Teraz jest So, 7 lut 2026, 13:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 71  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 25 paź 2018, 15:00 
Wtajemniczony
Od: 10.09.2018
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Czesc. Pytanie do ekspertow - diesel 175km, 2014, ok 130k przebiegu do tej pory serwis w mazdzie. Następny chce zrobić sam na olej polecamy w tym wątku, płukać trzeba?

PostNapisane: Pt, 26 paź 2018, 08:38 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
durin90 żebyś się nie zdziwił jak kupisz np.MANNa produkowanego przez Filtrona :)
no chyba,że jakiś japoński

PostNapisane: Pt, 26 paź 2018, 10:30 
Wtajemniczony
Od: 15.04.2018
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Skrzynia: AT
Region: dolnośląski
Ja po prostu dzwonię do ASO i zamawiam filtr u nich. Kosztował mnie 11 funtów z groszami, czyli podobnie co "markowe" Manny, Bosche itp.

Kto to robi nie wiem (ten który dostałem teraz był zrobiony w Korei, poprzedni w Japonii), nawet się nie interere szczerze mówiąc. Po prostu kiedyś naciąłem się na takim "markowym", co niby numerki miał te same, ale wyglądał inaczej.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 26 paź 2018, 11:00 
Partner forum
Od: 07.10.2014
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: śląski
25 października 2018, o 16:00 skwieradee napisał(a):
Następny chce zrobić sam na olej polecamy w tym wątku, płukać trzeba?

22 października 2018, o 12:59 CzarnePaliwo napisał(a):
Płukanka pomoże usunąć zalegające w silniku złogi i zanieczyszczenia, które często stanowią jedną z przyczyn zwiększonego poboru oleju. Proces płukania sprzyja także bardziej efektywnemu opróżnieniu układu smarowania z wyeksploatowanego już oleju. Wszystkie płukanki dostępne w Czarnym Paliwie są bezpieczne dla uszczelnień silnika. Nie zawierają żadnych agresywnych rozpuszczalników, które mogłyby uszkodzić strukturę gumy, z której wykonane są uszczelnienia.

PostNapisane: Pt, 26 paź 2018, 11:30 
Stały bywalec
Od: 21.10.2015
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
CzarnePaliwo Jeszcze raz dzięki za sprawną realizację zamówienia juz czeka na wymianę <spoko>

była GG kombi, GH hb a teraz jest GJ sedan :)

PostNapisane: So, 27 paź 2018, 10:09 
Partner forum
PIOTR, polecam się :hi:

PostNapisane: N, 28 paź 2018, 19:23 
Wtajemniczony
Od: 08.03.2018
Wersja: SkyMotion
Region: małopolski
Witam.
Serwis tydzień temu w Bielsku. Fajnie miło - drogo jak wszędzie ale warto było . Kupa ciekawych informacji na temat nowych mazd - chyba nowych starych tak trzeba napisać.
Jedyne co rzeczywiste przyciągało oko w salonie to nie ,,nowe modele" tylko piękne kobiety z obsługi.
Zalałem madzie olejem Amsoil Signature Series 5w30 zakupionym do Czarne Paliwo . Olej polecony przez tego sprzedawcę. Silnik , który w moim przypadku kręci się w okolicy 5 tys.
pracuje rewelacyjnie. Na wolnych obrotach silnik prawie niesłyszalny. Olej po przebiegu 700 km żółciutki jak nigdy. Polecam wszystkim. Po przygodach z castrolem to naprawdę warto było.Pozdrawiam.

PostNapisane: N, 28 paź 2018, 19:38 
Nie chciałeś zalać Amsoil Signature Series 0w20 ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 28 paź 2018, 20:46 
Wtajemniczony
Doszłem do wniosku że przy wyższych prędkościach obrotowych , dynamicznym użytkowaniu silnik lepiej będzie zabezpieczony przez zerwaniem filmu olejowego.
Olej Amsoil bardzo dobry olej 0/20 dedykowany do silników mazd chyba w kontekście ECO jazdy. Mniejsze opory tarcia zwłaszcza zimą mniejsze spalanie.
Proszę zauważyć jakie oleje są stosowane w sporcie oleje 5w/50 10W/60 . Zastosowanie oleju 5W/30 daje mi pewien margines bezpieczeństwa przy wysokim kręceniu silnika.
Oczywiście parametry oleju porównywane z innymi też zrobiły swoje.

PostNapisane: N, 28 paź 2018, 21:48 
W sporcie takei auta non stop sa kręcone nawet do 8 tys ob r. a ni co jakiś czas do 6200obr.

Myślałem jak ty ale tak mi napisano tu na forum.

To jest normalne użytkowanie, które jest uwzględnione przez inżynierów Mazdy. Gdyby miało dochodzić do zrywania filmu olejowego Mazda nie zdecydowałaby się na rekomendację lepkości 0w20 i zalewanie nią silników w
fabryce.

Pewnie 5w30 też jest ok i miejsza szansa na dolewki jak 0w20.
Ja zaleję 0w20.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 28 paź 2018, 22:24 
Wtajemniczony
Masz rację. Czytałem posty na tym forum różne wypowiedzi itp. Poprzednio podróżowałem Lancerem . Doświadczenia z ostrzejszym traktowaniem silnika i jego właściwym zabezpieczeniem wyniosłem z forum mitsubishi. Myślę że każdy ma jakieś własne doświadczenia i przemyślenia pod tytułem ,,jaki olej" . Każdy olej markowego producenta o właściwych parametrach spełniających normy producenta samochodu będzie dobry. Pytanie co jeżeli silnik poddawany jest większym obciążeniom niż statystycznie mogli to sobie wymyślić Japończycy od madzi. To tak jak z tarczami hamulcowymi. Wydajność ich została obliczona dla warunków optymalnych nie przewidujący większych obciążeń .
Efektem jest niewydolny układ hamulcowy - nawet w nowych samochodach 2018r. wprowadzono tylko plastikowe kierownice powietrza nie zmieniając całego układu. W przypadku oleju bazuję na doświadczeniach innych . Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn, 29 paź 2018, 13:06 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
Riva żeby kręcić 5000 obrotów to trzeba zap..... ,nie sadzę abyś prawie cały czas kręcił ok.5tys. :)
szkoda bo 0W20 jest dobrym olejem przeznaczonym do nowej gen.silników dużo lepiej spasowanych niż dotychczas :)
Jeżdżę w tej chwili na tym oleju i uważam ,że jest super

PostNapisane: Cz, 1 lis 2018, 09:58 
Nowicjusz
Od: 23.01.2018
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
A ile oleju wchodzi do M6 benzyna ?
Planuje kupic od CzarnePaliwo Signature Series 0w20 opakowania 1x0,946l i 1x3,78l - wystarczy ?

PostNapisane: Cz, 1 lis 2018, 10:01 
Stały bywalec
Od: 03.02.2015
1 listopada 2018, o 09:58 Gataeu napisał(a):
Planuje kupic 1x0,946l i 1x3,78l - wystarczy ?

Do 2.5l wystarcza to i do 2.0 będzie ok. Zostanie jeszcze do kosiarki ;)

PostNapisane: Cz, 1 lis 2018, 11:05 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Region: mazowiecki
1 listopada 2018, o 09:58 Gataeu napisał(a):
Planuje kupic od CzarnePaliwo Signature Series 0w20 opakowania 1x0,946l i 1x3,78l - wystarczy ?

Machanik zalał dosłownie taką ilością tego oleju moją M 2,5l (4,7l). Wlał wszystko z obu opakowań. Sprawdziłem przy odbiorze bagnet. Poziom oleju idealnie na górnej dziurce bagnetu, tj. max. Więc do M 2,0l z całą pewnością wystarczy.

moderator
PostNapisane: Cz, 1 lis 2018, 12:40 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Riva podchodzę tak samo... 5w30 sprawdza mi się i jest też zalecany... te 0.05l oszczędności na 100km czy 5sekund wcześniej optymalną temperaturę silnika sobie daruję ale choć nie mam jak na razie dolewek...

Pytanie do Czarne Paliwo jaki olej 5w30 poleca do benzyny 2.5 bo na razie co 15tys km/rok wlewam mazdowski... jest ok ale może być lepiej..

PostNapisane: Cz, 1 lis 2018, 13:57 
Wtajemniczony
Od: 11.04.2018
27 września 2018, o 16:34 niko123 napisał(a):
Wystarczy dodać do oleju NANO kreamizer czy jakos tak i tarcie znika ale co z tego jak na forum pisali że po tym dodatku obracało panewki itp.. Taki test co podałeś to lipa.
Gdyby zrobili taki test:
10 olejów w tych samych warunkach po 10 tyś km. - jakie mają parametry i smarowanie itp. - z 10 parametrów.

Ja tam wlałem ceramizer marki ceramizer i jakos mi panewek nie obróciło.

PostNapisane: Cz, 1 lis 2018, 14:23 
Poczytaj na forach o tym a sam wyciągniesz wnioski. - były takie przypadki, czyli jakiś tam % ludzi miało pecha albo przypadek że tym akurt zalali, poza tym te problemy wyszły. po jakimś czasie.
Może przesadzili z dawkowaniem albo konkretne silniki tego nie lubia.
Wolę dodatki do paliwa a nie do oleju.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 1 lis 2018, 14:29 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Region: pomorski
Przecież nie pisał do czego wlał, może do drinka? Ludzie nie takie rzeczy piją i panewki się im nie obracają.

PostNapisane: Cz, 1 lis 2018, 16:11 
Wtajemniczony
Od: 11.04.2018
No jak do czego wlał, a co to za forum? , jaki dział i co mam w opisie pojazdu? . Ja zauważylem akurat bardziej " miękką" pracę silnika zaraz po rozruchu na zimnym, z reztą start z wys. Obrotów przy temp otoczenia granicznej dla tego zjawiska też jakoś inaczej brzmi.
Zastosowałem to kiedyś tez w starej almerze 1.8PB i poprawa była znaczna, zapotrzebowania na olej, i kultury pracy.
Ale nie będę tu dalej się rozpisywał w tym temacie, bo zaraz się odezwie stado hejtero-specjalistów.
Co do obróconych panewek to nie słyszałem, ale uważam że ten% to badz wada konstrukcyjna badz sam stan silnika, do ktorego wlanie czegokolwiek by juz i tak nic nie zmienilo.
Niech każdy robi jak uważa.

PostNapisane: Cz, 1 lis 2018, 16:36 
Teoretycznie ten dodadek do mazda skyactive ma sens bo jak wiadomo te silniki są ciasko fabrycznie spasowane a dodatek zmniejsza tarcie.
To co napisałem to nie ma to raczej znaczenia, jeśli tysiące testowali ceramizer i paru obróciło panewki w jakiś starych autach to nie znaczy że to przez ten dodatek, możliwe że i tak by się stało jak wlewali jakiś tani olej 15w40 i silnik mieli do remontu wlewając ceramizer myśleli pewnie że to zdziała cuda i uchroni silnik przed remontem.

http://www.ceramizer.pl/produkty/czeste-pytania

W samochodzie zapala się kontrolka ciśnienia oleju - czy używając Ceramizera pozbędę się tej przypadłości i czy odbudują się powierzchnie panewek?
W przypadku eksploatacyjnego nieponadgranicznego zużycia pompy oleju i panewek Ceramizer ma znaczną szansę odbudować powierzchnie tarcia zębów pompy i powierzchnie tarcia panewek z zastrzeżeniem, że tworzenie się warstwy ceramiczno-metalowej na panewkach zajmie około 3000 km przebiegu.

Teraz wiem dlaczego paru na necie obróciło te panweki, pewnie przeczytali to ze strony ww.ceramizer. zalali srodek i liczyli że problem zniknie a jak im obrócilo to zwalili to na ten dodatek - bez tego i tam by sie to stalo.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 1 lis 2018, 20:46 
Wtajemniczony
Panowie ceramizer do praktycznie nowego silnika zalanego bardzo dobrym olejem - to przerost formy nad treścią . Gdybym miał 15 letniego np golfa zalanego castrolem to pewnie bym główkował jak go wskrzesić przed sprzedażą. Ceramizer to zestaw specjalnie dobranych dodatków mających obniżyć stopień tarcia miedzy pracującymi elementami silnika.
Stosując dobrej jakości olej dedykowany np. do naszych madzi należy go traktować jako element konstrukcyjny naszych silników.
Laboratoria pracują nad składem bazy konkretnego oleju jego dodatkami itp. Co powodujemy dodając ceramizer - zaburzamy specyfikę oleju jego parametrów pracy.
W przypadku silników ciasno spasowanych np. mazda zalecałbym dużą ostrożność chyba można bardziej zaszkodzić niż polepszyć rzeczywistość.Osobiście raz zastosowałem taki cymes do poczciwego malucha - przeżył ale jak brał olej tak przy tym pozostał.
Ps. mała techniczna dygresja utwardzanie elementów pracujących ceramiką jak najbardziej możliwe tylko potrzebna jest temp około 900-1300 C proces wypalania. Max temperatura jaka możemy namierzyć w silniku między elem. pracującymi - pierścień tuleja komory spalania to coś ponad 300 c . Trochę mało . Efekt placebo pewny.Pozdrawiam.

PostNapisane: Cz, 1 lis 2018, 22:54 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Region: podkarpacki
28 października 2018, o 19:23 Riva napisał(a):
... Olej po przebiegu 700 km żółciutki jak nigdy. ..

Czyli : albo poprzedni olej porządnie mył silnik i ten nie ma już co myć . Albo - ten nowy nie myje, bo gdzie się podziewają brudy jak nie w oleju.
Akurat po tym , jak i po odgłosach pracy silnika (o ile to oczywiście nie zawieszone popychacze , czy stukająca panewka) to niewiele o oleju powiedzieć można raczej.

PostNapisane: Pt, 2 lis 2018, 00:58 
Weteran
Od: 05.12.2013
Region: łódzki
Krótko pisząc, olej absorbuje zanieczyszczenia. Jeśli jest ślicznie midowy, to albo silnik (pierścienie, uszczelniacze zaworów) jest zrobiony w kosmicznej technologi i super szczelny, lub oliwa do dupy.

PostNapisane: Pt, 2 lis 2018, 11:41 
Partner forum
Panowie... 700 km... jakiego koloru olej chcielibyście mieć w całkiem nowym silniku benzynowym? :wink:

1 listopada 2018, o 12:40 gzesiolek napisał(a):
Pytanie do Czarne Paliwo jaki olej 5w30 poleca do benzyny 2.5 bo na razie co 15tys km/rok wlewam mazdowski... jest ok ale może być lepiej..

Amsoil Signature Series 5w30:

https://czarnepaliwo.pl/5w30/22-amsoil- ... -378l.html
https://czarnepaliwo.pl/5w30/9-amsoil-s ... 0-1qt.html

https://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2880.pdf

We wtorek będzie świeża dostawa :wink:

PostNapisane: Wt, 13 lis 2018, 14:20 
Amator
Od: 05.01.2018
Amsoil 0w20 czy Millers 0w20 pacjent Mazda 6 2.0 165 km benzyna co wybrać? Może jest lepsza alternatywa? W serwisie jak pytałem leja Mazdowski 5w30

PostNapisane: Wt, 13 lis 2018, 14:26 
Weteran
Od: 05.12.2013
Region: łódzki
Piszą że AmsOil, też tak uważam niewiedziec dlaczego ale też zmieniłem po 10kkm Mitasu 0W20 na AmsOil 0W20.
To mój trzeci olej przy przebiegu 17kkm.
Pierwszy był ten fabryczny jakiś 0W20 po 7kkm przy pierwszym serwisie zalalem AmsOil 0W20 na 10kkm, od kilku dni AmsOil 0W20 na następne 10kkm.
Przy 0W20 chcę jeszcze pozostać zanim wleje 5W30....
Nie wiem.dlaczego tak akurat kombinuję, ale myślę że na złe mi to nie pójdzie....

PostNapisane: Cz, 15 lis 2018, 11:55 
Amator
Zamawiał ktoś z was olej na allegro chodzi mi o amsoil 0w20 wraz z filtrami???

Co ewentualnie myślicie o oleju Mazda Supra 0w20 ???

administrator
PostNapisane: Cz, 15 lis 2018, 12:43 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Damian280614 po co mamy kupować od kogoś kogo nie znamy i nie mamy pewności do tego co oferuje (kwestia oryginalności)?
Tomek z CzarnePaliwo to jeden założycieli Forum, kupując od niego mam pewność oryginalności produktu a opinie zadowolonych klientów, do których też się zaliczam, potwierdzają tylko wysoką jakość obsługi. Filtr można kupić u naszego Partnera (Riki MazParts.pl) lub w ASO.

Olej Mazda Supra 0w20 (Total) to olej średni jeżeli chodzi o jego parametry.

PostNapisane: Wt, 20 lis 2018, 18:08 
Amator
Ok dzięki wszystko jasne

-- Dodano: 20 listopada 2018, o 18:08 --

Dzisiaj rozmawiałem z pracownikiem salonu i zapytałem go co będzie lepsze dla mojego auta olej 0 w20 amsoila czy Mazdowski 5w30. Uzyskałem odpowiedź że jeśli nie liczę się z wyższą cena za 0w20 to mogę sobie taki kupić i taki mi oni wleją. Natomiast poza różnicą w cenie, nic innego tych olei nie różni. Przy przebiegach do 10 tyś rocznie oby dwa wybory wg niego będą bardzo dobre.
Zadał mi bardzo dobrze pytanie... dlaczego akurat chciałbym mieć 0w20 A z czym gorszy będzie 5w30 ... niestety nie była. W stanie mu odpowiedzieć na to pytanie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 71  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1