Teraz jest So, 7 lut 2026, 09:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: N, 15 paź 2017, 21:11 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Nie ma odmy? :(

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: N, 15 paź 2017, 21:34 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: łódzki
https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 01900.html

Odma: Nr 9 Breather hose.

Nie znam dokładnie waszego silnika, ale zastanawia mnie pozycja 11.

PostNapisane: N, 15 paź 2017, 22:13 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Wersja: Sport
Region: zagranica
No jak ktoś się zna to wszystko znajdzie. W takim razie "9" nie idzie do dolotu, więc nie powinno mieć wpływu na jego zaolejenie? Aczkolwiek pewnie znów palnąłem głupote <oczy>

Jutro to obadam, co to za 11 i dokąd zmierza

Ostatnio edytowano Pn, 16 paź 2017, 09:36 przez Huncwot, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 01:24 
Weteran
Nie no co ty :)

Z pokrywy zaworów "CYLINDER HEAD COVER" jest rurka połączona z "Air inlet pipe". Znaczy to, że w rurze od filtra powietrza przez którą powietrze zasysa turbina, zasysa również opary z silnika...

Później turbina je spręża, leci to wszystko do IC "Inter Coller", aż do kolektora ssącego. Tam mieszają się oba gazy (czyste doładowane powietrze z oparami z odmy i z gorącymi spalimami z EGR) produkując lepką sądzę zaklejajacą kanały odlotowe....
..tak w skrócie :)

W sumie to te "pierdy" z silnika co wysysa turbina przez odme, ma również jeszcze zadanie czyli chłodzenie i oczyszczanie łopat turbiny....
Mimo że powietrze jest filtrowane, ale to i tak filtracja na zasadzie wstępnej filtracji tylko i wyłącznie. Na zasadzie, takie tylko wystarczy....

Edit :

...pozycja nr 11 Blow-by heater, jest to podgrzewacz odmy. Grzałka która podgrzewa wyziewy silnika.

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 06:24 
Nałogowiec
Niedziela, dniem odpoczynku. Najwyraźniej mój mózg był tego samego zdania, bo dziś wszystko na tym schemacie jest jasne i przejrzyste.

Tylko takie pytanie na koniec:
Odma wchodzi bezpośrednio przed turbiną, wiadomo turbina "ssie" dosyć mocno więc rozumiem, że na rurce "9" też całkiem nieźle ciągnie? Czy jest może jakiś ogranicznik?

Ostatnio edytowano Pn, 16 paź 2017, 09:37 przez Huncwot, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 09:39 
Weteran
Jestem przekonany, abyśmy odme zostawili w spokoju.
Ona bardziej pomaga niż szkodzi, zresztą jak EGR... z założenia :)

Rozeznać się, o programowym wyłączeniu obsługi i działaniu EGR, wyłączyć recyrkilacje spalin w ECU.
Taka usługa do RF7J kosztuje jakieś 600zl. Sam miałem to robić u siebie ale mam założoną zaślepke, ale czasami silnik sam sobie nie radzi z proporcjami w spalinach i wywala mi P0401.

Ale, patrząc od innej strony.
Wszystkie SkyD 2.2 mają problemy z nadmierną ilością sadzy czy może niektóre z nich.

Istotą nadmiernej sadzy nie jest odma czy EGR, tylko może raczej sam silnik?
Wiemy, że spaliny to produkt po spaleniu, jakie mamy spaliny widać to po tym co mamy za EGREM tudzież w kolektorze ssącym 8 jak mocno poci się regeneracja samego DPF.
Zakładając że spaliny mamy czyste bez sadzy lub bez nadmiaru tej sadzy, jaka sytuacja wtedy będzie? no właśnie, będzie czyściej w kolektorze ssącym. Już nie będę pisać jak diametralnie zmieni się życie na plus, dla samego DPFu.

Jeśli taką tezę założymy, zostanie nam zastanawiać się skąd tyle sadzy jest produkowane, a konkretniej dlaczego?!
No i tutaj mamy całą gamę powodów jak Sherlock Holmes na początku śledztwa ;)

Może to być mała nieszczelność w całym dolocie, nieszczelnosc systemu recyrkilacji spalin EGR, zła mieszanka paliwo powietrze (stosunek ilości paliwa do ilości powietrza), złej jakości paliwo i na końcu złe spalanie tego paliwa czyli układ paliwowy z wtryskiami włącznie.

Tak, zgadza się, wolę najpierw podejść do tego stereotypowo jak do każdego diesla niż zatykac odme, ale z chęcią zamknąłbym EGR :-)

Patrząc na te pokazane w linkach z Japonii, to sorry, ale to jest tak zafajdane że mnie ciężko uwierzyć że to raptem po przebiegu 50kkm czy niech będzie do 100kkm.
Miałem i mam diesla, ale takiego nagaru to ja nie widziałem...
Może jakbym wszystkie moje diesle połączył w jeden i dodał razem przebieg silników....
Ok, taki syf po przebiegu 400kkm zdrowego silnika to jeszcze zrozumiem i mogę sobie wyobrazić, ale tutaj w SkyD?! :) sorry ale ja tego silnika nie widzę przy przebiegu 200kkm lub więcej chyba, że silnik ma 90% przelotów na autostradzie lub w nieświadomości człowiek sobie jeździ w koło komina i nie dba o to co tam w silniku się dzieje, no bo przecież kupił autko i jeździ sobie do serwisu z brakiem mocy lub z czymkolwiek innym.
Stąd pytanie, wszystkie czy może niektóre, mam ochotę iść do sąsiada z bloku obok i zapytać się dziadka... ile Pana SkyD ma przebiegu? 40kkm?, świetnie, mogę wyjąć przepustnice i rzucić okiem na nagar w kolektorze ssącym??
...hehe :-D

Albo krócej, wywalić DPF Egry i zobaczyć czy kopci jak stary diesel przy gwałtownym przyspieszaniu, czy nie robimy zasłony dymnej.

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 09:50 
Wtajemniczony
Od: 22.04.2016
Rok produkcji: 2013
Nowy pacjent u Minato, ten to dopiero ma syfu przy tylko 65 tys km przebiegu.

http://minato-motors.com/blog/?p=15188

Moje auto 95% ma przebiegu po trasie, nawet jak jade gdzies lokalnie do sklepu to biore Corollke zony, a czujnik MAP i tak zasyfiony byl. Nie spodziewam sie, ze w przepustnicy czy kolektorze jest lepiej. Chociaz przy moich 168k na liczniku to moze nie jest az tak zle? <hahaha>

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 09:58 
Weteran
Masakra... 65000km przebiegu?!, chociaż trąca trochę reklamą tej firmy, ale zdjęcia i nagar są koszmarne.... ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 10:14 
Nałogowiec
Mój nawet 60kkm nie ma, z tym że pewnie krótkie trasy nie pomogły za bardzo. Dziś zamawiam nowe podkładki i na weekendzie czyszczę. Zdjęcia z zajścia oczywiście wrzucę.
Odmy nie chciałbym zaślepiać, raczej wrzucić separator (czy jak to się tam zwie).

Co do EGR to słyszałem teorię, że jak się go zatka to DPF będzie się wypalał częściej, bo mieszanka będzie kiepsko spalona za 1szym razem, a powrót spalin pomaga ją dopalić. Ale to takie trochę grubymi nićmi szyte.

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 10:38 
Weteran
Działanie recyrkilacji spalin polega na odzyskaniu niespalonego powietrza jak i samego niespalonego paliwa zawartego w spalinach. Ciężko diesla spalić w 100%.
Są jeszcze inne dobrodziejstwa Egr, ale nie ważne, Egr to tylko wymuszona ekologia i ekonomia zużycia paliwa.

Przykład, pozbywamy silnika recyrkulacji spalin, co się dzieje...
Na wlocie mamy czyste powietrze (no może trochę zaolejone z odmy, bo czystego powietrza tam nie ma), wewnątrz cylindra dodajemy paliwo, to się spala, co się nie spali dopali się wstępnie w katalizatorze, reszta osiądzie w filtrze DPF. Jak przyjdzie czas to DPF dopali wypali czyli zregeneruje się. I taki proces powtarza się, i tak w koło Macieja...

Ciekawostka, jak depczemy ostro po garach, i temp spalin jest wysoka, a co najciekawsze jeśli mamy regenerację DPF, to recyrkilacja spalin nie jest aktywna!!
Egr jest zamknięty, recyrkilacja spalin nie bierze udziału, sterownik Egr zamyka, po co? By mieć lepsze warunki do podania dodatkowej ilości paliwa na potrzeby wypalania DPF.
Więc po co wogole Egr? skoro do tak ważnego procesu (wypalanie DPF) jest on zamykany? więc czemu by go nie zamknąć całkowicie?, mielibyśmy czyste warunki do spalania, czysty kolektor ssący, itd. Mieszance byłoby lepiej się spalać, a to co nie spali się to i tak DPF zatrzyma i spali później w temp powyżej 600stC.

Przecież, jeśliby ECU, nie zamykałby Egr przy wypalaniu, chłodniczka EGR, nie wytrzyma tak wysokiej temperatury (ona jest z aluminium), a co najważniejsze część podanego paliwa w procesie wydechu, wędrowałaby ponownie do kolektora ssącego ponownie do spalenia, więc straty a To wymuszaloby zmianę parametrów ilości powietrza do jednostki paliwa. Tylko że to wtryskiawacze podają dodatkowe ilości paliwa na rzecz wypalenia DPFu, ale nie jednostajnie tylko w cyklach raz po raz. I... jeśli Egr miałby wtedy pracować, zmieniałaby się temperatura powietrza przed spalaniem. To wymuszaloby lepszą kontrolę nad spalaniem podczas regeneracji DPF.
Więc pewnie uznali, że lepiej zamknąć Egr jak DPF się wypala. Łatwiejsza kontrola nad dawkowaniem i dystrybucją potrzebną do regeneracji DPF i dokładniejsze spalenie tego co in ten DPF zgromadził...

Ostatnio edytowano Pn, 16 paź 2017, 10:52 przez Millerek, łącznie edytowano 2 razy

moderator
PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 10:45 
Prawie fanatyk
Czy ktoś zna jakiś warsztat który ma takie urządzenia do czyszczenia suchym lodem itp? Bo obawiam się, że zdjęcie kolektora i wyczyszczenie nie da dużo - co z głowicą?!!? nie chcę jej ściągać...

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 12:40 
Weteran
Nie trzeba zciągać głowicy, nie ma takiej potrzeby.

Oddać auto do mechanika, jakiegoś kumatego żeby krzywdy sobie nie zrobił a tym bardziej silnikowi, niech zciągnie kolektor, Egr, przepustnice itd.
Wyczyścić do białej kości, już będzie wiedzieć czym i jak.
Kanały w głowicy niech wyskrobie metodą łyżeczkowania tyle ile się da.
Ustawić zawory w pozycji zamkniętej, będzie wiedzieć jak, i to co widać niech wyczyścić. Nic do cylindra nie wpadnie, a nawet jeśli to nic się nie uszkodzi wewnątrz, będą to ewentualnie drobinki, nagar nie jest jakoś wielce twardy by uszkodził gładź cylindra czy gniazdo lub zawór. Zanim coś doleci do turbiny, to i tak najpierw ulegnie spaleniu wewnątrz cylindra.

Mimo wszystko, czyszczenie to i tak jest bliźniacze do pompowania dziurawej opony zamiast ją załatać ;)

Zadzwonić do firm tuningowych, zapytać się czy oferują wyłączenie Egr, przy okazji mały remap silnika.
Prawie zawsze parametry spalania poprawiają się znacząco, przyrost mocy to tylko dodatek całej operacji.

moderator
PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 12:55 
Prawie fanatyk
No dobra - a czy jak zaślepię EGR to w Austrii nie dostanę 5k euro mandatu i powrót auta na lawecie jak to jest w przypadku wycięcia DPF? :)

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 12:59 
Weteran

Tego to ja nie wiem ;)
Ale patrząc na to jak podchodzą do aut (wprowadziłem kiedyś dla żony Swifta....) to pewnie może tak się skończyć.

Ale, w PL, jak robią remap i dezaktywacje EGR, to na diagnostyce nic nie wychodzi, ponoć nawet jest lepiej poprzez lepsze spalanie po remapie silnika...

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 13:51 
Wtajemniczony
Millerek napisał(a):
Masakra... 65000km przebiegu?!, chociaż trąca trochę reklamą tej firmy, ale zdjęcia i nagar są koszmarne....

Nie no wiadomo, ze warsztat sie reklamuje przez bloga. Ale fajnie to wyglada jak do tego podchdza profesjonalnie i przede wszystkim to najlepsza strona ze zdjecaiami tego problemu jaka znalazlem.

Millerek napisał(a):
Ustawić zawory w pozycji zamkniętej, będzie wiedzieć jak, i to co widać niech wyczyścić.

Jak te zawory ustawic w pozycji zamknietej? Nigdy nie grzebalem przy tym, ale chyba wielkiej filozofii z tym czyszczeniem to nie ma? Ja myslalem podlaczyc odkurzac z ciensza rurka i skrobac w miedzyczasie.

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 14:45 
Weteran
Całe szczęście że prowadzą bloga i wystawiają zdjęcia, nie byłoby ich w tym temacie gdyby nie oni

Jak ustawić zaworu w pozycji zamkniętej? organoleotycznie i za pomocą klucza nasadowego z przedłużka po zdjęciu prawego koła :)

Po zdjęciu koła, od strony rozrządu, w plastiku patrząc w stronę silnika, będzie Zaślepka. Za zaslepką pokaże się koło pasowe wału korbowego. Kręcąc kluczem w prawo,patrząc na zawory będziemy je zamykać, jedna osoba nie da rady, ktoś do pomocy musi być przecież ktoś musi trzymać odkurzacz :-)

Jest to śruba nr 1 na kole pasowym wału korbowego, ale ale.. ona ma łeb tylko 12mm, za mała, można ją zerwać ....
Myślałem że będzie sporo większa :(
Kiepsko to widzę... Trzeba doczytać euroesi...
https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... s580080004

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 16:05 
Nałogowiec
Podnosząc przód do góry, wrzucając bieg i kręcąc kołem nie osiągniemy podobnego efektu?
Uszczelki zamówione, najdroższa - £18 pomiędzy kolektor a przepustnicę. Reszta poniżej dychy/szt.

Silnik ma 4 stany pracy i tylko 1 to "wdech". Jest spora szansa, że będą one zamknięte bez żadnego kombinowania, a przynajmniej 1 para

moderator
PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 16:10 
Prawie fanatyk
Operacja u mnie przesunęła się na środę, także jak będę miał fotki to wrzucę. Też zamówiłem uszczelki. 2 pod kolektor, jedna pod EGR i jedna pod przepustnicę (110 zł).

Dowiadywałem się o zaślepienie EGR - 500 zł, w pakiecie z softem 1200 zł w Kreatorze Mocy. Zastanawiam się tylko jak normy spalin będą po takiej operacji wyglądały... Jeżdżę do Włoch / Austrii w zimę...

Ostatnio edytowano Pn, 16 paź 2017, 16:12 przez popielasty, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 16:12 
Weteran
Będą wyglądać wyśmienicie, tak sądzę po opiniach chłopaków z RF7J...
A 1200zl to świetna cena, tyle samo kosztowało w zeszłym roku do RF7J, wiem bo sam byłem.

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 16:29 
Nałogowiec
Obrazek
Może mi ktoś powiedzieć co to za bolec?

PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 16:33 
Weteran
Zawór, ssacy :)
Widać jego trzonek, a na dole jest jego grzybek ;)

moderator
PostNapisane: Pn, 16 paź 2017, 22:17 
Prawie fanatyk
A ktoś miał styczność z taką metodą usuwania nagaru?

PostNapisane: Wt, 17 paź 2017, 08:42 
Wtajemniczony
Wez tak pomysl logicznie i pozniej niby co sie dzieje z tym nagarem?

PostNapisane: Wt, 17 paź 2017, 09:06 
Nałogowiec
Zawsze możesz robić za testera :)
Wg mnie bez fizycznego zdrapania tego syfu się nie obejdzie.

PostNapisane: Wt, 17 paź 2017, 11:58 
Weteran
Ale wam się chumor poprawił, ale to dobrze dobrze... :)

1. Czyszczenie gruntowne wszystkiego co jest w dolocie. Odma, trójnik przed turbiną, przewody do IC, IC, przepustnica, kolektor ssacy, wszystkie czujniki po drodze, przeplywki czujniki baro, temperatury itd
2. Zrobić adaptacje silnika
3. Wydać 1200zl na wyłączenie EGR z bezpiecznym podniesieniem mocy około 25Km i 30Nm.
5. Jeździć....

Przywrócenie remapu silnika do oryginalnych ustawień jest darmowe w wielu siedzibach w kraju (siedziby V-tech u, inne firmy nie wiem ), oryginalny program jak i zmodyfikowany leżakuje sobie na ich serwerach, przy problemach wystarczy zadzwonić podjechać nawet z miejsca, podpinają due di samochodu i po 10 minutach mamy spowrotem oryginalne ustawienia które były zczytane przed remapem.

PostNapisane: Wt, 17 paź 2017, 14:28 
Nałogowiec
A mnie by interesowało zdalne wyłącznie EGR. Podsyłam im zrzut ECU, nanoszą modyfikacje a ja sobie wgrywam...

Ale nie za bardzo wiem po co czyścić resztę dolotu przed EGR. W moim przypadku w lecie rozbierałem dół celem zmiany IC i nic tam się nie działo, sam Intercooler był czysty. Niestety nowy, większy IC żadnych korzyści nie przyniósł, teraz zaczynam się domyślać dlaczego...

PostNapisane: Wt, 17 paź 2017, 19:55 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
darrecki napisał(a):
A mnie by interesowało zdalne wyłącznie EGR. Podsyłam im zrzut ECU, nanoszą modyfikacje a ja sobie wgrywam...

Ale nie za bardzo wiem po co czyścić resztę dolotu przed EGR. W moim przypadku w lecie rozbierałem dół celem zmiany IC i nic tam się nie działo, sam Intercooler był czysty. Niestety nowy, większy IC żadnych korzyści nie przyniósł, teraz zaczynam się domyślać dlaczego...
Darecki ty dalej nie sokonca chyba rozumiesz jak to dziala wszystko.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 17 paź 2017, 20:39 
Nałogowiec
Czego tu nie rozumieć? Płynne rzeczy zazwyczaj zbierają się w najniższym punkcie czyli IC. Skoro tam nic nie było to znaczy że nic nie leje. Sadzy przed EGR również być nie może, bo niby jak się ma tam dostać? Nawet jak coś spadnie przez przepustnicę to silnik to i tak zaraz wciągnie i spali. Więc nie bardzo wiem o co Ci chodzi.

PostNapisane: Wt, 17 paź 2017, 21:55 
Wstydliwy
Od: 09.12.2016
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: SkyGO
Witam

Jestem nie szczesliwym posiadaczem Mazdy 6 GJ 2013r 2.2 diesel 150km.
Wczoraj bylem na serwisie w ASO .
Wszystko przeszlo bez problemowo (usterek nie znaleziono).
To ze moje auto ma przejechane juz 150tys myslalem ze problem z walkiem mnie nie dotyczy(blad).
Cos mnie tknelo zeby dzis pojechac do innego mechanika i podniesc pokrywe zaworow .
Po 3 godzinach dostalem telefon od mechanika ktory mi oznajmil ze "jeszcze tak zjechanego walka rozrzadu nie widzialem"
walek zdarty dobre 4mm.
Dodam ze nie ma zdanych objawow typu spadek mocy , twardy pedal hamulca itd.
Auto dawno po gwarancji wiec w ASO nie ma co robic.
Informacja dodatkowa od mechnika byla taka ze moze oczywiscie zmienic walek lecz bez zadnej gwarancji poniewaz on nie jest w stanie usunac opilkow powstalych podczas wycierania sie walka.
Wiec walek bedzie wymieniony lecz opilki zostana (nie da sie tego dokladnie wyplukac ).
Opilki te krazace w obiegu nadal moga sie dostac do pompy, turbo itd.
Mam pytanie odnosnie jak sobie z tym poradziliscie .
czy konieczna jest wymiana silnika ???
Co z tymi opilkami nawet jak sie wymieni wadliwy walek ????
Trzeba tez wymienic turbo i pompe jezeli te sa w porzadku???

Pozdrawiam Marcin

PostNapisane: Wt, 17 paź 2017, 22:40 
Facebook MMPol. Do skutku.

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1