Teraz jest So, 7 lut 2026, 06:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 11 cze 2018, 13:36 
Nowicjusz
Od: 27.03.2018
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Objawów nie mam żadnych tylko wolę dmuchać na zimne. Tak na prawdę to sam nie wiem czy wymieniać tym bardziej, że auto ma 144k km, a przy przebiegu 20k km były wymieniane wszystkie wtryskiwacze na gwarancji, więc obecne mają przejechane 120k km.
Są jakieś typowe oznaki kończących się podkładek?

moderator
PostNapisane: Pn, 11 cze 2018, 14:28 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Generacja: Nie mam M6
Skrzynia: AT
Region: mazowiecki
Tak, jak odkręcisz korek wlewu oleju to będziesz widział buchające spaliny z niego.

Ja mam 180k i nie wiem czy kiedykolwiek było coś robione przy wtryskach (ale raczej tak, bo na dwóch jest zerwana taka jakby 'plomba').

Ja niby też lubię dmuchać na zimne, ale mój mechanik mówi mi że jeśli nie ma objawów to lepiej nie robić.

Za to padł mi uszczelniacz wału korbowego ;) ostatnio mi wymieniał go. Mechanik jest uczciwy i zdroworozsądkowy, nie jest typowym wymieniaczem, zna się na rzeczy. To ten sam co czyścił mi dolot nagaru, którego wcale dużo nie było. Wtedy też się uparłem, a po czyszczeniu powiedział mi, że gra niewarta świeczki była, bo trochę się zebrało na ściance kolektora, a wloty nie były zatkane (dalej nie wiem skąd te ilości nagaru w autach z Japonii).

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pn, 11 cze 2018, 14:41 
Nowicjusz
Ja mam podobnego mechanika, który zazwyczaj hamuje moje zapędy do wymiany części. Jeśli chodzi o podkładki to z racji tego, że mam dwa komplety - jedną oszlifowałem i jednak są miedziane.

PostNapisane: Pn, 11 cze 2018, 14:55 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: łódzki
Uszczelniacze wału czy wałka, zdają egzamin tylko i wyłącznie w oryginale. Wszelakie zamienniki nie zdawały egzaminu, tak było we wszystkich dieslach 2.0 czy 2.2 , w waszym 2.2 SkyD prawdopodobnie jest podobnie.

Podkładki, lepiej je wymienić niż wymienić silnik, to kosztuje grosze. Jednym padają szybko drugim wogóle.

Zrobicie oczywiście po swojemu ;)

Więc te nowe podkładki powlekane, są faktycznie tymi nowymi o których słyszałem.
Historia się powtarza, kiedyś w silnikach 2.0 RF2A przykładowo, były tam podkładki pod przelewy. Oryginalne kosztowały krocie, były miedziane ale powlekane metalem czy coś...
Teraz widzę taka sama historia z podkladkami pod wtryski, z tą różnicą że oryginalne były miedziane ale bez powlekania....

moderator
PostNapisane: Pn, 11 cze 2018, 15:43 
Prawie fanatyk
Tak samo prosiłem żeby mi miskę ściągnął - to zapytał czemu chce to robić... No to mu mówię o smoku itp - powiedział, że jeśli ktoś jeździ X km z uwalonymi podkładkami i nie interesuje się w ogóle samochodem to tak będzie miał. Przy walniętych podkładkach będzie dym z korka i charakterystyczny syk. Bez tego nie ma opcji żeby się takie złogi 'carbonu' robiły w misce. Od ropy nie powinny takie powstawać. Ja i tak zmieniam olej co 10k km - uważam że to maksymalny interwał. Te 30k z grupy VAG to jest dobre dla firm które mają całe floty samochodów - zrobią te 150k do gwarancji a potem i tak sprzedają samochody i ich to nie obchodzi :) potem osoba prywatna która odkupi taki samochód ma problem...

W tym filmiku z UK gdzie widać degradację silnika to chyba ktoś ignorował wszelkie kontrolki od ciśnienia oleju + jeździł na walniętej podkładce kupę czasu. Jak inaczej to wytłumaczyć? Chyba tylko walniętym czujnikiem.

Czujnik (PID EOP) może zwrócić 4 DTC:

https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 00300.html

W moim samochodzie ktoś robił wymiany oleju pomiędzy okresowymi przeglądami - możliwe że rozcieńczał się olej ropą za bardzo. Wychodziło, że ktoś robił przegląd regularny, potem po 12k olej i potem za 8k miał kolejny przegląd z olejem. Samochód był w firmie, jeździł trasy Wrocław, Berlin, Praga ale widać że jeździł tym jakiś właściciel, bo bardzo zadbany jest ten egzemplarz mimo przebiegu. Ktoś w dużej firmie by się tym pewnie nie przejmował i robił interwały 20k km. Firma upadła i samochód odkupiłem z masy upadłościowej :P

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pn, 11 cze 2018, 16:36 
Wtajemniczony
Od: 11.04.2018
Wersja: Sport
Region: zagranica
Umnie wlasnie był ten czwarty DTC:

P06DE:00 (Engine oil pressure switch control circuit low input)

Ale na desce nie bylo kontrolki oleju czy tez komunikatu o niskim cisnieniu oleju.

Byl za to MIL, i" vehicle system inspection required"
Bez check engine.

Co lepsze szperajac w necie, P06DE - zazwyczaj elektrozawor pompy oleju.

Ten bład co ja akurat miałem wywali przy częściowo zatkanym smoku, poniewaz cisnienie w nizszych predkosciach obrotowych, bylo w tolerancji, przy wyższych wywalalo blad - bo pompa nie mogla podać ządanego zwiększonego cisnienia na uklad.

Co ciekawe, po wylaczeniu i wlaczeniu auta blad sie kasowal, i w jezdzie miejskiej nie wyrzucał, dopiero przy predkosciach w ok. 100km/h co z tym idzie wikeszym zapotrzebowaniem na cisnienie oleju -znowu go wywalało na deche. ( w DTC był zapisany tak czy tak.)

-- Dodano: 11 czerwca 2018, o 16:36 --

Co do dymu z korka lub syczenia,- nic takiego nie wystepowalo...
Takie objawy to juz chyba przy mega przedmuchach jak w pasacie b6 ,
Takie objawy wcale nie musza wystapic przy przepuszczajacych podkladkach a raczej podkladce bo to zazwyczaj jedna idzie w szlag.
Moze byc ze przedmuch jest znikomy, moze trwac nawet 30- 40 tys km, a kokon z wegla pod kopuła powoli i systematycznie sie zbiera, kiedy juz odpadnie, to zatkane sitko murowane.
Podpisuje się przed wczesniejsza wymianą, profilaktyka nie zaszkodzi, koszt żaden.
Szczególnie przy przebiegu 140k km i wiecej, bo nie wiadomo czy ktos juz zmieniał- chyba ze wiadomo..
U mnie się wysypało przy 110 tys km.

PostNapisane: Pn, 11 cze 2018, 21:03 
Nowicjusz
Podajcie proszę namiary na instrukcję dotyczącą montażu wtryskiwaczy - interesują mnie momenty dokręcenia. Chodzi o ten najnowszy, gdzie zwiększono siłę dokręcenia.

moderator
PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 16:11 
Prawie fanatyk
No to chyba jednak będę musiał namówić mojego mechanika żeby przy kolejnym przeglądzie olejowym zrzucić miskę i zmienić podkładki - ile Wasi mechanicy za to wzięli?

Tymczasem: https://www.samar.pl/__/3/3.a/98992/Maz ... cale=pl_PL

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 16:24 
Adept
Od: 13.12.2016
Rok produkcji: 2013
Region: wielkopolski
Wymiana oleju, wymiana podkładek pod wtryskami, zdjęcie miski i czyszczenie smoka- 890zl

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 16:52 
Weteran
Ale to cena w serwisie tak? Podobnie mnie podliczyli z GH 2.0 Diesel.

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 16:54 
Adept
W serwisie Bosch:) serwis Mazdy liczy sobie 230zl za godzine

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 16:56 
Weteran
Ale to i tak chyba dużo....
Nie wiem...
Chyba że jeszcze wliczona jest uszczelka pod pokrywą zaworów.

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 16:56 
Adept
No wszystkie części ich. Ja nic nie kupowałem

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 16:59 
Weteran
No chyba nie aż tak źle :)
Podobna kwota była w Matsuoka w łodzi, z uszczelką regulacja luzu zaworowego (w RF7J jest mechaniczna regulacja, kluczyk i śrubokręt i szczelinomierz, jak w starym FSO..), kalibracja wtryskiwaczy, oliwa i filtr. Także nie ma co płakać ;)

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 21:35 
Nowicjusz
111.jpg
https://www.adac.de/infotestrat/reparat ... da&Modelle
Akcja serwisowa w Niemczech - Mazda 6 GJ 02/13 - 02/15 wszystkie silniki diesel, dotyczy:
1. Zbyt niski moment dokręcania przyłącza wtryskiwacz.
2. Skoki napięcia lub zwarcia w pętli sterowania wtryskiwaczem.

Miałem dać sobie spokój z wymianą podkładek, aż tu dokopałem się do powyższego info. Raczej dla spokoju ducha bez wymiany się nie obędzie. Może wystarczy dokręcić i sprawdzić ciśnienie oleju tak jak piszą w treści ww. akcji serwisowej oraz wgrać nowy program w celu rozwiązania problemu nr 2?
I co Wy na to?
Ktoś słyszał o tej akcji w PL - w DE jest od 2/2017?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 21:39 
Adept
O kurła. W pn jade do serwisu w de

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 21:40 
Weteran
No ładnie..
:(

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 21:42 
Adept
A nie... nie łapie się. Moja ma datę produkcji 2012.

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 21:47 
Nowicjusz
Jak to jest jeśli auto jest serwisowane w PL - można bez problemu skorzystać z takiej akacji w DE?

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 21:48 
Weteran
Raczej tak, ja kiedyś tak skorzystałem mając GH.

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 21:49 
Adept
Tak bez problemu. W De robiłem hamulce i klape tylną na akcji. Pracuję w De a mieszkam w polsce i mam ten przywilej, że od pn do pt jestem w Niemczech

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 22:21 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Ta akcja jest trochę dziwna. W UK czy PL nikt o niej nie słyszał. Poza tym znajomy znajomego (tak wiem, wyrocznia to nie jest), który to pracuje w ASO stwierdził, że siły dokręcenia wtrysków według oficjalnej instrukcji Mazdy, w GL są takie same jak w GJ - początkowo 2Nm. Nic się w tej kwestii nie zmieniło. To skąd ta akcja? Tyczy ona tylko 6 czy CX5 i 3 też się łapią? Bo w sumie to ja pytałem o 3...

PostNapisane: Śr, 13 cze 2018, 23:17 
Nowicjusz
Po otwarciu linku wybierz model mazdy - dla 3 i cx5 również obowiązuje. Wygląda na to, że wszystkie diesle z silnikiem 2.2 (kod silnika SH01) o mocy 150/175km z wyznaczonej daty produkcji.

Jeszcze tutaj piszą o tej akcji:
https://www.auto-motor-und-sport.de/new ... l/?block=1

Ciśnienie oleju referencyjne:
https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 00300.html

Forscan podaje ciśnienie oleju?

moderator
PostNapisane: Cz, 14 cze 2018, 03:06 
Prawie fanatyk
Tak, masz napisane w linku który podałeś. EOP

PostNapisane: Cz, 14 cze 2018, 12:33 
Wtajemniczony
Od: 22.04.2016
Z tym dokrecaniem wtryskow to trzeba pamietac, dokrecamy najpierw jedna strone, pozniej luzujemy i dokrecamy druga. Wiaze sie z tym, ze te obejmy maja ksztalt kolyski, a nie,
ze sa plaskie jak chyba w GH. Ja dokrecalem wg starej instrukcji, a pozniej jeszcze dokrecilem o ok 1/12 obrotu. Zrobilem tak, bo rozmawialem wczesniej z kolega z forum, ktory dokrecil
wg instrukcji i po kilku tys km wysadzilo mu jeden wtrysk.

PostNapisane: Pt, 15 cze 2018, 15:50 
Wtajemniczony
13 czerwca 2018, o 22:21 darrecki napisał(a):
Ta akcja jest trochę dziwna. W UK czy PL nikt o niej nie słyszał

Podczas serwisu z początkiem kwietnia, zapytałem managera serwisu o tą akcje że w niemczech jest i czy jak moje podkladki , ktore byly wymieniane w styczniu br. To dokrecili zgodnie ze specyfikacją producenta, czy z siłą po akcji serwisowej związanej z tematem.
Dostałem odp. Że w UK żadnej akcji na to nie ma, i że wtryski zostały dokręcone z nominalną siłą zgodnie ze spec mazdy.
Chodzi mi po głowie taki spisek może jak z felernymi wałkami, komu sie posypie to robimy, komu nie to spadowa., albo - robią to po cichu podczas serwisu.. ?? Mercedes tak kiedyś robił z C klasa

-- Dodano: 15 czerwca 2018, o 15:50 --

AD. DPF sory ze mecze temat dalej ale ..,nie wiem o co tu chodzi z tym dpf,
Po chipie znacznie spadł interwał wypalania i wydłużył sie sam proces,
Po zrobieniu kalibracji wtr, i skasowaniu zapamietanych wartosci dpf w ecu regen od razu wskoczył na 200km ( czyli w normie mozna powiedziec) ale san proces wypalania jest nieziemsko dlugi, trwa okolo 30 min - 3, 4 bieg obroty od 2200 do 2600.
Ok zrozumiałbym ze magicy spierdzielili chip i duzo dymi- ale jakim sposobem regen jest jak co do linijki po 200km nie wazne od stylu jazdy..
Piszac o stylu jazdy mowie od 1 cyklu do 2go jazda dziadkowa, nastepny cykl w palnik i to ostro czasem, nastepny cykl mieszany,.
Jakby dymil jak komin to chyba czym wiecej gazu tyn szybciej wypalanie??? A tu to samo. Przy jezdzie dziadzi, tez regen co 200km i trwa tak samo cholernie dlugo.. :// wiec jakie sciemniane parametry tym kierują??? Mozliwe ze przy chipie goście skasowali jakieś algorytmy dot. Dpf?
Dzwoniłbym od razu do nich ale to nie jest logiczne jak dla mnie.

PostNapisane: Pt, 15 cze 2018, 16:33 
Nałogowiec
Może coś zepsuli z mapami odpowiedzialnymi za wypalanie? Nie domyka się EGR albo zwyczajnie wydech nie ma wystarczającej temperatury? Oba można sprawdzić Forscanem.
Gdyby ci auto mocno brudziło filtr zauważył byś to też w średnim spalaniu, a o tym nic nie piszesz. 30 min to dużo, mi 10 max 15 spokojnie wystarcza

PostNapisane: Pt, 15 cze 2018, 17:24 
Wtajemniczony
Spalanie w normie, 6.6 srednia, jak na kombi to chyba ok.
Zayważyłem dodatkowo że samochód potrafi lekko szarpnąc - przydławić jak jade ze stałą prędkoscią w zakresie obrotow 1800- 2200 szczegolnie odczuwalne na 2 i 3 biegu.
Przed chipem to nie wystepowalo. Może zmienili wrazliwosc akceleratora nie wiem.
Podczas wypalania filtra wystepuje opozniona reakcja na gaz po zmianie biegu.. ale to co innego i juz bylo.

PostNapisane: So, 16 cze 2018, 12:02 
Adept
U mnie coś sie dzieję bo na luzie (N lub P) przy 1500obr silnik sie trzęsie później ustaje wyzej i niżej

PostNapisane: So, 16 cze 2018, 14:05 
Nałogowiec
U mnie reakcja na gaz jest opóźniona gdy przerzucam biegi koło 3k rpm. Wtedy następuje "przełączanie" turbin z większej na mniejszą i jest spory lag. Zawsze tak było i wypalanie DPF nie ma nic do rzeczy w moim przypadku. @Gregolo, z jakiego regionu UK jesteś?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1