Teraz jest So, 7 lut 2026, 10:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 24 paź 2017, 17:59 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Napisz jakie PIDy i w jakich warunkach (bieg, prędkość) to zloguje przy następnej okazji

moderator
PostNapisane: Wt, 24 paź 2017, 19:18 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
darrecki - najlepiej jakbyś złapał podobnie jak u mnie, moment po wypaleniu i potem jazda - długo... Wiem że może być ciężko, ale może jeździsz akurat jakieś dłuższe trasy ;)

PIDy myślę że najlepiej takie:

REG_DIS
TOTAL_DIST
DP_DPF
PM_ACC
PM_ACC_DSD
PM_GEN
RPM
EXH_FL
EXHPRES1
EGRP
EGRP_ACT
EGRT11
EGR_ERR#1

Sporo tego, ale da mi to dane do analizy i porównania mojego przypadku z Twoim. Byłbym wdzięczny jakby się udało (najlepiej dane zapisać w dwóch formatach, domyślny dla FORScan (*.fsl) oraz *.csv.

Czy zdejmowałeś już kolektor? Jak u Ciebie z nagarem?

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

Ostatnio edytowano Śr, 25 paź 2017, 04:48 przez popielasty, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 24 paź 2017, 20:53 
Nałogowiec
Jeżdżę tym pierdzidłem już tyle, że wypalanie rozpoznam max kilka minut po rozpoczęciu. Nie wspominając, że póki co następuje ono regularnie jak w zegarku. Problemem może być dystans, rzadko zapuszczam się dalej niż 20km, w szczególności w taką pogodę jak mamy teraz. W sobotę miałem sporą trasę, wypalało 2x ale logów brak. Nie wiem czy logi z 20km Ci w czymkolwiek pomogą, dalej to na dzień dzisiejszy wybieram się pod koniec grudnia...

Kolektor jest na swoim miejscu, czekam na gadżety które zamówiłem. Będzie zrobione jak tym suchym lodem, tyle że orzeszkami :D

Szczerze nie wiem po co to robię, ale tak sobie ubzdurałem i już :mur:

moderator
PostNapisane: Śr, 25 paź 2017, 06:14 
Prawie fanatyk
Każde logi dobre - chcę porównać wartości ciśnień itp. Jakby Ci się udało, to różne scenariusze jazdy - spokojna, normalna, dynamiczna (przeciągnij go do ok 4 tyś obrotów z raz). Mam coraz większe podejrzenia, że to czujnik DPS, jego odczyty czasami pikują u mnie do 70, a nawet 99 kPa...

Zaktualizowałem listę PIDów o EXHPRES1. Aktualna lista:

REG_DIS
TOTAL_DIST
DP_DPF
PM_ACC
PM_ACC_DSD
PM_GEN
RPM
EXH_FL
EXHPRES1
EGRP
EGRP_ACT
EGRT11
EGR_ERR#1

Co do czyszczenia - w sumie warto to zrobić, u mnie jak na 160 tyś km nie było źle, ale teraz na pewno jest lepiej (chociażby te czujniki nie gniją w nagarze).

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Śr, 25 paź 2017, 13:10 
Nałogowiec
Który to ten wspomniany DPS w PID? W czwartek pojadę na specjalną 50km wycieczkę to wrzucę logi wieczorem. Aczkolwiek nie wiem jak będzie wówczas zapełniony DPF.
Tylko sprawdź mi proszę podkładki o które pytałem wcześniej. Mamy tu póki co ładną pogodę, więc w piątek zaczął bym czyszczenie.

moderator
PostNapisane: Cz, 26 paź 2017, 09:36 
Prawie fanatyk
DPS w PID to DP_DPF.

Co do uszczelek - wysłałem maila do sklepu gdzie brałem żeby mi podesłali numery, bo nie spisałem a na fakturze nie wyszczególnili... To była jedna duża po kolektor (długa) + 2 mniejsze - pod EGR obydwie. Pod przepustnicę nie brałem bo drogo :/

EDIT: numery uszczelek:

SH01-20-3A7
SH1713112B
SH01-13-111

PostNapisane: Pt, 27 paź 2017, 19:13 
Nałogowiec
No i ja rozebrałem dolot. Grzebania jest przy tym - wszędzie ciasno, ledwo rękę da się wcisnąć. A płyn chłodniczy przechodzi przez wszystko po drodze...

Obrazek
Przepustnica

Obrazek
Grzybek

Obrazek
Dolot od strony przepustnicy

Obrazek
Syf po wstępnym oczyszczeniu przepustnicy

Obrazek
A tu po dodaniu syfu z kolektora

Obrazek
Tam gdzieś jest zawór...

Mam trochę pietra grzebać w głowicy, tamte otwory są strasznie małe. Mam kamerę na drucie (videoskop?), co prawda jeszcze jej tam nie wtykałem ale coś czuję, że ciężko będzie zobaczyć kiedy zawór zamknięty a kiedy nie...

Rozumiem, że kołem zamachowym należy kręcić zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a zawory są połączone w pary. Ciekaw jestem jakiej siły należy użyć, żeby w/w kołem przekręcić. Średnio mi się pasek klinowy chce zdejmować żeby było lżej.

Jutro ciąg dalszy prac.

D.

moderator
PostNapisane: Pt, 27 paź 2017, 20:06 
Prawie fanatyk
Ja bym tej głowicy nie ruszał, moim zdaniem to nie ma sensu, bo nie masz zmniejszonego światła kanału. I tak nie wyczyścisz głębi przy zaworach, a możesz krzywdy narobić. Do tego trzeba byłoby wykorzystać jakąś technologię jak na tym blogu japońskim albo zdjąć głowicę :)

Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że Twój nagar jest taki bardziej twardy i kruchy - coś jak węgiel, podczas kiedy mój wyglądał bardziej na taki wilgotny nalot, który schodził po przetarciu palcem.

PostNapisane: Pt, 27 paź 2017, 20:49 
Nałogowiec
popielasty napisał(a):
Do tego trzeba byłoby wykorzystać jakąś technologię jak na tym blogu japońskim albo zdjąć głowicę :)

Oni to robili na podobnej zasadzie jak te orzeszki. Zawory musieli zamykać, nie ma innej możliwości. Jedyna różnica to użyty środek cierny.

popielasty napisał(a):
Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że Twój nagar jest taki bardziej twardy i kruchy - coś jak węgiel, podczas kiedy mój wyglądał bardziej na taki wilgotny nalot, który schodził po przetarciu palcem.

Bo był suchy, jedyna wilgotna część to dół przepustnicy.

PostNapisane: Pt, 27 paź 2017, 22:48 
Bywalec
Od: 13.05.2015
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Region: podlaski
Witam, zamówiłem mazdę 6 skypassion 2.2D 175KM, odbiór w styczniu. Przeczytałem chyba cały wątek i wygląda to średnio. Pytanie czy na dzień dzisiejszy Mazda z tymi problematycznymi silnikami coś zrobiła, czy przy okazji kolejnych liftingów te silniki są lepsze bo czasu wydaje się że mieli aż nadto. Pocieszam się że biorę to w leasing i pewnie dobije max do 100 tys. i puszczę dalej ewentualnie jak mnie zdenerwuje to cesja i tyle, auwiderzejn. Nie mniej może też nie warto się tak od razu zrażać, może jakieś dobre słowo od kolegów?;p Co do silnika to dodam że chciałem mocnego diesla bo zawsze jeździłem mułowatą benzyną i wybór nie mógł być inny.

PostNapisane: So, 28 paź 2017, 08:39 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Sie nie przejmuj bo ja mam wrazenie ze niektorzy tutaj to pedanci ;) To wszystko jest normalne u diesla. Kazdego, bez wyjatku. Ten motor jest ok,ma swoje mankamenty wiadomo. Ale bardzo poprawny jest. Bedziesz zadowolony. Jezdzij i sie ciesz.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowano So, 28 paź 2017, 10:09 przez poxtazo, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 28 paź 2017, 09:58 
Adept
Od: 25.01.2017
Rok produkcji: 2019
Silnik: -
Wersja: -
Poxtazo dobrze prawi. Bardzo fajny diesel. Jak sie zaczniesz przejmować to się wrzodów nabawisz. :)

PostNapisane: So, 28 paź 2017, 20:16 
Nałogowiec
Czyszczenie zakończone, silnik odpalił :champion:

Obrazek
Brudne gniazdo w głowicy

Obrazek
A tu czyste - w miarę, nie spuszczałem się nad tym za bardzo.

Obrazek
Przepustnica już na kolektorze

Obrazek
Sławny czujnik...

Podsumowanie

Czyszczenie głowicy było dużo prostsze niż rozłożenie tego ustrojstwa. Na wale jest śruba 21, nie 12 jak w instrukcji. Kręcenie było łatwe i nie wymagało za dużo siły.
Grzybka zaworów nie było widać, wystarczyło jednak obserwować jak idą w dół, później do góry, jeszcze pół obrotu dla bezpieczeństwa i można było czyścić. Nie rozumiem tylko po co zrobili 8 portów a nie 4 szersze.

Ostatnio edytowano So, 28 paź 2017, 22:50 przez darrecki, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So, 28 paź 2017, 21:24 
Weteran
Od: 05.12.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: łódzki
Dobra robota
Widać że nawet euroesi ma błędne dane, dobrze że jednak 21mm jest, można kręcić.
Grzybek nie dno zaworu
A podwójne wloty do zaworów, pomagają zwiększyć zawirowanie wpadajacego powietrza do cylindra, większe zawirowanie większe zmieszanie i lepsze spalanie ropy... ponoć co później widać jak to wraca zaworem egr to raczej powinni zrobić małe tornado dla każdego z cylindrów

PostNapisane: N, 29 paź 2017, 07:08 
Nałogowiec
Mnie interesuje czy ta cala robota oprocz oczywiacie kosmetycznych walorow jakos przelozy sie na poprawe osiagow no i spalania ?! Wydaje mi sie ze jesli tak to nieodczuwalnie.darecki jaki ty miales przebieg przy tym czyszczeniu?

PostNapisane: N, 29 paź 2017, 07:45 
Adept
Od: 05.05.2015
mariuszcom napisał(a):
Witam, zamówiłem mazdę 6 skypassion 2.2D 175KM, odbiór w styczniu. Przeczytałem chyba cały wątek i wygląda to średnio. Pytanie czy na dzień dzisiejszy Mazda z tymi problematycznymi silnikami coś zrobiła, czy przy okazji kolejnych liftingów te silniki są lepsze bo czasu wydaje się że mieli aż nadto. Pocieszam się że biorę to w leasing i pewnie dobije max do 100 tys. i puszczę dalej ewentualnie jak mnie zdenerwuje to cesja i tyle, auwiderzejn. Nie mniej może też nie warto się tak od razu zrażać, może jakieś dobre słowo od kolegów?;p Co do silnika to dodam że chciałem mocnego diesla bo zawsze jeździłem mułowatą benzyną i wybór nie mógł być inny.

Popełniłeś jeden z większych błędów w życiu.

Takiej padaki jak Mazda dawno nie widziałem. Począwszy od hamulców , poprzez jakieś czujniki (u mnie czujnik spalin) aż po olej, który się rozrzedza co 15 kkm.

Mnie przez 2 lata leasingu w sumie ściągała laweta chyba 3 (albo 4) razy. Coś niespotykanego w nowym aucie.

Poza wyglądem , nie ma tam nic wartego polecenia.

PostNapisane: N, 29 paź 2017, 08:04 
Nałogowiec
Przebieg 56k, ostatnie 2 lata to niestety jazda głównie "wokół komina", stąd zapewne tyle syfu przy tak małym przebiegu. Czy całe to czyszczenie dało jakiś efekt - zobaczymy. Wyczyściłem tylko dlatego, że od kilku miesięcy miałem wrażenie, że auto nie chce jechać tak jak kiedyś.

Teraz sprawa zaślepienia EGR.
W GG było to łatwe - 1 zaślepka i po sprawie. w Sky-D niestety już nie, wg tego schematu
https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_eng/mazda6/20160621135109/html/id0140z7161400.html
mamy EGR i obejście. Jest kilka scenariuszy, ale jak widać to w wiekszości pzypadków któreś z powyższych jest zawsze otwarte. Nic dziwnego, że w kolektorze syf...
Także wg mnie zaślepianie nie ma sensu, pasowało by powyższe wyłączyć programowo. Ewentualnie wyłączyć całkowicie EGR a bypass zamykać po dogrzaniu silnika.

Dlatego wydaje mi się, że porządny separator oleju (nie mylić z oil catch can) o odpowiedniej przepustowości sprawdzi się lepiej niż zaślepienie recylkulacji spalin.

moderator
PostNapisane: N, 29 paź 2017, 08:17 
Prawie fanatyk
poxtazo - zarówno w moim przypadku jak i u darreckiego czyszczenie przepustnicy, wlotu kolektora przy przepustnicy i egr na pewno coś dało, bo widać było tam spore nagromadzenie nagaru. Natomiast głowica to już moim zdaniem nadmiarowa robota - rozbierając to wszystko spodziewałem się zapchania jak na japońskim blogu (czyli 50% światła kanałów dolotowych w głowicy zawalonych). Okazało się inaczej, mieliśmy lekki nalot z nagaru w głowicy - ja tego już nie ruszałem, bo nie miałem warunków żeby robić takiego czyszczenia jak darrecki.

Na pewno pozytywem w tym wszystkim było też wyczyszczenie wnęki w kolektorze na czujnik MAP. Wiemy też, że nie dotyczy nas taki problem jak japończyków :)

mariuszcom - jeśli potrzebujesz dieslea, to nie ma aktualnie silnika idealnego, każdy ma swoje jakieś bolączki - głównie przez ekologię. W każdym dieslu masz DPF, EGR i inne cuda. Sam silnik 2.2 SkyActiv to moim zdaniem bardzo udana konstrukcja, dobra moc i moment, dobre spalanie. Biorąc na warsztat małe SUVy, to Mazda jest tu liderem. W Hondzie, Nissanie masz jakieś małe silniki padaki, za słabe do samochodów typu CR-V czy X-TRAIL. W VW będziesz dolewał olej.. Francuzów to w ogóle bym nie ruszał..

Loyd - a wiesz, że jak kto dba to tak ma? Ja nie wyobrażam sobie nie zmieniać oleju co 10 tyś km, przecież to jest żaden koszt (150-200 zł), a dla silnika niebywałe odciążenie, zwłaszcza w epoce DPF - mimo że serwis zaleca co 20 tyś... A np VW masz longlife co 30 tyś - potem płacz że panewka się odezwała po 100 tyś km, a wszystko po to, żebyś jak najwięcej kasy w serwisie zostawił.

PostNapisane: N, 29 paź 2017, 08:49 
Adept
Zakładam, że jak kupuję nowe auto to przez pierwsze 2 lata nie ma prawa się psuć (przy eksploatacji zgodnie z instrukcją).

Teraz mam Volvo XC60, 2,4 Diesel , zmiana oleju co 30 kkm i puki co nie ma żadnych kłopotów.

O hamulcach już nie wspominam - ale tu same tarcze są wielkości kół w Mazdzie : )

PostNapisane: N, 29 paź 2017, 09:46 
Adept
Summum pewnie stówke droższy od SkyPassion. Tych aut nie można porównywać. Absolutnie nie bronie mazdy, też miałem lipe z zaciskiem. Poprostu fajny dynamiczny diesel, przy okazji ładny ;) A zepsuć się może wszystko.

29 października 2017, o 08:17 napisał(a):
Francuzów to w ogóle bym nie ruszał..

Eee tam, Renault może i tak, ale HDi z PSA to bardzo dobre sprawdzone jednostki

Ostatnio edytowano N, 29 paź 2017, 11:42 przez bulczas, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 29 paź 2017, 11:33 
Nałogowiec
Powodzenia przy zmianach co 30tys km oleju. Ewidentnie jestes jednym z tych ludzi ktorzy nie maja za duzego pojecia jak to dziala i robia jak mowi i strukcja obslugi.Instrukcja jeay po to zeby wlasnie sie popsulo a najczesxiej po gwarancji po to zebys zaplacil. A czy to Volvo czy Mazda czy Bmw . Cel ekonomiaci maja ten sam.

PostNapisane: N, 29 paź 2017, 11:55 
Interwały są po to aby sumaryczny koszt obsługi flot był niski. Księgowi w korporacjach tak to liczą że koszt to zakup + serwis. I jakby serwisy byłyby co 10 kkm to nikt takiego auta nie weźmie. A bądźmy poważni na kogo producenci zwracają uwagę. Przecież nie na takich żuczków jak my. Dla nich liczą się grubasy ci biorą 100, 1000 czy 10000 aut. I to ich "zadowolenie" się liczy. :)
Pisanie że kupuję diesla na 100 kkm to też bezsens bo różnica w spalaniu zwróci się po 150-200 kkm. Zależy jak się jeździ. A poziom skomplikowania i ryzyko związane z tym silnikiem to już zabawa dla ludzi lubiących mocne wrażenia... :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 29 paź 2017, 15:02 
Adept
No nie wiem.

Robię rocznie 50 kkm. Przez 2 lata = 100 kkm. Kupuję nowego diesla, przeglądy co 30 kkm i zawsze wszystko było ok. Tak jeździłem Insignią, Passatem i teraz Volvo.

Tylko w Mazdzie takie cuda jaja się dzieją. To, że potem auto będzie się psuło , to już nie mój problem. Nie przewidziałem tylko, że Mazda zaczyna się psuć od razu : )

PostNapisane: N, 29 paź 2017, 15:36 
Nałogowiec
Ja osobiscie nie chcialbym kupowac po kims auta kto przestrzega takich interwalow olejowych;) ale moze dlatego ze mam.inna polityke w tej kwesti;)

moderator
PostNapisane: N, 29 paź 2017, 17:06 
Prawie fanatyk
Loyd - a jaki był powód ściągania Cię przez lawetę?

W Volvo uważaj na pasek osprzętu, który bardzo lubi się zerwać i spowodować przeskoczenie rozrządu. Sąsiad ma XC60, 3 letnie, na przestrzeni 160 tyś km dwa razy zerwał rozrząd :) Raz na gwarancji, raz po gwarancji. Odnośnie przybierania oleju, każdy diesel to ma - znajomy z pracy musiał zrobić cesję leasingu, bo w D3 nie był w stanie 5 tyś km przejechać bo nie kończył cykli wypalania DPF - nie dało się tym jeździć normalnie w cyklu mieszanym. W serwisie oczywiście mówili mu, że źle użytkuje samochód...

Tak jak ktoś na górze napisał - Volvo nie możesz porównywać do Mazdy, to nie ta liga cenowa. Sam bardzo chciałem Volvo, ale 3 letniego za 80 tyś w dieslu bym nie kupił (w dobrym stanie).

Ogólnie moje zdanie jest takie, że teraz każda marka robi takie samochody, żeby dało się na nich zarabiać na serwisie. Ale podkreślę - jak się dba o auto, to mamy inną historię. Ja przywiązuje się do samochodów i dbam o nie, ale są też ludzie którzy leją tylko ropę i jadą, jak coś się zaświeci to jadą do ASO albo dzwonią po lawetę i nic więcej ich nie interesuje.

PostNapisane: N, 29 paź 2017, 17:31 
Adept
popielasty - wszystko racja, tylko że ja robię raczej "dieslowe" przeloty.

Ok. 50.000 rocznie i sporo po trasach. Raz w tygodniu dłuższy , służbowy wyjazd. Także kwestia wypalania dpf nie stanowi problemu. Tak było w każdym dieslu który miałem. Jakbym miał śmigać po mieście to tylko benzynka ... nie jestem wariatem :

Trzy razy olej się rozrzedził i wywaliło na czerwono "Engine Damage" a raz jakaś kontrola jakości spalin się zepsuła.

Jak na nowe auto , w ciągu 2 lat to za dużo.

PostNapisane: N, 29 paź 2017, 17:54 
Nałogowiec
Mazda zrobila bula z ta kontrolalka, bo powinna byc oddzielna ze olej rozrzedzony a nie niski3 cianienie oleju. Moze wprowadzac w blad to sie zgodze. Ja np w 3 lata zrobilem 100tys tym autem w pierwszym roku 50tys i nie mialem nigdy tego problemu. A duzo latam wokol komina. Prosta metoda na to. Olej co 10 tys.km ,tak jak sie powinno to robic. Oleje longlife przy mokrym dpf to mozna wstawic miedzy bajki ;)

PostNapisane: N, 29 paź 2017, 18:38 
Adept
29 października 2017, o 17:54 napisał(a):
mokrym dpf

czy coś mnie ominęło? :)

PostNapisane: N, 29 paź 2017, 18:46 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: śląski
Chyba miało byś suchym:)

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: N, 29 paź 2017, 18:51 
Bywalec
Od: 13.05.2015
Region: podlaski
29 października 2017, o 07:45 Loyd napisał(a):
Popełniłeś jeden z większych błędów w życiu.

Takiej padaki jak Mazda dawno nie widziałem. Począwszy od hamulców , poprzez jakieś czujniki (u mnie czujnik spalin) aż po olej, który się rozrzedza co 15 kkm.

Mnie przez 2 lata leasingu w sumie ściągała laweta chyba 3 (albo 4) razy. Coś niespotykanego w nowym aucie.

Poza wyglądem , nie ma tam nic wartego polecenia.

Wolę myśleć o tej sprawie w ten sposób że znaczna większość użytkowników tych silników się tutaj nie udziela, podejrzewam że jeżdżą mazdami bezproblemowo i nie mają o czym pisać. Kilka % użytkowników natrafi na jakiś trefny egzemplarz i potem się z nim buja i to się zdarza u każdego producenta np. VW Passaty B8 i u kolegi jak widzę miało to miejsce.
Liczę że jako osoba która me lekką nogę a auto nie będzie jedynym w domu i będzie robić rocznie 10-15 tys przebiegu to przez okres leasingu nie pierdyknie. Również zamierzam zmieniać olej co 15 tys. ale zastanawiam się czy nie warto zrobić pierwszej wymiany np. po 2-3 tys. Chyba nie zaszkodzi nie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1