśli natomiast lakier będzie odłaził nadal, no to jest coś nie halo.
Niech płaci wtedy wykonawca usługi zabezpieczenia lakieru.

Co Cię czeka? Pewnie trzeba będzie polakierować kilka elementów ale bez wnęk i zakamarków, tylko płaszczyzn.

Prawdą jest jak pisze kolega wyżej, jeśli lakier byłby trefny to cała seria aut musiałaby być trefna. Sądzę, że wątpię.

PostNapisane: Cz, 14 lut 2019, 15:26 
Wtajemniczony
Kierowca, KMBak, ciężko powiedzieć czy to jest wada tylko tego konkretnego samochodu czy może jest więcej takich osób jak ja. Jak dla mnie nie jest to normalne że po tak krótkim czasie mieć aż takie szkody. Ale niestety moje zdanie się nie liczy, tak samo jak serwisanta , który mówił to samo, że dla niego jest to ewidentnie naprawa gwarancyjna.
Jeżeli chodzi o rzeczoznawcę, nie odpowiedział mi jeszcze. Będę kontaktować się jeszcze z jednym aby mieć ew. 2 opinie oraz ostatecznie zgłoszę się jeszcze do jednego salonu tym razem w Lublinie o ich opinię.
Co do odprysków mam zamiar z nimi nic nie robić tylko po to aby pokazać jak będzie wyglądać auto po 2-3 latach jako wizytówka samej Mazdy. Pewnie z czasem będzie ich więcej i więcej i tak jestem świadomy tego, że wtedy mi powiedzą, że jest to moja wina bo nie zabezpieczyłem.
Na razie walczę, próbuję na różnych kanałach, kontaktuje się z różnymi osobami, które mogą mi coś pomóc w tej sprawie. Będę informować na bieżąco jak będę miał jakieś informację.
Ew. jeszcze jedna opcja jest taka aby po prostu z roku na rok przy przeglądzie zgłaszać reklamację na lakier gdzie z pewnością odprysków pojawi się dużo więcej.

-- Dodano: 8 lutego 2019, o 17:15 --

Mały update,
Właśnie skontaktowała się że mną przedstawicielka Mazdy Polska, będą ponownie rozpatrywać moja sprawę , zobaczymy co z tego wyjdzie. W czwartek mam mieć kontakt od nich w tej sprawie.

-- Dodano: 14 lutego 2019, o 15:26 --

Kolejny update:
Skontaktowali się ze mną ponownie z Mazdy. Uszkodzenia mechaniczne na aucie nie podlegają naprawie gwarancyjnej ale będą wnioskować o naprawę auta jako jednorazowy gest handlowy. Mam teraz czekać na szczegóły od ASO. Tylko ciekawe ile tym razem i czy znowu stwierdzą, że jednak nie nic nie zrobimy.

PostNapisane: N, 17 lut 2019, 23:21 
Wstydliwy
Od: 17.02.2019
Region: podkarpacki
Witam, u mnie występuje podobny problem auto ma miesiąc od odbioru i przejechane 2000 km, na masce i zderzaku jest już z 10 odprysków plus uszkodzenia przy tylnych drzwiach i na progu jakby przejechane piaskarką, zastanawia mnie czy coś jest nie tak z moim egzemplarzem czy mazda robi, aż taki szajs. Dodam, że w drugim moim aucie toyota auris roczna jeżdżąca po tych samych drogach zero odprysków jakichkolwiek.
Jak sprawdzić czy nie mamy aut z jednej partii ?
https://ibb.co/tx4N4VJ
https://ibb.co/RN2xL42
https://ibb.co/BsZcXnH
https://ibb.co/5FD3242
https://ibb.co/jW2MBBV

PostNapisane: Pn, 18 lut 2019, 11:11 
Nałogowiec
Widząc to, jestem już w 100% pewien, że te powłoki lakiernicze są wadliwe.

Może okazać się w Maździe, że mają większy problem. No przynajmniej z pewną partią pojazdów.
Wygląda jakby lakier nie był dostatecznie utwardzony. Sądzę, że u kolegi wcześniej jest to samo. Warto zauważyć, że to inny kolor, a problem ten sam.

Takie wypiaskowanie jest totalnie niedopuszczalne w nowym samochodzie, na nic zdadzą się tłumaczenia producenta, że to od obić kamieni, itp.
Kamienie uderzają w każdy samochód, nie spotkałem się natomiast z tym żeby tak szybko powodowały degradację lakieru.

W razie większych kłopotów trzeba będzie nagłośnić sprawę.

Ostatnio edytowano Pn, 18 lut 2019, 11:28 przez Kierowca, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pn, 18 lut 2019, 11:22 
Wtajemniczony
homix
niestety czerwony podobno ma taką tendencję ale z tego co widzę masz podobne uszkodzenia co u mnie, niestety na gwarancji tego nie przyjmą ale najlepiej jest to zgłosić w ASO.
W moim przypadku pomogło czepialstwo i nie odpuszczanie, auto będzie pomalowane tylko jeszcze nie wiem czy wszystkie elementy i kiedy to dokładnie nastąpi, obecnie czekam na telefon od Mazdy.

No i niestety widać, że lakier Mazdy jest naprawdę baaaardzo słaby, aczkolwiek osobom, które miały ponownie pomalowane elementy te problemy już nie doskwierają, możliwe jest, że druga warstwa jest już bardziej odporna na takie odpryski.

PostNapisane: Pn, 18 lut 2019, 11:33 
Nałogowiec
Nie nie. To nie jest żadna tendencja. Ewidentnie jest to wada, która powinna zostać naprawiona przez producenta.
Nigdzie nie spotkałem się z czymś podobnym a użytkowałem dziesiątki pojazdów.
Lakier ma spełniać swoje zadanie. Widać, że tu nie spełnia. Skoro miesięczny pojazd tak wygląda oznacza to, że za góra kilka lat będzie totalnie zniszczony.

administrator
PostNapisane: Pn, 18 lut 2019, 11:35 
Weteran
Od: 20.05.2013
Silnik: -
A według mnie to są odbicia po kamieniach. Sam mam podobne.

PostNapisane: Pn, 18 lut 2019, 11:38 
Stały bywalec
<sex> ach ta ekologia ..... <suicide>

PostNapisane: Pn, 18 lut 2019, 11:43 
Świeżak
Od: 30.10.2018
To na pewno są obicia po kamieniach ale czy tak powinno wygladac auto po tak krotkim okresie użytkowania??? <slabo> <slabo> <slabo>
Ja rownież miałem obitą maskę, nadal mam szybę i nawet reflektory ewidentnie są to uszkodzenia mechaniczne. (Auto ma 5 lat więc tak nie boli jak na nowym.)
Fakt -faktem lakier lub jego nakładanie posiada jakiś błąd w sztuce.
Słaby lakier i jego cienka warstwa ok - ale nie w tej klasie samochodów i nie za tą cenę. :mad:

administrator
PostNapisane: Pn, 18 lut 2019, 12:04 
Weteran
Od: 20.05.2013
Silnik: -
Kwestia tego na jakich drogach użytkowane (zanieczyszczenie) i przy jakich prędkościach.
To, że lakier jest delikatny nic nowego. Moja GH z 2008 roku po 5 latach wyglądała gorzej niż GJ po analogicznym okresie. Nie ma co się nakręcać. Samochód jest do jazdy a nie do oglądania. Im więcej czasu upłynie od odbioru tym mniej to człowieka rusza. :)

PostNapisane: Pn, 18 lut 2019, 12:05 
Wtajemniczony
kierowca,
ja to wiem, Ty to wiesz, a producent, no cóż dalej będzie mówił , że to kamienie i "jakieś" uszkodzenia mechaniczne.
To jest identyczny przypadek jak u mnie, po pół roku auto wygląda jak wygląda ale właśnie mówiono, że to głównie Soul Red miał ten problem.

Co ciekawe kiedy gadałem z rzeczoznawcą to wtedy mi powiedział, że jakbym miał więcej takich przypadków jak moich to wtedy można skarżyć producenta o słabej jakości lakier.

tombien,
nigdy nie będę się zgadzał z takimi wypowiedziami. Znajomy też ma M6 i zrobił już naprawdę dużo km po wielu rodzajach dróg i u niego po 3 latach max 3 odpryski. Nie po to wydaje się kupę kasy aby stwierdzić, meh, no trudno to tylko auto.

PostNapisane: Pn, 18 lut 2019, 12:21 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
No dobrze, ale Ci co mają problem z odpryskami - robili wcześniej jakieś korekty lakieru, powłoki etc.?
Wszyscy detailerzy nawet na nowych autach przed położeniem powłoki robią korekty. Może trzeba pociągnąć ten wątek właśnie? Lakier cienki i słaby, a jak się źle wypoleruje to może jeszcze bardziej się osłabia?

Bo to niemożliwe, że jeden cały w odpryskach a drugi nie. Ja mam na masce 1, ale ja mało jeżdżę i głównie po mieście. W poprzedniej Maździe 3 z 2011 przez 4,5 roku dorobiłem się 2 czy 3 odprysków na masce i dwóch na dachu. Nigdy żadnych korekt ani powłok nie robiłem. Kładę sobie wosk we własnym zakresie, z drobnymi ryskami widocznymi tylko pod światło trzeba żyć.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1087 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1