Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 21:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 11 paź 2018, 20:25 
Wtajemniczony
Od: 15.04.2018
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: Sport
Region: dolnośląski
Fakt, mea culpa.

W takim razie rozgrzej silnik i przejedź się tak jak piszę.
Jak to nie pomoże to do dilera.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 11 paź 2018, 20:28 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Wersja: SkyPassion
Kocham, takie rzeczowe cud rady ;) Chłopak nie ma gwarancji, będzie płacił jak za złoto za nieudolność gości z aso. Przyjedź do Polski tym gruzem to ci powiem co tej doniczce skyactive dolega.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowano Pt, 12 paź 2018, 07:42 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiono wypowiedź pod względem estetycznym i stylistycznym (regulamin, pkt 4).

PostNapisane: Cz, 11 paź 2018, 20:36 
Wtajemniczony
Oprócz tego, że ma, bo auto kupił miesiąc temu. (Tak, w UK na auta używane też jest „niezgodność umowy”.)

Kocham takie popolupo :)

skwieradee, jak coś to pisz na priv to Ci mogę coś pomóc w ramach możliwości.

PostNapisane: Cz, 11 paź 2018, 20:47 
Nałogowiec
Jaka niesgosnoac umowy ? Mowisz o rekojmi ? 30 dni. Pozatym nidgy nie wygrasz z salonem. Zabieral dzialalo a teraz przestalo. Jak to rzeczy mechaniczne. Gwarancja producenta 3 latablub 120 tys km. Ewentualnie rozszezona czyli ubezpieczenie gwarancyjne tez peoponuje sie zapoznac jak dziala i na co jest:) Temat mam przerobiony.

PostNapisane: Cz, 11 paź 2018, 20:48 
Wtajemniczony
Nawet mi się nie chcę tłumaczyć, ekspercie.

PostNapisane: Cz, 11 paź 2018, 20:52 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Skrzynia: MT
Region: zagranica
11 października 2018, o 18:56 durin90 napisał(a):
11 października 2018, o 16:48 skwieradee napisał(a):
25mpg przy stalej prędkości 60 mph na autostradzie. To jest jakieś 12 litrów na 100km. Jadąc w mieście natomiast wartosci aktualnego spalania również znacznie mniejsze ponadto gdy puszcze gaz aktualne spalanie nie pokazuje natychmiast 99mpg tylko np. 46 nastepnie 57 i dopiero za chwile 99

Tak właśnie wyglada wypalanie dpf.

Dla mnie nic złego Ci się nie dzieje, po prostu się wypala. Jeżdżąc po mieście będzie się chciał wypalać częściej.

A właśnie że nie. Niestety 99mpg jest za mało precyzyjną wartością żeby stwierdzić czy filtr się wypała czy nie. Chwilowe spalanie musiało by być wyskalowane gdzieś do 200-250mpg żeby pokazać spalanie na poziomie 1.2-1.5l na 100km. Czyli gdy się nie wypała i puścimy gaz - po chwili pokaże 99. Wypala się i puścimy gaz - również 99mpg. Aby po chwilowym spalaniu stwierdzić czy się wypała należy przełączyć na l/100km.
Spalanie 12l/100km to jest do osiągnięcia jedynie w zimie podczas jazdy koło komina - a i tak trzeba by się bardzo starać.

PostNapisane: Cz, 11 paź 2018, 20:59 
Wtajemniczony
Nie jest precyzyjną wartością, ale bez wypalania dpf nawet na 4 biegu przy 60mph nie robisz 25mpg (No chyba, że w przedlifcie robisz)

Ja bez problemu po chwilowym spalaniu w mpg widzę, że dpf się wypala. Na dobrą sprawę nie ma co odpuszczać nogi, żeby to sprawdzić. Jak jedziesz z górki na 6 biegu autostradą i mpg są poniżej 30, to nie ma szans, żeby się nie wypalał. Chyba, że pedał jest w podłodze :)

Zresztą, przed chwilą wracałem ze sklepu i akurat włączyła wypalanie

PostNapisane: Cz, 11 paź 2018, 21:04 
Nałogowiec
Ty no ja jakos rozwiazuje swoje problemy z tym.samoxhodem bez aso,na podstawie tego co widze jak podlacze komputer i jak.tam.wyzen sobie popatrzysz to zdiagnozowlem.i usunalem.rowniez bez aso. Takze smiem.smialo twierdzic ze mam wiedze na temat tego pudla zwanego mazda znacznie bardziej rozlegla.i rzeczowa niz ty. Takze rada jedz do serwisu to zloto. Wiesz w.ogole jaka.podstawa jest roszczenie od nich jakies naprawy? Auto musi miec bledy jak.podlacza komputer to pierwsza rzecz. Inaczej za kazda roboczo h placisz z wlasnej kieszeni. I tak np.w PL 258 zl takie podlaczenie. Nie ma.bledu aso nie stwierdza problemu. Myslisz ze wyjma mu filt dpf, zeby sprawdzic jaka ma przepustowoac? Oczywiscie jak im zleci i zaplaci za to. A wiesz jaka to fajna zabawa wyjac ten filtr ? Pewnie nie wiesz . Dalej jak pada mu turbo, to ci geniusze tez nie stwierdza tego,bo nie ma bledu. A wiesz kiedy pojawi sie blad? Jak sie upierdo....li slawny grzybek bo wtedy juz mu tyle brakuje cianienia doladowania ze wywala blad.Z pramtyki wiem ze do 0.5bara blad sie nie pojawia a brak 0.5bara to bardzo duzo. A jak nie ma gwarancji to mu tego za darmo nie zrobia . Bi nigdy nie udowodnisz tego ze tak juz bylom no chyba ze ma czas i pieniadze na rzeczoznawcow i batalie w sadach. Moglbym tu dalej przytaczac zaleznosci miedzy wypalanie filtra, przyczyny zapychania, dalej uklad wtryskowy, dalej co do tego ma turbo sprezarka ale nie bede sie powtarzal. Bo tam wyzej to wszystko jest. Takze nie mow mi kolego o "byciu ekspertem" bo moja rada jeat jedz do kogos kto sie zna. Sciagnij serwisowke z netu i problem rozwiaz sam. Wyjdzie taniej ,szybciej i mniej nerwow niz z aso. A twoja niezgodnosc towaru to miedzy bajki. Bo towar sie zgadza. A to ze po miesiacu kucnal to inna sprawa. Nie, nowe auto i po okresie gwarancyjnym tyle w temacie. Moga mu milion rzeczy zarzucic. A zaczna od niewlasciwej eksplatacji ;) bo diesel na takie przebiegi co tam pisal kolega i to ten diesel to strzal w stope ;)

PostNapisane: Cz, 11 paź 2018, 21:19 
Wtajemniczony
Od: 10.09.2018
Otóż to, nie jest problemem zidentyfikować że spalanie jest aktualnie większe niż zazwyczaj. Auto kupielm od autoryzowanego dealera z third party gwarancja podstawowa gold która prawdopodobnie nie pokryje kosztów ewentualnej naprawy ale miałem 14 dni na testowanie auta w ciągu których zgłaszałem zbyt wysokie średnie spalanie (zbyt częste wypalanie) i tym się będę podpierał. Poczatkowo sądziłem że problem jest z i-eloop ale teraz skłaniam się bardziej ku DPF.
Muszę teraz tylko przekonać gościa w serwisie żeby skupili się na DPF i sprawdzili częstotliwość wypalania.

PostNapisane: Cz, 11 paź 2018, 21:29 
Nałogowiec
skwieradee w jakim rejonie UK się poruszasz?

PostNapisane: Cz, 11 paź 2018, 21:44 
Wtajemniczony
Southampton, Hampshire

PostNapisane: Pt, 12 paź 2018, 04:19 
Nałogowiec
Wszystko lala. Tylko tu nalezalo by podejac do problemu analitycznie. Zapchany dpf (teoretycznie) nie jest przyczyna tylko skutkiem. Czego? A no wielu czynnikow, nalezy zaczac od sprawdzenia ukladu wtryskowego (lejace wtryski ) ,test przelewowy i zobaczyc jakie ma korekty na kazdym wtrysku. Dwa nalezy sprawdzic co dzieje sie z doladowaniem ,poniewaz zbyt male doladowanie rowniez bedzie skutkowac czestym wypalaniem filtra dpf, zwlaszcza przy cyklu mieszanym i miejskim( tak bylo w moim przypadku ). Ja wyjelem dpf bo i tak wymienialem turbo ale okazalo sie ze jeat w stanie b.dobrym. a potrafil sie czasem po.100km.wypalac. Ten samochod to nie prom kosmiczny ale ma swoje wytyczne sterownik ktore bedzie sie za wszelka cene staral wykonywac. W tym przypadku naciak postawiony jest na ekologie.Bedzie troil sie i dwoil byle by nie kopcic.
Komputer, analiza danych , i diagnoza. Jesli zrobia ci to nieodoplatnie, mecz ich, ale jak wyjdzie ze masz placic, to zaznasz niekompetencji aso mazdy, chyba jak kazdy kto udal sie tam z czyms powazniejszym niz wyniana okeju i orzeglad okresowy ;) Musialem przebrnac przez caly manual serwiaowy mazdy , potem zweryfikowac ,to co juz wiem z ludzmi ktorzy zajmuna sie oprogramowanien do diesli ( chip tunerzy) i dopiero zdecydowalismy sie, bez zadnego aso na wyjecie i wymiane turbioprezarki. Jak widac diagnoza 100% trafna sie okazala. Auto z powrotem jedzie jak nalezy. Filtr wypala sie co 280km. Spalanie sr.z cyklu mieszanego spadlo o 1.5l. Znajdz kumatego mechanika, manual w reke i znajdziesz rozwiwzanie;) Zycze powodzenia

PostNapisane: Pt, 12 paź 2018, 08:17 
Wtajemniczony
Wez tu w UK znajdź kumatego mechanika, już miałem z kilkoma do czynienia jak mi się Civic sypal hehe no i wiadomo że jak się samemu nie zrobi to dobrze nigdy nie będzie :) dzięki za te informację, wszystko co piszesz ma sens mam nadzieję jednak że u mnie problem nie jest aż tak poważny i mi się auto nie rozsypie za szybko bo chciałem nim pojeździć kilka lat. No i te wtryski o których wspominasz, na samą myśl o wytryskach dostaje drgawek (znowu Civic) aż się odechciewa wszystkiego :) pozdrawiam

PostNapisane: Pt, 12 paź 2018, 08:25 
Nałogowiec
Nie placz. Wszystko jestxna allegro za 1000zl kupujesz 4wtryski. 100tys musza przejezdzic. Wiec w zwiazku z tym,ze aftermarket jest pelen swiezych czesci i mozna te auto tanio naprawic pomojajac aso. Ratuje je przed sprzedaza. Tylko dlateho nadal jezt ze mna. To jedyny argument, ktory mnie powstrzymuje przed sprzedaza. Mam,wiedze,mam manuale serisowe i katalog czesci serwisowy z obrazkami i nr kazdej nawet najmniejszej srubki i opor tanich nowych czeaci na allegro.

PostNapisane: Pt, 12 paź 2018, 09:14 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
12 października 2018, o 09:25 poxtazo napisał(a):
opor tanich nowych czeaci na allegro

...z aut kolegów z forum ;-)

PostNapisane: Pt, 12 paź 2018, 09:16 
Nałogowiec
Zycie.

PostNapisane: Pt, 12 paź 2018, 13:16 
Nałogowiec
12 października 2018, o 07:17 skwieradee napisał(a):
Wez tu w UK znajdź kumatego mechanika

Powodzenia z tym - ja do mechanika jadę jak wiem co padło - przez te wszystkie lata w UK byłem 1x na wymianie sprzęgła bo się zwyczajnie ślizgało. A tak to wszystko robiłem sam. Wszelakie serwisy, zgłoszenia gwarancyjne to o d... rozbić. Bo odpiwiedź będzie "Sprawdziliśmy na komputerze i jest OK", albo "Serwisant dokonał aktualizacji" - a jak było źle tak jest nadal. Aczkolwiek w moim przypadku gwarancja się przydała. Dostałem nowy tablet z działającym WiFi w M3 oraz zbiornik paliwa, 2x skraplacz klimatyzacji i nowe amory z tyłu w M2. Jak widzisz zero spraw mechanicznych, bo sobie z tym zwyczajnie nie radzą.

Na szczęście Mazda ma jedną zaletę - Forscan. Za jego pomocą można zdiagnozować w zasadzie każdy problem. Także polecam (już po bezowocnej wizycie w ASO) zakupić jakiś ELM327 i ściągnąć darmowego Forscana. Nim sprawdzisz korektę wtrysków, stan DPF, częstotliwość jego wypalania. Wrzucając logi na forum zawsze można porównać z innymi. Jak auto ma sprawny wałek i turbinę to będzie jeździć, bo na tą chwilę to są główne przyczyny awarii w Dieslach SkyD.

moderator
PostNapisane: Pt, 12 paź 2018, 17:08 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Region: mazowiecki
11 października 2018, o 09:44 skwieradee napisał(a):
Panowie poxtazo i popielaty możecie mi doradzić jakie są objawy wypalania DPF? Czy czuc, czy słychać, i-eloop wtedy się ładuje? Jak długo trwa takie wypalanie i co się stanie jeśli zgasze silnik zanim procedura sie zakonczy. Czy takie wypalanie zawsze jest sygnalizowane informacja na desce o zapchanym filtrze (jak w instrukcji). Mam 2.2 z 2014 roku, 175km. Dziękuję i pozdrawiam

Polecę Ci jedno - samo-diagnostyka. Nie ufaj mechanikom...

To wygląda podobnie jak u mnie - miałem wypalanie co 50-60km. Kupiłem ELM327 + instalacja Forscana no i obserwacje. Po zaślepieniu EGR jest o niebo lepiej (wypalania co 150-200 km), ale przyczyny nadal nie znalazłem, chociaż coraz bardziej przekonuję się, że to turbo (hamownia też to potwierdza, coś jest nie tak przy przełączaniu się turbin / ewentualnie z tą która załącza się jako druga - spada ciśnienie doładowania). Może być tak jak pisze poxtazo - tzn słabo dmucha i mało powietrza = dużo dymu. Zaślepienie EGR daje więcej powietrza, więc jest szansa że to może być problemem. Jednak nie pasuje mi jedno, u mnie wygląda jakby ta "pierwsza" turbina działała w miarę dobrze, bo wszystko dobrze wstaje z dołu a problem pojawia się powyżej 2,2-2,5k obrotów. Natomiast ja ostatnio jeżdżę po emerycku, a mimo to wypalania przy odślepionym EGR są częste... Zaślepienie daje mi +100 km :)

Po tych filmikach które wrzucałem widać, że dość łatwo zajrzeć do tej wajchy sterującej turbinami - może za jakiś czas się za to wezmę.

Turbiny kosztują grosze na allegro - tak jak poxtazo podkreślił, więc naprawa nie będzie droga.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pt, 12 paź 2018, 17:21 
Nałogowiec
Popielasty, z tym latwo tam zajrzec, to niekoniecznie w 6ce. Moze w cx5 latwiej sie tam dostac. No sameego demontazu troche jest ,zeby choc troche miejaca tam zrobic. Najdrozsze bedzie sama robota,potem uszczelnienia i pierdolki do trubiny ( w zaleznosci jak zdekomoletowana sie kupi).

PostNapisane: So, 13 paź 2018, 02:49 
Wtajemniczony
Podpiąłem forscan, wersja na telefon. 62 automatyczne wypalania i 149km od ostatniego. Średnio wychodzi wypalanie co 1200 mil przy moin przebiegu także nie bardzo mi się to zgadza a właściwie w ogóle sie ma sensu (chyba, wnioskuje po waszych raportach), dystans od ostatniego też nie pasuje bo od środy nie zrobiłem tyle kilometrow a to w środę właśnie ostatnio miałem ten objaw. Nie wiem jak to rozumieć, może system zlicza tylko pełne cykle wypalania a ja mam je często ale niekompletne (dlatego też i częstsze). A może jednak sytuacja gdy spalanie wzrasta a i-eloop nie ładuje to zupełnie inny problem niż DPF, choć wszystko na niego wskazuje?

moderator
PostNapisane: So, 13 paź 2018, 02:50 
Prawie fanatyk
Nie ma czegoś takiego jak niekompletny cykl. Jeśli wypalisz w 80% i zgasisz auto, następnie odpalisz za 5 godzin to dokończysz te 20% i dopiero wtedy rozpoczniesz nowy cykl.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: So, 13 paź 2018, 03:55 
Stały bywalec
Od: 08.04.2014
Rok produkcji: 2013
Ktos wyzerowal?

moderator
PostNapisane: So, 13 paź 2018, 03:58 
Prawie fanatyk
Zdecydowanie ktoś wyzerował. Można jeszcze sprawdzić, ile razy zlecane było wypalanie "serwisowe" na postoju. Niestety w tej chwili nie powiem jaki to PID.

PostNapisane: So, 13 paź 2018, 05:24 
Wtajemniczony
13 października 2018, o 02:50 popielasty napisał(a):
Nie ma czegoś takiego jak niekompletny cykl. Jeśli wypalisz w 80% i zgasisz auto, następnie odpalisz za 5 godzin to dokończysz te 20% i dopiero wtedy rozpoczniesz nowy cykl.

Czyli jeśli robię krótkie dystansy i 3 dni pod rząd miałem objaw wysokiego spalania i nieladujacego się i-eloop to mógł to być jeden cykl tylko że rozłożony na 3 dni/3jazdy? Biorąc wtedy dodatkowo pod uwagę że ostatni forscan pokazuje 162km temu (nie jakoś super ale też lepiej niż niektórzy już tu opisywali, a przecież jeszcze następny się nie włączył czyli ten dystans się zwiększy) to można powiedzieć że wszystko gra? :)

PostNapisane: So, 13 paź 2018, 07:24 
Nałogowiec
Skasować ilość wypaleń DPF bardzo łatwo, sam padłem tego ofiarą. "Skasuj adaptacje PCM" mówili, "auto nauczy się jeździć twoim stylem". No i się nauczyło, tyle że licznik DPF się wyzerował.
Pytanie tylko kto i po co to zrobił? Potrzeba do tego zaawansowanego interfejsu (Forscan takim jest), no i gdyby to był serwis Mazdy to powinni przywrócić wartość oryginalną bo się da to zrobić.

skwieradee, można jeździć i tydzień na jednym cyklu ale to jest bardzo nie zdrowe i dla filtra i silnika. Złota zasada jest taka, że jak przerwiesz cykl, to wracając należy go dokończyć.
Wszystkie PID dotyczące sadzy w filtrze zaczynają się na PM, ten najważniejszy to zdaje się PM_GEN. Pokaże Ci teoretyczne zapełnienie filtra. Jego wartość może być w % (do 250) albo w gramach - do max 6. 163km nie jest jakąś tragiczną wartością, pytanie tylko jak krótkie odcinki przejeżdżasz.

PostNapisane: So, 13 paź 2018, 09:33 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
A propo Brytyjczyków, ciekawy ranking: http://www.auto-swiat.pl/uzywane/brytyj ... ane/frmd0q

Nasza 6 załapała się w trójce klasy średniej:

Komfort i klasa, czyli po prostu klasa średnia, albo samochody ze zbliżonych segmentów. Do jednego koszyka rekomendowanych samochodów służbowych Brytyjczycy wrzucili dość odmienne konstrukcje. W tej kategorii wygrywa BMW. Dlaczego? Doceniono dużą dostępność różnych silników (benzynowych i diesla), bogate wyposażenie i praktyczność. Uznano, że to znacznie lepsza oferta od sedana serii 3. W pozostałych kategoriach cenowych wyróżnienia dla Audi i Mazdy.
Mazda 6 (2013-2018) - w cenie do ok. 55 tys. zł
Audi A3 Saloon (od 2013 roku) – w cenie do ok. 90 tys. zł
BMW serii 4 Gran Coupe (od 2014 roku) – w cenie do ok. 120 tys. zł

I co ciekawe CX-5 na pierwszym miejscu w SUV'ach i to z dieslem:

Jurorzy twierdzą, że mimo pojawienia się następcy, to jednak Mazda CX-5 pierwszej generacji jest najatrakcyjniejszą propozycją na rynku dużych SUV. Model doceniono m.in. ze względu na atrakcyjne (czyli stosunkowo niskie) ceny egzemplarzy używanych. Pochwalono silnik diesla 2.2 l, przestronną kabinę oraz całkiem spory bagażnik. Rekomendowaną wersją jest CX-5 SE-L Nav z wbudowanym systemem nawigacyjnym. W gronie finalistów są także KIA Sorento i Audi Q5.
Mazda CX-5 (2012-2017) – w cenie do ok. 85 tys. zł
Kia Sorento (od 2015) – w cenie do ok. 130 tys. zł
Audi Q5 (od 2017) – w cenie do ok 160 tys. zł.

Widać z tego, że chyba oni nie narzekają tak, jak my :D

moderator
PostNapisane: So, 13 paź 2018, 10:30 
Prawie fanatyk
Zobaczcie sobie przykładowe oferty sprzedaży CX-5 w UK. Prawie same diesle widziałem. Byłem w szoku. Aczkolwiek prawda jest taka, że 2.0 Benz w CX-5 to słaby pomysł a 2.5 nie było na początku...

PostNapisane: So, 13 paź 2018, 10:46 
Wtajemniczony
U mnie dziś rano było tak, jak w załączniku.
Ogólnie od jakiegoś czasu wypalania mam rzadziej, niż na początku - co 250+ km. Nie narzekam.

Dostaliśmy info, że auto kwalifikuje się do akcji serwisowej związanej z przeprogramowaniem PCM. Ciekwe czy przywrócą liczbę regeneracji dpfa przy robieniu tego.

W UK 6 z 2.5i jest dostępna dopiero od wprowadzenia tego silnika z doładowaniem. Wcześniej było 2.0i albo 2.2d.
Mazdy są dość popularne, nowe CX-5 widzę na każdym kroku. 6 zresztą też, każdej generacji.
Jednak są ludzie, którzy narzekają na ten silnik. Zazwyczaj jeżdżą w cyklach miejskich.

Kraj płynie dieslem bez zmian od lat, raczej nie zmieni się to zbyt szybko. Gdy szukałem auta, benzyn było jak na lekarstwo.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: So, 13 paź 2018, 11:40 
Nałogowiec
Ja miałem 2x akcje przeprogramowania PCM, ilość wypaleń została bez zmian. Dopiero moje własne rączki skasowały.. Ale już jest OK, nowy Forscan na PC ma opcję programowania As-built dla PCM.

PostNapisane: N, 14 paź 2018, 02:12 
Wtajemniczony
13 października 2018, o 07:24 darrecki napisał(a):
Skasować ilość wypaleń DPF bardzo łatwo, sam padłem tego ofiarą. "Skasuj adaptacje PCM" mówili, "auto nauczy się jeździć twoim stylem". No i się nauczyło, tyle że licznik DPF się wyzerował.
Pytanie tylko kto i po co to zrobił? Potrzeba do tego zaawansowanego interfejsu (Forscan takim jest), no i gdyby to był serwis Mazdy to powinni przywrócić wartość oryginalną bo się da to zrobić.

skwieradee, można jeździć i tydzień na jednym cyklu ale to jest bardzo nie zdrowe i dla filtra i silnika. Złota zasada jest taka, że jak przerwiesz cykl, to wracając należy go dokończyć.
Wszystkie PID dotyczące sadzy w filtrze zaczynają się na PM, ten najważniejszy to zdaje się PM_GEN. Pokaże Ci teoretyczne zapełnienie filtra. Jego wartość może być w % (do 250) albo w gramach - do max 6. 163km nie jest jakąś tragiczną wartością, pytanie tylko jak krótkie odcinki przejeżdżasz.

PM_GEN pokazuje 6.15. czy to oznacza że filtr zasyfiony na maxa?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1