Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 15:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 24 sty 2019, 09:31 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Tutaj i tak macie spore ciśnienie dla niskiego przedziału, 1.4 bara to dużo jak na wolne obroty biegu jałowego, jako monitorowane przez PCM minimum. NORMALNIE przed erą Sky..., Mazda stosowała zanik ciśnienia średnio poniżej 0.4 do 0.6kpa.

Do popielasty, podejrzewam że za jakiś czas ponownie (chociaż niekoniecznie), możesz ujrzeć komunikat o niskim ciśnieniu ponieważ na nowym oleju jesteś raptem o kilka mili bara bądź kilka dziesiątek kpa poniżej normy.
Chociaż z drugiej strony nie ma co się stresować

moderator
PostNapisane: Cz, 24 sty 2019, 13:12 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Region: mazowiecki
24 stycznia 2019, o 09:31 Millerek napisał(a):
Do popielasty, podejrzewam że za jakiś czas ponownie (chociaż niekoniecznie), możesz ujrzeć komunikat o niskim ciśnieniu ponieważ na nowym oleju jesteś raptem o kilka mili bara bądź kilka dziesiątek kpa poniżej normy.

Nie bardzo rozumiem... Mam wartości dużo wyższe niż przy przytkanym smoku. Kiedy miałem zatkany smok, to ciśnienie spadało tylko przy podjeżdżaniu pod górę (poniżej 100kPa), co może wskazywać że smok był mniej drożny z tyłu - tak czy siak był drożny, mimo że przytkany to i tak drożny. Teraz mój EOP mieści się w przedziałach podanych w euroesi, więc nie bardzo rozumiem o co chodzi. Dodatkowo uważam że masz tu rację stwierdzając że w SkyActiv kontrolka ciśnienia jest wyskalowana w dużo bezpieczniejszy sposób niż w GH.

Mam natomiast inne obserwacje, po wymianie podkładek i zmianie softu w PCM samochód pali mi średnio 1.5l mniej. Teraz się zastanawiam co mogło mieć bardziej wpływ na to. Jeśli podkładka tak mocno puszczała, to ciśnienie na tym jednym cylindrze musiało być niższe niż na innych co mogło skutkować zwiększonym spalaniem ale i zwiększonym dymieniem na tym cyl, może przez to miałem zawalony DPF i interwały 50km między wypalaniami? Po wyczyszczeniu DPF i wymianie podkładek mam interwały rzędu 250-300km przy normalnej mieszanej jeździe, co wcześniej się nie zdarzało. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat puszczającej podkładki a trzymaniu ciśnienia na cylindrze?

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Cz, 24 sty 2019, 13:44 
Stały bywalec
Od: 08.04.2014
Rok produkcji: 2013
Region: zagranica
A to spalanie to z komputera czy z dystrybutora. U mnie tez na poczatku pokazywal komputer ze pali mniej. Ale spalanie z dystrybutora po drugim baku rozwialo watpliwosci. Moze u mnie podkladki sa do zrobienia?

PostNapisane: Cz, 24 sty 2019, 13:52 
Bywalec
Od: 26.08.2018
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyMotion
Sorki Panowie że sie wetne w waszą dyskusję, ale jak czytam to co piszecie, to coraz bardziej cieszę się, że już nie mam diesla. Z lektury powyżej wychodzi wniosek, że przy jezdzie na ON trzeba się znać na mechanice i ciągle w aucie kontrolować komputerem jakieś parametry żeby silnik nie stanął. Pytam powaznie, nie macie dość swoich "ropniaków"? Czy jest tak szeroko omawiany wątek dla "benzyniaków" na tym forum?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Cz, 24 sty 2019, 13:55 
Wtajemniczony
Od: 15.04.2018
Wersja: Sport
Region: dolnośląski
Ja jeżdżę i nie stresuję się. Na zimnym delikatnie, po ostrej jeździe daję ostygnąć. Jedyne co kontroluję to wypalania dpf i poziom oleju.

Do forscana już dawno nie podłączyłem, nie pamiętam gdzie mam interfejs haha.

KISS principle

Sent from my Huawei M20p using Tapatalk

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 24 sty 2019, 14:28 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Ostatni diesel Mazdy ma mniejszy stopień sprężania od poprzedników. Akurat to pozytywny aspekt jeśli chodzi o podkładki. Nie wiem jak duże przedmuchy musiały by być aby zwiększyć spalanie o 10% czy więcej. W poprzednikach potrafiło być wszystko tak zapieczone, że wtryski się rozwalały przy wyciąganiu. W GG jedną łapą przykręcone były 2 wtryski, więc zazwyczaj puszczały parami. A wtedy to powinny palić 15l/100km, a o takich sytuacjach nic nie słyszałem. Także podkładki mają tyle wspólnego z większym spalaniem co "ja z Mercedesami, czyli nic" (cytat z "Taty Dilera" Kazika)

moderator
PostNapisane: Cz, 24 sty 2019, 14:30 
Prawie fanatyk
24 stycznia 2019, o 13:52 ploza napisał(a):
Sorki Panowie że sie wetne w waszą dyskusję, ale jak czytam to co piszecie, to coraz bardziej cieszę się, że już nie mam diesla. Z lektury powyżej wychodzi wniosek, że przy jezdzie na ON trzeba się znać na mechanice i ciągle w aucie kontrolować komputerem jakieś parametry żeby silnik nie stanął. Pytam powaznie, nie macie dość swoich "ropniaków"? Czy jest tak szeroko omawiany wątek dla "benzyniaków" na tym forum?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

No ja akurat po zakupie auta trafiłem na częste wypalanie DPF więc zacząłem zgłębiać temat ten i inne, ogólnie lubię się interesować tym czym jeżdżę. Czytając inne fora nadal twierdzę, że nie ma z tym silnikiem przesadnych problemów. Podkładki pod wtryskami to temat z wielu marek i silników, DPF - ogarnięte podkładki, wyczyszczony i nie ma problemu. Głowice i blok nie pękają, osprzęt nie pada jak głupi - dla mnie jest ok. W Volvo 2.4 diesel świadomi użytkownicy np wymieniają pasek napędu alternatora co 30-40 tyś, bo zerwanie go powoduje wkręcenie się w rozrząd i remont kapitalny albo wymianę silnika. Z pracy to spotkało 3 kolegów na przełomie 1 roku. Jako że nie interesują się autami, to przypadek jednego nie uczył nic kolejnego - a dwóch mogło temu zapobiec... W VW 1.9 TDI 105km wycierają się wałki i pękają głowice :) a podobno miał być taki super niezawodny i lepszy od 2.0... Ja tam dalej uważam że nie ma na co narzekać, a wiele z tych postów tutaj zostawiam jako nauka / wymiana doświadczeń dla innych i sam się przekonałem że trzeba słuchać rad innych - jakbym wymienił podkładki 20 tyś temu to bym nie miał stresu na urlopie, no ale uwierzyłem mojemu mechanikowi że nie capi z pod korka to nie ma co ruszać :D no i bang :) cieszę się, że miałem Forscana bo dzięki niemu wiedziałem że nie jest jeszcze na tyle źle że nie mogę jechać do ASO. Ogólnie wchodząc do ASO od razu wydałem diagnozę i gość ją potwierdził - wiedzę miałem z forum...

darrecki to w takim razie aktualizacja PCM i być może naprawa softu po spieprzeniu go w Krematorze Mocy, nie widzę innej opcji. Moje obserwacje to 3 tankowania i liczenie z dystrybutora, nie z komputera - tego nigdy nie biorę pod uwagę, zapisuję jedynie aby porównywać ze spalaniem z dystrybutora.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Cz, 24 sty 2019, 14:46 
Wtajemniczony
Od: 15.04.2018
Przecież w tym temacie stale wałkowane są te same rzeczy:
- wałek
- podkładki
- dpf
- pasek alternatora

Od czasu do czasu jeszcze coś o turbinie czy sprzęgle.

Tak naprawdę to jedynie chyba wałek nie jest typową eksploatacją. Pozostałe? Owszem, kosztują dużo, ale one się zużywają. Chyba nie ma przypadku, żeby komuś padło sprzęgło "samo z siebie" przy 30kkm? To nie Subaru i ich boxer diesel ;)

W benzynach padają głowice, rzekomo plaga xD

PostNapisane: Cz, 24 sty 2019, 14:48 
Bywalec
popielasty spoko tak tylko pytam. Ja raczej jestem takim kierowcą co się interesuje w aspektach codziennego użytkowania, ale mechanik ze mnie żaden. Pierdoły przy kołach sobie wymienię, ale silnik dla mnie totalna magia i poza wymianą oleju i filtrów, to nie mam pojęcia o so chozi. Lubię po prostu jeździć samochodem i ogarniać tyle ile przewiduje zdrowy rozsądek, nie chciałoby mi się pilnować auta 3-4 letniego z kompem czy coś się w nim nie psuje bo do diesel i coś powinno zacząć się dziać (uszczelki, podkładki, ciśnienia i temu podobne).
Nie zrozumcie mnie źle, ja nie demonizuję diesla i nie gloryfikuję benzyny. Pytam tylko z ciekawości, bo o benzynach mazdy za wiele w dziale GL GJ nie naczytałem się. Nie chcę tu porównywać innych marek bo mnie one nie interesują

PostNapisane: Cz, 24 sty 2019, 16:37 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Nie ma co dramatyzować. W 1.9tdi miałem dwa razy zerwany pasek alternatora. Sumaryczny koszt naprawy był większy niż teraz wymiana w Maździe razem z napinaczem. Ojcu w Volvo 2.4d załatwił rozrząd i silnik padł. Wałek Mazda poprawiła, do turbo się przyznają. Podkładki i smok można raz na 100 tys. sprawdzić, DPF wypala się bezproblemowo. Też przez moment zastanawiałem się nad sensem zabawy z tym silnikiem ale nie ukrywajmy, przy spalaniu mniejszym niż 2.0 benzyna mamy w porównaniu z nim rakietę :cool:

PostNapisane: Cz, 24 sty 2019, 17:53 
Stały bywalec
Od: 05.03.2017
Wersja: TS2
Na duże falowanie ciśnienia oleju może mieć wpływ też to,że monitorujecie je podczas jazdy gdy silnik jest ciągle pod zmiennym obciążeniem,więc otwory smarujące np. na wale są z różną siłą przysłaniane(film olejowy ma różną grubość).Wydaje mi się że powinno to być monitorowane na postoju.Po za tym występuje też coś takiego jak bezwładność oleju (poprzez jego lepkość),czujnika ciśnienia itp.

moderator
PostNapisane: Cz, 24 sty 2019, 19:10 
Prawie fanatyk
pedrito tak, też tak sądzę - dlatego dzisiaj w celach badawczych zmierzyłem na postoju:

Kod:
~1500 RPM : 230 kPa
~3500 RPM : 395 kPa

Screenshot_20190124-151414_FORScan_Lite (Medium).png

Screenshot_20190124-151422_FORScan_Lite (Medium).png

Dlatego wydaje mi się, że u mnie teraz już po czyszczeniu smoka jest ok ciśnienie.

ploza napisał(a) napisał(a):
popielasty spoko tak tylko pytam. Ja raczej jestem takim kierowcą co się interesuje w aspektach codziennego użytkowania, ale mechanik ze mnie żaden. Pierdoły przy kołach sobie wymienię, ale silnik dla mnie totalna magia i poza wymianą oleju i filtrów, to nie mam pojęcia o so chozi. Lubię po prostu jeździć samochodem i ogarniać tyle ile przewiduje zdrowy rozsądek, nie chciałoby mi się pilnować auta 3-4 letniego z kompem czy coś się w nim nie psuje bo do diesel i coś powinno zacząć się dziać (uszczelki, podkładki, ciśnienia i temu podobne).
Nie zrozumcie mnie źle, ja nie demonizuję diesla i nie gloryfikuję benzyny. Pytam tylko z ciekawości, bo o benzynach mazdy za wiele w dziale GL GJ nie naczytałem się. Nie chcę tu porównywać innych marek bo mnie one nie interesują

Ja nie odebrałem tego jako atak na diesla ;) sam też nie jestem mechanikiem, ale staram się rozumieć jak to działa... Dlatego wiele moich postów to pytania, przypuszczenia, nie twierdzę że zawsze mam rację, ale przez analizę danych próbuję rozgryźć wszelkie aspekty które trapią nie tylko mnie, chociażby wspomniany DPF - jestem zadowolony z tego, że przeanalizowałem temat, mniej więcej zrozumiałem jak naliczane są dane PID'y itp. Planuję zebrać całą tę moją wiedzę i wrzucić do tematu z DPF - takie know-how, jak się z nim obchodzić, jakie są objawy jego przypchania. W tej chwili gdybym miał kupić drugi raz CX-5 to znów wziąłbym diesla, bo nie wierzę że CX-5 2.5 benzyna będzie mi paliła 7-8 litrów tak jak teraz diesel. Natomiast gdybym rozważał M6 to raczej tylko benzyna, bo tu jestem w stanie uwierzyć, że takie 2.0 165km może mało palić - niestety benzyna w M6 nie ma napędu AWD więc odpada...

durin90 napisał(a) napisał(a):
W benzynach padają głowice, rzekomo plaga xD

No właśnie tu na forum nie widziałem żeby ktoś wrzucał, ale na fb widziałem chyba 2 przypadki pękniętej głowicy w 2.0 - ale pamiętajcie, że głowica może pęknąć z przegrzania, jeśli ktoś oleje kontrolkę temp :)

24 stycznia 2019, o 16:37 Pablos napisał(a):
Ojcu w Volvo 2.4d załatwił rozrząd i silnik padł.

Ehh standard w tym silniku...

Wałek Mazda poprawiła

Tylko mam żal do Mazdy za to, że olała użytkowników i nie poinformowała o tym problemie i nie wymieniała tych wałków kiedy jeszcze nie było szkód w silniku, ludzie po gwarancji którzy porzucili serwis w ASO nie mają tak łatwo udowodnić winy Mazdy i zazwyczaj robią to na własny koszt, ewentualnie podział kosztów... Kto siedzi na forum, ma wszelkie PDF'y, wiedzę co jest nie tak i dlaczego ma szansę ugrać coś z Mazdą, bo ta jest świadoma problemu, bo co roku są na akcjach serwisowych wymieniane vaccum pompy w rocznikach 2012-2013.

Podkładki i smok można raz na 100 tys. sprawdzić, DPF wypala się bezproblemowo.

Właśnie tak - podkładki do wymiany raz na 100k i tyle.

Dla mnie jeszcze jedną niewiadomą jest to turbo... Ale pociesza mnie fakt, że jest masa tych turbin w dobrym stanie na allegro po 1000 zł... Zresztą kupując swoją używaną CX-5 brałem pod uwagę to, że będę musiał sobie trochę odłożyć na potencjalne naprawy - w końcu kupiłem 3 letnie auto za 80k które kosztowało 170k nowe, więc liczyłem się z jakimiś naprawami :)

24 stycznia 2019, o 14:28 darrecki napisał(a):
Ostatni diesel Mazdy ma mniejszy stopień sprężania od poprzedników. Akurat to pozytywny aspekt jeśli chodzi o podkładki. Nie wiem jak duże przedmuchy musiały by być aby zwiększyć spalanie o 10% czy więcej. W poprzednikach potrafiło być wszystko tak zapieczone, że wtryski się rozwalały przy wyciąganiu. W GG jedną łapą przykręcone były 2 wtryski, więc zazwyczaj puszczały parami. A wtedy to powinny palić 15l/100km, a o takich sytuacjach nic nie słyszałem. Także podkładki mają tyle wspólnego z większym spalaniem co "ja z Mercedesami, czyli nic" (cytat z "Taty Dilera" Kazika)

Stopień sprężania - ok może mieć pozytywny wpływ na trwałość podkładki, ale jednak tam była dziura/wnęka którą uchodziło ciśnienie i spaliny, więc jakiś spadek kompresji musiał być - nie twierdzę że tak duży, żeby tak zwiększyć spalanie (albo na tyle duży że auto nierówno pracuje - sam kiedyś miałem w 2.0 benzynie spadek kompresji i pracowało na 3 garach - tego nie da się przeoczyć). Ale weź jeszcze pod uwagę wtryski i zdjęcie tego wtrysku u mnie gdzie padła podkładka [ viewtopic.php?p=315874#p315874 ] - cały był zalepiony syfem, może paliwo nie było optymalnie rozpylane - drobny szczegół ale może powodować nieoptymalne warunki spalania i większe dymienie / większe spalanie paliwa.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Cz, 24 sty 2019, 19:42 
Bywalec
moje kolejne pytanie miało brzmieć, czy przy kolejnym aucie też będziesz brał diesla, ale już mi odpowiedziałeś ;). Życzę w takim razie samych bezawaryjnych kilometrów <spoko> <spoko>

moderator
PostNapisane: Pt, 25 sty 2019, 17:03 
Prawie fanatyk
Byłem dzisiaj na hamowni, żeby sprawdzić jak wygląda wykres po wgraniu akcji serwisowej z PCM i wymianie podkładek. No nadal nie jest dobrze, ale to przez turbo. Ciśnienie doładowania (różowe) rośnie niby do odpowiedniej wartości 1,50 - 1,55 bar, ale nie potrafi się utrzymać, spada, potem znowu rośnie, potem znowu spada... Prawdopodobnie sterowanie turbinami u mnie jest do dupy, ale żeby się dokładnie dowiedzieć, to trzeba rozebrać tam trochę i pobawić się gruszką...

201901.HAMOWANIE.E (Large).jpg

Tutaj z kolei dla porównania wykres z września na którym był: przypchany trochę DPF, prawdopodobnie puszczająca już podkładka i modyfikacja softu z Kreatora Mocy...

201809.HAMOWNIA.E (Large).jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Pt, 25 sty 2019, 19:56 
Nałogowiec
Rozumiem, że u Ciebie turbo wciąż od nowości? U mnie ewidentnie było czuć brak mocy do 2,5 tys. obrotów. Potem nagły strzał w plecy. Teraz po wymianie ładnie ciągnie od dołu, tj. jakieś 1,5 tys. Wydaje mi się, że objawy narastały stopniowo, aż do wywalenia błędu ze względu na za niskie ciśnienie aktualne względem zadanego. Nasz specjalista od turbin Poxtazo wyjaśni Ci wszystko co i jak :D

moderator
PostNapisane: Pt, 25 sty 2019, 19:59 
Prawie fanatyk
25 stycznia 2019, o 19:56 Pablos napisał(a):
Nasz specjalista od turbin Poxtazo wyjaśni Ci wszystko co i jak

Poxtazo w sumie już pisał i wyjaśniał. Nie pozostaje mi nic innego jak zrobić tak jak on - kupić turbo na allegro i wymienić.

PostNapisane: Pt, 25 sty 2019, 20:53 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Popielasty jak na moje albo poczatek umierania, moze juz gdzies wastegate nie domaga i popuszcza. Albo nastawnik ma luz i moze uda sie to wyregulowac przez gruszke ale to turbo na stol wedruje tak czy siak,koszta. Jak rozbierzesz to wypada nowe,podkladki,uszczelki bla bla. 730zl brutto tylko set uszczelnien. Ostatnia opcja taka ze ta japonska mysl techniczna juz tak ma ze przy momencie przestawiania siw turbin jest taki spadek. Byc moze brakuje mu posredniego rownoleglego trybu pracy gdzie klapki ustawiaja sie tak, ze pozwalaja pracowac obu sprezarka w tym samym czasie. Jest albo mala.albo duza i momwnt przesterowania generuje to cudo w powyzej 2.5obrt. Jak masz to rozbierac zeby sprawdzic to profilaktycznienzaopatrz sie w drugie turbo. Tanie sa ;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pt, 25 sty 2019, 21:06 
Świeżak
Od: 24.10.2018
Hej wszystkim.
Auto zrobione ale nie obylo sie bez telefonu do glownej siedziby Mazdy Uk. Po krotkiej rozmowie z Pania zadzwonila do salonu w moim miescie. Po godzinie mialam telefon od mojego salonu zebym przyjechala z autem za 2 dni. O 8mej rano wstawialam auto a o 17 mialam gotowe. Pompa wymieniona na nowa w ramach gwarancji. Wyczyscili tez caly silnik z wegla. Co mnie zaskoczylo umyli samochod z zewnatrz i wypucowali w srodku. Malo tego zatankowali mi polowe baku. Takze na plus. Ale teraz autko smiga jak nowe. Zbiera sie super. Hamulce jak zyleta. Spalanie zmalalo o polowe. Jestem zadowolona.

PostNapisane: So, 26 sty 2019, 00:03 
Nałogowiec
popielasty Może wyjdę na głupka, ale jak oni zmierzyli ciśnienie doładowania podczas hamowania? Znaczy jak zmierzyć takim Forscanem to wiem, ale jak to wrzucili poprawnie na wykres? Podpinali się jakimś interfejsem? Przecież chyba nie wykręcili czujnika Mazdy i nie wstawili swojego.

dorrrota90 Nie rozumiem twojego przypadku. Rocznik 2013, to pompę powinni zmienić na akcji serwisowej. To jak, zmieniali 2x, czy za pierwszym razem nie ruszali? Czy może masz na myśli wałek? Pogubiłem się.

PostNapisane: So, 26 sty 2019, 01:05 
Wtajemniczony
Od: 10.09.2018
Jak zmierzyć ciśnienie doładowania forscanem? Dzięki

PostNapisane: So, 26 sty 2019, 01:27 
Wtajemniczony
Od: 11.04.2018
25 stycznia 2019, o 21:06 dorrrota90 napisał(a):
Pompa wymieniona na nowa w ramach gwarancji. Wyczyscili tez caly silnik z wegla.

Wyczyscili z wegla? Hmm. Wodorem może? :-P w tym przedziale czasu co pisałaś to mycie auta pochłonęło im 1/3. Ok wymienili vacum, ale Ty coś pisalaś o nierównej pracy silnika, jak sie ma jedno do drugiego.? Hmm jak dla mnie kolejny stek kłamstw ze strony mazdy. Zaczyna mnie bardzo irytować i rozczarowywać ich zachowanie, szybko się ta ich japońska kultura solidności i rzetelności " zeuropeizowała".
Ale cieszę sie ze masz autko sprawne i bezproblemowej jazdy życzę.

25 stycznia 2019, o 20:53 poxtazo napisał(a):
Ostatnia opcja taka ze ta japonska mysl techniczna juz tak ma ze przy momencie przestawiania siw turbin jest taki spadek. Byc moze brakuje mu posredniego rownoleglego trybu pracy gdzie klapki ustawiaja sie tak, ze pozwalaja pracowac obu sprezarka w tym samym czasie.

Przez pewien okres miałem identyczną tezę, ale..
Moj wykres( po sąsiedzku ) temu troche przeczy- lekkie zawahanie przy 2200rpm, ale pozniej do circa 2800 pięknie. - po modzie oczywiscie. Stąd też podtrzymuje zdanie o hitechu że pełna profeska.

Irytujący zostaje problem laga po zmianie biegu, przyjąłem teorię poxtazo o turbinie, niedomagającym wastegacie itp.. ale... no wlasnie ale..
1) efekt laga jest duuuuzo mniejszy zaraz po wypaleniu dpf, praktycznie znikomy.
2 )efekt laga po nie występuje przy płynnym wciskaniu gazu po zmianie biegu, lecz przy szybkim shifcie( ala dominik torreto z szybkich i wsc :D ) gdzie obroty spadają do 2500- 2900 rpm - wtedy gaz w podłogę, a tu kuku. W szczegolnosci z 3 na 4 lub z 4 na 5.
3 )]lag ten jest nieregularny, tzn czasem krotszy czasem dluzszy( przy tych samych wartosciach obrotowych silnika). I .odkreca sie plynnie tzn po lagu nie ma wrażenia 0 lub 1, tylko auto dalej jakby przyspiesza, przy tym lagu, powoli i płynnie coraz mocniej i mocniej - jakby powoli odkreca pełny czad. co pozwala mi dalej upierać się że to wina sterowania.
A na koniec najlepsze. Kumpel ma AT po modzie, i jak sie kiedys sprobowalismy, to mowil ze widizal ewidetnie kiedy biegi zmienialem( zostawałem w tyle), u niego efekt nie występuje.

PostNapisane: So, 26 sty 2019, 02:41 
Świeżak
Od: 24.10.2018
darrecki
Ostatnio pisalam ze powinnam jechac na wymiane w pierwszym ustalonym przez nich terminie ale oni caly czas zmieniali daty. Bo mechanika nie bylo a to jeszcze czakali na jakies inne potwierdzenia i odpowiedzi. Wkurzylam sie. Zadzwonilam do Mazdy Uk. Rozmawialam z Pania w zeszly czwartek i dopiero wczoraj zrobili mi auto. Widzialam zdjecia i papiery. Wymienili pompe i wyczyscili silnik (a byl zapackany)

-- Dodano: 26 stycznia 2019, o 02:00 --

Gregolo
NIe wiem czym czyscili silnik ale wyglada i pachnie jak nowy.
Co jeszcze z nim zrobili a nie napisali o tym nie mam pojecia. Ale jak na razie nie rowna praca silnika ustala. Pracuje gladko. Nie wyje jak sie troche przycisnie nie tak jak wczesniej. Odpala od razu. Wczesniej musial zakrecic 2 lub 3 razy zanim zaskoczyl. Ma o wiele wiecej mocy i szybciej sie zbiera. Mazda klamie i oszukuje to wiem. Czekalam na naprawe od grudnia. Dopiero wczoraj mi go naprawili w ramach gwarancji.

-- Dodano: 26 stycznia 2019, o 02:39 --

Gregolo
Moim zdaniem pompa ma duzo wspolnego z silnikiem. Jak by nie bylo to jego czesc. Poczytalam w internecie i mechanicy sie wypowiadali ze Jeśli nie badzie w układzie odpowiedniego podciśnienia to będą problemy z wysterowaniem turbiny i zaworu egr. Nie rowna praca falowanie obrotow i silnika moze byc przez pompe. Obejrzalam fajny filmik na Youtube odnosnie pompy vaccum. Oni tam bardzo fajnie to wyjasniaja na czym polega jej praca i za co odpowiada. Na dole maszlink do filmu.
https://www.youtube.com/watch?v=kfxinY1vROM
Nie jestem mechanikiem wiec nie moge wiedziec na 100 procent ale po wymianie pompy od razu bylo czuc roznice jak tylko odpalilam samochod.

moderator
PostNapisane: So, 26 sty 2019, 03:43 
Prawie fanatyk
26 stycznia 2019, o 00:03 darrecki napisał(a):
popielasty Może wyjdę na głupka, ale jak oni zmierzyli ciśnienie doładowania podczas hamowania? Znaczy jak zmierzyć takim Forscanem to wiem, ale jak to wrzucili poprawnie na wykres? Podpinali się jakimś interfejsem? Przecież chyba nie wykręcili czujnika Mazdy i nie wstawili swojego.

Podpięli się przez OBD kablem z kompem hamownianym, taki ficzer :) ich uwaga była jedynie taka, że to może nie być perfekcyjny odczyt i że "najlepiej odczytać to interfejsem dedykowanym dla Mazdy (IDS)". Ja potem sobie to porównałem podczas jazdy już do PID'a BP_A_CMD (czyli zlecone ciśnienie). Niestety, dziwnym trafem nie mam PID'a od aktualnego ciśnienia przy odczycie swoim forscanem... Spróbuję może na dniach odczyt interfejsem Delphi od mojego mechanika.

PostNapisane: So, 26 sty 2019, 09:06 
Nałogowiec
skwieradee co do ciśnienia doładowania i Forscana to mogłem walnąć gafę, bo do odczytu używałem interfejsu Tactrix oraz mazdaedit. Nigdy nie próbowałem tego robić Forscanem, myślałem że też tam będzie. Mogę gdzieś poszukać strych logów i zobaczyć jaki to był PID.
dorrrota90 ściągali pokrywę zaworów? Bo to jedyne miejsce gdzie by mogli znaleźć "węgiel" w silniku. Jeśli tak, masz jakieś zdjęcie, wygląd wałka? Ściągali też miskę Duo czyszczenia smoka? Bo żeby porządnie wyczyścić silnik ze wspomnianego węgla to należało wykonać wszelkie te czynności, a coś mi się nie trzeba kupy w Twojej historii. Oby Cię zwyczajnie nie robili w (delikatnie mówiąc) konia.
popielasty w następnym tygodniu poszukam pida odpowiedzialnego za ciśnienie w kombinacji Tactrix i Forscan. Może ELM nie widzi wszystkiego co może Tactrix.

PostNapisane: So, 26 sty 2019, 09:28 
Nowicjusz
Od: 20.10.2016
Wersja: SkyEnergy
Ja rok temu miałem prawdopodobnie ten sam zabieg co dorrrota90. Była to moja pierwsza akcja serwisowa na pompę vacum + dwukrotne płukanie silnika specyfikiem "Mazda Flushing Oil".
Sam olej zmieniałem 1000 km wcześniej więc po takiej płukance + ponownej wymianie oleju, oleju w silniku przez kilkaset kilometrów był po prostu czysty (co jak dobrze wiemy w dieslach się nie zdarza :lol: )
Sprawdzałem kilka razy i sam nie wierzyłem że na bagnecie po przejechaniu 200km od zmiany olej wygląda na praktycznie niezabrudzony :arrow:
Pewnie miało to na celu wypłukać opiłki z silnika, ale jaki był tego sens skoro wałka rozrządu nie zmienili to już nie wiem

PostNapisane: So, 26 sty 2019, 11:45 
Nałogowiec
Rozumiem, że przy wymianie podkładek i inspekcji smoka pokłady "węgla" są standardowo czyszczone?

PostNapisane: So, 26 sty 2019, 12:13 
Nałogowiec
Zależy na czym polegało czyszczenie węgla. Jak pokazali czarny zlany olej i nazwali go węglem to znaczy że zwyczajnie ściemniali. Olej sam w sobie wygląda jak "płynny węgiel".

moderator
PostNapisane: So, 26 sty 2019, 13:01 
Prawie fanatyk
Ja myślę, że dorrrota90 miała tą dużą akcję, vaccum i wymiana podkładek, przy okazji wyczyścili górę z kokonów jeśli były (podobnie jak u mnie) - pytanie czy zrzucali miskę olejową...

PostNapisane: So, 26 sty 2019, 13:07 
Stały bywalec
Od: 08.04.2014
Dziwne bo ja tez mialem ta duza akcje i umnie nie ruszali podkladek. Chyba trzeba sie wyklucic ;)
Dorota daj namiar do Mazdy UK. Tez zadzwonie moze zrobia jeszcze podkladki.

moderator
PostNapisane: So, 26 sty 2019, 13:11 
Prawie fanatyk
26 stycznia 2019, o 11:45 Pablos napisał(a):
Rozumiem, że przy wymianie podkładek i inspekcji smoka pokłady "węgla" są standardowo czyszczone?

Wiesz, nigdy nie wiadomo co oni tam robią - ja u Gołembiewskich to miałem zapewnienie, że wyczyszczą wszystko co się da od góry. Z kolei w Gdyni oczyścili dół kompletnie, miska i smok po czyszczeniu wyglądała jak nowa :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1